dziadcospiepsza 09.04.18, 22:23 Uprzejmie proszę o opinię szanownych forumowiczów na temat powyższego autka. VW Tiguan rocznik 2013. Silnik 1.4 TSI. Benzyna. 160 KM. Awaryjność? Spalanie?Koszty utrzymania? Warto czy zapomnieć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toreon Re: VW Tiguan 09.04.18, 22:42 Z tego co głosi fama, wszystko w nim gra poza silnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: VW Tiguan 11.04.18, 09:02 2.0 benzyna O nim mogę się akurat wypowiedzieć. Tu akurat wbrew temu co głosi fama, nie bierze on oleju, przynajmniej nie w niepokojących ilościach. Przy mocy 150 KM z jednego litra (po chipowaniu) nie widać też żadnych oznak ograniczonej trwałości, a bynajmniej nie jest użytkowany w "działkowym" stylu jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: VW Tiguan 10.04.18, 09:51 Zgadza sie. Jezeli jest ponad 100 koni z litra to niech sie ktos inny martwi. Moze jacys potomkowie Wincentego Pstrowskiego co najpierw wyciagnal normy a potem wyciagnal kopyta? Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: VW Tiguan 11.04.18, 09:06 W przypadku tego silnika wysilenie nie jest chyba głównym problemem. VW wypuścił po prostu niedopracowanego gniota i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ari Re: VW Tiguan 10.04.18, 13:26 Przez 3,5 roku jeździłem takim samochodem - już poliftowym z 2012. 1.4 TSI 160KM, zrobiłem nim jakieś 90 tys km. Największą bolączką jest silnik, który notorycznie gnębią problemy z rozrządem /napinaczem - niestety jest to problem nawracający (poszukaj na forach użytkowników VW, Skody czy Audi), jednorazowa wymiana nie załatwia sprawy. Koszt wymiany/naprawy to ok 2 000 poza ASO (przynajmniej tyle ja zapłaciłem). Gorzej jeśli pojawi się problem z pękającymi tłokami (trafiło się niestety mojemu znajomemu) - to w zasadzie oznacza wymianę silnika i ogromne koszty. Podobno w nowszej wersji tego silnika (1.4 150KM) jest dużo lepiej. Podobno, bo ja już nie zamierzałem tego wypróbowywać :) Same parametry silnika ok, ładnie się zbiera do ok. 120-130km/h. Powyżej tej prędkości łapie lekką zadyszkę, praw fizyki się nie oszuka (spora masa, opory powietrza). Spalanie adekwatne do masy i mocy - z tego co pamiętam zależnie od pory roku, długości trasy itp wahało się pomiędzy 8,5 a 10,5l na 100km, przy dość dynamicznej jeździe. Na plus dobre wyciszenie przy wyższych prędkościach, sporo miejsca w kabinie z przodu i z tyłu (bagażnik przeciętnie - nie wierz danym katalogowym). Dobrze brzmiące audio. No i SUV od VW dość łatwo później odsprzedać bez dużej utraty wartości. Na minus strasznie nudne i smętne wnętrze, ale to chyba jak wszystkie VW. Mam też wrażenie że drzwi były leciutko nieszczelne, w żadnym innym samochodzie tak nie miałem - w momencie gdy temperatura spadała poniżej 0stC, i padał marznący deszcz woda dostawała się pod uszczelkę, zamarzała i był potem kłopot z otwarciem drzwi bez uszkodzenia uszczelek. No i wspomniana awaryjność silnika, która sprawia, że jednak odpowiem Ci: "zapomnieć". Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw-jar Re: VW Tiguan 12.01.19, 18:27 Tiguan 2.0 tdi 170 KM gdzie jest wlew do wymiany oleju wspomagania układu kierowniczego ? Odpowiedz Link Zgłoś