Dodaj do ulubionych

czy nadwozie kombi pogarsza właściwości jezdne?

08.05.12, 15:07
heja,

ja z jednym prostym pytaniem. Czy kupując beemkę trójkę w wersji kombi muszę się spodziewać gorszych właściwości jezdnych niż w przypadku wersji sedan? Intuicja podpowiada, że może być różnica choćby w kwestii opływu powietrza i docisku tylnej, napędowej osi w beemece? Dobrze kombinuję, czy takiej różnicy nie ma i obie wersje jeżdżą tak samo?

Z góry dzięki za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • mariusz-ef Re: czy nadwozie kombi pogarsza właściwości jezdn 08.05.12, 15:54
      Jeszcze nie miałem BMW, ale kto wie, kto wie...

Ogólnie z moich doświadczeń wynika, iż kombi prowadzą się lepiej. Nie jest to jednak wrażenie miarodajne, gdyż były to auta ze szklanymi dachami, stąd sztywność nadwozia większa (przynajmniej miałem takie wrażenie).

Moim zdaniem właściwości jezdne w BMW 3 raczej będą zależeć od stanu technicznego auta, jego u3mania niż od tego czy jest kombi czy nie...

Ale... wiem, że an 4um są ludzie którzy mają doświadczenie z takimi autami i stąd będę śledził wątek, gdyż jestem ciekaw ich opinii
    • qqbek Re: czy nadwozie kombi pogarsza właściwości jezdn 08.05.12, 16:06
      Która "3"?
      W E30, E36 i E46 nie ma praktycznie różnic w układzie jezdnym, pomiędzy wersjami kombi i sedan.
      Dopiero w wypadku E90 trochę pokombinowano (E91), ale i tak różnice są nieznaczne.
      Co do różnic w opływie powietrza - no bez jaj.
      Jeździłem już chyba wszystkimi "trójkami" od E21, poza najnowszą F30 i jakoś nigdy kombi mi się gorzej nie prowadziło.
      Nigdy nie jeździłem kombiakiem "ostro" (sam mam sedana, służbowo też dłuższy czas sedanem jeździłem), więc nie wiem, jaki jest wpływ ciut większej masy "tyłu" na prowadzenie się w ostrych i szybko pokonywanych zakrętach. Nie sądzę jednak, by był to wpływ znaczący.

Dobrze utrzymana "3" prowadzić się będzie dobrze, niezależnie od wersji nadwoziowej (wyjątkiem tutaj E36 i E46 compact, które moim skromnym zdaniem jeżdżą znacznie gorzej niż pozostałe wersje). E30 ciut bardziej nerwowo. E36 wzorcowo. E46 ciut gorzej niż E36 z takim samym silnikiem (większa masa własna), ale bardzo przyjemnie. E90 znów wzorcowo.
    • jeepwdyzlu zdanie odrębne 08.05.12, 18:32
      kombi jeżdżą gorzej nie lepiej
      nieważne czy bmw czy fordy
      oczywiście w porównaniu do sedana czy coupe o podobnie sztywnym zawieszeniu

rzecz jasna - większość kierowców nigdy tego nie zauważy eksploatując auto do kościołą i z powrotem...

pozdrawiam
      jeep
      • paralityk_murzynski Re: zdanie odrębne 08.05.12, 19:11
        ale BMW kombi lepiej ciagnie przyczepe z burakami .
    • bmwracer Re: czy nadwozie kombi pogarsza właściwości jezdn 08.05.12, 19:20
      na pewno nie ze wzgledu na nadwozie a nawet jesli jakies naukowe rozprawy pokazuja roznice to gwarantuje Ci na 100% ze nie zauwazysz zadnej...
    • wicehrabia.julian Re: czy nadwozie kombi pogarsza właściwości jezdn 08.05.12, 19:47
      nie wiem jak to jest w BMW ale np. w Fabii II wersja combi ma o 1 km/h większą prędkość max (przy tym samym silniku i symbolicznie większym ciężarze) - jeśli nie załadujesz czymś bardzo ciężkim tyłu to dupa nie będzie myszkować na ciasnych zakrętach - z kolei większa powierzchnia boczna może powodować większą podatność na wiatr boczny - jeździłem oboma wersjami i o włos prowadzi się lepiej hatchback (sedana nie miałem okazji wypróbować, bo go jeszcze nie ma)

z drugiej strony w aucie tylnonapędowym różnica jeśli byłaby to raczej na wersję combi ze względu na większy ciężar tyłu (pewnie o jakieś 20 kg)
      • apodemus Re: czy nadwozie kombi pogarsza właściwości jezdn 08.05.12, 21:15
        wicehrabia.julian napisał:

> z drugiej strony w aucie tylnonapędowym różnica jeśli byłaby to raczej na wersj
        > ę combi ze względu na większy ciężar tyłu (pewnie o jakieś 20 kg)

W ten sposób większe różnice byłyby między samochodem zatankowanym do pełna i z prawie pustym zbiornikiem :-)
        • jot-23 Re: czy nadwozie kombi pogarsza właściwości jezdn 09.05.12, 02:20
          a czy 3ka sie prowadzie gozej jak za kierownica jest grubas?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka