Dodaj do ulubionych

Problem z 530d e60

09.07.11, 13:48
Samochod to stara piatka, dokladnie 530d.
Problem polega na tym, ze po uplywie 10 minut od wylaczenia silnika po jezdzie, I-drive pokazuje komunikat Fuel Pump Mulfunction i nie pozwala rozrusznikowi nawet zakrecic. Rzecz jest o tyle dziwna, ze jesli chcesz zapalic go 5 albo 15 minut po wylaczeniu to zapala, jak nalezy. Podobnie podczas jazdy - zadnych problemow. Ostatniej zimy przy ostrym mrozie zapalal w 1-2 sekundy. Jakies pomysly?

Do tej pory umowilem sie z warsztatem na wymiane swiec zarowych, co ma byc przeprowadzone za kilka dni.
Robie tak, gdyz posrod wyswietlonych bledow wyszly wlasnie swiece. W sumie maja prawo sie wysypac, bo auto ma przebieg 52 tysiace mil i mam go od dwoch lat. Takze napewno nie byly zmieniane od nowosci.
Mysle tez o kontrolerze swiec i czujniku polozenia walu, ale sam nie wiem.
Obserwuj wątek
    • tow_beton Re: Problem z 530d e60 09.07.11, 21:53
      "auto ma przebieg 52 tysiace mil"
      nie przebieg, tylko stan licznika...:) Auto ma przebieg 200-300 tys mil, więc juz sie sypie.
      • ulubiony19 Re: Problem z 530d e60 11.07.11, 21:39
        pl.memgenerator.pl/mem-image/fajna-z-ciebie-laska-ale-wypie...j-pl-000000
    • bmwracer Re: Problem z 530d e60 11.07.11, 22:04
      heheheh, ja mam e60 i moje od czasu do czasu kiedy wylacze stacyjke i wyciagne kluczyk nic sobie z tego nie robi Wprawdzie silnik gasnie ale wszystko inne "zyje" na pelnych obrotach....wlacze i wylacze pare razy i sidzie spac......
      Do tego autoamtyczna skrzynia ktora sie sama "uczy" ma chyba jakis niedorozwoj umyslowy poniewaz co pare dni musze te "nauke" kasowac poniewaz uczy sie absolutnie zlych manier.

BMW na bardzo duzo dobrych rzeczy ale ja mowie ze to auto jest jak bokser na ringu - ma charkter, sile, moze dac kopa i ma energie - taki "macho" ale rozumu a zwlaszcza tego elektronicznego to im brakuje..... najwyzszy czas znalezc lepszych dostawcow elektoniki i lepszych programistow. Jak sie to zaakceptuje to reszta jest super...

• trzy-szostki Re: Problem z 530d e60 11.07.11, 22:44
        Racer,

czytajac juz bardzo wiele na forach brytyjskich natrafilem na taka, chyba dosc podobna sytuacje
        www.bmwland.co.uk/forums/viewtopic.php?f=5&t=115395
        W tym watku zreszta ktos pisze:

If e60 diesel doesn't start warm its starter issue. I had lots like that, even dealers sometimes can't diagnose this.

Problem z rozrusznikiem w e60 jest jedna z czesciej wystepujacych usterek w "piatkach".
        Tylko, ze ja nie bede zaczynal od wymiany drogiego rozrusznika, bo narazie jest na to za wczesniej. U Ciebie chyba te symptomy moga bardziej wskazywac na stacyjke albo I-drive'a.
        Z I-drive'm tak juz jest, ze generalnie czlowiek teskni za stara, dobra e39, w ktorej tego ustrojstwa nie bylo. Zreszta e39 jezdzilem dwa lata, miala dokladnie 90k mil przejechanych, wiec dwa razy wiecej(!) i zadnych problemow, poza sensorami cofania, ktore sie sypnely.
        W e60, gdzie mamy I-drive przejety z siodemki, czasem mi pokazuje, ze zlapalem gume, innym razem wskazuje, ze spalila sie zarowka postojowych, mimo ze zarowka swieci i ma sie dobrze...

A przy okazji, nie wiem czy masz wersje benzynowa czy diesla. Jesli diesla, to zapewne masz nieslawne klapki w kolektorze dolotowym (swirl flaps), ktore sa tykajaca bomba, w naszych silnikach. Zdecydowalem sie, aby usuneli je przy okazji wymiany swiec. Internet jest pelen mrozacych w zylach historii ludzi, ktorym sie one wysypaly(defekt konstrukcyjny w silnikach diesla bawarek z lat 2003-2005).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka