Dodaj do ulubionych

MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI

IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 21.04.04, 23:26
Ciekawy pomysł na limuzynę no i dużo lepszy efekt niż w Vel Satis'ie od
Renault. Tamten wygląda jak wagon z węglem. Signum jest wizualnie dużo
lżejsze. No a do tego ten diesel. Ech pojeździłoby się trochę. I jeszcze te
felgi - 18" jak znalazł na bauns po mieście w patrolowym tempie ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: miras Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: 217.153.194.* / 217.153.194.* 23.04.04, 00:40
      Obaj wiedzielimy, co sądzi o dieslach. Raz nawet zapowiedział, że nie życzy
      sobie, aby w jego obecności padało to brzydkie słowo na "d".
      no tak jak sie jezdzi dieslami takicj firm jak renault albo opel to sie nie
      dziwie ze o dieslu sie nawet slyszec nie chce. ja sam jezdzilem auatmi z
      silnikami TDCi forda i TDi VW. w obu przypadkach zostana mi w pamieci
      niezapomniane wrazenia - nowoczesny silnik diesla po prostu bije na glowe
      swoimi osiagami silnik benzynowy/oczywiscie w przypadku tej samej poj./
      niesamowite momenty obrotowe wprost wgniataja w fotel nawet na 4 czy 5 biegu,
      przez co wyprzedzanie staje sie przyjemnoscia. teraz taka mala
      opowiastka:podczas swojego powrotu z nart jadac slynna zakopianka/na szczescie
      nie byla az tak bardzo zakorkowana/ postanowilem sprawdzic jak sprawuje sie
      silnik TDi /110KM/ pod maska skody octavi.jakiez bylo moje zdziwienie,
      oczywiscie pozytywne gdy zobaczylem co ten diesel potrafi. szczegolnie
      smiesznie bylo pod gorka gdy facet jadac nowym okularnikiem nie mogl wprost za
      mna nadazyc.jednym slowem - DIESLE GORA! osobnym problemem jest wytrzymalosc
      tych silnikow i bezawaryjnosc. jak wiadomo sa to silniki duzo bardziej
      skomplikowane w budowie niz benzyniaki.
      • greenblack Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI 23.04.04, 12:07
        Opowieści o Oktawianach z dyzlem wciągających nosem nowe E-klasy zostaw dla
        swoich wnuków, he he!

O jakich takich samych pojemnościach mówisz? Np. Impreza WRX?
      • Gość: zbig Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: 212.160.128.* 23.04.04, 12:37
        W tym wypadku mirasie drogi ten diesel zarówno w oplu renault i saabie był
        produkcji Isuzu.
        Nie jezdziłes najprawdopodobniej dieslami Renault ,to nie gadaj.
        Z tymi niezapomnianymi wrazeniami odnośnie silnikow TDCI i TDI ,to gruba
        przesada.Spełnieją swoją rolę,są dynamiczne,ekonomiczne i tyle.
        Niezapomnianych wrażen,jak juz może dostarczyc jazda Porsche z silnikiem 320
        komnnym.
        Wgniatanie w fotel na IV/V biegu w skodzie to absurd.Kto Tobie takich bzdur
        naopowiadał.Wcisnąć w fotel to Cię może rozpędzający sie do startu odrzutowiec.
        zeczywiście diesle ze względu na przebieg momentu obrotowego dobrze sobie radzą
        z podjazdami pod górę i np.holowaniem przyczepy.
        Pozdr
        • jan.kulczyk Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI 23.04.04, 13:45
          Popieram, 1,9 dCi Renault to jeden z najlepszych silników Diesla w tej klasie.
          (nie mówię, że najmocniejszy oczywiście, choć są różne jego wersje)

==============
          Primera 1,9dCi
      • Gość: tdf.ratajski.bauns Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 23.04.04, 21:09
        Oj ziomuś, ziomuś gdybyś się przejechał dieslem renault albo jakim kolwiek
        innym francuskim tobyś odszczekał te słowa - w klasie kompaktów i niskiej
        średniej (chodzi mi o tą, w której jest oktawia) niemieckie diesle to mogą
        francuskim siorbać pisiora. W tych klasach nie ma nic lepszego niż konstrukcje
        rodem z francji!!
        • Gość: peak Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.czerniakowska.pl / *.elnetplus.waw.pl 28.04.04, 11:56
          Nieprawda - Polecam test Auto Świata Combi diesle: C5, Renault Laguna , VW
          Passat, Mondeo, Avensis, Accord, Mazda 6
          Najlepszymi silnikowo okazały się Honda, Mazda itd.
          Najgorsze przyśpieszenie na 5 80-120 Laguna 17,6 sek.
          najlepsze Japońskie rzędu 10-12 sek. różnica kolosalna.
          Passat 1,9 TDI 12.4 (najstarszy konstrukcyjnie auto w teście)
      • Gość: K Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: .255.252.* / *.foke.pl 25.04.04, 21:49
        W tym swoim monologu, opartym o emocje, zapomniales powiedziec, iz mowisz o
        porownaniu TURBO DIESLA z WOLNOSSACYM BENZYNIAKIEM!!!!!! A w takim razie
        falszywe jest twierdzenie twoje o " BICIU NA GLOWE BENZYNY, PRZEZ DIESLA, O
        PODOBNEJ POJMNOSCI"!!!!! Diesel zawsze bedzie slabszy od benzyniaka, kiedy
        porownasz oba te silniki o podobnych pojemnosciach w wersji z turbina i bez
        niej. diesel przezwyzsza benzyniaka, jak i turbodiesel turbobenzyniaka, tylko w
        dwoch punktach, mianowicie: ekonomia i trwaloscia, a pod kazdym innym wzgledem
        jest bity na gowe przez benzyniaka!!!!!!!!!!!!!!!! PS- na pojemnosc 3,2 i v6, w
        nowoczesnym turbodieslu, 370 nm, to delikatnie rzecz biorac przecietny
        wynik....... NIe wiem jak wy ale ponad 150 tys pln, na ta zabawke, bym nie
        wydal, gdyz za ta kase mozna dostac lepszy samochod.. POzdrawiam!!!
      • jacekzom Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI 29.04.04, 10:24
        Z tym zachwtyem do Diesli to gruba przesada. Europe opentala dieslomania. Na
        przyklad fabrycznie nowy Focus TDCi palil mi srednio 6-7 litrow, przy
        zblizonych osiagach do benzyny 1.6, tyle ze w innym zakresie obrotow. Focus 1.6
        spalal mi niewiele wiecej paliwa (jak nie tyle samo), ma raczej niezawodna
        konstrukcje, oraz kosztuje ok 8kzl mniej. Obecnie jezdze V40 1.9D, pali srednio
        6, Mondeo TDCi palil 6.8, Fusion 1.4 TDCi 5-6. Mityczne spalanie diesli (tych
        ok 100KM) na poziomie 4-5 litra, jak niektorzy pisza, to pobozne zyczenia, byc
        moze osiagalne czasami, ale tylko w jakis szczegolnych warunkach na 5 biegu.
        Co do Opla Signum, to ciekawe kto kupi takie duze auto z czterema miejcami
        siedzacymi w srodku. Dla mnie to marketingowy niewypal.
      • Gość: Wredny Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.04, 09:54
        Octavia 1,9 tdi (110) - przegrywa nawet w porownaniu z Vectra A z silnikiem 2,0 (115KM) z pierwszej polowy lat 90-ych. I to zarowno spod swiatel jak i na predkosc max. Wiem bo testowalismy z kolega.
    • Gość: @ndy Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 19:37
      eeee, nic ciekawego...
    • Gość: Mietek Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.04, 19:45
      Ja bym tego za darmo nie chciał wziąźć . 0-100 10 s buahahaha i to z 3.0 V6
      śmiechu warte . Chyba to kupi tylko jakiś lamus co się nie orientuje w
      motoryzacji. Powinno "to to " mieć przynajmniej 0-100 8 s i w trybie kickdown
      60-100 4,5 i 80-120 5,5 s ,a oni chyba nawet wstydzą podać przyspieszenia w
      ptych zakresach prędkości bo to szajs i tyle . Merc 270 CDI ma 9,5 na automacie
      wiem bo sprawdzałem a nie tylko foldery czytałem , a E-Klasse ma około 8 s do
      setki ale nie sprawdzałem . Ogólnie dyzle cienko wypadają z automatami .
    • Gość: grobo Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.04, 16:31
      Co za nbzdury(jeszcze niedawno)!Merceds od dawna stosuje diesle (3500cm.)w S-
      klasse
    • Gość: Maciek Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.arkonskie.v.pl 05.05.04, 16:49
      No tak ten Diesel jest slaby, ale nikt mi nie powie ze Benzyna jest oszczedna
      jak Diesel...W poprzedniej Vectrze z 2,0 Ecotec 136 KM w miescie prawie kazda
      jazda po miescie to bylo spalanie ok 10-11 litrow...W nowej Vectrze z 2,2 DTI
      125 KM, gdy jezdze po miescie prawie zawsze mam spalanie 7,5 litra w miescie,
      rekord na trasie to 5,7 ale srednio trasa to ok 6,2...naprawde benzyna bierze
      duuuuzo wiecej paliwa...Przy podobnej w miare dynamicznej jezdzie!
      Pozdrawiam!
      Aha i dla kogos kto w pol roku robi 30 tysiecy roznica w tym spalaniu ma znaczenie!
      • Gość: Maciek Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.arkonskie.v.pl 05.05.04, 18:18
        Aha zapomnialem dodac!
        Vel Satis bardzo mi sie podoba...A jesli Signum to koniecznie w jasnych
        kolorach...ostatnio bylem w Niemczech i tam na autostradach widzialem duzo
        Signum, jednak uwage zwraca sie bardziej na kolory jasne, srebrne, zlote...W
        takich kolorach auto to wyglada zdecydowanie ładniej...W czarnym jak karawan!

P.S
        Jestem Fanem OPLI!
        • Gość: jack Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: 148.81.119.* 05.05.04, 18:39
          sprawdź nową beemę 530d. Myślę że jest to prawdziwa limuzyna ze sportowym
          zacięciem :) . Miałem okazję sobie pojeżdzić. fantazja!. nie zamieniłbym się na
          benzynę. A swoją drogą signum ma coś w sobie. Gdyby miał napęd na tył , może i
          kopyto byłoby lepsze. pzdr.
          • Gość: Maciek Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.arkonskie.v.pl 05.05.04, 18:45
            Jezdzilem poprzednim BMW 530d....Kop niezwykly, zwinny automat, ale jakos
            bardziej po zakretach wole jezdzic przednionapedowcami lub 4x4...Tylni naped
            mnie nie podnieca!
            Duzo lepiej jezdzi mi sie GTSem Opla ostatnim i Subaru Foresterem!
            Pozdrawaim!
    • Gość: Piotr Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.mtnet.com.pl / *.mt.pl 09.05.04, 20:38
      Nowy opel jak go zwał signum czy vectra jest obrzydliwy. Chciałem kupić taki
      samochud (poprzedni model vectry)lecz czekałem na nowy model z myślą że będzie
      jeszcze lepszy i ładniejszy nie potrzebnie w końcu kupiłem toyote opel jest
      wstrętny chodi o wygląd.
      • Gość: Maciek Re: MegaTEST: Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI IP: *.arkonskie.v.pl 10.05.04, 21:54
        Zarowno piekno jak i brzydota to rzecz wzgledna....
    • 44merlo Opel Signum Sport 3,0 V6 CDTI 08.05.13, 11:43
      Mam od 7 lat Signum V6CDTI z silnikiem Y30DT (bez DPF).Przebieg 314 tys.
      Silnik w doskonałym stanie ,pociągnie swobodnie do pół miliona (u mnie wymiana oleju 7,5l co 15 tys a nie 30 tys co wymaga fabryka).
      Pali srednio ok 7.5 litrów ropy.
      +++++ plusy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka