Dodaj do ulubionych

Latem na oponach zimowych

13.02.12, 15:08
Co sądzicie o jeździe latem na zimowych oponach ? Opony mają już 5 lat ale zostało jeszcze dużo bieżnika ponieważ zimą tym samochodem bardzo mało jeżdżę. Bieżnika na zimę pewnie starczyłoby na kolejne 5 lat ale opona starzeje się. Latem na pewno szybciej bym ją zjeździł.
Obserwuj wątek
    • cheyenne20 Re: Latem na oponach zimowych 13.02.12, 15:24
      Można jeździć bez żadnych problemów.
    • boomslang99 Re: Latem na oponach zimowych 13.02.12, 15:28
      Na pewno lepiej na zimowych latem niż na letnich zimą. Pytanie czy nie szkoda 5-letnich opon zajeżdżać jeśli są w dobrym stanie.
    • derff Re: Latem na oponach zimowych 13.02.12, 15:34
      Metoda wypróbowana i trudno poqiedzieć czy zedra sie szybciej.
    • qqbek Re: Latem na oponach zimowych 13.02.12, 15:57
      jerzyk.eu napisał:

> Co sądzicie o jeździe latem na zimowych oponach ? Opony mają już 5 lat ale zost
      > ało jeszcze dużo bieżnika ponieważ zimą tym samochodem bardzo mało jeżdżę. Bież
      > nika na zimę pewnie starczyłoby na kolejne 5 lat ale opona starzeje się. Latem
      > na pewno szybciej bym ją zjeździł.

Jeżeli nie przeszkadza Tobie dodatkowy hałas, a do tego zimówka znośnie zachowuje się na mokrym (bo słabsze zimówki z tym mają największy problem) to dlaczego nie.
      Choć nie ma gwarancji, że zajeździsz szybciej. Zimówka co prawda zużywa się szybciej w lecie... ale nie jest to zużycie rodem z F1 :)
      • gekon-3 Re: Latem na oponach zimowych 13.02.12, 16:10
        A ja jeździłem przez dwa sezony latem na zimówkach. Przy wyższych temperaturach miałem wrażenie, że w tylnych kołach jest za mało powietrza, że kapeć złapany. Samochód pływał. Co do hamowania też zachowują się inaczej. Hałasują w niebogłosy. Pisk, że wszyscy dokoła rozglądają się co za wariat jedzie. I co do długości hamowania to mam wrażenie, że droga hamowania była dłuższa. Pyzatym jak już ktoś wspomniał strasznie hałasują. Dlatego teraz mam zimą zimówki a latem letnie i tego będę się trzymał.
        • analny_wybawca Re: Latem na oponach zimowych 13.02.12, 21:20
          Mądra wypowiedź. W moim słabym aucie na zimówkach potrafię rwać przyczepność na 3 biegu, gdzie na dobrych letnich zerwać na dwójce jest problem.
    • matzborow Re: Latem na oponach zimowych 14.02.12, 10:56
      1. Nie należy jeździć latem na oponach zimowych. Opony zimowe w warunkach letnich średnio rzecz biorąc mają dłuższą drogę hamowania i większe opory toczenia od letnich. Należy zwrócić uwagę, że generalnie posiadają niższe indeksy prędkości od letnich. Ogólne przekonanie polskiego społeczeństwa, że jest inaczej jest połączeniem niskiej wiedzy i głębokiego zadufania w sobie.

2. Wbrew temu co sądzą dbający o swój biznes wiejscy wulkanizatorzy, opona 5 letnia, jeżeli ma wystarczający bieżnik i jest przechowywana w odpowiednich warunkach nie jest jeszcze bardzo stara. Koncerny oponiarskie nie dają żadnych konkretnych obostrzeń co do używania opon w takim wieku.

Reasumując: latem na zimówkach można co najwyżej pojeździć sobie z umiarkowanymi prędkościami po mieście. Jest niebezbiecznym używać ich w tzw. trasie czy na autostradzie.
      • jorn Re: Latem na oponach zimowych 14.02.12, 22:03
        Jak to mają niższe indeksy prędkości? Moje zimówki mają dokładnie taki sam indeks prędkości jak letnie, bo gdy je kupowałem, zwracałem uwagę na to, żeby dopuszczalna prędkość opon była trochę wyższa od maksymalnej prędkości samochodu.

A tak poza tym, to w pełni się zgadzam.
        • piotr33k2 Re: Latem na oponach zimowych 14.02.12, 22:28
          zyżycie paliwa też bedzie wieksze na zimowych latem ,pozatym jak tu juz było mówione hałas droga hamowania itd itp. moim zdaniem gra niewarta swieczki ,nie wyobrazam sobie jazdy np. w lipcy w 30 stopniowym upale w dlugiej wakacyjnej trasie na zimówkach trudno bedzie je wyrwac z asfaltu , he he.
          • jerzyk.eu Re: Latem na oponach zimowych 15.02.12, 08:52
            Dlaczego zużycie paliwa na oponach zimowych jest większe, a jeśli tak to o ile ?
            • hutchence Re: Latem na oponach zimowych 15.02.12, 09:39
              Większe opory toczenia? Ale zużycie pewnie dużo większe nie jest.
            • piotr33k2 Re: Latem na oponach zimowych 15.02.12, 23:05
              to chyba logiczne a o ile to dokładnie nie wiem bo nie liczyłem jakos specjalnie ale jakies 0.5 litra na sto napewno wiecej spali .ja zakładam zimowe wczęsniej juz w przed pierwszym listopada i to odczuwam gdy powiedzmy jeżdze w okresie miesiaca na letnich i zimowych a pogoda jest tak sama czyli przy plusowych temperaturach powyzej 5 stopni .
        • matzborow Re: Latem na oponach zimowych 14.02.12, 22:41
          Nie twierdzę, że w każdym rozmarze i w każdym zestawieniu opon tak jest, ale ja tak mam - letnie mam o takim indeksie, w jakim zimówek nie produkują (w moim rozmiarze opony).
    • wykolejeniec Re: Latem na oponach zimowych 14.02.12, 22:51
      Pewnie że to świetny pomysł. Latem należy jeździć na oponach zimowych, a zimą na letnich. Sam to robię od dwudziestu lat i spoko jest. Proponuję też zimą chodzić z krótkim rękawem, a w lecie w kożuchu. Też tak robię od 15 roku życia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka