to_nie_my 15.09.15, 13:47 Jak w temacie - nowy samochód w benzynie, silnik raczej mocniejszy, wersja wyposażenia średnia+/wyższa. A może coś innego? Co byście doradzili? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toreon Re: Astra 5 czy Mazda 3 15.09.15, 14:18 Astra 5 bo jest produkowana w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
sterlecki Re: Astra 5 czy Mazda 3 15.09.15, 14:43 Co ci bardziej odpowiada. W ub. roku tak wypadło, że musiałem szybko kupić auto i zakupiłem C4, ale ilekroć widzę nową Mazdę 3 to mnie ściska, że ja takiej nie mam. Osobiście jestem chory na to auto, chociaż nie wiem czy w codziennej eksploatacji też bym był tak zadowolony i szczęśliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
mazijaro Re: Astra 5 czy Mazda 3 16.09.15, 23:12 Jak pierwszy raz zobaczyłem Mazde 3 to sie w niej zakochałem. Od roku jestem jej szczęśliwym posiadaczem. Poza piekną linią bardzo dobrze sie prowadzi, w środku porządne materiały. W pracy mam opla Astrę IV. W ogóle nie ma porównania. Do pięt Mazdzie nie dorasta. Miałem w życiu różne samochody, ale w Mazdzie zakochałem i, to chyba na lata. Odpowiedz Link Zgłoś
hutchence Re: Astra 5 czy Mazda 3 15.09.15, 19:58 > Jak w temacie - nowy samochód w benzynie, silnik raczej mocniejszy, wersja wypo > sażenia średnia+/wyższa. A może coś innego? Co byście doradzili? W benzynie, w skórze, w automacie ... i w doopie. Nauczcie się matoły pisać po polsku a nie w handlarskiej nowomowie. Odpowiedz Link Zgłoś
bambo.pl Re: Astra 5 czy Mazda 3 15.09.15, 22:21 Kup nowy renault megane, lada moment debiut . ładny.. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Astra 5 czy Mazda 3 16.09.15, 11:38 Jak nie masz nic przeciwko doladowanym silnikom to Astra, jak wolisz wolnossace to Mazda... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
to_nie_my Re: Astra 5 czy Mazda 3 17.09.15, 10:13 Do tej pory użytkowałem tylko samochody z wolnossącymi silnikami, więc dużego doświadczenia z doładowanymi nie mam, chociaż znajomi, którzy mają takie nie narzekają (ale są to raczej z grupy VW albo fordy, a nie ople). Szczerze powiedziawszy bardziej podoba mi się mazda, żeby tylko jeszcze w sedanie mieli silnik 165 km, to byłoby idealnie. na korzyść opla przemawia produkcja w PL oraz (chyba) łatwiej dostępne części (samochód byłby na co najmniej 5 lat). co do renault megane, jakoś do mnie nie przemawiają francuskie samochody (może to uprzedzenie z wcześniejszych lat, obecnie nieuzasadnione?). Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Astra 5 czy Mazda 3 17.09.15, 10:59 1. Wszelkie uprzedzenia sa nieuzasadnione... 2. Takze takie, ze jak wolalbym doladowane silniki Opla niz VW po ichniejszych wpadkach... 3. Nie kupuj tylko okiem i sercem i najlepiej przejedz sie obydwoma autami jednego dnia i wybierz ktory Ci bardziej pasuje do jazdy, a nie do patrzenia sie na niego... 4. Silnik 2.0 120KM vs 165KM to wbrew pozorom nie jest duża różnica w Mazdzie... Dopiero przy rozkrecaniu do czerwonego odczuwasz roznice... w jezdzie do 5,5k rpm nie zauwazysz... No i dla mnie szkoda, ze w Europie nie ma Mazdy 3 z silnikiem 2.5 (tym ktory jest w M6) to jest dopiero maszyna... 5. Innych marek nie bierzesz pod uwage? Odpowiedz Link Zgłoś
to_nie_my Re: Astra 5 czy Mazda 3 17.09.15, 12:14 To info z pkt 4 to faktycznie tak jest? - jeżeli tak, to nie ma o co się spinać na 165 km. jazda próbna oczywiście obowiązkowa. Co do innych marek, to oczywiście są w kręgu zainteresowania, np. toyota corolla, ford focus i ... skoda octavia. jednak astra i mazda są na czele, chociaż zakup dopiero planowany jest na wyprzedaże w 2016 r. (jeżeli będą jakieś sensowne promocje/wyprzedaże). Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Astra 5 czy Mazda 3 17.09.15, 13:51 To moje odczucie po jazdach próbnych... no i maks moment obrotowy jest identyczny i dostępny przy praktycznie tej samej liczbie obrotów... dopiero "góra" pow. 5k rpm się różni znacznie na korzyść 165KM Jak dla mnie 165KM nie warte jest dopłaty którą chce Mazda w przypadku hatchbacka... Jeśli chodzi o wyprzedaż rocznika to w Mazdzie nie liczyłbym na rabaty specjalne... w Polsce auta schodzą im na pniu, a dostają ich na nasz rynek dość mało.. Generalnie w ostatnich 2latach to chyba nie było nawet rabatu kwotowego, a jedynie zestawy dodatków w stylu koła zimowe, czy ekstra gwarancja (ale ta już jest teraz)... Rabaty największe wśród wymienionych można dorwać w Fordzie, a później w Oplu... Przynajmniej tyle wiem z doświadczenia... żeby nie było ja koniec końców kupiłem Mazde, tylko ze 6, bo 3 była dla mnie za mała... Odpowiedz Link Zgłoś
to_nie_my Re: Astra 5 czy Mazda 3 17.09.15, 13:55 też wolałbym M6, ale to już raczej poza moim zasięgiem finansowym Odpowiedz Link Zgłoś