Dodaj do ulubionych

Klasa premium. Zagadka ;)

21.02.11, 22:32
Jest BMW, Mercedes, Lexus i Audi i zaliczane przez niektorych Volvo. Co maja zazwyczaj ci pierwsi (lex, merc, beta) czego nie maja ci ostatni? (audi, volvo) chodzi mi o roznice w budowie auta. Dla mnie ta roznica jest bardzo znaczaca i brak tej roznicy dyskwalifikuje obecnosc klasy premium, (taka mala podpowiedz z mojej stony) ;)
Obserwuj wątek
    • jbl25 Re: Klasa premium. Zagadka ;) 21.02.11, 23:08
      RWD ?
      • szymizalogowany pewnie mu o rwd chodzi 21.02.11, 23:26
        ale jeszcze pare reczy - nie jest tylko bmw, mb, lexus + audi i volvo (dwa ostatnie zaliczane do premium tylko przez niektorych)

na pewno na tej samej polce jest jeszcze jaguar, a dla mnie rowniez infinity i acura (chodz tw dwie ostatnie to tak na granicy klas)

wyzej od tych jest juz polka z astonem martinem, lamborghini itd.

ale zeby byc w klasie tej mb, bmw nawet to wg. mnie trzeba robic glownie od A do Z zaprojektowane sedany albo coupe RWD i miec silniki V8

volvo to chyba nawet silnika V8 nie ma, tzn. ma do xc90 ale to jest chyba silnik kupowany od yamahy i tylko do jednej wersji volvo i to nie tej o ktora chodzi (jak SUVy bylyby wazne to mozna na ta polke wciagnac tez land rovera itd).

niektorzy subaru nawet chca tam wcisnac ktore chyba nawet nie ma szesciocylindrowca
        • v-6 Zapomniałeś o Volvo Monumentum :) 22.02.11, 00:14
          szymizalogowany napisał:

> volvo to chyba nawet silnika V8 nie ma, tzn. ma do xc90 ale to jest chyba silnik
          > kupowany od yamahy i tylko do jednej wersji volvo i to nie tej o ktora chodzi
          > (jak SUVy bylyby wazne to mozna na ta polke wciagnac tez land rovera itd).

Jest s80 z tym silnikiem V8, ale faktycznie trochę dziwne: silnik Yamaha, ustawiony poprzecznie (fałósemka!) i napęd tylko AWD, z haldexem oczywiście.
          Pozdrawiam
          v-6

• lupus76 W świetle tego co piszesz jest jeszcze 23.02.11, 21:54
          Hyundai - choć tylko jeden model spełnia te kryteria - Genesis
          A Subaru ma boksera 3,6l. W Polsce tylko do Outbacka zdaje się ten silnik wkładają.
      • v-6 Re: Klasa premium. Zagadka ;) 21.02.11, 23:48
        jbl25 napisał:

> RWD ?

Ściśle mówiąc FR, bo RWD może oznaczać RR, czyli ... malucha czy inną nowszą indyjską tatę z silnikiem z tyłu. Ale niezbyt mi się podoba taki wyróżnik:
        1. Trzeba by przyjąć, że klasa premium zaistniała dopiero w ostatnich czasach. Kiedyś z mercedesami, bmw i tylnonapędowymi wtedy volvo współistniał przecież polonez czy np. ford sierra. Chociaż może tiges zaliczyłby sierrę do premium ;)
        2. W USA ciągle wiele aut ma layout FR, choćby chrysler 300. Czy Chrysler to marka premium?
        Coś w tym jest, bo klasyczny układ napędowy jest drogi, więc nie będzie stosowany we współczesnych autach popularnych. Jednak dla mnie Audi jest ewidentnie marką premium.
        Pozdrawiam
        v-6

• tiges_wiz Re: Klasa premium. Zagadka ;) 22.02.11, 00:46
          > 1. Trzeba by przyjąć, że klasa premium zaistniała dopiero w ostatnich czasach.
          > Kiedyś z mercedesami, bmw i tylnonapędowymi wtedy volvo współistniał przecież p
          > olonez czy np. ford sierra. Chociaż może tiges zaliczyłby sierrę do premium ;)

bez przesady
    • fuiio Re: Klasa premium. Zagadka ;) 22.02.11, 02:54
      a co ma bentley RR aston ,czego nie maja wymienione przez ciebie marki ludowozow premium-jnpw jaknapolskiewarunki i dlaczego benki astony i rr nie lapia sie do klasy premium?
      bele co jesz,bele co gadasz
    • dr.buzz Re: Klasa premium. Zagadka ;) 22.02.11, 08:46
      Lexus premium? :D chyba wsrod amerykanckych emerytow na florydzie tudziez murzasow ze zlota bizuteria na klacie hyhy
      marka bez tradycji, charakteru, o marginalnym wplywie na rozwoj wspolczesnej motoryzacji...

widzial ktos holtzwagena z przyklejonym znaczkiem audi?
      • jasiek-23 ja wiem 22.02.11, 09:07
        co ma mercedes w ramach tej "klasy premium" ma po 2 latach duzo korozji..o to chodzilo?
        • dr.buzz Re: ja wiem 22.02.11, 09:33
          jestes mi w stanie takiego pokazac?

bo ja moge ci pokazac pare sztuk niebitych IS200 zgnitych niczym stary polonez...hyhy
          • szymizalogowany Re: ja wiem 22.02.11, 10:13
            > bo ja moge ci pokazac pare sztuk niebitych IS200 zgnitych niczym stary polonez.
            > ..hyhy

matka cie nie uczyla zeby resorakami sie nie bawic w wannie?
            • dr.buzz Re: ja wiem 22.02.11, 10:33
              Wyjmij najpierw szpile z dupy, a potem do mnie pisz :)
              • szymizalogowany Re: ja wiem 22.02.11, 10:52
                > Wyjmij najpierw szpile z dupy, a potem do mnie pisz :)

a ty zdejm warga z nosa a potem do mnie muuff
                • robert888 dialog zaiste "prymium" he he 22.02.11, 15:32
                  • szymizalogowany Hej Robson... 23.02.11, 22:52

dawno cie nie bylo - czym teraz pomykasz jak opyliles Jaga?

Zakladam ze nic ponizej V8 "prymium" - ale ciekawaosc mnie zrzera co to?
    • qqbek Gdyby Bóg chciał, byśmy... 22.02.11, 16:24
      ...jeździli samochodami FWD, to sprawiłby też, że chodzilibyśmy na rękach.

Taki off-topic odnośnie tego, jak postrzegam RWD.

Niewspomagane elektroniką RWD to napęd tylko dla potrafiących jeździć, koniec kropka.
      Ja jestem dzieckiem socjalistycznych wynalazków/licencji (opona D124 i 126p, 125p, Polzgroznez) i potrafię takie auta opanować nawet na lodzie.
      Dla większości kierowców więcej zalet będzie miał napęd na przednią oś (vide moje lepsze pół, które robiło prawo jazdy 6 lat temu i w życiu za kierownicą mojego BMW siedziało może 4 razy, bo po prostu boi się tego auta). Ilekroć teraz w zimie jedziemy gdzieś lekko bokiem, widzę w jej oczach mieszankę przerażenia i podziwu... jednocześnie doskonale się bawiąc.

Klasy premium nie łączyłbym z rodzajem napędu (jeździłem trochę Audi A6 i wcale nie odmówiłbym temu autu akcesu do segmentu premium, mimo napędu na przód), ile z tradycją marki.

Prawda jest brutalna:
      MB jest w segmencie premium od zawsze, to samo da się powiedzieć o Lancii i AR.
      BMW od lat 50-tych (podobnie Swallow Sidecar Company, przemianowana z SS na Jaguara po wojnie).
      Audi robiło podchody od końca lat 80-tych (Audi V8), ale wcześniej swoją "100" dobrze umiejscowiło się na rynku średniej wielkości aut segmentu premium.

Reszta producentów próbowała lub próbuje... z miernymi (poza Toyotą) wynikami. Nawet ataki na segment E producentom zazwyczaj się nie udają (że cytrynę XM czy Vel Satisa Renault tylko wspomnę).

A co do przeniesienia napędu?
      Powyżej 150-180kW to i tak albo RWD albo AWD, bo z FWD będzie problem... a tak wyśmiewane przez Ciebie Audi było pionierem zastosowania napędu 4x4 w samochodach osobowych.
      • dr.buzz Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 22.02.11, 19:03
        Nie do konca moge sie zgodzic...
        po pierwsze- BMW od zawsze bylo pozycjonowane w najwyzszych segmentach, nigdy nie bylo autem tanim i nigdy nie bylo przeznaczone dla szerokich mas (tylko nie wyskakujcie mi tu z jakas isetta hehe), a klasa tzw premium to wymysl marketingowy siakichs ostatnich 20 lat...
        po drugie - alfa nigdy nie byla wysoko pozycjonowana - ot szportne autko, z charakterem dla wloskiej biedoty, a lancia od chyba 50 lat nie wyprodukowala nic nobliwego, taka tam pseudoluksusowa marka lawirujaca gdzies na krawedzi oplacalnosci produkcji i bankructwa...
        • soner3 Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 22.02.11, 20:23
          Bzdury wypisujesz
          Swojego czasu BMW to byla marka tanich i do bulu prymitywnych aut owczesny rywal VW i do takich marek jak Merceds czy Opel wstyd to bylo wymieniac.
          • dr.buzz Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 22.02.11, 21:45
            buahahahahahahaa...
        • qqbek Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 09:26
          dr.buzz napisał:

> Nie do konca moge sie zgodzic...
          > po pierwsze- BMW od zawsze bylo pozycjonowane w najwyzszych segmentach, nigdy n
          > ie bylo autem tanim i nigdy nie bylo przeznaczone dla szerokich mas (tylko nie
          > wyskakujcie mi tu z jakas isetta hehe)

Może z Isetty się nie będę nabijał, bo to za proste.
          Ale BMW sprzedawało też Isettę w wersji "long" (BMW 600) i później wzorowanego nieco konstrukcyjnie na VW potwora zwanego BMW 700.
          I to właśnie w latach (mowa o BMW 700) w których mieli "drobną przerwę" w produkowaniu aut premium (po zakończeniu produkcji "Anioła Baroku" a przed podjęciem produkcji E3/E9).

> po drugie - alfa nigdy nie byla wysoko pozycjonowana - ot szportne autko, z cha
          > rakterem dla wloskiej biedoty,

No i znów braki wiedzy wychodzą.
          Alfa produkowała 6C i 8C zanim ktokolwiek w przedwojennym BMW pomyślał o 326.
          Z resztą nawet przedwojenne 326 blado wypadało w porównaniu z Alfą 8C (nie mylić z obecnie popełnianym 8C Competizione).
          Po wojnie też więcej modeli premium niż BMW produkowali (przynajmniej do lat 70-tych). Zawsze jednak mieli coś większego i luksusowego w ofercie, czego nie można powiedzieć o BMW.
          Dopiero FIAT chciał z Alfy zrobić markę typowo "usportowioną".

> a lancia od chyba 50 lat nie wyprodukowala nic n
          > obliwego, taka tam pseudoluksusowa marka lawirujaca gdzies na krawedzi oplacaln
          > osci produkcji i bankructwa...

No to jedziem:
          Lancia Aurelia, Flaminia, Flavia, Gamma... pseudoluksus... ech doczytaj, zanim zechcesz się po raz kolejny tak kompromitująco podkładać :)
          • dr.buzz Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 10:08
            i znow nie moge sie zgodzic :)

o nmw 700 wiem, ale to okres powojenny, wiec co mieli produkowac? luksusowe limuzyny? dla kogo?

alfa (i nie tylko) przed wojna robila lepsze samochody niz po, mimo tego nigdy nie byla pozucjonowana w segmencie lux - zreszta kazdy niemal producent ma cos niszowego w ofercie, norma...

co do lancii - hehe no przeciez napisalem ze od 50 lat nic ciekawego nie pokazali, a w modelach ktore wymieniles sa odpowiedniki fijata 125 hehe...a w okresie gammy, to opel robil bardziej luksusowe modele hehe
          • dr.buzz Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 10:27
            aha, no i napisz co takiego ciekawego, luksusowego zaprezentowala alfa po wojnie :) bo albo o czyms nie wiem, albo inaczej postrzegamy kwestie luksusu hehe

i jeszcze jedno - dla mnie przedwojenny luksus zamyka sie w brytyjskich i niemieckich ofertach...ba nawet czechow tam widze hehe, a ty? ;)
            • spark1.8 Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 11:07
              dr.buzz napisał:

> aha, no i napisz co takiego ciekawego, luksusowego zaprezentowala alfa po wojni
              > e :)

www.supercars.net/cars/2617.html
              • dr.buzz Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 11:11
                noi gdzie te powojenne modele?
                • qqbek Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 11:29
                  dr.buzz napisał:

> noi gdzie te powojenne modele?

Poszukaj sobie zdjęć Aurelii B20, Flaminii i Flavii.
                  I przestań proszę chędożyć. Gdy Lancia robiła Aurelię i Flaminię, jedynym samochodem z "wyższej półki" produkowanym przez BMW była "501". Gdy na rynek wchodziła Lancia Flavia (nie mylić z mniejszą Lancią Fulvią), BMW nie miało w ofercie żadnego samochodu choć do niej zbliżonego (tak rozmiarami jak i osiągami, bo 501 już wtedy raczej zabytkowa konstrukcyjnie była) - przynajmniej do premiery 1600 i 1800. Dopiero 1800Ti (rok 1964) można by porównywać do auta Lancii.
                  • dr.buzz Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 11:43
                    pytalem o alfe...

co do lancii - wiem jak wygladala aurelia czy flaminia - silniki od 1.8 i niespelna 60 koni nie robily z niej demina szos, auo ciekawe konstrukcyjnie, eleganckie, ale to wszystko....

501/502 to V8 i pojemnosci od 2.6 do 3.2, wiec nie kompromituj sie takim porownaniem, i na owe czasy bylo to bardzo nowoczesne i luksusowe auto, poza tym flavia to odpowiednik fijata 125 hehe, i weszla do produkcji jakies 10 lat od debiutu 501, to byl zwykly sredniak, ogarnij sie czlowieku!
                    • qqbek Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 15:22
                      dr.buzz napisał:

> pytalem o alfe...
                      >
                      > co do lancii - wiem jak wygladala aurelia czy flaminia - silniki od 1.8 i niesp
                      > elna 60 koni nie robily z niej demina szos, auo ciekawe konstrukcyjnie, eleganc
                      > kie, ale to wszystko....

BMW po zaprzestaniu produkcji "501" i wprowadzeniu Neue Klasse największy silnik w ofercie miało o pojemności 1,5l.
                      Potem dopiero weszły 1,6 (1963); 1,8 (1964) i 2,0 (1966 w limuzynach).
                      Flavia miała albo 1,5 (od 78 do 90KM), albo 1,8 (od 1963 roku - w zależności od wersji 92 do 105KM), albo 2,0 (od 1969 do końca produkcji - 115 lub 127KM)... popierdułki rzeczywiście, w porównaniu z BMW... które 100KM wycisnęło z 1,8 M10 B18 dopiero po 1963 roku (i tylko w wersji Ti - z dwoma gaźnikami).

> 501/502 to V8 i pojemnosci od 2.6 do 3.2,
                      Tak, tylko gdy weszła Neue Klasse w 1961, to jedynym samochodem BMW z V8 był dość egzotyczny i rzadki (603szt. łącznie) 3200CS.

> wiec nie kompromituj sie takim porown
                      > aniem, i na owe czasy bylo to bardzo nowoczesne i luksusowe auto, poza tym flav
                      > ia to odpowiednik fijata 125 hehe,

Mylisz z Fulvią... która rzeczywiście przypominała Fiata... ale 124.

> i weszla do produkcji jakies 10 lat od debiu
                      > tu 501, to byl zwykly sredniak, ogarnij sie czlowieku!

Ogarnij swoją wiedzę.
                      • dr.buzz Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 15:35
                        oj, nie pisz historii na nowo...i nie probuj mnie jej nauczac hehe...bawarkami jezdze od dawna, znam te marke bardzo dobrze, nie tylko na podstawie modeli ktore posiadalem badz posiadam...mam tez sporo materialow na jej temat, ksiazak, albumow, specyfikacji technicznych czy nawet oryginalnych fabrycznych prospektow z lat 50, 60 i 70...
                        o e115 slyszales?
                        ogarnij sie, a przede wszystkim swoja wiedze hehe
                        • qqbek Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 16:05
                          dr.buzz napisał:

> o e115 slyszales?
                          > ogarnij sie, a przede wszystkim swoja wiedze hehe

Przecież Typ 115 (a nie błędnie "E115") to "Neue Klasse" (a dokładniej BMW 1500, do którego nawiązywałem powyżej).
                          Typ 118 i Typ 120 to odpowiednio 1800 (także Ti) i 2000.
                          Co więc, geniuszu, pominąć raczyłem w swoich wywodach?

Usystematyzuj swoją wiedzę, sprawdź 10 razy, a potem mi tutaj wyskakuj z jakimiś udziwnieniami. Ja z Tobą dyskusję mogę w tym miejscu spokojnie zakończyć, już dość ignorancji na temat mojej ulubionej marki (BMW) w tym miejscu wykazałeś.
                          • dr.buzz Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 17:31
                            Tak sie motasz, ze juz nie wiem na co ci odpowiadam hehe

Neue klasse to cala seria silnikow od 1.5 do 2.0 a nie jak napisales tylko 1500 (fakt ze potem cos tam dopisales, ale wybacz nie masz czasu na czytanie twoich czesto niezgodnych z prawda wypocin)
                            E115 to powszechnie uzywane oznaczenie tych modeli, wiec niepotrzebnie sie tak rzucasz...

napisales w tym watku kilka bzdur, z ktorymi absolutnie nie moge sie zgodzic, powinienes faktycznie najpierw zrbic to o co smiales mnie prosic....wiesz ze dzwonia, ale nie wiesz w ktorym kosciele hehe

a wyciskanie mocy z malych pojemnosci nie jest zadna sztuka, pytanie tylko po co to robic?
                            we wloszech moze mialo to sens - podatek od pojemnosci, ale w D naliczalo sie go od mocy...moze tego nie wiesz, ale 100KM z 1.6 to calkiem inne konie niz te z 1.8...
                            to tyle, moze czegos cie nauczylem:)
                            pozdrawiam
                            • qqbek Raz jeszcze proszę... doczytaj n/t 23.02.11, 17:42
      • jestklawo Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 08:02
        qqbek napisał:

>ataki na segment E producentom zazwyczaj się nie udają

nie żartuj. A imponujący sukces Skody Superb ?
        • dr.buzz Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 08:56
          >A imponujący sukces Skody Superb ?

:D
        • qqbek Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 09:09
          jestklawo napisała:

> qqbek napisał:
          >
          > >ataki na segment E producentom zazwyczaj się nie udają
          >
          > nie żartuj. A imponujący sukces Skody Superb ?

Hehehe... to dlatego, że atakują segment "E" od zadniej strony (czyli z segmentu "D", wmawiając ludziom, że Superb to jednak "E").
          Swoją drogą numer ten wpierw przećwiczyli z Octavią (czyli udającym segment "D" kompaktem), więc mają wprawę.

Skoda? Premium?
          Chyba do 1939 roku tylko :)
          • dark13 Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 09:22
            Prosze expertow od marketingu Skody o choc jeden przyklad w ktorym Skoda twierdzi ze Octavia to klasa D a Superb to klasa E
            Takie pieprzenie o szopenie , sami to wymyslacie i powielacie a przypisujecie Skodzie

• qqbek Re: Gdyby Bóg chciał, byśmy... 23.02.11, 15:28
              Wystarczy przytoczyć stwierdzenie "rodzinny sedan" ("a family sedan") w reklamach Skody na terenie UK.
              To już stwierdzenie wprost, jeżeli bierzemy pod uwagę brytolską klasyfikację :)
    • k2i a gdzie Infiniti? 22.02.11, 17:02

• lapufkasz Re: a gdzie Infiniti? 22.02.11, 17:25
        Tam gdzie jego miejsce czyli w hi-fi
        W Europie marki azjatyckie to takie same premium jak opl. Stad ich sukces handlowy w postaci udzialu w rynku liczonym po przecinku.
        Lexus 6-7 lat temu sprzedawal w Europie prawie 50tys aut dzis chyba mniej niz 20tys .
        • dr.buzz Re: a gdzie Infiniti? 23.02.11, 08:57
          tam to raczej Infinity ;)
    • karakalla Re: Klasa premium. Zagadka ;) 24.02.11, 10:53
      W przypadku Audi to uprzedzenie nie zadziałało, co widać doskonale po pozycji marki. Ale w przypadku Volvo już tak. Szwedzi próbowali w latach 90. wejść z segmentu rodzinno-indywidualistycznego do premium i jak się okazało, nie wyszło, marka poszła do Chińczyka. A przecież prawie wszystko było w porządku: mimo bazowania od połowy lat 00 na fordowskich platformach zachowany został tak ważny wyróżnik, jak własne linie silników, dominujące lub wyłączne w modelach większych; udało się wypracować nowoczesną, a przy tym indywidualną stylistykę (Volvo nie wywaliło się przecież przez odejście od cegieł; gdyby zostało przy tej formie, kupowaliby je ze łzami w oczach kombatanci 240, ale nikt inny i byłyby problemy z przeskoczeniem progu 100 000 rocznie). Zadbano też o takie wyróżniki, jak wprowadzony wcześnie napęd 4x4, był prestiżowy V8, były interesujące coupe, przez jakiś czas usportowione wersje R, koniunktura na SUVy została szybko dostrzeżona, ceny lokowały się w rozsądnym obszarze. Ciężko znaleźć jakiś błąd w polityce, ale jednak nie udało się zagrozić pozycjom BMW, MB i Audi. Rzecz wysypała się chyba na szczegółach, takich jak gorsze niż u konkurencji automaty, ale może i na braku tej obowiązkowej tylnonapędowości, przez który Volvo było traktowane jako dobry, ale jednak tylko aspirant do segmentu. Audi załatwiło tu sobie sprawę famą quattro.
      • dr.buzz Re: Klasa premium. Zagadka ;) 24.02.11, 15:04
        Zgadza sie...brakowalo czegos naprawde dobrego i charakterystycznego dla marki...fama safaty to za malo...
        • chimera03 Re: Klasa premium. Zagadka ;) 24.02.11, 15:10
          No i volvo zawsze brakowalo idealnego wykonczenia wnetrza... Bmw e39 99r w srodku materialy naprawde wysokiej klasy, volvo s60 ten sam rocznik juz czuc bylo plastik...
          • dr.buzz Re: Klasa premium. Zagadka ;) 24.02.11, 19:11
            odpowiednik e39 to s80...s60 to e46/e90...
            niczego to nie zmienia, bo cala paleta vovlo cuchnie plastikiem...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka