Dodaj do ulubionych

Klimatyzacja

IP: *.sympatico.ca 24.07.04, 17:05
Klimatyzacja w samochodzie taka potrzebna ? Kto z tych co sie tak zanosi ze
to taka wygoda w aucie ma klimatyzacje w mieszkaniu .Wiecej sie spedza czasu
w domu chyba niz w aucie?
Obserwuj wątek
    • macwall Re: Klimatyzacja 24.07.04, 17:08
      Hehehe... W domu mam zdecydowanie chlodniej bez klimatyzacji niz w samochodzie.
      A jak zazdroscisz tym co maja takowa w samochodzie to zmien samochod i bedziesz
      wiedzial po co w aucie klimatyzacja hehehe
      • Gość: Molson Re: Klimatyzacja IP: *.sympatico.ca 24.07.04, 18:03
        Sprawa jest taka ze ja mam klimatyzacje i w domu i w samochodach .Twierdze
        tylko ze pogoda jaka jest w Polsce nie jest az tak uciazliwa , przy ktorej bez
        klimatyzacji jest az tak zle .Jak jest 25 plus bez wilgotnosci powietrza
        wystarczy wlaczyc nawiew i jest ok.
        • mavio1 Re: Klimatyzacja 24.07.04, 18:23
          Fajnie mieć takie problemy - po co klimatyzacja w samochodzie.
          A po co całe inne wyposażenie? W samochodach powinny być koła i silnik, po co
          reszta.
          Jak wystarczy włączyć nawiew, to sobie włącz i ciesz się, że klimatyzacja jest
          nie potrzebna, ja nie mam zamiaru gotować się w słońcu.
          Klimatyzacja nie jest tylko do chłodzenia, ale też do osuszania powietrza, a to
          przydaje się, gdy szyby parują. Ale jak klimatyzacja jest zbędna, to szyby
          przecież też, nie?

:-)
        • 01boryna Re: Klimatyzacja 24.07.04, 18:23
          Gość portalu: Molson napisał(a):

> Sprawa jest taka ze ja mam klimatyzacje i w domu i w samochodach .Twierdze
          > tylko ze pogoda jaka jest w Polsce nie jest az tak uciazliwa , przy ktorej bez
          > klimatyzacji jest az tak zle .Jak jest 25 plus bez wilgotnosci powietrza
          > wystarczy wlaczyc nawiew i jest ok.

Nie calkiem jest tak jak mowisz. Auto bardzo czesto rozgrzewa sie na sloncu do
          wysokich temperatur, czesto szyby zachodza mgla i nawiew zimnego powietrza
          przyspiesza osuszanie ( w moim aucie przelaczenie nawiewu na przednia szybe
          wlacza automatycznie klime). W normalne lato, nie takie jak teraz, jezdze z
          wlaczona klima wiekszosc dni.
        • Gość: Tomek Re: Klimatyzacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 07:46
          Czytam i nie wierzę: na pewno masz klimę w aucie???????? Mi się przydaje przez
          większość roku. I nie tylko dlatego, że przez przednią szybę słońce grzeje
          niemiłosiernie. Bez klimy musiałbym z kwadrans odparowywać szyby na wiosnę lub
          jesienią, zanim wyjechałbym do pracy. Wspominam także o rozmrażaniu auta,
          szybszym dzięki klimie.
    • gaziarz Re: Klimatyzacja 24.07.04, 18:33
      1. W domu nigdy nie mam cieplej niz 25stopni.
      2. W domu otwarcie okien nie powoduje urywania glowy i halasu
      3. W domu nie potrzebuje skupiac uwagi non stop przez na przyklad 6 godzin. W
      pracy musze,to mam klime
      4. W domu nie jestem otoczony z kazdej strony oknem
      5. takich punktoe mozna napisac jeszcze mnostwo
      • Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 19:19
        Dodam jeszcze coś od siebie.
        ...>6 We właściwie ocieplonym domu w zime jest ciepło a latem chłodno.
    • Gość: TO JA Re: Klimatyzacja IP: *.lax1-4.28.143.27.lax.dsl-verizon.net 24.07.04, 19:18
      A ja sie zgadzam z Molsonem. Klimatyzacji nie uzywam nigdy (jak jestem sam).
      Potrafi u nas dogrzac czasami (pld. Calif.) a ja sobie tylko otwieram okno
      pasazera. Od klimatyzacji dostaje chrypki, sztywnego karku itd. Poza tym jak
      jade z klimatyzacja a potem wysiade z chlodnego samochodu do goracego powietrza
      to sie spoce i tak, co nie mo miejsca jak jade tylko z otwartum oknem. Co
      prawda u nas powietrze jest gorace ale suche. W wilgotnym klimacie pwenie bym
      jej uzywal ale tak na najmniejszy gwizdek. Pozdrowienia
      • Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 19:21
        Dostajesz chrypki bo nie potrafisz używać tego ustrojstwa
        • Gość: TO JA Re: Klimatyzacja IP: *.lax1-4.28.143.27.lax.dsl-verizon.net 24.07.04, 19:25
          Moje wlasne ustrojstwo przeziebia sie od byle czego zimnego, za wyjatkiem piwa.
      • Gość: Thea Re: Klimatyzacja IP: *.arcor-ip.net 28.07.04, 01:35
        Nigdy nie puszcza sie podmuchu z KLIMY na
        posazerow auta, czy kierowce. Temperature
        w aucie mozna dowolnie regulowac.
        Jak widze, ze dojezdzam do celu wylanczam
        KLIME, zeby organizm przystosowac do
        temperatury zewnetrznej i nie spowodowac
        szoku organizmu na temperature zroznicowana.
    • Gość: Grzegorz Re: Klimatyzacja IP: *.phil.east.verizon.net 24.07.04, 20:21
      Mysle ze w polskich warunkach klima jest zbedna.
      Natomiast obecnie mieszkam w Philadelhii a klimat sie bardzo rozni od tego w
      Polsce. Latem srednie temperatury to ok 85 st F ( 29 C) ale do tego dochodzi
      olbrzymia wilgotnosc powietrza.Prawie laznia parowa . I prosze sobie postac w
      korku (czasami i bardzo dlugo ) bez klimatyzacji.
      Pozdrawiam Grzegorz
      • miloszpm Re: Klimatyzacja 24.07.04, 20:47
        W Polsce bywają gorące dni, a wtedy klimatyzacja (najlepiej elektorniczna, żeby
        się nie przeziębić) jest potrzebna.
        W Polsce bywaja też zimne dni, a wtedy klimatyzacja (najlepiej elektroniczna,
        bo najefektywniej osusza) jest potrzebna.
        W Polsce większosć samochodów ma już seryjną klimatyzację...
        • Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:56
          A dlaczego musi być elektroniczna? Ważne żeby była automatyczna.
          • miloszpm Re: Klimatyzacja 26.07.04, 11:59
            >A dlaczego musi być elektroniczna? Ważne żeby była automatyczna.

Zgadzam się. Klimatyzacja elektroniczna z punktu widzenia kierowcy/pasażera
            jest tak samo dobrym rozwiązaniem. Napisałem elektroniczna tylko ze wzgledu na
            to, ze klimatyzacja automatyczna to rzadko spotykane rozwiązanie w nowych
            samochodach.
    • Gość: nibelung777 Re: Klimatyzacja IP: *.acn.waw.pl 24.07.04, 20:26
      Ale o co Panu chodzi?, nie bardzo rozumiem. Pozdrawiam - Nibelung777
    • Gość: afdfa Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 23:21
      ja tam w moim land cruiser włączam na cold ( poniżej 16 st. ) i kiedy na zew.
      powyżej 30 st. tylko śmieje sie z innych bez klimy
      hehehe
    • sopocianin Re: Klimatyzacja 24.07.04, 23:47
      W umiarkowanym klimacie (Polska), dodawanie klimy za ciezkie pieniadze, to
      przesada. W krajach nieco cieplejszych, i wilgotnych, jazda bez klimy to
      tortura. Sa ludzie, ze maja roznego rodzaju uczulenia - glownie spowodowane
      brudna klima, ktora nigdy nie byla czyszczona.
      Sa takze samochody, gdzie klima jest czescia ogrzewania/chlodzenia, i nastawia
      sie po prosu temperature wnetrza. I wszystko wlacza sie same.
      Nie da sie jechac autkiem powyzej 120 z otwartymi oknami lub dachem- za duzy
      halas. I wowszas mozna docenic dobra klime.
      Pzdr
      • 01boryna Re: Klimatyzacja 24.07.04, 23:50
        sopocianin napisał:

> W umiarkowanym klimacie (Polska), dodawanie klimy za ciezkie pieniadze, to
        > przesada. W krajach nieco cieplejszych, i wilgotnych, jazda bez klimy to
        > tortura. Sa ludzie, ze maja roznego rodzaju uczulenia - glownie spowodowane
        > brudna klima, ktora nigdy nie byla czyszczona.
        > Sa takze samochody, gdzie klima jest czescia ogrzewania/chlodzenia, i nastawia
        > sie po prosu temperature wnetrza. I wszystko wlacza sie same.
        > Nie da sie jechac autkiem powyzej 120 z otwartymi oknami lub dachem- za duzy
        > halas. I wowszas mozna docenic dobra klime.
        > Pzdr

Wspominales ze masz S60R. Tam jest klima seryjnie. Czy jest to twoje zdanie czy
        sadzisz tak "ogolnie". Klimat w Niemczech nie rozni sie wiele od polskiego a nie
        wyobrazam sobie w moim S60 jazdy bez klimatyzacji.
        • sopocianin Re: Klimatyzacja 26.07.04, 17:25
          Czy jest to twoje zdanie czy sadzisz tak "ogolnie". Klimat w Niemczech nie
          rozni sie wiele od polskiego a nie wyobrazam sobie w moim S60 jazdy bez
          klimatyzacji.

Ja tez nie. Ale w realiach polskich ciezko z klimami. Generalnie, zaden wozek
          ponizej okolo 1.6 l pojemnosci (benzynowiec, z dieslem moze byc mniej) nie
          pojezdzi dlugo z klima, bo sie silnik rozleci. Poniewaz wiekszosc samochodow na
          drogach w Polsce nie spelnia tego kryterium, klimy jeszcze dlugo nie beda
          popularnie instalowane w samochodach. Do tego dochodzi cena paliwa (a klima to
          min. 1.5l/100km), obsluga (wymiana filtrow, dopelnienie gazu, smarowanie), no i
          robi sie spory wydatek. Do tego klimat w Polsce jest taki, ze poza paroma (no
          moze parunastoma) dniami w roku da sie bez klimy jezdzic. A na te pare dni
          trzeba otwierac szeroko okna.
          Ja tez sobie nie wyobrazam jazdy samochodem bez klimatyzatora - i prawie
          wszystkie (powiedzmy 90%) samochody jakie sa sprzedawane w USA czy Kanadzie sa
          w nie fabrycznie wyposazone. I nikt nad ich potrzeba, czy tez brakiem, nie
          dyskutuje. Decyduje rynek, czyli co ludzie kupia - a nikt przy zdrowych
          zmyslach wozu bez klimy nie wezmie. I to jest odpowiedz.
          To samo dotyczy automatycznej skrzyni biegow - tylko nieliczne wozy
          zdecydowanie sportowe, lub najtansze wersje popularnych toczydelek maja jeszcze
          manualna zmiane biegow - cala reszta, czyli okolo 95% ma skrzynie automatyczne.
          Bo nikt ci potem takigo wozu, czyli bez klimy i bez automatu, nie kupi.
          Pzdr
          • habudzik Re: Klimatyzacja 27.07.04, 09:55
            sopocianin napisał:

Generalnie, zaden wozek
            > ponizej okolo 1.6 l pojemnosci (benzynowiec, z dieslem moze byc mniej) nie
            > pojezdzi dlugo z klima, bo sie silnik rozleci.>

Dobre! A to dlaczego niby miałby się rozlecieć silnik poniżej 1.6 l posiadający
            klimatyzacje ?

Poll
            • sopocianin Re: Klimatyzacja 27.07.04, 19:11
              > Dobre! A to dlaczego niby miałby się rozlecieć silnik poniżej 1.6 l
              posiadający
              >
              > klimatyzacje ?
              Bo klimatyzator przy starcie wymaga dosc duzego momentu obrotowego, co mocno
              szarpie malolitrazowy silnik. Wszystkie wozki z malymi silnikami ktore
              widzialem lub uzywalem, mialy problemy po okolo 30-50 tys km (w tropiku). Moze
              w umiarkowanym klimacie nie jest to az takim problemem, bo klima bedzie uzywana
              tylko sporadzycznie, ale ja bym nie ryzykowal.
              • habudzik Re: Klimatyzacja 27.07.04, 19:33
                sopocianin napisał:

> Bo klimatyzator przy starcie wymaga dosc duzego momentu obrotowego, co mocno
                > szarpie malolitrazowy silnik. Wszystkie wozki z malymi silnikami ktore
                > widzialem lub uzywalem, mialy problemy po okolo 30-50 tys km (w tropiku).
                Moze
                > w umiarkowanym klimacie nie jest to az takim problemem, bo klima bedzie
                uzywana
                >
                > tylko sporadzycznie, ale ja bym nie ryzykowal.

Zapewniam Cie że kompresory klimatyzacji są dostosowane do mocy silnika. Nie
                wyobrażam sobie zeby identyczny kompresor był zastosowany np w Astrze 1.4 oraz
                w Astrze 2.0. Ja mieszkam w klimacie umiarkowanym i używam klimatyzacji non
                stop.

Poll
                • sopocianin Re: Klimatyzacja 27.07.04, 20:59

> Zapewniam Cie że kompresory klimatyzacji są dostosowane do mocy silnika. Nie
                  > wyobrażam sobie zeby identyczny kompresor był zastosowany np w Astrze 1.4
                  oraz
                  > w Astrze 2.0. Ja mieszkam w klimacie umiarkowanym i używam klimatyzacji non
                  > stop.
                  >
                  > Poll
                  Ty zapewniasz, ale nie wiesz..
                  Wszystkie kompresory sa prawie takie same i dostosowane sa do wielkosci budy, a
                  nie silnika. A wiec Astra bedzie miala ten sam kompresor i wyparownik, obojetne
                  z jakim silnikiem.
                  Fakt, ze masz wlaczony klimatyzator, wcale nie oznacza, ze kompresor pracuje -
                  to zalezy wylacznie od roznicy temperatur. Zwykle kompresor bedzie sie wlaczal
                  tylko na chwile. Otworz kiedys maske (i oczy) w upalny dzien, i zobacz jak to
                  dziala, a potem sie wymadrzaj. I sprawdz sobie, ilu jest producentow
                  kompresorow w EU, i czym sie roznia miedzy soba, poza kolnierzem i kolkiem
                  pasowym.
                  • Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 21:29
                    Nie denerwuj się tak bardzo. Nie mam pojęcia ilu jest producentów kompresorów w
                    UE ale jeżeli będziesz chciał tą cześć wymienić w ASO to musisz podać nie tylko
                    model auta ale również numer nadwozia, podwozia, silnika i inne. Dlaczego nie
                    wystarczy podać pojemność silnika albo model auta?

Nie wiem jak inni ale ja ustawiam klime na minimum (14 st.C) w związku z tym
                    nawet przy temperaturze na zewnątrz tylko 24 st.C chodzi ona niemal
                    permanentnie. Wbrew pozorom wiem kiedy kompresor "odpoczywa".
                  • Gość: XXL Ha ha ha ........ IP: *.echostar.pl 28.07.04, 00:23
                    sopocianin napisał:

Coś dzwoni, ale chyba nie wiesz w którym kościele.......
                    Poczytaj sobie to może się dowiesz, bo na razie plotki powtarzasz.

Kto ci naopowiadał bzdur o rozlatujących się silnikach ????
                    Klimę montuje się nawet do silników 1,2 L.
                    Jedynym problemem jest to, że w małych silnikach (małej mocy)
                    zabiera proporcjonalnie zbyt dużą ilość mocy ( do 10 KM)
                    Jak by się rozlatywały to żaden producent auta nie pozwolił by na jej montaż.
                    W firmie Astra 1,4 przejechała ponad 310.000 km bez żadnych problemów.
                    I jeszcze, klima nie szarpie bo włącza się poprzez sprzęgło elektromagnetyczne.

I przy klimie wzrasta zużycie o 0,5 - 0,7 l/100km (a nie min. 1,5l. !!)
                    To z praktyki.

Dalej, sprężareki (popularne w Europie sterowanie manualne) pracują non stop
                    i brak im jakiej kolwiek automatyki, a temperaturę regulujesz wydajnością
                    nawiewu.

Jest kilkunastu producentów zestawów klimatyzacyjnych na świecie,
                    i produkuje się je dokładnie pod dany typ samochodu (model, rodzaj silnika
                    wersia - dokładna data produkcji). Sprężarki mogą się różnić mocą w zależności
                    od producenta za to parownik jest prawie zawsze taki sam (odpowiednio do układu
                    wentylacyjnego).

I prawidłowo założona klima nie wymaga obsługi (smarowania czy dopełnienia)
                    przez wiele lat poza odkażeniem układu wentylacyjnego.
                    • sopocianin Re: Ha ha ha ........ 28.07.04, 00:48
                      Po pierwsze -wyparownik. Parownik to do kartofli..., ale moze dla ciebie to to
                      samo.
                      Po drugie -rozumiem, ze twoja gleboka wiedza bierze sie z codziennej
                      eksploatacji Astry w warunkach klimatu co najwyzej umiarkowanego, czyli Pl.
                      I sprzeglo elektromagnetyczne nie szarpie tego mini-silniczka, bo ma specjalny
                      elektomagnes z regulacja sily docisku...
                      Ta twoja Astra w tropiku by padla w pare miesiecy, ale nikt by jej tam nie
                      kupil, z takim silniczkiem, a i firma wiedzac o tym nie probuje jej nawet tam
                      sprzedawac.
                      Rozumiem tez ze klima zuzywa 0.5 w Polsce, w zimne dni, lub srednio..
                      I wymaga obslugi raz na lata lub wcale, bo przeciez jest praktycznie
                      nieuzywana.
                      • Gość: XXL Re: Ha ha ha ........ IP: *.echostar.pl 28.07.04, 02:22
                        sopocianin napisał:

> Po pierwsze -wyparownik.Parownik to do kartofli..., ale moze dla ciebie to to
                        > samo.

Parownik lub parowacz "mondralo". Tak to się nazywa. Skorzystaj z wyszukiwarki.
                        Ale może ty tymi kartoflami tylko.......

> Po drugie -rozumiem, ze twoja gleboka wiedza bierze sie z codziennej
                        > eksploatacji Astry w warunkach klimatu co najwyzej umiarkowanego, czyli Pl.

Nie zawodowo zajmuję się klimatyzacją i chłodnictwem.

>I sprzeglo elektromagnetyczne nie szarpie tego mini-silniczka, bo ma specjalny
                        > elektomagnes z regulacja sily docisku...

Czy ty jak ruszasz samochodem to też ci szarpie silnik, czy może
                        jednak sprzęgło jest w użyciu ??? Bo opory są bez porónania większe ???

> Ta twoja Astra w tropiku by padla w pare miesiecy, ale nikt by jej tam nie
                        > kupil, z takim silniczkiem, a i firma wiedzac o tym nie probuje jej nawet tam
                        > sprzedawac.

Nie moja, bo już dawno została sprzedana. To tylko przykład, że klimatyzacja
                        nie ma wpływu na żywotność nawet małego silnika.

Może się zdziwisz, klimatyzatory produkuje firma włoska, jeden z większych
                        producentów światowych do użytku na całym świecie.
                        A możesz wytłumaczyć niby dlaczego w tropikach miała by paść po paru
                        miesiącach ? Może tam działają inne zasady termodynamiki ????

> Rozumiem tez ze klima zuzywa 0.5 w Polsce, w zimne dni, lub srednio..
                        > I wymaga obslugi raz na lata lub wcale, bo przeciez jest praktycznie
                        > nieuzywana.

Taaaa, manualna klima działa non stop a zużycie jest uzależnione od
                        oporów sprężarki a nie od czasu jej pracy.
                        I jeszcze raz taaaa, nie wiem skąd to przekonanie o nieużywaniu
                        klimy w Polsce. To dziwne bo używa się jej cały rok zimą do osuszania
                        latem do chłodzenia.

I jeszcze jedno, jak będziesz robił przerwy w pracy klimy dłuższe niż
                        1, 2 tygodnie to faktycznie skrócisz jej żywotność. Stąd twoje problemy.
          • 01boryna Re: Klimatyzacja 27.07.04, 19:21
            sopocianin napisał:

> Czy jest to twoje zdanie czy sadzisz tak "ogolnie". Klimat w Niemczech nie
            > rozni sie wiele od polskiego a nie wyobrazam sobie w moim S60 jazdy bez
            > klimatyzacji.
            >
            > Ja tez nie. Ale w realiach polskich ciezko z klimami. Generalnie, zaden wozek
            > ponizej okolo 1.6 l pojemnosci (benzynowiec, z dieslem moze byc mniej) nie
            > pojezdzi dlugo z klima, bo sie silnik rozleci. Poniewaz wiekszosc samochodow
            na
            >
            > drogach w Polsce nie spelnia tego kryterium, klimy jeszcze dlugo nie beda
            > popularnie instalowane w samochodach. Do tego dochodzi cena paliwa (a klima
            to
            > min. 1.5l/100km), obsluga (wymiana filtrow, dopelnienie gazu, smarowanie), no
            i
            >
            > robi sie spory wydatek. Do tego klimat w Polsce jest taki, ze poza paroma (no
            > moze parunastoma) dniami w roku da sie bez klimy jezdzic. A na te pare dni
            > trzeba otwierac szeroko okna.
            > Ja tez sobie nie wyobrazam jazdy samochodem bez klimatyzatora - i prawie
            > wszystkie (powiedzmy 90%) samochody jakie sa sprzedawane w USA czy Kanadzie
            sa
            > w nie fabrycznie wyposazone. I nikt nad ich potrzeba, czy tez brakiem, nie
            > dyskutuje. Decyduje rynek, czyli co ludzie kupia - a nikt przy zdrowych
            > zmyslach wozu bez klimy nie wezmie. I to jest odpowiedz.
            > To samo dotyczy automatycznej skrzyni biegow - tylko nieliczne wozy
            > zdecydowanie sportowe, lub najtansze wersje popularnych toczydelek maja
            jeszcze
            >
            > manualna zmiane biegow - cala reszta, czyli okolo 95% ma skrzynie
            automatyczne.
            >
            > Bo nikt ci potem takigo wozu, czyli bez klimy i bez automatu, nie kupi.
            > Pzdr
            >

Ja mysle ze w warunkach polskich glownym powodem przeciwko klimatyzacji (ale
            tez automatycznej skrzyni i kilku innych extras) sa pieniedze. Patrzac na to co
            jezdzi i jaka czasami elwilibrystyke wykonuja ludzie zeby kupic auto, jasnym
            jest ze jeszcze dlugo te udogodnienia beda malo popularne...
            Pzdr
    • Gość: seeker Re: Klimatyzacja IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.04, 12:03
      I to pisze koles z Kalifornii? Klima to po prostu element wspomagajacy
      bezpieczenstwo. Ja po 200 km w upale wysiadam i jestem rozdrazniony i zmeczony,
      mam slabsza uwage na to,co na szosie. Klima czesciowo zmniejsza udreke zw. z
      jazda w upalne dni. Jesli ktos jest alergikiem to tez jest OK, bo mozna wylapac
      pylki.
      Jesli jade latem na spotkanie ze zleceniodawca, to wychodze z auta w miare swiezy.
      Itd. Jak ktos chce, to niech kupi sobie klime,jego sprawa.
    • Gość: fin Re: Klimatyzacja IP: *.gda.pl 25.07.04, 13:20
      aha ta klima ,fajnie ją mieć bo miło sie jedzie w delikatnym chłodku natomiast inną sprawą jest to że sie choruje ,ja mam klimę i jestem ciągle chory katar to standart ale tak to jest coś za coś
      • miloszpm Re: Klimatyzacja 26.07.04, 11:57
        > aha ta klima ,fajnie ją mieć bo miło sie jedzie w delikatnym chłodku natomiast
        > inną sprawą jest to że sie choruje

Lekarze twierdzą, że rozwiązaniem problemu jest klimatyzacja
        automatyczna/elektroniczna, najlepiej wielostrefowa. Klimatyzacja utrzymujaca
        temperature w granicach 22-24C nie powinna powodować problemów zdrowotnych...
        • Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 13:12
          Ja z koleii słyszałem jeszcze że dobrze jest klimatyzcję wyłączyć na 5 min.
          przed dojechaniem do celu. Spowoduje to podniesienie temp. wewnatrz i ustrzeże
          to nasz organizm przed szokiem termicznym. Podobno wczśniejsze jej wyłączenie
          wpływa dobrze również na trwałość klimy, ale dlaczego to nie wiem.
    • Gość: fazi_ze_sztazi Re: Klimatyzacja IP: *.client.comcast.net 26.07.04, 02:05
      swego czasu byl na temat klimy artykul w Auto Technice Motoryzacyjnej.
      Pokrotce:
      Oparte na badanich niemieckich i amerykanskich stowarzyszen motoryzacyjnych.
      Gdy swieci slonce i poruszasz sie wolno po ulicy w miescie - wentylacja jest
      skuteczna tylko do 16-18 stopni.
      Temperatura w okolicy glowy na pozimie 30 st. C daje podobny efekt zmeczenia i
      opoznienia czasu reakcji kierowcy jak pol promila alkoholu we krwi.
      kilkugodzinna jazda autem w niekomfortowych warunkach termicznych drastycznie
      obniza zdolnosci psychoruchowe kierowcow (wyobraz sobie zmeczonego i spoconego
      kierowce tira.....)

Tak wiec klima to przedewszystkim bezpieczenstwo !!!!
      zgodze sie z toba ze jak jedziesz 3 km do sklepu na zakupy to mozesz spokojnie
      otworzyc szybe. Ale gdy stoisz 2 godziny w korku w temperaturze 35 stopni i na
      pelnym sloncu, klima jest nieoceniona.
      pozdrawiam
      • Gość: Mariusz Re: Klimatyzacja IP: 80.241.130.* 26.07.04, 13:55
        Znam przypadek jak starszy facet wracal do Wawy znad morza. Jechal razem z zona
        i corka. Tuz przed Warszawa chcial wlaczyc klime, bo czul sie slabo ale zona
        sie nie zgodzila, bo bala sie przeziebienia corki. Facet zaslabl i wladowal sie
        na drzewo. Corka stala sie roslina.
        • Gość: gosć Re: Klimatyzacja IP: *.class146.petrotel.pl 27.07.04, 01:03
          Tak to jest, jak do głosu dochodzą stare dewoty słuchające po kryjomu Radia co
          Ma ryja co nie pozwalają dzieciom (i innym ludziom w obecności dzieci) robienia
          czegokolwiek, żeby tylko się nie spociło lub przeziębiło itp. Okropność.
    • Gość: Thea Re: Klimatyzacja IP: *.arcor-ip.net 28.07.04, 01:14
      mam w aucie jak i w domu.
      Super rzecz szczegolnie w upaly.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka