Dodaj do ulubionych

Pod LPG Megane 3 czy bravo 2

09.04.15, 07:12
Jest przed decyzją o zakupie samochodu klasy compact, który będę przerabiał na LPG (przejeżdżam rocznie ponad 30kkm). Auto 4-5 letnie za ok. 25tys. zł. Przejrzałem rynek, poszukałem które silniki najlepiej znoszą LPG. Wybór padł na Bravo 2 1.4 90KM (wtedy auto 4 letnie) lub Megane 3 1.6 100/110KM (wtedy pewnie 5 letnie). Ktoś ma może doświadczenia z tymi 2 samochodami?
Obserwuj wątek
    • arekwij Re: Pod LPG Megane 3 czy bravo 2 09.04.15, 12:48
      Meganką nigdy nie jeździłem więc milczę na jej temat, jeśli chodzi o zaś o Bravę - żona jeździ takim autem, (ten sam silnik, tylko rocznik '08), więc i ja się siłą rzeczy czasem przejechać muszę. Auto kupione 3 lata temu. Od razu poszedł gaz, bo benzyna była za droga - a żona dużo jeździ. Też dużo się oczytałem na temat LPG w fiatach. Zamontowaliśmy LPG firmy BRC - trochę droższe, ale jakościowe dużo lepsze. Jak pytałem mechanika co jest ważne przy gazie to sam przyznał, że lepiej wydać trochę więcej na lepszą instalację, niż założyć Bóg wie co byle taniej. Od dwóch lat żona jeździ bez przygód, spalanie w normie (zimą większe o ok 15%), ja muszę pamiętać aby filtry były wymienione na czas i wszystko jest ok. Silnik dobrze znosi gaz, zbiornik też dużo miejsca nie zajmuje - więc jeśli chodzi o Bravę to mogę śmiało polecić BRC. www.lpg-brc.pl/ Jak będziesz miał jakieś jeszcze pytanie, pisz
      • lothian Re: Pod LPG Megane 3 czy bravo 2 09.04.15, 13:30
        Dzięki za informację. Ja też planuję lepszą instalację, nawet myślałem o Landi Renzo, bo podobno dokładnie pod ten silnik jest jakaś instalacja.
        A ile mniej więcej pali ta Bravo?
        Jak z usterkowością tego samochodu poza LPG?
      • galtomone Masz nas za idiotów debilu z BRC??? 09.04.15, 13:33
        arekwij napisał(a):

> Auto kupione 3 lata temu. Od razu poszedł gaz, bo benzyna była za droga - a żona dużo jeździ. Też dużo się oczytałem na temat LPG w fiatach. Zamontowaliśmy LPG firmy BRC (BRC to drogi syf - dopis tłumacza)

forum.gazeta.pl/forum/w,534,157241684,157241684,Instalacja_LPG_.html
        arekwij napisał(a):

[...]
        > Poczytałem o tych instalacjach na stronie Kia -
        > produkt który montują do kijanek jest od firmy BRC
        [...]
        > W związku z tym moje pytanie, czy ktoś ma już doświadczenie z taką instalacją o
        > d tej firmy?

Naprawde masz nas za kretynów????

Nie polecam BRC - zatrudniaja spareów idiotów, wiec pewnie I cala ta insalacja nie jest warta zlamanego grosza!!!!

Złe doświadczenia z BRC - smauja na formach, robiąc z czytelników idiotów.

Kazda inna frima jest lepsza - NIE POLECAM BRC!
      • xvqqvx Nie polecam BRC 09.04.15, 14:18
        Nie polecam BRC - muszą mieć problemy z jakością, skoro promują się zatrudniając kretynów spamerów.
        • lothian Re: Nie polecam BRC 09.04.15, 14:36
          Moje pytanie dotyczyło konkretnych samochodów, a nie instalacji jaką powinienem zamontować.
          Na marginesie mogę dodać, że w moich 2 poprzednich samochodach miałem właśnie BRC i nie miałem z użytkowaniem żadnych problemów. Jednym samochodem przejechałem na LPG 200kkm, drugim 100kkm.
          Ale pytanie nie dotyczy BRC, tylko jeszcze raz powtórzę:
          KTÓRY SAMOCHÓD LEPSZY POD LPG?
          • xvqqvx Re: Nie polecam BRC 09.04.15, 16:44
            Koleś nie musiał spamować...

A dla spamera:
            Nie polecam BRC - muszą być denni, skoro kretyńsko spamują.
    • fredoo Re: Pod LPG Megane 3 czy bravo 2 09.04.15, 16:42
      Miałem BRC w dwóch samochodach i mogę powiedzieć same dobre rzeczy o tej instalacji.
      • xvqqvx Re: Pod LPG Megane 3 czy bravo 2 09.04.15, 16:47
        Co nie zmienia faktu, że fachowców od promocji mają do niczego, skoro zatrudnili idiotów spamerów.
    • apodemus Re: Pod LPG Megane 3 czy bravo 2 09.04.15, 17:11
      Od trzech lat mam megane III 1.6 16V 110 KM, póki co 90 tys. km. "na blacie"; wcześniej miałem przez 10 lat megane I 1.4 16V 95 KM, przejechałem nim 333 tys. km., samochód jeździ dalej u kuzyna. Oba bez gazu. Silniki uważam za udane, chociaż technologicznie nieco już "niewspółczesne" - wolnossąca benzyna (w sumie to zaleta). W zasadzie nie mam do nich uwag, silniki oszczędne i bezawaryjne, ale nie wiem, jak sprawowałyby się "zagazowane". Jeśli chcesz zapytać o coś szczególnego, pisz śmiało. Byle bez spamu :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka