Dodaj do ulubionych

koło zpasowe w sprayeu

05.04.04, 13:33
to jest taka puszka,która podłącz się do wentyla i ona pomuje i klei koło.
chyba wiecie o co mi chodzi, na ALLEGRO są po 25zł
co myslicie o takim wynalazku?
mam zamiar tp kupic tylko nie wiem jak to sie sprawuje w praktyce, czy nie
niszczy koła i co na to policja-czy można mieć zamiast zapasówki?
niech użytkownicy się wypowiedzą
Obserwuj wątek
    • Gość: Poll Re: koło zpasowe w sprayeu IP: 195.245.213.* 05.04.04, 14:22
      Może to i dobry pomysł tylko czy po takim klejeniu opona będzie się jeszcze
      nadawała do naprawy. Dojechać do najbliższego warsztatu napewno dojedziesz
      ale...
      • morfeusz.1 Re: koło zpasowe w sprayeu 05.04.04, 15:09
        właśnie o to sie pytam.
        niech powie ktos kto uzytkije
    • greenblack Re: koło zpasowe w sprayeu 05.04.04, 15:50
      Było. Skorzystaj z wyszukiwarki.
      • Gość: Michal Re: koło zpasowe w sprayeu IP: 82.182.199.* 05.04.04, 18:17
        Odpowiem;
        Tak to jest dobry wynalazek aby dojechac do domu lub warsztatu i wymienic opone
        na nowa.Zalezy gdzie to powietrze uchodzi,jezeli opona jest rozcieta to nie
        pomoze,ale dziura po malym gwozdziu lub skorodowana felga,ktora wypuszcza
        powietrze swietnie sie usczelnia.pamietam z praktyki,ze takich opon sie nie
        reperowalo tylko pozniej wyrzucalo.Latex tak skleil wszystko dokladnie ze
        praktycznie niema mozliwosci oczyszczenia.jak sa opony powyzej 50% zdarte to
        jest swietnym wynalzkiem,czasem zawolanie pomocy drogowej lub brak zapasu
        bedzie kosztowal dwa razy tyle co nowa opona.
        Pamietam z atiopsji,kiedys chyba w 1992 roku w jastarni na wakacjach jeszcze
        wMercedesie puszczalo mi powietrze,zawsze to wozilem odrazu wstrzyknalem i
        potenm zapomnialem dojezdzilem do zimy.Przy zmianie na zimowki odklrylem i
        opone juz wyrzucilem chociarz latex byl jeszcze plynny.Pzdr.Michal
        • Gość: Gienio Re: koło zpasowe w sprayeu IP: *.speed.planet.nl 05.04.04, 21:33
          Autopsja debilu a nie atiopsja.
    • marekatlanta71 Re: koło zpasowe w sprayeu 05.04.04, 18:24
      Uzywalem wielokrotnie i polecam. Kolo sie nadaje do naprawy, spray dziala gdy
      uszkodzenie nie jest powazne. Tylko trzeba pamietac ze to sluzy do naprawienia
      kola tak zeby sie dojechalo dojechac do warsztatu a nie tak zeby zapomniec o
      warsztacie...
      • Gość: Michal Re: koło zpasowe w sprayeu IP: 82.182.199.* 05.04.04, 18:29
        Marku bede mial za pare dni znowu Outlock funkcjonujacy.Pzdr.Michal
        • marekatlanta71 Re: koło zpasowe w sprayeu 05.04.04, 19:29
          Super bo ja mam w koncu DSL :)
    • guest_of_honour Re: koło zpasowe w sprayeu 05.04.04, 19:31
      Po co na Allegro? W sklepie też dostaniesz za te pieniądze. Używałem, działa.
      Opona faktycznie jest zasmarkana totalnie, ale to już kłopot wulkanizatora,
      zapewniam że jej nie zniszczy. Ważne, aby przed napełnieniem koła rozgrzać
      butlę, w przeciwnym wypadku słabe ciśnienie mało napompuje koło (używałem zimą).
      pzdr
      • Gość: TO JA Re: koło zpasowe w sprayeu IP: *.honeywell.com 05.04.04, 20:42
        Moze gdzie indziej sprzedaja butle do pompowania kola ale ja mysle ze to
        niemozliwe. Ten bajer jest do powstrzymania malego przecieku i to wszystko.
        Gdybys chcial napompowac puste kolo do powiedzmy dwoch atmosfer to w tej butli
        (50 razy mniejszej niz kolo) musialoby byc ze 100 atmosfer co oczywiscie nie
        jest mozliwe w butli z blaszki. Natomiast przepompowanie kleju z butli 2 atm do
        opony z 1 atm jest jak najbardziek mozliwe. Na tej niedopompowanej oponie z
        ktorej powstrzymany jest dalszy wyciek jedziesz do najblizszego warsztatu.
        Takze podgrzanie butli praktycznie nic nie daje, nabrales sie na iluzje ze jak
        butle 10 st C podgrzejesz do 20 st C to cisnienie sie podwoi. Wzory sa w
        stopniach K. Pozdrowienia
        • guest_of_honour stary, ,wyluzuj 05.04.04, 21:22
          1. jak nazwa wskazuje, preparat służy do awaryjnego napełniania, tak więc
          oczywiście, rano schodzisz widzisz kapcia, przykręcasz spray dopompowujesz
          (niekoniecznie 2 Atm, na 1,7 też do wulkanizacji dojedziesz i już. Czy ja
          napisałem, że służy do pompowania koła zamiast powietrza?
          2 Nie wiem dokładnie jak działa klej, może jest samorozprężny? Jak wypuścisz
          trochę pianki uszczelniającej do szpary w oknie to po godzinie wychodzi
          wszystkimi szczelinami, a framugę potrafi nawet wygiąć, więc nie mów mi, że z
          małej butli o niewielkim ciśnieniu nie da się uzyskać dużego ciśnienia roboczego
          3."nabrales sie na iluzje ze jak butle 10 st C podgrzejesz do 20 st C to
          cisnienie sie podwoi" fajnie, ale ja nie wyczytałem tego z butli, to moja
          prywatna rada, jak wyciągnąłem zmarźniętą butlę z bagażnika zimą i piana ledwo
          się wylewała to musiałem podgrzać. Jak myślisz, że niewielka różnica ciśnienia
          nie wpłynie na konsystencję i rozprężność kleju to proponuję Ci mały
          eksperyment: Weź blak do kokpitu i włóż na noc do lodówki (nie zamrażarki), po
          wyciągnięciu spróbuj psiknąć. Jak uda Ci się uzyskać preparat w fazie lotnej
          zamiast strumienia płynu to daj adres, a wyślę Ci karton blaku na mój koszt
          pzdr
          • Gość: TO JA Re: stary, ,wyluzuj IP: *.honeywell.com 05.04.04, 21:56
            Musimy uzywac zupelnie innych wyrobow innych firm i tyle. To co ja mam nie
            podniesie samochodu do gory. Adresu nie podaje, chyba ze to karton piwa.
            Pozdrowienia
    • meps Re: koło zpasowe w sprayeu 05.04.04, 23:06
      Nie bardzo wierzę żeby można było napompować koło puszeczką wielkości
      dużego dezodorantu. Ale np w BMW M5 fabrycznie zamiast koła zapasowego
      jest dodawany zestaw składający się z kompresora z manometrem,
      podłączanego do zapalniczki i litrowego pojemnika płynu wulkanizacyjnego.
      Może dlatego że z przodu jest zupełnie inny rozmiar opon niż z tyłu
      ( nie są zamienne miejscami z powodu innej szerokości.Ten samochód
      jest homologowany z tym zestawem więc wszystko jest w porządku. W
      przypadku samochodów homologowanych z kołem zapasowym , jeżdżenie bez
      niego jest niezgodne z przepisami.Tylko czy policaje to wiedzą i
      sprawdzają ? Raczej nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka