Dodaj do ulubionych

XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa...

02.11.14, 12:09
Ceny zaczną się od 229 tys złotych
moto.pl/MotoPL/1,88389,16895683,Nowe_Volvo_XC90___Znamy_ceny_w_Polsce.html#BoxMotoTxt
Jeśli cenni w innych krajach wygląda podobnie
ciemność widzę.. ciemność

X5 i X6, ML, Q5 i Q7, nawet lex RX
wydają się znacznie ciekawsze...

Tylko nie piszcie, że cena w tym segmencie nie gra roli - to po pierwsze nieprawda - ktoś kto tyle płaci chce prestiżu a volvo nigdy nie grało w klasie premium. Aspirowało, to prawda, ale poniżej.. Druga kwestia - ponad połowa sprzedaży to XC60 w grupie cenowej 130-170 tys
XC90 poszybowało na Marsa.
Mimo szczerej sympatii do marki - nie spodziewam się sukcesu.
A Wy?

jeep
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 02.11.14, 12:50
      Jak ktoś lubi markę,to cena jest bez znaczenia.Mój znajomy ostatnio "wyskoczył" ponad 170tys. za Volvo S60.Osobiście w życiu bym nie kupił,a jemu się podoba i tyle.
      • galtomone Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 02.11.14, 17:41
        Ale ilu takich prawdziwych fanow jest?
        Volvo to nie Apple :-)
    • karakalla Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 02.11.14, 13:36
      Zasadnicze pytanie jest następujące: czy przegryzą się wizerunkowo przez brak silników > 2,0 R4. Można przytaczać argument, że w przypadku X5 czy ML schodzi dużo najtańszych 4-cylindrowców, no ale tu imidż, nie bez znaczenia przecież dla kogoś wydającego takie a nie inne pieniądze na te samochody, wyrabiają wyższe wersje. W szczególności jak na taki stan rzeczy zareagują długofalowo Ameryka i Chiny.

Po prawdzie cholera wie. Posunięcie z silnikami, wymuszone przez konieczność cięcia kosztów, oceniam jako ryzykowne, ale niepozbawione szans. 60%, że Volvo się jednak przewiezie, 40%, że mu się uda.
      • hutchence Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 02.11.14, 20:29
        Ale za oceanem to chyba śmiało można dostać z V6. Podobnie jak z nowym mondeo.
        • karakalla Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 02.11.14, 21:08
          O, nie. Na obecnej szóstce (notabene rzędowej), którą można dostać jeszcze w S/V60 i XC60T6 kończy się epoka takich silników u Volvo. W nowym XC90 nie będzie ich ani w Ameryce, ani nigdzie. Podobno platforma SPA, na której zbudowany jest ten, a posadzone zostaną kolejne modele konstrukcyjnie wyklucza zamontowanie silników większych niż R4, jaka jest prawda i czy za dwa lata nie będą wyciągać na gwałt z lamusa tamtej szóstki, się okaże. Ale na chwilę obecną Volvo głośno deklaruje głęboką wiarę i raduje się dobrodziejstwami płynącymi z ogłoszonej jako dogmat czterocylindrowości.
        • jeepwdyzlu Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 02.11.14, 22:22
          Ale za oceanem to chyba śmiało można dostać z V6.
          -----------
          no właśnie karakalla napisał
          W OGÓLE nie ma do tego auta motorów innych niż 4 cylindrowe...
          Ok, rozumiem - S klasa pewnie też jest z rzędową czwórką, ale poza tym są 6, 8 a pewnie i 12tki...
          Zresztą motory to jedno, a image - pomazany chińskim sosem - wart jest 3 setek?
          Otóż nie jest....
          Co będzie?
          Klapa
          a potem wstyd - jak w volvo będą akcje jak u Citroena - u którego cennik jest tylko biletem wstępu na kabaret....

jeep
    • lazy.eye Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 02.11.14, 15:32
      To są ceny dla zamożnych ludzi, którzy wartość produktu oceniają m.in. po cenie. Musi być odpowiednio skalkulowana, ani za niska ani za wysoka.
      Osobiście wolałbym to Volvo niż Merca czy BMW.
      • dziala_nawalony Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 02.11.14, 15:58
        To są ceny dla zamożnych ludzi, którzy wartość produktu oceniają m.in. po cenie. Musi być odpowiednio skalkulowana, ani za niska ani za wysoka.

pewnie sa i tacy, ale jesli zamozny to nie znaczy ze nie kalkuluje i nie mysli. Dla mnie juz volvo umarlo.
    • novationen Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 02.11.14, 19:21
      A 'wisienką' na tym torcie są nieszczęsne 4 cylindry... I ja nic przeciwko R4 nie mam, ale nie w takim samochodzie
    • gzesiolek Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 03.11.14, 01:15
      Spoko, musza pokazac jakie to premium i spic smietanke od oczekujacych fanboyow, co sie na nowa generacje naczekali...
      Po roku bedzie 30-40tys w dol w cenniku...
      Z tego co pamietam XC60 na wielu wersjach zjechalo 20tys w cenniku w rok dwa po premierze...
    • przemekthor Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 03.11.14, 11:14
      Ja tam nie biłbym w wielki dzwon. Ostatecznie kupując auto zwraca się uwagę na wygląd, komfort i to, jak auto jeździ. Jeśli nowe XC90 zapoda typowo obecnie volvowski zestaw - hiperkomfortowe wnętrze, wykończenie na topowym poziomie plus bardzo dobre osiągi, to sprzedaż będzie.
      W bieżącym roku sporo wyjeździłem nowym Range Roverem Sport. Oczywiście diesel, ten mniejszy. Powiem tak - Range jest tak cichy, że silnika niemal nie słychać, mimo, że to zwyczajny klekot. Gdyby tam był wrzucony R4 o takiej mocy, nie robiłoby to różnicy, w końcu nie siedzę w komorze silnika - byle jechał i robił to z satysfakcjonującymi osiągami i względnej ciszy. Swoją drogą - Range V6 diesel w wersji HSE (która dupska nie zrywa, ani tam jakiegoś wyposażenia nie ma, zbiera się jak kombi z dwulitrowym dieslem) kosztuje ponad 400 klocków. 300 stówy za 300-konne XC90 wygląda przy tym bardzo korzystnie.
      • jeepwdyzlu Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 03.11.14, 11:18
        jak bym chciał 4 cylinfrówkę
        to bym kupił rava albo civa
        owszem - skóra nie ta ale cena 3 razy niższa...

Nie przemek - Szwedy jadą po bandzie...
        Nie uda im się. Nie za tą kasę.
        Sensowny model kosztuje 300, 330 tys
        DWA razy za dużo...
        jeep
        • szymi_mispanda w polszy i tak zejdom 3 sztuki rocznie hehe... 03.11.14, 11:28
          ...

jedna dla BOR'u i dwie dla jakis pierdzidupkow z zachodu ktorych tu zeslaly korporacje na rok czy dwa do zarzadzania lokalna farma niewolnikow

pieprzenie ze volvo jest dla zamoznych ludzi i nie moze byc za tanie hehe - sa tacy ludzie ale 1. nie w polsce 2. dla takich to jest lorinser czy fab design a nie kurde volvo

to tyle od strony ekonomicznej

od strony technicznej - 2 litry i cztery cylindry to jest zapasc

jak ktos nie jechal autem z duzym silnikiem to nie wie o czym mowa - 2 litry nawet jak bedzie mialo 500 koni nie bedzie jechac jak 5 litrowe v8

i nie chodzi o to jak szybko sie rozpedza

• przemekthor Re: w polszy i tak zejdom 3 sztuki rocznie hehe. 03.11.14, 11:53
            Mnie tam specjalnie tłumaczyć rzeczy oczywistych nie trzeba, jedyne w tej chwili godne uwagi volvo to S60 T6, drugie obok paska nowe auto, które za dwieście klocków daje 300 KM z uczciwego 6-cylindrowego trzylitrowego silnika.
            • szymi_mispanda Re: w polszy i tak zejdom 3 sztuki rocznie hehe. 03.11.14, 12:49
              ja tam nie znam sie - dla mie te ceny sa chore z powodu tego ze w polszy sa chore zarobki

w ynternecie znajdziemy zawsze znaczaco wiecej milionerow niz w prawdziwym zyciu; a ja wiem jak jest w polszy w prawdziwym zyciu

300tys pln to jest dla basolutnie astronomicznej wiekszosci procentowej mieszkancow pomrocznej kwota jaka oni nigdy nie ujrza na oczy

to jest kwota a jaka oni jak sa ku... para wzieli kredyt na 35 lat

ludzi ktorzy tam za tyle kupia samochod zliczymy na palcach

ja mam innego znajomego w innym kraju: tutaj proporcje sa takie ze zarabia on bedac sam tutaj okolo 16tys USD netto - a samochod ma za dokladnie 90tys draży (AED) czyli za jakiej pi razy drzwi 25-30tys USD

typ nie jest wlascicielem lokalnego amber gold a pensja jest normalna pensja
              i to sa mniej wiecej wg mnie prawidlowe proporcje

jak w polsce zauzmy ku... ze ktos jest dyrektorem i zarabia wezmy (pozawyzajmy wszystko na korzysc polszy) 40 000 pln brutto - do lapy mu dadza z tego po odessaniu ze 25 000 pln

wiekszosc polakow jednak ma ta rodzine minimum dziecko i zone - wiec ten wielki emir musi z tych 25tys wyzywic ich, utrzymac dom

niech mu zostaje miesiecznie 10tys PLN

jak on ku... z tego chce kupic samochod za 300tys PLN to ja nie wiem

a ten caly przyklad z dyrektorem w pomrocznej co zarabia 40tys pln brutto to jest jak pisanie o przecietnym johnie doe na przykladzie warrena buffetta

takze zyczymy volvo powodzenia na polskim rynku hehe!

• przemekthor Re: w polszy i tak zejdom 3 sztuki rocznie hehe. 03.11.14, 16:03
                Wszystko prawda. Jest tutat bida i nic dodać.
                Ale czasem się dobrze trafi i dostaje auto firmowe - a jak się firmie przynosi sensowny zysk, to i auto jest sensowne. Firmie to się nawet bardziej opyla wylizingować (czy jak to się pisze poprawnie) samochód dla pracownika, niż dać mu to w pensji.
                Ja na ten przykład w ogóle nie mam włąsnego samochodu. Miałem kiedyś, jak pracowałem na kontrakcie, zagranicznym rzecz jasna, ale wówczas nowy niezły samochód kosztował mnie 3 miechy pracy, więc się nie musiałem szczypać.
            • carnivore69 Re: w polszy i tak zejdom 3 sztuki rocznie hehe. 03.11.14, 14:10
              > Mnie tam specjalnie tłumaczyć rzeczy oczywistych nie trzeba, jedyne w tej chwil
              > i godne uwagi volvo to S60 T6, drugie obok paska nowe auto, które za dwieście k
              > locków daje 300 KM z uczciwego 6-cylindrowego trzylitrowego silnika.

W UK takie np. 535i realnie (czyli katalog minus te 15-18%) spelnia rowniez Twoje kryteria (poki co nie ma tu az tak rabunkowej akcyzy).

Pzdr.
          • lazy.eye Re: w polszy i tak zejdom 3 sztuki rocznie hehe. 03.11.14, 13:49
            > jak ktos nie jechal autem z duzym silnikiem to nie wie o czym mowa - 2 litry na
            > wet jak bedzie mialo 500 koni nie bedzie jechac jak 5 litrowe v8
            >
            > i nie chodzi o to jak szybko sie rozpedza

Sęk w tym, że te 2 litry rozpędzą się szybciej niż V8, które jest lepsze dopiero przy dużych prędkościach, co w suvach nie ma zastosowania.
            Luksusowe suvy są dobrze wyciszone i nie przenoszą wibracji.
            Przeciętny użytkownik suva to korpolaska lub zapasiony burak, który dźwięku v8 nie odróżniłby od odkurzacza.
            • szymi_mispanda Re: w polszy i tak zejdom 3 sztuki rocznie hehe. 03.11.14, 14:29
              nie wiem kto tym przecietnie jezdzi, nie wiem tez dlaczego v8 ma byc lepsze przy duzych predkosciach

ja tam sie po prostu nie moge z tym zgodzic i tyle

no ale nie boleje nad tym strasznie bo nie ma w gamie volvo absolutie nic co mnie interesuje

oprocz FH16 z kabina XXL z 750 konnym D13 4x2, koniecznie z dwoma pomaranczowymi kogutami od ladunkow hewi-djuti i ospojlerowane z laleczkami miszlę na krancach spojlera

jak sie dorobie to oprocz dwoch osobowek sobie moge zakupic takie do jazdy w weekedny hehe
              • jeepwdyzlu Re: w polszy i tak zejdom 3 sztuki rocznie hehe. 03.11.14, 14:33
                XC 60 jest niezłe, XC 70 chyba też (nie wiem, nowym nie jechałem)
                XC60 ma rozsądne ceny - można 4x4 z średnim dieslem i skórą trafić za 140 tys
                I dlatego ten model się sprzedaje.
                XC90 też będzie jeśli będzie za ośkę kosztować 160 a za wypasa 210
                czyli 100 tys taniej niż w dzisiejszym cenniku. A nawet więcej...
                jeep
                • szymi_mispanda no tak xc60, 90 itd itp.... 03.11.14, 14:43
                  ...pewnie to sa wszystko bardzo dobre auta

ale jak to fronczewski w reklamie lata plyna a my...a ja ciagle niedojrzaly

ja to chyba nigdy nawet przy 60 latach na karku nie bede chcial nic co ma inna konfiguracje niz naped na tyl, sedan badz kupe, i 8, 12 lub wiecej cylindrow

przeciez nie bede jezdzil jakims prostopadloscianem na kolach z dwulitrowym dyzlem hyhy
                  jeszcze 4x4 - nawet raz na miesiac nie mozna na czerwonym gumy spalic jak jakies dupy stoja z boku...lipa totalna
                  • jeepwdyzlu Re: no tak xc60, 90 itd itp.... 03.11.14, 15:18
                    szymi powtórzę
                    za rzadko tu piszesz :-)
                    lipa..

jeep
                  • przemekthor Re: no tak xc60, 90 itd itp.... 03.11.14, 16:20
                    Wszystko jest kwestią priorytetów - nie robi mi różnicy, czy wiozę sobie dupsko 300-konnym Range'em czy volvem V40 z benzyną jeden sześć. Widać jestem już ramolem, pomimo 30 lat do emerytury.
          • greges58 Re: w polszy i tak zejdom 3 sztuki rocznie hehe. 06.11.14, 11:55
            zgoda, ale to jest auto stworzone do wożenia deski na plażę w Venice !
            bulwarówka...
            przecież każdy normalny kierowca od razu wypieprza te dwa tylne foteliki ?
            i masz komfortowe czteroosobowe autko ;) do jazdy z prędkościa 55 mil...
            wszelkie zaklęcia firmy o prestiżu są marketingowym bełkotem, na marginesie - wersja TOP,
            do odbioru w maju, kosztuje około 417 tysięcy !
            ha ha ha ...
            co do motorów - w USA diesla nima ! a z czterema cylindrami Volvo nie może konkurować
            nawet z Hyundaiem, bo hybrydę to mogą se pokazywać na targach dla ekooszołomów !
            z czym do ludzi !
            u nas w Europie ? diesel w BMW X6 ma podobne osiągi z trzech litrów w układzie R6
            albo więc Volvo zmądrzeje i za rok-dwa wrócą normalne silniki, albo zbankrutuje !
            chyba że " toto " wykupią przymusowo burmistrzowie szwedzkich spedalonych miast ?
            jako autka przyjazne środowisku ;)
      • 4slash Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 03.11.14, 12:04
        Ja bym nie był taki pewny katastrofy VOLVO XC90.
        Wczoraj rozmawiałem ze znajomym, który właśnie zamówił to auto w przedsprzedaży.
        Zamówił wersję z silnikiem D6 bo:
        - od zawsze lubi jeździć dieslami (ma CLA diesla)
        - D6 4x4 jest droższy od słabszego o 35 KM D4 bez napędu 4x4 tylko o 16 k pln
        - niewiele mocniejsza benzyna jest droższa o 19 k pln
        - liczba cylindrów nie ma dla niego znaczenia
        - dla wersji V6 sama akcyza to by było dodatkowo 60 k pln
        Moim zdaniem auta skandynawskie to w tradycji auta 4-cylindrowe (i R5) turbo, wersje V6 i V8 głównie na rynek USA (ale tam też coraz więcej aut z turbo i silnikami 2-2,5 R4), który stanowił 80% sprzedaży XC90.
        Obecnie auto jest przeznaczone głównie dla USA, Chin i Rosji - Europa się nie liczy bo to promil sprzedaży.
        A może VOLVO tym ruchem powszechnie ogłosiło, że wbrew opiniom niektórych fascynatów na prawdę nie jest premium.
        • szymi_mispanda to jeszcze je trzeba zamawiac i moze czekac hehe?. 03.11.14, 13:02
          ....moze w tej cenie jest wliczony lot do wioski pod szanghajem i mozna przez szklana szybe podziwiac jak niewolnicy z bangladeszu srubka po srubce buduja nasz nowo zamowiony luksusowy SUV 2.0 TDI hehehe
          • dziala_nawalony Re: to jeszcze je trzeba zamawiac i moze czekac h 03.11.14, 18:14
            oprocz FH16 z kabina XXL z 750 konnym D13 4x2, koniecznie z dwoma pomaranczowymi kogutami od ladunkow hewi-djuti i ospojlerowane z laleczkami miszlę na krancach spojlera

jak sie dorobie to oprocz dwoch osobowek sobie moge zakupic takie do jazdy w weekedny hehe

laleczki michelina obowiazkowo musza byc na bialo podswietlane! bo tak zadawalo sie szyk kiedys.kiedys widzialem goscia jak posuwal siodlowcem z naczepa polarexpresu oswietlony niczym gruzawik z bangladeszu..he..he tylko mu dywanu z fredzlami brakowalo..
    • karakalla Tak przy okazji... 05.11.14, 18:43
      Niedługo wchodzi V60 Cross Country.

www.carscoops.com/2014/11/volvo-debuts-v60-cross-country-at-la.html
    • jamesonwhiskey Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 06.11.14, 12:48
      Polska nie jest glownym rynkiem zbytu dla tego samocho takze sukces lub nie na tym lokalnym mini rynku nikogo nie obchodzi
      patrzac na uzytkownikow xc90 na zachodzie to w duzej mierze sa to baby z dziecmi , bo bezpieczne i tak dalej , stany faktycznie 4 cylinderki to nie to czego tam oczekuja
      wiec tak mysle klapy jakiejs strasznej nie bedzie ale tez i sukces bedzie raczej umiarkowany
      • przemekthor Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 06.11.14, 15:13
        Nie do końca z tymi Stanami - hybrydowe T8 może liczyć na spore grono zwolenników w cioto-Kalifornii.
        • greges58 Re: XC90 - jaka to będzie piękna katastrofa... 06.11.14, 17:48
          NIE MA go oficjalnej ofercie na USA !
          jak i diesla...

czytałem ofertę tego " wynalazku ", mocno mnie i nteresuje firma - sam jeżdżę V70 ;)
          zasieg z naładowanym akumulatorem ? 80 kilometrów !
          a 320 koni z dwulitrowej benzynki i czterech cylindrów to żart...
          jaka trwałość ?
          ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka