pit-25 04.12.15, 21:54 Witam! Do lata jeszcze trochę czasu ale zacząłem zastanawiać się nad kompletem opon letnich (budżet) o rozmiarze 175/65 R14 82T w promocyjnej cenie. Wstępnie mam dylemat pomiędzy Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Cokolwiek 04.12.15, 22:46 Cokolwiek lepiej zachowuje się na wodzie. Nawet nie chce mi się sprawdzać tego, co obydwaj producenci twierdza (nie interesuje mnie to, w "moim" rozmiarze opony te nie występują, z resztą dopiero co w lipcu dałem ponad 3 tysiące [po znajomości] za nowy komplet letnich)... z doświadczenia jednak wiem, że nic tak nie liczy się w oponie (zarówno letniej i zimowej) jak przyczepność na mokrym. Owszem - w zimówce ważne będzie też zachowanie na śniegu i na lodzie, w letniej hałas (choć przy indeksie T to raczej nie jest szybkie auto, nośność 82 to też maleństwo raczej) i droga hamowania, ale wpierw patrzę na zachowanie na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-25 Re: Cokolwiek 05.12.15, 23:11 Poczytałem trochę wczoraj na temat informacji na etykietach, a konkretnie: opór toczenia i hamowanie na mokrej nawierzchni i mam kolejne pytanie na ile te podawane klasy A-G mają odzwierciedlenie w praktyce. Ktoś może porównywał te opony w realnych warunkach i wybór klasy budżet np. OT (F,E) to tylko pozorna oszczędność względem premium OT (B,C)? W związku z powyższym i sugestią wyboru wyższej półki zaczynam się zastanawiać nad innym porównaniem: Pirelli Cinturato P1 Verde vs Goodyear Efficientgrip Performance Ps. Samochód mały ale "wariat" Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Cokolwiek 05.12.15, 23:26 Jak masz mocny samochód, to nie oszczędzaj na oponach. Koniec, kropka. Rozumiem, że 'mały, ale wariat' to ponad 100KM na tonę masy (albo coś w tych okolicach przynajmniej)? Odpowiedz Link Zgłoś
pit-25 Re: Cokolwiek 06.12.15, 21:29 Z tym "wariatem" to moze przesadzilem bo do 100 km brakuje jednak niska masa tez robi swoje. Nie wspominajac juz o ogarnietym kierowcy. Ogólnie to tez wole segment premium jednak w sytuacji obecnej potrzebuje uzasadnienia przy wyborze. Interesuje mnie oszczednosc paliwa przy mniejszych oporach toczenia dlatego rozwaze tez klase Premium w dobrej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamabasia80 Re: Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2 05.12.15, 07:28 ja polecam debica presto 2 sezony spisują sie znakomicie Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2 05.12.15, 09:09 Bardzo porównywalne opony, ja dałbym lekkie wskazanie na Barumy. Jednak jest jeszcze czas na polowanie na okazje, więc sugerowałbym poszukać czegoś półkę wyżej - różnica jest znacząca. Odpowiedz Link Zgłoś
wicehrabia.julian Re: Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2 05.12.15, 16:44 pit-25 napisał: > Witam! > > Do lata jeszcze trochę czasu ale zacząłem zastanawiać się nad kompletem opon le > tnich (budżet) o rozmiarze 175/65 R14 82T w promocyjnej cenie. > > Wstępnie mam dylemat pomiędzy Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2? żadne z powyższych, to niska półka tylko nieco lepsza od najgorszych chinoli, z tych dwóch brałbym Dębicę, ale tylko ze względów sentymentalnych Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2 07.12.15, 12:58 A TY MYSLISZ, ZE LUDZIE TUTAJ JAKIES WIELKIE TESTY PRZEPROWADZAJA... ?? Odpowiedz Link Zgłoś
pit-25 Re: Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2 07.12.15, 23:44 Celem tego wątku jest wymiana opinii. Interesują mnie i pewnie też innych obiektywne opinie użytkowników którzy mieli styczność z tymi oponami jak również z oponami z wyższych klas oraz mogą i chcą odnieść się w sposób bezstronny do tematu. Od testów to jest np. A.D_A.C. Wypowiadanie się w tym wątku jest dobrowolne i nikt nie zmusza nikogo do wykonywania żadnych testów! Ps. Nie chcemy też OGŁUCHNĄĆ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2 07.12.15, 21:50 Z przykrością muszę stwierdzić, że Dębica Passio są niewiele warte. Z przykrością bo zwykle stawiam na polskie towary ale w tym przypadku nie warto. Raz je kupiłem i więcej tego błędu nie popełnię. Oględnie mówiąc ABS był stanowczo za często w użyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
pit-25 Re: Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2 07.12.15, 23:50 Ja też zwykle starałem się brać argument PL pod uwagę (różne produkty) jednak dosyć często okazuje się, że to argument mniejszego kalibru. Odpowiedz Link Zgłoś
zygmuntpolczynski Re: Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2 21.12.15, 11:04 Wybrałeś dwa rodzaje opon, które nic nie są warte i niczym się od siebie nie różnią. W przypadku Baruma na mokrej nawierzchni będziesz się ślizgał jak na boisku hokejowym, podobnie przy Dębicy. Barum jest zdecydowanie lepszy na suchej nawierzchni, Dębica potrafi niemiłosiernie piszczeć. Sprawdzone na Fiacie Panda oraz Mitsubishi Colt. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Dębica Passio 2 vs Barum Brillantis 2 22.12.15, 13:22 na wodzie świetnie zachowuje się Rain Expert .... to nie reklama ...po prostu kupiłem takie latem i do dziś bardzo dobrze na mokrym się trzymają....nawet teraz przy 5-7 stopni i mokrej nawierzchni ....zimy nie ma więc po co kupować zimówki? :) Odpowiedz Link Zgłoś