Dodaj do ulubionych

Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea?

21.03.11, 10:55
Potrzebują auta dla rodziny 2+2. Myślę o kupnie VW Touran czy Seat Altea. Ma to być alternatywa dla kombi w stylu Passata, Avensisa czy Modeo.
Warto kupić minivana czy lepiej skupić się na szukaniu kombi (niestety z ogromnymi przebiegami)?
Do wydania mam do 30 tys zł.
Obserwuj wątek
    • jedenon Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 21.03.11, 12:25
      wybrałbym Skodę Octavię II :) to samo a wydaje mi się że bardziej funkcjonalne ale wybierając z tych dwóch VW ma lepiej rozwinięty serwis ale Altea jest ładniejsza VW łatwiej sprzedać. więc VW choć ja proponowałbym mimo wszystko Octavię
      • tocqueville Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 21.03.11, 12:42
        w jaki sposób ciasna octavia może być bardziej funkcjonalna od Tourana?
        W touranie możesz przewieźć trzy rowery (w środku) spróbuj to samo z octavią

zwykła altea też jest ciasna, jeśli już to altea XL

ja bym brał zdecydowanie Tourana, ale zamiast Tourana wolałbym chyba Zafirę
        • jedenon Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 21.03.11, 13:29
          Octavia ciasna no cóż Turan też będzie ciasny bo jest robiony na tym samym podwoziu jest tylko trochę wyższy. Poza tym ma to byc auto dla rodziny 2+2 po co większe auto? To będzie w sam raz. Co do silnika faktycznie jeśli diesel to raczej 1,9 może być 2.0 ale to raczej w nowszym aucie (po modyfikacjach)
        • galtom zaden! 06.05.11, 09:01
          tocqueville napisał:

> w jaki sposób ciasna octavia może być bardziej funkcjonalna od Tourana?
          > W touranie możesz przewieźć trzy rowery (w środku) spróbuj to samo z octavią

Ok, a (w obu wypadkach) gdzie przewieziesz rowerzystów do tych rowerów. To przeca i Touran i altea i octavia jest na podlodze Golfa. Grand Voyagera z zadnego nie zrobisz chocbys stanal na glowie.

> ja bym brał zdecydowanie Tourana, ale zamiast Tourana wolałbym chyba Zafirę

Zafira jest ciasna i to bardzo. Spory bagaznik, miejsca w II rzedzie dla doroslych to porazka. A z prodzu (mam ponad 185 cm wzrostu) tez bylo mi nie wygodnie bo fotel malo odsowa sie do tylu).

Cala ta klasa jest wg mnie idiotyczna.
          Wyglada jak minivan tylko minivanem nie jest. Kosztuja nie wiele mniej niz duze kombi (w ktorym jest wiecej miejsca) i czlowiek ma tylko wrazenie przestrzani bo ma sporo miejsca nad glowa. Tylko co i jak tam wozic.

Jesli mowimy o malych minivanach to naswnswoniejsze beda Alhambra/Shara/Galaxy/Avensis Verso - ta klasa. Jeszcze nie minivan a juz nie "van" na kompakcie.
          • milos75 Re: zaden! 06.05.11, 14:39
            galtom napisał:

> Cala ta klasa jest wg mnie idiotyczna.
            > Wyglada jak minivan tylko minivanem nie jest. Kosztuja nie wiele mniej niz duze
            > kombi (w ktorym jest wiecej miejsca) i czlowiek ma tylko wrazenie przestrzani
            > bo ma sporo miejsca nad glowa. Tylko co i jak tam wozic.
            >

Galtom, nie uogólniaj proszę. "Cała ta klasa" nie jest idiotyczna bo jest w niej kilka naprawdę dobrych i funkcjonalnych aut (akurat moim zdaniem nie tych, o których myśli autor wątku). Generalnie zaletą jest to, że kompaktowe minivany nie palą dużo, są równie ekonomiczne w użytkowaniu jak osobówki klasy kompakt czy powiedzmy średniej, nie zajmują dużo miejsca na parkingu, są wygodne i zwrotne w mieście, a jednocześnie bardzo funkcjonalne i praktyczne podczas rodzinnych wyjazdów dzięki dodatkowym miejscom, możliwości dowolnego kształtowania przestrzeni w środku, wielu schowkom i fajnym rozwiązaniom typu stoliki, których notabene bardzo brakuje w zwykłych kombi i w Previi :-) Nie samą Previą człowiek żyje i nie ma sensu ustawianie wszystkich według jednego wzoru. Dla przeciętnej rodziny w eurokołchozie, która dysponuje (i musi utrzymać) jeden samochód, który z kolei z tego względu musi spełniać wiele czasem sprzecznych warunków, taki kompaktowy minivan jest doskonałym rozwiązaniem. Nie żyjemy w Stanach, żeby się w naszych realiach wozić Swagger Wagonami, chociaż bardzo bym chciał :-)

Ja bym generalnie zwykłego kombi nigdy nie kupił, nieważne czy klasy kompakt czy średniej bo zwykłe kombi są zupełnie niefunkcjonalne i zwyczajnie marnują przestrzeń, którą zajmują, bo od tego samego modelu w wersji sedan nie różnią się kompletnie niczym poza bagażnikiem, a to dziś zdecydowanie za mało. To już bym wolał sedana, który przynajmniej elegancko wygląda i jest sztywniejszy = lepiej się prowadzi.

Jeśli chodzi o przykłady to fajne i warte uwagi auta w klasie kompaktowych minivanów to Toyota Verso na podłodze nowej Avensis, Mazda 5 z rozsuwanymi drzwiami i możliwością stworzenia przejścia środkiem we wnętrzu do trzeciego rzędu, Ford S-Max, który jeździ jak osobówka i jest bardzo wygodny i funkcjonalny, Peugeot 5008/Citroen C4 Grand Picasso czy nawet Renault Grand Scenic. W tych autach nawet 5 cm przestrzeni nie jest marnowane, w przeciwieństwie do wielu aut większych, które często szafują przestrzenią i rozczarowują pod względem choćby ilości schowków czy drobnych praktycznych udogodnień, nie mówiąc o ich (braku) ekonomii i małej użyteczności przy eksploatacji w warunkach miejskich. Tylko nie pisz znów o gazie, bo gaz można wstawić do (prawie) każdego samochodu, nie tylko do Previi i nie jest to żaden argument przemawiający akurat za Previą.

PS Nie zrozum mnie źle, Previa to bardzo dobre auto, nową sam bym nie pogardził, ale bądź obiektywny i nie krytukuj wszystkich samochodów, których jedynym grzechem jest to, że są minivanami a nie są Previą, obowiązkowo I gen. :-)
            • galtom Re: zaden! 06.05.11, 21:47
              milos75 napisał:

> Galtom, nie uogólniaj proszę. "Cała ta klasa" nie jest idiotyczna bo jest w nie
              > j kilka naprawdę dobrych i funkcjonalnych aut (akurat moim zdaniem nie tych, o
              > których myśli autor wątku). [...] Nie samą Previą człowiek żyje i nie ma sensu ustawianie wszystkich według jednego wzoru.

Chyba nie zle przeczytales moj post lub wcale.

> Jeśli chodzi o przykłady to fajne i warte uwagi auta w klasie kompaktowych mini
              > vanów to Toyota Verso na podłodze nowej Avensis, Mazda 5 z rozsuwanymi drzwiami
              > i możliwością stworzenia przejścia środkiem we wnętrzu do trzeciego rzędu, For
              > d S-Max, [...]
              > Tylko nie pisz znów o gazie, bo gaz można wstawić do (prawie) każdego samochodu, nie tylko do Previi i nie jest to żaden argument przemawiający akurat za Previą.

> PS Nie zrozum mnie źle, Previa to bardzo dobre auto, nową sam bym nie pogardził
              > , ale bądź obiektywny i nie krytukuj wszystkich samochodów, których jedynym grz
              > echem jest to, że są minivanami a nie są Previą, obowiązkowo I gen. :-)

Echem... teraz to mnie rozbawiles! :-)

1. Zacytuj, w ktorym zdaniu w posicie do ktorego sie odnoscisz wspominam o Previi
              2. J.W. tylko cos o LPG
              3. Zacytuj ostatnie zdnie z tego postu.

Ty chyba tej Previi to troche zazdroscisz... bo ciagle o niej piszesz :-)
              • milos75 Re: zaden! 07.05.11, 07:35
                Galtom, odpowiadałem na ten post mając na uwadze również Twój ostatni post w tym wątku pt. 'cos innego' gdzie polecasz i nawet dajesz linka do strony fanklubu Previi. Oczywiście z tyłu głowy miałem dziesiątki postów w innych wątkach o podobnej poetyce i argumentacji. Rozumiem, że mam o nich zapomnieć?
                • milos75 Re: zaden! 07.05.11, 07:56
                  PS W pierwszym wpisie pisałem dużo o kompaktowych minivanach i kombi ale akurat do tego się nie odniosłeś. Więc rozumiem, że jednak ta klasa nie jest kompletnie idiotyczna nawet na tle Previi :-) No nie wymagaj ode mnie, żebym pisał całkowicie abstrakcyjnie, jakbym Cię czytał pierwszy raz na forum :-)
    • dark13 Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 21.03.11, 12:37
      Za 30 tys to ty z a bardzo wsrod Touranow nie porzadzisz , na Seata to tez minimum jakie trzeba przeznaczyc
      Generalnie wystrzegaj sie silnikow 2.0TDI az do 2007 r , jesli diesel to zdecydowanie 1.9tdi jest bardzo dobrym silnikiem
    • marco_tbg Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 21.03.11, 15:20
      Za 30 tysiecy ani Tourana ani Altei w jako takim stanie nie kupisz - ja miałem budżet 40 i było strasznie ciężko. Kupiłem nową Octavię Tour i mam spokój.
      • ulubiony19 Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 22.03.11, 21:17
        Jeśli miałbym kupić minivana, a wybór ograniczyłbym do Tourana i Altei, to wybór padłby na Sce... Tourana:) Jest wygodniejszy i praktyczniejszy. Z kolei Altea, choć raczej ładna i przyjemna, ma zawieszenie zestrojone w taki sposób, że równie sensowne jest sikanie bez zdejmowania/opuszczania majtków. Ale do pojeżdzenia Seat nadaje się w miarę- nie jest zflaczały, ani nic...
        • maks-777 Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 24.03.11, 04:42
          Zdecydowanie Touran, ale tylko z 1.9 (105 km). Jednak z tym budżetem będzie bardzo ciężko.
          Może weź pod uwagę G. Scenica. Za 30 tyś może być coś niestarego. To taka opcja "budżetowa" minivana, ale nie są to złe auta.
          • izak31 Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 06.05.11, 04:28
            Mam tourana z silnikiem 2.0 tdi z roku 2006 - nic się z silnikiem nie dzieje. Wadliwe silniki były montowane do połowy 2005 roku. Jesli kupisz tdi to od razu sprawdz koło dwumasowe - niestety wymiana tego draństwa trochę kosztuje. Ja mam auto z dsg.....swoich wrazen nie opisze bo jeszcze nie jezdzę....ale mój mąz powiedział,ze nigdy nie chce samochodu z manualną skrzynią biegów.
            Samochód pakowny...ale w drugim rzędzie siedzeń trochę mało miejsca (ale tylko dla osób powyżej 185 cm wzrostu).
            Jakbys trafił 1.9 tdi 170 lub 140 km z dsg to bierz.
            Na taki samochód 105 km to ciut mało ale silniki 1.9 mozna zaczipować - z 2.0 to juz nie jest polecane.
            • daria.1 Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 06.05.11, 07:33
              Wszytko przed wami ,nie martw się .2,0 TDI to padaczka jakich mało ,skrzynia DSG też szybko da znać o sobie .Jak się trafi 2,0 TDI 170 to bierz błahahahhaha w niezłe szambo kogoś wpychasz .
              • izak31 Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 06.05.11, 09:09
                A masz taki samochód,ze się wypowiadasz? Ja mam, jest używany wiec mam pojecie o czym pisze.
                Autorze poczytaj fora internetowe dotyczace tych dwóch samochodów.
                Mam linki do fora odnosnie tourana:
                volkswagen.auto.com.pl/forum/viewforum.php?f=1681
                • izak31 Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 06.05.11, 09:13
                  Tylko,ze za 30 tyś to na dobrego tourana za mało....
                • galtom Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 06.05.11, 09:21
                  izak31 napisała:

> A masz taki samochód,ze się wypowiadasz? Ja mam, jest używany wiec mam pojecie
                  > o czym pisze.

Od ilu tysiecy km?
            • galtom Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 06.05.11, 09:20
              izak31 napisała:

> Jakbys trafił 1.9 tdi 170 lub 140 km z dsg to bierz.

Taa... wersja o ktorej piszesz byla sprzedawana w komplecie z jednorozcem i Yeti! :-)
              • izak31 Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 06.05.11, 09:32
                Tu się zgodze, tourany są tylko 140 km, sharany mają nawet i 200 km przy wariancie z dsg.
                • izak31 Re: Co wybrać: VW Touran czy Seat Altea? 06.05.11, 09:33
                  literowka, oczywiscie 170 km a nie 200 km
    • galtom cos innego 06.05.11, 09:08
      ytoraj napisał:

> Potrzebują auta dla rodziny 2+2. Myślę o kupnie VW Touran czy Seat Altea. Ma to
      > być alternatywa dla kombi w stylu Passata, Avensisa czy Modeo.

Auta typu VAN budowane na autach z klasy kompakt nie beda alternatywa dla ww bo sa mniejsze. Nawet jesli bagaznik jest podobnje wielkosci to i w Passacie i w Mondeo i w Avensis bedzie generalnie wiecej miejsca i wygodniej.

Ayta, ktore wymieniasz sa alternatywa dla Golfa Kombi czy Seata Toledo, Focusa, itp.

Jesli chcesz auto typu VAN jako alternatywe dla Avensis czy Passata to szukaj Alhambry/Sharana czy Avensis Verso - bo to sa dla nich alternatywy.

Rzuc okiem jeszcze na taki wynalazek: bit.ly/k6harQ (wiecej na www.previa.pl) ;-)

> Warto kupić minivana czy lepiej skupić się na szukaniu kombi (niestety z ogromn
      > ymi przebiegami)?

Warto :-) Moj minivan (to co wymieniasz to nie nimivany!!!!) ma spory przebieg ale nie zamienilbym go na Passata czy Monedo w kombi - zupelnie inny komfort podrozowania i pakowania. Dwa swiaty. Tyle, za ja mam minivana ;-) a nie wyrob vanopodobny - hehehe.

JTouran czy Zafira to wg wyrzucona kasa jesli faktycznie szukasz wiekszego auta. Jak pisalem Klasa Sharana jest OK a jesli nie to lepiej kupic zwykle kombi bo bedzie cichcsze i wygodniejsze (i prawdopodobnie tansze - bo mniej porzadane!).
      > Do wydania mam do 30 tys zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka