Dodaj do ulubionych

Renault Modus / Twingo

09.06.12, 19:25
Myślę nad zakupem auta - powinno być nieduże, ale mieszczące 2 foteliki samochodowe z tyłu, odpowiednie na jazdę po mieście i sporadyczne wyjazdy nieco dalsze (na wakacje jeździmy autem męza). Na pierwszy rzut oka spodobał mi się Modus i chciałam zapytać o opinie, ewentualne porady na co zwrócić uwagę. Do wydania mam ok 18 tyś już z OC wstępnym remontem itp.
Obserwuj wątek
    • ulubiony19 Re: Renault Modus / Twingo 09.06.12, 20:35
      Twingo koko spoko, ale występuje (obie generacje) tylko w nadwoziu trzydrzwiowym, co raczej słabo widzi mi się, jako fotelikowóz.
      Modus też nie jest wielce prorodzinny. Auto jest praktyczne, ale miejsca tak na styk, nie za dużo, kufer nie za wielki. Poza tym porządny wózek.
      Jeśli nie kradniecie ropy z budowy od szwagra, to nie ma sensu diesel w Twoim przypadku (no chyba, że wolisz, bo lubisz). Najbardziej optymalny silnik to 98-konne 1.4 na benzynę. Bywa oszczędny (nie pali wyraźnie więcej, niż podstawowy wariant - 1.2 16V), da się nim poganiać i ogólnie ładnie pracuje.
      Modus jako taki jest ogólnie bardzo trwały, natomiast stosunkowo szybko niszczeje wnętrze, różne pomniejsze elementy, więc jeśli nie znasz się na autach, to nie zakładaj od razu, że ten to ma 360000 przejechane (podczas gdy naśmigał dopiero 210000).
      Poza tym auto nawet z usterkami w zawieszeniu czy gdzieś może być dobrym wyborem, bo części są tanie, ceny napraw na standardowym poziomie, a jest jeszcze pole do negocjacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka