Dodaj do ulubionych

odmowa dmuchania

02.06.16, 16:45
czy w razie rutynowej kontroli mam prawo powołać się na klauzulę sumienia i odmówić dmuchania w balonik?
i kazać wiezc się na krew (zawsze to trochę czasu na odparowanie) a pigule czy tym bardziej lekarzowi zakazać by mnie klul?
rozważmy dwie kwestie osobno. przecież nikt mnie nie zmusi bym dmuchnal w alkomat a lekarz bez mojej zgody badania tez nie przeprowadzi?
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: odmowa dmuchania 02.06.16, 16:50
      aaaaa.... to o to dmuchanie chodzi...

To chyba wyjasniono tu:

forumprawne.org/prawo-karne/136013-odmowa-badania-alkomatem.html

• mini-mali-sta Re: odmowa dmuchania 02.06.16, 17:43
      przy tego typu pytaniach ręce mi opadają...
      • gelati Re: odmowa dmuchania 02.06.16, 18:41
        Grek Zorba powiedział, że jeżeli kobieta chce a mężczyzna odmawia to Pan B. nigdy mu tego nie wybaczy.
      • tdf-888 Re: odmowa dmuchania 02.06.16, 18:52
        a mi nie pasuje to ze w pl jest granica 0.2 a w niektórych miejscach w UE 0.8
        jest różnica...
        zdarza mi się czasem wypić 2-3 piwka i ruszyć nie mając pewności... a raczej mając obawę ze może być powyżej 0.2 a czym ja się różnie od Anglika?
        • do.ki Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 07:11
          > a czym ja się różnie od Anglika?

Różnica jest niewielka, ale zasadnicza. Anglik ma królową i Ty masz królową. Ale jego krolowa jet widzialna. Rozumiesz teraz?
        • tbernard Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 10:19
          tdf-888 napisał:

> a mi nie pasuje to ze w pl jest granica 0.2 a w niektórych miejscach w UE 0.8
          > jest różnica...
          > zdarza mi się czasem wypić 2-3 piwka i ruszyć nie mając pewności... a raczej ma
          > jąc obawę ze może być powyżej 0.2 a czym ja się różnie od Anglika?

Anglik jak wypije 3 piwa, to jeździ lewą stroną jezdni, ale tam jest to akceptowalne, w przeciwieństwie do Polski ;)
    • tbernard Re: odmowa dmuchania 02.06.16, 18:53
      Jeśli jesteś krewnym sędziego lub innego ważnego pociotka, to możesz sobie z policją pogrywać jak dusza zapragnie a oni muszą wesoło merdać ogonkiem na twoja komendę, bo w tym przypadku rządzą prawa feudalne. W przeciwnym razie najlepiej sam spróbuj, to się przekonasz i opisz na forum swoje doświadczenia.
    • loyezoo Re: odmowa dmuchania 02.06.16, 21:43
      Po 1. na krwi,mimo upływu czasu,wyjdzie wyższy wynik (wiem i z autopsji i od znajomych z podobnym problem, tak dla ścisłości to były wyniki przy dmuchaniu na poziomie 0,23 i 0,28 promila - nie mylić z mg. i to wiele lat temu)
      Po.2 jak odmówisz pobrania krwi,to zrobią coś na zasadzie domniemania nietrzeźwości (badanie źrenic,równowagi i takie pierdy)

Ponieważ przerabiałem osobiście temat,niestety nie raz i zawsze to było na granicy czyli 0,23 - 0,25 mam kupiony alkomat,z wyższej półki i zawsze sprawdzam.Oczywiście te zawsze,to jak jest jakiś grill,czy inna impreza i rano nie jestem pewny wyniku.
      Jako ciekawostkę powiem,że czasami po 7 piwach i 8-9 godzinach max, miałem 0,00.Bywało (zmęczony,mało zjadłem,nie wiem jakie inne czynniki),że po 4 i takim samym czasie miałem coś,zazwyczaj niewiele ale jednak od 0,1 do 0,3 bywało.Więc można się zdziwić
      • tdf-888 Re: odmowa dmuchania 02.06.16, 22:25
        domniemanie?? do tej pory to słyszałem o domniemaniu niewinności...
        ps. ja po 4 piwach i po 5 godzinach miałem 0.0
        • loyezoo Re: odmowa dmuchania 02.06.16, 22:42
          No i o tym pisze.Zazwyczaj po X piwach dodać 1-2 godziny mam 0,0.Niestety nie zawsze się to sprawdza,co oznacza,że organizm może różnie spalać u tej samej osoby (no chyba,że tylko ja mam taką przypadłość:))
          • tdf-888 Re: odmowa dmuchania 02.06.16, 22:45
            no i chyba w naszym przypadku można by się spróbować pokusić o granie na zwłokę... ;)
      • do.ki Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 06:38
        "Jako ciekawostkę powiem,że czasami po 7 piwach i 8-9 godzinach max, miałem 0,00."

I to by było tyle w temacie "alkomatu z wyższej półki". :-))))
        • loyezoo Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 09:57
          Alkomat miał porównywane wyniki z alkomatem policyjnym (uprzejmość kolegi z branży) Wyniki praktycznie identyczne,a badane na kilku imprezach.Nie wiesz,nie wypowiadaj się.

P/S Alkomat za grube pieniądze,posiadający dokładnie ten sam sensor,co mają policyjne.
          P/S2 Mój kolega,który jest w zasadzie identycznej postury jak ja,wypiliśmy dokładnie tyle samo i ja potrafiłem mieć 0,0 a on....0,7. Zaznaczam,badane 2 alkomatami.
          • tbernard Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 10:05
            No to czym się przejmujesz? Przy kontroli powiesz policjantowi, że wprawdzie sporo wypiłeś, ale masz mocny łeb i może śmiało cię puścić.
            • loyezoo Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 11:34
              Jakbyś czytał uważnie,to po to kupiłem alkomat,żeby nic nie musieć nikomu mówić.Sprawdzam,jest 0,0 jadę , jest nawet 0,1 nie jadę,co mnie policja obchodzi?
              • tbernard Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 11:39
                Faktycznie umknęło mi, w takim razie gratuluję mocnego łba oraz zdroworozsądkowego podejścia.
          • do.ki Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 19:00
            Ojej, nie wiedziałem, że jesteś tak przywiązany do tego swojego słynnego alkomatu. Mam nadzieję, że go ubezpieczyłeś jakoś. Starasz się uzasadnić wydatek, twoja sprawa. W Polsce kupowanie alkomatu nie ma większego sensu, bo obowiązujący limit 0,2 jest za niski na jakiekolwiek kombinowanie z jazdą po kieliszku.
            Może zacznijmy od tego, co nazywasz piwem. Ile twoim zdaniem "jedno piwo" zawiera etanolu. Oczywiście, różnice w szybkości metabolizowania alkoholu są, jeśli ćwiczysz wątrobę regularnie, to jest sprawniejsza, na początku. :-)
            Potem idą te dwie prace:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6745819
            www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8872236

I potem pogadamy. :-)
            • loyezoo Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 20:05
              Chyba nadal nie rozumiemy się,po co go mam.Limit jest za niski,a ja nie piję piwa i nie sprawdzam po godzinie czy mogę jechać.Jak wspomniałem już kilkakrotnie,używam go po np.grillu na którym poszło x piw,i to tylko wtedy,jeżeli następnego dnia gdzieś zamierzam jechać.
              Ty wypijesz i na 100% następnego dnia nie jedziesz.Ok.Nie widzę problemu,zaoszczędziłeś na alkomacie.
              Pożyczyłem go teraz przyjacielowi,który pojechał na wesele.Wiadomo,że będzie pił ale następnego dnia musi wracać.Tyle,że sobie sprawdzi,czy może o 12 w południe,czy jednak musi czekać do późnego wieczora,tudzież nocy.

P/S nie chce mi się czytać wynajdywanych (zresztą często) przez ciebie, jakiś publikacji ani sprawdzania ich wiarygodności,tym bardziej,że o ile dobrze czytam,to są z przed 32 lat.Może jakieś nowsze badania?
              P/S2 ja pisze z autopsji,każdy organizm na głupi lek np.przeciwbólowy,kawę czy jedzenie,reaguje inaczej.

Jeszcze jedno,to o czym wspomniałeś.Jest piwo i piwo.Ja zazwyczaj pijam słabe lagery,bo takie lubię,mające ok 5% np.czeskie,za to mój jeden kolega, pija te co mają 7 czy nawet 8%,logiczne,że wyniki będą inne.
    • plastikpiokio Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 06:58
      koles możesz to zrobit tylko w dwóch przypadkach 1. gdy masz immunitet 2. gdy jestes głupi.
      • loyezoo Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 10:00
        1.Zgadza się
        2.Ty jesteś głupi,bo może odmówić,jak będą mocno nalegali,wystarczy powiedzieć,że jesteś chory na hemofilię.Nikt nie będzie ryzykował,że tak nie jest.

3.Wspomniałem wyżej jak w takim przypadku postępują.
        • tbernard Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 10:29
          > 2.Ty jesteś głupi,bo może odmówić,jak będą mocno nalegali,wystarczy powiedzieć,
          > że jesteś chory na hemofilię.Nikt nie będzie ryzykował,że tak nie jest.

Jak ktoś przekonująco powie o hemofilii, bez niepotrzebnego zacietrzewienia to być może uwierzą i dadzą spokój. Ale gdy owo oświadczenie o hemofilii padnie z ust kogoś, kto wzbraniał się wcześniej przez dmuchaniem, to jest spora szansa, że po prostu zatrzymają do wyjaśnienia i w razie ściemy za składanie fałszywych zeznań można porządnie się pogrążyć. Oczywiście wykluczam tu, że jesteś ważniakiem lub pociotkiem i chodzi o zwykłą relację obywatel-policja. W przypadku ważniaka lub pociotka możesz im śmiało wydawać polecenia: siad, podaj łapkę, merdaj wesoło ogonkiem, spadaj z tym głupim pomysłem badania.
          • misiaczek1281 Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 12:59
            Trzeba z całą mocą tępić tych "kozaków" co to kilka piw piją a później jadą bo myślą że "nic się nie stanie"....
            Jestem za dożywotnim odbieraniem prawa jazdy za pierwszym razem, drukowaniem gęby i nazwiska w gazecie z podpisem "przestępca" , konfiskatą samochodu i licytacją auta a środki z licytacji przeznaczyć na leczenie ofiar wypadków....i nie chodzi tu o kasę,ale o to że gdy skonfiskują auto to już więcej nie pojedzie po piwku jeden z drugim bo nie będzie miał czym a gdy zabiorą prawko i dadzą grzywnę to grzywnę zapłaci i znowu pojedzie bez prawka po piwku:)
            A odmowa dmuchania to jak przyznanie się do winy....takiego powinno się na glebę, skuć, i do radiowozu jak świnię wrzucić - i zapytać drugi raz czy dmucha -może zmięknie i zrozumie że pogarsza swoją sytuację bo wyniki krwi są dokładniejsze :) Człowiek który nie pił i nie ma nic do ukrycia po prostu dmucha - to trwa 8 sekund i jedzie dalej :)
            Ps. W Polsce jest norma 0,2....na Słowacji 0,0....ciekawe ilu piwoszom się rocznie upiekło bo mieli poniżej 0,2? :)
            • loyezoo Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 16:33
              Właśnie dlatego,że jest do 0,2 wielu ludzi "wczorajszych" woli odmówić i jechać na krew,bo to jednak przedłuża dość mocno procedurę.
              Ostatnio podczas kontroli,z bardzo sympatycznym policjantem zagaiłem na ten temat.I prawda jest taka,jak się pisze w necie.80-90% zatrzymanych to "wczorajsi" mający poniżej 0,5 (czyli wykroczenie) 40% w 2014 stanowili rowerzyści.No ale jak podadzą,że w ciągu roku zatrzymali 160tys. PIJANYCH to brzmi inaczej,niż ~20tys. pijanych,a reszta po spożyciu alkoholu.
              Jakby zrobili do 0,5 jak w większości krajów europejskich,to nagle by się okazało,że Polacy to kraj abstynentów,szczególnie tych za kółkiem.Tyle w temacie.
              • tdf-888 Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 17:04
                mozliwe tez ze wtedy jeszcze więcej ludzi by sobie pozwalało na kilka piwek i tez by mogli przekraczać 0.5
                teraz niektórzy boją się spożyć cokolwiek jeśli planują jazdę bo co to jest 0.2? szklanka piwa czyli nic nawet nie ma sensu próbować.
                np tak jak ja teraz wypija dwa i czekam troszkę tak gdyby zrobili 0,5 to bym pił cztery :)
                • loyezoo Re: odmowa dmuchania 03.06.16, 17:56
                  Ale pisałem,że w większości,to nie są osoby,które wypiły piwko i pojechały,tylko wypiły pół litra wódy i wsiadali rano na kacu.Dlatego są robione "trzeźwe poranki" i to najczęściej w poniedziałki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka