Dodaj do ulubionych

Pokrowiec na auto

16.12.21, 14:29
Jaki polecacie, nigdy nie było takiej potrzeby, ale od kilku dni auto stoi po gołym niebem. Szkoda go trochę, chodzi o coś solidnego, by chroniło auto przed deszczem i śniegiem. Może jakiś namiot? Auto stoi na wsi, na podwórku, więc nie ma ograniczenia przestrzeni. Może być coś dopinane do ściany itp. Najlepiej, by można było to w każdej chwili zdemontować, bo to chwilowe rozwiązanie.
Obserwuj wątek
    • x49xx Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 14:31
      pod
    • marekggg Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 14:36
      oczywiscie ze cos takiego istnieje.
      ale sorry - to wyrzucone pieniadze. lepiej jedz do jakiejs porzadnej myjni recznej, zapytaj o porzadne mycie i woskowanie karoserii.
      bo inaczej tez powstaje pytanie - dlaczego jezdzisz samochodem w deszczu i sniegu?
      • trypel Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 14:39
        Niektórzy nie jeżdżą
        Koleżanka z Grójca do dzisiaj wypomnina ojcu ze jak rodziła to musiała poprosic sąsiada o podwózkę bo tatuś powiedział że właśnie umył swojego Mercedesa i nie będzie go brudził.
        • nousecomplaining Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 14:47
          > tatuś powiedział że właśnie umył swojego Mercedesa i nie będzie go brudził
          Mój śp. teść swojego malucha po pierwszym śniegu chował do garażu i wyjeżdżał dopiero na wiosnę : )
          • trypel Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 15:00
            Powinien przed śniegiem a nie po
    • stavros2002 Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 14:41
      Jak na wsi, można wjechać autem do stodoły albo do obory. Kury i rogaciznę z obory można przeprowadzić do kuchni letniej w piwnicy.
    • hukers Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 14:47
      x49xx napisała:

> Jaki polecacie, nigdy nie było takiej potrzeby, ale od kilku dni auto stoi po g
      > ołym niebem. Szkoda go trochę, chodzi o coś solidnego, by chroniło auto przed d
      > eszczem i śniegiem. Może jakiś namiot?

Tylko namiot.
      Jak masz samochod 5 osobowy to namiot też 5 osobowy. Najlepiej z Dekatlonu marki Kuesza.
      • trypel Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 15:17
        Tylko namiot NS64. Wejdzie i auto i dwie krowy z boku.
        A może i koza sie zmieści.
    • loyezoo Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 15:21
      pl.aliexpress.com/item/4000432518343.html
    • kanna13 Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 15:43
      Jako, że garaż jest na dwa samochody to trzeci samochód dostał pokrowiec taki pełny tj. na całość.
      Zakupiony na popularnym serwisie w niewygórowanej cenie poniżej 200 pln (199,99) od sprzeadwcy co w nazwie na słowo oznaczajaće to co sprzedaje.
      Wykonany bardzo porządnie, jest lekki i jedna osoba go bez problemu zakłada i zdejmuje.
      Ale jak masz ścianę to są takie żagle przeciwsłoneczne też cena w tych granicach, nie są do końca nieprzemakalne ale w lecie spokojnie dają radę tylko by wymagały co najmniej dwóch słupków by z jednej strony do sciany a z drugiej słupki.

• x49xx Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 16:56
        Dzięki, ze słupkami nie ma problemu, a mam wylewkę przed budynkiem, chyba tę wersję rozważę.
    • gzesiolek Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 16:04
      Moje auta od zawsze stoją pod gołym niebem...
      Nigdy żadnych pokrowców nie stosowałem... Zresztą wg mnie one mają sens tylko gdy auto ma stać i nie być ruszane... Jak miałabyś zakładać i ściągać codziennie nawet na brudne i ubłocone auto to prędzej byś zniszczyła lakier tym zakładaniem i ściąganiem pokrowca niż samym staniem bez...
      A jak na wsi masz dużo miejsca to lepiej na podwórko sobie blaszak kupić lub choć wiatę/zadaszenie postawić niż iść w jakieś półśrodki...

Pokrowiec na sens gdy masz np. drugie/trzecie auto jezdzone od święta a nie masz garażu... Bo wtedy pod takiej jeździe jakby co umyjesz i zabezpieczysz... I znowu pod kołderkę...
      • x49xx Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 16:43
        Ja mam 4 garaże, w ubiegłym roku postawiliśmy blaszak na moje auto. Zastanawiam się, co lepsze, wiata, czy pokrowiec. Potrzebuję na auto córy, nie mam stodoły ani obory. Rzadko będzie nim jeździć.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 17:07
          Wiata lepsza.
          • bruner4 Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 17:14
            Wiata nie chroni przed wilgocią i tylko w ograniczonym stopniu przed opadami.
            • jeepwdyzlu Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 17:23
              Wiata nie chroni przed wilgocią i tylko w ograniczonym stopniu przed opadami.
              -----
              Szyby nie zamarzają.
              Tylko tyle i aż tyle.
            • x49xx Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 17:57
              Też mi się tak wydaje, zwłaszcza , gdy są zamiecie i zawieje śnieżne.
        • gzesiolek Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 17:11
          Czyli masz aż 4 auta? Czy może wystarczy porządek zrobić by miejsce dla auta córki znaleźć?
          • x49xx Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 17:54
            Wystarczy wyprowadzić rowery( 5) kosiarkę, taczki i miejsce będzie, trzymaliśmy już w tym garażu auto, zmieści się bez problemu. Może to ogarniemy. Jest tam w miarę porządek, dbam o to na bieżąco. W 4- tym garażu jest drewno:-) Niemniej zmieści się tam auto, gdyby nie było drewna.
            • pixma59 Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 18:55
              To w czym problem? Brać się do roboty, a nie marudzić ;-)
    • bruner4 Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 17:03
      Pokrowiec nie jest za dobry- może porysować auto, gdy działa na niego wiatr, ponadto wilgoć pod pokrowcem nie może odparować. Polecałbym namiot garażowy (tylko nie taki jaki tu był linkowany) na konstrukcji wsporczej z aluminium, zabezpiecza przed opadami i cyrkulacja powietrza wywołującą zjawisko rosy.
      • x49xx Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 17:56
        Nie miałam nigdy pokrowca, dlatego pytam o opinie, nie chcę kolejnej rzeczy, która będzie gdzieś leżeć i zajmować miejsce:-)
        • pixma59 Re: Pokrowiec na auto 16.12.21, 19:06
          Mówią, że "kto pyta, nie błądzi" ale ty wybitnie jesteś niekumata życiowo. Nie wiedziałam, nie słyszałam, nie miałam...itd. Gdzie jest ta wieś...?
          Wieś marzeń... www.youtube.com/watch?v=K5cewjt5cic
    • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 19.12.21, 19:18
      Załatwiłam garaż u sąsiada, jutro tam posprząta i wstawimy auto:-)
      • pixma59 Re: Pokrowiec na auto 19.12.21, 19:34
        I było nam du*ę zaprzątać tak błahą sprawą? Nie prościej było przykryć samochód kołdrą, na rurę pampersa założyć...a nie marudzić ;-)
        • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 19.12.21, 19:40
          Twoi nieprzyjaciele
          pixma59 usuń
          • zolza670 Re: Pokrowiec na auto 19.12.21, 20:18
            To się pixma59 zapłacze i pewnie nie zaśnie tej nocy...ogarnij się w końcu kobieto.
            • engine8 Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 04:56
              Spowiedz przedswiateczna w przyszlym tygodniu wiec bedzie musiala go z klatki wypuscic albo nie dostanie rozgrzeszenia.
              • pixma59 Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 12:44
                Tyle razy karany :-( Wygląda na to, że jestem jakimś łotrem i tego nie wybaczam!
            • pixma59 Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 12:46
              To mi sny z powiek nie spędza...;-)
      • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 19.12.21, 19:38
        Niemniej chyba kupię pokrowiec, przyda się na zabezpieczenie auta podczas wakacyjnych wyjazdów. Ostatnio było zaparkowane pod sosnami i pełno było w nim igliwia. Jedziemy w to samo miejsce.
        • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 19.12.21, 21:56
          Twoi nieprzyjaciele
          pixma59 usuń
          zolza670 usuń
          • zolza670 Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 06:35
            Kurcze...znowu na drugiej pozycji ☹ ...a były takie piękne czasy kiedy jedynką byłam 🙂
        • marekggg Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 02:44
          to sobie masz zamiar zawalic pol bagaznika jakims bezsensownym pokrowcem?
          • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 18:56
            Aż tyle zajmuje? Kupiłam kiedyś pokrowce na siedzenia i leżą w garderobie.
            • marekggg Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 19:26
              dzizas - jestes nauczycielka i nie widzisz subtelna roznice w gabarytach samochodu i siedzen?
              do tego ten pokrowiec bedzie raczej z trwalszego materialu, pewnie wodoodbornego i ciezkie to cos bedzie.
              idz lepiej do jakiegos sklepu i zobacz jak to wyglada zapakowane. inna sprawa, ze zapakowane jest fabrycznie, natomiast jak to juz kiedys rozpakujesz raczej nigdy w zyciu to juz niespakujesz tak samo jak w fabryce...
              • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 19:34
                Widzę, przesiadłam się z kombi na golfa 7-kę, a ciała jakoś nie ubywa:-) Jutro po szczepieniu się zatrzymam w motoryzacyjnym i zobaczę, jak wygląda ten pokrowiec, może mają.
                • pixma59 Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 20:26
                  >...ten pokrowiec<
                  Jaki? Obawiam się, że nie mają ;-)
    • bolo2002 Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 09:11
      Człowieku-żaden pokrowiec ! Pod pokrowcem- pieknie Ci bedzie rdzewiało! Jak na wsi - to wiata samochodowa-zrobiłem i postawiłem sam-tez na wsi. I masz spokój w czasie deszczu, sniegu i najwazniejsze- gradobicia! Jak przyjdzie gradobicie- a przyjdzie - to nawt 2 pokrowce to za mało! Tylko wiata-może być tez taka montowana do sciany domu. Jak chcesz to Ci taka postawię-ale tylko okolice stolicy! Moja wiata postoi jakies 50 lat-z takich materiałów zrobiona! Koszt wolnostojacej wiaty u mnie w konstrukcji z drewna cisnieniowo-impregnowanego to tylko 2200 zł. W sklepie-gotowe 5000 zł albo i 10000 tys zl!
      • bruner4 Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 10:16
        Namiot garażowy- 1800 zł, można samemu złożyć i zdemontować, zabezpiecza przed opadami ale i przed rosą, która powoduje korozje. Drewno trzeba konserwować- konieczne malowanie, najrzadziej co kilka lat.
        • bolo2002 Re: Pokrowiec na auto 10.02.22, 08:41
          Tyle tylko kolego, ze pod namiotem nie ma przewiewu-jezeli jest z jednej strony zamkniety! I juz wózek rdzewieje. A co do drewna-,które rzekomo co kilka lat trzeba impregnowac , to nie jest prawda. Po pierwsze nie impregnować- tylko zabezpieczyc przed działaniem czynników atmosferycznych! A to różnica- impregnacja to ocgrona wyłacznie przed grzybami lub robalami - ale nie przed deszczem! W drewnie siedzę 40 lat i moje zabezpieczenie drewna starcz na 10 lat! I nie robię tego Sadolinem produkowanym we Włocławku- bo to lipa! 2-krotne malowanie drewna okresloną- trzeba wiedzieć , co uzyć- lakierobejcą starcza na 10 lat!!!! Ale jak ktos chce mogę pokazać dom pod Warszawą-który był zabezpieczomy w 1994 r-nic od tego czasu nie trzeba było z drewnem robić.Czyli 28 lat-na drewnie powstaje kamień-nie do zniszczenia! Mało tego- są farby, które nakłada sie 1 raz na 30-ci lat!!!!! Znam je-receptura z 17-tego wieku!
          • bruner4 Re: Pokrowiec na auto 10.02.22, 11:21
            W garażu tez nie masz przewiewu i nie rdzewieje. Namioty maja okna wentylacyjne, na ścianie wjazdowej i tylnej- można je otworzyć. Ale latem to raczej niezalecane, wymiana powietrza powoduje zjawisko rosy. Jak to z tym drewnem jest to każdy wie, kto ma okna drewniane, drzwi albo np. pergole. No, jeśli masz takie środki, które zabezpieczają na 10 lat to gratulacje.
      • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 12:21
        Niestety mieszkam daleko od stolicy, okolice Tarnobrzega. Niemniej dzięki za chęci. Pozdrawiam z salonu samochodowego w Stalowej Woli. Robimy przegląd auta:-)
      • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 18:03
        Dziś u nas było gradobicie ponoć lekkie. Auto córy już jest w garażu. Przyjechała na dłużej "naładować akumulatory":-)
        • pixma59 Re: Pokrowiec na auto 20.12.21, 20:23
          Dla kogo ta informacja, kogo to zainteresuje?
    • dascompanytrzebinia Re: Pokrowiec na auto 14.01.22, 10:35
      @x49xx proponuje Ci znacznie bardziej uniwersalne rozwiązanie. Całoroczny namiot garażowy z DasCompany
      Namiot nie wymaga pozwoleń i może służyć również jako schowek na inne potrzebne rzeczy. Tekst linku
    • bolo2002 Re: Pokrowiec na auto 14.01.22, 10:39
      Żaden pokrowiec! Pieknie zacznie Ci rdzewieć Tylko Carport czyli wiata samochodowa z przewiewem! Koniec i kropka..
      • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 14.01.22, 11:00
        Masz rację, mam blaszak na swój i kiedyś auto było kilka dni mokre, nie ma przewiewu.
    • stanislawskimarian Re: Pokrowiec na auto 14.01.22, 14:20
      Ja mogę polecić m.in tego typu produkty do mycia i czyszczenia pokrowców. Moim zdaniem te środki są bardzo trwałe, i bardzo dobrze sprawdzają się w tego typu pojazdach. Polecam zapoznać się z ofertą, bo na prawdę produkty są bardzo wysokiej jakości.
      • zimnadzidzia Re: Pokrowiec na auto 14.01.22, 14:22
        To skąd tyle plam po myciu?
      • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 14.01.22, 19:01
        Dzięki
    • gzesiolek Re: Pokrowiec na auto 04.02.22, 15:13
      NIe ryzykuj... To goście którzy szukają oszczędności wszędzie... Nawet na reklame w necie ich normalną nie stać tylko zatrudniają pseudospamerów... na materiałach też oszczędzają... Auto po takim produkcie z pokrowce.net będzie całe porysowane i zardzewiałe... Nie polecam!
      • x4x9x Re: Pokrowiec na auto 04.02.22, 15:51
        Masz rację,. auto stoi w garażu u sąsiada. Chcemy kupić mieszkanie z garażem podziemnym, może się uda:-)
    • wislok1 Re: Pokrowiec na auto 04.02.22, 17:39
      Kompletnmie bez sensu pomysl

Auto trzeba odsniezyc, odmrozic szyby i jazda...

Alternatywa to tylko garaz....
      • wislok1 Re: Pokrowiec na auto 04.02.22, 17:40
        Albo carport

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka