Dodaj do ulubionych

diesel = kompleks

16.06.04, 13:12
Akt 1
Miejsce trasa W-wa - Mielno
Czas 10/06
Akt 2
Miejsce trasa Mielno - W-wa
Czas 13/06

Fabuła ta sama:
diesle (tzw. nowoczesne) jazda zdecydowanie agresywna, wyprzedzanie na 3-go,
zajezdzanie drogi, wyprzedzanie w miejscach z linia ciagla, generalnie jazda
brawurowa i niebezpieczna. Przoduja w tym wlasciciele skody octavia tdi i
mondeo diesel i laguna (jak sadze najbardziej popularne diesle na rynku).

Uwazam, ze jest to sposob odereagowania i udowadniania calemu swiatu ze
diesel potrafi. Wlasciciele 100 paro konnych aut, zachowuja sie jakby
siedzieli conajmniej w sportowych autach. Czesto i gesto zaladowane auta
rodzina (male dzieci to standard)... naczytali sie o olbrzymim momencie w
dieslu i udowadniaja calemu swiatu swoje zdolnosci rajdowe... zalosne...
Obserwuj wątek
    • Gość: maciejosss Re: diesel = kompleks IP: 217.98.119.* 16.06.04, 13:16
      myślisz , że jak ktoś ma kompleks to płaci 10tys. więcej za diesla

:-)))))
      • franek-b Re: diesel = kompleks 16.06.04, 13:21
        > myślisz , że jak ktoś ma kompleks to płaci 10tys. więcej za diesla
        >
        > :-)))))

to dlaczego dieslowcy tak jezdza? komu i co chca udowodnic, skoro sa tacy pewni
        swego?
        • Gość: maciejosss Re: diesel = kompleks IP: 217.98.119.* 16.06.04, 13:28
          > to dlaczego dieslowcy tak jezdza? komu i co chca udowodnic, skoro sa tacy
          pewni
          >
          > swego?

to wynika z ekonomiki :

jadąć dieslem nawet bardzo szybko i brutalnie na trasie spalisz 6-7l a benzynką
          np. 1,6-2,0 (czyli o mocy podobnej do diesla) 9-11l więc można sobie takim
          dieselkiem poszleć no nie.
        • Gość: AdM Re: diesel = kompleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 13:28
          franek-b napisał:
          > to dlaczego dieslowcy tak jezdza? komu i co chca udowodnic, skoro sa tacy
          pewni
          >
          > swego?

Mocny diesel prowokuje do szybkiej jazdy na trasie... Dobrze przyspiesza "od
          niechcenia", nie wymaga to spektakularnego szarpania, redukcji czy wycia. Ale
          nie zamierzam nikogo usprawiedliwiać.
          • franek-b Re: diesel = kompleks 16.06.04, 13:33

> Mocny diesel prowokuje do szybkiej jazdy na trasie... Dobrze przyspiesza "od
            > niechcenia", nie wymaga to spektakularnego szarpania, redukcji czy wycia. Ale
            > nie zamierzam nikogo usprawiedliwiać.

chyba ze ktos wczesniej jezdzil cc 700 to moze tak, zwykly benzyniak 1,6 - 2,0
            nie pali przy 140-150 9-11 tylko 8, wyciszenie na pewno nie jest gorsze od
            diesla...
            widze jednak, ze nie podwazacie mojego spostrzezenia tylko staracie sie je
            usprawiedliwic, to jednak o czyms swiadczy
            • Gość: maciejosss Re: diesel = kompleks IP: 217.98.119.* 16.06.04, 13:44
              >
              > chyba ze ktos wczesniej jezdzil cc 700 to moze tak, zwykly benzyniak 1,6 -
              2,0
              > nie pali przy 140-150 9-11 tylko 8, wyciszenie na pewno nie jest gorsze od
              > diesla...

-Lanos 1,6 -106km w 4 osoby na trasie szybka jazda 140-170km/h (max czasami
              nawet 185km/h) spalanie średnie -10,2l
              -Nubira 2,0 138km podobna jazda (max 200km/h) spalanie 11,,2l

może inne autka niż DU palą trochę mniej ( tego nie wiem ) ale nie 8l (przy
              takiej jeżdzie w 4 osoby !!!

wyciszenie na pewno nie jest gorsze od
              > diesla...

tego nie wiem ale diesel przy takiej prędkości (150km/h)ma ok 3000-3500obr/min
              a benzyna 4000-4500obr/min na obrotomierzu
              • franek-b Re: diesel = kompleks 16.06.04, 13:51

> -Lanos 1,6 -106km w 4 osoby na trasie szybka jazda 140-170km/h (max czasami
                > nawet 185km/h) spalanie średnie -10,2l
                > -Nubira 2,0 138km podobna jazda (max 200km/h) spalanie 11,,2l

rozmowa o dupie Maryny... to przy takich predkosciach diesel nie spali Tobie 6l
                tylko 9...

> tego nie wiem ale diesel przy takiej prędkości (150km/h)ma ok 3000-
                3500obr/min
                > a benzyna 4000-4500obr/min na obrotomierzu

no i co? przy tej predkosci to znaczenie ma szum powietrza a nie silnika.

dla diesla 3500 to jak dla benzyny 6500...

i na cholere o tym spalaniu zaczynasz? pisze o stylu jazdy a nie ktory mniej
                pali...
                • Gość: Jarek Re: diesel = kompleks IP: 217.17.46.* 16.06.04, 14:37
                  franek-b napisał:

> to przy takich predkosciach diesel nie spali Tobie 6l tylko 9...

Rozmowa o dupie marynii... cd.
                  Przy delikatnej jeździe, tj. ca. 120-130 km/h HDi pali... poniżej 6l/100 km.
                  Przy prędkości 160-180 km/h spalanie kształtuje się na poziomie 8-8,5l/100 km.
                  Dla porównania Mondeo 2,0 16V aut. przy 180 km/h wykazuje chwilowe spalanie na
                  poziomie 18-19l/100 km.

> no i co? przy tej predkosci to znaczenie ma szum powietrza a nie silnika.

Zapewniam, że przy 130 km/h hałas silnika jest bardziej uciążliwy np. w Golfie
                  1,6 (dodam, że benzynowej), czy Almerze 1,6 (dodam, że benzynowej), niż w P307
                  HDi.

> i na cholere o tym spalaniu zaczynasz? pisze o stylu jazdy a nie ktory mniej
                  > pali...

Styl jazdy wynika z faktu, iż diesle są do d..y. Nic ująć nic dodać.

Pozdr

Zakompleksiony

"Wybaczamy i prosimy o wybaczenie." z listu polskich duchownych
                  • franek-b Re: diesel = kompleks 16.06.04, 14:50

> Dla porównania Mondeo 2,0 16V aut. przy 180 km/h wykazuje chwilowe spalanie
                    na
                    > poziomie 18-19l/100 km.

chwilowe spalanie nijak ma sie do spalania...

> Zapewniam, że przy 130 km/h hałas silnika jest bardziej uciążliwy np. w
                    Golfie
                    > 1,6 (dodam, że benzynowej), czy Almerze 1,6 (dodam, że benzynowej), niż w
                    P307
                    > HDi.

nie potrzebuje Twojego zapewnienia, bo mam wrazenie, ze traktujesz mnie jak
                    idiote, ktory nie wie o czym pisze. Jezdzilem dieslami (rowniez
                    tymi 'nowoczesnymi') i wcale nie bylo ciszej. Wg Twojego rozumowania to diesle
                    jeszcze maja inne nadwozie...
                    poza tym porownuje sie jablka do jablek a nie gruszki do jablek.

> Styl jazdy wynika z faktu, iż diesle są do d..y. Nic ująć nic dodać.

taaak, czyli wlasciel porsche ma prawo jezdzic jak idiota bo... ma porsche?
                    gratuluje! rozumowanie na poziomie dresa - mam bmw i jestem najwazniejszy na
                    drodze sic!

> Pozdr
                    >
                    > Zakompleksiony

to juz Twoje zdanie
                    • Gość: Jarek Re: diesel = kompleks IP: 217.8.186.* 16.06.04, 15:02
                      franek-b napisał:

> chwilowe spalanie nijak ma sie do spalania...

Przykro mi, ale nie potrafię przejechać trasy Katowice-W-wa mając stałą
                      prędkość 180 km/h. Ponadto chwilowe spalanie HDi też pochodzi z kompa. :-(

> nie potrzebuje Twojego zapewnienia, bo mam wrazenie, ze traktujesz mnie jak
                      > idiote, ktory nie wie o czym pisze. Jezdzilem dieslami (rowniez
                      > tymi 'nowoczesnymi') i wcale nie bylo ciszej. Wg Twojego rozumowania to
                      > diesle jeszcze maja inne nadwozie...

Nie, inną skrzynie biegów pozwalającą na jazdę przy innych obrotach, np. na
                      szóstym biegu. Jeśli idzie o moje traktowanie Twej osoby, to odpowiem Ci Twoimi
                      słowami - "to juz Twoje zdanie"

> rozumowanie na poziomie dresa - mam bmw i jestem najwazniejszy na
                      > drodze sic!

A z jakim silnikiem? ;-)))
                      Czy mam się teraz podpisywać jako dres? :-(
                      Zdystansuj się nieco, w końcu to ja mam auto do d..y. ;-)))

> to juz Twoje zdanie

Nie. Takie traktowanie narzuca tytuł Twojego wątku, albo teksty
                      typu "rozumowanie na poziomie dresa".

Pozdr

Jajeczne Jajco
                      • franek-b Re: diesel = kompleks 16.06.04, 16:23
                        > Przykro mi, ale nie potrafię przejechać trasy Katowice-W-wa mając stałą
                        > prędkość 180 km/h. Ponadto chwilowe spalanie HDi też pochodzi z kompa. :-(

pisales o srednim spalaniu /100km, a porownywales ze spalaniem chwilowym,
                        zdecyduj sie

Jeśli idzie o moje traktowanie Twej osoby, to odpowiem Ci Twoimi słowami - "to
                        juz Twoje zdanie"

Oczywiscie, ze to jest moje zdanie, niestety podajesz takie argument...

>
                        > > rozumowanie na poziomie dresa - mam bmw i jestem najwazniejszy na
                        > > drodze sic!
                        >
                        > A z jakim silnikiem? ;-)))

oj, chyba nie zlapales analogi...

> Czy mam się teraz podpisywać jako dres? :-(
                        > Zdystansuj się nieco, w końcu to ja mam auto do d..y. ;-)))

masz jakis problem z tym? czy ja o tym pisalem? proponuje wrocic do poczatku
                        watku...

> Nie. Takie traktowanie narzuca tytuł Twojego wątku, albo teksty
                        > typu "rozumowanie na poziomie dresa".

widze potrzebujesz potwierdzenia u innych, ze robisz dobrze, poniewaz tytul
                        watku determinuje Twoje zachowanie, rodzaj napedu czy tez auta wg Ciebie
                        determinuje zachowanie na drodze...

pzdr
                        • Gość: Jarek Re: diesel = kompleks IP: 217.17.46.* 16.06.04, 17:02
                          franek-b napisał:

> widze potrzebujesz potwierdzenia u innych, ze robisz dobrze,

Błąd. Szukam argumentów, że zrobiłem źle i dzięki takim wątkom odzyskuję wiarę
                          w normalność innych i swoją nienormalność.

> wg Ciebie determinuje zachowanie na drodze...

Kolejny błąd. Generalnie generalizowałem upraszczając Twój post. Może dobre
                          było by słowo - przekąs?

Powtarzam raz jeszcze - czemuż nie mogę ponabijać się ze swojej głupoty?
                          • Gość: Re: diesel = kompl Re: diesel = kompleks IP: *.shell.com 16.06.04, 17:06
                            prawda
                  • Gość: maciejosss Re: diesel = kompleks IP: 217.98.119.* 16.06.04, 15:04
                    Przy delikatnej jeździe, tj. ca. 120-130 km/h HDi pali... poniżej 6l/100 km.
                    > Przy prędkości 160-180 km/h spalanie kształtuje się na poziomie 8-8,5l/100
                    km.

Fabia 1,9 TDI 101km na trasie (trasa ok 800km)przy bardzo ostrej jeździe pali
                    ok. 6,5l bo jest lżejsza od innych aut.( max-6,7l/100km) wiem bo mamy w firmie
                    takie 4 "słuzbowe" Combi.

przy spokojnej jeździe (do 110km/h i bez gwałtownego przyciskania -4,6l/100km)

> Przy prędkości 160-180 km/h

a gdzie znajdziesz taką drogę ,żeby utrzymywać taką prędkość?
          • Gość: Jarek Re: diesel = kompleks IP: 217.17.46.* 16.06.04, 13:39
            Gość portalu: AdM napisał(a):

> niechcenia", nie wymaga to spektakularnego szarpania, redukcji czy wycia.

Adam, cóżeś Ty zrobił najlepszego?!?! Przecież nikt Ci w to nie uwierzy! Od
            dawna wiadomo, że diesle są do d..y. Jakbyś nie wiedział to poczytaj to forum -
            polecam szczególnie GB i Szymiego (wyłączne autorytety w tej dziedzinie), więc
            opinie praktycznych użytkowników są bez znaczenia.

Pozdr

Zakompleksiony

PS. Rozumiem, że C5 HDi tam nie było? ;-)
            • Gość: AdM Re: diesel = kompleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 13:51
              Gość portalu: Jarek napisał(a):
              Od
              > dawna wiadomo, że diesle są do d..y. Jakbyś nie wiedział to poczytaj to
              forum -
              >
              > polecam szczególnie GB i Szymiego (wyłączne autorytety w tej dziedzinie),
              więc
              > opinie praktycznych użytkowników są bez znaczenia.

Bo są ;-) Parę razy już się spierałem na tym forum w temacie diesla. Jako
              zadowolony użytkownik TDCI z boxem :-> Ale widzę wady D, a szczególnie
              turbodoładowania. pzdr
              • Gość: Jarek Re: diesel = kompleks IP: 217.17.46.* 16.06.04, 14:41

> Bo są ;-)

Nareszcie jakiś consensus ;-)))

> Jako zadowolony użytkownik TDCI

Nie rozumiesz albo pomyliłeś słowo "zadowolony" z "zakompleksiony".

Pozdr

Zakompleksiony
          • proceaupe Re: diesel = kompleks 16.06.04, 14:06

> franek-b napisał:
            > > to dlaczego dieslowcy tak jezdza? komu i co chca udowodnic, skoro sa tacy
            > pewni
            > >
            > > swego?
            >
            > niechcenia", nie wymaga to spektakularnego szarpania, redukcji czy wycia. Ale
            > nie zamierzam nikogo usprawiedliwiać.

Ale przyznasz, ze czesto ludzie, ktorzy tak jezdza, wlasnie to lubia
            najbarzdziej: redukcja, obroty na poz. 6000 i charakterystyczne wycie. I to
            jest dopiero prowokujace do dynamicznej jazdy.
            Ja to np. bardzo lubie (co nie znaczy, ze jezdze jak ci idioci) i dlatego
            prawdopodobnie na dyzla sie nie przesiade.
            • Gość: AdM Re: diesel = kompleks IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 14:15
              proceaupe napisał:

> Ale przyznasz, ze czesto ludzie, ktorzy tak jezdza, wlasnie to lubia
              > najbarzdziej: redukcja, obroty na poz. 6000 i charakterystyczne wycie. I to
              > jest dopiero prowokujace do dynamicznej jazdy.

Zgadzam się. Tylko spróbuj tak jechać przez parę godzin i do tego z pasażerami..
              • proceaupe Re: diesel = kompleks 16.06.04, 14:39
                no to jeszcze zalezy kim sa ci pasazerowie:)
        • mooj Re: diesel = kompleks 16.06.04, 13:35
          bo to służbowe samochody :)
          czesciej niz inne
          pasuje?
          pozdrawiam
          • apacz9 Re: diesel = kompleks 16.06.04, 16:26
            No i trafiłeś w sedno, sam chciałem to napisać.
            A wiadomo, że służbowy jest najlepszy, no i najmniej go żal.
            Pozdr.
    • Gość: frequent flyer Re: diesel = kompleks IP: 80.241.130.* 16.06.04, 13:39
      franek-b napisał:

> Uwazam, ze jest to sposob odereagowania i udowadniania calemu swiatu ze
      > diesel potrafi. Wlasciciele 100 paro konnych aut, ... naczytali sie o
      olbrzymim momencie w
      > dieslu...

Ależ ten moment tam po prostu jest, nie musisz się o nim naczytywać i nic
      odreagowywać, wystarczy go wykorzystywać. co oczywiście nie usprawiedliwia
      zajeżdżania drogi i spychania do rowu jadących z przeciwka. ale ci co tak
      robią, robiliby tak w każdym samochodzie - benzynowym, parowym, elektrycznym
      też. może myślisz że ktokolwiek kupuje oktawię albo leona 1.8T żeby jechać 90
      km/h na szosie albo 100 km/h na dwupasmówie? jeżeli tak myślisz, pomyśl jeszcze
      raz
      • franek-b Re: diesel = kompleks 16.06.04, 13:45

> Ależ ten moment tam po prostu jest, nie musisz się o nim naczytywać i nic
        > odreagowywać, wystarczy go wykorzystywać.

to nie znaczy jezdzic tak by bylo niebezpiecznie na dla innych na drodze

co oczywiście nie usprawiedliwia
        > zajeżdżania drogi i spychania do rowu jadących z przeciwka. ale ci co tak
        > robią, robiliby tak w każdym samochodzie - benzynowym, parowym, elektrycznym
        > też.

Jakos inni tak nie robia, chociaz potencjalnie tez moga. Bez jaj 110 tdi to nie
        jest rakieta, a tak sie zachowuja jej posiadacze

może myślisz że ktokolwiek kupuje oktawię albo leona 1.8T żeby jechać 90
        > km/h na szosie albo 100 km/h na dwupasmówie? jeżeli tak myślisz, pomyśl
        jeszcze
        >
        > raz

mysle i mysle i jakos nie wychodzi mi dlaczego przoduja w takiej agresywnej
        jezdzie dieslowcy

• proceaupe Re: diesel = kompleks 16.06.04, 14:02
        Gość portalu: frequent flyer napisał(a):

> franek-b napisał:
        >
        > > Uwazam, ze jest to sposob odereagowania i udowadniania calemu swiatu ze
        > > diesel potrafi. Wlasciciele 100 paro konnych aut, ... naczytali sie o
        > olbrzymim momencie w
        > > dieslu...
        >
        > Ależ ten moment tam po prostu jest, nie musisz się o nim naczytywać i nic
        > odreagowywać, wystarczy go wykorzystywać. co oczywiście nie usprawiedliwia
        > zajeżdżania drogi i spychania do rowu jadących z przeciwka. ale ci co tak
        > robią, robiliby tak w każdym samochodzie - benzynowym, parowym, elektrycznym
        > też. może myślisz że ktokolwiek kupuje oktawię albo leona 1.8T żeby jechać 90
        > km/h na szosie albo 100 km/h na dwupasmówie? jeżeli tak myślisz, pomyśl
        jeszcze
        >
        > raz

Mozna jezdzic i 150 na trasie. Grunt, zeby to robic rozsadnie, kulturalnie i
        majac na uwadze innych uczestnikow ruchu.
    • proceaupe Re: diesel = kompleks 16.06.04, 13:58
      franek-b napisał:

> Akt 1
      > Miejsce trasa W-wa - Mielno
      > Czas 10/06
      > Akt 2
      > Miejsce trasa Mielno - W-wa
      > Czas 13/06
      >
      > Fabuła ta sama:
      > diesle (tzw. nowoczesne) jazda zdecydowanie agresywna, wyprzedzanie na 3-go,
      > zajezdzanie drogi, wyprzedzanie w miejscach z linia ciagla, generalnie jazda
      > brawurowa i niebezpieczna. Przoduja w tym wlasciciele skody octavia tdi i
      > mondeo diesel i laguna (jak sadze najbardziej popularne diesle na rynku).
      >
      > Uwazam, ze jest to sposob odereagowania i udowadniania calemu swiatu ze
      > diesel potrafi. Wlasciciele 100 paro konnych aut, zachowuja sie jakby
      > siedzieli conajmniej w sportowych autach. Czesto i gesto zaladowane auta
      > rodzina (male dzieci to standard)... naczytali sie o olbrzymim momencie w
      > dieslu i udowadniaja calemu swiatu swoje zdolnosci rajdowe... zalosne...

Ja bym nie generalizowal, ze tak jezdza glownie posiadacze dyzli, bo stopien
      kretynizmu nie zalezy od zrodla napedu w posiadanym aucie, tylko od bardziej
      zlozonych czynnikow:) 95 i 98 oktanowi chlopcy jezdza podobnie.
      • Gość: manix Re: diesel = kompleks IP: 83.168.96.* 16.06.04, 14:25
        a dawcy organów są potrzebni.
        • Gość: Grieg Re: diesel = kompleks IP: *.org / *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 16:19
          Zauważyłem, że mój ojciec, jak kupił Mondeo TDCI to też tak jeździ. Wydaje mu
          się, że posiadł jakiś szybki i mocny samochód. A przesiadł się z Astry 1.4 90
          KM. Myśli że jest jakimś królem szos w tym samochodzie. On nigdy nie jeździł
          żadnym V6 i dla niego to auto ma mocny silnik. Ale ja go już chyba nie
          przekonam, jest już na to za stary...
    • Gość: andy Re: diesel = kompleks IP: *.hd.pl 16.06.04, 15:32
      ale tu trwa dywagacja w stylu: jablko czy gruszka.
      przejedzcie sie choc raz m3 lub m5, wtedy zrozumiecie smiesznosc waszych
      dyskusji, naprawde.
    • Gość: camel Bzdura... IP: *.dip.t-dialin.net 16.06.04, 18:08
      fakt, ze wyprzedzanie na 3 to glupota... ale nawet goscie w maluchach czasem
      mnie wyprzedzaja na trzeciego i co mnie smieszy, zdaja sie byc dumni, ze
      wyprzedzili:))) Mam diesla (VW New Beetle TDI) i jezdze normalnie. A posiadanie
      diesla nie ma nic wspolnego z kompleksami.

camel
    • Gość: Diesel FranekB=kompleks IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 18:15
      Czemu ty się dziwisz? A nie zauważyłeś kratki? Albo numerów z Wa-wy?.
      A teraz poważnie: to nie tylko dezele tak jeżdżą - to wszyscy tak teraz. Ja mam
      akurat spostrzeżenia dotyczące właścicieli Hond i Skód, ale generalnie to jest
      taka polska mentalność - mam mocnego - pcham się na trzeciego. I dopóki ona się
      nie zmieni - większość będzie tak wkurzała na trasie. Pozdrowienia..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka