wujaszek_joe Re: TATA - wycofuje się z Polski 11.11.11, 22:52 och jak mi przykro! widziałem te wynalazki. Jeden wyglądał identycznie jak siena kombi tylko widać było, że młotkowy odpowiedzialny za tylne błotniki nie nabył jeszcze należytych umiejętności. A cacuszko waliło chińską gumą. Dobra wiadomośc, woleli spalic mosty niż zarzynać nasz rynek Link Zgłoś
tygrynio1966 Re: TATA - wycofuje się z Polski 12.11.11, 05:04 rozumiem że wolisz 20-letnią Vectrę pospawaną z trzech sztuk w tej samej cenie Link Zgłoś
only_the_godfather Re: TATA - wycofuje się z Polski 12.11.11, 09:04 teraz to się popisałeś znajomością rynku. 20 letnia vectra to kosztuje sporo mniej. Za te pieniądze można mieć kilku letnie lepsze auto, albo za te same pieniądze lub niewiele więcej można mieć nowego Fiata Pandę czy Dacie Logan. Link Zgłoś
derff Re: TATA - wycofuje się z Polski 12.11.11, 09:36 Tata to w Indiach ogromny koncern który pewnie mógłby kupic pół Europy. Tata produkuje przede wszystkim ciężarówki i podzespoły dla energetyki a samochody osobowe to margines. Pierwsze w Indiach "limuzyny" pod nazwą Ambasador produkował Tata i całkiem udane samochody terenowe, nie pamietam nazwy. Samochody osobowe w naszym rozymieniu to udana licencja Suzuki pod nazwą Maruti i rodzina samochodów własnej konstrukcji których w Indiach sprzedaje się miliony. Nasz rynek to raczej incjatywa polskich deelerów o których Hindusi nie maja pojęcia i potwierdzenie tezy że Polak nie kupi Dacii i tym bardziej Hindusa. Link Zgłoś
archonix Re: TATA - wycofuje się z Polski 12.11.11, 23:19 Dla taty rynek samochodowy nie jest marginesem, tylko glowna produkcja. Rodzimy rynek i inne rynki zapewniaja im rozrost. Auta te widywalem we wloszech, wiec w UE tez sa. Zawalili jedna rzecz, mianowicie jak obnizyli cene indici 1 generacji do 22 k pln to zeszly na pniu. Dlaczego wiec zaraz zaczeli sprzedawac visty po 30? znizyli na 26, ale jakby bylo 23-24 to by na rynku byli, a takto to wtopa. Nie rozumiem dlaczego ludzie nie kupowali ich terenowek. Dobry silnik 2.2 diesel i cena np safari za 60 k pln, gdzie w zamian otrzymujemy nie suva ale pelna terenowke. Tak samo xenon dobre auto i tez sporo tansze od innych. Szkoda bo przy dzisiejszych awariach w tsi czy tdi kach byloby co kupic... Link Zgłoś
volkenban Re: TATA - wycofuje się z Polski 12.11.11, 23:44 Słaba kampania reklamowa, ogólnie mały rozgłos, a przecież Polacy tak sami z siebie nie przesiądą się tak łatwo ze sprawdzonych marek. Link Zgłoś
fuiio Re: TATA - wycofuje się z Polski 13.11.11, 22:33 czyżby zamiast indyjskich tata woleli chińskie volvo? tata w Polsce nie ma szans bo te furki nie dają szacunu na klatce..ot powód prawdziwy Link Zgłoś
volkenban Re: TATA - wycofuje się z Polski 16.11.11, 11:37 Polacy wybierają sprawdzone marki, do których są przekonani. Być może źle przeanalizowani nasz rynek, bądź wcale tego nie zrobili i po prostu nie ulokowali się w żadnej niszy Link Zgłoś
fredoo Re: TATA - wycofuje się z Polski 16.11.11, 12:44 www.tata.com/businesses/sectors/index.aspx?sectid=aZ72PXPwpaI=#Engineering Tata Motors jest jedna z kilkudziesieciu firm Taty nawet trudno ją znależć. Link Zgłoś
toreon Re: TATA - wycofuje się z Polski 14.11.11, 08:15 Poniekąd szkoda. Zawsze lepiej gdy na rynku jest więcej graczy niż mniej, konkurencji nigdy dość. Poza tym w społeczeństwie na dorobku możliwość kupna nowego auta na gwarancji za 25-30 tys. jest chyba nie do przecenienia. A to, że nasi rodacy preferują raczej 8-letniego Golfa IV TDI to zupełnie inna sprawa. Link Zgłoś
mariusz-ef Re: TATA - wycofuje się z Polski 14.11.11, 16:42 wiem z pierwszej (no 2) reki, ze sie nie wycofuja beda zmiany - albo importer, albo przeniosa produkcje do nas Link Zgłoś
only_the_godfather Re: TATA - wycofuje się z Polski 14.11.11, 16:43 To jest pewnie ten nowy tajemniczy inwestor dla FSO. Link Zgłoś
mariusz-ef Re: TATA - wycofuje się z Polski 14.11.11, 18:32 we wspomnianej niżej rozmowie padały takie przypuszczenia co z tego wyjdzie? zobaczymy Link Zgłoś
mariusz-ef Re: TATA - wycofuje się z Polski 14.11.11, 18:31 pismaki zawsze dużo piszą, a ja dziś wypożyczałem Tatę od dealera i akurat trafiłem na szefa z którym uciąłem sobie pogawędkę kto jak kto, ale on choć trochę pojęcia musi mieć, a ja nie mam powodu by mu nie zaufać. w razie czego.... cóż sam nie wiem, ale autka choć mają kilka wad to jakoś przypadły mi do gustu (bo są tanie w wypożyczeniu) Link Zgłoś
josner Re: TATA - wycofuje się z Polski 16.11.11, 14:19 oldboy42wawa napisał: > upadek Taty > > TAT > A - po wypłacie Pogrzeb TATY na raty ? Link Zgłoś
boomslang99 Tata mogłaby przejąć FSO 16.11.11, 14:49 Bylibyśmy wówczas w niezłym towarzystwie, wszak to właściciel m. in. Jaguara. Link Zgłoś
archonix Re: Tata mogłaby przejąć FSO 21.11.11, 18:30 W tej chwili z fso nie zostalo nic, wszystko ponac sprzedane albo rozkradzione. Lepiej juz nową fabryke zbudowac. Niestety Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Tata mogłaby przejąć FSO 21.11.11, 18:48 Po FSO zostały już tylko grunty i dawne hale produkcyjne w których teraz prowadzi się działalność magazynową tzn. FSO wynajmuje je na magazyny. Link Zgłoś
nazimno FSO - Fatalny Spraw Obrot. 21.11.11, 18:53 Nad tym skrotem ciazy od poczatku jakies fatum. I stad bierze sie morze kpin na temat firm z Rumunii i Czech. Leczenie chandry wymaga ofiar. A "tamci" paradoksalnie przetrwali w dobrej formie do dzisiaj. Link Zgłoś
rysiekk111 Zadne fatum tylko brak koncepcji 21.11.11, 20:43 na zaistnienie na rynku. Bo próba gonienia dekadenckiej zepsutej motoryzacji i tworzenia jej lokalnego wydania żadną koncepcją nie jest i nigdy być nie mogła, chyba ze pod protektoratem komuny ..do której upadku walnie się zresztą przyczyniła Link Zgłoś
nazimno Dyskretny urok dekadencji... 22.11.11, 10:48 Nie masz zadnych szans z tym walczyc. Link Zgłoś
rysiekk111 zwłaszcza w wydaniu towarzyszy 22.11.11, 18:17 którzy oficjalnie plując na zachodnie rozpasanie jednoczesnie cierpieli względem nich kompleksy i chęć "dogonienia " za wszelką cenę nazimno napisał: > Nie masz zadnych szans z tym walczyc. ekonomja powalczy..i smog rzecz jasna Link Zgłoś
marcinkopc Re: TATA - wycofuje się z Polski 21.11.11, 20:05 Polacy i tak wolą ściągać z Niemczech szroty, i to o wiele taniej :) --- Optymalizacja ZUS namioty handlowe krakow.lento.pl/ wroclaw.lento.pl/ Link Zgłoś
hutchence Re: TATA - wycofuje się z Polski 22.11.11, 12:09 No popatrz, zamiast kupić takiego szrota z salonu. Ale goopi ci Polacy. Link Zgłoś
cloclo80 Re: TATA - wycofuje się z Polski 22.11.11, 19:59 A czym się taka TATA różni od szrota? Niczym, a jeśli nawet nie jest szrotem wkrótce nim będzie. Kupowanie starego Punto przebranego w nowe szaty nie ma specjalnego sensu. Link Zgłoś
piotr33k2 Re: TATA - wycofuje się z Polski 22.11.11, 22:22 takim firmowym "szrotem" z niemiec serwisowanym przewaznie do konca czyli sprzedazy do polski na dodatek jeżdzacym po równych jak stół drogach i tak pojezdzisz ze trzy razy dłuzej i bardziej komfortowo niz jakims tandetnym badziewiem z chin czy innych indi dzie nawet porządnych gaci nie umia zrobic a co dopiero samochód. zreszta z tymi gaciami tez im sie juz konczy bo firmy europejskie i amerykanskie wycofują się i z produkcji tam i z importu tego syfu , he he. Link Zgłoś
gekon-3 Re: TATA - wycofuje się z Polski 23.11.11, 09:44 Nie tak dawno jeszcze koreańska motoryzacja budziła uśmiech na twarzy europejczyków i amerykanów. Kia i Hunday były mijane wielkim łukiem. Wszyscy zachodni eksperci twierdzili, że by dogonić zachodnią motoryzację muszą upłynąć dziesiątki lat. Cóż minęło około 15 lat i Koreańczycy całkiem mocno rozpychają się na europejskich i amerykańskich rynkach a na ich samochody trzeba czekać nawet kilka miesięcy. Nie są już postrzegane jako samochody „śmieciowe”. Wystarczyło by zainwestować w stylistykę, dogadać się z wielkimi koncernami produkującymi podzespoły. Kupić kilka licencji. Jeszcze kilka lat temu jak pojawiła się informacja że na europejskie salony wchodzi dacia to było nie do pomyślenia. Cóż minęło kilka lat i na ulicach nie trudno znaleźć samochody tej marki. Tak samo można powiedzieć o Fiacie, Alfie Romeo, „francuzach”. A skoda? Teraz to nie są już samochody które budzą ironiczny uśmiech. Do dziś na naszych drogach można spotkać samochody daewoo. Najpierw śmieszna tiko, nexia espero, potem skok o epokę matiz, lanos, nubia. /gdyby nie upadek koncernu to kto wie co by dalej było. Chociaż to dzisiejszy GM/ Wydaje mi się, że jeżeli hindusi z Tata poważnie będą myśleć o produkcji samochodów i próbie wejścia na europejskie i w ogóle zachodnie rynki wezmą przykład z azjatyckich „kolegów”. Wystarczy, że włosi narysują im karoserię i środek. Kupią licencje na kilka silników. Układ hamulcowy zaprojektuje Bosch itd. Przecież europejskie samochody to nic innego jak zbiór części produkowanych przez kilkunastu lub kilkudziesięciu producentów. Części złożone do kupy w fabryce i oklejone odpowiednim znaczkiem. Cóż teraz tata spotkany na ulicy budzi uśmiech. Bo stylistyka jakaś trochę dziwna, sprzed kilkunastu lat. Bo niewiadomo co to za dziwna marka. ale jeśli poprawią stylistykę, wejdą z odpowiednim marketingiem, i co oczywiste odpowiednio niższą ceną od innych samochodów w poszczególnych segmentach to nie widzę czarno przyszłości tej marki na zachodnich rynkach. Link Zgłoś