Dodaj do ulubionych

Golf 4 silnik.! Pomocy.!

25.03.16, 19:33
Witam posiadam Golfa 4 niestety nie mam pojęcia jeżeli chodzi o samochody ponieważ jestem świeża i przede wszystkim dziewczyną więc jak możecie mi pomóc. Po prostu chce wiedzieć czy mechanik nie robi mnie w chu.. W czasie jazdy poszedł mi pasek rozrządu co wiąże się oczywiście z poważnymi konsekwencjami oczywiście zdaje sobie z tego sprawę 28 lutego oddałam auto w ręce mechanika dopiero 2 tyg. temu złoży silnik cały wymienił nowy rozrząd itp. musiał dać głowice do planowania po odpaleniu silnika auto gaśnie na małych obrotach. Gdzie oczywiście odnowa musi patrzeć w silnik. Gdzie krzyknął mi żebym się przygotowała na kwotę 3000 zł co mało tego trzyma go już ponad miesiąc czy rzeczywiście po wymianie rozrządu itp. auto może gasnąć na małych obrotach. Pomóżcie bo już nie wiem co mam o tym myśleć.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 25.03.16, 20:26
      Czekaj, tylko po kryształową kulę skoczę.
      (Nie rozumiem jak można szukać w pierwszej kolejności diagnozy w sieci, a nie u mechanika? Gasnący na wolnych obrotach silnik to najczęściej zasyfiony silniczek krokowy a nie coś związanego z rozrządem. Źle złożony rozrząd to byłyby ubytki w mocy, "strzały" w kolektor albo od razu kaplica.)

Przyczyn mogą być dziesiątki (najpopularniejsze to poza krokowcem - czujnik położenia wału, przepływomierz, dziura w dolocie [lewe powietrze], czujnik położenia wałka rozrządu [choć to raczej nie w Golfie 4, to u mnie powodowało gaśnięcie na niskich obrotach], odma - no jest tego trochę a czarny kot naszczał mi w kryształową kulę, a z fusów nie lubię wróżyć ;)
    • liczbynieklamia Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 26.03.16, 15:47
      Jest to dość standardowy objaw przesunięcia paska rozrządu o jeden ząbek, ale równie dobrze może to być problem z domykaniem się zaworów, które powinny być wymienione po kolizji. Tak czy inaczej nie płać nic dopóki samochód nie będzie zrobiony i ani gorsza powyżej umówionej kwoty.
    • waga170 Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 27.03.16, 06:23
      Pomóżcie bo już nie wiem co mam o tym myśleć.
      Trzy razy uzylas slowa "oczywiscie" i raz "rzeczywiscie".
      No to teraz mysl o roznicy miedzy tymi dwoma slowami.

Dla ulatwienia
      "mało tego trzyma go już ponad miesiąc"
      To jest "rzeczywiste" ale czy "oczywiste"???
      • kura_wuja Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 27.03.16, 11:29
        Mloda wyksztaucona z wielkiego miasta.
    • nazimno Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 27.03.16, 11:51
      Co do "czy mechanik nie robi mnie w chu.. "
      to zakladam, ze w tej hipotezie moze
      byc pies pogrzebany, a ponadto plec
      mi sie nie zgadza, i nie chodzi o psa.

• plastikpiokio Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 27.03.16, 14:24
      należało kupic silnik używany z rozbitka ---taniej prosciej i szybciej.
      • misiaczek1281 Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 28.03.16, 14:43
        plastikpiokio napisał:

> należało kupic silnik używany z rozbitka ---taniej prosciej i szybciej.

Nie....tuż po zakupie,raz na 5 lat i co 90 000 km należało wymienić kompletny rozrząd a przynajmniej pasek i rolki na nowe....koszt w Polo to ok. 300-400 zł. Jeszcze prościej, taniej, szybciej...
        • misiaczek1281 Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 28.03.16, 14:44
          albo kupić nowsze auto w lepszym stanie :)
    • bemeta Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 28.03.16, 17:28
      Produkujcie sie dalel drodzy forumowicze, jak widac zalozycielce watku zwisaja kalafiorem wasze zlote mysli, o i misiaczek wrocil z ferii swiatecznych.
      • gelati Gdzie mozna kupić polski czosnek? Pomocy! 28.03.16, 17:42

Jak w temacie.
      • misiaczek1281 Re: Golf 4 silnik.! Pomocy.! 28.03.16, 17:55
        chyba ty wróciłeś z ferii ale letnich....ja od ferii świątecznych napisałem tu kilka wpisów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka