Dodaj do ulubionych

Komunikacja a gospodarka Chin

20.12.20, 20:22
Autostrada w Chinach

Nam to nie grozi.
Kasa na drogi jest i będzie.
Są tysiące firm potrafiących je wykorzystać na szykany, zawężenia, blokady ruchu.
Magazyny pełne kostki brukowej!

Czas ucieka a drugi poziom nieosiągalny.

Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Komunikacja a gospodarka Chin 20.12.20, 22:06
      Tak sobie mysle ze ja bym ta autosttrada nie pojechal bo tam ciagle komuna i jak w kazdej komunie cement kradna na budowach a wiec jak slonce przyswieci czy mroz scisnie to nie wiadomo co sie z ta autostrada moze stac.
      • bywalec.hoteli Re: Komunikacja a gospodarka Chin 20.12.20, 22:45
        u was w kapitalizmie nie kradną publicznego?
        akurat w Chinach może grozić kara śmierci za takie kradzieże.
        • engine8 Re: Komunikacja a gospodarka Chin 21.12.20, 00:28

e tam kara smierci...

Wszyscy wiedza ze kradna i na wlasne oczy wodzilaem jak to w laataach 90 tych bylo.. budowali piekna autostrade....
          Rok potem jedziemy a ja widze ze pozamykan i ja remontuja...
          Pytam lokasow what the fuck?
          A oni pokazuja na okolice i mowia - widzisz te rzedy domkow jednorodzinnych wzdluz? Ano widze ...
          A wiesz skad sie biora? A wlasnie z cementu ktory powinien byc w asfalcie a ze go nie bylo to zima i deszcze wyplukaly smole i trzeba robic od nowa.... A domki rosly tak ze mozna bylo ten cement na plecaach czy na taczkach przeniesc...
          A ich budowy domow - tzn blokow wyglada dokaldnie jak w Polsce za komuny..
          Buduje sie bloki i co mozna to podpeierdola.. np nie ma pokryw na studzienkach, drzwi domach, nawet metalowe rusztowani rozbiora wi sprzedadz na zlom, drogi sie zaczyna budowac dopiero po ukonczeniu osiedla... i mowili ze to celowo bo jak budowali droge to latwiej rzeczy w nocy wywozic...
          To jest tak jak z kara smierci za narkotyki w Singapurze - caly swiat wie, na samolocie juz doostajesz kartke z czewonym napisem i wszytkim sie wlosy jeza ale w prawie kazdym barze jak chcesz i co chcesz to masz za 15 minut..
          Powoli sie zmienia ....ale powoli.
          • sky.83 Re: Komunikacja a gospodarka Chin 21.12.20, 07:28
            Cement w asfalcie??...... Coś chyba na studiach przeoczyłem. Jak już to chyba o beton się rozchodzi.
            • engine8 Re: Komunikacja a gospodarka Chin 21.12.20, 19:48
              Ja sienie znam jakie oni nawerzchnie uzywaja i jaka maja konstrukcje drog - pisze to co mi chinczycy mowili...skad sie biora dziury w drodze i domki obok.
              A to czy oni oszukiwali betonowe podoloze czy sama nawierzchnie to nie mam pojecia...
        • engine8 Re: Komunikacja a gospodarka Chin 21.12.20, 00:41
          No to zalezy co uwazasz za "publiczne"?

Kradna.. ostatnio wiezniowie ukradli miliony z wyplat rzadowych dla ludzi. Ale jak sie okazalo wkurzona pracownica ktora zwolnili z urzedu zasilkow dla bezrobotnych dala informacje wiezniom jak to robic...
      • tbernard Re: Komunikacja a gospodarka Chin 21.12.20, 11:12
        engine8 napisał(a):

> Tak sobie mysle ze ja bym ta autosttrada nie pojechal bo tam ciagle komuna i ja
        > k w kazdej komunie cement kradna na budowach a wiec jak slonce przyswieci czy m
        > roz scisnie to nie wiadomo co sie z ta autostrada moze stac.

W takim razie zapewne chętnie przejechał być się po tej genialnej kapitalistycznej konstrukcji, gdyby tylko wymyślono sposób jak w czasie się cofnąć ;)
        • stavros2002 Re: Komunikacja a gospodarka Chin 21.12.20, 11:58
          Kapitalistyczna infrastruktura w USA niestety się sypie, a na remonty brak środków

Tekst linku

Tekst linku
          • engine8 Re: Komunikacja a gospodarka Chin 21.12.20, 19:55
            Nawet linow nie trzeba otwierac aby to wiedziec.
            Srdoki sa - tzn powinno ichg byc a brod..
            Placimy od dawna i to bardzo duzo podatkow na ten wlasnie cel i co troche dodaja nowe no bo wszyscy widza ze drogi sie sypia ale te podatki sa tylko "przeznaczone" na drogi przed i w czasie glosowania a potem powoli migruja i na koncu zamiast je uzywac na poprawe drog to wyplacaja nimi pensje i emerytury dla pracownikow organizacji stanowych i federalnych.
            A durne ludzi ciagle sie daja nabierac.. Jakos w moim county i w moim miescie drogi sa bardzo dobre i na biezaco remontowane. W miescie to nawet na zapas drogi porawiaja aby wydac kase jako ze Stan sie juz przygladal jak nam pomoc w nadwyzkach...
    • wtop.ek Re: Komunikacja a gospodarka Chin 21.12.20, 07:49
      Nam to nie grozi, bo nie mamy talu gór i rzek, nad którymi trzeba przerzucać mosty.Na i ponad miliarda populacji.

Natomiast sieć drogową autostrad i ekspresowek mamy już całkiem nieźle rozubdowana.
    • pies_w_studni Re: Komunikacja a gospodarka Chin 21.12.20, 12:04
      Skąd ten barani zachwyt nad Chinami? Ogromny kraj, rządzony totalitarnie, w dodatku z ambicjami do bycia naj- na świecie, normalne że będą prowadzić ogromne, drogie i bezsensowne inwestycje bez oglądania się na takie pierdoły jak sens ekonomiczny, prawa człowieka czy ochrona środowiska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka