Dodaj do ulubionych

Prywata do galtomone

29.09.14, 10:58
Zwracam się do Ciebie, bo znasz się na Nokiach. Wygląda na to, że mimo wszystko kupię jednak Nokię jako kolejnego smartfona, może poprawi się sytuacja z appami, bo ostatnio była w Niemczech nokia do kupienia nawet a Aldi, jak się Windows na smartfony upowszechni, to może i aplikacje się pojawią. Szukałem smartfona, który mógłby odbierać radio cyfrowe (miałbym dzięki temu jeden gadżet do noszenia mniej), ale ani jeden model nie ma takiej możliwości, a w ajfonie to podobno nawet normalnego radia FM nie da się słuchać (taki to postęp, cholera - cofanie się, a nie postęp). Znalazłem gdzieś w internecie, że jedynie Nokia wypuściła kiedyś na rynek specjalny headset Nokia Digital Radio Headset CU-17A do odbioru radia cyfrowego. Headset ten był przeznaczony do telefonów z Symbianem. I teraz moje pytanie, czy słuchawki te będą też działały z telefonami pod WP 8.1. Do Symbiana potrzebny był specjalny programik do obsługi tych słuchawek, jest też taki programik dla WP?
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Prywata do galtomone 29.09.14, 11:29
      Nokia N8, Nokia C7 or Nokia C6-01

i nie chodzi o programik pod symbianem ale o USB On-The-Go support ktorego zdaje sie w windzie nie ma i nie bedzie

discussions.nokia.com/t5/Nokia-Lumia/USB-OTG-support-for-lumia-series/td-p/1492562
      • jureek Re: Prywata do galtomone 29.09.14, 11:41
        jamesonwhiskey napisał:

> Nokia N8, Nokia C7 or Nokia C6-01
        >
        > i nie chodzi o programik pod symbianem ale o USB On-The-Go support ktorego zdaj
        > e sie w windzie nie ma i nie bedzie
        >
        > discussions.nokia.com/t5/Nokia-Lumia/USB-OTG-support-for-lumia-series/td-p/1492562

Czyli dupa. Nadal będę musiał w kieszeni dodatkowo nosić radio, bo żaden z producentów komórek nie pomyślał o wbudowanym radiu DAB. Niech spadają w takim razie na drzewo, nie kupuję nowej nokii.
        • gelati Kwasne winogrona 29.09.14, 12:07
          jureek napisał:

> bo żaden z producentów komórek nie pomyślał o wbudowanym radiu DAB.<

Zapytano kawalera: Czy nie myslal pan o malzenstwie?
          Pewnie, ze myslalem, odpowiedzial, gdybym nie myslal
          dawno bym sie ozenil.

Twoje rozgoryczenie chwilowo jest ekonomicznie nieuzasadnione.
    • nazimno To nie takie proste. 29.09.14, 12:37
      DAB/DAB+ --->>> oplaty licencyjne, patenty, technologia - to kosztuje.
      Wice nie bedzie bez wplywu na cene telefonu.
      A nie kazdy ma zamiar za to placic.

www.radio-wird-digital.de/smartphones-und-das-radio/
      Pogrzebac trzeba w sieci.
      • jureek Re: To nie takie proste. 29.09.14, 13:30
        nazimno napisał:

> DAB/DAB+ --->>> oplaty licencyjne, patenty, technologia - to kosztu
        > je.
        > Wice nie bedzie bez wplywu na cene telefonu.
        > A nie kazdy ma zamiar za to placic.

No więc nokia pomyślała i umieściła tę funkcję w słuchawkach. Kto nie chciał płacić, nie płacił, a kto chciał słuchać radia cyfrowego, dokupił sobie słuchawki. Rozwiązanie niegłupie, ale pewnie operatorzy telefonii komórkowej przywołali nokię do porządku i już tego nie oferują. Nie, to nie. Bez łaski. Kupię sobie osobny odbiornik DAB (dotychczasowy zaczyna świrować - wiadomo, skończyła się gwarancja, więc klient powinien kupić nowy).

> www.radio-wird-digital.de/smartphones-und-das-radio/
        > Pogrzebac trzeba w sieci.

No i co z tego wynika? Że ewentualnie coś się planuje, co technicznie już dawno jest możliwe, tylko operatorzy telefonii komórkowej ze względów biznesowych to blokują, a producenci komórek się ich słuchają.
    • nazimno I to: 29.09.14, 12:41

absolutrelax.de/dabradio/samsung-galaxy-s-wifi-5-0-dab.html
      • jureek Re: I to: 29.09.14, 13:34
        Serdeczne dzięki za tego linka, zaraz idę opieprzyć z góry na dół sprzedawców w super odstawionym salonie Samsunga, którzy jeszcze w piątek twierdzili, że żaden z ich modeli nie odbiera DAB+
        • nazimno To nie jest telefon !!! 29.09.14, 13:36
          To jest telefonopodobny MP3 Player z chipem DAB i dostepem do WiFi !!!

• nazimno Dane techniczne: 29.09.14, 13:41

www.etest.de/mobile/test_technische_daten-21163-1-samsung_galaxy_s_wifi_5_0.html#TechnischeDaten
          • jureek Re: To nie jest telefon !!! 29.09.14, 14:01
            nazimno napisał:

> To jest telefonopodobny MP3 Player z chipem DAB i dostepem do WiFi !!!

Ale wymyślili!
            • nazimno To jest chwyt marketingowy. 29.09.14, 14:10
              Samsung pokazal ludziom od DAB, ze mozna to latwo zrobic.
              Sprawy byc moze teraz ulegna przyspieszeniu.

Wycieto wiec celowo modul GSM/3G, czyli telefon, zeby nie naruszac porozumien.
              Ale to jest pikus, aby go tam wstawic.

Poniewaz jest problem z licencjami i patentami, nie wprowadzono na rynek telefonu z DAB.
              • nazimno Wyjasnienie co do patentow. 29.09.14, 14:51
                Beda wiec nowe chipsety do telefonow. Troche to potrwa.

www3.ebu.ch/fr/contents/expertise/technology/news/201301/d-day-for-dab-patents.html
                • jureek Re: Wyjasnienie co do patentow. 29.09.14, 15:41
                  nazimno napisał:

> Beda wiec nowe chipsety do telefonow. Troche to potrwa.
                  >
                  >
                  >
                  > www3.ebu.ch/fr/contents/expertise/technology/news/201301/d-day-for-dab-patents.html

Patrzyłeś na datę? To nie patenty blokują produkcję nowych chipsetów. Nawet gdyby nadal trzeba było płacić opłaty patentowe, to są to przy masowej produkcji kwoty rzędu kilku euro.
                  www.rein-hoeren.de/radio/dab/2013/sinkende-ger%C3%A4tepreise/1688
                  Twój przykład z samsungiem pokazał, kto naprawdę jest tutaj hamulcowym.
                  Rozwój hamują dostawcy telefonii komórkowej, którzy chcą zmusić klientów do słuchania radia internetowego, bo na tym zarabiają. Galatome też zapytał, czemu nie słucham tych stacji w streemingu internetowym. To o to tutaj chodzi.
                  • nazimno A Ty bys inaczej kombinowal? 29.09.14, 17:37
                    Sprzedajac de facto megabajty "transferu" (w gruncie rzeczy to glupi pomysl, tak jak z roamingiem byl glupi).

Przez lata patenty hamowaly te opcje. Teraz jest okazja, aby sie otrzasnac z tych wiezow.
                    Powoli sie to konczy, ale nie definitywnie.

Jest kilka innych patentow zaleznych, w ktorych ukryte sa haki. I to tez jest problem.
                    Tak czy inaczej dojdzie do Wprowadzenia opcji.
                    • jureek Re: A Ty bys inaczej kombinowal? 29.09.14, 17:53
                      Tak samo mogę zapytać, czy na miejscu Stalexportu też byś nie kombinował z umowami zakazującymi modernizacji dróg koło A4, żeby ludzie nie rezygnowali z płatnej autostrady. To jest ta sama sytuacja.

nazimno napisał:

> Sprzedajac de facto megabajty "transferu" (w gruncie rzeczy to glupi pomysl, ta
                      > k jak z roamingiem byl glupi).

Niech se sprzedają, co chcą, tylko niech nie wciskają mi kitu, że to ja mam z tego korzyść, podczas gdy tak naprawdę, to te nowsze modele są dla mnie mniej funkcjonalne niż starsze.
                      Ten niby postęp techniczny nie jest dla mnie, lecz dla sprzedawców transferu. Podobnie z internetem. Są szybsze łącza, szybsze komputery, a np. to forum ładuje się wolniej niż 10 lat temu.
                      • crannmer Szybkie wolne forum 24.06.15, 09:02
                        jureek napisał:
                        > Ten niby postęp techniczny nie jest dla mnie, lecz dla sprzedawców transferu. P
                        > odobnie z internetem. Są szybsze łącza, szybsze komputery, a np. to forum ładuj
                        > e się wolniej niż 10 lat temu.

Zainstaluj sobie jakis noscript, a nie wyjdziesz ze zdziwienia, jak szybko to forum moze sie ladowac. I jak przyjemne stanie sie z niego korzystanie (o ile odfiltrujesz kilku sztandarowych trolli i przyglupow).
                  • samspade Re: Wyjasnienie co do patentow. 29.09.14, 18:12
                    Czesto slucham radia przez siec poniewaz delikatnie mowiac radio w tel szumi.
                    • jureek Re: Wyjasnienie co do patentow. 30.09.14, 12:55
                      samspade napisał:

> Czesto slucham radia przez siec poniewaz delikatnie mowiac radio w tel szumi.

Z radiem DAB nie ma tego problemu, jakość jest lepsza niż radia internetowego, więc dlatego dostawcy sieci komórkowych się tego radia boją i nie chcą, żeby producenci komórek umożliwiali jego odbiór.
                  • nazimno IFA 2014 z poczatku wrzesnia - przyszlosc DAB 30.09.14, 11:58

www.heise.de/netze/meldung/Verein-Digitalradio-Deutschland-plaediert-fuer-rascheren-UKW-Ausstieg-2390987.html
                    PS
                    Moze nastapi to nawet predzej.
                    • jureek Re: IFA 2014 z poczatku wrzesnia - przyszlosc DAB 30.09.14, 12:54
                      nazimno napisał:

> Moze nastapi to nawet predzej.

Jeżeli zostaną spełnione pewne warunki, czyli pokrycie co najmniej 98% powierzchni kraju i 50% udziału rynkowego odbiorników DAB wśród wszystkich odbiorników radiowych. Więc niech się postarają, żeby producenci smartfonów oferowali także odbiór DAB, bo inaczej trudno będzie osiągnąć te 50%.
                      Trochę szkoda tylko, że moje stare lampowe radio o pięknym brzmieniu zostanie zredukowane do roli mebla.
                      • nazimno Nie sprzedawaj lampowego! 30.09.14, 13:26
                        Dzialajace egzemplarze beda bardzo drogimi starociami !!!
                        Tak jak pierwsze patefony, gramofony i grajace szafy.

• jureek Re: Nie sprzedawaj lampowego! 30.09.14, 13:33
                          nazimno napisał:

> Dzialajace egzemplarze beda bardzo drogimi starociami !!!

Jak wyłączą normalny UKF, to będzie to już niestety egzemplarz praktycznie niedziałający :(
                          Teraz jeszcze słucham na tym radiu Trójki (bo w Polsce je mam), ale jak przejdą na nadawanie wyłącznie w DAB, to czego będę miał na nim słuchać?
                          • nazimno Pozostaja jeszcze: 30.09.14, 13:50
                            -dlugie
                            -srednie
                            -krotkie

No i kot moze sie na nim wylegiwac. Koty lubia cieplo.

• galtomone Re: Prywata do galtomone 29.09.14, 13:43
      Po piersze nie mam zielonego pojecia.
      Po drugie - mozesz rzucic okiem na Windows Phone Marketplace i zobaczyc czy cos bedzie z nazwy podobnego (gdyby nie bylo na PL, zmien region sklepu - moze sie okazac, ze jest na US czy UK)
      Po trzecie watpie.
      Po czwarte - stacja, ktorej chcesz sluchac nie streamuje sygnalu do netu???

Przykro mi ale w tym Ci wiecej nie pomoge, sam tematu nie rozgryzalem z braku potrzeby.
    • trypel Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 12.01.15, 22:00
      dostałem w spadku lumię.
      Najważniejsze dla mniej jest żebym mógł zaimportować kontakty z gmaila.
      Podobno z gmaila to problem wiec utworzyłem konto na outlook.com sciągnąłem na nie kontakty z gmaila.
      Konto uruchomiłem na lumii. Czyta mejle (zresztą z gmaila też :) ) ale za cholere nie chce sciągnąc kontaktów. Resetowałem telefon już 2 x. Robiłem wszystko wg wskazówek od początku i d*pa blada.
      może ktoś wie dlaczego w ogóle nie mam opcji importowania z konta, tylko importuj z karty sim.
      • nazimno Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 12.01.15, 22:52
        discussions.nokia.com/t5/Lumia/How-to-get-contacts-from-GMail-to-Nokia-Lumia-800/td-p/1222163
        Moze ten watek cos pomoze...
      • galtomone Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 13.01.15, 07:37
        A w samych kontaktach nie masz jakiegoś dziwnego filtrowania ustawionego?
        Jeśli sa sciagniete maile to kontakty i kanledarz tez musza być. Natomiast ich pokazywanie zależy od dodatkowych ustawien.
        Doluz tez (bez cudowania) konto gogle, u mnie działa bez problemu, ale mam troszkę nowszego WP niż w Lumii 800
        • trypel Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 13.01.15, 08:21
          no własnie nie wiem.
          Sprawdzam dalej od rana.
          Mejle hulają.
          Na Hotmailu. Na Gmailu też.
          Ale dalej nie ma opcji importowania kontaktów z konta i nie umiem tej opcji znaleźć.
          Nie mam opcji innego przeniesienia kontaktów bo jest ich za dużo.
          Chyba że moge wyexportować z gmaila plik excel i "jakoś" potem wciągnąc go do nokii?
          • trypel Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 13.01.15, 13:44
            udalo sie od d*py strony

sciągnąłem na lumie jakąś aplikację do transferu i ona sobie sciągnęła wszystkie kontakty z bb przez bt.

ufff
            teraz trzeba sie nauczyć lumii.
            • galtomone Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 13.01.15, 14:47
              Zajmie Ci to jakies 5 min ;-)
          • galtomone Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 13.01.15, 14:46
            trypel napisał:

> no własnie nie wiem.
            > Sprawdzam dalej od rana.
            > Mejle hulają.
            > Na Hotmailu. Na Gmailu też.
            > Ale dalej nie ma opcji importowania kontaktów z konta i nie umiem tej opcji zna
            > leźć.

Bo nie importujesz!!!!!
            Kontakty powinny ci sie wyswietlic automatycznie bo sa powiazane z kontem.
            Wyjatkowo dziwne zachowanie.

A co Ci sie teraz wyswietla w zakladace kontakty/ludzie? Nic?
            A jak wejdziesz na outlook.com i przelaczysz na zakladke ludzie - masz kontakty?

> Nie mam opcji innego przeniesienia kontaktów bo jest ich za dużo.
            > Chyba że moge wyexportować z gmaila plik excel i "jakoś" potem wciągnąc go do n
            > okii?

Nie, nie!!!! Zadnych takich magii - maile, kontakty, kalendarz to wszystko po wpisaniu loginu i hasla pojawia sie zawsze automatycznie.

Wyslanie/sciagniecie poczty jest tez roznoznaczne z odswiezeniem listy kontaktow i kalandarza.
            Zmiany sie wtedy musza synchronizowac miedzy urzadzeniami.

Ale w samej zakladce kontakty sa dodatkowe filtry - (przynajmniej w WP*) jakie kontakty z jakich kont sie maja pojawic, czy z nr telefonow czy bez, czy z FB... itd...
            • trypel Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 13.01.15, 14:59
              w ogóle nie miałem czegoś takiego o czym piszesz.
              Nie wiem czy ktoś tu coś nakombinował czy też jakas dziwna wersja windows.phone 7.8
              • galtomone Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 13.01.15, 15:18
                Sprawdze w weekend u tescia co moja 710 odziedziczył :-)
                • trypel Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 13.01.15, 15:22
                  u mnie odwrotnie - ja po tesciu :D
                  • galtomone Re: Lumia 800 - hilfe/help/pomocy 13.01.15, 18:46
                    Wazne, ze w rodzinie zostaje ;-)
    • galtomone update - jakby ktos rozwazal zakup tel z WP 24.06.15, 07:33
      Moja 920 już zaczela dogorywać. Wczoraj za ciut ponad 400 zl kupiłem Lumie (już by Microsoft) 640 LTE. Nowka sztuka nie smigana, jak facet w lombardzie sprzedawal to plakal.
      powiem szczerze... jestem bardzo milo zaskoczony. pieniądze za telefon smieszne a naprawdę daje rade. I bateria calkiem OK!
      Mimo niby gorszej specyfikacji, jednak czuc, ze telefon jest 3 lata młodszy i działa to naprawdę sprawnie.
      • gzesiolek Re: update - jakby ktos rozwazal zakup tel z WP 24.06.15, 12:15
        Ja jednak licze, ze malomietki wreszcie wprowadzi jakis model z podwojnym simem i LTE... Dopiero wtedy moja Lumie z czystym sumieniem wymienie... mimo ze jak na razie nie chce jakos mi dogorywac ;)
        • galtomone To marnie liczysz :-) 24.06.15, 14:40
          www.gsmarena.com/microsoft_lumia_640_lte_dual_sim-7083.php
          • gzesiolek Re: To marnie liczysz :-) 01.07.15, 14:32
            No to jakos przegapilem go... jeszcze na przelomie kwietnia i maja na oficjalnej stronie Lumii wszystkie Dual SImy nie mialy LTE...
            Ok, juz wiem co sobie sprawie na gwiazdke (choc mam nadzieje, ze bedzie np. 940 Dual Sim :P )
            • galtomone Re: To marnie liczysz :-) 01.07.15, 14:41
              Watpie.. ale kto wie.
              Flagowce sa tak wypchane innymi pie...mi, ze na druga karte sim zwykle nie ma miejsca.
              Ale z 640LTE, która kupiłem za cale 450 zl jestem bardzo zadowolony. DO czasu nadejcia falgowcow spokojnie z nia wytrzymam.
              I kto wie, czy nie dluzej... bo wlasciwie wszystko działa OK, wręcz lepiej niż w 920 a bateria to wogole bajka.
      • qqbek Gratuluję :) 24.06.15, 23:20
        Zadowolenia z kupna ciut słabszego telefonu.
        Ja bym tak nie mógł "low-end" jechać.
        Potrzebuję wydajnego telefonu z dobrym ekranem jak mało kto :)

Sprawne działanie (Antutu score gdzieś koło 12k)? Może i w codziennych zastosowaniach, jak się ktoś za bardzo na "zwisy" nie patrzy.
        Ale nie dla mnie :P Ja muszę ściągnąć i obejrzeć 100-stronnicowego .docx (naszpikowanego grafiką) albo .pdf-a w kwadrans... bo potem może zlecenie "uciec".
        Na poprzednim aparacie (porównywalny właśnie z 640 LTE co do wydajności) było to czasem sporym problemem.

Bateria? Moja skromna 2300mAh wytrzymuje czasami nawet 3 dni... a każdorazowo 2 dni intensywnej eksploatacji. Ponad rok w akcji, więc nie sądzę by coś się zmieniało (jedyne złe wieści, to to że z racji "topowości" modelu i jego wodoszczelności wymiana tylko w autoryzowanym serwisie i za ładne pieniądze... jak "przestanie trzymać") - w trakcie urlopu, w ubiegłym roku, trzymała 5 dni z hakiem.

Co chcę powiedzieć - nie ma co się szczypać :)
        Jak chcesz fajny tani telefon z Androidem to kup Galaxy S5 albo Xperię Z1.
        Z WP niestety wybór masz pomiędzy "półkami" Małomiękkiego a nie markami... dokładnie tak, jak u tych od gryzionego jabca.
        • galtomone Re: Gratuluję :) 25.06.15, 07:27
          qqbek napisał:

> Zadowolenia z kupna ciut słabszego telefonu.
          > Ja bym tak nie mógł "low-end" jechać.
          > Potrzebuję wydajnego telefonu z dobrym ekranem jak mało kto :)

Wiesz, ja wsord swoich znajomych uchodzę za dziwaka (geek?) wiec zaufaj mi wiem co mowie. Dotad (do 920) wymiana telefonu co rok i nigdy nizej flagowaca nie schodzilem.

Jako, ze flagowcow z W10 na razie fizycznie nie ma a moja 920 po trzech!!! latach używania wariujej - probmy z bateria, peknieta obudowa od wielu upadkow (topierwszy telefon, który u mnie wygląda na używany) uznałem, ze "na w miedzy czasie" trzeba kupic cos.

Mialo mieć nizla baterie, aparat i WP, który bardzo mi pasuje.

I wiesz... ze nie wiem czy będę za wszelka cene przesiadać się na flagowaca?
          Mimo braku OIS, który miałem w 920 zdjęcia z aparatu sa naprawdę OK (oczywiście z z lustrzanki lepsze... ale to dwa swiaty).
          Procesor to tylko 4 rdzwniowy Snapdragon 400 - ale mimo kolo 120 aplikacji (i ja nigdy ic nie wylaczam tylko wracam na Staet), wszystko smiga az milo. W zasadzie wyraźnie lepiej niż w leciwej już 920.

Moje jedyne uwagi do telefonu to trochę za śliskie "plecy" - ale można tylna klapke wymienić - rozne kolory sa i faktura do wyboru.
          I marnie ustawiony glosnik. W 920 było stereo na dole telefonu, tu jest mono na plecach. Jak telefon lezy na biurku to wyraźnie go słabiej slychac.
          Tyle.

Jest nawigacja (na swiat!!), dostałem Office 365 na rok, 5 cali wyświetlacza, rozdzielczość poniżej Full HD (taka chciałem i we flagowcu jej nie dostane - mam w domu Galaxy S8.4 z ta idiotyczna rozdzielczoscia 2560 na cos tam - baterie to zre, procesor obciaza a żeby roznic bila po oczach... ja nie widze).

> Sprawne działanie (Antutu score gdzieś koło 12k)? Może i w codziennych zastosow
          > aniach, jak się ktoś za bardzo na "zwisy" nie patrzy.

Zero zwisów serio!!! To nie Android. Być może (np. Spotify) uruchamia się troszkę dluzej niż gdybym na telefon wydal 3k a nie 400 zl - ale zwisy???
          S8.4 ma dobry wynik w Antutu i co ztego - tnie się częściej niż ta Lumia 64 - ale to inny system.
          Ja na te wyniki nie specjalnie patrze - w poczcie, przeglądarce czy nawigacji... jelsi wsyzstko sprawnie, płynnie działa to co mnie obchodzi ile p. jest w syntetycznym teście?
          A telefon naprawdę działa spoko.
          Porownywalem z 930 i naprawdę... jest ciut wolniej ze startem kilku większych aplikacji.. ale nie na tyle by usprawiedliwialo to +1000 zl do ceny.

> Ale nie dla mnie :P Ja muszę ściągnąć i obejrzeć 100-stronnicowego .docx (naszp
          > ikowanego grafiką) albo .pdf-a w kwadrans... bo potem może zlecenie "uciec".

To potrzebujesz dużo RAM a nie mocnego proca :-) Ja zupełnie nie.. ale jak się pojawi Citiman/Talkman z W10 i 3GB ram na pokładzie to się zastanowię.
          Dla mnie najwazniejsza jest jakość zdjęć i bateria.

> Na poprzednim aparacie (porównywalny właśnie z 640 LTE co do wydajności) było t
          > o czasem sporym problemem.

> Bateria? Moja skromna 2300mAh wytrzymuje czasami nawet 3 dni... a każdorazowo 2
          > dni intensywnej eksploatacji.

W 920 wytrzymywala mi 8h. Rozwazalem teraz przesiadke (na chwile ) na Z3 Compact... ale uznałem, ze jk na chwile to szkoda kasy...a 640 jak z bateria jest ne wiem - ale zapowiada się dobrze.

> Co chcę powiedzieć - nie ma co się szczypać :)
          > Jak chcesz fajny tani telefon z Androidem to kup Galaxy S5 albo Xperię Z1.

Ja mam Androida na S8.4 - i już dziekuje. Miałem tez S3 i za Samsungi to ja już generalnie dziekuje.
          Z3 (zamiast Z1 rozwazalem - geek nie kupuje starych modeli! ;-) ) - ale skoro docelowo ma być windows i z windows korzystam na codzien... i wiem jak wkurza mnie andek na S8.4 uznałem, ze szkoda wydac o 1000 zl więcej i się wkurzac.

> Z WP niestety wybór masz pomiędzy "półkami" Małomiękkiego a nie markami... dokł
          > adnie tak, jak u tych od gryzionego jabca.

Ano... nie wydaja teraz nowych telefonow bo nowy system tuz za rogiem a z nim nowe możliwości. Np. działanie telfonu jak laptopa - po podloczeniu do dużego ekranu pjawi się desktop, itd...
          Mnie to pasuje.

I na pewno 640 nie jest flagowcem, jest z plastiku, itd... Ale w działaniu systemu i aplikacji dla zwykledo Kowalskiego nie czuc ze brakuje mocy .... no i cena.
          Nowy smartfon tej klasy + Office na rok za ciut ponad 400 zl? :-)
          • jureek Re: Gratuluję :) 02.07.15, 00:25
            Office tylko na rok? No to jest gorzej niż było, a mojej Lumii 630 takiego ograniczenia nie mam.
            • galtomone Re: Gratuluję :) 02.07.15, 07:25
              Nie slyszalem, żeby z jakimkolwiek urządzeniem 365 dawali na dluzej.
              Jak masz to się ciesz (choć jakos mi się wierzyc nie chce)!
              • jureek Re: Gratuluję :) 02.07.15, 10:58
                galtomone napisał:

> Nie slyszalem, żeby z jakimkolwiek urządzeniem 365 dawali na dluzej.
                > Jak masz to się ciesz (choć jakos mi się wierzyc nie chce)!

Ja nie mam office 365. Nawet nie wiem, co to jest. Mam normalny word, excel i używam tego bez żadnych ograniczeń czasowych.
                • galtomone Re: Gratuluję :) 02.07.15, 15:25
                  Aaaa.... no to jednak inny product.
                  Office 365 to niejako usluga, dostajesz (dostep do pelnego office, dostajesz dodatkowe miejsce na OneDrive, dostajesz możliwość instalacji pakiet np. na tablecie). A wprzypadku oferty biznesowej (place za to ok 40 zl/miesięcznie) mam możliwość legalnej instalacji pakietu na 5 ciu komputerach. Taki office w ersji pudełkowej kosztowałby mnie znaczneiw iecej... + tu mam zawsze najnowsza wersje.

Ot.. inna opcje korzystania z legalnego oprogramowania.

Wersja dla uzytkownikow domowych to 199 zl na rok - a mnie dodatkowe 1TB w chmurze bardzo pasuje.
                  • jureek Re: Gratuluję :) 02.07.15, 16:27
                    Nie mam pięciu komputerów, więc nie bardzo mnie to interesuje.
                    • galtomone Re: Gratuluję :) 02.07.15, 22:13
                      No a my mamy - desktop w domu, laptopy, tablety... Wyszlo nam, ze to rozsadniejsa opcja dla dwojki ludzi i większej ilości sprzętu w domu.
        • gzesiolek Re: Gratuluję :) 01.07.15, 14:43
          Akurat przeglądanie plików office'a i PDF to jest jedna z tych rzeczy w których uwidocznila sie przewaga WP nad Androidem (przynajmniej tym sprzed jakichs 3-4lat w Galaxy S2 LTE)
          Procesor w Lumii 920 podobny, ale to jak mi smigalo otwieranie ksiazek, dokumentow, czasopism, plikow Excel/Word w stosunku do Samsunga...
          Wreszcie stwierdzilem, ze do przeczytania czy szybkiego sprawdzenia tego typu rzeczy nie potrzebuje laptopa... wczesniej to byla katorga...
          • who_cares Re: Gratuluję :) 01.07.15, 16:06
            Samsungi hamuje TouchWiz plus pełno preinstalowanego syfnego oprogramowania. Moto G2 LTE czy nawet Moto E2 LTE za niecałe pięć stów chodzi całkiem żwawo ale na czystym Androidzie a mają dużo słabsze bebechy niż flagowe Samsungi.
        • nazimno przeglad dual sim & LTE 01.07.15, 14:57

www.dualsim-handytest.de/lte-dual-sim-handy-infos/#LTE%20Dual-SIM%20Handys%20in%20Deutschland
          • gzesiolek Re: przeglad dual sim & LTE 01.07.15, 15:07
            WIndows Phone nieobecny :(
            • nazimno LTE moze miec haka... 01.07.15, 15:10
              W Polsce sa w eksploatacji pasma:

www.uke.gov.pl/files/?id_plik=9455
              Trzeba uwazac, co sie kupuje, bo moze sie okazac, ze telefon ma LTE, ktore
              nie jest kompatybilne z podzialem pasm radiowych w Polsce.
    • nazimno Re: Prywata do galtomone 24.06.15, 08:47
      www.portable-player.de/2012/10/29/lingo-ivy-ermoeglicht-den-dab-empfang-mit-ios-und-android-geraeten/
      • jureek Re: Prywata do galtomone 02.07.15, 00:30
        Niestety z moim telefonem nie zadziała, bo mam WP 8.1
        Kurcze, żeby ciągle nie było modelu z wbudowanym odbiornikiem DAB. Dziadostwo i tyle.
        • nazimno Re: Prywata do galtomone 02.07.15, 06:56
          To przez te p...ne patenty i oplaty
          licencyjne za chipsety.

Malo kto bedzie chciec doplacic
          za ten bajer, ktory operatorom
          obnizy zysk z transmsjii danych
          na tych jeleniach, ktorzy sluchaja
          stacjii radiowych za posrednictwem
          streamingu i IP.

Bo do dab+ wystarczy antenka
          ze sluchawek i z zysku - zimna d...a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się