Dodaj do ulubionych

Kia Venga, opinie

22.08.15, 09:56
czy ktoś tym jeździ i możę wyrazić swoje zdanie?
czytam na innych forach i (nie wiem czy to trolle) ale duzo narzekań na awaryjność.
Z kolei tu (co prawda z połowy 2013 test na 100tyś km). mówi jakby co innego.
www.auto-swiat.pl/zdjecia/venga-na-szczycie-niezawodnosci/v9kjf
Obserwuj wątek
    • darmowy1 Re: Kia Venga, opinie 27.08.15, 16:09
      Im więcej egzemplarzy w obrocie tym większe narzekanie. Zawsze coś gdzieś w którymś egzemplarzu pierdyknie ale i tak nie przebije francuzów.
      • asesor100 Re: Kia Venga, opinie 27.08.15, 19:51
        Znajomy ma taki samochód od nowości, krajowy, benzyna. Samochód b a r d z o awaryjny i to nie jakieś drobnostki, ale poważne awarie mechaniczne i elektronika. Za niedługo pewnie będzie na sprzedaż okazja jeden właściciel, krajowy, serwisowany, mały przebieg.
    • schweppes1 Re: Kia Venga, opinie 27.08.15, 22:45
      wydziały kryminalne psiarni sporo tego gówna nakupowały
    • zaciekawiony1974 Re: Kia Venga, opinie 29.08.15, 13:27
      Witaj mam vengę 1,6 crdi 128KM z 2010 przebieg 162tys sprowadzoną z Hiszpanii.Też nie wiedziałem co kupić opinii masa dużo niepochlebnych zaryzykowałem i powiem nie żałuję.Autko jest świetne bardzo pakowne i dynamiczne nic w nim przynajmniej u mnie nie trzeszczy,sprawdzając jego historię serwisową nigdy nie miało żadnej awarii nie dawno jechałem do Chorwacji oddałem auto do przeglądu przed wyjazdem co jest do wymiany,wymienili klocki z przodu pasek klinowy i dwie rolki więcej powiedzieli nie ma się do czego przyczepić,spalanie na dystansie 615 km od tankowania do tankowania jazda na tempomacie 4,4l.Jedyny problem po zakupie był DPF-em usunięty został w profesjonalnym warsztacie poza tym żadnych najmniejszych problemów.
      • buraque Re: Kia Venga, opinie 29.08.15, 23:03
        zaciekawiony1974 napisał(a):

> Jedyny problem po zakupi
        > e był DPF-em usunięty został w profesjonalnym warsztacie poza tym żadnych najmn
        > iejszych problemów.

miejmy nadzieję, że znajdą jakiś sposób na ten proceder
      • 4slash Re: Kia Venga, opinie 30.08.15, 14:01
        Czyli twoje auto jest niesprawne i nie powinno być dopuszczone do ruchu.
        Miałeś problem z DPF kazałeś wyciąć to przy konieczności wymiany klocków hamulcowych trzeba było wyciąć zaciski a nie inwestować w nowe klocki.
        • zaciekawiony1974 Re: Kia Venga, opinie 01.09.15, 09:01
          Kazałem usunąć ponieważ po pierwsze auto z niesprawnym dpf em jest bardziej szkodliwe dla środowiska niż bez niego,po drugie auto przechodziło w tryb awaryjny w najmniej spodziewanym momencie podczas wyprzedzania np silnik nagle tracił chyba z połowę mocy to po prostu było niebezpieczne.
          • only_the_godfather Re: Kia Venga, opinie 01.09.15, 19:06
            To trzeba było naprawić albo nie kupować auto na utrzymanie którego cie nie stać.
          • qqbek DPF - opinia 01.09.15, 21:59
            zaciekawiony1974 napisał(a):

> Kazałem usunąć ponieważ po pierwsze auto z niesprawnym dpf em jest bardziej szk
            > odliwe dla środowiska niż bez niego,po drugie auto przechodziło w tryb awaryjny
            > w najmniej spodziewanym momencie podczas wyprzedzania np silnik nagle tracił c
            > hyba z połowę mocy to po prostu było niebezpieczne.

ROTFL.
            Bo Diesla nie kupuje się do miasta.
            Mam auto z silnikiem 4,4, które dla postronnych jest mniej szkodliwe niż twoje koreańskie marzenie o tanim przemieszczaniu się. I tak, jeżdżę tym czymś głównie po mieście.
            Rzecz jasna 4,4 to raczej nie pali, ale jak będzie trzeba w nim coś za dwa-trzy tysiące wymienić na nowe, zamiast "drutować" to nie będzie też z tym najmniejszego kłopotu.

Po pierwsze jeżdżenie Dieslem jest szkodliwe dla postronnych i środowiska.
            Jeżdżenie Dieslem z wyciętym filtrem powinno kończyć się automatycznie utratą dowodu rejestracyjnego. Bo "po damski wuj" tego filtra tam nie wsadzano.

Jak nie robisz 30 tysięcy rocznie (3/4 z tego poza miastem), to kup sobie samochód benzynowy.
            • grzel500 Re: DPF - opinia 08.03.19, 18:16
              Dobrze napisane. Filtrów nie wycinać, można regenerować. Są firmy od tego, np: czyszczenie filtrów DPF
          • liczbynieklamia Re: Kia Venga, opinie 02.09.15, 09:54
            > auto z niesprawnym dpf em jest bardziej szkodliwe dla środowiska niż bez niego
            Auto w wyciętym DPF jest bardziej szkodliwe dla środowiska niż auto ze sprawnym DPF.

> po drugie auto przechodziło w tryb awaryjny w najmniej spodziewanym momencie
            W aucie ze sprawnym DPF nie ma takiego problemu.

Więc twoje argumenty przemawiają nie na rzecz wycięcia DPF, tylko na rzecz wymiany go na nowy. Mam nadzieję, że już wkrótce zacznie się zabieranie dowodów rejestracyjnych "oszczędnym", którzy dla paru złotych trują wszystkich wokół.
            • ursus104 Re: Kia Venga, opinie 02.09.15, 10:12
              Kulka, sami ekofani wokół. Nic dziwnego, że ekolodzy szaleją. Niedługo każą wam lać płyn do chłodnic za 2 kafle bo ten obecny coś tam szkodzi na dziurę ozonową a wy zapewne przyklaśniecie ochoczo.
              • gzesiolek Re: Kia Venga, opinie 02.09.15, 10:49
                Ekofani to wprowadzili denne ograniczenia i normy wzgledem CO2 a nie znacznie bardziej szkodliwych innych tlenkow i czastek stalych... i dopiero teraz sie na szybko nadrabia...
                Ekofani wprowadzili tez bzdurna akcyze znacznie wieksza od silnikow >2.0 niz do 2.0 wlacznie... mimo ze wiele samochodow z wiekszymi silnikami jest znacznie czystszych niz te mniejsze...
                A samoswiadomosc trucia to powinna byc podstawa... ale nie... u nas kazdy musi miec zaczipowanego TDIka jezdzacego na opalowce... bo Panie malo pali, ma kopa z doladowania, a i dostep do taniego paliwa jest... a ze czarna chmura za nim przy wiekszym depnieciu... to juz nie wazne... wazne ze wlasciciel ma taniej...
                • liczbynieklamia Re: Kia Venga, opinie 02.09.15, 11:51
                  > Ekofani wprowadzili tez bzdurna akcyze znacznie wieksza od silnikow >2.0 niz do 2.0 wlacznie...
                  Akurat fama głosi, że to zasługa ś. p. Kluczyka, który importował VW, mające wówczas głównie silniki diesla 1.9, gdy konkurencja miała zwykle diesle powyżej dwóch litrów.
              • liczbynieklamia Re: Kia Venga, opinie 02.09.15, 11:49
                Nikt nikomu nie każe kupować samochodu z silnikiem wysokoprężnym. Ale jak ktoś taki kupuje, bo chce oszczędzać, to niech nie oszczędza kosztem mojego zdrowia.
                • zaciekawiony1974 Re: Kia Venga, opinie 02.09.15, 12:50
                  Robię ok 20tys rocznie w wypalanie serwisowe nie starczało na długo kosztuje 600zł to serwis sam napomknął o usunięciu nie jeżdzę tylko po mieście ale i tak dpf szwankował poza tym po przeczytaniu wielu artykułów zdecydowalem się na to.Oto jeden z artykułów www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CDoQFjAAahUKEwiFt-uSldjHAhXBc3IKHSQ5B6g&url=http%3A%2F%2Fwww.auto-swiat.pl%2Feksploatacja%2Fjak-usunac-filtr-dpf%2F4dxqt&usg=AFQjCNFFqv9GrtP4FiAoyQ7LwWJnTEikgw
                  • liczbynieklamia Re: Kia Venga, opinie 02.09.15, 13:05
                    > Robię ok 20tys rocznie w wypalanie serwisowe nie starczało na długo kosztuje 600zł
                    A możesz mi wyjaśnić, co mnie to obchodzi? Nie stać cię, to nie jeździj.
                    • misiaczek1281 Re: Kia Venga, opinie 02.09.15, 14:17
                      Ciekawe czy po wycieciu DPF-a Diesel spelnia norme emisji spalin? juz niedlugo przeglad pojazdu bedzie nagrywany.... nie bedzie kombinowania i dopuszczania aut ktorych emisja spalin wykracza poza norme:) chyba trzeba bedzie zakladac wycietego DPF-a :) a nie taniej byloby na LPG? bez turbo dpf i tansza jazda:)
                      • zaciekawiony1974 Re: Kia Venga, opinie 03.09.15, 09:22
                        quintaessenta pyta o opinie o aucie jak się sprawuję więc mówię prócz problemu z dpf em żadnych innych problemów .Ecoterrorysci zmuszają do montowania dpf u już jest nowy czynnik w klimatyzacjach bo ponoć jest eco www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCEQFjAAahUKEwjrq7iKqdrHAhWKDSwKHRLnBUw&url=http%3A%2F%2Fautokult.pl%2F11721%2Cnowy-czynnik-do-klimatyzacji-cichy-zabojca&usg=AFQjCNEFkvN2MGIYbBRXVqS0pY15s8EJ5w Trzeba usunąć wszystkie diesle z przed 2010r one nie mają dpf u autobusy auta ciężarowe statki ciepłownie węglowe bo trują .Na znak protestu proszę pooddychać spalinami ze swych ekologicznych aut.Nie wszystko co jest eco jest nim tak na prawdę .
                        • liczbynieklamia Re: Kia Venga, opinie 03.09.15, 17:31
                          > Ecoterrorysci zmuszają do montowania dpf
                          NIKT NIKOGO nie zmusza do montażu DPF. Producenci mają obowiązek zachować odpowiedni skład spalin. Jak to zrobią - ich sprawa. Ciebie też nikt nie zmuszał do zakupu samochodu z DPF - na rynku jest pełen wybór aut bez DPF.

> Trzeba usunąć wszystkie diesle z przed 2010r
                          Nie trzeba. Wystarczy systematycznie zaostrzać normy i pilnować, by samochody już wyprodukowane były sprawne i trzymały normy.
                          • zaciekawiony1974 Re: Kia Venga, opinie 04.09.15, 09:23
                            Szeroki wybór aut bez dpf-u mój też jest bez dpf-u.Wymiana ojeju co 4tyś kl nie jest ani ekonomiczna ani ekologiczna a tak trzeba było robić,nie kupuje się auta by tylko jeździć po trasach tylko wszędzie w moim przypadku filtr się nie sprawdził,i nie tylko w moim bo wiele diesli ma problemy z tego powodu.Nie wszystko co eco jest eco mam system start/stop jest eco ale ten system z silnikiem diesla i z dpf-m to pomyłka silnik diesla nie lubi ciągłego odpalania i gaszenia a w tych warunkach dpf dużo szybciej sie zapycha,do tego systemu jest potrzebny specjalny akumulator który w sprzyjających warunkach autko jeździło po Hiszpanii bez mrozów wytrzymał 4 lata,stary akumulator trzeba zutylizować a to nie jest eco.Na szczęście system można wyłączyć co nie zmienia faktu że zwykłego akumulatora nie należy zakładać.Ale w testach w labolatorium autko jest bardziej eco i ecolodzy sie cieszą wkrótce ten system będzie standardem bez możliwości odłączenia,nie wspomnę o kosztach napraw rozruszników alternatorów i czy to jest na prawde takie eco?
                            • liczbynieklamia Re: Kia Venga, opinie 04.09.15, 10:11
                              > Szeroki wybór aut bez dpf-u mój też jest bez dpf-u.
                              Twój samochód jest tak samo bez DPF-u, jak sedan po najechaniu przez ciężarówkę jest hatchbackiem.

> w moim przypadku filtr się nie sprawdził
                              Powtórzę po raz kolejny - trzeba było kupić inny samochód.

Wycinanie DPF to takie samo buractwo, jak palenie butelkami PET w piecu, wylewanie ścieków do rowu, albo wyrzucanie śmieci do lasu. Mam nadzieję, że nadejdą czasy, w których wszystkie te przypadki będą skutecznie i surowo karane.
                            • only_the_godfather Re: Kia Venga, opinie 04.09.15, 10:19
                              Tylko że auta bez fabrycznego DPF są tak skonstruowane że spełniają normy spalin, twój samochód natomiast ich nie spełnia.
                              DPF to nie jest coś co się w jednym przypadku sprawdza a w innym nie. W Twoim przypadku po prostu to konkretne auto się nie sprawdziło i już. Ale Ty widzę masz podejście jak typowy Janusz Cebulak diesel to musi kopcić jak stary Kamaz.
                              • zaciekawiony1974 Re: Kia Venga, opinie 05.09.15, 09:45
                                Diesel kopci wtedy kiedy ma zużyty układ wtryskowy wtedy unoszą się za nim kłęby czarnego dymu nie zależnie czy przyspiesza czy najnormalniej jedzie,również do tego dochodzą inne awarie lub zużycie głowica turbina itp.Jeszcze raz odsyłam do linku po co kiedy i dlaczego usunąć dpf Do puki producenci dpf u nie dopracują tego wynalazku by można auta użytkować bez problemów,nie tylko jazda w trasie dotąd on będzie usuwany.Za 4 mieś potrzebne mi 2 auto wybór padł na kię sportage oczywiście silnik crdi jakiekolwiek nie domagania ze strony układu dpf i filtr zostaje natychmiast usunięty,a ocoterroryści niech szaleją dalej.
                                • samspade Re: Kia Venga, opinie 05.09.15, 10:19
                                  Nie mówimy o ekoterrorystach. Mówimy o zwykłych ludziach, którzy nie chcą być truci spalinami z twojego samochodu. Diesel się nie sprawdza? Kup z silnikiem benzynowym. Jest tańszy. I zamontuj gaz. Będziesz bardziej eko.
                                  • only_the_godfather Re: Kia Venga, opinie 05.09.15, 11:11
                                    Co Ty będziesz Januszowi Cebulakowi tłumaczył on swoje "wi przecie mietek z zdziskiem mu powiedzieli że jego diesel nie kopci to znaczy że nie truje, a dpf to wymyślili tylko po to żeby od ludzi wincyj piniedzy wyciągnąć w serwisach".
                                    • zaciekawiony1974 Re: Kia Venga, opinie 05.09.15, 12:23
                                      Nie powiedziałem że nie truje,truje nas wszystko jedzenie oddychanie auta,elektrownie,i cały współczesny przemysł,wymienianie oleju 5 razy do roku też truje i nie tylko środowisko ale również właściciela pojazdu wiec trzeba wybrać które trucie lepsze czy brak dpf i wymiana oleju co 20 tyś czy dpf i wymiana co 4 tys ja wybrałem dla mnie lepsze zło.
                                      • samspade Re: Kia Venga, opinie 05.09.15, 15:15
                                        A czemu przy dpf trzeba wymieniać olej co 4 tys.? Bzdura.
                                        Jeżeli nie po drodze ci dpf kupujesz "benzynę".
                                        A skoro chcesz słyszeć klekot to cóż. Plac i płacz.
                                        Ciekawe czy w piecu palisz plastikiem.
                                      • only_the_godfather Re: Kia Venga, opinie 06.09.15, 11:39
                                        Dziwne podejście, nie wiem czemu przy dpf trzeba wymieniać olej co 4 tys. km. Jasne postęp powoduje że coraz więcej rzeczy nas truje ale to nie znaczy że nie należy ograniczać tych trujących nas substancji.
                                        • zaciekawiony1974 Re: Kia Venga, opinie 06.09.15, 12:05
                                          Dlaczego trzeba wymieniać olej co 4 tyś ano dla tego że kiedy filtr nie jest dopalony bo mu się np przerwie ten proces dla tego że dojechaliśmy do domu i nie mamy ochoty wyjechać na trasę by sobie pojeździć by ten proces się skończył olej napędowy spływa do miski olejowej i w efekcie rozrzedza olej i oleju przybywa i traci on swoje właściwości gdy nie zmienimy wtedy oleju wkrótce wymienimy silnik.
                                          • only_the_godfather Re: Kia Venga, opinie 06.09.15, 20:20
                                            To po wała kupowałeś nowoczesnego diesla do jazdy po mieście skoro niechce ci się jeździć i go wypalać? Turbinę tez wymontujesz bo niechce ci się jej po każdych kilku kilometrach przejechanych w mieście jej chłodzić?
                                            • zaciekawiony1974 Re: Kia Venga, opinie 06.09.15, 20:57
                                              Kupowałem po to by nim jeździć tak jak chce i gdzie chce a nie po to by kiedy tego filtr wymaga jechać na trasę by go wypalić,bo jazda przynajmniej 20 km po trasie ze stała prędkością zużywać paliwo i czas bo tak trzeba bo to jest eco zwłaszcza ta jazda bez potrzeby jest bardzo eco.Teraz nie ma takowego problemu i koniec kropka,a że bardziej truje trudno jak każde auto truje
                                              • only_the_godfather Re: Kia Venga, opinie 06.09.15, 21:08
                                                No jasne przecież to że truje to frajer. Typowy Janusz Cebulak który widzi czubek własnego nosa. Kupi diesla bo pali nieco mniej, choć w mieście często tej różnicy nie widać, wytnie filtr i zadowolony i jeszcze udowadnia że on ma rację i że to nic że truje.
                                                • liczbynieklamia Re: Kia Venga, opinie 06.09.15, 21:18
                                                  Pozostaje tylko życzyć mu spotkania policjanta, który spełni swój obowiązek i zabierze mu dowód rejestracyjny oraz zakaże dalszej jazdy.
                                                • ail7879 wracając do sedna 06.09.15, 21:23
                                                  Dyskusja jest o aucie kia venga, a nie o dieslu.
                                                  Ewentualnie można postawić przy tym konkretnie aucie problem: czy ze względu na wysokość (1,6 m) diesel nie będzie oszczędniejszy bardziej niż zwykle (opór powietrza).
                                                  A co tam może być ogólnie awaryjnego w tym samochodzie? Kia robi bdb auta. Oczywiście - w Polsce 200 tys. luda (Gniezna, Wągrowce itp. to z 70% ludności) żyje ze sprowadzania aut z Niemiec. Niemiec - nacjonalista, więc musi mieć niemiecki. Polski "importer" ("Niemiec plakał jak kupował") wciska zatem głównie niemieckie. Ów polski importer będzie twiwrdził że kia (najczęściej auto z polskiego salonu) jest niedobra bo lepszy jest folswagen ałs dojśland w tedeiku. Proste. Co tam się komuś mogło w vendze popsuć? Jedynie wizualnie auto trochę gorzej ale jest do rozważenia bliźniak - hyundai ix20. Ten ix20 4-letni ma mniejszą utratę wartości niz toyota auris więc o czymś to chyba świadczy.
                                                  • ail7879 Re: wracając do sedna 06.09.15, 21:34
                                                    Wracając również do sedna - z pewnością w kiach i hyundaiach silnik 1,6 około 125 KM jest mniej awaryjny niż 1,4 TSI około 125 KM. W ceed 1,6 120/125 pali podobnie jak ten 1,4 TSI w golfach. W USA Kia jest b. popularna - w przeciwienstwie do skody :) Venga w USA - nie jest popularna, bo tam praktycznie żaden hatchback klasy B i C itp. nie jest popularny.
                                                  • zaciekawiony1974 Re: wracając do sedna 07.09.15, 17:15
                                                    Dokładnie temat jest o aucie a nie o tym ze usunąłem dpf poprzednie auto przed zakupem vengi skoda fabia 1,4 75KM w rodzinie przez 6 lat auto serwisowane zawsze o czasie z napraw zawieszenie 2 krotnie robione łącznie z amortyzatorami, czujniki abs, czujnik wspomagania kierownicy wycieki z chłodnicy na desce cała choinka problemy z elektryką sam silnik drobnostki czujnik położenia wału,gdy sprzedawałem miała 153tyś venga przy zakupie miała 149tyś prawie ten sam przebieg.W vendze po sprowadzeni prócz już słynnego dpf u pasek klocki dwie rolki akumulator do wymiany.Nie faworyzuje tutaj kii,staram się być obiektywny,porównywalny przebieg w kii ślady zuzycia powycierana kierownica,rozrząd na łańcuchu,wtryski bosch regenerowane na ten czas żadnych problemów,brak dwu masy,turbo ze zmienna geometrią ale na ten czas bez zarzutu,zawieszenie przód macperson tył belka skrętna co się ma psuć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka