Dodaj do ulubionych

K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste???

IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.04, 16:07
CZy to normalne ze w Passacie B5 zawieszenie przednie trzeba remontowac co 15
tys km??? Koszt okolo 3 tys zl. Kogo na to stac. Ludzie czemu ten zlom tak
sie sypie?
Obserwuj wątek
    • Gość: xxx Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.04, 16:17
      fakt... ale prawie kazde zawieszenie wielowahaczowe sie sypie w polsce...
    • maly_facio1 Zdziwilbys sie 16.09.04, 16:21
      ile w UKju Golfow musi miec wymieniany ECU (czy jak to tam zwa - chip sterujacy
      praca silnika)...
    • Gość: Michal Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.fornfyndet.se 16.09.04, 16:22
      Za szybko jezdzisz po badziewiastych drogach.Te zjawisko nie wystepuje wogole w
      Szwecji.Ztad smiem twierdzic ze drogi najpierw trzeba zbudowac a potem sie
      motoryzowac.Pzdr.Michal
      • Gość: RF Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: 57.66.193.* 17.09.04, 10:37
        Co to ma być za szybko jeździsz? Zrobiłem ponad 100 000 renówką i zawieszenie
        jest OK z wyjątkiem silentbloków a wcale wolno nie jeżdżę.
      • raver1 Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? 17.09.04, 10:50
        Gość portalu: Michal napisał(a):

> Za szybko jezdzisz po badziewiastych drogach.Te zjawisko nie wystepuje wogole
        w
        >
        > Szwecji.Ztad smiem twierdzic ze drogi najpierw trzeba zbudowac a potem sie
        > motoryzowac.Pzdr.Michal

Zgadzam sie calkowicie tak samo w Niemczech nikt nie narzeka na zawieszenia
        wielowachaczowe i nie ma z nim problemu.Polskie drogi nie sa przystosowane dla
        zaawansowanych technologicznie samochodow.
        Zreszta moj kolega ma tu w Polsce Passata z 1999 roku od nowosci i dopiero
        teraz po 100.000 km wymienial jakies koncowki wachaczy,duzo pewnie zalezy od
        tego ze "jak dbasz tak masz"
        • jaki71 Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? 19.09.04, 14:30
          raver1 napisał:

> Zreszta moj kolega ma tu w Polsce Passata z 1999 roku od nowosci i dopiero
          > teraz po 100.000 km wymienial jakies koncowki wachaczy,duzo pewnie zalezy od
          > tego ze "jak dbasz tak masz"

Jaja sobie robisz??????
          100 000km i trzeba cos wymieniac?? i to podajesz to jako przyklad jakosci???
          Naprawde jaja sobie robisz.
          Tak samo dobijaja mnie wszystkie "testy dlugodystansowe" w szmatlawych
          autogazetach, w ktorych wychwalaja super trwale samochody. Po 50 000km trzeba
          wymienic "tylko" ... i tu zaczyna sie dluga lista. J pienie z zachwyty jakie to
          super wytrzymale samochody tylko 5 razy bylism w serwisie.

JAki
    • Gość: guciu Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.saint / 195.117.38.* 16.09.04, 16:42
      > CZy to normalne ze w Passacie B5 zawieszenie przednie trzeba remontowac co 15
      > tys km??? Koszt okolo 3 tys zl. Kogo na to stac. Ludzie czemu ten zlom tak
      > sie sypie?

Czy to normalne by wymieniac zawieszenie w autoryzowanych salonach za 3k
      zamiast regenerowac za 300 zl gdzie indziej?
    • Gość: malgon Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.stacje.agora.pl 16.09.04, 17:48
      Passat B5 `98 1.8 20V 170kkm i zawieszenie nie sprawia klopotow, ale fakt
      patrze po czym jezdze :)

• Gość: Daimler Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.mtvk.pl 16.09.04, 17:55
      bylo kupic Subaru a nie jakiegos holzwagena i byloby po krzyku i bez stresow
      niepotrzebnych ale do tego trzeba miec jaja a nie byc burakiem

pozdrawiam

• remo29 Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? 17.09.04, 10:57
        > [...] ale do tego trzeba miec jaja a nie byc burakiem

I pisząc takie bzdury pewnie myślisz, że masz jaja i nie jesteś burakiem...
        • Gość: Tojo Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 11:46
          Samochodzik dużo prostrzy bo polo variant. Po 3 latach i ponad 60tys. km
          robiłem przeglad rejestracyjny. Facet stwierdził, ze zawieszenie jak nowe.
          Więc moze nie wszystkie vw się psują.Pzdr
    • Gość: Forumowicz Baranku.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.04, 13:27
      Przestań czytać wszelkie fora, a zacznij jeździć. Wtedy będziesz mógł odróżnić
      gadaninę małolatów i prowokacje rowerzystów od prawdy.
      Czego ci życzę......
      • Gość: mobile Re: Baranku.... IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 19.09.04, 23:30
        Spróbuj kupić dobry rower,taki do 10kg,to Ci się oczy otworzą, ile taka zabawka
        może kosztować.
    • Gość: ToyOwner VW- wiesz co masz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.04, 14:06
      jak w tytule...
      • Gość: Kuimichino Re: VW- wiesz co masz! IP: *.g.pppool.de 19.09.04, 13:01
        Generalnie auta VW maja malo trwale zawieszenia i jest to sprawa od dawna znana.
        Szczegolnie Vw Passat i VW A4, czesto potrzeba remontu zawieszenia w
        samochodzie, ktory po niemieckich drogach nie przejechal nawet 100 tys.
        Sprawa jest w Niemczech znana i naglasniana przez czasopisma samochodowe
        (Autobild, Auto Motor und Sport) dosyc mocno, jednak WV ma to gdzies.
        Nieprzypadkowo spada w Niemczech sprzedarz samochodow niemieckich (szczegolnie VW)
        a wzrasta japonskich i koreanskich.
        Zreszta jakosc niemieckich samochodow od dawna jest tylko zakurzona legenda, np.
        WSZYSTKIE E i SL-Klasse wyladowaly ostatnio w serwisach bo sie okazalo, ze
        najnowsze hamulce SBC po prostu odmawiaja posluszenstwa, Mercedes nie bedzie
        wiecej produkowal samochodow z SBC.
        Takich akcji to ma VW srednio 10 rocznie (!!!), BMW i Mercedes po 6-7 a
        japonskie WCALE.
        Ja juz nie wspomne o awariach elektroniki w BMW i Mercedesach albo o
        zapalajacych sie silnikach 1.4 od VW, wadach konstrukcyjnych tylnej osi w BMW 3
        i 5 itd.... mozna by tak dlugo wyliczac.
        • Gość: gosciu Re: VW- wiesz co masz! IP: *.kobierzyce.net / *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 16:15
          Gość portalu: Kuimichino napisał(a):
          VW A4 :P

• Gość: x a teraz powaznie IP: *.jerozolimskie.pl 19.09.04, 14:33
      Slyszałem, że na polskich drogach trzeba remontowac
      przednie zawieszenie co 60-80 tys. km,
      koszt remontu z tzw. regenerowanych części to
      2000 - 2500. Powinno wystarczyć na drugie tyle.

Czy to prawda?
    • Gość: VWnietakizły Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.toya.net.pl 19.09.04, 15:41
      to nie jest normalne, chyba że w VW. Przyzwoicie jest przejechać min.100kkm bez
      remontu.
      Ale jakby pierwszy raz o takim problemie słyszę. Dziury są u nas to fakt, ale
      po co w nie wjeżdżac. Zwolnij chłopie i wytęż wzrok.
      • dr.rocco Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? 19.09.04, 15:47
        A ty zamiast patrzec na drogi , to widzisz tylko dziury co chlopie ?
        :)))))))))))
        • Gość: Bibilolo Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 18:17
          Mam Passata B5 (1999r. salonowy) od początku jeżdżony po naszych
          chwalebnych "polnych ścieżkach". Po przebiegu ok.150kkm odezwało się
          zawieszenie. Niestety VW nie słynie z najwytrzymalszych zawieszen ale za to
          bardzo komfortowych, decydując się na to auto wiedziałem o tym lecz postawiłem
          bardziej na komfort niż na trwałość i jestem zadowolony.
          Decydując się na zakup Passata mogłeś dowiedzieć się czegoś więcej na jego
          temat, a nie kupować auto na pokaz przed kolegami, sąsiadami, laskami etc.
          Ludzie jeżdżący VW nie patrzą na koszty tylko czerpią przyjemność z jazdy
          samochodem tej COOLtowej marki. Jak Cię nie jest stać na utrzymanie tego auta
          to się go pozbądz!
          • Gość: Kris Kelvin Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.04, 20:29
            Zawieszenie Passata jak i innych Golfow nie jest niestety trwale. Coz jest
            marka mocno awaryjna. Jak ktos sie decyduje na awaryjny samochod to musi sie
            liczyc z naprawami.
            • devote Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? 19.09.04, 20:51
              Gość portalu: Kris Kelvin napisał(a):

> Zawieszenie Passata jak i innych Golfow nie jest niestety trwale. Coz jest
              > marka mocno awaryjna. Jak ktos sie decyduje na awaryjny samochod to musi sie
              > liczyc z naprawami.

a guzik prawda
              mam Bora i przejechane 54k mil i jakos nic nie nawala w zawieszeniu.
              sama przyjemnosc jazdy.dobrze sie prowadzi,
    • Gość: alpifresh PRAWDA!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.09.04, 22:32
      Sami Niemcy doszli do tego, że zawieszka z przodu w VW B5 i Audi / ta sama
      konstrukcja/ było za słabe i zrobili tzw. "lifting". Poznać te VW po innym
      przodzie i lampach tylnych. Generalnie to jak zwykle chodziło o poprawienie
      braków, które wyszły w normalnej eksploatacji.
      Z wielowachaczówką ten sam problem jest w mercu W124. Tylko tam kupuje się
      tuleje metal/guma i wymienia u pana kazia i cały remont kosztuje grosze!!!
      Bublowatych patentów w VW B5 było więcej. Np. rwące się paski rozrządu w
      silnikach 1,8 20V 20 tyś. km przed terminem, cieknące układy wspomagania
      ukł.kierowniczego.
      • szymiobsrany Re: PRAWDA!!!!!!!!!! 19.09.04, 23:41
        Gość portalu: alpifresh napisał(a):
        > Sami Niemcy doszli do tego, że zawieszka z przodu w VW B5 i Audi / ta sama
        > konstrukcja/ było za słabe i zrobili tzw. "lifting". Poznać te VW po innym
        > przodzie i lampach tylnych.

Debilu a co mial lifting Passata B5 na B6 wspolnego z zawieszeniem?
        Chcesz powiedziec ze cos przekonstruowano?Zmieniono tylko lampy i to
        wszystko.Samochod kupuje sie do jazdy po drogach a nie po PGR-ach hehehe

> Bublowatych patentów w VW B5 było więcej. Np. rwące się paski rozrządu w
        > silnikach 1,8 20V 20 tyś. km przed terminem, cieknące układy wspomagania
        > ukł.kierowniczego.

Hehehehe siejesz propagande jak za towarzysza Gierka,ja o niczym takim nie
        slyszalem,ale powinienes dodac jeszcze ze po kilku latach tlumiki do wymiany a
        po 80.000km opony do wymiany hehehhe
        • Gość: -_- Re: PRAWDA!!!!!!!!!! IP: *.dyn.optonline.net 20.09.04, 01:08
          brednie
        • Gość: alpifresh Re: PRAWDA!!!!!!!!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.09.04, 11:29
          A właśnie przekonstuowano to czego na oko nie widać!!!!!
          Wszystkie elementy łączące w wachaczach: sworznie, tuleje przekonstruowano we
          wnątrz ,zmieniono materiały z których je wykonano.
          SAMI NIEMCY PRZYZNALI SIĘ DO TEGO, ŻE ZAWIECHA BYŁA ZBYT DELIKATNA!!!!!!!!!!!
          To, że na zewnątrz coś wygląda tak samo nie znaczy,że w środku jest identyczne!!
          MĄDRALO z KOZIEJ ........
    • Gość: Wredny Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.adm.us.edu.pl 20.09.04, 07:13
      A dlatego że składają go w Polsce jak dowiedziałem sie o tym zaraz
      zrezygnowałem z VW i zakupiłem inny produkt europejski VW jest teraz jednym z
      najgorszych produktów
      • Gość: Tomek F. Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 20.09.04, 09:17
        Czemu sa badziewiaste? Jak kupujesz syf to tak masz. Przeciez VW to najbardziej
        awaryjna europejska marka obecnie, nawet fiat jest lepszy.

Co dosilnika 1.8 125 to rzeczywiscie slyszalem ze wycofali go bo byl zlom
        psujacy sie na potege i zastapili go wiekowym 2.0 115
        • Gość: malgon Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.stacje.agora.pl 20.09.04, 10:06
          No, wlasnie slyszalem, ktos mi powiedzial itd .... bez komentarza
          • Gość: Tomek F. Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 20.09.04, 10:20
            Gość portalu: malgon napisał(a):
            > No, wlasnie slyszalem, ktos mi powiedzial itd .... bez komentarza

a co mialem sam wycofac silnik 1.8 z produkcji? VW sam otwarcie sie przynal ze
            byly skargi nabywcow na ten silnik, oficjalnie podano ze wycofuja ze wzg
            na "problematyczna kulture pracy"
            • Gość: malgon Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.stacje.agora.pl 20.09.04, 11:29
              To sie zdecyduj, czy wycofano go ze wzgledu na "problematyczna kulture pracy"
              czy dlatego ze jak piszesz "bo byl zlom psujacy sie na potege".
              Ja doprecyzuje, ze innym argumentem (z moze glownym)podawanym oficajlnie przez
              VW byly wyzsze koszty produkcji silnika 1.8 20V 125 KM w porownaniu z 2.0 115KM.
              • Gość: Tomek F. Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 20.09.04, 11:40
                Gość portalu: malgon napisał(a):
                > To sie zdecyduj, czy wycofano go ze wzgledu na "problematyczna kulture pracy"
                > czy dlatego ze jak piszesz "bo byl zlom psujacy sie na potege".

widze ze musze napisac jasno bo nie rozumiesz. Wedlug posiadaczy byl to
                awaryjny silnik: bral duzo oleju czesto zrywaly sie paski rozrzadu. VW
                oficjalnie sie do tego nie przynawal ale wycofal sinik z produkcji po skargach
                ale jako pretekst podal "problematyczna kulture pracy"

> Ja doprecyzuje ze innym argumentem (z moze glownym)podawanym oficajlnie przez
                > VW byly wyzsze koszty produkcji silnika 1.8 20V 125 KM w porownaniu z 2.0
                > 115KM

jasne ze 2.0 jest tanszy bo jest 8 zaworowy nie 16 ale na tej zasadzie nie
                warto produkowac silnikow V6 czy V8 bo sie nie oplaca tak wiec to zaden
                argument.
        • Gość: gufi Re: K..... mac czemu VW sa takie badziewiaste??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:34
          Gość portalu: Tomek F. napisał(a):

> Czemu sa badziewiaste? Jak kupujesz syf to tak masz. Przeciez VW to
          najbardziej
          >
          > awaryjna europejska marka obecnie, nawet fiat jest lepszy.
          >
          > Co dosilnika 1.8 125 to rzeczywiscie slyszalem ze wycofali go bo byl zlom
          > psujacy sie na potege i zastapili go wiekowym 2.0 115
          właśnie do silnika 1,8 nie mialem zadnych zastrzezen. w miare mocny i o
          znakomitej kulturze pracy i stosunkowo niskim spalaniu. zawieszenie
          wielowahaczowe zarowno u nas jak i na zachodzie sie sypie. naprawialem srednio
          co 25 tys km. świadcza o tym akcje VW w jego naprawach. u nas najbardziej mnie
          w......ł serwis VW. nic nie zrobić i duzo skasować

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka