Dodaj do ulubionych

mały samochód dla kobiety

25.11.11, 10:00
jaki samochód polecilibyście dla kobiety, który musi mało palić i nie być drogi w utrzymaniu. oczywiście jeszcze musi być mały, taki w sam raz na dojazdy do pracy i ewentualnie nie za duże zakupy:) jeszcze proszę o info w jakim regionie Polski można najtaniej kupić samochód na rynku wtórnym.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: mały samochód dla kobiety 25.11.11, 10:53
      buds5 napisał:

> jaki samochód polecilibyście dla kobiety, który musi mało palić i nie być drogi
      > w utrzymaniu. oczywiście jeszcze musi być mały, taki w sam raz na dojazdy do p
      > racy i ewentualnie nie za duże zakupy:) jeszcze proszę o info w jakim regionie
      > Polski można najtaniej kupić samochód na rynku wtórnym.

W pierwszej kolejności polecam hit nad hity- Wielki Słownik Poprawnej Polszczyzny PWN.
      W drugiej kolejności - trzeba by było zapytać, jaki jest budżet na ten samochód.
      Do 10 tysięcy nie warto szukać autka typowo miejskiego, lepiej będzie kupić coś większego (kompakt) bo i tak będzie to auto stare.
      Do 20 tysięcy można sobie już poszukać jakiegoś używanego miejskiego toczydełka (moje typy to Toyota Yaris I gen. i Mercedes A [byleby nie wersja z półautomatyczną skrzynią biegów])
      Powyżej 25 tysięcy można się już rozejrzeć za nowym, salonowym (Hyundai i10 czy Fiat Panda się chyba zmieszczą [koniec roku, zaczynają się promocje]).
    • kulawywos Re: mały samochód dla kobiety 25.11.11, 11:38
      Jest tego od metra wystarczy wejść na parę portali z ogłoszeniami..........

http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=149278627&__lp=2&scopeId=C&sortOption.sortBy=creationTime&sortOption.sortOrder=DESCENDING&makeModelVariant1.makeId=5900&makeModelVariant1.modelId=11&fuels=DIESEL&maxPrice=22501&siteId=POLAND&negativeFeatures=EXPORT&maxMileage=100000&minConstructionYear=2006&lang=pl&pageNumber=1

otomoto.pl/nissan-micra-saloon-2006-2007-C21691057.html
      otomoto.pl/show?id=C17945772&preview=1
      otomoto.pl/fiat-grande-punto-1-4-gaz-C21235726.html
      otomoto.pl/toyota-yaris-C21695823.html
      Człowiek z samochodu cieszy się dwa razy. Pierwszy raz kiedy kupuje drugi kiedy sprzedaje:)
    • volkenban Re: mały samochód dla kobiety 26.11.11, 12:46
      Są różne zestawienia aut najczęściej wybieranych przez kobiety. Volvo C30 zostało docenione jako ulubione auto Pań. Jest małe, dynamiczne i tanie w eksploatacji.
      • tomek.obolan Re: mały samochód dla kobiety 26.11.11, 14:09
        Dużo kobiet jeździ renault 206... itp. Moja żona ma obseje na punkcie swojego fiata 500, nazywa go "poduszka" i jest bardzo zadowolona, ale jej kryteria to żeby był "ładny" a to kwestia gustu;) jak ja nim jeździłem to stwierdziłam ze dla kobirty do miasta wystarczy, ale na dluzsza podroz... juz lepiej maluchem mi sie jezdzilo
      • cloclo80 Re: mały samochód dla kobiety 27.11.11, 11:32
        Miałeś na myśli Geely C30? Przecież to chiński złom.
    • netsave Re: mały samochód dla kobiety 26.11.11, 23:42
      Myslałaś może o citroenie c2
    • tiptop5 Re: mały samochód dla kobiety 27.11.11, 21:00
      A ja się wyłamię i zarekomenduję koreańczyka :) Nowa Kia Rio - mocniejsza, ładniejsza i tańsza od Yariski czy Fabii... :)
    • samochodziarzz Re: mały samochód dla kobiety 01.12.11, 13:28
      Ja zdecydowanie polecam Fiata.

Nie wiem ile chcesz wydać, ale może warto pomyśleć o nowym? Jednak co nowe, to nowe.

Tym bardziej, że nie dość, że teraz są rabaty związane z końcem roku, to jeszcze Fiat dodaje za darmo instalację LPG do niektórych modeli.

Myślę, że warto się zainteresować.
      • only_the_godfather Re: mały samochód dla kobiety 01.12.11, 13:50
        Może Renault Twingo drugiej generacji albo Clio.
        • edekmacedonski Re: mały samochód dla kobiety 01.12.11, 17:57
          Jeśli dla kobiety to zdecydowanie Corsa
          • samochodziarzz Re: mały samochód dla kobiety 01.12.11, 20:13
            Jak w tym kierunku, to moim zdaniem dużo lepszym wyborem będzie Fiat 500 Abarth, zgrabny, kobieta świetnie w takim wygląda i szybki.
            • pusz3k Re: mały samochód dla kobiety 01.12.11, 21:50
              Przewaga Corsy to super ekonomiczny silnik. Małe dieselki ecoflex palą w granicach 4l/100 km, a ciągną naprawdę przyzwoicie. No, może nie tak jak Abarth ale naprawdę nie ma wstydu... :)

No a z tanich używek mój typ to stara dobra Toyota Corolla. Moim zdaniem auto nie-do-zajechania :)
    • monnique Re: mały samochód dla kobiety 01.12.11, 20:53
      Polecam boxstera z malym silnikiem. Jest wyjatkowo zgrabniutki ,ladny no i bardzo oszczedny. Nawet starszy egzemplarz ,bo taki juz jest moj, sie nie psuje .Polecam ,jest superr
      • volkenban Re: mały samochód dla kobiety 03.12.11, 16:07
        Po za Volvo c30, które jest cenione przez kobiety, niedługo na drogi wjadą nowe modele V30 i XC30, które również mogą podobać się Paniom.
    • piotr33k2 Re: mały samochód dla kobiety 01.12.11, 22:34
      jak mały i tani w utrzymaniu to najlepsza chyba panda ewentualnie picanto choc tu juz nie wiem jak dokładnie z czesciami serwisowaniem itd . żadne tam corsy czy clio bo drozej niz panda w utrzymaniu a w niczym nie są lepsze na dojazdy do pracy, po miesci i na zakupy .nawet zawieszenie w pandzie na naszych drogach wytrzymuje zdecydowanie wieksze przebiegi.
      • gekon-3 Re: mały samochód dla kobiety 02.12.11, 10:32
        Zdecydowanie polecam Fiata Pandę. Nieduże autko miejskie. Dość dużo miejsca na przednich fotelach.. Super pozycja za kierownicą. Siedzi się wysoko, wszystko widać dookoła. Fajnie umieszczony lewarek zmiany biegów, wysoko. Dodatkowo sterowanie nawiewami, klimatyzacją, Ele szyb tuż pod ręką. Pięcioro drzwi. Nie ma problemu by ewentualnie na tylnej kanapie zamontować dwa foteliki dla dzieci. Bagażnik nieduży ale zakupy się zmieszczą. Silnik dobrze znosi lpg chociaż szkoda go gazować bo problem z kołem zapasowym. W mieście też dobrze się sprawuje. Łatwe w parkowaniu, nieduże łatwiej się parkuje. Co do spalania to benzyny w mieście spali około 6 nawet w porywach do 7,5 litra jak korki są duże i Klima chodzi jak wściekła.
        Uwaga!!!
        W opcji przewidzianej dla kobiety obowiązkowym wyposażeniem powinno być wspomaganie kierowcy. Niewielki samochód ale bez wspomagania na parkingu ciężko kręcić kierownicą.
        Istnieje możliwość dołożenia wspomagania do używanego koszt około 1200 zł.

