Dodaj do ulubionych

BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta zla ..

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 09:23
BMW M6 CSL planowana moc 550 KM
wersja M6 silnik jak w M5 507KM

ale najgorsza wiadomosc dla fanow BMW na rok 2006 planowany jest VAN (!!!) na
bazie BMW 5

czyli BMW sie zeszmaci i zacznie robic niedlugo moze auta dostawcze jako
konkurencje dla VW Caddy i T5

jak dla mnie porazka kolejna marka schodzi na psy
Obserwuj wątek
    • Gość: verte Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 09:28
      Prawdziwą klęską byłby van na bazie Jedynki.
    • Gość: Tomek F. to ta dobra wiadomosc IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.10.04, 09:29
      Gość portalu: Daimler napisał(a):
      > ale najgorsza wiadomosc dla fanow BMW na rok 2006 planowany jest VAN (!!!) na
      > bazie BMW 5
      > czyli BMW sie zeszmaci i zacznie robic niedlugo moze auta dostawcze jako
      > konkurencje dla VW Caddy i T5
      > jak dla mnie porazka kolejna marka schodzi na psy

może dla Ciebie porażka ale dla mnie np. to dobra wiadomość. Mam rodzine i
      musze miec duzy samochod a marzy mi sie BMW. Wiec van BMW to idealne
      rozwiazenie. Przeciez nikt ci nie kaze kupowac.

Takich decyzji jak wprowadzenie vana nie podejmuje sie bezmyslnie lecz w
      opraciu o wyniki badan marketingowych wsrod potencjalnych klientow. Widac z
      badan wyszlo ze jest na to zapotrzebowanie wiec robia. BMW jak kazde inne
      przedsiebiorstwo nie produkuje aut dla przyjemnosc lecz dla zysku. To co bedzie
      przynosilo zysk nalezy produkowac.
      • ghibli Re: to ta dobra wiadomosc 12.10.04, 09:32
        na tej zasadzie nalezy robic male i tanie auta bo przynosza zyski
        takie myslenie jest bardzo plytkie
        • Gość: Tomek F. nieprawda IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.10.04, 09:36
          ghibli napisał:
          > na tej zasadzie nalezy robic male i tanie auta bo przynosza zyski
          > takie myslenie jest bardzo plytkie

mylisz sie, takie male autka sa najtrudniejsze w skonstruowaniu (bo trzeba
          oszczedzac bo musi byc funkcjonalne bo musi byc przestronne bo musi byc tanie)
          w autach sportowych nie musisz osczedzac, nie musza byc przestronne a cena moze
          byc z sufitu,
          poza tym na malych autach bardzo maly jest zysk
          • ghibli Re: nieprawda 12.10.04, 09:39
            zysk maly ale przy duzej ilosci sztuk a taka w koncu jest sprzedaz malych aut
            zysk jest duzy
            latwiej sprzedac male i tanie niz duze i drogie
            ale to nie jest droga dla BMW
            van na bazie BMW 5 bedzie duzy i drogi a wiec elitarny ale co z tego
            ze sportowym wizerunkiem bedzie mial tyle wspolnego co Fabia RS
            • Gość: Tomek F. Re: nieprawda IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.10.04, 09:48
              ghibli napisał:
              > zysk maly ale przy duzej ilosci sztuk a taka w koncu jest sprzedaz malych aut
              > zysk jest duzy

ze wzgledu na bardzo duza konkurencje w tym segmencie chyba najwieksza ze
              wszystkich klas (no moze kompaktowa jest bardziej zatloczona) sprzedaz nie
              bedzie nigdy duza (sprzedaz modelu na poziome 6 mln jak Golf I to juz dzisaj
              przeszlosc, dzis jak sie sprzeda 3 mln to sukces)
              w zwiazku z powyzszym zysk nie bedzie tak duzy
              natomiast ludzie w europie staja sie coraz bogatsi i powieksza sie rynek na
              auta drogi, luksusowe, sportowe. Wtedy nawet mniejsza sprzedaz zapewni wieksze
              zyski bo marza jest bardzo duza.

Zreszta wiadc to po producentach. BMW producent aut sportowcyh jest bardzo
              rentowny, tak samo porsche, natomiast producent tanich aut - Fiat jest w bardzo
              kiepskiej kondycji finansowej.
              • ghibli Re: nieprawda 12.10.04, 09:53
                taki fiat umoczyl min przez to ze zrobil drogie stilo ktorego opracowanie
                kosztowalo sporo kasy a nie zwrocil sie nawet w polowie

czy tak ludzie sie bogaca to bym nie powiedzial bo bezrobocie rosnie a auta
                coraz gorzej sie sprzedaja
                BMW najwiecej zarabia w stanach tak samo porsche bwez stanow raczej byloby z
                nimi kiepsko
                • Gość: Tomek F. Re: nieprawda IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.10.04, 09:58
                  ghibli napisał:
                  > taki fiat umoczyl min przez to ze zrobil drogie stilo ktorego opracowanie
                  > kosztowalo sporo kasy a nie zwrocil sie nawet w polowie

no widzisz i o to mi chodzilo, ze tanie auta sa trudniejsze
                  co do fiata to nawet mimo ze panda super sie sprzedaje fiat kiepsko stoi bo
                  zysk na niej jest maly. Duzy zysk jest na duzych autach i dlatego fiat chce
                  produkowac "LARGE" nowy duze kombi w opraciu o Vectre

> czy tak ludzie sie bogaca to bym nie powiedzial bo bezrobocie rosnie a auta
                  > coraz gorzej sie sprzedaja
                  > BMW najwiecej zarabia w stanach tak samo porsche bwez stanow raczej byloby z
                  > nimi kiepsko

w Polsce moze tak ale na zachodzie sprzedaz mniej wiecej utrzymuje sie na
                  podobnym poziome natomiast zmienia sie struktura sprzedazy. Coraz wiecej
                  sprzedaje sie aut ekskluzywnych coraz mniej tanich.
                  • ghibli Re: nieprawda 12.10.04, 12:54
                    Fiat juz raz umoczyl z duzym autem a byl to model Croma przez ladnych kilka lat
                    nawet nie probowal w tej klasie aut swoich sil
                    a Fiat chce produkowac wiekszy model bo ma baze w postaci Vectry

jednak jest to firma ktora raczej nie robila duzych aut i nie powinna ich robic
                    z dwoch wzgledow
                    duze auta kupuje sie albo dla prestizu (Mercedes, BMW Audi itp) albo ze wzgl na
                    niska cene (Chevrolet Evanda, Kia, itp )
                    Fiat nie ma ani jednego ani drugiego wiec jest z gory skazany na porazke

• wahacz Re: to ta dobra wiadomosc 12.10.04, 09:39
          ghibli napisał:

Bzdura totalna, małe auta przynosza najmniejszy zysk.
          Jak powiedział projektant aut p. Jelec (zdaje sie tak sie nazywa) najtrudniej
          zaprojektować auto miejscie i funkcjonalne bo projektant ma narzucone miliony
          wymagań. Najłatwiej zrobić auto sportowe - bo ma się tylko podobać.
        • 01boryna Re: to ta dobra wiadomosc 12.10.04, 13:01
          ghibli napisał:

> takie myslenie jest bardzo plytkie

i dlatego wlasnie powstalo BMW 1
    • ghibli Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z 12.10.04, 09:30
      na przyszly rok wyjdzie nowy X5 i odnowiona seria 7

ale jesli zaczna juz Vana klepac to nastapi skundlenie tej w koncu dobrej marki
      ktora jako jedna juz z nielicznych jest niezalezna
      • Gość: Tomek F. Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.10.04, 09:33
        ghibli napisał:
        > le jesli zaczna juz Vana klepac to nastapi skundlenie tej w koncu dobrej marki

ale dlaczego? dlaczego uwazasz ze jedynie sluszne jest to co Ty uwazasz za
        sluszne.
        • ghibli Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z 12.10.04, 09:37
          uwazam ze jesli marka ma tradycje sportowe i dba o swoj wizerunek to nie
          powinna pewnych rzeczy robic i juz
          nabywajac BMW nabywasz rowniez cos w rodzaju image czyli sportowy wizerunek a
          jesli chcesz wizerunek stateczny nabywasz np Mercedesa

to polityka krotkowzroczna wg mnie i zemsci sie na tej firmie
          • Gość: Tomek F. Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 12.10.04, 09:41
            ghibli napisał:
            > uwazam ze jesli marka ma tradycje sportowe i dba o swoj wizerunek to nie
            > powinna pewnych rzeczy robic i juz
            > nabywajac BMW nabywasz rowniez cos w rodzaju image czyli sportowy wizerunek a
            > jesli chcesz wizerunek stateczny nabywasz np Mercedesa
            > to polityka krotkowzroczna wg mnie i zemsci sie na tej firmie

ale zgodzisz się ze to twoje prywatne zdanie i inni moga miec inne????
            • ghibli Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z 12.10.04, 09:44
              napisalem przeciez ze ja tak uwazam
              i ze to wg mnie

chyba wystarczy

kazdy moze myslec co zechce na ten temat
          • 01boryna Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z 12.10.04, 13:04
            ghibli napisał:

> uwazam ze jesli marka ma tradycje sportowe i dba o swoj wizerunek to nie
            > powinna pewnych rzeczy robic i juz
            > nabywajac BMW nabywasz rowniez cos w rodzaju image czyli sportowy wizerunek a
            > jesli chcesz wizerunek stateczny nabywasz np Mercedesa

BMW wprowadzajac na rynek swoje samochody kreowala je jako sportowe limuzyny. I
            tak zostaöo. Moze teraz czas na sportowe Vany?

> to polityka krotkowzroczna wg mnie i zemsci sie na tej firmie

jak to dobrze ze nie ty decydujesz o polityce BMW....
            • ghibli Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z 12.10.04, 13:25
              widziales kiedys sportowego vana - hahahaha dobre to bylo
              to jak sportowa terenowka jasne ze np MB ML55 AMG ma duzo mocy i niezle osiagi
              ale nigdy nie bedzie autem sportowym
              jedyny van "sportowy" to bylo R Espace F1 ale nie byl produkowany wielkoseryjnie
              i pokazywal jedynie mozliwosci i osiagi mial niezle jak na tak duze auto ale
              nadal byl vanem i tyle

to ze jakis van bedzie mial znaczek BMW nie uczyni go sportowym
              cos jak Altea podobno daje poczatek nowej klasie aut MSV - buahahaha
              Jaguar wystarczylo ze zaczal robic malego X-type i juz ma problemy bo byle
              ramus ktory ma troche wiecej niz na dobrze wyposazone mondeo moze kupic Jaguara

nie wiem czy to bedzie taki prestiz jezdzi Vanem BMW

BMW powoli zaczyna sie gubic w swych pomyslach a szkoda w kazdym razie ja im
              zycze jak najlepiej
              • 01boryna Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z 12.10.04, 17:14
                ghibli napisał:

> widziales kiedys sportowego vana - hahahaha dobre to bylo
                > to jak sportowa terenowka jasne ze np MB ML55 AMG ma duzo mocy i niezle
                osiagi
                > ale nigdy nie bedzie autem sportowym
                > jedyny van "sportowy" to bylo R Espace F1 ale nie byl produkowany
                wielkoseryjni
                > e
                > i pokazywal jedynie mozliwosci i osiagi mial niezle jak na tak duze auto ale
                > nadal byl vanem i tyle
                >
                > to ze jakis van bedzie mial znaczek BMW nie uczyni go sportowym
                > cos jak Altea podobno daje poczatek nowej klasie aut MSV - buahahaha
                > Jaguar wystarczylo ze zaczal robic malego X-type i juz ma problemy bo byle
                > ramus ktory ma troche wiecej niz na dobrze wyposazone mondeo moze kupic
                Jaguara
                >
                > nie wiem czy to bedzie taki prestiz jezdzi Vanem BMW
                >
                > BMW powoli zaczyna sie gubic w swych pomyslach a szkoda w kazdym razie ja im
                > zycze jak najlepiej

siegnij do starej prasy z czasow gdy BMW wprowadzalo na rynek swoje sportowe
                limuzyny i zobaczysz ile bylo krzyku. Argumentacja jak twoja. Limuzyna i sport!
                Nie do pogodzenia!
                Sport Van nie bedzie do jazdy na torze tak jak np. 530i tez nie jest. Monstra w
                rodzaju MB ML55 AMG sa egzeplarzami prawie ze jednostkowymi.
                Van BMW jest jak najbardziej na miejscu. Zawieszenie, wspaniale silniki,
                rozwiazania techniczne pozwalaja wierzyc w jego sukces.

Dla podsumowania przypomne tylko wszystko to co powiedziano zlego gdy BMW
                oglosilo powstanie auta klasy Golfa. A BMW 1 okazalo sie wielkim sukcesem. I
                takim najprawdopodobniej bedzie rowniez Van
    • Gość: abc Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z IP: 212.160.172.* 12.10.04, 14:14
      trzeba przyznac, ze jesli sie bedzie sprzedawalo, to to zrobia - pieniadz
      rzadzi swiatem. ale musze przyznac racje ghibli'emu - jesli bmw zacznie robic
      van-y, a juz nawet teraz przez "1" zeszlo na psy. nie mowie, ze robi gorsze niz
      kiedys samochody, ale po prostu nie bedzie, a w zasadzie juz nie kojarzy sie z
      samochodami luksusowymi i sportowymi, jego image marki po prostu spada.

pzdr

abc.
    • wiertara_z_misiem_i_jechane Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z 12.10.04, 16:33
      haaaaaa no nie ma co Van BMW no tego jeszcze swiat nie widzial
      jeszcze niech moze zaczna robic betoniarki

co sie dzieje z tymi firmami czy nie maja poszanowania dla tradycji
      skundlenie postepuje
      to tak jakby nagle Ferrari zaczelo robic auta kompaktowe z silnikami 1.6 no
      smiech na sali

jak to brzmi: "kupilem vana BMW jestem dynamicznie nastawiony do zycia"
      buahahaha

LOL dla BMW jesli ich plan dojdzie do skutku (oby nie)
    • szymizalogowany Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z 12.10.04, 18:23
      zalezy jak BMW do tego podejdzie w sumie nie wiem - Mercedesowi na razie nie
      zaszkodzilo robieni eplebejskich samochodow ale BMW ma troche inny Image marki -
      Jaguar na tym stracil

ogolnie tok myslenie wyglada tak

ktos tam wyzej napisal (chyba Tomek F) ze on sie cieszy bo chce kupic vana BMW

ale z drugiej strony obecni klienci BMW byc moze w duzej czesci sa w stanie
      przepalcic i kupic auto BMW BO BMW NIE ROBI WLASNIE VANOW I INNYCH PIERDOL

jak BMW zacznie je robic to moze zyska nowych klientow jak Tomek F ktorzy
      wczesniej kupowali nie wiem co Reanult, Fiat moze itd - ale straci starych
      klientow ktorzy zawsze kupowali BMW bo poza samochodem gwarantowalo im to
      prestiz i image marki robiacej sportowe limuzyny

a tak to oni pomysla dlaczego mam zaplacic za 530i tyle kasy jak moge sobie
      kupic taniej np nowa Omege (jak wyjdzie) - bo BMW i Opel juz sie niczym nie
      roznia pod wzgledem prestizu i image?
    • duze_a_male_d_duze_m Re: BMW M6 CSL to ta dobra wiadomosc a teraz ta z 12.10.04, 21:37
      Gość portalu: Daimler napisał(a):
      > ale najgorsza wiadomosc dla fanow BMW na rok 2006 planowany jest VAN (!!!) na
      > bazie BMW 5
      >
      > czyli BMW sie zeszmaci i zacznie robic niedlugo moze auta dostawcze jako
      > konkurencje dla VW Caddy i T5
      >
      > jak dla mnie porazka kolejna marka schodzi na psy

Jak dla mnie wszystko zależy od tego, co to będzie za van. BMW robi już suv'y,
      są niezłe, 1-er też jest czymś specjalnym w klasie compact(nie mówiąc o Mini),
      więc jak zrobią samodzielnie oryginalnego pod wieloma względami vana (a nie
      funkcjonalną szafkę na kółkach ze znaczkiem TDI jak Touran) to wizerunek marki
      nie powinien ucierpieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka