Gość: Jurek IP: 57.66.8.* 26.02.02, 14:57 czy ktos ma jakies doswiadczenia z tym autem, jak wypada w porownaniu z BMW 330i Link Zgłoś Obserwuj wątek
janusz_b Re: Lexus IS200/300 26.02.02, 15:50 Halo Jurek, jestem szczesliwym posiadaczem Lexusa IS200 od maja 2000 (w niemczech) Pelne wyposazenie lacznie i NAVI-System. Czego nie wzialem: -automatycznej skrzyni biegow -otwieranego dachu (mam klimaautomatik wiec uwazam za zbedne) Samochod ten po 2 Mercedesach (190D + C190) i BMW525 jest dla mnie wreszcie samochodem marzen. Plusy : 6-cylindowy silnik (tylko (?) 150km ale jak mruczy jak kotek 6-biegowowa skrzynia biegow, super skora, super HI-FI + CD, super jakosc wykonania i materialow, srednie zuzycie paliwa (miasto 12,5 autostrada 9.0 w sumie srednie zuzyce paliwa ok. 10 l/100 km - za darmo nie ma nic) Super hmulce (z GS300 !!) 6 poduszek itp. itd. Wystarczajacy moment na przyspieszanie jeszcze przy 160 km/godz (na 5 biegu) Servis Lexusa to niedoscignione marzenie w niemczech - tu sie wszyscy inni mogu tylko uczyc - np. przy przegladzie dostajesz za darmo samochod na ten dzien. W sumie ja moge powiedziec, ze znalazlem swoja marke zycia i musi sie duzo zmienic, abym ja zmienil. Dodatkowe plusy w moich oczach to perfekcyjne zabezpieczenie antywlamaniowe (1 miejsca w testach w niemczech, USA i Angli) no i nie wpada tak w oczy . Wady: opony zimowe razem z felgami musialem kupowac w lexusie (1700 DM), mniej miejsca niz w Mercedesie C, siedzenie pasazera nie regulowane elektrycznie (mnie to nie rusza hi.. hi..) Oczywiscie BMW330 to super samochod ale jak sie przymierzalem do zmiany samochodu to za BMW330 z podobnym wyposazeniem musialbym zaplacic ponad 34.000 DM wiecej, za Mercedesa ponad 45.000 DM. Moj handlarz opuscil mi z ceny oficjalnej prawie 9.000 DM - jeszcze pytania ? Jak mowie kupilem, nie zaluje, wreszcie jazda samochodem sprawia mi przyjemnosc ( co prawda pod tym wzgledem BMW jest tez super) Jak cie na niego stac to kupuj w ciemno, nie bedziesz zalowal pozdrawiam Janusz PS. IS300 jest jeszcze lepszy (wiekszy silnik, wiekszy bagaznik, bardzo mi sie podoba no ale do niego jeszcze musze 3 lata poczekac az ten bedzie odpisany z podatkow) Janusz Link Zgłoś
Gość: Jurek Re: Lexus IS200/300 IP: 57.66.8.* 26.02.02, 16:25 janusz_b napisał(a): > Halo Jurek, > jestem szczesliwym posiadaczem Lexusa IS200 od maja 2000 (w niemczech) > Pelne wyposazenie lacznie i NAVI-System. Czego nie wzialem: > -automatycznej skrzyni biegow > -otwieranego dachu (mam klimaautomatik wiec uwazam za zbedne) > Samochod ten po 2 Mercedesach (190D + C190) i BMW525 jest dla mnie wreszcie > samochodem marzen. > Plusy : 6-cylindowy silnik (tylko (?) 150km ale jak mruczy jak kotek > 6-biegowowa skrzynia biegow, super skora, super HI-FI + CD, super jakosc > wykonania i materialow, srednie zuzycie paliwa (miasto 12,5 autostrada 9.0 > w sumie srednie zuzyce paliwa ok. 10 l/100 km - za darmo nie ma nic) > Super hmulce (z GS300 !!) 6 poduszek itp. itd. > Wystarczajacy moment na przyspieszanie jeszcze przy 160 km/godz (na 5 biegu) > Servis Lexusa to niedoscignione marzenie w niemczech - tu sie wszyscy inni > mogu tylko uczyc - np. przy przegladzie dostajesz za darmo samochod na ten > dzien. W sumie ja moge powiedziec, ze znalazlem swoja marke zycia i musi sie > duzo zmienic, abym ja zmienil. Dodatkowe plusy w moich oczach to perfekcyjne > zabezpieczenie antywlamaniowe (1 miejsca w testach w niemczech, USA i Angli) > no i nie wpada tak w oczy . Wady: opony zimowe razem z felgami musialem > kupowac w lexusie (1700 DM), mniej miejsca niz w Mercedesie C, siedzenie > pasazera nie regulowane elektrycznie (mnie to nie rusza hi.. hi..) > Oczywiscie BMW330 to super samochod ale jak sie przymierzalem do zmiany > samochodu to za BMW330 z podobnym wyposazeniem musialbym zaplacic ponad 34.000 > DM wiecej, za Mercedesa ponad 45.000 DM. Moj handlarz opuscil mi z ceny > oficjalnej prawie 9.000 DM - jeszcze pytania ? > Jak mowie kupilem, nie zaluje, wreszcie jazda samochodem sprawia mi przyjemnosc > ( co prawda pod tym wzgledem BMW jest tez super) > Jak cie na niego stac to kupuj w ciemno, nie bedziesz zalowal > pozdrawiam > Janusz > PS. IS300 jest jeszcze lepszy (wiekszy silnik, wiekszy bagaznik, bardzo mi sie > podoba no ale do niego jeszcze musze 3 lata poczekac az ten bedzie odpisany > z podatkow) > Janusz dzieki Janusz za wyczerpujacy text, przymierzam sie (tez w DE) do auta, zaproponowalem porownanie z 330i bo interesuje mnie bardziej IS300, problem w tym ze narazie tylko automat, i czytalem ze sporo PS zabiera. co do serwisu Lexusa slyszalem juz bardzo wiele dobrych slow, wiec nic nowego - i bardzo dobrze. Musze sie wybrac na Probefahrt i zobaczymy. Link Zgłoś
Gość: Marek A ja jak zwykle nie na temat IP: *.atlanta-05-10rs.ga.dial-access.att.net 27.02.02, 01:01 Trzy samochody dokladnie tej samej klasy: - Lexus IS 300 - BMW 330 - Infiniti G35 Ja bym wybral Infiniti... Potem BMW a na koncu Lexus'a (nie podoba mi sie sylwetka). Link Zgłoś
Gość: janusz_b Re: A ja jak zwykle nie na temat IP: *.dip.t-dialin.net 27.02.02, 11:52 Gość portalu: Marek napisał(a): > Trzy samochody dokladnie tej samej klasy: > - Lexus IS 300 > - BMW 330 > - Infiniti G35 > > Ja bym wybral Infiniti... Potem BMW a na koncu Lexus'a (nie podoba mi sie > sylwetka). Halo Marek, na cale szczescie zyjemy wreszcie w swiecie, w ktorym mamy wolnosc wyboru (ograniczona kasa i rozsadkiem). Ja nie podchodze raczej do amochodu emocjonalnie i uwazam ze sa inne sprawy w zyciu godniejsze moich ciezko zarobionych pieniedzy. W zwiazku z tym wybralem Lexusa bo za te pieniadze ktore bylem gotowy wydac na samochod oferowal mi najlepsza rownowartosc. No coz Twoj wybor tez jest niezly i jezeli jestes zadowolony to tylko gratuluje i zycze przyjemnej i bezpiecznej jazdy pozdrawiam janusz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: A ja jak zwykle nie na temat IP: 172.18.118.* 27.02.02, 13:02 Niestety nie wybralem zadnego z nich z powodow ekonomicznych (nie stac mnie/szkoda pieniedzy). Za to kupilem Pontiac'a Grand Prix, ktory jest porownywalnych romiarow, przyspieszenia (choc silnik ma znacznie wiekszy - 3.8L), a cena pozostawia duzo swobody. Oczywiscie nie ma mowy o uprzejmym serwisie, samochodzie zastepczym (tylko gdy naprawa przekracza 8 godzin) itp., ale kilkanascie tys. USD zostalo w kieszeni. Za jeden z tych pozostalych tysiecy kupilem "extended warranty" i czuje sie pewnie. Link Zgłoś
Gość: AM Re: A ja jak zwykle nie na temat IP: 207.239.29.* 27.02.02, 14:32 Jak to moj kolega z pracy powiedzial - Dzieki ci Boze, ze nie mam w zyciu wiekszych problemow - kiedy zastanawial sie co kupic - Lexsusa GS430 czy Infiniti Q45. Wybral Lexusa GS430 - z trzech powodow: a) delear z Infiniti byl bardzo nachalny b) w Lexusie dostal $3000 upustu na topowa wersje a w Infiniti nie chcieli opiscic ani dolara - a on samochodow bez upustu nie kupuje c) sprzedawca w lexusie byla blondynka 5'8" z biustem D :-)) a on jest kawalerem. Link Zgłoś
janusz_b do Marka i AM 27.02.02, 15:19 halo, dzieki wam obojgu. Przyznaje sie szczerze, ze nie wiedzialem nic o infiniti Q45, poszukalem w internecie i poczytalem. No coz, powiedzial bym, ze Lexus mi sie bardziej podoba, ale cala reszta jest niezla dzieki i pozdrawiam janusz Link Zgłoś
Gość: AM Re: do Marka i AM IP: 207.239.29.* 27.02.02, 15:44 Infiniti w Europie jest prawienieznany - Nissan sprzedaja tam pod swoja marka np Infiniti I30/I35 - to w Europie Nissan Maxima. Ostatnio naprawde maja dobra passe do modeli. Moze jakosc wykonania minimalnie nizsza od Lexusa (Lexus jest robiony przez maniakow perfekcyjnosci) ale wydaje mi sie ze Infinit produkuje samochody ktor sa bardziej "fun to drive" - z malym wyjatkiem - Lexus SC430 - jedyny samochod Lexusa - ktory wmojej opini jest "fun to drive" Link Zgłoś
Gość: Marek Re: do Marka i AM IP: 172.18.118.* 27.02.02, 16:20 Podobnie jak Lexus IS200 jest nieznany w USA :) Link Zgłoś
Gość: AM Re: do Marka i AM IP: 207.239.29.* 27.02.02, 16:39 IS200 zle by sie sprzedawal - nie ta pojemnosc silnika przy wysokiej cenie. Tu goscie jak kupuja drozsze auto to jezeli pojemnosc silnika jest zbyt mala to nabieraja podejzen, ze cos tu niegra. Dlatego np Saab czy Mazda Milenia zle sie sprzedaja - zbyt mala pojemnosc silnika w stosunku do ceny - taka juz mentalnosc. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: do Marka i AM IP: 172.18.118.* 27.02.02, 17:08 Masz absolutna racje. Ale V6 to tez na te pieniadze za malo - Lincoln LS ma w opcji V8 (ten sam co w Jaguarze). Link Zgłoś
Gość: bazi Re: do Marka i AM IP: 212.106.160.* 27.02.02, 18:57 Gość portalu: Marek napisał(a): > Masz absolutna racje. Ale V6 to tez na te pieniadze za malo - Lincoln LS ma w > opcji V8 (ten sam co w Jaguarze). a audi oferuje na amerykańskim rynku model A4 z silnikiem 1.8, tez pewnie nie jest tani, ale chyba jakoś znajduje nabywcow, co? Link Zgłoś
Gość: Marek Re: do Marka i AM IP: 172.18.118.* 27.02.02, 19:06 Znajduje nabywcow takze Toyota Echo (Yaris) z silniczkiem 1.5 L :) A Audi A4T/170KM (wersji bez turbo nie sprzedaja) nie jest konkurencja dla Lexus'a - raczej dla VW Golf GTI - za $24000 mozna je kupic nowe. Link Zgłoś