Sam mam pandę z 2003 roku. Przeleciane około 150 tys km. Jestem bardzo zadowolony. Niedawno zrobiłem remont samochodu bo dostał trochę w kość do codziennie przez ostatnie 3 lata jeździłem po nieutwardzonej drodze /około 5 km w jedną stronę/ na której po każdym niewielkim deszczu stała woda. Za wymianę wraz z częściami chłodnicy, wentylatora, alternatora, klocki i tarcze przód, wahacze, amortyzatory, odbojniki, osłony przegubów, sprzęgło, sprężyny tył, opony 4 sztuki nowe, zapłaciłem 2100 złotych. Dużo jak na tak stary samochód ale auto do przebiegu 150 tys nigdy mnie nie zawiodło i myślę jeszcze nim ze 3-4 lata pośmigać.

Szczerze polecam Fiata Pandę.
        • piotr33k2 Re: mały samochód dla kobiety 02.12.11, 15:58
          za to wszystko 2100 zł to niedrogo a na kilka lat masz spokój .ja kiedyś w reno clio kilka lat temu wymieniałem z polowe tego co ty wymieniałeś i to w zwyklym warsztacie i zaplaciłem też dwa koła .he he.
        • boomslang99 Re: mały samochód dla kobiety 21.12.11, 09:44
          Nie chciałbyś go czasem opylić?:)
          • gekon-3 Re: mały samochód dla kobiety 21.12.11, 14:52
            Myślałem nad tym ale po zainwestowaniu trochę szkoda. Bity nie był. Jakieś niewielkie wgniotki. Zrobiony pod względem mechanicznym. Myślę, że jeszcze trochę pośmigam. Do wożenia jednego dorosłego tyłka i czasami dzieci do szkoły wystarczy. Chociaż nie wykluczam że jak coś trafię, a szukam to opchnę.
        • rraaddeekk Re: mały samochód dla kobiety 01.01.12, 14:01
          Miałem w latach '90 punto i po tym przykrym doświadczeniu nigdy nie biorę pod uwagę fiata planując zakup samochodu.
          Dla jasności nie był to "szrot", ale kupiłem go nowego i dobrze wyposażonego.
          Panów z ASO widywałem częściej niż rodzinę :-)
          Zepsuło się podczas gwarancji prawie wszystko.
          Począwszy od wymiany szyby czołowej, bo się w trakcie użytkowania przemieszczała (z jednej strony się zapadała, a z drugiej podniosła) poprzez kilka razy alternator, wtryski, chłodnicę, pompę paliowową, pompę wodną, nawet się linki pourywały składanch foteli (była to wersja 3drzwiowa), 2 razy odpadła klamka (tak sama z siebie), wielokrotnie padał centralny zamek, a alarm fabryczny wył po nocach bez powodu. Nie wspomną o kilku wyjazdach na lawecie do ASO, bo immobilizer skutecznie zablokował samochód.
          Po roku trzeba było wymienić akumulator, bo fabryczny był za mały (źle dobrany do tego wyposażenia). Było tego masę i nie wszystko już pamietam. Wisienką na torcie było to, że po roku jazdy zostałem wezwany do wymiany pasów, bo okazało się, że pirotechniczne napinacze były nieaktywne i ktoś się zabił, więc zarządzono akcję serwisową.
          Poza tym jeśli akurat nie był w serwisie, to się przyjemnie jeździło moim punciakiem :-)
          Częściej jeździłem samochodami zastępczymi niż moim fiatem, gdy mój punto był w naprawie.

Pandą raz jechałem i nie było to miłe przeżycie.

• wicehrabia.julian Re: mały samochód dla kobiety 02.12.11, 11:24
      buds5 napisał:

> jaki samochód polecilibyście dla kobiety, który musi mało palić i nie być drogi
      > w utrzymaniu

Fiat Panda z instalacją LPG, taniej jeździć już nie można, przemyśl tylko czy naprawdę stać cie na jakikolwiek, nawet najtańszy samochód
      • charade Re: mały samochód dla kobiety 20.12.11, 15:14
        Jeżdżę Seicento Young, jest ok, wszędzie się zmieści, tanie w eksploatacji i naprawie. Jakbym miała więcej kasy, to wybrałabym Pandę.
    • jamesonwhiskey Re: mały samochód dla kobiety 20.12.11, 18:01
      czinklacz w holenderskim gazie
    • prawdziwy_necik Re: mały samochód dla kobiety 25.12.11, 20:51
      Hm...a o jakiej kwocie mowa? Bo ogolnie mało palą Smarty (diesel) -niestety nie mam i nie miałam takiego ale słyszałam, chyba z takich tanszych Seat Arosa,no zapewne V.Lupo -z tych modeli to tak do 15 000 trzeba dac,choc zastanawiam sie nad citroenem C3 chocby 1.4-chyba tez w porzadku by był,ja oczywiscie kazdy z tych modeli zakupilabym w dieslu.
      Miałam WV Polo z 96 r.naprawde mało palił bo max.6l on po miescie,z silnikiem 1.9 wiec smart majac 800?No jazda chyba za poldarmo?
    • 1nowemieszkanie Re: mały samochód dla kobiety 28.12.11, 08:58
      a taki do 5-6 tysięcy ?
    • motylkowa07 Re: mały samochód dla kobiety 10.01.12, 16:00
      Moim zdaniem wazne jest to ,że powinien byc mały, ale nie szybki. Moze byc równiez i taki, żeby nie był obojetny na wszystkie wyrastające przed nim słupki
    • ciekawostkitolubie Re: mały samochód dla kobiety 15.01.12, 14:12
      Moja żona jeździ małym mercem od roku i sobie chwali
      www.iogloszenia.com/kat/results/type/1/cat/1
      Niezbyt drogi, nie za stary, mało awaryjny no i można wybrać kolor bo jest ich sporo na rynk, a to podobno dla kobiet jest najwazniejsze :)
    • prenglish Re: mały samochód dla kobiety 28.12.12, 14:43
      mały, zwinny, zgrabny i bardzo kobiecy - Peugeot 206: www.sprzedamgo.pl/oferta-2533-peugeot-206-f-vat-23-1-4-s-polska-2003r-.html#oferta
      :)
      • misiaczek1281 Re: mały samochód dla kobiety 28.12.12, 20:51
        panda to tandetne wozidełko dla ubogich...jakość wnętrza okropna, plastiki okropne, wywrotowe i mały bagażnik...do tego awaryjne...już lepiej kupił Lupo...albo troszkę większe Polo...inna jazda - inna bajka:) Sam wiem po sobie:)
        • 078monika Re: mały samochód dla kobiety 29.12.12, 18:07
          Mam prawko od dwóch tygodni.W dzień zdania egzaminu dostałam od męża vw lupo. Jeździ się fajnie, no i na początek do nauki małe autko jest jak znalazł.
          • ulubiony19 Re: mały samochód dla kobiety 03.01.13, 15:29
            misiaczek, ty tłuku

Wywrotowy to ty jesteś, bo ci chyba jeszcze opuchlizna z głowy nie zeszła.
    • tomskitomski Re: mały samochód dla kobiety 07.03.15, 23:25
      Tutaj jest ranking tanich małych kobiecych samochodów: RANKING SAMOCHODÓW . Wiadomo, że na takie zestawienia trzeba patrzeć z przymróżeniem oka, ale na pewno można się zainspirować i podrążyć temat.
      • xvqqvx Nie polecam samochod-kupic.blogspot.com - dno 07.03.15, 23:51
        Nie polecam dennej strony promującej się poprzez wynajmowanie zawodowych kretynów spamerów (tomskitomski napisał jak dotąd dwa posty i każdy z nich to spam).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka