Dodaj do ulubionych

pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"....;-)

10.07.12, 16:01
No to teraz będzie zgrzyt zębów, lament i rozpacz; natomiast 1/3 tutejszych wątków stanie się "nielegalnymi"... ;-)

A co mi tam! Precz z dyzlowymi i gazowymi smrodo-hałasami! Vivat benzyna i V8ki! Cuba libre! Hallellujah i do przodu! Z ziemi włoskiej do Polski... ;-)

zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/397322,konfiskata-samochodow-i-motocykli-z-silnikiem-diesla-jest-wniosek-do-prokuratury-tego-domaga-sie-wloskie-stowarzyszenie-obrony-praw-konsumentow.html
Obserwuj wątek
    • nazimno Po to wprowadzono DPF. 10.07.12, 16:06
      (Filtry sadzy.)
      Niestety w Polsce chetnie demontuje sie ten wynalazek, bo "drogi jest" jak sie zepsuje.

• malpa0404 Re: Po to wprowadzono DPF. 22.10.13, 19:13
        Nie kpij z tego "drogi jest". Prawda jest taka, że g... on daje pod względem ekologi. Jak masz dobrze zrobionego diesla, odpowiednio ustawione wtryski, wszystko wyregulowane, to i bez DPFa nie ma problemów z kopceniem. Wiem, bo ojciec ma W124, powiecie zabytek, ale jego zdanie jest takie, że jest to ostatni prawdziwy Mercedes i ma go w idealnym stanie. Wielokrotnie było tak, że jechaliśmy za sobą i nie było problemów ze spalinami. A co do DPFa, to miałam go zamontowanego i:
        -czyszczenie do którego używali jakiegoś płynu (trzeba utylizować)
        -pokonywanie bez sensu kilometrów - po jednej z operacji w ASO, gdy kontrolka mi jeszcze mrugała kazali mi jechać około 30 km z prędkością stała 70 km, miało pomóc (swoją drogą raz super ASO, które naprawę proponuje "rozjeździć" - akurat to było przyczyną (główną), że zrobiłam to co napiszę poniżej - więc bez sensu spaliny ładowane są do atmosfery. Weźmy przykład, że 5% ASO wpadnie na takie pomysł i w przypadku 10% samochodów z DPFem. Policz
        -częstsza wymiana oleju
        -w końcu utylizacja samych filtrów
        Czyste "przykłady ekologii" No chyba, że ta ekologia ma na celu zmuszenie nas do odwiedzin w ASO i pakowania tam gotówki. Jeżeli to było ich motywem, to faktycznie spisali się na medal
        A co ja zrobiłam? Wczytaj się w to co jest opisane na stronie www.naprawasamochodowkrakow.pl/ i dopowiedz sobie sam.....
    • sowietolog Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 10.07.12, 16:24
      Drugi link:
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,12101251,Kontrowersyjny_wniosek_do_prokuratury_o_konfiskate.html
      • nazimno To absurd akurat we Wloszech. 10.07.12, 16:31
        Ktoregos dnia albo Etna albo Vezuwiusz, a moze oba naraz,

puszcza tyle sadzy do atmosfery, ze wniosek do prokuratury przestanie
        miec jakiekolwiek znaczenie.

Sa przyklady.
    • galtomone Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 11.07.12, 08:51
      A jaki zwiazek maja kopcace disle z autami napedzanymi LPG?
      Jak juz piszesz o smrodach (rozumiem, ze chodzi o ekologie) to akurat auta jezdzace na Pb sa wiekszymi trucicielami niz te napedzane LPG.
      • do.ki Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 11.07.12, 09:19
        co oznacza "Pb" w Twoim poście?
        jeżeli przez "Pb" rozumiesz benzynę z zawartością ołowiu, to gdzie jeszcze można coś takiego zdobyć w ilościach wystarczających do napędzania pojazdów?
        • galtomone Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 11.07.12, 09:23
          A jesli bez?
          • do.ki Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 11.07.12, 09:29
            galtomone napisał:

> A jesli bez?

Bez ładnie pachnie, ale nie słyszałem o stosowaniu go do napędu.

aaa, masz na myśli benzynę bez ołowiu? Ze niby samochody napędzane benzyną (bezołowiową) "sa wiekszymi trucicielami niz te napedzane LPG"?
            Myślę, że to możliwe. Benzyna, także ta bezołowiowa, zawiera sporo toksycznych dodatków. Nie cała wyprodukowana benzyna jest spalana. Jakaś tam jej część rozlewa się, część idzie w powietrze (mimo systemów recyrkulacji par na stacjach benzynowych) i truje. LPG takich dodatków nie zawiera, więc potencjalnie szkodzi mniej.

Tylko, jak sam słusznie zapytałeś: "A jaki zwiazek maja kopcace disle z autami napedzanymi LPG?"
            • galtomone Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 11.07.12, 09:56
              Taki zwiazek, ze jesli kolega w pierwszym poscie chce sie pozbyc najbardziej trujacych aut, czyli diesli i tych drugich... to na moje oko te drugie to powinny byc auta napedzane benzyna, zaczynajac od tych z najwiekszymi silnikami, a nie tych napedzanych LPG (a cos o V8 tam czytalem....).

Rozumiem, jednak ze w tym wypadku to, ze o LPG wspomnial bylo czysta prowokacja :-)
              • do.ki Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 11.07.12, 10:17
                > zaczynajac od tych z najwiekszymi silnikami

A to już nie jest takie oczywiste. Te z największymi silnikami nie palą aż tak strasznie dużo więcej od małych uturbionych benzyniaków (jeżeli rozpatrujemy auta o zbliżonej masie własnej i gabarytach), a spaliny z wysilonych silników są potencjalnie bardziej toksyczne (tlenki azotu), no i koszt energetyczny i surowcowy oraz trudności w recyklingu zbudowania takiego cudeńka techniki wcale nie musi być niższy niż koszt dużego żeliwnego odlewu i paru mechanicznych części składających sie na V8 starej daty.
                • galtomone Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 11.07.12, 10:33
                  Wiem, wiem... ale jakos tu uogulnic trzeba.
                  Na dzis spokojnie mozna zalozyc ze jeszcze ciagle (szczegolnie np. w PL gdzie nowych aut jest realtywnie malo) duzy silnik = wieksze zanieczyszczenia niz maly.
                  Ewentualnie mozna poleciec tez wg wieku pojazdow. Sa spore szanse ze auta powyzej 15 lat (ktore powinny miec katalizator) juz w duzej wiekszosci go nie maja z powodow ekonomicznych.

Tak czy siak... LPG jest bardziej ekologiczne w spalaniu od benyzny (obu rodzajow). CO wcale nie znaczy, ze jest lepsze, itd...
                  Osobiscie jednak wole LPG od klekotu i dymu ze zdychajacego TDI czy starego autobusu/ciezarowki (na szczescie ich tez coreaz mniej u nas, ale ciage sa).
        • nazimno Sa jeszcze sladowe ilosci benzyny olowiowej !!! 11.07.12, 09:27
          Dla oldtimerow w Anglii:

www.riekmann.prohosting.com/magazin/Bleibenzin/Bleibenzin.htm
          • do.ki Re: Sa jeszcze sladowe ilosci benzyny olowiowej ! 11.07.12, 10:23
            Kiedyś, dawno temu, można było w Rosji kupić "oktan-plus", dodatek z ołowiem (nie wiem konkretnie jaki związek ołowiu), który dolewało się do baku po zatankowaniu 86-oktanowej, żeby zrobić z niej coś na kształt 93-oktanowej.
            Pewnie zresztą dalej w Rosji można zdobić benzynę z ołowiem. Czy już wszystkie Ziły z benzynowymi V8 poszły na złom?
            • nazimno To latwo odnalezc: 11.07.12, 10:29

pl.wikipedia.org/wiki/Tetraetyloo%C5%82%C3%B3w
    • jamesonwhiskey Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 22.10.13, 19:38
      jestem jak najbardziej za
      propagowanie kopciuchow bo pala litr mniej niz benzyna jest chore
      benzyne sie cczepiaja bo emituje skladnik powietrza co2
      emitowane setki trujacych zwiazkow przez diesle zdaje sie byc ok
      a juz jazda za smierduchem poprostu wyprowadza mnie z rownowagi
      wziolbym pusty leb kierowcy pod rure i mu dymil na twarz
      • des4 Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 22.10.13, 20:30
        ja też domagam się wycofania kopcących autobusów

ikerowców takich rzęchów deportowałbym z powrotem do Polski
        • misiaczek1281 Diesel to zło ! 22.10.13, 21:23
          Silnik Diesla nadaje się do autobusów,traktorów i czołgów :)
          Przewaga silnika benzynowego nad Dieslem jest oczywista:

1. Większa kultura pracy (silnik benzynowy pracuje ciszej - bez KLE KLE)
          2. Silnik szybciej się nagrzewa i szybciej osiąga temperaturę roboczą 90 stopni(w zimie szybciej dmucha ciepłe powietrze) i nie katuje wiecznie zimnego silnika na krótkich odcinkach
          3. Bezołowiowa jest bardziej ekologiczna niż ropa - Diesel wydziela sadzę (kopci)
          4. Diesel jest droższy w zakupie niż benzynówka (różnica w nowych samochodach sięga 10-15 tys.zł)
          5. Benzynówce można założyć LPG i jeździć jeszcze taniej niż Dieslem:)

• loyezoo Re: Diesel to zło ! 23.10.13, 15:29
            misiaczek1281 napisał:

> Silnik Diesla nadaje się do autobusów,traktorów i czołgów :)
            > Przewaga silnika benzynowego nad Dieslem jest oczywista:
            >
            > 1. Większa kultura pracy (silnik benzynowy pracuje ciszej - bez KLE KLE)
            > 2. Silnik szybciej się nagrzewa i szybciej osiąga temperaturę roboczą 90 stopni
            > (w zimie szybciej dmucha ciepłe powietrze) i nie katuje wiecznie zimnego silnik
            > a na krótkich odcinkach
            > 3. Bezołowiowa jest bardziej ekologiczna niż ropa - Diesel wydziela sadzę (kopc
            > i)
            > 4. Diesel jest droższy w zakupie niż benzynówka (różnica w nowych samochodach s
            > ięga 10-15 tys.zł)
            > 5. Benzynówce można założyć LPG i jeździć jeszcze taniej niż Dieslem:)

Jak zwykle same "mundrości".

1.Nie jeździłeś (nie widziałeś,nie słyszałeś - niepotrzebne skreślić)porządnego silnika diesla,zaręczam,że musiałbyś użyć stetoskopu aby stwierdzić ,że pod maską jest silnik diesla
            2.Teoretycznie prawda,jednak w zależności od marki i modelu auta, może być zupełnie odwrotnie
            3.Ktoś już wspomniał o PDF
            4.Zależy od marki i klasy auta
            5.Zdziwię cię,do diesla też można założyć LPG

P/S podepnij nawet do tego twojego wózka na zakupy jakąś przyczepkę i pojedź,a potem wsiądź do polo z dieslem i pociągnij tą samą przyczepkę,może coś załapiesz (chociaż wątpię)
            • vogon.jeltz Re: Diesel to zło ! 23.10.13, 15:47
              Ej, musisz cytować tego skunksa, obrońcę pedofili? Już go zbanowałem, żeby nie widzieć jego śmierdzących wypocin, a tym przeklejasz jego post właściwie w całości...
              • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 23.10.13, 18:33
                vogon.jeltz napisał:

> Ej, musisz cytować tego skunksa, obrońcę pedofili? Już go zbanowałem, żeby nie
                > widzieć jego śmierdzących wypocin, a tym przeklejasz jego post właściwie w cało
                > ści...

zbanuj sam siebie za wyzywanie od skunsów:) buuuhahaha
            • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 23.10.13, 18:32
              loyezoo napisał:

> misiaczek1281 napisał:
              > > 1. Większa kultura pracy (silnik benzynowy pracuje ciszej - bez KLE KL
              > E)> > 2. Silnik szybciej się nagrzewa i szybciej osiąga temperaturę roboczą 90
              > stopni> > (w zimie szybciej dmucha ciepłe powietrze) i nie katuje wiecznie zimnego
              > silnik> > a na krótkich odcinkach
              > > 3. Bezołowiowa jest bardziej ekologiczna niż ropa - Diesel wydziela sadzę
              > (kopc
              > > i)
              > > 4. Diesel jest droższy w zakupie niż benzynówka (różnica w nowych samocho
              > dach s> > ięga 10-15 tys.zł)
              > > 5. Benzynówce można założyć LPG i jeździć jeszcze taniej niż Dieslem:)

>
              > Jak zwykle same "mundrości".
              To fakty. Ucz się synku:)
              >
              > 1.Nie jeździłeś (nie widziałeś,nie słyszałeś - zaręczam,że musiałbyś użyć stetoskopu aby stwierdzić ,że pod ma> ską jest silnik diesla
              Żeby słyszeć klekot Diesla nie potrzebny jest stetoskop...głośne KLEKOTANIE zimnego Diesla słychać z odległości 200 metrów :) haha:)
              > 2.Teoretycznie prawda,jednak w zależności od marki i modelu auta, może być zupe
              > łnie odwrotnie
              Rozumiem, czyli to prawda ale głupio ci przyznać mi rację ;-)
              > 3.Ktoś już wspomniał o PDF
              (DPF zakładano dopiero od 2006 roku - miliony Diesli nie ma DPF, a nawet jeśli ma to koszt wymiany DPF = 4 tys.zł)
              > 4.Zależy od marki i klasy auta -
              Nie! Raczej każdy nowy Diesel (95%) jest droższy w zakupie od benzynówki.
              Tylko wysokość różnicy zależy od marki.

> 5.Zdziwię cię,do diesla też można założyć LPG
              Ja też cię zdziwię ,ale LPG w Dieslu jest mniej oszczędny bo oznacza że spalana jest zarówno ropa i gaz a sama instalacja jest dużo droższa niż instalacja LPG do benzynówki.
              > P/S podepnij nawet do tego twojego wózka na zakupy jakąś przyczepkę i pojedź,a
              > potem wsiądź do polo z dieslem i pociągnij tą samą przyczepkę,może coś załapies
              Ale benzynówka lepiej przyspiesza w trasie na wysokich obrotach:)Załapałeś?
              • loyezoo Re: Diesel to zło ! 23.10.13, 19:47
                Czyli dobrze stwierdziłem,ty w życiu nie widziałeś,słyszałeś dobrego diesla.Tak,polo diesle robią kle,kle ale ja piszę cały czas o samochodach.

Benzynówka lepiej przyspiesza na wysokich obrotach hehehe,no tak,bo diesel żeby tak przyspieszać, po prostu nie potrzebuje tak wysokich obrotów i przyspiesza zdecydowanie lepiej od benzyniaka o tej samej mocy.

Żeby nie było,jestem zwolennikiem benzyniaków,w dieslu mam tylko busy ale nie lubię jak ktoś pieprzy jak mały Kazio po dużym piwie,a ty to robisz notorycznie i w każdym temacie,o czym wspominałem.BEZ ODBIORU
                • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 23.10.13, 21:06
                  loyezoo napisał:

> Czyli dobrze stwierdziłem,ty w życiu nie widziałeś,słyszałeś dobrego diesla.Tak
                  > ,polo diesle robią kle,kle ale ja piszę cały czas o samochodach.
                  Czyli źle stwierdziłeś:) Diesel na pompowtryskach jest głośniejszy...nie zaprzeczaj faktom:)
                  >
                  > Benzynówka lepiej przyspiesza na wysokich obrotach hehehe,no tak,bo diesel żeby
                  > tak przyspieszać, po prostu nie potrzebuje tak wysokich obrotów i przyspiesza
                  > zdecydowanie lepiej od benzyniaka o tej samej mocy.
                  Benzynówka lepiej przyspiesza na wysokich obrotach bo Diesel wcale nie osiąga wysokich obrotów 6 tys.obr/min hehe:)
                  >
                  > Żeby nie było,jestem zwolennikiem benzyniaków,w dieslu mam tylko busy ale nie l
                  > ubię jak ktoś pieprzy jak mały Kazio po dużym piwie,a ty to robisz notorycznie
                  > i w każdym temacie,o czym wspominałem.BEZ ODBIORU
                  O jak miło że wolisz benzynówki...witaj w klubie:)
                  Nie zgadzałeś się z przekory bo po prostu mi zazdrościsz popularności :)

• loyezoo Re: Diesel to zło ! 23.10.13, 22:00
                    Nie zgadzam,nie z żadnej przekory, tylko z prostej, prozaicznej przyczyny.Nie masz racji praktycznie w żadnym temacie poruszanym na forum.Nie ma to związku z tym,jakimi autami się poruszam
                    Co do tego przyspieszania,siądź jeszcze raz w kącie (może z Macierewiczem i jego ekspertami?) i zastanów sie co napisałeś,bo bardziej debilnego zdania odnośnie przyspieszania auta,nie czytałem chyba nigdy,nie tylko na tym forum.
                    ("Benzynówka lepiej przyspiesza na wysokich obrotach bo Diesel wcale nie osiąg
                    > a wysokich obrotów 6 tys.obr/min")
                    • misiaczek1281 Re: Diesel to zło ! 24.10.13, 09:41
                      Nie zgadzasz się bo nie chcesz się zgodzić...a nawet chcesz się nie zgodzić i na siłe zaprzeczasz faktom...Podałem 5 wad Diesla i tylko z jedną się zgodziłeś ale nie do końca....
                      Zaprzeczanie faktom dowodzi że jesteś nastawiony przeciwko rozmówcy i negujesz wszystko co napisze....Trudno z kimś takim polemizować ....bye bye :)
            • jamesonwhiskey Re: Diesel to zło ! 23.10.13, 19:22
              P/S podepnij nawet do tego twojego wózka na zakupy jakąś przyczepkę i pojedź,a potem wsiądź do polo z dieslem i pociągnij tą samą przyczepkę,może coś załapiesz (chociaż wątpię)

chcialem tylko sie podpiac i napisac zepotwierdzsz teorie misiaczka ze diesel jest dobry dla ciagnikow
        • jamesonwhiskey Re: pomysł zdelegalizowania "kopcących diesli"... 23.10.13, 10:48
          autobusow?
          zdaje sie emisja czegokolwiek z autobusu przeliczona na pasazero kilometr bedzie duzo mniejsza niz kazdy osobno jadacy w swoim kopciuszku
      • nazimno W Niemczech stare konstrukcje juz zdelegalizowano. 22.10.13, 22:00
        Wprowadzono winietki uprawniajace do wjazdu do centrow miast.

www.tuev-nord.de/data/content_images/tng_de/t1_umwelt_edited_contrast_123x123_rdax_121x121.jpg
        W rzeczywistosci wiele osob traktuje to jako dyskryminacje ze wzgledu na rodzaj posiadanego
        pojazdu. Wielu musialo sprzedac te pojazdy, poniewaz mieszkaja wlasnie w centrum.

Zostali praktycznie WYWLASZCZENI.

Komentarz na ten temat:

www.welt.de/politik/deutschland/article5735659/Ich-empfinde-die-rote-Plakette-als-Enteignung.html
        Zielona winietke otrzymuja tylko pojazdy z silnikiem wysokopreznym wyposazonym w filtr DPF.
        Wlasciciel musi za nia zapalcic jakies 6 Euro.

www.tuev-nord.de/de/service-infos/Umweltplakette_2888.htm
        Jesli wjedzie tam, gdzie mu zakazano, placi mandat 40 Euro.

To jest idiotyzm.
        Samochody bez DPF powinny jezdzic do konca eksploatacji.
        Wlasciciel "zacofanej" technologii, ktora nabyl w dobrej wierze, bo innej technologii nie bylo, zostal postawiony pod sciana.

Po analizach okazalo sie, ze monitorowana emisja substancji szkodliwych zmienila sie niewiele,
        albo zmniejszyla sie w tak znikomym stopniu, ze nie ma to wiekszego znaczenia.

• do.ki Re: W Niemczech stare konstrukcje juz zdelegalizo 23.10.13, 06:37
          > Zostali praktycznie WYWLASZCZENI.

Bzdura. Zostali zastymulowani, żeby w końcu pozbyć się tej kupy złomu, którą bez sensu nazywają samochodem.

> Wielu musialo sprzedac te pojazdy, poniewaz mieszkaja wlasnie w centru
          > m.

I bardzo dobrze! W centrach miast każdy sposób jest dobry, by zmniejszyć liczbę samochodów. Po co komu samochód w centrum??? Teraz pora na tych, którzy zdobyli zieloną plakietkę. Chcesz mieszkać w centrum? (nie wiem po co, ale różne są zboczenia) Zapraszamy do zbiorkomu.

> Samochody bez DPF powinny jezdzic do konca eksploatacji.

A kto im broni jeździć dalej? Mają tylko nie wjeżdżać do Umweltzone. Jest więcej ograniczeń ruchu pojazdów, i to bardziej upierdliwych niż to.
          • nazimno buhaha, zapisal sie do "zielonych" ? 23.10.13, 12:01
            • do.ki Re: buhaha, zapisal sie do "zielonych" ? 23.10.13, 20:43
              Nie, ale codziennie widzę, ze tak sie dłużej nie da. Różne są pomysły na odkorkowane dróg. Te Rysiowe są do dupy, ale na szczęście nie są to pomysły jedyne, ani tym bardziej jedynie słuszne. Tym niemniej z niektórych rzeczy trzeba bedzie zrezygnować, jeśli chodzi o indywidualna motoryzację.
          • vogon.jeltz Re: W Niemczech stare konstrukcje juz zdelegalizo 23.10.13, 13:21
            > Po co komu samochód w centrum?

Może po to, żeby z tego centrum wyjechać i pojechać np. gdzieś na miasto?

> Chcesz mieszkać w centrum? (nie wiem po co, ale różne
            > są zboczenia)

No. Bo chęć tracenia dziennie 2 godzin na dojazdy na zadupie to w ogóle nie jest zboczenie. Wcale a wcale.
            • vogon.jeltz Re: W Niemczech stare konstrukcje juz zdelegalizo 23.10.13, 15:11
              > pojechać np. gdzieś na miasto?

Tfu! Miało być ZA miasto.
              • do.ki Nie ma problemu 23.10.13, 20:40
                Wsiadasz w tramwaj, który dowozi cię do parkingu na obrzeżach miasta, gdzie czeka na ciebie twoje auto. Albo jeszcze lepiej: zapisujesz sie do programu carsharingowego.
                • vogon.jeltz Re: Nie ma problemu 24.10.13, 00:33
                  Ehe. Z dwuletnim dzieckiem. Bredzisz.
                  • do.ki Re: Nie ma problemu 24.10.13, 06:36
                    > Ehe. Z dwuletnim dzieckiem. Bredzisz.

A dlaczego nie? Zresztą nie spotkałem jeszcze dwulatka, który by nie lubił jazdy tramwajem.
                    To Ty bredzisz. Uważasz, że dziecko to jakieś straszliwe obciążenie. A tak nie jest. Wiem co mówię, dzięki doświadczeniu. Moje dzieci jeździły na foteliku rowerowym odkąd tylko umiały prosto siedzieć (czyli praktycznie tak od ok. 9 miesięcy).
                    • do.ki chcesz alternatywy? 24.10.13, 06:45
                      Z wczorajszej prasy:

www.brusselnieuws.be/artikel/febiac-wil-slimme-kilometerheffing

Rozumiem, że język nie jest powszechnie znany, więc jeszcze w skrócie przełożę: Febiac, który jest lobbystycznym zrzeszeniem producentów i importerów samochodów, zaproponował rozwiązanie dla korków: viatoll dla każdego! No, pewien wariant. Podstawowa taryfa dla samochodów osobowych: €0,037 za km. Taryfa w godzinach szczytu na korkujących się drogach (czyli tych, którymi ludzie do pracy jeżdżą): €0,087 za km. W zamian likwidacja podatku drogowego.

Bardzo ciekawa prezentacja na ten temat tutaj:

www.febiac.be/documents_febiac/2013/Etude-PWC/Slides_20131022_PwC-Febiac_Final_NL.pdf
                      To nie korki są problemem, i nawet nie smog. To my, użytkownicy jesteśmy problemem, toteż należy eliminować z ruchu jak najwięcej użytkowników. I ku temu idzie, tak czy inaczej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka