Dodaj do ulubionych

Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 13:40
Za oknem coraz lepsza pogoda czlowiek chcilaby pijezdzic z otwartymi okanmi,
co niektorzy szczesliwcy maja cabrio wyjezdzaja na przejazdzki a tu.....
wszedzie niemilosierny klekot, pierdzenie, puszczanie "czarnych bakow" z rur,
ani chwili spokoju - dzisija siedzialem sobie w ogrodku i saczylem piwko a na
ulicy zaparkowal nowy Opel Vectra diesel - podczas gdy pasazerka poszla
gdzies w niewiadomym celu kierowca pozostal w srodku z wlaczonym silnikiem.
klekot byl tak niemilosierny ze po okolo 15 min i zwroceniu uwagi zeby
wylaczyl silnik wezwalismy z sasiadem straz miejska - kierowca nowitkiego
opla diesla nie dostal mandatu ale zostal poproszony o wylaczenie silika.

czy diesle powinny miec zakac jezdzenia w lecie zeby nie zaklocac spokoju i
nie powodowac halasu?
Obserwuj wątek
    • motodawca1 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 19.06.04, 13:49
      cza jom bylo w ryj!
      Ja też mam diesla i tez go nie gasze jak na chwilę wysiadam i zawsze spodziewam
      się że dostane w gębe....
      A i czuję satysfakcję jak takim jak Ty zepsuje dzien!
    • Gość: Grieg Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.org / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.04, 15:09
      A propos, od razu mi się przypomnieli motocykiści, gry zobaczyłem Twój nick.
      Oni to dopiero robią hałas! a gdy jedzie kilku naraz, to dopiero jest huk. A
      Diesle, to bez przesady aż takie głośne to nie są.
      Tylko ten klekot...
      • motodawca1 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 19.06.04, 15:16
        nas - motocyklistów, to tez
        MORDOWAĆ!!!
        a co!?
    • dolphin3 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 19.06.04, 15:16
      są diesle i diesle, przecież i benzyniaki potrafią zatruć życie jak są stare.
      ale nowe silniki dieslowskie to już przesadziłeś z tym hałasem...może na
      przyszłość nie wkładaj głowy pod maskę włączonego diesla to ci nie będzie
      głośno....
      pozdr.
      • Gość: Szymi Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 16:39
        benzyny moga byc ciche i glosne - diesle tylko glosne:)
        • klemens1 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 20.06.04, 20:50
          Gość portalu: Szymi napisał(a):

> benzyny moga byc ciche i glosne - diesle tylko glosne:)

Posługujesz się danymi sprzed 10 lat.
          • Gość: Szymi Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:04
            > Posługujesz się danymi sprzed 10 lat.

nie ma roznicy zreszt powiem wiecej - baleron 300 D jest cichszy niz s400 CDI
    • arturos01 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 19.06.04, 15:32
      Przesadzasz z tą głośnością.
      > klekot byl tak niemilosierny ze po okolo 15 min i zwroceniu uwagi zeby
      > wylaczyl silnik wezwalismy z sasiadem straz miejska
      buehehehehehe. Już to widze jak straż miejska by przyjechała bo gościu ma
      właczony silnik. Rozśmieszyłeś mnie i to ostro.
      Jak już jesteś prowokatorem, to nie ściemniaj aż do takiego stopnia.
      • Gość: Michal Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.fornfyndet.se 19.06.04, 15:57
        a tu.....
        wszedzie niemilosierny klekot, pierdzenie, puszczanie "czarnych bakow" z rur,
        ani chwili spokoju - dzisiaj siedzialem sobie w ogrodku i saczylem piwko a na
        ______________________________________________________________________________
        To nie wina silnikow tylko wlascicieli.
        Dlaczego?
        klekot---regulowac zawory,regulowac wtryskiwacze,
        puszczanie "czarnych bakow"-
        • Gość: Szymi Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 16:34
          ale to byla nowa vectra - po prostu diesle tak maja
      • Gość: Szymi Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 16:36
        przyjechala. nie widze w tym nic dziwnego - tak samo kiedys jezdzil po
        dzielnicy wiesniak z wlaczonym radiem glosno krecil sie tak dlugo az go
        zatrzymali chwile pogadali i juz wiecej smiecia nie widzialem - nie wiem czy
        wtedy ich ktos wezwal czy sami z siebie ale u mnie dzialaja ok
        • arturos01 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 19.06.04, 16:46
          Gdzie ty mieszkasz?
          • Gość: B. Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.katowice.agora.pl / *.katowice.agora.pl 21.06.04, 12:43
            To co Szymi pisze trzeba dokładnie sprawdzać. Nasz bohater należy bowiem do
            wielkich mitoamnów. Jeździł np. BMW 740d gdy ten jeszcze nie istaniał.
            Byc może kopcący diesel to ikarus, którym porusza się z domu do gimnazjum.
            • Gość: Szymi Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:02
              > To co Szymi pisze trzeba dokładnie sprawdzać. Nasz bohater należy bowiem do
              > wielkich mitoamnów. Jeździł np. BMW 740d gdy ten jeszcze nie istaniał.
              > Byc może kopcący diesel to ikarus, którym porusza się z domu do gimnazjum.

widze ze ten blad w pisaniu (i na d) ktory popelnilem chyba rok temu bedzie mi
              wypominany do konca zycia:)

masz jeszcze jakie sinne przyklady oprocz tego?
    • Gość: Rocco u nas wieczna jesien,ciagle pada i zimno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 16:52
      a klekot tego syfu zawsze jest identyczny , a chamstwo tych smierdzieli tez
      zawsze podobne.
    • Gość: pip Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 19.06.04, 19:58
      Powinien dostac mandat - istnieje przepis, który mówi że w obszarze zabudowanym
      silnik samochodu nie znajdującego sie w ruchu nie powinien pracować dłużej niż
      1 minutę. Nie ma nic do rzeczy czy był to diesel czy jakiś inny, zwyczajnie
      koles nie zna przepisów.
      • konrad.boryczko Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 21.06.04, 10:53
        Powinien dostac mandat - istnieje przepis, który mówi że w obszarze zabudowanym
        >
        > silnik samochodu nie znajdującego sie w ruchu nie powinien pracować dłużej
        niż
        >
        > 1 minutę. Nie ma nic do rzeczy czy był to diesel czy jakiś inny, zwyczajnie
        > koles nie zna przepisów.

Gdzie jest taki przepis? W Niemczech jest, ale u nas?
    • Gość: JR A ja właśnie myślę o kupnie diesla. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.04, 20:24
      A ja właśnie myślę o kupnie diesla. Muszę powiedzieć, że mnie zniechęciłeś.
      Kupię sobie benzyniaka, przerobię na gaz i Ciebie zagazuję.

Kupię diesla choćbyś się zesrał na tym forum.
      • Gość: Michal Re: A ja właśnie myślę o kupnie diesla. IP: *.fornfyndet.se 19.06.04, 21:02
        Glosna praca silnika dieslowskiego jest rowniez spowodowana zlej jakosci
        paliwem za niska liczba cetanowa.Pzdr.Michal
    • Gość: bb Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 10:59
      Diesle klekoczą też w zime. Nie przesadzaj może to był stary kamaz a nie nowa
      vectra
    • Gość: neo Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 15:56
      ja mysle, ze to jednak byla nowa Vectra a obok na drzewie siedzial bocian i
      klekotal.
      • tomaszek874 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 20.06.04, 16:03
        neo ma racje
      • Gość: Mioody Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.04, 16:06
        A ja mam dieselka i jestem z niego zadowolony a co najważniejsze mam klime i
        jeżdżę z zamkiniętymi okienkami, nie praktykuję "zimnego łokcia" bo niby się
        ciepło zrobiło.
      • Gość: Szymon Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:05
        > ja mysle, ze to jednak byla nowa Vectra a obok na drzewie siedzial bocian i
        > klekotal.

to mozliwe
    • devote Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 20.06.04, 16:22

> wezwalismy z sasiadem straz miejska

klamiesz ile wlezie
      pewnie straz miejska nie ma co robic tylko gasic dizle
      szkoda ze nie zawolaliscie strazy pozarnej :)
    • Gość: Nibelung777 Re: diesle IP: *.acn.waw.pl 20.06.04, 20:44
      I. Nie wszystkie diesle klekoczą, najczesciej tylko niemieckie - japonskie
      pracuja cicho,
      II. Nie wszystkie diesle kopcą, najczęsciej sa stare silniki forda i VW,
      III. Spaliny z diesel'i nie sa rakotwórcze, tak jak z silników benzynowych -
      owszem, smierdza bardzo i czarno wygladaja, ale sa mniej trujace.

To, ze byl to Opel, stary czy nowy to bez znaczenia, tlumaczy wiele - Niemcy
      nadają się do projektowania, budowania i korzystania co najwyżej z ciężkich
      dział artyleryjskich i komór gazowych, tam gdzie trzeba finezji to już nie jest
      niestety dla nich zadanie (Deutsche Wirtschaft - Niemiecki Prymityw).
      Pozdrawiam - Nibelung777
      • devote Re: diesle 20.06.04, 23:14
        to nie wina niemca ze w polsce sprzedaja beznadziejny ON
        • Gość: Nibelung777 Re: diesle IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 07:22
          A czyja? Czy to ja rozpoczalem strzelanine na Westerplate?
          Oczywiscie jest to wniosek w duzym uproszczeniu, ale mozna go bronic przed
          kazdym sadem.
          Mmoze nalezy tankowac w dobrych, sprawdzonych stacjach a nie w komorce u
          szwagra, byle o 2 grosze taniej. Swego czasu tez jezdzilem dieslem, doskonaly
          silnik CD17 Nissana, ktory nie klekotal - co najwyzej nie wkrecal sie zbyt
          dobrze przy kiepskim "napedzie". Ja wiem, bylo ciezko, byla wojna ale dlaczego
          japonskie nie klepia zaworami ani niczym innym i pracuja ciszej od niemieckich?
          Pozdrawiam - Nibelung777
          • Gość: AdM Re: diesle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 07:40
            Swego czasu tez jezdzilem dieslem, doskonaly
            > silnik CD17 Nissana, ktory nie klekotal - co najwyzej nie wkrecal sie zbyt
            > dobrze przy kiepskim "napedzie".

To się przejedź pierwszym lepszym niemieckim dieslem z epoki
            twojego "doskonałego" Nissana, czyli w dobie wtrysku do wstępnej komory wirowej
            np starym Passatem 1,6td. Też pracowały dużo b.miękko niż obecne z wtryskiem
            bezpośrednim(obojętnie czy japońskie, francuskie czy niemieckie).
            • Gość: Nibelung777 Re: diesle IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 07:56
              A po co mam nim jezdzic?
              • Gość: AdM Re: diesle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 08:00
                Żeby przestać klepać takie głupoty jak wyżej
                • Gość: Nibelung777 Re: diesle IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 18:33
                  Szanowny Panie AdM, o co Panu chodzi? Jakie glupoty?
                  • Gość: AdM Re: diesle IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 18:48
                    Drogi Panie Nibelung777, pozwoli Pan, że nie odpowiem, dobrze?
                    • Gość: Nibelung777 Re: diesle IP: *.acn.waw.pl 21.06.04, 20:42
                      No dobrze, niech tak zostanie, ale odczuwam pewien niedosyt.
                      Przypominam tylko (na wszelki wypadek), iz nie ja rozpoczalem ten watek.
                      Pozdrawiam - Nibelung777
    • Gość: Jarek Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: 217.17.46.* 21.06.04, 08:36

> dzisija siedzialem sobie w ogrodku i saczylem piwko

Może Królewskie? Rodem z Warki?

Sygnaturka:
      "Póki możesz leżeć bez trzymanki, to nie jesteś pijany" ze wspomnień
      początkującego licealisty
    • Gość: tymczasowy1 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 09:37
      diesle klekocza ale jak sa zimne i radze popatrzec w tabele o emisji spalin byc
      moze sie zdziwisz i porownac z benzynowymi
      • Gość: Szymi Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:06
        > diesle klekocza ale jak sa zimne

hmmm, to one chyba sie nigdy nie nagrzewaja bo jak jade przez miasto i
        przejezdzaja rozne nowe tdi, hdi, tdci itd to wszystkie i zawsze klekocza tak
        samo
    • edek40 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 21.06.04, 10:11
      Zmien miejsce zamieszkania (ja celowo wybudowalem dom daleko od szosy - polecam). Zainwestuj w klime - nie bedziesz musial otwierac okien. Jezeli Cie nie stac, w aptece mozna kupic stopery do uszu. Diesle moze i kopca, ale nie smierdza - benzyniaki z katalizatorami, dzieki nienagannej kontroli jakosci naszych paliw, czesta wala zgnilymi jajami. Moja benzynowa mazda wlasnie ma defekt (czesci plyna z USA, wiec troche sie zejdzie). Zuzyly sie hydrauliczne popychacze zaworow. Silnik (benzynowy) na zimno klekocze lepiej niz diesel.
      • Gość: Tomek F. Szymi nie masz klimy w swojej benzynce? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 21.06.04, 10:59
        Szymi nie masz klimy w swojej benzynce? ze musisz łokcie za okno ladowac?
        Gdybys mial klime byz zamknal okno i po krzyku.
        • wahacz Szymiemu dziury w mózgu klekoczą 21.06.04, 11:03
          Biedak jeździ 15 letnia Mazda i wszystko na paliwo wydaje a teraz pluje sobie w
          twarz chłopak że gazu nie ma albo diesla.
      • Gość: Szymi Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 19:11
        > Zmien miejsce zamieszkania (ja celowo wybudowalem dom daleko od szosy -
        polecam
        > )

ja mieszkam w domu daleko od szosy ale ulica dojazdowa do mnie isasiadow musi
        byc

>Zainwestuj w klime - nie bedziesz musial otwierac okien

klime mam - ale czasem lubie otworzyc szyberek i szybki zeby poczyuc troche
        wiatru

Diesle moze i kopca, ale nie smierdza -
        > benzyniaki z katalizatorami, dzieki nienagannej kontroli jakosci naszych paliw
        > , czesta wala zgnilymi jajami.

podobno tymi zgnilymi jajami to smierdza gaziarze - kolega absolwent chemii pw
        mowil mi dokladnie co tam sie dzieje bo tez myslalem ze to zwykle benzyny

Moja benzynowa mazda wlasnie ma defekt (czesci p
        > lyna z USA, wiec troche sie zejdzie). Zuzyly sie hydrauliczne popychacze
        zaworo
        > w. Silnik (benzynowy) na zimno klekocze lepiej niz diesel.

moja miala to samo (silnik KF) - wystarczylo wymienic sprezyny walka rozrzadu

ale to byl defekt - teraz jak jest cieply silnik to na postoju ciezko
        powiedziec czy silnik chodzi czy nie (z wewnatrz to sie nie da bez zerkniecia
        na obrotomierz)
        • edek40 Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! 22.06.04, 10:03
          Z sasiadami rzeczywiscie bywa ciezko. Moi wylewaja szambo do ogrodka. Wprawdzie wlasnego, ale u mnie tez niezle daje fetor. Z samochodow maja dwa bigFiaty. Kazde odpalenie to ciezka walka, przerywana przerywnikami na "k", a potem nastepuje odpalenie jak eksplozja.

Jezeli chodzi o zgnile jaja to winna wg mojej wiedzy jest siarka zawarta w paliwie. Nie wiem, czy moze ona znajdowac sie w gazie. Faktem jest natomiast, ze ropa z Kraju Rad jest mocno zasiarczaniona, a katalizator to zjawisko przeksztalca w siarkowodor (czyli to co czuje, jak sasiedzi uzyzniaja glebe ;).

Mam starawa mazde z silnikiem F2. Przyznam jednak, ze nigdy nie zdejmowalem dekla. O jakich sprezynach mowisz? Dwoch mechanikow jako powod podalo wlasnie popychacze, a wiedzieli, ze nic nie zarobia na czesciach, bo zawsze dostarczam je sam.
    • skodziara To znaczy że musi jechać do mechanika 21.06.04, 12:57
      mam diesla i prawie go nie słychać ani nie dymi.
    • Gość: Ros Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.tvsat364.lodz.pl 22.06.04, 12:06
      Mnie sie wydaje, ze Szymi cierpi na zbierajaca obfite zniwo wsrod wlascicieli
      samochodow beznynowych wsrod "dieslus nietolerantus". Niestety jest to choroba
      nieuleczalna.
      Mnie np. klelotanie diesli wcale nie przeszkadza, ale zaraz powiedza ze wariat
      jestem. Co wiecej w przyszlosci zamierzam kupic samochod z silnikiem diesla.
      Tylko dlaczego w Polsce wszystko jest na odwrot, tansze paliwo a diesle drozsze
      o 10 tys? Czy nie moze byc tak jak w Niemczech czy innych krajach Europy - ceny
      paliw takie same ale ceny samochodow tez. Teraz to na pewno wyzwa mnie od
      wariatow :-))
      A jakby ktos sie pytal jezdze "benzyniakiem".
      Pozdr.
      • Gość: Jas Re: Nadeszlo lato-diesle klekocza niemilosiernie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 12:14
        ja jesli juz mialbym wybierac z dwojga zlego wole wachac diesla niz
        zagazowanego benzyniaka - za tym gazem smrod sie niesie niesamowity!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka