Gość: Olek Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 09:39 Kłopoty ale dopiero po przejechaniu stukilkudziesięciu tysięcy. A własnie wtedy najeczęściej (jeśli nie wcześniej) samochód wymienia się na nowy. Link Zgłoś
Gość: Czujny Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.11, 09:42 Ludzie, ale Opel chce was wydymać. Astra, niewielki kompakcik, z założenia dla niezamożnych ludzi, takie jeździdełko i co... Naszpikowany elektroniką, jakieś systemy start-stop rozwalające silnik, filtry DPF, wysilony mocno turbodiesel, turbina ze zmienną geometrią. Czyli: po gwarancji ten złom zacznie się natychmiast sypać, a naprawy będą po kilkadziesiąty tysięcy złotych. Ponadto widać, że samochód ma sie rozpaść po 100 - 150 tys kilometrów, ma być niezdatny do użytku, tak aby ABSOLUTNIE NIE OPŁACAŁO SIĘ GO NAPRAWIAC. Link Zgłoś
Gość: jaaa Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: 91.188.123.* 17.01.11, 09:45 Taa.... Cała uroda "eko"-diesli... Emituje mniej CO2 i tylko to dla ograniczonych urzędników się liczy, ale za to od cholery sadzy, węglowodorów, tlenków azotu itp., które są o wiele bardziej szkodliwe dla człowieka niż CO2 :) I do tego jeszcze, żeby nie smrodził trzeba używać kłopotliwych filtrów cząstek stałych, które klienci przy pierwszej awarii i tak wywalą :) Same protezy, żeby tylko można nazwać auto, że jest "eko", a rzeczywiste czyste technologie leżą odłogiem... (np. napęd elektryczny, odzysk energii hamowania, ogniwa paliwowe, odzysk ciepła z układu wydechowego i wiele innych sensowniejszych pomysłów) Link Zgłoś
Gość: lila Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.11, 10:18 Autem z systemem Start &Stop trzeba nauczyć się jeździć, trochę na nowo. Jeżdżę czymś takim. Auta z systemem Start&Stop nie należy kupować, gdy auto fabrycznie jest pozbawione jedzących mało prądu świateł do jazdy dziennej. Minimum wyposażenia świetlnego to żarówki żarnikowe w oddzielnych światłach dziennych o mocy 21W. Najlepiej to światła dzienne zbudowane na diodach LED. Poczytać w Sieci o dlaczego to ważne. Bez tego co wyżej system Start&Stop jest "kwiatkiem do kożucha w zimę". Polepsza samopoczucie producenta i urzędnika Eurolandu lecz nie daje oszczędności użytkownikowi auta. Zwiedzając kilka salonów różnych producentów zauważyłam, że sprzedawcy nie eksponują tych aut. To minimum przyzwoitości z ich strony. Nowe aut z tym systemem są tylko sprzedawane bez oszczędnych świateł do jazdy dziennej. Taka polityka producentów. Z wyłączeniem klasy Premium. Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 10:57 @Czujny Ty malkontencie. Zapewne Cię nie stać na żaden nowy samochód (nano?) i sam jeździsz paskiem w tedeiku. Astra to nie "niewielki" kompakcik, ale jedne z największych- jeśli nie największy kompakt. A to że po przejechaniu stukilkudziesięciu tys km ten "złom" zacznie się sypać, to już zmiartwienie kolejnego nabywcy a nie pierwszego właściciela. Link Zgłoś
Gość: Czujny Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.11, 13:26 @Olek, Ta Astra wygląda na ulicy jak złom klasy A/B . Wprawdzie jest kompaktem klasy C, ale np. przy Skodzie Octavii to coś wygląda jak maleńka wydmuszka. Natomiast Skoda Octavia przy tej Astrze (też samochód klasy C) wygląda jak ogromna, piękna limuzyna. Astra nie będzie mieć drugich właścicieli (no chyba, że za symboliczne kilka tysięcy pln) , bo nikt normalny nie będzie kupował auta, które wygląda nędznie i mizernie, a ponadto po 100 tys. sypie się na potęgę. :) Link Zgłoś
Gość: . Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: 10.227.19.* 17.01.11, 14:14 czujny=troll Dajecie się podpuszczać dzieciaki. Link Zgłoś
Gość: m Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.centertel.pl 17.01.11, 17:02 . sam jesteś troll....nie masz nic do powiedzenia to nie zaśmiecaj forum Link Zgłoś
Gość: m Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.centertel.pl 17.01.11, 20:20 "W celu obniżenia zużycia paliwa na desce rozdzielczej zmontowano wskaźnik informujący o potrzebie zmiany biegu." Co mi tu jakiś głuupi wskaźnik bedzie mówił jak mam jeździć? W moim Polo nie ma wskaźnika oraz głupiej psującej sie elektroniki i jade jak chce ! Link Zgłoś
Gość: asd Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.raciborz.vectranet.pl 17.01.11, 21:37 @m Jeżeli chcesz naprawdę jeździć oszczędnie to taki czujnik napewno ci się przyda, propozycja wymienić auto na Nowe Polo Blumotion wtedy będziesz wiedział kiedy dokładnie zmienić biegi, a jak nie to od razu coś ze skrzynią DSG i nie będzie trzeba się przejmować zmianą biegów Link Zgłoś
Gość: RPWL Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.01.11, 22:12 Bzdury o zuzyciu paliwa - 3.9 l / 100 km to dobry zart. Przy ekstremalnie oszczednej jezdzie bez hamowania na skrzyzowaniach przed swiatlami itd. to moze mozliwe. Sporym problemem w takich bajeranckich oszczednych samochodach jest zwykle obnizone zawieszenie - wspolczesne samochody i tak sa zbyt nisko zawieszone; drugim probleme sa energooszczedne opony, ktore fatalnie zachowuaj sie na mokrym (maja niskie opory, bo sa zrobione z twardej gumy, ktora ma slaba przyczepnosc). Hamowanie na mokrym to cos porownywalnego tylko z oponami z Chin... Link Zgłoś
Gość: igor Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 20:36 Bzdura, nie bzdura. Golf z silnikiem 1.6 i wersji BMT ma w specyfikacji 3,8litra. I energooszczędne opony, odzysk energii hamowania, obniżone zawieszenie, modyfikacje poprawiające aerodynamikę, lekkie felgi, Start-Stop. Wszystko po trochu daje taki, a nie inny efekt. Link Zgłoś
borman60 Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop 30.01.11, 20:54 Długo się decydowałem i wybrałem Astrę 4.Mam Astrę 3 i zamieniam ją na nową z silnikiem 1,4.Jest bardzo ładna i to wszystko.Jest to mój 14-sty samochód.Nigdy nie miałem silniejszego silnika i to mi wystarcza.Jeżdżę po ok.40tys.km rocznie i Pasaty,Golfiki czują dymek.Na nasze drogi taki silnik wystarcza(mój Civic też miał 1,4 i do Włoch jechałem 160).Ale każdy lubi coś innego i jest O.K.Teraz dużo kierowców umie już jeżdzić nawet bez kierunkowskazów.Gratolacje. Link Zgłoś
Gość: K Re: Opel Astra ecoFLEX Start/Stop IP: 150.254.69.* 27.05.11, 12:57 Wyjątkowo niewygodne, niekomfortowe auto Link Zgłoś