Gość: Aga IP: 212.244.188.* 20.04.01, 14:11 Na jakim poziomie powinny utzymywac sie obroty silnika, po jego uruchomieniu, przed rozpoczeciem jazdy ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: kris Re: Obroty IP: *.eti.pg.gda.pl 20.04.01, 14:31 To zalezy od silnika. W silnikach gaznikowych (starszego typu) poczatkowo silnik pracuje na tzw. ssaniu, co sprawia, ze obroty dochodza nawet do 2000/min, po czym stopniowo opadaja. W silnikach z wtryskiem paliwa obroty biegu jalowego bardzo szybko (ə sek.) przyjmuja swoja normalna wartosc, zwykle nieco ponizej 1000/min. Instrukcja samochodu powinna zawierac takie dane. Nie mam doswiadczenia w dieslach - moze tu odpowie Ci ktos inny? pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Greg Re: Obroty IP: *.*.*.* 20.04.01, 14:31 Po uruchomieniu zimnego silnika (z automatycznym urzadzeniem rozruchowym - bez recznego ssania) obroty biegu jalowego sa wyzsze niz normalnie ok.2500obr./min. Gdy silnik sie nagrzewa obroty automatycznie zmniejszaja sie - przy calkowicie rozgrzanym silniku powinny wynosic okolo 1000 obr. / min. Nie wiem o co dokladnie Ci chodzi w pytaniu...jesli chcesz wiedziec jak szybko po uruchomieniu silnika ruszac to nie patrz na obroty. W lecie pozwol mu spokojnie popracowac przez ok. 10s (jesli jest zimny), zima daj mu nawet 30s rozgrzewki. I pamietaj aby do momentu osiagniecia przez silnik normalnej temperatury unikac gwaltownego przyspieszania i jazdy na wysokich obrotach. Pozdrawiam Grzegorz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Obroty IP: 10.1.12.* / 193.41.231.* 20.04.01, 14:35 Normalne oborty ciepłego silnika 800. Po uruchomieniu u mnie jest około 1500 ale szybko schodzi do 800, zimą oczywiscie dłużej. Nie mażadnych przeciwskazań do jechania autem bezpośrednio po uruchomieniu silnika. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Obroty IP: *.artcom.pl 20.04.01, 17:43 Gość portalu: Greg napisał(a): > Po uruchomieniu zimnego silnika (z automatycznym > urzadzeniem rozruchowym - bez recznego ssania) obroty > biegu jalowego sa wyzsze niz normalnie ok.2500obr./min. > Gdy silnik sie nagrzewa obroty automatycznie > zmniejszaja sie - przy calkowicie rozgrzanym silniku > powinny wynosic okolo 1000 obr. / min. Nie wiem o co > dokladnie Ci chodzi w pytaniu...jesli chcesz wiedziec > jak szybko po uruchomieniu silnika ruszac to nie patrz > na obroty. W lecie pozwol mu spokojnie popracowac przez > ok. 10s (jesli jest zimny), zima daj mu nawet 30s > rozgrzewki. I pamietaj aby do momentu osiagniecia przez > silnik normalnej temperatury unikac gwaltownego > przyspieszania i jazdy na wysokich obrotach. > Pozdrawiam > Grzegorz Istotnie,popieram :) Link Zgłoś