Dodaj do ulubionych

Proszę o radę chlopaki :-)

05.08.11, 10:22
Witam, muszę wymienić olej w VW V 1,9 TDI - przebieg 90 tys. ze zwiekszoną mocą do 135 KM. Zawsze lałam Mobila 5W40 syntetyk do TDI, teraz mechanik zaproponował mi MOTUL. Nie znam tego oleju i troche sie waham... Czy to dobry wybór. Mechanik twierdzi, że Mobil to juz nie to co kiedyś i że generalnie zaczyna pachnieć podróbą.
Moje pytanie... co wlać MOBIL czy MOTUL

Z góry dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • dr.buzz Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 11:23
      pytanie - skad mechanik to moze wiedziec? przeprowadzil jakies badania jakosci czy powiela internetowo-forumowe madrosci wszystkowiedzacych szpecjalistow...
    • macaja Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 11:24
      rufcio napisała:

> Moje pytanie... co wlać MOBIL czy MOTUL

..........................................jeden ..uj.
    • przeciwnik_hodowcy_futerkowych Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 11:25
      1 chłopaki to u szewca
      2 mechanik wciska olej taki jaki ma, albo na którym najlepiej zarobi
      3 jak tak się trzęsiesz o to swoje cudo to wymieniaj olej częściej
      4 różnice między olejami tej samej klasy są znikome, a często żadne
      • lopi1 Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 12:06
        Chłopaku, wlej byle co, bo ten gnojowóz wszystko połknie.
        Możesz kupić nawet olej w Lidlu, cena 17 złociszy za liter syntetyka.
        I się nie przejmuj, są wieksze dylematy.
    • rufcio Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 12:30
      Widzę, że określenie " Chłopaki" bardzo co niektórych uraziło. Zatem przepraszam tych PANÓW bardzo... no chyba, że nie są chłopakami ... Zastanawiałam sie po co jest to forum, ale szczególnie po wypowiedzi lopi1 juz wiem ze napewno nie po to, żeby udzielić komuś kto poprostu pyta rzetelnej odpowiedzi... Znikam stąd, bawcie sie sami , jeśli to Was satysfakcjonuje...

TYM, którzy odpowiedzieli z zamiarem pomocy dziękuję !
    • adoptowany Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 13:55
      he..he..ale musiala cie ta fura kosztowac ! ..ja nie pamietam kiedy,jaki i czy wogole to zrobilem.. i to twoje wzruszajace wsluchiwanie sie w teorie bolka spuszczajacego stary olej do michy..he..he.chlopie lej co chcesz i tak dla strucla zadna roznica.
    • elfkabezhaltera Każdy olej 5W40 05.08.11, 16:04
      zrobi swoje. Nie ma to wiekszego znaczenia. Oleje to jak proszki do prania - ten ma inteligentne cząsteczki, ten smaruje nawet w niskich temperaturach, a trzeci to już w ogóle CUDO!
      :)
    • analny_wybawca Konkretnie o Motulu 05.08.11, 20:07
      Motul jest nieco lepszy. W moim TDI lałem kiedyś Shell Helix Diesel, potem Castrola i w obu przypadkach podczas ostrej jazdy temp oleju potrafiła przekroczyć 120 stopni i czasem dobijała do 130 (miałem taki fajny stary samochód gdzie komp wyświetlał temp oleju w stopniach). Po zmianie na Motul ciężko było uzyskać te 120 stopni, wg mnie jest nieco lepszy od pozostałych, ale w sumie najważniejsze żeby lać 5W40 z odpowiednią normą (jak masz pompowtryski)
    • rraaddeekk Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 20:49
      90 000 km jak na diesla, to znaczy, że samochód z 2010 lub nawet 2009 roku.
      Zatem już po gwarancji raczej.
      Twoje ryzyko.
      Tylko po co?
      • qqbek Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 21:10
        rraaddeekk napisał:

> 90 000 km jak na diesla, to znaczy, że samochód z 2010 lub nawet 2009 roku.
        > Zatem już po gwarancji raczej.
        > Twoje ryzyko.
        > Tylko po co?

Problem w tym, że w "szóstce" 1,9 TDI już nie występował... tak więc zostaje "piątka"... czyli przynajmniej trzylatek (2008).
        Gwarancja była na 3 lata lub 100 tysięcy, więc przy takim przebiegu albo:
        1. jest na gwarancji
        2. ktoś kupił diesla do smrodzenia w mieście, "bo teraz moda na diesle" i gó... go obchodzi, że Diesel, żeby się opłacał, musi robić 25-30 tysięcy rocznie
        3. ktoś kupił "auto po dziadku z Wehrmachtu" i wierzył w przebieg 40 tysięcy po 4-ch latach... na naiwnych zarabiają handlarze i komisy.

Tak, czy inaczej, zalałbym dowolny syntetyk 5W40 z pewnego źródła, a nie z beczki "od pana Henia". Motul, Mobil, Elf, Castrol... byleby się specyfikacja zgadzała.
        • rraaddeekk Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 21:18
          To już wiem dlaczego mam 2.0 TDI (bo 1.9 nie produkują) :-)
          Sądziłem, że jak się robi mniej niż 50 000 km rocznie, to nie ma co się pchać w klekota.
          3 lata gwarancji... nawet nie zwróciłem uwagi, że aż tyle teoretycznie mam, bo 100 000 km robię zwykle w około 1,5 roku.
          Do mojego klekota VI leję taki jaki akurat ma ASO i niestety jest to z beczki.
          • qqbek Re: Proszę o radę chlopaki :-) 05.08.11, 22:14
            rraaddeekk napisał:

> To już wiem dlaczego mam 2.0 TDI (bo 1.9 nie produkują) :-)

Ano właśnie:-) Choć silnika żal. Dobry był :)

> Sądziłem, że jak się robi mniej niż 50 000 km rocznie, to nie ma co się pchać w
            > klekota.

Granica opłacalności (włączając w to ewentualne naprawy) leży (moim skromnym zdaniem) nieco niżej... na poziomie 25-30 tysięcy kilometrów rocznie.

> 3 lata gwarancji... nawet nie zwróciłem uwagi, że aż tyle teoretycznie mam, bo
            > 100 000 km robię zwykle w około 1,5 roku.
            > Do mojego klekota VI leję taki jaki akurat ma ASO i niestety jest to z beczki.

Ale w ASO odpowiadają za to, co zaleją, więc bez obaw:)
            Chodziło mi raczej o "pana Henia" i to, co akurat takowy osobnik ma w beczce :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka