grzalka 26.09.10, 21:19 Do jeżdżenia po mieście, nieduży, typu toyota auris, ale koniecznie nowy- gzie znaleźć nowy automat? Bo szukam i szukam i nic. No i jaka marka? Link Zgłoś Obserwuj wątek
frax1 Re: automat dla starszej pani 26.09.10, 22:08 Najprostsza odpowiedź - Golf z DSG, to nie automat ale skrzynia zautomatyzowana które sprawdzi się równie dobrze. Generalnie najlepszy pod względem technicznym wśród kompaktów. Jeżeli dla starszej osoby, może warto dokupić system samoparkujący. 7 biegowa skrzynia. Tańsze, ale ciut odstające od Golfa będą Kia Cee'd, Hyundai i30 z klasycznym automatem. Pozdrawiam Link Zgłoś
v-6 Re: automat dla starszej pani 26.09.10, 22:30 grzalka napisała: > Do jeżdżenia po mieście, nieduży, typu toyota auris, ale koniecznie nowy- gzie > znaleźć nowy automat? Bo szukam i szukam i nic. Nowe samochody kupuje się w salonach dilerskich. Przeważnie. Choćby wspomniany przez ciebie auris - dopłata do zautomatyzowanej skrzyni MM to 3000 zł. Jeśli potrafisz odszukać swój komputer - w końcu napisałaś post - to i nowy "automat" znajdziesz :) Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
grzalka Re: automat dla starszej pani 26.09.10, 22:44 do v-6: po to są fora tematyczne, żeby człowiek mógł szybko się czegoś dowiedzieć , nie spędzając mnóstwa czasu na szukaniu w necie :) golf wydaje się ok, dzięki Link Zgłoś
grzalka Re: automat dla starszej pani 26.09.10, 23:01 Automat dlatego bo notorycznie pali skrzynie biegów. Regularnie obija też przy parkowaniu swego peguota 206 więc przydadzą się jakieś czujniki lub autoamatyczne parkowanie (czy Park Assist Vision jest już dostępny u WV?) Link Zgłoś
frequentflyer Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 01:03 na miasto polo z dsg też wystarczy, ale dealerzy twierdzą że limit na br. wyczerpali. bo ja wiem? Link Zgłoś
kontik_71 Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 07:30 A moze ta starsza pani powinna przeznaczyc kase na taksowki a nie nowe auto? Skoro ma takie problemy z opanowaniem pojazdu to automat niewiele pomoze... Link Zgłoś
dark13 Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 08:45 W Volkswagenie ten system automatycznego parkowania jest dostepny w Golfie/Golfie plus za 700zl a z kamera cofania za 1700. Trzeba sie liczyc z tym ze jako tako wyposazony Golf 1.2TSI z skrzynia automatyczna DSG plus ten Park Assist to wydatek ok 75 tys . Link Zgłoś
michart Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 09:13 >Regularnie obija też przy parkowaniu swego peguota 206 Zapewne o inne samochody. Ja również polecam przesiąść się do taksówki zanim dojdzie do tragedii. Link Zgłoś
carfan Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 22:57 Polo byłby odpowiedniejszy. Są 3 wersje silnikowe, które są oferowane z DSG. Co do systemu Park Assist to pojawia się od Golfa wzwyż. Najnowszej generacji jest chyba dopiero od nowego Tourana, Sharana - parkowanie równoległe i prostopadłe. Pewnie będzie też nowym Passacie, który debiutuje za kilka tygodni. Link Zgłoś
elfkabezhaltera Salon 27.09.10, 06:29 Wszystkie marki mają automaty. Tak, wszystkie. Większośc marek dodaje automaty do najbogatszej, lub prawie najbogatszej wersji wyposażenia. Skrzynia MM nie jest klasycznym automatem - jeździłem Smartem, który ma skrzynię działającą na podobnnej zasadzie i jeździło mi się niezbyt przyjemnie. W Norauto można kupić gumowe odbijacze - polecam zamiast jakichś czujników i podobnych pierdów. "Małe, nowe, z automatem" zaczynają się od ok. 40000 złotych. Link Zgłoś
galtom Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 09:32 Jak Pani ma klopot z opanowaniem skrzyni biegow i niszczy ludziom auta to tez polecam zakup taksowki. Czujniki, kamery oraz inne dziekie weze nic nie poradza bo taki kierowca potem wogle przestaje myslec i uwazac bo przeciez sa czujniki -pi.......pi.....pi..pi.pi DUP. :-( Jak ktos potrzebuje czujnik do auta wielkosci 206 to jest zagrozeniem na drodze - mniej wiecej takim jak kierujaca tym Mercedesem pod Berlinem - tez pewnie czujnik jej nie zapikal, ze sie autobus zbliza. A co do gumowych odbijaczy... co mi po nich na aucie tej Pani jak wjedzie we mnie? Ja bym wolal, zeby jendak nie jezdzila - nie kazdy potrafi spiewac i nie kazdy spiewa (Bogu dzieki) - z autem jest podobnie. Link Zgłoś
grzalka Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 16:16 taksówka nie wchodzi w grę - właśnie dlatego szukamy najbezpieczniejszego dla niej i dla innych samochodu nie mamy wpływu na decyzje innych, starsza pani jeżdżąca wolno nie stwarza takiego zagrożenia jak 20-latek po 3 piwach, co do obijania- AC ma Link Zgłoś
conveyor Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 16:28 Ja mam w dupie jej AC, jak mi poobija drzwi i odjedzie. Link Zgłoś
kontik_71 Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 16:38 Z tego co piszesz to ta pani ma duzy potencjal do jazdy pod prad na autostradzie... Nie zycze Wam tego aby sie kiedys okazalo, ze pomimo powolnej jazdy, zabila kogos lub sama zginela.. Trafienie przechodnia z predkoscia 40km/h moze byl dla ofiary zabojcze. Link Zgłoś
apodemus Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 16:44 grzalka napisała: > starsza pani jeżdżąca wolno nie stwarza taki > ego zagrożenia jak 20-latek po 3 piwach Miałem niedawno okazję odbycia kilkudziesięciokilometrowej podróży z wolno jeżdżącym starszym panem. Dawka emocji wystarczy mi na długo. I nie chodzi mi tylko o strach o całość własnej skóry, ale też o tych, którzy omal nie zostali wolno i bezpiecznie rozjechani. Ale to tylko uwaga na marginesie. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 16:52 > nie mamy wpływu na decyzje innych, starsza pani jeżdżąca wolno nie stwarza taki > ego zagrożenia jak 20-latek po 3 piwach, Może powoli wjechać na czerwonym bo nie zauważy albo wpieprzyć się powoli pod prąd. Co wolisz, kogoś kto świadomie łamie przepisy (i wie o tym) czy nieświadomą sierotkę robiącą to samo? Link Zgłoś
galtom Re: automat dla starszej pani 27.09.10, 16:55 I zawsze zostawia na siebie namiar tak jak ktos kto pare late temu zalatwil mi na pakingu drzwi i blotnik - super. Co innym po jej AC? A jak jest taka zdolna to za chwile bedzie placic OC wiecej niz AC o ile kto kolwiek zechce ja ubezpieczyc. Jakos podchodze (niestety) z ograniczonym zaufaniem do zapewnien o uczciwosci. A jesli ma byc male bo do 206 potrzebe sa czujniki parkowania to moze Smart by sie zdal?? Jak na swoja wielkosc jest bardzo bezpieczny a ciezko o cos mniejszego. No i jest automat :-) Link Zgłoś
martinez027 Zabrać starej babie PRawo jazdy!!! 28.09.10, 16:54 Zabrać starej babie PRawo jazdy!!!Póki nie bedzie za późno i nie spowoduje jakiejś tragedii,jak sama zginie to OK-problem sam sie rozwiaże,ale moga ucierpieć niewinne osoby---babe należy skierować na powtorny egzamin--gwarantuje że zrobi 15/18 błędów w teorii a na placu NIGDY niezda!!!Widze b.często takie stare,bogate,wolno jeżdżace baby---nowy golf,yaris i tak:przejeżdzanie na czerwonym swietle,wymuszenia pierszenstwa--wczoraj jedna w czerwonym yarisie,przejechala na czerwonym,w ostatniej chwili zatrzymala sie przd ulica prostopadła(TiR akurat przecinal jej droge),później ruszuła to wprost pod cysterne z paliwem--kierowca ledwo zahamował--baba jechala jakby nigdy nic--ONA NAWET NIEWIEDZILA ZE COS SIE STALO!!!Ja wole juz 20 i po 5 piwach niz te stare baby....Na parkingacg tez--zarysuja i natychmiast odjezdżaja!! Link Zgłoś
carfan Re: Zabrać starej babie PRawo jazdy!!! 28.09.10, 20:02 Pogadamy za ileś tam lat. Jak będziecie oceniać próbę pozbawiania Was auta, itp. Zamach na wolność jednostki, próba wykluczenia ze społeczeństwa ... Dlaczego tyle systemów wspomagających wymyślają i montują? Nie tak dawno widziałem badania firm nad średnim wiekiem, itd. swoich klientów. W przeważającej ilości przypadków to powyżej 50-tki. To jest wyjście naprzeciw oczekiwaniom. Ludzie stają się coraz wygodniejsi. Nie dziwcie się, że taki samochód dla społeczeństwa - VW tyle tego wprowadza ( z powodzeniem). Gdyby tego nie oferował nie sprzedawałby prawdopodobnie największej ilości samochód w Europie spośród wszystkich koncernów. Także wspomniany już wyżej Polo czy Golf nie byłby taką głupią opcją, szczególnie z Parka Assist. Link Zgłoś
babaqba Re: Zabrać starej babie PRawo jazdy!!! 30.09.10, 01:18 martinez027 napisał: > Zabrać starej babie PRawo jazdy!!!Póki nie bedzie za późno (...) Cóż za prostacka wredota! Gdzieżeś ty się myśleć uczył? Pod krzyżem? Na każdy twój przykład nieodpowiedzialnego zagrania osoby starszej, mam dziesięć z przygodami dwudziestolatków. I co? Zabronić małolatom jazdy? W końcu to oni powodują niepoównywalnie większą liczbę wypadków z poważnymi skutkami. Link Zgłoś
analny_wybawca Re: Zabrać starej babie PRawo jazdy!!! 30.09.10, 05:34 Jest dolna granica posiadania prawa jazdy (bo ustawodawca twierdzi że 17-o latek nie jest na tyle odpowiedzialny, żeby poruszać się po drodze publicznej)? Jest. Czemu niedowidzący, nieznający przepisów dziadek ma mieć prawo jazdy? Jestem za wprowadzeniem testów psychomotorycznych dla kierowców powyżej 60 roku życia Link Zgłoś
grzalka Re: Zabrać starej babie PRawo jazdy!!! 30.09.10, 07:02 Nie rozumiem- kto ma jej zabrać, Wy? Znaczy mam podać dane i uczestnicy forum auto-moto się skrzykną, napadną ją jak będzie otwierała drzwi i wyrwą jej torebkę? O czym wy w ogóle gadacie? Jeździ tak jak jeździ, nigdy nie spowodowała groźnego wypadku (w przeciwieństwie do mnóstwa innych młodszych od niej kierowców), nie wyprzedza na trzeciego, nie ściga się po mieście, nie zajeżdża drogi. Ma kłopoty na parkingach i ze sprzęgłem- dlatego chcemy jej pomóc w kupnie jak najlepszego dla niej samochodu. A o ponowne badania po 60-tce to sobie walczcie z ustawodawcą, a nie bijecie pianę w wątku- na podstawie wątku raczej nikt badan wprowadzi chciałam wam uświadomić Link Zgłoś
michart Re: Zabrać starej babie PRawo jazdy!!! 30.09.10, 09:36 Z wiekiem będzie coraz gorzej. To chyba zresztą u Was rodzinne, bo nie rozumiem jaki masz problem, żeby znaleźć NOWY samochód z automatem: "szukam i szukam i nic". Hm?! Czy myślisz, że jak babcia jedzie zatłoczoną jednopasmówką 40km/h i wszyscy muszą ją wyprzedzać, to nie powoduje zagrożenia? Skoro nie potrafi ocenić gdzie stoją inne auta na parkingu, to myślisz, że widzi też pieszych? To przypadek, że jeszcze nikogo nie potrąciła. Link Zgłoś
jestklawo Re: Zabrać starej babie PRawo jazdy!!! 30.09.10, 10:34 michart napisał: >To przypadek, że jeszcze nikogo nie potrąciła. eeetam, nie potrąciła:) grzalka napisała: >nigdy nie spowodowała groźnego wypadku potrącała, tylko niegroźnie Link Zgłoś
galtom Re: Zabrać starej babie PRawo jazdy!!! 30.09.10, 09:55 Ponawiam propozycje. Jak ma byc male, latwe w obslude, do miasta i z automatem - kupcie Smarta. Link Zgłoś
elfkabezhaltera Smart 30.09.10, 11:05 galtom napisał: > Ponawiam propozycje. > Jak ma byc male, latwe w obslude, do miasta i z automatem - kupcie Smarta. Ale tam nie ma miejsca na ZAKUPY!!! :) Link Zgłoś
malicki8 Re: automat dla starszej pani 12.10.10, 11:30 Mysle ze spokojnie Yaris,albo nawet i tico,ale to zalezy od tego jak dlugo ta pani jezdzi autem i jakie ma doświadczenie. Link Zgłoś