Dodaj do ulubionych

Kia optima

01.09.12, 12:11
Proszę o rzetelne odpowiedzi i podpowiedzi.Auto mi się podoba ,nie znam szczegułów.Interesuje mnie wersja wysokoprężna jak i benzynowa.Jak się sprawuje mechanicznie,jakie zalety i jak dużo i jakie wady.Proszę tylko bez ściemniania zagadnienia.
Obserwuj wątek
    • ok_vip Re: Kia optima 01.09.12, 18:14
      Jeśli chodzi o nowo wchodący model (sam nie wiem - był inny?) to raczej niewiele ludzie napiszą nt. tego jak auto się sprawuje, bo to... Nowo wchodzący model ;-)

Z tego co się orientuje, to auto jest bliźniakiem konstrukcyjnym hyundaia i40 i jest... Cholernie ładne. I40 jeździ już od jakiegoś czasu, stąd proponuję poszukać opinii na jego temat w sieci.

W kii nie siedziałem, natomiast korzystając z chwili "luzu" w salonie hyundaia - pozwoliłem sobie usiąść w I40. MAteriały i spasowanie wnętrza ponadprzeciętne jak na tą markę, natomiast nie potrafiłem znaleźć wygodnej pozycji za kierownicą (ale ja niski raczej jestem).

O ile w przypadku starych modeli kii (ceed, rio) ich cena była bardzo zachęcająca względem europejskiej konkurencji, o tyle te nowsze modele (nowy cee'd, optima) chyba jadą na fali sukcesu poprzedników - bo ich ceny znacznie zbliżyły się do cen konkurencji. Nie mówię, że to źle, bo auta zrobiły ogromny postęp, niemniej jednak mogąc kupić (z cenami strzelam) identycznie wyposażoną kię optimę za 90k zł i forda mondeo/vw passata/opla insignię za 105k zł - mimo wszystko wybrałbym chyba europejczyka (tzn europejczyka z nazwy przynajmniej;) )

Wizualnie optima/i40 podobają mi się chyba wręcz bardziej niż konkurencja. Zarówno z zewnątrz, jak i od środka.

Ważne - ani optimą ani I40 nie jeździłem! Obserwacje dotyczą I40 stojącego w salonie.

Reasumując - przed wydaniem tak dużych pieniędzy na auto tego typu, sprawdziłbym dokładnie absolutnie każdy konkurencyjny pojazd dostępny w naszym kraju (zresztą robię tak w przypadku zakupu jakiegokolwiek auta). Jeśli optima będzie równie dobra co konkurencja (nie biorąc pod uwaga znaczka... Bo niektórzy i co do tego mają "ale") - brałbym kię i cieszył się fajnym autkiem ;)

Ale przede wszystkim - jazdy próbne!
    • galtomone Z tym systemem biore jutro! 01.09.12, 19:47
      otomoto.pl/kia-optima-1-7-crdi-euro-2012-okazja-C25508242.html
      z opisu systemow auta:

- Pakiet Bezpieczeństwa: ABS - System zapobiegający blokowaniu się kół podczas hamowania, EBD - System rozdziału siły hamowania, ESS - Automatycznie włączane światła awaryjne na wypadek gwałtownego hamowania, ESC - System stabilizacji toru jazdy, TCS - System kontroli trakcji, HAC - System wspomagający pokonywanie pojazdów, VSM - System podpowiedzi ruchu kierownicy, AHR - aktywne zagłówki foteli przednich

Polecam szczególnie tym, ktorzy mieszkaja w duzych miastach ;-) Tygo nawet Mercedesy S i inne takie drogie zabawki nie maja.
      Ciekawe czy na TIR'y tez dziala.

Strrzela i wybuchaja, usowa na bok czy tez po wyprzedzeniu delikwenta z tylu Optimy pojawia sie napis "LOOSER"? :-)

i40 bardziej mi sie podoba bo prawie jak Avensis wyglada ;-)
      • mariusz-ef Re: Z tym systemem biore jutro! 02.09.12, 00:16
        C'mon, czepiasz się literówek (na 100% jakieś słowo komuś nie wyszło, albo sens przeinaczono).
        Szukam drugiego (jeśli nie uda mi się sprzedać starej 406, to nawet trzeciego) samochodu i jeżdżę trochę po salonach. Dziś odwiedziłem skodę Byłem przekonany, że mają w swojej gamie samochody z silnikami o większej pojemności. Niestety, downsizingu to koszmar przyszłości (i dlatego ściągnę benzyniaka z USA) i w ich materiałach znalazłem całą masę błędów (no przesadzam, że całą masę, ale sporo ich tam było). Żeby nie było że skoda bleee - oglądałem też nowego mitsubishi ASX i... to samo.

Ktoś wyżej napisał, że Koreańczycy zrobili ogromny postęp i gdyby utrzymali ceny to byliby konkurencją dla europejskich samochodów. Coś w tym jest. Szcz. że za postępem w spasowaniu materiałów, a nawet trochę w ich jakości (tak, jestem w stanie uznać, że te słabiutkie plastyki wyglądaja lepiej niż w poprzedniej generacji) wcale nie idzie postęp technologiczny. Ichnie samochody (europejskie, zresztą co raz bardziej też) to jednorazówki.
        4-6 lat bezproblemowego użytkowania (albo do około 120 000 km), a potem... kupuj drugie!

Poszukam jeszcze auta dla siebie, pojeżdżę po salonach, ale jakoś tracę nadzieję... stąd myśli o amerykańcu. Może szaleństwa w materiałach nie będzie, ale 6-cylindrowy silnik w układzie V jakoś mi to wynagrodzi... mam nadzieję...
        • ok_vip Re: Z tym systemem biore jutro! 02.09.12, 08:14
          mariusz-ef napisał:
          > Dziś odwiedziłem skodę Byłem przekonany,
          > że mają w swojej gamie samochody z silnikami o większej pojemności.

Nie wiem o jakiej klasie pojazdu myślisz, ale wpisałeś się w wątku o optimie - stąd wnioskuję, że szukasz "podobnego" auta - tj. w przypadku skody - superba.

Skodę superb można mieć z benzynowym V6 o pojemności 3.6 litra ;) moc bodajże w okolicach 250KM. Osiągi rewelacyjne jak na cenę autka, a i z 4x4 można (a może wręcz trzeba?) mieć.

Co do aut jednorazówek - w 100% się zgadzam. Tak to teraz niestety wygląda.
        • galtomone Re: Z tym systemem biore jutro! 02.09.12, 08:28
          mariusz-ef napisał:

> C'mon, czepiasz się literówek (na 100% jakieś słowo komuś nie wyszło, albo sens
          > przeinaczono).

Nie jakieś tylko "podjazdów" :-) ale osobiscie wolabym by moj HAC w aucie byl system pokonywania pojazdow niz zwyklym hamulcem , ktory zapobiega staczaniu auta do tylu...

A jaesli chodzi o fajna benzyne to u nas aut z USA rocznych/dwuletnich sporo. Nie wiem czy jest sens nowe sciagac o ile mozesz kupic auto z potwierdzona historia czyli co co wiesz, ze nie bylo rozbite (podobno sie da).

Z lokalnego rynku... prosze bardzo:

subaru.pl/11outback_36r.html
          otomoto.pl/toyota-camry-i-rejestracja-2010-C25098249.html
          otomoto.pl/toyota-camry-v6-atrakcyjny-leasing-od104-4-C9162745.html - polozysz gotowke na stol to sie i cena atrakcyjna zrobi (bo ta z ogloszenie kosmos).

Sporo takich aut do kupienia u roznych dealerow stoi (i dlugo stac bedzie).
        • soner3 Re: Z tym systemem biore jutro! 02.09.12, 08:34
          Dziś odwiedziłem skodę Byłem przekonany,
          > że mają w swojej gamie samochody z silnikami o większej pojemności. Niestety,
          > downsizingu to koszmar przyszłości (i dlatego ściągnę benzyniaka z USA)

To jakiej ty pojemnosci szukasz?
          Takie 3.6 to malo ? W tej klasie w Europie nikt wiecej nie zaoferuje
          • ok_vip Re: Z tym systemem biore jutro! 02.09.12, 08:51
            Mariusz wspomina też o porównaniu do ASXa - stąd może nie szuka optimy/superba a małego SUVa. W tej kwestii skoda yeti rzeczywiście jakoś nie zachwyca. Tzn wg mnie to auto w ogóle nie zachwyca. Ciągle mam problem, żeby sklasyfikować go jako choćby małego SUVa.
            • soner3 Re: Z tym systemem biore jutro! 02.09.12, 10:00
              No to jak szuka takiego mikrego SUV-a jak Yeti czy ASX to czego sie spodziewac - silnikow V8?
              W takim Yeti 1.8T to i tak na dzisiejsze standardy sporo i przy okazji zupelnie wystarczajaco
              Zreszta On chyba sam nie wie czego chce ASX i Town&Country ?
              Jak ma byc komfortowe i pojemne to wlasnie cos takiego jak Superb jest idealne
              Gdzie jakies Yeti czy ASX do niego
              Wogole ta moda na te male pseudoterenowki , ludzie oglupieli do reszty .
          • mariusz-ef Re: Z tym systemem biore jutro! 02.09.12, 08:57
            szukam czegoś większego od 406, której chcę się pozbyć (potrzebuję drugiego samochodu w domu, teraz mam jeszcze nową 508 z autom. skrzynią biegów i on będzie mi służył "koło komina". potrzebuję czegoś z większymi możliwościami przewożenia bagażu i w miarę komfortowego - auto będzie przeznaczone do pokonywania większych odległości.
            Stąd skoda, z jej dużym bagażnikiem i całkiem rozsądnym zawieszeniem (i przy okazji syfnym wnętrzem), stąd ASX (ok, ten trochę dla szpanu, bo bagażnik maciupki, a i w środku szału nie ma), z zastrzeżeniem, że ASX wchodzi w grę tylko jako peugeot 4008 (ASX-ów w cholerę, ale nie po to chcę wydawać kasę, by się nie wyróżniać). To wczorajsze marki. póki co nic europejskiego mnie nie przekonało.
            peugeot 5008 ok, ale silniki małe,
            ford mnie nie kręci (chyba, że kuga, ale to gabaryt ASX-a)
            kłopotem są silniki wmuszane nam przez ekoterrorystów
            stąd... chrysler town&country 2012, czyli lancia... :-)
            myślę, że pod koniec roku będę mógł napisać jak się pudło sprawdza i czy 3.6 litra to nie za mało
            • mariusz-ef Re: Z tym systemem biore jutro! 02.09.12, 08:58
              żeby nie było że ford jest "be" - do niedawna na mojej liście na pierwszym miejscu był ford escape w wersji hybryda (tak, wiem, pisałem już o kuga)
            • ok_vip Re: Z tym systemem biore jutro! 02.09.12, 09:15
              Widać, że jesteś w pełni świadomym użytkownikiem samochodów, ale nie byłbym sobą, gdybym nie wspomniał o ogromnej awaryjności poprzednich "pudeł". Nie mam nowych wiadomości na ten temat (tzn. dotyczących aktualnego modelu), ale znajomi użytkujący poprzednie modele tych (jeszcze zaoblonych) stwierdzili jasno, że auto jest wygodne, duże itp, ale ze względu na awaryjność - chryslera już nigdy więcej nie kupią. Przeczytane wtedy raporty awaryjności potwierdzały mniej więcej ich słowa.

Jeśli już masz 508 kombi, to zakup superba rzeczywiście byłby dyskusyjny, a szkoda - bo strasznie lubię ten samochód ;-)

Fiat oferuje jeszcze nowy wynalazek - freemont (czyli dodge journey). Auto duże, wg mnie ładne (kwestia gustu) z zewnątrz i koszmarne w środku. Ale wersja z najmocniejszym silnikiem i 4x4 ma rewelacyjną cenę. Sam byłem zainteresowany tym modelem, ale skończyłem jednak na ciut mniejszym aucie (zafira C). Różnica w cenie ogromna, natomiast w komforcie/wielkości itp... Hmm. Sądzę, że był to dobry wybór ;)
    • jeepwdyzlu Re: Kia optima 02.09.12, 11:55
      Jak się sprawuje mechanicznie,jakie zalety i jak dużo i jakie wady.Proszę tylko bez ściemniania zagadnienia.
      --------------------
      pytanie bez sensu
      ta wiedza spłynie za kilka lat
      Po moich doświadczeniach z sportage - ODRADZAM
      to zapewne niezłe auto, ale powinno BYĆ DUŻO TAŃSZE od europejskiej konkurencji
      a nie jest
      dostaniesz zatem substytut auta klasy średniej płacąc regularną cenę
      PO CO? Kup accorda, mazdę 6, passata czy avensisa. Może będzie miał słabsze wyposażenie czy tańszy silnik, ale przynajmniej będziesz jeździł sprawdzonym autem.
      Masz świadomość, że gwarancja kii to ściema?
      Dwa - przewiduję szybki spadek wartości.
      Zatem - ODRADZAM.
      jeep
    • mariner4 To bliźniak Hyundai i40 02.09.12, 12:51
      sam się nad nim zastanawiam. I też mało info można znaleźć.
      Ostatnio sprawdzałem, to Hyundai daje lepsze warunki, ale nie namawiam, bo sam myślę.
      Benzyniaki mają normalne 2l silniki bez tych pop...TSI, gd
      gdzie jest 150 KM z 1,4.
      Można dywagować tylko ale. Deawoo jeżdżą do dzisiaj i jest ich jeszcze dużo na drogach. Więcej niż innych marek równie starych. Czyli to było trwałe auto. Ich wadą była zgrzebność i tandetne wykończenie, ale trwałość mechaniczna była OK. To też koreańczyk. W Kia i Hyundaiu wykończenie jest dobre, jeżeli jeszcze niezawodność będzie podobna?
      Mam jeszcze 2 miesiące czasu jak mi się leasing skończy na aktualne auto.
      M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka