Dodaj do ulubionych

Multilock i utrata gwarancji na skrzynie biegów

21.10.04, 11:37
Witam,
Chciałam założyć Multilocka w serwisie Hondy. Okazało się, że mogą to zrobić,
ale strace gwarancje na skrzynię biegów. Gość z serwisu mi powiedział, że nie
ma to żadnego racjonalnego uzasadnienia, po prostu Honda tak sobie wymysliła
i już. No i teraz nie wiem czy ryzykować i zakładać Multilocka tracąc
gwarancję, ale mając lepiej zabezpieczone auto, czy sobie odpuścić i utrzymać
gwarancję. Gość mnie oczywiście zapewnia że skrzynie biegów Hondy są
praktycznie bezawaryjne itd., no ale on tam pracuje i bardzo chce żebym
kupiła samochód:))) Czy zwiększa się ryzyko awaryjności po założeniu
Multilocka? Od razu mówię, że nie jestem mechanikiem i sama sobie
zabezpieczenia nie wymysle, a chce zeby tam było coś więcej niż tylko
immobiliser...

Z góry dzięki za pomoc i opinie,
Kinga
Obserwuj wątek
    • Gość: Rea Re: Multilock i utrata gwarancji na skrzynie bieg IP: 62.233.181.* 21.10.04, 11:55
      Nie ma zadnego zagrozenia ze strony mulilocka dla skrzyni biegow. Jest to
      stalowy bolec, ktory blokuje jedynie mozliwosc zmiany biegow w tunelu pomiedzy
      kierowca i pasazerem. Wymowka Hondy o utracie gwarancji jest po prostu smieszna
      bo w zaden sposob urzadzenie to nie ingeruje w mechanizm.
      Jak masz stracic gwarancje to na razie odpusc sobie multilocka, poczekaj do jej
      konca i dopiero wtedy zaloz- nigdy nic nie wiadomo - nawet japonska technika
      moze zawiesc.
      Multilock to dobre zabezpieczenie mechaniczne. Nie ma idealnych, ale tu
      potrzeba pare minut ddobremu zlodziejowi na demontaz.
      Pozdrawiam
      • winnix Re: Multilock i utrata gwarancji na skrzynie bieg 21.10.04, 13:28
        Tak właśnie myślałam, szkoda mi trochę tej gwarancji, głowę dam że jakbym z
        niej zrezygnowała, to właśnie jak na złość coś by padło:)
        Co w takim razie mogę zrobić z autem żeby mieć coś więcej poza immobiliserem i
        żeby nie stracić gwarancji? Poza najbardziej logicznym alarmem, przed którym
        się bronię rękami i nogami...

Pozdr.
        Kinga
        • etom Re: Multilock i utrata gwarancji na skrzynie bieg 21.10.04, 16:10
          > Co w takim razie mogę zrobić z autem żeby mieć coś więcej poza immobiliserem
          > i żeby nie stracić gwarancji? Poza najbardziej logicznym alarmem, przed
          > którym się bronię rękami i nogami...

Troche to dziwne,sami montuja i mimo tego traci sie gwarancje ?
          Moze sprawdz jeszcze u innych dealerow.

PS
          poza tym ,jak wartosc samochodu przekracza pewna kwote - kiedys bylo to
          30tys. ,teraz nie wiem ile - to ubezpieczyciele wymagaja dwoch
          zabezpieczen,czyli poza immobiliserem alarm lub blokada
    • Gość: indio Re: Multilock i utrata gwarancji na skrzynie bieg IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 13:56
      A to dziwne. Mój ojciec przy zakupie nowego Civa, nie miał takiego problemu.
      Tylko to było w zeszłym roku, może teraz coś się zmieniło, ale wątpie. Lepiej
      zadzwoń do innego dilera, bo argument ze skrzynią jest durny. Jedyną ingerencją
      w mechanizm zmiany biegów (w Hondzie) jest przytwierdzenie ucha blokady do
      cięgien przy drążku. Wpływu na mechanike to niema, a gwarancje powinni zabrać
      na plastiki, bo trzeba przewiercić ;)
      A swoją drogą Hondy to fajne samochody są.

POZDRO
    • Gość: Greg Re: Multilock i utrata gwarancji na skrzynie bieg IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.04, 14:32
      To jakas najkoszmarniejsza bzdura o jakiej ostatnio slyszalem. Zadzwon do
      importera, albo do innego salonu bo az mi sie nie chce w to wierzyc.

pozdrawiam
    • Gość: wujek Władek po ile ten multi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.04, 15:08
      powidz, ile to kosztuje. może i ja bym założył....
      • winnix Re: po ile ten multi? 21.10.04, 15:12
        W Hondzie Jazz (nie wiem czy to od modelu zalezy) 800brutto z montazem. W Oplu
        Astrze II 560zl. Dlatego w momencie jesli faktycznie stracilabym gwarancje to
        zakladalabym na wlasna reke, bo bez sensu przeplacac grube pieniadze skoro w
        obu przypadkach traci się gwarancję.

Pozdr.
        Kinga
        • niknejm Re: po ile ten multi? 21.10.04, 16:33
          W jakim ASO ci to powiedzieli? Wiem, że AutoWitolin często to montował (dealer
          z W-wy). Może ich spytaj?

Pzdr
          iknejm
          • radioaktywny Re: po ile ten multi? 21.10.04, 16:55
            Czesto przy zakupie nowego samochodu montaz multilocka i autoalarmu mozna
            wytargowac w formie gratisu. Tak jest z innymi markami, ale to co wymyslil
            diler Hondy jest zdumiewajace....
            A moze jesgo serwis nie montuje tgo zabezpieczenia i nie chce dac zaronic komu
            innemu - dlatego ta sciema ?
            • niknejm Re: po ile ten multi? 21.10.04, 16:57
              radioaktywny napisał:

> Czesto przy zakupie nowego samochodu montaz multilocka i autoalarmu mozna
              > wytargowac w formie gratisu.

Potwierdzam, w Hondzie i Tojce też.

> Tak jest z innymi markami, ale to co wymyslil
              > diler Hondy jest zdumiewajace....

Obawiam się, że to raczej kolejny z serii wspaniałych pomysłów HPL.

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: Michal Re: po ile ten multi? IP: *.fornfyndet.se 21.10.04, 21:24
                Vinnix,
                poco te pytania.Bierz telefon i dzwon do glownego importera Hondy na
                Polske.Sluchaj co oni powiedza i potem przekaz te wiadomosc tej
                stacji.Zobaczysz zmienia ton.Te lobuzy robia Ciebie w bambuko.Przy pierwszej
                pozniej naprawie malej stwierdza ,ze masz zla skrzynie biegow i nabija Ciebie w
                butelke na sume skrzyni.Zlodziejstwo najwyzszego rzedu.Zadzwon ,dowiedz
                sie ,potem postrasz tamych.Pzdr,.Michal
                P.S Kobiety sa bezradne w stacjach .Latwo jest je przekonac i we wszystko
                wierza.
                • winnix dzwonilam... 22.10.04, 09:35
                  No wiec tak: zadzwonilam do importera, tam mnie pani odesłała do dilera, bo oni
                  tylko importują i nic nie wiedzą. Zadzwoniłam do innego salonu w Poznaniu, a
                  ściślej do serwisu i oto co mi pan powiedział.
                  Jest to zmiana wprowadzona niedawno przez Honda Europa. Dostali info od Hondy
                  Polska, że multilock=utrata gwarancji. Podobno taką mzianę też już wprowadziła,
                  albo wprowadza Toyota. Zapytałam Pana dlaczego i co jest tego przyczyną,
                  powiedział, że producent chce zminimalizować ingerencję mechaniczną w samochody
                  naszpikowane elektroniką, więc wprowadzają utrudnienia montowania zabezpieczeń
                  mechanicznych, żeby ludzie montowali zabezpieczenia elektroniczne, przy czym
                  zaproponowano mi Antynapad za 200zl mniej niz multilock. Jednak nadal nie
                  rozumiem przyczyn. Dlaczego skoro z samochodzie jest elektronika, to chcą
                  spopularyzować zabezpieczenia elektryczne kosztem mechanicznych, które nie
                  powodują żadnej szkody na skrzyni biegów. Bo to również mi pan w serwisie
                  potwierdził, że multilock żadnego zagrożenia większej awaryjności nie powoduje,
                  tylko po prostu Honda przyjęła taką politykę i już.

No więc teraz o tym antynapadzie myślę. Brzmiało logicznie, ktoś to ma i
                  stosuje i może powiedzieć coś o skuteczności?

Pozdr.
                  Kinga
                  • niknejm Re: dzwonilam... 22.10.04, 10:02
                    Czyli jednak pomysł HPL, tak jak myślałem :-(

Co do antynapadu, to jest zwykły autoalarm, jedyną jego zaletą jest to, że
                    utrudnione jest 'wysadzenie Cię' z auta na skrzyżowaniu (trzeba wprowadzić kod
                    po każdym otwarciu drzwi, inaczej silnik staje). Tylko nikt nie wysadza ludzi z
                    Jazzów i Civiców :-)
                    Jeśli nie multilock, to zagadaj w serwisie, czy nie zrobiliby Ci dodatkowego
                    ukrytego przełącznika odcinającego zapłon (poza autoalarmem, może być z funkcją
                    antynapadową), ew. dodatkowy immobilizer. Niestandardowe zabezpieczenia zwykle
                    są najlepsze.

Pzdr
                    Niknejm
                    • Gość: piotr Re: dzwonilam... IP: *.crowley.pl 22.10.04, 10:15
                      Honda Poland to chyba największe ścierwo wśród importerów. Nawet skurwysyny
                      strony internetowej nie mają (to badziewie co otwiera się przez 5 minut po
                      wpisaniu www.honda.pl to nie strona).

Kompromitują dobrą bądź co bądź markę.

ASO to totalna kompromitacja również.
                    • winnix Re: dzwonilam... 22.10.04, 11:24
                      Ech co za życie... No to będę coś kombinować z ukrytymi przełącznikami. A
                      dodatkowy immobiliser to na jakiej zasadzie działa?

Cholerka muszę się podszkolić porządnie, bo już widzę jak mi będą w serwisach i
                      warsztatach kity wciskać, bo jestem kobietą. Na kompach się znac, pora na
                      samochody:))))

>Tylko nikt nie wysadza ludzi z Jazzów i Civiców :-)

Khm... To z jakich się wysadza (poważnie pytam). Droższych?

Pozdr.
                      Kinga
                    • winnix nie HPL tylko HE 22.10.04, 11:25
                      Aha, z tego co zrozumialam to nie tyle pomysł HPL tylko Hondy Europa :)

Kinga
                      • niknejm Re: nie HPL tylko HE 22.10.04, 17:16
                        winnix napisała:

> Aha, z tego co zrozumialam to nie tyle pomysł HPL tylko Hondy Europa :)

I powiedział Ci to pewnie ludzik od dealera albo z HPL ;-)
                        Oni zawsze tak tłumaczą :-)

Co do immobilisera, to jest to urządzenie działające jak ukryty przełącznik,
                        tyle, że często inaczej uruchamiane (np. przez przyłożenie do
                        czytnika 'pastylki' z odpowiednim czipem). No i zwykle odcina kilka układów
                        naraz (pompa paliwa, zapłon itepe). Wada: urzadzenia te są typowe i często już
                        rozgryzione przez złodziei. Ukryty przełącznik jest prostszy, ale
                        niestandardowy, zwłaszcza jak zrobi go cwany elektryk.

Pzdr
                        Niknejm
    • Gość: aga Re: Multilock i utrata gwarancji na skrzynie bieg IP: 195.85.227.* 22.10.04, 10:31
      mam identyczną sytuację (chciałam blokadę s.b.), usłyszałam to samo i
      zdecydowałam się na antynapad z odcinaniem dopływu paliwa...

Pozdrawiam
      a
    • Gość: Jaca Re: Multilock i utrata gwarancji na skrzynie bieg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.04, 14:51
      Ja w mojej Megance nie zamontowałem. W poprzednim samochodzie przecieli mi go
      bez najmniejszych problemow - szlifierką kątową na akumulatory. Wg mnie
      skutecznośc zerowa - a jest to dziura w tunelu i szczególnie przy szybszej
      jeździe, po prostu szumi.
      Moim skromnym zdaniem nie ma zabezpieczenia skutecznego (oczywiście biorąc pod
      uwagę koszty, które są sensowne przy tej klasie samochodów). Załóż alarm (jako
      drugie obowiązkowe zabezpieczenie) i wykup AC.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka