anab 26.12.16, 12:06 Czy warto? Jeżeli tak, to Sandero czy Duster? Jazda głównie po mieście, sporadycznie (średnio raz w miesiącu) dłuższe wyjazdy w trasę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bimota Re: Do właścicieli dacii 26.12.16, 12:15 MOWIE JAKO BYLY WLASCICIE (SPRZED KILKU LAT)L, WIEC DANE MOGA BYC NIEAKTUALNE. TECHNICZNIE W ZASADZIE BEZ ZASTRZEZEN, ALE MIALEM 1.6, JUZ NIE OFEROWANY. 1.4 CHYBA PODOBNIE... O GWARANCJI RACZEJ ZAPOMNIJ, CHYBA ZE CHCESZ WYWALAC GRUBA KASE NA BEZSENSOWNE "PRZEGLADY", CHYBA NIE WARTO... BYLY PROBLEMY Z RDZEWIENIEM NADWOZIA, NIE WIEM CZY JESZCZE AKTUALNE. KTORY MODEL TO JUZ SAM MUSISZ WIEDZIEC, BO TO TYLKO INNA KASTA W ZASADZIE. Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: Do właścicieli dacii 26.12.16, 20:28 Po mieście lepsze Sandero ( fajna jest wersja Stepway - idealna do skakania po krawężnikach) z silnikiem 0.9 Tce - na trasy nowy silnik 1.0 Sce absolutnie się nie nadaje. Z kolei jeśli już Duster to z 1.2 Tce ... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Do właścicieli dacii 27.12.16, 09:08 A diesel nie fajny? Jest opcja 4x4 + automat + komfort na autostradzie przy 150km/h? Jesli tak, to kto wie moze i nastepego Dustera rozwaze. Na razie ciekaw jestem jak Kodiak bedzie faktycznie na ulicy wygladal. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: Do właścicieli dacii 28.12.16, 11:46 Niedrogie, bezpretensjonalne samochody dla osób, które od pojazdu nie oczekują zbyt wiele. I ja to akurat szanuję :) Wg mnie Dacia jest obecnie na rynku tym, czym była Skoda 10 lat temu - sensowną budżetową propozycją dla osób/firm o podstawowych wymaganiach. Sam jeżdżę Renault (właściciel marki Dacia), ale parę razy przy okazji przeglądów uciąłem pogawędkę z kierowcami Dacii i nikt nie miał większych zażaleń odnośnie awaryjności czy jakości wykonania. Minusy oferty w mojej ocenie: - słabawe silniki (max 90KM w Sandero, 125KM w Duster) - brak dostępności nieco bardziej wyrafinowanego wyposażenia (choćby automatycznej klimatyzacji) - kiepskie wyciszenie - takie sobie materiały, ale w sumie to zrozumiałe ze względów cenowych Kupujesz nowy czy używany? Jaki budżet przewidujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
laisar Re: Do właścicieli dacii 29.12.16, 22:53 anab napisała: > Czy warto? MCV 1.6 MPi 7os, 2007, 179 tys. km - w 100% tak. > Jeżeli tak, to Sandero czy Duster? > Jazda głównie po mieście, sporadycznie (średnio raz w miesiącu) > dłuższe wyjazdy w trasę. Sandero. Odpowiedz Link Zgłoś
chris62 Re: Do właścicieli dacii 02.01.17, 15:09 Szkoda kasy , lepiej kupić Kię Sportage 2 albo bliźniaczy Hyunday Tucson za jaieś 30-40 tys PLN bo w tej kwocie można wyszukać egzemplarze z małymi przebiegami i ze świetnym wyposażeniem. Te auta nawet terenu się nie boją w przeciwieństwie do nowszych modeli. Polecam silnik 2,0 CRDi 150 KM i modele z napędem 4WD bo w sumie tego typu auto z napędem przednim to bezsens - lepiej kupić jakieś kombi w dizlu. Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: Do właścicieli dacii 02.01.17, 15:18 Po cholerę mu te pseudo SUVy do jeżdżenie po mieście i to jeszcze z 4WD ? W dodatku jeszcze z dieslem z DPF (ani to się nie zdąży w zimie rozgrzać ani oczyścić na krótkich dystansach)... Świetna rada wuju , czekamy na więcej ... Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: Do właścicieli dacii 02.01.17, 15:27 ja tez nie rozumiem tego pędu do 4wd... rozumiem rajdy po szutrze czy offroad. to wtedy się kupuje zupełnie coś innego i nie rozważa ani Dacii ani Hyundaia ani żadnego suwa. a po drogach publicznych jadąc zgodnie z ograniczeniami to nawet w zimie na letnich średnio rozgarniety kierowca sobie poradzi. Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: Do właścicieli dacii 02.01.17, 15:59 No akurat Duster jest dość dobrym kompromisem jeśli chodzi o cenę i zdolności terenowe - jak ktoś mieszka gdzieś w głuszy gdzie stan dróg jest taki sobie a pługi rzadko jeżdżą to spory prześwit , mała masa i sensowny napęd 4WD się dobrze sprawdza - w tym roku będzie nawet offroadowy puchar Polski dla podrasowanego Dustera: daciadustercup.pl/ Tym niemniej kupowanie tego typu pojazdu żeby jeździć po mieście czy w dłuższe trasy sensu wielkiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
chris62 Re: Do właścicieli dacii 02.01.17, 21:15 Niemniej ciasny z przodu słabe silniki i blacha się gnie nawet na dachu. A niby dlaczego po mieście nie ma sensu? Krawężniki, dziury, przebudowy dróg, progi zwalniające to dziś codzienność i odkąd mam SUVa nie boję się ,że urwę zderzak czy zgniotę miskę olejową albo po ulewie bęę miał auto popowodziowe, przejazd przez głębszy śnieg gdzieś na parkingu czy prze zabłoconą drogę dojazdową też łatwiejszy - poza tym dobre opony całoroczne i spokój z przekładkami. Odpowiedz Link Zgłoś
chris62 Re: Do właścicieli dacii 02.01.17, 21:18 No tak jak dziś było w Bielsku to raczej sobie nie radzili:) W październiku2016 w Szczyrku tez sobie nie radzili wielu wylądowało w rowie opon nie zdążyli zmienić no bo mało kto zmienia już 1szego października.... A ja sobie na całorocznych bez problemu jechałem. Odpowiedz Link Zgłoś
chris62 Re: Do właścicieli dacii 02.01.17, 21:03 3 lata tak męczę Sportage i nic mu nie jest a napęd 4WD w Bielsku jednak się przydaje o choćby dziś po południu popadało drogowcy zaspali oblodzone podjazdy ludzie mielili w mmiejscu a ja sobie na cąłorocznych bez problemu pod każda górke ruszałem. Gość pytał o Dustera to podobny pojazd to podobny doradzam aczkolwiek dużo lepszy pod każdy względem - kiedy sprzymierzałem się i do Dusterka lecz uznałem Sportaga za dużo lepszą opcję. Odpowiedz Link Zgłoś
who_cares Re: Do właścicieli dacii 02.01.17, 22:51 Sportage ma żałosne 17 cm prześwitu - to jest zwykły podniesiony nieco kompakt a nie żaden SUV .... bałbym się głębszej koleiny w śniegu żeby się podwoziem nie zawiesić ..... Odpowiedz Link Zgłoś
chris62 Re: Do właścicieli dacii 03.01.17, 09:30 Ten nowszy a mój ma 20 poza tym można go zmienić jak się chce. Nowsze modele sa juz crossoverami często tylko przednionapędowe i nie mająblokady na przedną oś, nawet zderzaki mają skrojone tak że trzeba mocno uważać przy zjazdach. Odpowiedz Link Zgłoś