Gość: Molson IP: *.sympatico.ca 24.07.04, 17:05 Klimatyzacja w samochodzie taka potrzebna ? Kto z tych co sie tak zanosi ze to taka wygoda w aucie ma klimatyzacje w mieszkaniu .Wiecej sie spedza czasu w domu chyba niz w aucie? Link Zgłoś Obserwuj wątek
macwall Re: Klimatyzacja 24.07.04, 17:08 Hehehe... W domu mam zdecydowanie chlodniej bez klimatyzacji niz w samochodzie. A jak zazdroscisz tym co maja takowa w samochodzie to zmien samochod i bedziesz wiedzial po co w aucie klimatyzacja hehehe Link Zgłoś
Gość: Molson Re: Klimatyzacja IP: *.sympatico.ca 24.07.04, 18:03 Sprawa jest taka ze ja mam klimatyzacje i w domu i w samochodach .Twierdze tylko ze pogoda jaka jest w Polsce nie jest az tak uciazliwa , przy ktorej bez klimatyzacji jest az tak zle .Jak jest 25 plus bez wilgotnosci powietrza wystarczy wlaczyc nawiew i jest ok. Link Zgłoś
mavio1 Re: Klimatyzacja 24.07.04, 18:23 Fajnie mieć takie problemy - po co klimatyzacja w samochodzie. A po co całe inne wyposażenie? W samochodach powinny być koła i silnik, po co reszta. Jak wystarczy włączyć nawiew, to sobie włącz i ciesz się, że klimatyzacja jest nie potrzebna, ja nie mam zamiaru gotować się w słońcu. Klimatyzacja nie jest tylko do chłodzenia, ale też do osuszania powietrza, a to przydaje się, gdy szyby parują. Ale jak klimatyzacja jest zbędna, to szyby przecież też, nie? :-) Link Zgłoś
01boryna Re: Klimatyzacja 24.07.04, 18:23 Gość portalu: Molson napisał(a): > Sprawa jest taka ze ja mam klimatyzacje i w domu i w samochodach .Twierdze > tylko ze pogoda jaka jest w Polsce nie jest az tak uciazliwa , przy ktorej bez > klimatyzacji jest az tak zle .Jak jest 25 plus bez wilgotnosci powietrza > wystarczy wlaczyc nawiew i jest ok. Nie calkiem jest tak jak mowisz. Auto bardzo czesto rozgrzewa sie na sloncu do wysokich temperatur, czesto szyby zachodza mgla i nawiew zimnego powietrza przyspiesza osuszanie ( w moim aucie przelaczenie nawiewu na przednia szybe wlacza automatycznie klime). W normalne lato, nie takie jak teraz, jezdze z wlaczona klima wiekszosc dni. Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Klimatyzacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 07:46 Czytam i nie wierzę: na pewno masz klimę w aucie???????? Mi się przydaje przez większość roku. I nie tylko dlatego, że przez przednią szybę słońce grzeje niemiłosiernie. Bez klimy musiałbym z kwadrans odparowywać szyby na wiosnę lub jesienią, zanim wyjechałbym do pracy. Wspominam także o rozmrażaniu auta, szybszym dzięki klimie. Link Zgłoś
gaziarz Re: Klimatyzacja 24.07.04, 18:33 1. W domu nigdy nie mam cieplej niz 25stopni. 2. W domu otwarcie okien nie powoduje urywania glowy i halasu 3. W domu nie potrzebuje skupiac uwagi non stop przez na przyklad 6 godzin. W pracy musze,to mam klime 4. W domu nie jestem otoczony z kazdej strony oknem 5. takich punktoe mozna napisac jeszcze mnostwo Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 19:19 Dodam jeszcze coś od siebie. ...>6 We właściwie ocieplonym domu w zime jest ciepło a latem chłodno. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Klimatyzacja IP: *.lax1-4.28.143.27.lax.dsl-verizon.net 24.07.04, 19:18 A ja sie zgadzam z Molsonem. Klimatyzacji nie uzywam nigdy (jak jestem sam). Potrafi u nas dogrzac czasami (pld. Calif.) a ja sobie tylko otwieram okno pasazera. Od klimatyzacji dostaje chrypki, sztywnego karku itd. Poza tym jak jade z klimatyzacja a potem wysiade z chlodnego samochodu do goracego powietrza to sie spoce i tak, co nie mo miejsca jak jade tylko z otwartum oknem. Co prawda u nas powietrze jest gorace ale suche. W wilgotnym klimacie pwenie bym jej uzywal ale tak na najmniejszy gwizdek. Pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 19:21 Dostajesz chrypki bo nie potrafisz używać tego ustrojstwa Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Klimatyzacja IP: *.lax1-4.28.143.27.lax.dsl-verizon.net 24.07.04, 19:25 Moje wlasne ustrojstwo przeziebia sie od byle czego zimnego, za wyjatkiem piwa. Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Klimatyzacja IP: *.arcor-ip.net 28.07.04, 01:35 Nigdy nie puszcza sie podmuchu z KLIMY na posazerow auta, czy kierowce. Temperature w aucie mozna dowolnie regulowac. Jak widze, ze dojezdzam do celu wylanczam KLIME, zeby organizm przystosowac do temperatury zewnetrznej i nie spowodowac szoku organizmu na temperature zroznicowana. Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Klimatyzacja IP: *.phil.east.verizon.net 24.07.04, 20:21 Mysle ze w polskich warunkach klima jest zbedna. Natomiast obecnie mieszkam w Philadelhii a klimat sie bardzo rozni od tego w Polsce. Latem srednie temperatury to ok 85 st F ( 29 C) ale do tego dochodzi olbrzymia wilgotnosc powietrza.Prawie laznia parowa . I prosze sobie postac w korku (czasami i bardzo dlugo ) bez klimatyzacji. Pozdrawiam Grzegorz Link Zgłoś
miloszpm Re: Klimatyzacja 24.07.04, 20:47 W Polsce bywają gorące dni, a wtedy klimatyzacja (najlepiej elektorniczna, żeby się nie przeziębić) jest potrzebna. W Polsce bywaja też zimne dni, a wtedy klimatyzacja (najlepiej elektroniczna, bo najefektywniej osusza) jest potrzebna. W Polsce większosć samochodów ma już seryjną klimatyzację... Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 21:56 A dlaczego musi być elektroniczna? Ważne żeby była automatyczna. Link Zgłoś
miloszpm Re: Klimatyzacja 26.07.04, 11:59 >A dlaczego musi być elektroniczna? Ważne żeby była automatyczna. Zgadzam się. Klimatyzacja elektroniczna z punktu widzenia kierowcy/pasażera jest tak samo dobrym rozwiązaniem. Napisałem elektroniczna tylko ze wzgledu na to, ze klimatyzacja automatyczna to rzadko spotykane rozwiązanie w nowych samochodach. Link Zgłoś
Gość: nibelung777 Re: Klimatyzacja IP: *.acn.waw.pl 24.07.04, 20:26 Ale o co Panu chodzi?, nie bardzo rozumiem. Pozdrawiam - Nibelung777 Link Zgłoś
Gość: afdfa Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.04, 23:21 ja tam w moim land cruiser włączam na cold ( poniżej 16 st. ) i kiedy na zew. powyżej 30 st. tylko śmieje sie z innych bez klimy hehehe Link Zgłoś
sopocianin Re: Klimatyzacja 24.07.04, 23:47 W umiarkowanym klimacie (Polska), dodawanie klimy za ciezkie pieniadze, to przesada. W krajach nieco cieplejszych, i wilgotnych, jazda bez klimy to tortura. Sa ludzie, ze maja roznego rodzaju uczulenia - glownie spowodowane brudna klima, ktora nigdy nie byla czyszczona. Sa takze samochody, gdzie klima jest czescia ogrzewania/chlodzenia, i nastawia sie po prosu temperature wnetrza. I wszystko wlacza sie same. Nie da sie jechac autkiem powyzej 120 z otwartymi oknami lub dachem- za duzy halas. I wowszas mozna docenic dobra klime. Pzdr Link Zgłoś
01boryna Re: Klimatyzacja 24.07.04, 23:50 sopocianin napisał: > W umiarkowanym klimacie (Polska), dodawanie klimy za ciezkie pieniadze, to > przesada. W krajach nieco cieplejszych, i wilgotnych, jazda bez klimy to > tortura. Sa ludzie, ze maja roznego rodzaju uczulenia - glownie spowodowane > brudna klima, ktora nigdy nie byla czyszczona. > Sa takze samochody, gdzie klima jest czescia ogrzewania/chlodzenia, i nastawia > sie po prosu temperature wnetrza. I wszystko wlacza sie same. > Nie da sie jechac autkiem powyzej 120 z otwartymi oknami lub dachem- za duzy > halas. I wowszas mozna docenic dobra klime. > Pzdr Wspominales ze masz S60R. Tam jest klima seryjnie. Czy jest to twoje zdanie czy sadzisz tak "ogolnie". Klimat w Niemczech nie rozni sie wiele od polskiego a nie wyobrazam sobie w moim S60 jazdy bez klimatyzacji. Link Zgłoś
sopocianin Re: Klimatyzacja 26.07.04, 17:25 Czy jest to twoje zdanie czy sadzisz tak "ogolnie". Klimat w Niemczech nie rozni sie wiele od polskiego a nie wyobrazam sobie w moim S60 jazdy bez klimatyzacji. Ja tez nie. Ale w realiach polskich ciezko z klimami. Generalnie, zaden wozek ponizej okolo 1.6 l pojemnosci (benzynowiec, z dieslem moze byc mniej) nie pojezdzi dlugo z klima, bo sie silnik rozleci. Poniewaz wiekszosc samochodow na drogach w Polsce nie spelnia tego kryterium, klimy jeszcze dlugo nie beda popularnie instalowane w samochodach. Do tego dochodzi cena paliwa (a klima to min. 1.5l/100km), obsluga (wymiana filtrow, dopelnienie gazu, smarowanie), no i robi sie spory wydatek. Do tego klimat w Polsce jest taki, ze poza paroma (no moze parunastoma) dniami w roku da sie bez klimy jezdzic. A na te pare dni trzeba otwierac szeroko okna. Ja tez sobie nie wyobrazam jazdy samochodem bez klimatyzatora - i prawie wszystkie (powiedzmy 90%) samochody jakie sa sprzedawane w USA czy Kanadzie sa w nie fabrycznie wyposazone. I nikt nad ich potrzeba, czy tez brakiem, nie dyskutuje. Decyduje rynek, czyli co ludzie kupia - a nikt przy zdrowych zmyslach wozu bez klimy nie wezmie. I to jest odpowiedz. To samo dotyczy automatycznej skrzyni biegow - tylko nieliczne wozy zdecydowanie sportowe, lub najtansze wersje popularnych toczydelek maja jeszcze manualna zmiane biegow - cala reszta, czyli okolo 95% ma skrzynie automatyczne. Bo nikt ci potem takigo wozu, czyli bez klimy i bez automatu, nie kupi. Pzdr Link Zgłoś
habudzik Re: Klimatyzacja 27.07.04, 09:55 sopocianin napisał: Generalnie, zaden wozek > ponizej okolo 1.6 l pojemnosci (benzynowiec, z dieslem moze byc mniej) nie > pojezdzi dlugo z klima, bo sie silnik rozleci.> Dobre! A to dlaczego niby miałby się rozlecieć silnik poniżej 1.6 l posiadający klimatyzacje ? Poll Link Zgłoś
sopocianin Re: Klimatyzacja 27.07.04, 19:11 > Dobre! A to dlaczego niby miałby się rozlecieć silnik poniżej 1.6 l posiadający > > klimatyzacje ? Bo klimatyzator przy starcie wymaga dosc duzego momentu obrotowego, co mocno szarpie malolitrazowy silnik. Wszystkie wozki z malymi silnikami ktore widzialem lub uzywalem, mialy problemy po okolo 30-50 tys km (w tropiku). Moze w umiarkowanym klimacie nie jest to az takim problemem, bo klima bedzie uzywana tylko sporadzycznie, ale ja bym nie ryzykowal. Link Zgłoś
habudzik Re: Klimatyzacja 27.07.04, 19:33 sopocianin napisał: > Bo klimatyzator przy starcie wymaga dosc duzego momentu obrotowego, co mocno > szarpie malolitrazowy silnik. Wszystkie wozki z malymi silnikami ktore > widzialem lub uzywalem, mialy problemy po okolo 30-50 tys km (w tropiku). Moze > w umiarkowanym klimacie nie jest to az takim problemem, bo klima bedzie uzywana > > tylko sporadzycznie, ale ja bym nie ryzykowal. Zapewniam Cie że kompresory klimatyzacji są dostosowane do mocy silnika. Nie wyobrażam sobie zeby identyczny kompresor był zastosowany np w Astrze 1.4 oraz w Astrze 2.0. Ja mieszkam w klimacie umiarkowanym i używam klimatyzacji non stop. Poll Link Zgłoś
sopocianin Re: Klimatyzacja 27.07.04, 20:59 > Zapewniam Cie że kompresory klimatyzacji są dostosowane do mocy silnika. Nie > wyobrażam sobie zeby identyczny kompresor był zastosowany np w Astrze 1.4 oraz > w Astrze 2.0. Ja mieszkam w klimacie umiarkowanym i używam klimatyzacji non > stop. > > Poll Ty zapewniasz, ale nie wiesz.. Wszystkie kompresory sa prawie takie same i dostosowane sa do wielkosci budy, a nie silnika. A wiec Astra bedzie miala ten sam kompresor i wyparownik, obojetne z jakim silnikiem. Fakt, ze masz wlaczony klimatyzator, wcale nie oznacza, ze kompresor pracuje - to zalezy wylacznie od roznicy temperatur. Zwykle kompresor bedzie sie wlaczal tylko na chwile. Otworz kiedys maske (i oczy) w upalny dzien, i zobacz jak to dziala, a potem sie wymadrzaj. I sprawdz sobie, ilu jest producentow kompresorow w EU, i czym sie roznia miedzy soba, poza kolnierzem i kolkiem pasowym. Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.04, 21:29 Nie denerwuj się tak bardzo. Nie mam pojęcia ilu jest producentów kompresorów w UE ale jeżeli będziesz chciał tą cześć wymienić w ASO to musisz podać nie tylko model auta ale również numer nadwozia, podwozia, silnika i inne. Dlaczego nie wystarczy podać pojemność silnika albo model auta? Nie wiem jak inni ale ja ustawiam klime na minimum (14 st.C) w związku z tym nawet przy temperaturze na zewnątrz tylko 24 st.C chodzi ona niemal permanentnie. Wbrew pozorom wiem kiedy kompresor "odpoczywa". Link Zgłoś
Gość: XXL Ha ha ha ........ IP: *.echostar.pl 28.07.04, 00:23 sopocianin napisał: Coś dzwoni, ale chyba nie wiesz w którym kościele....... Poczytaj sobie to może się dowiesz, bo na razie plotki powtarzasz. Kto ci naopowiadał bzdur o rozlatujących się silnikach ???? Klimę montuje się nawet do silników 1,2 L. Jedynym problemem jest to, że w małych silnikach (małej mocy) zabiera proporcjonalnie zbyt dużą ilość mocy ( do 10 KM) Jak by się rozlatywały to żaden producent auta nie pozwolił by na jej montaż. W firmie Astra 1,4 przejechała ponad 310.000 km bez żadnych problemów. I jeszcze, klima nie szarpie bo włącza się poprzez sprzęgło elektromagnetyczne. I przy klimie wzrasta zużycie o 0,5 - 0,7 l/100km (a nie min. 1,5l. !!) To z praktyki. Dalej, sprężareki (popularne w Europie sterowanie manualne) pracują non stop i brak im jakiej kolwiek automatyki, a temperaturę regulujesz wydajnością nawiewu. Jest kilkunastu producentów zestawów klimatyzacyjnych na świecie, i produkuje się je dokładnie pod dany typ samochodu (model, rodzaj silnika wersia - dokładna data produkcji). Sprężarki mogą się różnić mocą w zależności od producenta za to parownik jest prawie zawsze taki sam (odpowiednio do układu wentylacyjnego). I prawidłowo założona klima nie wymaga obsługi (smarowania czy dopełnienia) przez wiele lat poza odkażeniem układu wentylacyjnego. Link Zgłoś
sopocianin Re: Ha ha ha ........ 28.07.04, 00:48 Po pierwsze -wyparownik. Parownik to do kartofli..., ale moze dla ciebie to to samo. Po drugie -rozumiem, ze twoja gleboka wiedza bierze sie z codziennej eksploatacji Astry w warunkach klimatu co najwyzej umiarkowanego, czyli Pl. I sprzeglo elektromagnetyczne nie szarpie tego mini-silniczka, bo ma specjalny elektomagnes z regulacja sily docisku... Ta twoja Astra w tropiku by padla w pare miesiecy, ale nikt by jej tam nie kupil, z takim silniczkiem, a i firma wiedzac o tym nie probuje jej nawet tam sprzedawac. Rozumiem tez ze klima zuzywa 0.5 w Polsce, w zimne dni, lub srednio.. I wymaga obslugi raz na lata lub wcale, bo przeciez jest praktycznie nieuzywana. Link Zgłoś
Gość: XXL Re: Ha ha ha ........ IP: *.echostar.pl 28.07.04, 02:22 sopocianin napisał: > Po pierwsze -wyparownik.Parownik to do kartofli..., ale moze dla ciebie to to > samo. Parownik lub parowacz "mondralo". Tak to się nazywa. Skorzystaj z wyszukiwarki. Ale może ty tymi kartoflami tylko....... > Po drugie -rozumiem, ze twoja gleboka wiedza bierze sie z codziennej > eksploatacji Astry w warunkach klimatu co najwyzej umiarkowanego, czyli Pl. Nie zawodowo zajmuję się klimatyzacją i chłodnictwem. >I sprzeglo elektromagnetyczne nie szarpie tego mini-silniczka, bo ma specjalny > elektomagnes z regulacja sily docisku... Czy ty jak ruszasz samochodem to też ci szarpie silnik, czy może jednak sprzęgło jest w użyciu ??? Bo opory są bez porónania większe ??? > Ta twoja Astra w tropiku by padla w pare miesiecy, ale nikt by jej tam nie > kupil, z takim silniczkiem, a i firma wiedzac o tym nie probuje jej nawet tam > sprzedawac. Nie moja, bo już dawno została sprzedana. To tylko przykład, że klimatyzacja nie ma wpływu na żywotność nawet małego silnika. Może się zdziwisz, klimatyzatory produkuje firma włoska, jeden z większych producentów światowych do użytku na całym świecie. A możesz wytłumaczyć niby dlaczego w tropikach miała by paść po paru miesiącach ? Może tam działają inne zasady termodynamiki ???? > Rozumiem tez ze klima zuzywa 0.5 w Polsce, w zimne dni, lub srednio.. > I wymaga obslugi raz na lata lub wcale, bo przeciez jest praktycznie > nieuzywana. Taaaa, manualna klima działa non stop a zużycie jest uzależnione od oporów sprężarki a nie od czasu jej pracy. I jeszcze raz taaaa, nie wiem skąd to przekonanie o nieużywaniu klimy w Polsce. To dziwne bo używa się jej cały rok zimą do osuszania latem do chłodzenia. I jeszcze jedno, jak będziesz robił przerwy w pracy klimy dłuższe niż 1, 2 tygodnie to faktycznie skrócisz jej żywotność. Stąd twoje problemy. Link Zgłoś
01boryna Re: Klimatyzacja 27.07.04, 19:21 sopocianin napisał: > Czy jest to twoje zdanie czy sadzisz tak "ogolnie". Klimat w Niemczech nie > rozni sie wiele od polskiego a nie wyobrazam sobie w moim S60 jazdy bez > klimatyzacji. > > Ja tez nie. Ale w realiach polskich ciezko z klimami. Generalnie, zaden wozek > ponizej okolo 1.6 l pojemnosci (benzynowiec, z dieslem moze byc mniej) nie > pojezdzi dlugo z klima, bo sie silnik rozleci. Poniewaz wiekszosc samochodow na > > drogach w Polsce nie spelnia tego kryterium, klimy jeszcze dlugo nie beda > popularnie instalowane w samochodach. Do tego dochodzi cena paliwa (a klima to > min. 1.5l/100km), obsluga (wymiana filtrow, dopelnienie gazu, smarowanie), no i > > robi sie spory wydatek. Do tego klimat w Polsce jest taki, ze poza paroma (no > moze parunastoma) dniami w roku da sie bez klimy jezdzic. A na te pare dni > trzeba otwierac szeroko okna. > Ja tez sobie nie wyobrazam jazdy samochodem bez klimatyzatora - i prawie > wszystkie (powiedzmy 90%) samochody jakie sa sprzedawane w USA czy Kanadzie sa > w nie fabrycznie wyposazone. I nikt nad ich potrzeba, czy tez brakiem, nie > dyskutuje. Decyduje rynek, czyli co ludzie kupia - a nikt przy zdrowych > zmyslach wozu bez klimy nie wezmie. I to jest odpowiedz. > To samo dotyczy automatycznej skrzyni biegow - tylko nieliczne wozy > zdecydowanie sportowe, lub najtansze wersje popularnych toczydelek maja jeszcze > > manualna zmiane biegow - cala reszta, czyli okolo 95% ma skrzynie automatyczne. > > Bo nikt ci potem takigo wozu, czyli bez klimy i bez automatu, nie kupi. > Pzdr > Ja mysle ze w warunkach polskich glownym powodem przeciwko klimatyzacji (ale tez automatycznej skrzyni i kilku innych extras) sa pieniedze. Patrzac na to co jezdzi i jaka czasami elwilibrystyke wykonuja ludzie zeby kupic auto, jasnym jest ze jeszcze dlugo te udogodnienia beda malo popularne... Pzdr Link Zgłoś
Gość: seeker Re: Klimatyzacja IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 25.07.04, 12:03 I to pisze koles z Kalifornii? Klima to po prostu element wspomagajacy bezpieczenstwo. Ja po 200 km w upale wysiadam i jestem rozdrazniony i zmeczony, mam slabsza uwage na to,co na szosie. Klima czesciowo zmniejsza udreke zw. z jazda w upalne dni. Jesli ktos jest alergikiem to tez jest OK, bo mozna wylapac pylki. Jesli jade latem na spotkanie ze zleceniodawca, to wychodze z auta w miare swiezy. Itd. Jak ktos chce, to niech kupi sobie klime,jego sprawa. Link Zgłoś
Gość: fin Re: Klimatyzacja IP: *.gda.pl 25.07.04, 13:20 aha ta klima ,fajnie ją mieć bo miło sie jedzie w delikatnym chłodku natomiast inną sprawą jest to że sie choruje ,ja mam klimę i jestem ciągle chory katar to standart ale tak to jest coś za coś Link Zgłoś
miloszpm Re: Klimatyzacja 26.07.04, 11:57 > aha ta klima ,fajnie ją mieć bo miło sie jedzie w delikatnym chłodku natomiast > inną sprawą jest to że sie choruje Lekarze twierdzą, że rozwiązaniem problemu jest klimatyzacja automatyczna/elektroniczna, najlepiej wielostrefowa. Klimatyzacja utrzymujaca temperature w granicach 22-24C nie powinna powodować problemów zdrowotnych... Link Zgłoś
Gość: Poll Re: Klimatyzacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.04, 13:12 Ja z koleii słyszałem jeszcze że dobrze jest klimatyzcję wyłączyć na 5 min. przed dojechaniem do celu. Spowoduje to podniesienie temp. wewnatrz i ustrzeże to nasz organizm przed szokiem termicznym. Podobno wczśniejsze jej wyłączenie wpływa dobrze również na trwałość klimy, ale dlaczego to nie wiem. Link Zgłoś
Gość: fazi_ze_sztazi Re: Klimatyzacja IP: *.client.comcast.net 26.07.04, 02:05 swego czasu byl na temat klimy artykul w Auto Technice Motoryzacyjnej. Pokrotce: Oparte na badanich niemieckich i amerykanskich stowarzyszen motoryzacyjnych. Gdy swieci slonce i poruszasz sie wolno po ulicy w miescie - wentylacja jest skuteczna tylko do 16-18 stopni. Temperatura w okolicy glowy na pozimie 30 st. C daje podobny efekt zmeczenia i opoznienia czasu reakcji kierowcy jak pol promila alkoholu we krwi. kilkugodzinna jazda autem w niekomfortowych warunkach termicznych drastycznie obniza zdolnosci psychoruchowe kierowcow (wyobraz sobie zmeczonego i spoconego kierowce tira.....) Tak wiec klima to przedewszystkim bezpieczenstwo !!!! zgodze sie z toba ze jak jedziesz 3 km do sklepu na zakupy to mozesz spokojnie otworzyc szybe. Ale gdy stoisz 2 godziny w korku w temperaturze 35 stopni i na pelnym sloncu, klima jest nieoceniona. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Klimatyzacja IP: 80.241.130.* 26.07.04, 13:55 Znam przypadek jak starszy facet wracal do Wawy znad morza. Jechal razem z zona i corka. Tuz przed Warszawa chcial wlaczyc klime, bo czul sie slabo ale zona sie nie zgodzila, bo bala sie przeziebienia corki. Facet zaslabl i wladowal sie na drzewo. Corka stala sie roslina. Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Klimatyzacja IP: *.class146.petrotel.pl 27.07.04, 01:03 Tak to jest, jak do głosu dochodzą stare dewoty słuchające po kryjomu Radia co Ma ryja co nie pozwalają dzieciom (i innym ludziom w obecności dzieci) robienia czegokolwiek, żeby tylko się nie spociło lub przeziębiło itp. Okropność. Link Zgłoś
Gość: Thea Re: Klimatyzacja IP: *.arcor-ip.net 28.07.04, 01:14 mam w aucie jak i w domu. Super rzecz szczegolnie w upaly. Link Zgłoś