Gość: patryk IP: *.chello.pl 15.08.01, 11:35 Może ktoś posiada te diesle i powie mi coś naten temat.Z góry dziękuję. Pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: alex Re: JTD czy HDI? IP: 193.120.89.* 15.08.01, 14:46 Gość portalu: patryk napisał(a): > Może ktoś posiada te diesle i powie mi coś naten temat.Z góry dziękuję. > Pozdrawiam Heyka Kilka slow o dieslach mozna znalezc pod tym adresem http://www.geocities.com/MotorCity/Garage/5067/diesel.html Po angielsku ... piekny jezyk pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Jarek Jak dla mnie to jednak HDi IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 16.08.01, 11:13 Oba silniki sa wykonane w nowoczesnej technice wtrysku bezposredniego pod wysokim cisnieniem (common rail). Silnik JTD koncernu Fiata znajdziesz w Lancii, Alfie, czy Fiatie. Roznice miedzy tymi samymi silnikami pod wzgledem pojemnosci kryja sie w module sterujacym. Np. w Alfie 156 jest oprogramowanie "bardziej sportowe" niz w Marei Weekend (takie wyjasnienie uzyskalem w CARSERVIS-ie - dzial sprzedazy Alfy). Na moje zainteresowanie silnikiem 1,9 JTD uslyszalem, ze zdecydowanie lepiej bym uczynil kupujac 2,4 JTD i tlumaczone to bylo wyzszym poziomem zastosowanych rozwiazan technicznych, ale ta cena... Produkt koncernu PSA dostepny jest w dwoch pojemnosciach 2,0 (90 KM lub 110 KM) oraz 2,2 (136 KM). Silniki 90 KM przewidziane sa do aut kompaktowych typu Peugeot 307, czy Citroen Xsara, chociaz chyba wystepuje takze w Peugeocie 206 (nie jestem pewien). Silnik 2,2 HDi przewidziany bylo dla klasy sredniej wyzszej oraz limuzyn - Peugeot 406, 607, Citroen C5. Aktualnie w kooperacji z Fordem konstruowany jest silnik 1,4 HDi przewidziany dla malych aut typu Peugeot 206, Ford Fiesta, Citroen C2. Silniki produkowane w tej technologii charakteryzuja sie: - niesamowita elastycznoscia i dynamika (jak na diesla oczywiscie)- osiagi nie pozwalaja na poczucie nizszosci przed "benzynami", - niskim zuzyciem paliwa (minimalnie wyzsze niz w silnikach wolnossacych), - wysoka kultura pracy, a co za tym idzie niski poziom halasu wewnatrz auta, - niskim poziomem emisji spalin (np. PSA w 2,2 HDi stosuje filtr czastek stalych eliminujacy wrecz do zera szkodliwosc czastek stalych - sadzy). W numerach Auto Sukcesu, Auto Motor Sport, Auto dzis i jutro bylo na prawde wiele artykulow o silnikach, o ktore pytasz. Polecam. Obiekty porownan - auta o zblizonych cenach i porownywalnych silnikach: - Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD oraz Citroen Xantia 2,0 HDi Break. Metoda porownan: - jazdy probne w listopadzie ub. roku. Ostrzegam, ze moje opinie sa subiektywne i nie sa poparte zadnymi danymi technicznymi. Ocena: - dynamika - oba auta rozpedzaja sie dosyc zwawo, ale wydaje sie, ze HDi jest jednak bardziej elastyczny (moze to wynik krotszych przelozen skrzyni biegow w Alfie), - hamulce - w obu sa 4 * tarcze, ale odcisk twarzy na przedniej szybie grozi w Alfie; tam hamulce sa jak brzytwa, - komfort jazdy - zdecydowanie ciekawszy desing mozna znalezc w Alfie; jednakze poziom halasu zdecydowanie wyzszy w Alfie - "szumia" przede wszystkim opony a nie silnik, ale ... chyba ma to przypominac o sportowym zacieciu tego auta. Moj wybor padl na Cytryne, gdzie pociagalo mnie jeszcze nietypowe zawieszenie. Przez pol roku przejechalem nia prawie 30 tys. km i jestem bardzo zadowolony z silnika. Pozdr Link Zgłoś
Gość: malko Re: JTD czy HDI? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 13:32 Kolega z pracy ma peugeota 406 z 99r z 1,9 HDI 90KM. Jego opinia o tym silniku wygląda mniej więcej tak: - za słaby do masy auta - po miescie spalanie dochodzi do 10l - jedna awaria tuż przed zakończeniem gwarancji - posypało się coś z wtryskiem paliwa (nie znam się na silnikach)- po gwarancji musiałby na tę część pracować dwa miesiące (podobno) Generalnie jest zadowolony, z powodu ekonomiki jazdy, ale twierdzi, że żeby było ekonomicznie (tak jak podaje producent) to trzeba jeździć mało dynamicznie, inaczej spalanie niebezpiecznie zbliża się do poziomu benzynowego wg. danych fabrycznych. Osobiscie jexdziłem tylko Alfą 147 z 1,9 JTD 115KM/275Nm!!! Różnica w porównaniu z silnikiem w Fiacie to turbina ze znienną geometrią i podobno z tego jest dodatkowe 75Nm których nie ma w Fiacie. Przyspieszenie prawie jak w benzynie 9,9 do setki, ale to pryszcz. Największe wrażenie na mnie zrobiła elastyczność - rewelacja i komfort jazdy - REWELACJA^2. W Motorze było porównanie chyba xantii hdi i bravy jtd. Pod względem silnika oceniono wyżej bravę - cytryna miała zwłokę w reakcji na naciśnięcie pegału gazu i była mniej dynamiczna. Brava ma niestety kilka wad: dwie gwiazdki w testach zderzeniowych, słabe światła (podobno można przełożyć lepsze z fiata marea), zbyt mocne wspomaganie kierownicy. Dużym plusem są spore zniżki na bravę - wersję z jtd, abs, wspomaganie, radio rds, klimatyzacja, metalik oferowano mi w salonie w tym tygodniu za 49tys. To samo z benzyną 1,2 80KM można wyszarpać za 39 tys. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: JTD czy HDI? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 16.08.01, 13:58 Moja opinia tyczyla sie HDi ze 110 KM. Jesli chodzi o srednie spalanie to wynosi ono 7,1 l na 100 km, z czego wiekszosc przypada na tzw. miasto W-wa (tj. mozliwosc przejechania 10 km w okolo 40 min.). Z danych technicznych sluszalem cos o 350 Nm, z czego 310 Nm przy 1 800 obr. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Jarek Porownanie??? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 16.08.01, 14:15 A poza tym ciezko porownywac auto za 50 tys. PLN (Fiat Brava) z autem za 80 tys. PLN (Xiantia). Link Zgłoś
Gość: malko Re: Porownanie??? IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 16.08.01, 14:47 Trudno powiedziec o porównaniu samochodów. Dotyczyło to raczej silników bo o nie nasz kolega pytał. Jedno jest pewne HDI i JTD dają większy komfort jazdy i mniejsze zużycie tańszego paliwa. Teraz trzeba tylko dobrać odpowiednią budę... Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Porownanie??? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 16.08.01, 15:09 Jest jeszcze kilka innych ciekawych pozycji na rynku z silnikiem diesla np.: - VW 1,9 TDi (110 KM,130 KM - popmowtryskiwacze) w Passacie i Golfie, - Toyota 2,0 D-4D (115 KM - common rail) w Avensisie, - Renault 1,9 dti (tradycyjny turbo) lub 1,9 dci (common rail) w Meganie i Lagunie II. Jeszcze chodzily sluchy o nowym dieslu Forda. Od samego poczatku calym sercem jestem za nowoczesnymi rozwiazaniami w dieslach. Sam wybralem auto ze wzgledu na silnik, a nie bude, ale masz Malko racje. Pozdr Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Porownanie??? IP: *.telia.com 16.08.01, 16:39 Jeszcze Wam dorzuce wlasna konstrukcje volva piecio cylindrowy z common rail turbodiesel pojemnosci2,4 litra dokladnie dla aptekarzy 2401ccm dajacy efekt 163KM/120kW przy 4000 obrotow posiada dwadziescia wentyli maksymalny moment340Nm przy 1750 do 3000 obrotow. Konstrukcja bazowana jest na starym silniku volva 850. Dziennikarz ktory tym jechal opowiada; cudo co za przyjemnosc przyspieszac cichy tani w eksploatacji Motor ten jest zamontowany do S60D5 spalanie ok.5,5l/100km axa od 0do100km/h 9,5sek czyli szybszy od benzynyn tez z turbem. Michal kosztuje 249900sek tanszy od Camry szostki. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Porownanie??? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 16.08.01, 17:06 Za jakie pieniadze? Bo to chyba dosyc daleko od 60 tys. za Maree. Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Porownanie??? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 20.08.01, 09:49 W ostatnim nr AUTO SUKSESU jest artykul o limitowanej (czytaj: promocyjnej) wersji Volvo S 40 1,9 TD za 81 tys. PLN, ale... przy bardzo mocnym kursie PLN, a to sie aktualnie zmienia. Poza tym cena w SEK (ktorej a propos nie napisales) nie ma bezposredniego przelozenia na PLN, gdyz "zachlanna lapa fiskusa" doklada akcyzy, VAT-y itp. Pozdr Link Zgłoś