Dodaj do ulubionych

wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.02, 20:47
Mam do odbioru Lagunę Privilage 2,0 na 18.03.02. Ze względu na wadliwie
działającą klimatyzację (podobno coś wybycha -jakiś zbiorniczek?, cojest
efektem błędnego oprogramowania komputera?)wstrzymano sprzedaż i import w/w
samochodów. Nie znam oficjalnego stanowiska Renault. Miało być przedstawione w
piątek 15.03. Czy cos słyszeliście na ten temat. Jutro jadę po auto zastępcze
do dilera na czas wyjaśnienia sprawy i odbioru zamówionego auta. Rzecz dotyczy
podobno tylko roczników 2002 i klimatyzacji automatycznej.
Obserwuj wątek
    • Gość: pierooog Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: 192.168.95.* 17.03.02, 21:28
      Jeżdżę taką Laguną od miesiąca, dotychczas nic niezwykłego nie zauważyłem w
      działaniu klimatyzacji, ale zaniepokoiłeś mnie tą wiadomośią. Jutro będę
      dzwonił do dilera w Krakowie, jeśli czegoś się dowiem, to oczywiście dam znać.
      Jednocześnie liczę na informacje od Ciebie.
      Pozdro.
      pierooog@wp.pl
      • Gość: ARAFAT Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: *.vx.pl 17.03.02, 23:11
        U mnie klima działa bez zarzutu chociaż paru pisało o problemie z klima
        wcześniej Mój jest 2001
        • Gość: piotr Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: *.orlen.pl 18.03.02, 07:26
          U mnie też wszystko bez zarzutu - 2001dizel - zamejluję do swojego dilera,
          ciekawym, co odpowiedzą.
    • Gość: pierooog Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: 192.168.95.* 18.03.02, 18:23
      Dzwoniłem dziś do dilera i uzyskałem informację (dość tajemniczą), że problemy
      dotyczą tylko aut z najnowszej produkcji (od któregoś numeru seryjnego). Nic
      nie wspominał o wybuchaniu tylko o konieczności ponownego napełnienia układu.
      Zobaczymy co z tego wyniknie. Pozdro.
      • Gość: Tomek Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: *.pl 18.03.02, 18:53
        A odchodząc od tematu powiedzcie jak sprawuje sie silnik 2.0, bo interesuje się
        tym autkiem.(czy jest on wart większego wydatku czy 1.8 wystarczy)
        • Gość: pierooog Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: 192.168.95.* 18.03.02, 20:39
          Nie jeździłem wersją 1,8 więc trudno mi ten silnik porównywać z moją 2
          litrówką. Kilka uwag mogę natomiast przekazać. Silnik bardzo łagodny (optymalne
          obroty trochę jak w dieslach: 2000-3500 obrotów/min), elastyczność na
          przyzwoitym poziomie, doskonale wyciszony, skrzynia pracuje bez zarzutów.
          Wszyscy chwalą się niskim spalaniem (co akurat przy zakupie auta za 100.000zł
          moim zdaniem nie ma większego znaczenia), ja mam zupełnie odmienne
          doświadczenia - autko pali ok. 14,5-15l w mieście (stosunkowo krótkie
          przebiegi) przy bardzo spokojnej jeździe. Na trasie ok.8-8,5l przy 130km/h,
          ok.10l przy 160km/h (pomiary dokonywałem jadąc cały czas na tempomacie, który w
          ogóle nie "interesuje" się zużyciem paliwa, jadąc bez tempomatu wyniki są o
          ok.10% niższe, dużo zależy też od ukształtowania terenu). Ogólnie mam duże
          problemy z przyzwyczajeniem się do tego silnika po 4 latach w Alfie 156. Gdyby
          nie wysoka cena, na pewno zdecydowałbym się na diesla 2,2l, niestety kosztuje o
          ok.13tys.zł więcej.
          • Gość: Antek Re: do Pieroooga - spalanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.02, 11:55
            Gość portalu: pierooog napisał(a):

> Nie jeździłem wersją 1,8 więc trudno mi ten silnik porównywać z moją 2
            > litrówką. Kilka uwag mogę natomiast przekazać. Silnik bardzo łagodny (optymalne
            >
            > obroty trochę jak w dieslach: 2000-3500 obrotów/min), elastyczność na
            > przyzwoitym poziomie, doskonale wyciszony, skrzynia pracuje bez zarzutów.
            > Wszyscy chwalą się niskim spalaniem (co akurat przy zakupie auta za 100.000zł
            > moim zdaniem nie ma większego znaczenia), ja mam zupełnie odmienne
            > doświadczenia - autko pali ok. 14,5-15l w mieście (stosunkowo krótkie
            > przebiegi) przy bardzo spokojnej jeździe. Na trasie ok.8-8,5l przy 130km/h,
            > ok.10l przy 160km/h (pomiary dokonywałem jadąc cały czas na tempomacie, który w
            >
            > ogóle nie "interesuje" się zużyciem paliwa, jadąc bez tempomatu wyniki są o
            > ok.10% niższe, dużo zależy też od ukształtowania terenu). Ogólnie mam duże
            > problemy z przyzwyczajeniem się do tego silnika po 4 latach w Alfie 156. Gdyby
            > nie wysoka cena, na pewno zdecydowałbym się na diesla 2,2l, niestety kosztuje o
            >
            > ok.13tys.zł więcej.

Ja od lipca zeszłego roku mam wersję 3.0 automat i takie zużycie paliwa jak ty w
            dwulitrówce osiągam dość rzadko w Warszawie kiedy dużo jeżdżę po zatłoczonym
            centrum a przecież jest to litr więcej pojemności i automat. Dziwne? Zwykle po
            mieście przy małych dziennych przebiegach 30-40 km (fakt, że bez specjalnych
            korków) mam wynik ok. 13l/100km. Jeśli chodzi natomiast o akcję wymiany to wiem,
            że w pierwszych egzemparzach wzywają do wymiany kart typu "hands free". Mnie i
            tak wymienili wcześniej (przed akcją) bo po prostu przestała działać. Pozdrawiam.

• Gość: pierooog Re: do Pieroooga - spalanie IP: *.krakow.dialup.inetia.pl 19.03.02, 12:03
              Przez krótkie przebiegi mam na myśli 3,5km z domu do pracy rano i tyle samo z
              pracy do domu po południu. Czyli dwa razy na zimnym silniku. Oczywiście czasmi
              są to "dłuższe" trasy po mieście, ale średnia i tak nie spada mi poniżej 13,5-
              14l. Wydaje mi się to zupełnie naturalne zważywszy na ciągłe "ssanie". Zresztą
              poprzednie auta paliły mi bardzo podobnie.
              • Gość: Antek Re: do Pieroooga - spalanie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.02, 15:15
                Fakt, 3,5 km to mały odcinek. Ja mam do pracy ok. 14 km ale mimo wszystko
                średnie spalanie dwulitrówki wydaje mi się wysokie.
            • Gość: piotr Re: do Antka - karta IP: *.orlen.pl 19.03.02, 14:16
              >Jeśli chodzi natomiast o akcję wymiany to wiem,
              >że w pierwszych egzemparzach wzywają do wymiany kart typu "hands free".

Antek, czy to jakaś "centralna" (odgórna) akcja? (jeśli tak, to proszę o
              więcej info)
              Może zrobimy na forum spis serwisowych akcji centralnych dla auta Renault
              Laguna 2001/2002 - bo od samego serwisu czy też tym bardziej Renault Polska to
              się chyba niewiele dowiemy.

A warto by uczciwie i rzetelnie wykorzystać okres rocznej gwarancji, żeby
              wyeliminować usterki "wieku dziecięcego"
              • Gość: Antek Re: do Piotra - karta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.03.02, 15:22
                > Antek, czy to jakaś "centralna" (odgórna) akcja? (jeśli tak, to proszę o
                > więcej info)
                Zmieniałem opony na letnie w serwisie a przy okazji zrobiłem darmowy przegląd
                przed ewentualnym wykupieniem dodatkowej gwarancji (taki wymóg Reanault) i facet
                przy odbiorze mówi mi, że ze względu na akcjcę serwisową (mój numer seryjny łapał
                się do grupy wzywanych aut) będę miał do wymiany kartę, ponieważ było wielw
                usterek i jest decyzja o wymianie całej partii. Powiedziałem, że już mi
                wymieniono u innego dealera zanim akcja się zaczęła. Facet miał całą listę
                różnych rzeczy do wymiany lub jakiś poprawek serwisowych, która dotyczy nowej
                Laguny ale naszczęście mój egzemplarz już do żadnej grupy się nie zaliczał.
          • Gość: Tomek Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: *.pl 19.03.02, 15:29
            Gość portalu: pierooog napisał(a):

> Nie jeździłem wersją 1,8 więc trudno mi ten silnik porównywać z moją 2
            > litrówką. Kilka uwag mogę natomiast przekazać. Silnik bardzo łagodny (optymalne
            >
            > obroty trochę jak w dieslach: 2000-3500 obrotów/min), elastyczność na
            > przyzwoitym poziomie, doskonale wyciszony, skrzynia pracuje bez zarzutów.
            > Wszyscy chwalą się niskim spalaniem (co akurat przy zakupie auta za 100.000zł
            > moim zdaniem nie ma większego znaczenia), ja mam zupełnie odmienne
            > doświadczenia - autko pali ok. 14,5-15l w mieście (stosunkowo krótkie
            > przebiegi) przy bardzo spokojnej jeździe. Na trasie ok.8-8,5l przy 130km/h,
            > ok.10l przy 160km/h (pomiary dokonywałem jadąc cały czas na tempomacie, który w
            >
            > ogóle nie "interesuje" się zużyciem paliwa, jadąc bez tempomatu wyniki są o
            > ok.10% niższe, dużo zależy też od ukształtowania terenu). Ogólnie mam duże
            > problemy z przyzwyczajeniem się do tego silnika po 4 latach w Alfie 156. Gdyby
            > nie wysoka cena, na pewno zdecydowałbym się na diesla 2,2l, niestety kosztuje o
            >
            > ok.13tys.zł więcej.

z tego co piszcie wynika żr silnjik 2.0 pali sporo a przecież miał być taki
            oszczędny,a te usterki muszą was troche irytowć w końcu taki samochód kosztuje
            nie mało. Jak sie płaci 100 tyś to chyba nie powinno tego być
            • Gość: zacek Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: *.chello.pl 19.03.02, 22:07
              Nie, Pierooogiem się nie sugerujcie, On na wszystkich swoich poprzednich autach
              bił rekordy spalania :) Takie ma trasy, ciągle na zimnym silniku. Po długim
              weekendzie kwiecień/maj, jak auto będzie miał dotarte i fajną długą trasę zrobi
              na letnich gumach, będzie można w końcu ostatecznie zweryfikować to lagunowe
              spalanie.
              pozdro
      • Gość: malmar Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 18.03.02, 22:31
        Nic konkretnego mi nie polwiedzieli,poza tym,że prawdopodobnie chodzi o złe
        zaprogromawanie komputera. Ponoć usterke usuwają bez problemu w serwisie, a mój
        samochód cofneli do fabryki. Informacje wydają mi się mało profesjonalne. Z
        wielką łachą dali mi auto zastępcze, mam być im za to bardzo wdzięczny. Kiedy
        samochód będzie nie wiedzą. Słyszę to od tygodnia. Wykazują zdziwienie,że
        sytuacja mnie irytuje. To, że auta nie ma na czas jest dla nich chyba normalne.
        Wg umowy na sprowadzenie samochodu mają dwa miesiące od umówionego terminu. Nie
        czytałem tego wcześniej, nie przewidywałem takich jaj. Myślałem że jak będą
        problemy to ze mną, np. z kredytem czy coś podobnego. Sytuacja trochę mi trąca
        komuną. Intruz klient chce towar na czas. Pozdr.
        • Gość: TYTUS Re: wstrzymana sprzedaż Laguna II Privilage IP: 213.25.103.* 20.03.02, 11:10
          ja dostalem mojom Lagunę grandtur 19 dci 18.02 2002 z produkci 2002 i nic
          niewiem na temat tych problemów w serwisie gdzie kupiłem autko powiedziano mi
          że jak bę dom jakieś wymiany to reno polska mnie poinformje.Pozatym rużnica w
          cenie między moim dislem a 2.0 litrowym benzyniakiem wynosi tylkoe 5 000 zł
          według cennika.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka