piotr111981 03.04.16, 08:04 Jak się nazywa coś w rodzaju kołpaków, tylko zakrywające same mocowanie kół- śruby. Widziałem to w VW Caddy, plastikowa osłona założona na mocowania kół, zakrywa- maskuje śruby. Gdzie można nabyć coś takiego, jaki koszt? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koza_oddam Re: Zabezpieczennia kół 03.04.16, 10:52 Normalnie, to dekle. Tylko że pasują do konkretnej felgi, nie do każdej. Coś takiego w chromie mają niektóre amerykańskie Fordy i fajnie to wygląda, swego czasu miały coś takiego Trabanty, Wartburgi, Fiaty 125p, Polonezy borewicze i pewnie by się coś znalazło jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr111981 Re: Zabezpieczennia kół 03.04.16, 11:59 Wiem o jakie dekle chodzi, ale to nie to samo, te z Fiata 125 miały widoczne śruby mocujące koła, a te które widziałem niedawno w VW Caddy wyglądają jak "maskownica". Czego się to trzyma, jak jest mocowane, że nie wypadnie w czasie jazdy? Taki "dekielek" jest przeznaczony do zwykłych stalowych felg, nie aluminiowych. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_oddam Re: Zabezpieczennia kół 03.04.16, 13:04 Mówisz o plastikowych nakładkach, ale wcześniejsze miały pełne dekle chromowane, nakładane na centralną część felgi, w Wartburgu były jeszcze dodatkowo takie "słoneczka" dookoła felgi. Te dekle w PF125p doskonale widać w Zmiennikach jak Barciś pod hotelem w nocy je zdejmuje z żółtego fiata, budzi jego kierowcę i chce mu je opylić - drugi albo trzeci odcinek, końcówka. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_oddam Re: Zabezpieczennia kół 03.04.16, 13:06 O takich mówię - ogłoszenie przykładowe: sprzedajemy.pl/dekle-fiat-125p-chrom-nowe,22161967 Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Zabezpieczennia kół 03.04.16, 12:08 Nazywa się to zwykle deklem, trzyma się na takich sprężynujących drutach obejmujących śruby. Świetne rozwiązanie - wyglądało estetycznie, a brud nie dostawał się między felgę a pełen kołpak, więc felgi tak nie gniły i nie pojawiały się problemy z wyważeniem. Najszerzej stosowane było właśnie w VW z przełomu lat 80-tych i 90-tych, a potem w Skodzie Felicii. Niestety musi być idealnie dopasowane do felgi, przede wszystkim do rozstawu śrub. Odpowiedz Link Zgłoś
kura_wuja Re: Zabezpieczennia kół 03.04.16, 21:17 Tez bym cos takiego kupil do stalowych felg na zime. Odpowiedz Link Zgłoś