Gość: kamikadze Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 14:15 ostatnio stalem na czerwonym swietle na wyjezdzie z podporzadkowanej - jeden pas dla wyjazdu we wszystkich kierunkach zielone dla pieszych, ja przed pasami zielona strzalka w prawo sie zapala, ja stoje bo skrecam w lewo gosc za mna wyprzedza mnie moją lewa strona i skreca w prawo fuksem akurat nikogo nie było na pasach ile byscie takiemu ch...owi dali pkt. ? bo ja od razu bym mu przestrzelił kolana Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.146.240.141.ip.abpl.pl 12.03.12, 14:20 taryfikator w zasadzie ok. Tylko jeszcze wysokość przelicznika punktu na złotówki powinna być uzależniona od wartości pojazdu, np. przy wartości pojazdu do 10.000 zł 1 pkt=1% wartości pojazdu i później progresja 1% przy wzroście warości o kolejne 10 tys, co przy aucie wartym np 40 tys. dałaby 4% za punkt. Wtedy dopiero skończyłoby się pokazywanie cienkim bolkom kto na ulicy rzondzi. Link Zgłoś
Gość: Mieczysław Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.unknown.vectranet.pl 12.03.12, 14:27 @elo1 "TO oni mają jakieś specjalne uprawnienia na przekraczanie jezdni gdzie im się żywnie podoba?" "Czyli jak jadę 3 pasmówką i chce wyprzedzić na środkowym pasie ślamazarę co podziwia widoki to muszę czekać aż minę pasy? nie mogę sobie go wyprzedzić kiedy mam okazję?" Masz prawo jazdy? Jestem ciekaw jak je zdałeś nie znając przepisów... Ciekawe czy wiesz co zrobić jak na skrzyżowaniu ty masz zielone a pieszy przechodzi na czerwonym. Link Zgłoś
Gość: XXX Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 178.218.224.* 12.03.12, 14:39 A ilu kierowców zatrzymuje się przed przejściem dla pieszych? Moim zdaniem bardzo niewielki odsetek... Link Zgłoś
Gość: rty Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 14:55 @ gość A niby dlaczego kierowca w samochodzie za 40tyś. ma być gorszy i płacić więcej za przekroczenie np. o 20 km/h niż kierowca samochodu za 2tyś.? Link Zgłoś
Gość: AA Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 89.174.214.* 12.03.12, 15:00 kamikadze: skoro stałeś, to nie byłeś wyprzedzany, a omijany. Link Zgłoś
Gość: BB Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.jmdi.pl 12.03.12, 15:53 @AA: omijanie samochodu ustępującego pierwszeństwa pieszym jest również zabronione i do tego jeszcze bardziej niebezpieczne niż wyprzedzanie. Polecam wszystkim obejrzeć prezentacje o skutkach wypadków drogowych, która jest puszczana wszystkim zdającym powtórny egzamin za zabranie prawa jazdy (także każdy instruktor prawa jazdy ów prezentację zna). Poukłada się w główce bardzo szybko po co są te kary. Link Zgłoś
zniesmak Re: Nowy taryfikator punktów karnych 12.03.12, 16:03 Ciągnięcie osób za samochodem na nartach, sankach lub wrotkach - czyli rowerzystów można ciągnąć;> No i te kaski... o co chodzi? Mam nadzieję że to tyczy się tylko rowerzystów. Bo ja jako kierowca na co dzień w kasku nie jeżdżę i jak ktoś jeździł ze mną do tej pory takowego nie miał...:| Link Zgłoś
Gość: Gdańszczanin Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.12, 16:11 Rewelacyjny pomysł, może jeszcze więcej wymyślą kar, przepisów, mandatów, postawią wiecej fotoradarów i Bóg wie co jeszcze.. 3 nowe fotoradary w Warszawie w ciągu 3 tygodni zarobiły 700 tys zł. Gmina Kobylnica (mała wioska w sumie) w ciągu roku ma 7,5 mln zł dochodu z mandatów, ilość fotoradarów systematycznie rośnie a gminy mają aż 3 lata na usunięcie pustych fotoradarów, oznaczenie istniejących lub po prostu w takjim tempie będą je zapełniać. To jest jakiś skandal, pieszy robi co mu się podoba, łazi gdzie chce, jak chce i kiedy chce a służby jedynie pomachają paluszkiem, rowerzyści jeżdżą gdzie i jak chcą i nikt słowa nie powie, gó...arze na skuterach wyprawiają takie cuda, że się w głowie nie mieści a Ministerstwo z Policją i wszyscy inni zarabiają miliardy na kierowcach pojazdów, szkoły jazdy podnoszą ceny z roku na rok, WORDy zmieniają cała flotę samochodów i bez ceregieli uwalają po 3-5 razy tych, którzy prawko robią od nowa bo je stracili.. Mój znajomy robi je po raz 16 ponieważ je stracił za punkty a zrobił w życiu milion kilometrów i to bez wypadku... Załuje, że oddałem głos na pana Nowaka, liczyłem na więcej a sie niestety zawiodłem.. Pozdrawiam :D Link Zgłoś
Gość: piotr Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.superkabel.de 12.03.12, 16:39 najsmutniejsze jest to, że taki @elo, i jemu podobni, zapewne mają skądś te prawa jazdy i porusza się po naszych drogach :( w sumie to strach nawet jak się siedzi w blaszanej budzie, o pieszych nie wspomnę Już 3 razy kretyni wjechali mi w bagażnik, bo hamowałem na pomarańczowym lub przed pasami - ale jakoś potem nie kozakowali, bo zawsze wzywam policję i nie dyskutuję z takimi - nie ma z kim i o czym Link Zgłoś
Gość: kierowniczy Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.182.48.111.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.03.12, 18:03 A może wreszcie punkty za jazdę lewym pasem ? Link Zgłoś
Gość: QBK Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.12, 18:20 PROPONUJE "POLOWAĆ" NA POLICJĘ Z KOMÓRKAMI , ROBIĆ ZDJĘCIA I LADOWAĆ JE DO JAKIEŚ GALERII Link Zgłoś
Gość: sumienny Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 18:33 Prawo jazdy powinno sie otrzymac tylko raz w zyciu. Nierozumiem kto wymyslil mozliwosc ponownego egzaminowania. Straciles prawko? Nie nadajesz sie na kierowce. Link Zgłoś
Gość: Śmierć Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.217.146.194.generacja.pl 12.03.12, 19:28 Zapomnieli dodać. Przejechanie przez przejazd kolejowy z włączoną sygnalizacją = kasacja pojazdu plus śmierć HA HA HA ! Link Zgłoś
Gość: elo1 Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.156.115.240.mortin.pl 12.03.12, 20:31 @Gość: Mieczysław zacytowałeś i nawet się nie wysiliłeś odpowiedzieć. Ano to ja odpowiem - jeśli wszedł na ZIELONYM to spokojnie pozwalam mu zejść do końca. Jeśli daltonista/ignorant wtargnie mi na CZERWONYM zostanie otrąbiony a nie daj bóg bym jechał i nie miał gdzie uciekać to nie ręczę, że bym go nie potrącił. @Gość: piotr ale czemu się smucisz? wiesz jak jeżdżę? jakie miałem przypadki na drogach? To, że tobie wpadł ktoś w tyłek to cóż ja widzę to tak: Rozdział 5 - Ruch pojazdów Oddział 3 - Prędkość i hamowanie Art. 19. 2. Kierujący pojazdem jest obowiązany: a) jechać z prędkością nieutrudniającą jazdy innym kierującym; b) hamować w sposób niepowodujący zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia; c) utrzymywać odstęp niezbędny do uniknięcia zderzenia w razie hamowania lub zatrzymania się poprzedzającego pojazdu. ty podpadasz pod b) a jadący za tobą pod c). Kwestią jest jak hamowałeś i jeśli ostro to czy było ono konieczne. Zapewne nie było a kierowca za tobą myślał co innego i zignorował punkt c). Szkoda bagażnika, współczuję. I mnie też smucą kierowcy bez wyobraźni. A ci są w każdym wieku i każdej płci. Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.85-237-182.tkchopin.pl 12.03.12, 21:13 najgorsze jest to że te sku...ele co ustalają te przepisy nigdy ich nie przestrzegają zasłaniając się np. immunitetem itp .A taka jebana straż miejska czy policja egzekwują te przepisy i zubożają to biedne społeczeństwo.Nie mam nic przeciwko łapaniu piratów którzy np jeżdżą 150km/h na 40 tce ,ale czajenie się psów za znakiem stopu o drugiej w nocy ,kiedy ruchu nie ma praktycznie wogóle uważam za wyjątkowe sku...syństwo i nadgorliwość policji. Link Zgłoś
Gość: Habla Habla Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.adsl.inetia.pl 12.03.12, 21:14 @elo1 Czy bierzesz pod uwagę, że piotr może jeździć lepszym autem z dobrym układem hamulcowym? Masz dobre hamulce - opóźniasz hamowanie. Koleżka, który jedzie za tobą na zderzaku (najczęściej rzęchem) myśli, że też wyhamuje i zonk. Zostajesz najechany. Popytaj ludzi, którzy jeżdżą dobrymi autami. Link Zgłoś
Gość: Litza Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.03.12, 21:17 A dla kierowców TIR oraz BUS'ów będzie specjalny taryfikator??? Wystarczy przejechać się 7 czy 19 i wiadomo o co mi chodzi. Link Zgłoś
Gość: ZADOWOLONY Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.12, 21:19 TELEWIZJĘ W CZASIE JAZDY MOGĘ LEGALNIE OGLĄDAĆ , ŚNIADANIE I KAWĘ PIJĘ PODCZAS JAZDY , POTEM PAPIEROSKA I JESTEM W PRACY ... . Link Zgłoś
Gość: mati Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.icpnet.pl 12.03.12, 23:45 Wszystko ładnie, pięknie tylko wszystkie zmiany mam wrażenie że robione są po to żeby w łatwy sposób stracić prawko i znów nabijać kasę WORD. Powie ktoś że się czepiam, ale prawda jest taka że dzisiaj wcale nie potrzeba być piratem drogowym żeby skompletować punkciki a gafy na drodze zdarzają się nawet najlepszym kierowcą. Link Zgłoś
Gość: What??? Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.as13285.net 13.03.12, 00:12 Co za KRETYNIZM!!! Kierowca ma być karany za to że pasażerowie nie zapięli pasów??? Jakim prawem? Co oni sobie wyobrażają, że na autostradzie będę co chwila stawał, wysiadał z samochodu, otwierał tylne drzwi i zapinał pasażerowi pasy, które i tak rozepnie po przejechaniu 100 metrów? Jak można karać człowieka za czyny popełnione przez inną osobę? Przecież to niezgodne z podstawowymi prawami człowieka i konstytucją! Link Zgłoś
Gość: aaaaaa Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.c194.msk.pl 13.03.12, 02:59 Gość: kamikadze ostatnio stalem na czerwonym swietle na wyjezdzie z podporzadkowanej === jaka podporzadkowana, skoro byly swiatla ??? Link Zgłoś
Gość: poppers68 Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.12, 08:40 Efekt mojej rozmowy z całkiem sympatycznymi funkcjonariuszami w Branderburgii (Niemcy): 1. Fotoradar podłączony GPS z szefostwem lokalnej Policji (z przełożonym bezpośrednim). 2. Funkcjonariusze mają blankiet : max 20 zatrzymań pojazdów - raport wypisywany przy kierowcy. Opis : dane pojazdu,kierowcy, jakie przekroczenie, ile ? za nie 3. Na koniec dnia, funkcjonariusze jadą NA POCZTĘ i wpłacają dokładną kwotę z poboru za prędkość. 4. W dniu następnym krótka odprawa z szefem, podsumowanie : ilość zarejestrowanych "cyknięć" radaru + suma pobranych ? wpłaconych na pocztę + krótka analiza ilości zawartych w blankiecie raportowym zatrzymań pojazdów+ podsumowanie danych z GPS = SUMA ZATRZYMAŃ KONTROLI PRĘDKOŚCI MUSI GRAĆ Z ILOŚCIĄ ODNOTOWANĄ PRZEZ GPS ORAZ KWOTĄ POBRANĄ NA PODSTAWIE TARYFIKATORA. Porównanie z Polską : niewykonalne! Pomimo niewielkich kosztów takiej procedury kary oraz punktu co roku do góry a i tak po pijaku jeździ masa kierowców. Konkluzja? Ano system niemiecki jest zarazem prosty, dyscyplinujący ALE TEŻ I ANTYKORUPCYJNY : niema możliwości dogadania się z funkcjonariuszami.... Link Zgłoś
Gość: AA Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: 89.174.214.* 13.03.12, 08:41 @BB: czytaj ze zrozumieniem. Kolega kamikadze napisał wyraźnie, że pieszych nie było - a auto nie stało przed pasami, żeby przepuścić pieszych, tylko po to, żeby nie przejechać na czerwonym. Link Zgłoś
Gość: poppers68 Re: Nowy taryfikator punktów karnych IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.03.12, 08:54 Kolejny temat : ODCINKOWY POMIAR PRĘDKOŚCI. Bardzo ciekawy ,gdyż jak się okazuje najwyraźniej DRASTYCZNIE spadła ilość sankcji za fotoradary ( wymagane znakowanie D-51 spowodowało,że ludzie autentycznie zwalniają a Straż Miejska nie może już chować się w krzaczorach). Odcinkowy Pomiar Prędkości stanie się hitem Inspekcji Ruchu Drogowego ,która dołącza szybciutko do grona "panów strasznie jeszcze bardziej ważnych". Efekt? Ano podobnie jak w przypadku Straży Miejskich oraz Gminnych nastąpi odejście od podstawowych obowiązków tych formacji ( szczególnie w małych ośrodkach) na rzecz statusu POBORCÓW MYTA. JEDNAK POWSTAJE PYTANIE W ZAKRESIE ODCINKOWEGO POMIARU PRĘDKOŚCI: według obowiązującego prawa ,podstawą do ukarania prędkości jest UDOKUMENTOWANY MOMENT PRZEKROCZENIA PRZEPISÓW W RUCHU DROGOWYM. Są to jak wiemy : zdjęcia z fotoradaru ukazujące moment przekroczenia przez nasze auto prędkości, zapis przekroczenia prędkości pochodzący z rejestratora-kamery w nieoznakowanym wozie patrolowym Wydziału Ruchu Drogowego. Dodatkowo, funkcjonariusze Policji mają umocowanie prawne do udzielania sankcji na podstawie stwierdzenia przez nich złamania przepisów ( dlatego załoga radiowozu to DWÓCH funkcjonariuszy - jeden nie może dokonywać stosownych czynności). ZATEM JAK USTAWODAWCA WIDZI KWESTIĘ SYTUACYJNĄ ,KIEDY JEDYNĄ PODSTAWĄ DO UKARANIA SĄ DWA ZDJĘCIA ODCINKOWE ? NA PODSTAWIE PRZYPUSZCZENIA? A GDZIE MOMENT PRZEKROCZENIA PRĘDKOŚCI POJAZDU GRZECZNIE SIĘ PYTAM? Cóż ,nie pierwszy to raz wprowadza się przepisy, którymi zapewne za moment zajmą się Sądy Rejonowe a docelowo może i Sąd Najwyższy starając się o orzecznictwo, CZY SYTUACJA JAK Z FILMU BAREI ( cyt."....a może w tym miejscu będzie przechodził Wasz synek, którego jeszcze nie macie ale na pewno będziecie mieli"..) BĘDZIE PODSTAWĄ UKARANIA KIEROWCY. No bo..... jeśli o 12.00 Pan kierowca był tu a o 14.50 Pan kierowca był już tu to..... no właśnie.... to CO PYTAM? A gdzie moment wykroczenia, Panowie Sprytne Zbysie? Link Zgłoś