26.09.10, 21:46
Ten model ma bardziej dynamiczny i sportowy charakter, niż jakikolwiek wcześniejszy model tej marki. Praktycznie wszystkie linie auta tworzą dynamiczny profil, który sprawia wrażenie bardziej nadwozia typu coupe niż sedan. Układ Pedestrain Detection wykorzystuje rozwiązania na najwyższym światowym poziomie techniki i wykrywa pieszych mogących wtargnąć na drogę przed samochodem. Układ Pedestrain Detection jest częścią układu Collision Mitiagtion Support z funkcją automatycznego hamowania i pozwala na uniknięcie uderzenia w pieszego przy prędkościach do 35 km/h, w przypadku gdy kierowca nie zareaguje.
Obserwuj wątek
    • milos75 Re: Volvo s60 26.09.10, 21:50
      No i ? ...

Czy chodzi o tę reklamę z gołodupcem w czapce narciarskiej ?
      • akodo78 Re: Volvo s60 26.09.10, 22:04
        mnie osobiście przeraża myśl, że mam w samochodzie jakiś układ, który może zahamować bo coś wykrył. Jak to działa w korkach, gdy podjeżdżam z jakimś odstępem a pomiędzy samochodami śmignie rowerzysta albo ktoś na skuterze? Albo gdy omijam stojącą na jezdni przeszkodę.
        • v-6 Re: Volvo s60 26.09.10, 22:47
          akodo78 napisał:

> mnie osobiście przeraża myśl, że mam w samochodzie jakiś układ, który może zaha
          > mować bo coś wykrył.

Ba, ale jest jeszcze gorzej, jeżeli liczysz na hamowanie, a tu klops. Czy mi się zdaje, czy na pokazie prasowym, podczas demonstrowania działania tego układu, s60 spokojnie wpieprzyło się na przeszkodę. Bo coś tam. To był taki drugi test łosia początkującej A klasy.
          Pozdrawiam
          v-6
          • v-6 O, nawet filmik znalazłem: 26.09.10, 22:52

www.youtube.com/watch?v=m6ZwS9izm4E
            • stuntman-mark Re: O, nawet filmik znalazłem: 28.09.10, 00:34
              Volvo przedstawiło oficjalna informację dotyczącą funkcjonowania systemu Pedestrian Detection:

"Pedestrian Detection jest układem działającym w oparciu o radar (umieszczony w kracie wlotu powietrza) oraz kamerę (umieszczoną w obudowie lusterka wewnętrznego w górnej części szyby przedniej). Zadaniem kamery jest rejestrowanie ruchu obie...któw przed samochodem i śledzenie wszystkich sylwetek ludzi, którzy mogą wtargnąć przed samochód. Kamera musi widzieć całego pieszego, aby rozpoznać jego sylwetkę. System Pedestrian Detection nie działa przy bardzo małych prędkościach, bo w przeciwnym wypadku trudne lub wręcz niemożliwe byłoby zaparkowanie samochodu bardzo blisko jakiejkolwiek przeszkody, samochodu, czy osoby kierującej ruchem. Zainteresowanych działaniem systemu zapraszamy na testy do autoryzowanych punktów delaerskich, gdzie za kierownicą można się przekonać, że system naprawdę działa skutecznie."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka