lupinus 10.08.04, 16:46 Co sądzicie o tym aucie? Zastanawiam się nad kupnem. Wcześniej miałem Toyotę Corollę z 1980. Pojeździ taki fordzik? są części? za ile średnio mogę taki kupić? Link Zgłoś Obserwuj wątek
smallec Re: Ford Taunus 1978 05.09.04, 17:47 OldFord to jest furka raczej dla fanatykow. Zreszta jest nas dosc duzo. Jesli chcesz widziec wiecej ... zapraszam na www.taunus.pl lub www.capri.pl pozdrowienia Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Ford Taunus 1978 IP: *.fornfyndet.se 05.09.04, 18:46 Lupinus, Zwracaj uwage na rdze wewnetrzna.Najbardziej rdzewiejacym elementem odpowiedzialnym sa tylnie podluznice juz kolo i za tylnim mostem.Reszta rdzy moze znajdowac w elementach zewnetrznych.Tylni most charakteryzuje sie dosc znacznymi luzami po duzym przebiegu,skrzynia sie trzyma,silnik jest wysmienity i bardzo latwy w naprawie.Wymiana takich elementow jak pasek rorzadu co 60kkm jest przyjemnoscia dla majsterkowicza.Nie trzeba specjalistycznych narzedzi. Latwo jest zdjac glowice dotrzec zawory z<mienic uszczelniacze na zaworach.To sa operacje ktore wykonasz sam majac ksiazke obslugi.Mam taka ale po szwedzku.Kiedyas mialem takie auto ale na poczatku lat 80-tych.Uwazac trzeba na walek rozrzadu czy nie stuka klika.Latwy do wymiany latwe ustawianie kluzow zaworowych.Prosty w obsludze gaznik dubelWebber. Zwroc uwage na reflektory aby nie byly bardzo pordzewiale.Zawsze sluze pomoca techniczna,ten samochod znam od podszewki. Pzdr.Michal Link Zgłoś