Dodaj do ulubionych

[OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła.

29.12.21, 20:59
Właśnie się dowiedziałem od księgowej, że wg pisowskich standardów jestem burżujem (zarabiam tyle co robol w niemieckiej fabryce, albo i mniej), którego nie obejmuje ulga dla klasy średniej.

Jestem przez tych czerwonych śmieci okradany na każdym kroku.

A patologia dostaje ulgi i 500+ na hodowanie kolejnych przygłupów.

Jak ja się brzydzę pisowskimi bolszewikami.

Jestem o krok od emigracji.

Raz sierpem, raz młotem, czerwoną hołotę!
A na drzewach, zamiast liści, będą wisieć socjaliści!
Jebać PiS!
Obserwuj wątek
    • toreon Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 29.12.21, 21:14
      Heh, fajna ta ulga
      www.infakt.pl/blog/przedsiebiorcy-beda-mieli-problem-z-ulga-dla-klasy-sredniej/
      Dobrze rozumiem, że jeśli ktoś ma 134k dochodu rocznie to już nawet nie jest klasą średnią tylko bogaczem?
      • dodekanezowiec Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 29.12.21, 21:23
        Przychodu 134k. Jakieś 11k na m-c ale tak zupełnie brutto co nie jest jakimś odjechanym luksusem.
        • schweppes1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 29.12.21, 21:31
          dodekanezowiec napisał:

> Przychodu 134k. Jakieś 11k na m-c ale tak zupełnie brutto co nie jest jakimś od
          > jechanym luksusem.

To jest jebane, marne 1700 EUR na rękę i już powód dla pisowskich bolszewików, żeby zdeptać jak kułaka.

HATFU na czerwonych pisowskich śmieci.
    • wislok1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 29.12.21, 21:49
      Spodziewales sie od tej ekipy czegos innego ?
      Do emiegracji nie namawiam.....

Ja sobie daje rade, moim zdaniem niezle, ale ja to ja, innym moze tak sie nie udac....
    • qqbek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 29.12.21, 21:59
      134 przychodu?
      Jaja sobie robią?
      Może dla kogoś na UoP to jeszcze znośnie, ale ja kurde nie mam tak, że przychód=dochód.

Też jestem "kułak" :(
    • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 00:01
      Czyli jakbyś się załapał to skorzystałbys?
      • qqbek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 00:06
        gzesiolek napisał:

> Czyli jakbyś się załapał to skorzystałbys?

No Yacha!
        Jak na darmowe studia.
        Ale potem i tak by pierdolił, że to wszystko socjalistyczny wybryk!

Inna sprawa, że ja to przychód mam mocno zbliżony do dochodu, bo koszty mam niskie, ot taka branża.
        Ktokolwiek ma jakieś bardziej kosztowne usługi (a takich jest większość), a przy tym nie zarabia nawet w przybliżeniu tyle co ja, z "ulgi dla średniaków" też nie skorzysta.

A ja się, od zawsze, jako "średni średniak" identyfikowałem... mam mindfuck przez pinokia i resztę, co mnie skazują na bytowanie w tej "posh" wyższej klasie, której częścią nigdy nie byłem (i do której nigdy nie aspirowałem).
        • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 00:14
          Ja tam mam mindfucka od zawsze. Gdzie człowiek cokolwiek zaczyna zarabiać to od razu jest klasa średnia lub nawet ponad i skubany...
          I nie ważny jest stan posiadania tylko, że zarabia powyżej średniej, to bach już klasa średnia... A jak zarabia kilkukrotnie średnią to bach bogacz i kułak...
          Dowalić mu... I znam osoby z majątkiem wycenianym na ponad milion PLN które są wg systemu biedne... A jak człowiek chce się czegokolwiek dorobić to się go strzyże do bólu...
          Tylko PiS nawet nie udaje, że nie jest pod tym względem niczym bolszewicy...
          • bunkum Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 14:36
            "Ja tam mam mindfucka od zawsze."
            Ten mindfuck to u was dziedziczny czy trzeba sobie zapracowac na jego posiadanie? Objawowcow tu sporo, brainfartuja co drugi. Z ciekawosci sie pytam.
            • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 07.01.22, 16:13
              Ale to straszne schorzenie dotyczy tylko tych z mind i brain...
              Nie masz się co martwić...
    • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 00:04
      Dlatego kombinuję jak zostać pracownikiem centrali w Niemczech oddelegowanym do pracy w Krakowie... Ale oczywiście nic nie jest takie proste...
      • frequenter.light Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 00:31
        Niemcy chyba na coś takiego nie pozwalają, ich skarbówka jest pewnie nawet gorsza od polskiej. Chcesz pracować w Niemczech - nie musisz tam siedzieć?
        • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 00:54
          Niemcy z zarządu jako pracodawca mają bardziej opory. Skarbówka raczej ściga odwrotną sytuację, czyli Polacy na niższych pensjach i podatkach w PL pracujący tam...
          Generalnie są w firmie zasadniczy, woleli zapłacić mi więcej a z kosztami pracodawcy nawet z 30% więcej, ale zatrudnić na UoP niż na B2B... Kto bogatemu zabroni...
          • marekggg Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 02:17
            ja wlasnie mysle ze problemem jest wlasnie to oddelegowanie. bo zeby kogos mogli oddelegowac, to by najpierw musieli cie zatrudnic. i tak w kolko.
            masz jakiegos kolege ktory w ten sposob jest zatrudniony w waszej firmie?
            • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 03:19
              W pionie IT nie... Ale w Zakupach Strategicznych jest koleś co siedzi gdzieś w Wielkopolsce, oficjalnie zatrudniony jest w Niemczech, a zakupy w określonej grupie asortymentowej robi i negocjuje dla wszystkich spółek produkcyjnych na świecie, dla Polski też... Generalnie pojawia się 1-2x na miesiąc u nas i podobnie w Niemczech, a tak to robi zdalnie... A my w IT też robimy dla Globala, a bezpośrednim moim przełożonym jest Herr Hans... Więc mogli by się zlitować nad ciemiezonymi przez niedobry rząd współpracownikami z Polski... ;)
              • marekggg Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 05:00
                pytanie tylko czy ten koles z wielkopolski nie ma rowniez niemieckie obywatelstwo... to by duzo tlumaczylo.
                • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 11:17
                  Nic o tym nie wiem... z nazwiska to blisko mu to Grzegorza Brzęczyszczykiewicza, ale kto go tam wie...
              • wislok1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 14:24
                Z tego wynika, ze PL to jest drobny element jego pracy....

Nie musi miec obywatelstwa DE
                • marekggg Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 15:24
                  ale zameldowanie tak. i musi to umiec udowodnic.
                  • wislok1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 16:04
                    To tak, to jasne...
                  • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 16:44
                    Na pewno tam nie mieszka i nie ma żadnej nieruchomości... Chyba, że sam pracodawca coś kombinował z zameldowaniem... o tym nic nie wiem...
                    • marekggg Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 17:03
                      nie musisz posiadać nieruchomość, żeby mieć zameldowanie... jedno do drugiego nijak się nie ma. możesz mieszkać w wynajętym mieszkaniu i to czy tam rzeczywiście przebywasz czy nie - raczej nikogo nie interesuje (dopóki nie prowadzisz jakiegoś handlu narkotykami).
                      inna sprawa - to jest ubezpieczenie zdrowotne - bo tutaj to już się wchodzi na bardzo nieciekawy śliski grunt. wiem coś na ten temat, bo długie lata pracowałem na roznycyh dziwnych kontraktach i zawsze z tym był problem.
                    • wislok1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 17:33
                      Nie musi miec zadnej nieruchomosci, to nie ma znaczenia, czy ktos nieruchomosc w DE posiada...
                      Wystarczy, ze tam wynajmuje mieszkanie, jest zameldowany, placi tam podatki, bo tam zarabia kase...
                      Moze miec 2 miejsce zamieszkania i zameldowania w PL, jest to calkowicie legalne i podatkowo oplacalne, bo koszty podrozy moze sobie potem odliczac od podatklu w DE
                      • wislok1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 17:35
                        Cos ucielo, ma byc tak:

Moze miec 2 miejsce zamieszkania i zameldowania, w DE i w PL, jest to calkowicie legalne i podatkowo oplacalne, bo koszty podrozy moze sobie potem odliczac od podatklu w DE
                        • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 20:32
                          Pogadałem i jest jeszcze ciekawiej... Ma podobno zameldowanie w strefie przygranicznej po stronie polskiej w domu rodziców, mieszka pod Poznaniem a jest zatrudniony w centrali w Kassel... Misz masz... ;)
                          • wislok1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 31.12.21, 16:24
                            Jak skarbowka niemiecka sie nie dopier... do tej pory, to wszystko jest OK....

Oni sprawdzaja dokladnie
        • wislok1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 14:22
          Ich skarbowka nie ma poczucia humoru....

Taki numer nie przejdzie bez stalego zameldowania w DE

Poza tym niemieckim firmom sie to nie oplaca, bo jednak w PL pensje sa znacznie nizsze na identycznych stanowiskach
    • tbernard Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 13:25
      Podatek powinien być dobrowolny. Tak ja datek na tacę w kościele.
      • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 13:54
        Zaraz wylejecie na mnie wiadro pomyj ale postaram się napisać obiektywnie :
        Ktoś kto ma dochodu 11k + tysiąc pińcetplusa to 12k wcale nie jest biedny i nie wymaga pomocy państwa. Wręcz ma z czego się podzielić z państwem. Nawet jeśli zapłaci 9% podatku w składce zdrowotnej to wyjdzie 1000zł to nadal mu zostanie 11k. Owszem, wszystko drożeje i w porównaniu z zachodnimi zarobkami to niewiele ale to nadal dużo więcej niż średnia krajowa w tym kraju która obecnie wynosi 5400zł. I nie...nie mówię tego złośliwie bo wiadomo że każdy chce zarabiać jak najwięcej to normalne ja to rozumiem....nawet selekcjoner gdy dostał inną ofertę to zrezygnował z kadry i przyjął ofertę z Brazylii. Ale dziwi mnie ktoś kto ma dom, 2 auta, 11 tysięcy na miesiąc i narzeka na władzę i płacze że mu mało na życie....a co ma powiedzieć ktoś kto zarabia 2200 na rękę ? Dla niego 2 stówy to dużo więcej niż dla tego kto ma 11 k bo on nie poczuje nawet 2 stów więcej ani 4 stówy mniej....po prostu on tego nie odczuje bo te 4 stówki dla niego to ledwie 2% dochodu a dla emeryta który ma 2200 te 2 stówy więcej to aż 10% dochodu ! W Wielkiej Brytanii obowiązują trzy progi podatkowe dużo wyższe niż w Polsce : 20%, 40% i 45%. W Polsce progi to 17%, 32%.
        • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 13:58
          Na tym polega sprawiedliwość społeczna że bogaty płaci podatek na biednego.
          Zasada sprawiedliwości społecznej. Gdy ten bogaty zbankrutuje i stanie się biedny to Ci bogaci będą płacili na niego. Czego nie rozumiecie?
        • simr1979 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 14:03
          Misiu,
          Jak każdy PiS'iu, liczyć nie umiesz - po pierwsze, nie odróżniasz najwyraźniej netto od brutto (pińsetplus to netto, a próg 11 miesięcznie to brutto); po drugie, progi w Polsce to nie 17% i 32%, tylko od 1.I.22 26% i 41%.
          Buźka ;-)
          • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 14:12
            Nie umiesz liczyć i głupie uprzedzenia masz do Pisu.
            Średnia krajowa 5400zł tak jak owe 11 miesięcznie porównałem, też jest kwotą brutto hehe więc ty tego nie zauważyłeś. Po drugie kwota wolna wzrasta do 30 000zł, emeryci i najsłabiej zarabiający od 1 stycznia nie zapłacą podatku czyli dostaną 300zł podwyżki. Podniesiony został od 1 stycznia próg podatkowy. Pierwszy raz od 12 lat (wzrost z 85 528 zł na 120 000 zł rocznego dochodu) Buźka ;-)
            • qqbek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 15:15
              Siadaj misiu, pała!
              Na matematyce często to musiałeś słyszeć.
              Podatek rośnie z 17 do 26% jak ktoś teraz zarabia 100 to zapłaci 18,5 podatku (nic za pierwsze kilka tysięcy, 17% za kwotę do 85 i 32 od pozostałych 15) zostanie mu 81,5 na rękę.
              Od stycznia zarabiając tę samą stówę zapłaci 21 tysięcy (9% od kwoty do 30 i 26% od pozostałych 70) i zostanie mu na na rękę 79 (przy 7% inflacji warte o kolejne ponad 5,5 mniej niż rok temu).

To jaki prezent mu zrobili rządzący?

Okradli go z 8 tysięcy!
              • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 16:29
                qqbek napisał:

> Siadaj misiu, pała!
                > Na matematyce często to musiałeś słyszeć.
                > Podatek rośnie z 17 do 26% jak ktoś teraz zarabia 100 to zapłaci 18,5 podatku (
                > nic za pierwsze kilka tysięcy, 17% za kwotę do 85 i 32 od pozostałych 15) zosta
                > nie mu 81,5 na rękę.
                > Od stycznia zarabiając tę samą stówę zapłaci 21 tysięcy (9% od kwoty do 30 i 26
                > % od pozostałych 70) i zostanie mu na na rękę 79 (przy 7% inflacji warte o kole
                > jne ponad 5,5 mniej niż rok temu).
                >
                > To jaki prezent mu zrobili rządzący?
                >
                > Okradli go z 8 tysięcy!
                >

Z matmy jesteś dobry...ale miś też potrafi trochę liczyć... Ktoś kto zarabia 100k rocznie a wcześniej zarabiał 86 to zyska bo wpada w niższy próg podatkowy 17% z progu 32%. Próg bowiem został podniesiony z 85 do 120 tys.zł. Zyska zatem 15%....32-17 ....czyż nie? Poza tym zyskają najbiedniejsi którzy mają dochód do 30k czyli ich wyborcy. Po co dawać nie swojemu elektoratowi który chćby zyskał i tak nie zagłosuje na tego kto mu daje? . Biedni do 30k nie zapłacą podatku. Powiedz dlaczego niby bogaty mający 120k ma nie płacić nieco wyższego podatku?....więcej z 500 plusa rocznie ludzie dostanie bo tysiąc miesięcznie to rocznie 12 tys.zł to więcej o 4 tys.zł niż podatku więcej zapłacą bo jak policzyłeś zapłacą więcej 8 tysięcy więc pis więcej dał o 4 tysiące niż zabiera 😅
                • qqbek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 16:48
                  Ja ci misiu właśnie wytłumaczyłem, że zarabiający 100k brutto zapłaci 2,5 tysiąca więcej, a ty mi tu o niższych podatkach.

Podatek obniżono tylko dla zarabiających od 8 do 30 tysięcy (z 17 na 9%).

Wszystkim pozostałym podniesiono podatki.

A tak gdzieś od 70 brutto korzyść z podniesionej kwoty wolnej od podatku zostaje zniwelowana przez podwyżkę podatku.
                  • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 20:19
                    A tak. Czyli ten kto ma 100k nie kupi sobie trzeciego czy tam czwartego mieszkania...natomiast ten który ma 30k dzięki obniżce podatku wreszcie oszczędzi na swój pierwszy wymarzony samochód. Który będzie sie bardziej cieszył? Bogaty z 4 mieszkania i 5 samochodu czy biedny z pierwszego wymarzonego samochodu na który składał i marzył 4 lata i kupi go dzięki niższemu podatkowi?
                    • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 20:23
                      Ale pier...sz...
                      Ten bez żadnego mieszkania a zarabiający te 10tys miesięcznie też zapłaci znacznie większy podatek... Ba większy niż taki Misiaczek z odziedziczonym domem i zerowym ogarnięciem życiowym...
                      • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 20:33
                        gzesiolek napisał:

> Ale pier...sz...
                        > Ten bez żadnego mieszkania a zarabiający te 10tys miesięcznie też zapłaci znacz
                        > nie większy podatek... Ba większy niż taki Misiaczek z odziedziczonym domem i z
                        > erowym ogarnięciem życiowym...

Wszyscy w PL nie mogą zarabiać 10 i to nie od ogarnięcia zależy...bogaty ma z czego płacić to niech płaci wyższy podatek....a skoro taki ogarnięty to podniesie ceny o 20% w swojej firmie i zarobi więcej niż straci na podatku 9%, wszyscy podnoszą ceny więc ma wymówkę nie ma co narzekać 😅
                        • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 20:40
                          No właśnie nie jest jeszcze bogaty. Nie ma nic i zaczął nieźle zarabiać... Ale musi wynająć mieszkanie np. we Wrocławiu, gdzie wg info od Trypla wynajem to minimum 2tys PLN, może pracuję w firmie pod miastem gdzie musi dojeżdżać autem 1tys PLN kosztów... Ty chcesz mu zabrać z wszystkimi opłatami połowę pensji... I jak taki gość ma do czegokolwiek w życiu dojść... Ot promuje się nieróbstwo i zycie na koszt państwa i rodziców... A opodatkuje się coraz bardziej ciężka pracę miast nadmiarowego majątku...
                          A Twoje propozycję nie dość, że mają się nijak do wspomnianego pracownika to jeszcze prowadzą do spirali inflacyjnej...
                          • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 21:02
                            A to pracownik jest? To niezła pensyjka 10 tysięcy. Nie jest jeszcze bogaty? Jest. Przy 10 tysiącach stać go na kredyt mieszkaniowy. Rata np. 3 tysiące , dobre auto, rata 1400zł, reszta na życie wakacje i nawet odłożyć jest z czego. Pomyśl lepiej o tych którzy mają 4 tysiące i mniej....oni nie są bogaci...i oni zyskają...logiczne masz więcej = płacisz większy podatek.
                            • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 21:04
                              Ale zrozum porównanie, kto jest bogatszy ten co zarabia 4tys i ma nieruchomości warte 2M czy ten co zarabia 10tys i nie ma nic?
                              I dlaczego ten drugi ma wg Ciebie więcej dopłacać na tego pierwszego?
                              • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 21:47
                                gzesiolek napisał:

> Ale zrozum porównanie, kto jest bogatszy ten co zarabia 4tys i ma nieruchomości
                                > warte 2M czy ten co zarabia 10tys i nie ma nic?
                                > I dlaczego ten drugi ma wg Ciebie więcej dopłacać na tego pierwszego?

Podatek dochodowy płaci się od dochodu a nie od posiadanych nieruchomości dlatego w podatku dochodowym nie bierze sie pod uwage ile domów i jaki majątek człowiek posiada. Ten który ma nieruchomości płaci od nich podatek od nieruchomości. To dwa różne podatki. A sprawiedliwości nie ma na tym świecie. Najbogatszy miliarder świata buduje statki i lata w kosmos. Według ciebie on jest bogaty a wszyscy inni o majątku poniżej 2 milionów zł są biedni i nie powinni płacić podatku. Ciekawa definicja bogactwa. Jeśli dwie średnie krajowe nie są granicą bogactwa to co nią jest?
                                • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 21:55
                                  Chodzi o to, żeby nie nadużywać słowa bogactwa. Bo jak sam stwierdziłeś nie ma sprawiedliwości na tym świecie to choć w rozmowach bądźmy na tyle uczciwi by nie akceptować niesprawiedliwości...
                                  Więc skończ pierdolić o bogactwie przy dwóch średnich... Czy o łożeniu na biedaków przez bogaczy, bo często gęsto nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością... Tylko o to Cię proszę byś nie firmował niesprawiedliwości swoimi postami... To zbyt dużo?
                                  • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 31.12.21, 22:03
                                    W tak znanym komunistycznym kraju jakim jest UK podatek w wysokości 40% zaczyna się płacić od dwóch średnich. Widocznie uznali, że ktoś tyle zarabiający musi podzielić się z zasiłkowiczami. No i płaci składkę zdrowotna - sprawdź, w jakiej wysokości. Nie słyszałem o masowej emigracji mieszkańców z powodu niesprawiedliwości podatkowej.
                                    • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 11:43
                                      Ale podaj kwoty... I zwolnione z podatku i tej średniej, nie krepuj się...
                                      Podaj też kwestie podatków dot. majątków, a nie tylko pracy...
                                      Wtedy możemy rozmawiać o sprawiedliwości podatkowej lub nie...
                                      Bo u nas Ci co rzeczywiście są bogaci podatków nie płacą... Strzyże się głównie tych między średnia a 5x średnią... Niezależnie czy cokolwiek poza tym chwilowym dochodem posiadają...
                                      • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 12:20
                                        gzesiolek napisał:

> Ale podaj kwoty... I zwolnione z podatku i tej średniej, nie krepuj się...
                                        > Podaj też kwestie podatków dot. majątków, a nie tylko pracy...
                                        > Wtedy możemy rozmawiać o sprawiedliwości podatkowej lub nie...
                                        > Bo u nas Ci co rzeczywiście są bogaci podatków nie płacą... Strzyże się głównie
                                        > tych między średnia a 5x średnią... Niezależnie czy cokolwiek poza tym chwilo
                                        > wym dochodem posiadają...

Bo to jest podatek od dochodu a nie podatek od majątku Aha...czyli dziadek pradziadek dorobił sie hektarów to wnuk ma od tego płacić podatek? Płaci już podatek od nieruchomości...nie można dwóch podatków płacić za to samo😅
                                        • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 12:31
                                          No ale albo sprawiedliwie wg bogactwa albo nie pieprzyć, że to łożenie bogatych na biednych, bo jak wykazałem ktoś z chwilowym dochodem nie jest bynajmniej bogaty tak jak ktoś bez dochodu ale z olbrzymim majątkiem...
                                      • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 15:16
                                        Jakie znaczenie ma brytyjska, szwedzka, fińska kwota jeżeli zarabiasz i płacisz podatek w UK, Szwecji lub Finlandii? Można porównać podatek że średnia, mediana, minimalna w danym kraju, bo inaczej ci wyjdzie, że w Burkina Faso płacisz 5 dolarów i będziesz chciał tam paść owce, bo podatek jest niski. Podymne, pogłówne i inne majątkowe już były, można dyskutować czy należy je wprowadzić obok dochodowego. Sprawdziłeś, ile procent dochodu wynosi składka zdrowotna?
                                        • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 18:41
                                          Sam wyskoczyłes ze stawkami w UK, gdy rozmawialiśmy o tym co oznacza bogactwo i czy aktualne zmiany podatkowe można nazwać łożeniem bogaczy na biednych...
                                          A w jakiejkolwiek ocenie dochodów czy porównań podatków ważne jest co zostanie człowiekowi i czy jest wstanie kumulować majątek... A nie to czy w jednym kraju jest stawka taka czy owaka...
                                          • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 19:32
                                            Wyskoczyłem, bo nasze stawki podatkowe W STOSUNKU DO ŚREDNIEJ PŁACY są nawet niższe niż w UK. Czy więc tam "bogaci" loża na biednych i mają o to żal do Państwa, emigrują masowo? A jest u nich jeszcze wyższy próg podatkowy, dla naprawdę bogatych. I jest też podatek katastralny, czyli trochę majątkowy.
                                            • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 19:38
                                              Po pierwsze olales to, że wyodrębniono u nas stawkę zdrowotną... Poza tym bez kwoty wolnej od podatku, wysokości progow i tego ile wynosi ta średnia o niczym to nie świadczy... Bo w ocenie istotne jest ile ludziom zostaje po podatkach, a takie podawanie to jest tylko bicie piany... Dla bicia piany...
                                              No i właśnie wg mnie powinno się wprowadzić podatki majątkowe, zwłaszcza dla najwyższych majątków a nie podnosić ciągle koszty opodatkowania pracy... Bo dąży się do tego by więcej pracy i rozwoju po prostu się nie opłacało...
                                              • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 20:34
                                                Dobrze, uzupełnię. Zerowy podatek w UK to ok 12 tys, czyli cztery średnie, u nas 30 tys czyli pięć średnich plac. Nastepny próg podatkowy to 50 tys czyli niecałe dwie średnie, w Polsce 120 tys czyli niecałe 20 średnich plac. Składka zdrowotna płacona przez pracownika - nieco ponad 7%.
                    • klemens1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 12:48
                      misiek13 napisał:

> A tak. Czyli ten kto ma 100k nie kupi sobie trzeciego czy tam czwartego mieszkania...

Co nie zmienia faktu, że mu podatki podnieśli. A ty się zachwycałeś, jak to wszyscy będą mieli obniżone.

• tbernard Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 31.12.21, 13:50
          misiek13 napisał:

> W Wielkiej Brytanii obowiązują trzy progi podatkowe dużo wyższe niż w P
          > olsce : 20%, 40% i 45%. W Polsce progi to 17%, 32%.

Ale w Wielkiej Brytanii ludzie świetnie znają język angielski i dlatego zarabiają lepiej i żyje im się dostatniej. Możesz też się nauczyć angielskiego i pojechać do Anglii i poprosić o azyl i zapomogę i pomoc w znalezieniu dobrze płatnej pracy.
          • marekggg Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 31.12.21, 14:21
            ten futrzasty ignorant piSSdzielowski nie zdaje sobie sprawe z tego ze w kazdym kraju obowiazuja inne stawki podatkowe. nie ma zadnej organizacji ktora by to jakos regulowala.
            ba w takich stanach sa nawet rozne podatki w zaleznosci od stanu.

ja sie tylko dziwie ze ktos tu w ogole tego idiote futrzastego karmi jakimis postami jeszcze.
            • wislok1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 31.12.21, 16:43
              Tez mnie to dziwi....

• bigzaganiacz Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 15:25
      trudno mi sie odniesc do formy zatrudnienia , bo z nim to nigdy naprawde nie wiadomo ale znajomy mi mowil ze z 25brutto zostanie mu 15 , w sumie nie tak zle ,ja tu widze jeszcze miejsce na jakas mala danine
    • hukers Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 21:18
      Klasa średnia wedle Pis kończy się na 11 koła/mies.
      Paradne.
      • qqbek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 21:45
        hukers napisał:

> Klasa średnia wedle Pis kończy się na 11 koła/mies.
        > Paradne.

Brutto... i to tylko, jak nie masz wyższego przychodu.
        Ja sądziłem, że tak w okolicach 12-15 brutto to kończy się "średnia średnia" (z którą ja się identyfikuję) a zaczyna "średnia wyższa" (do której chciałbym kiedyś w końcu "doszlusować").
        • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 21:56
          qqbek napisał:

> hukers napisał:
          >
          > > Klasa średnia wedle Pis kończy się na 11 koła/mies.
          > > Paradne.
          >
          > Brutto... i to tylko, jak nie masz wyższego przychodu.
          > Ja sądziłem, że tak w okolicach 12-15 brutto to kończy się "średnia średnia" (z
          > którą ja się identyfikuję) a zaczyna "średnia wyższa" (do której chciałbym kie
          > dyś w końcu "doszlusować").
          >
          >

To zależy jak na to patrzeć. Powiedz pani urzędniczce w urzędzie miasta z 20 letnim stażem która ma 4000 brutto że ty mając 11 brutto nie jesteś bogaty a ona nie jest biedna i że to ona powinna płacić większy podatek a ty mniejszy. Powiedz to samo kasjerce w dyskoncie która zarabia tyle samo i 8 godzin siedzi na kasie a na nocnej zmianie rozładowuje towar byś mógł rano kupić świeże warzywa owoce i co tam chcesz. Powiedz im to.
          ...popatrzą na ciebie ze zdziwieniem.....powiedzą ci że też by chciały doszlusować .....do 6....
          • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 21:59
            Kim zatem są te panie...jaką klasą....ubogą? 2 klasy poniżej średniej?
          • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 30.12.21, 22:07
            A skąd wziąłeś ten większy podatek dla tych mniej zarabiających?
            Możemy porównać ile podatków zapłaciliśmy my jako rodzina i ile Ty, ok?
            • tbernard Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 31.12.21, 14:08
              Tak jak już wcześniej napisałem, podatki powinny być dobrowolne jak taca w kościele. Każdy niech płaci tyle podatku ile uważa, że może zapłacić.
            • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 31.12.21, 22:17
              Od dawna dużo zarabiający,, a szczególnie przedsiębiorcy dzięki możliwości wyboru formy podatku, systemowi ulg i odpisów, "wrzucaniu w koszty" wydatków osobistych płacą procentowo niższy podatek włącznie z daninami niż zarabiający poniżej mediany etatowcy. A tych etatowców jest znacznie więcej niż bogatych, więc w wyborach to oni decydują, kto rządzi w kraju. A gdy jeszcze przeczytają czy posłuchają jacy to z nich nieudacznicy, lenie, obiboki, złodzieje i godny pogardy plebs to nie dziw się, że następnym razem także zagłosują na tych, którzy choć mówią, że dodadzą, ułatwia, zrekompensują, zadbają. Czy wybrał byś kogoś, kto na wstępie ci powie, że przykręci śrubę i zabierze, żeby dać prezesom korporacji i banków? Zawsze wygrywa się obiecując. Za Solidarności obiecywano, że w Polsce będzie jak w Niemczech i miliony dały się nabrać, a obudziły się na bezrobociu i Kuroniówce.
              • tbernard Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 10:59
                Ja pamiętam, że mieliśmy być drugą Japonią. Ale po drodze jest Mongolia i jakoś chyba nie ma szans aby zajść dalej.
      • tbernard Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 31.12.21, 14:02
        hukers napisał:

> Klasa średnia wedle Pis kończy się na 11 koła/mies.
        > Paradne.

Klasa średnia, to są ci co zarabiają średnią krajową.
        • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 12:13
          Bogaty nie zrozumie biednego. Ten który ma 2 średnie krajowe, dom, mieszkanie,działkę i 2 samochody w sumie to wszystko warte z milion zł zawsze powie że ma mało i nie jest bogaty i że inni biedniejsi to darmozjady nieroby i pasożyty społeczne którym sie nie należy. Zapomniał że też kiedyś był taki jak oni, biedniejszy. Zaprzeczenie i wyparcie rzeczywistości w imię obrony statusu który posiada. Przykre.
          • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 12:39
            No ale Ci wykazałem, że dochód i majątek to dwie różne rzeczy... Majątek może wynikać z dochodu, ale nie musi...
            Więc w przypadku gdy golodupiec programista napierdala kod jak głupi i osiąga dochód 20tys PLN, żeby go było stać na jakąś nieruchomość to mu się zabiera i daje kolesiowi który żyje z zasiłków i 500+ i wynajmu mieszkania, a ma odziedziczone 2mieszkania warte ponad 1M...
            Po prostu nie generalizuj i nie pieprz o łożeniu bogatych na biednych i sprawiedliwości... Bo opodatkowuje się głównie pracę a nie bogactwo...
            • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 15:06
              gzesiolek napisał:

> No ale Ci wykazałem, że dochód i majątek to dwie różne rzeczy... Majątek może w
              > ynikać z dochodu, ale nie musi...
              > Więc w przypadku gdy golodupiec programista napierdala kod jak głupi i osiąga d
              > ochód 20tys PLN, żeby go było stać na jakąś nieruchomość to mu się zabiera i da
              > je kolesiowi który żyje z zasiłków i 500+ i wynajmu mieszkania, a ma odziedzicz
              > one 2mieszkania warte ponad 1M...

Chcesz podważyć naturalne prawo do dziedziczenia majątku? Cóż....ten majątek który koleś od zasiłku odziedziczył nie wziął się znikąd. Jego ojciec, dziad lub pradziad musiał na ten majątek ciężko pracować, a gołodupca ojciec dziad nie pracował ciężko i niczego się nie dorobił skoro gołodupiec nie odziedziczył majątku - pretensje może mieć do dziadka ojca wujka.
              Poza tym ten który odziedziczył majątek płaci przez całe swoje życie podatek od nieruchomości za ten majątek przez 50 lat to tysiące złotych więc nie mów że podatku nie płaci. To powiedz dlaczego bogaty pobiera 500+? Przecież go stać na utrzymanie dzieci. Ano widzisz. Mówimy o podatku o dochodach a nie podatku od nieruchomości bo to dwie różne zagadnienia inaczej liczone.

> Po prostu nie generalizuj i nie pieprz o łożeniu bogatych na biednych i sprawie
              > dliwości... Bo opodatkowuje się głównie pracę a nie bogactwo...

Na całym świecie tak jest że opodatkowuje się pracę....bo widzisz...ten majątek który odziedziczył ów pan który pobiera socjal został już od niego zapłacony podatek od pracy bo jego ojciec, dziadek pracowali by ten majątek zdobyć. Podatek od tych nieruchomości a raczej od pracy włożonej przez jego ojca dziadka by go zdobyć został zapłacony 30 lat temu w postaci zusu, podatku od dochodu ,vatu i innych więc nie gadaj zbdur że nie opodatkowuje się bogactwa odziedziczonego ....ba...do niedawna był podatek od spadku i darowizn....jednak nie dotyczy on bliskiej rodziny więc nie pisz że nie opodatkowuje się bogactwa, odziedziczonych domów działek bo to nieprawda hehe
          • klemens1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 12:42
            Ktoś, kto zarabia 2 średnie krajowe, nie jest bogaty. Podobnie jak ktoś, kto ma majątek wart milion.
            A biedniejsi to nie są tacy, którym "się nie należy", bo "się należy" jest w ogóle jakimś popierdolonym pojęciem. Nikt nikomu nie zabrania zarabiać.
            Na moim przykładzie - byłem biedniejszy. I wcale nie twierdziłem wtedy, że coś mi "się należy". Uczyłem się nowych rzeczy, pracowałem na 1.5 etatu żeby spłacać kredyty mieszkaniowe i teraz zarabiam PRZYZWOICIE jak na polskie warunki (bo jak na zachodnie - nadal słabo). A przede wszystkim - nadal nie jestem bogaty.
            • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 12:46
              A to co można nazwać bogactwem to już inna kwestia...
              • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 12:46
                Bo tutaj punkt widzenia mocno zależy od punktu siedzenia...
              • klemens1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 12:52
                gzesiolek napisał:

> A to co można nazwać bogactwem to już inna kwestia...

Na pewno nie moją sytuację.
                Bogaty wg mnie to taki, który jedynie nadzoruje a nie pracuje (chyba że sportowiec albo "artysta"), stać go na luksusowe auto (nie w leasingu czy wynajmie, tylko po prostu ma kaprys, to kupuje), wypasioną willę buduje i wykańcza za roczne dochody.

U miśka bogaty to taki, co ma 2 krajowe - nosz kurwa mać ... W Holandii zasiłek to nasza krajowa średnia ...

Oczywiście są tu różne stopnie bogactwa, np. Lewandowski ma przychód 2 miliony PLN / tydzień. Ale ten najniższy stopień - jak napisałem wyżej.

Siebie stawiam na stopniu "klasa średnia średnia". W warunkach polskich - oczywiście.
                • tbernard Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 13:05
                  klemens1 napisał:

> Siebie stawiam na stopniu "klasa średnia średnia". W warunkach polskich - oczywiście.

Średnia klasa średnia to tacy co zarabiają średnią krajową. Jeśli słowa mają coś znaczyć.
                  • klemens1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 13:57
                    tbernard napisał:

> klemens1 napisał:
                    >
                    > > Siebie stawiam na stopniu "klasa średnia średnia". W warunkach polskich -
                    > oczywiście.
                    >
                    > Średnia klasa średnia to tacy co zarabiają średnią krajową
                    > . Jeśli słowa mają coś znaczyć.

Klasa średnia to raczej klasa, którą stać na określone dobra.
                    To, że jest jakiś Bangladesz, gdzie średnia zarobków ledwo wystarcza do przeżycia nie oznacza, że zarabiający średnią jest klasą średnią.

• misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 15:25
                      klemens1 napisał:

> Klasa średnia to raczej klasa, którą stać na określone dobra.

Zależy o jakich dobrach mówimy. Bugatti Veyron kosztuje ok. 3,6 miliona złotych.
            • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 15:19
              klemens1 napisał:

> Ktoś, kto zarabia 2 średnie krajowe, nie jest bogaty. Podobnie jak ktoś, kto ma
              > majątek wart milion.

Ani nie bogaty ani nie biedny...powiedzmy że średniozamożny to określenie jest najbliżej prawdy.

> A biedniejsi to nie są tacy, którym "się nie należy", bo "się należy" jest w og
              > óle jakimś popierdolonym pojęciem. Nikt nikomu nie zabrania zarabiać.
              > Na moim przykładzie - byłem biedniejszy. I wcale nie twierdziłem wtedy, że coś
              > mi "się należy". Uczyłem się nowych rzeczy, pracowałem na 1.5 etatu żeby spłaca
              > ć kredyty mieszkaniowe i teraz zarabiam PRZYZWOICIE jak na polskie warunki (bo
              > jak na zachodnie - nadal słabo). A przede wszystkim - nadal nie jestem bogaty.

Cieszę się że Ci się udało. Są jednak ludzie, zawody, miejsca w Polsce , branże w których zarabia się niewiele i nie ma możliwości zarobić więcej.
              To nie jest wina tych ludzi....nie wszyscy będziemy kierownikami i dyrektorami lub byznesmenami którzy dobrze zarabiają. Ktoś musi być sprzątaczką, dozorcą, ochroniarzem, wulkanizatorem, ślusarzem by ktoś mógł być kierownikiem lub dyrektorem i zarabiać więcej. Tak jest stworzony świat. Dlatego by wyrównać różnice społeczne, należy pomagać biedniejszym by mogli godnie żyć. Nie mówię tu o bezrobotnych którym się nie chce pracować albo o pijaczkach którzy wydają socjal na alkohol. Tym by nie dał ani złotówki socjalu. Mówię o emerytach i ludziach którzy pracują, ale zarabiają niewiele i tym należy pomóc <np. dochody do 30 000zł bez podatku> i dzięki temu te 200-300zł mają do pensji więcej. Do tego tarcza antyinflacyjna tysiąc zł rocznie. Dla nich to dużo. Ktoś kto ma dwie średnie krajowe nawet by nie odczuł tych 3 stów gdyby je dostał lub stracił.
              • klemens1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 17:08
                misiek13 napisał:

> > Ktoś, kto zarabia 2 średnie krajowe, nie jest bogaty. Podobnie jak ktoś, kto ma
                > > majątek wart milion.
                >
                > Ani nie bogaty ani nie biedny...powiedzmy że średniozamożny to określenie jest
                > najbliżej prawdy.

Używanie jakiejkolwiek formy z "zamożny" jest tu nieuprawnione.

> To nie jest wina tych ludzi....nie wszyscy będziemy kierownikami i dyrektorami
                > lub byznesmenami którzy dobrze zarabiają.

Ja nie jestem ani kierownikiem, ani dyrektorem, ani biznesmenem. Pracuję w prywatnej firmie, gdzie im więcej zarobię, tym mniej właściciel będzie miał dla siebie.

> Mówię o emerytach i ludziach którzy pracują, ale zarabiają niewiele i tym należy pomóc

To nie moja wina, że państwo jest do dupy i dawało im mało zarobić. Jak będziesz zabierał za dużo tym, którzy faktycznie coś robią, to się wkurzą i wyjadą. Bo tu nadal kokosów nie ma na tyle dużych, by dawać z siebie zdzierać. Ci twoi "bogaci" to biedacy np. w Skandynawii. Tam z kolei faktycznie nie żal aż tak oddać podatku, bo zarabia się naprawdę dużo.

Poza tym temat jest o czym innym - o rzekomym bogactwie kogoś, kto zarabia wyraźnie powyżej średniej.
    • engine8 Re: [OT] Nowhere to run? 01.01.22, 00:53
      Skoro ci uwazajacy sie za prawice sa juz skrajnie lewicowi to co?

www.youtube.com/watch?v=t-_2M3OoCSE
      • marekggg Re: [OT] Nowhere to run? 01.01.22, 03:57
        co ten gosciu pierdoli? on chyba jeszcze nie wytrzezwial.
        • engine8 Re: [OT] Nowhere to run? 01.01.22, 18:16
          No to moze Ty potrafisz to lepiej wyjasnic? JA sie pogubilem
          No z tym gosciem to wyglada ze TV raczej PiS owska i gosc z ich rodziny a gada jakby nie byl.
          Malo tego - nawet Ziemkiewicz ostatnio mowi w podobnym tonie i Michalkiewicz mu przytupuje ( chiciaz oni sie nawzajem chyba za bardzo nie lubia)
          Ze PiS to wilk w baraniej skoorze - stare komuchy udajace prawice a zachwujace sie jak skrajna lewica.
    • who_cares Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 13:10
      Nie mam żadnych skrupułów żeby za styczeń wystawić fakturę podpadającą w 90% na ryczałt 8,5 % a w 10 na ryczałt 12% . Na zdalnym mam nawet czas żeby połazić po US i potrollować elaboratami gdyby się czepiali.
      • who_cares Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 13:11
        Szkoda liniowego bo coś się tam zawsze kupiło na fakturę do pracy ale trudno będę najwyżej kupował bez kwitów.
        • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 16:05
          Potwierdzasz, że jako przedsiebiorca, mam nadzieję że dobrze zarabiający, płacisz procentowo mniejszy podatek niż kasjerka w sklepie na etacie? A może ta kasjerka, sprzątaczka, dozorca, mechanik samochodowy i monter pralek jest zbędny i wszyscy oni powinni zostać programistami?
          • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 17:35
            Z tych co wymieniłeś poza kasjerką, większość pracuje na własnej działalności lub umowach śmieciowych... ;)
            • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 18:05
              W Polsce mamy 16 milionów pracujących i ok 2 miliony firm. Jakoś to mi się nie zgadza. Wiem, umw "śmieciowych" jest zbyt dużo, ale to już zależy od pracodawcow ich pazerności i dążeniu do wykorzystywania pracowników, a gdy wkracze Państwo, podnosi się wrzask. Ziemianie także twierdzili ze zniesienie pańszczyzna puści ich z torbami.
            • tbernard Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 18:49
              Może sprzątaczka i dozorca to są na umowach śmieciowych. Do tego jeszcze kierowcy i operatorzy śmieciarek.
              • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 19:35
                Może. I co z tego wynika? Popieramy taka patologię zatrudnienia, bo nas nie dotyczy?
                • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 19:42
                  Ale właśnie ta patologia wynika z chorych wzrostów opodatkowania pracy... Ludzie uciekają w szarą strefę lub idą na B2B/smieciowki aby było ich stać na życie...
                  • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 20:37
                    A może po prostu pracodawcy płacą zbyt mało, może nie potrafią tak zorganizować pracy by była wydajna?
                    • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 20:50
                      Ale właśnie jesteście za tym aby zabierać więcej tym pracownikom których pracodawcy potrafią lepiej wycenić i zarobić na pracy pracowników... I koło się zamyka...
                      • kokosowy15 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 21:26
                        Nie. Jestem za tym (ja, pojedynczo) żeby pracodawca właściwie zorganizował pracę swoich pracowników żeby zapewnić ich wydajna pracę (nie mylić z mobbingiem) oraz opłacał ich tak, żeby za swoją place mogli żyć a nie wegetować. A jeżeli ten pracodawca płaci pracownikom dwie średnie krajowe, to Ci pracownicy muszą płacić takie podatki jak inni przy tym poziomie dochodów. Na tym polega progresja podatkowa, stosowana w rozwiniętej gospodarce. U na podatek dochodowy jest degresywny, i taki będzie dalej choćby z powodu "ulgi dla klasy średniej", a braku tej ulgi dla klasy niższej.
                        • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 22:03
                          No i mój mi zapewnia. Pracuję dużo, korzystam z wiedzy i umiejętności i dzięki temu nawet dostałem wyraźną podwyżkę, którą właśnie zje Polski Ład... Czyli cały wysiłek i to, że pracodawca potrafi uzyskać z ludzi więcej i im za to zapłacić zostało właśnie zagarnięte przez Państwo... A pracodawcy którzy mają w d... pracowników są wyręczani przez to Państwo i tym kiepsko opłacanym pracownikom funduje się kosztem tych lepiej opłacanych poprawę sytuacji... Czy dyskutuję z progresją? Nie. Czy uciekam przed podatkami? Nie. Będąc nawet na B2B płaciłem normalne podatki, mimo, że mogłem "optymalizować" mocniej...
                          Ale wkurwia mnie, że człowiek stara się, pracuje, poprawia, zarabia niby coraz więcej, ale równolegle coraz więcej mu Państwo zabiera najpierw nie waloryzując progu, teraz dowalajac składkę zdrowotną...
                          Tak się promuje utrzymywanie pensji na poziomie maks średnim, a resztę pod stołem...
                          A ta cała ulga dla pseudo klasy średniej to patologia wymyślona tylko po to by coś zrobić i za wielu ludziom nie zapłacić, stąd dziwne sztywne granice miast płynnego uwzględniania poziomu zarobków w płaconych podatkach...
                          A system podatkowy miast uprościć to się komplikuje...
                          • frequenter.light Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 22:34
                            nie, nie o to mi chodzi.
                            Czuje się okradany.
                            Nawet teraz - mi dojebali 9% składki zdrowotnej a B2B tylko 4.5%. Składka zdrowotna powinna mieć równy wymiar % dla wszystkich.
                            • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 23:03
                              Ale to miej pretensje do (nie)rządu a nie tych na B2B... No i tym bardziej powinna być to dla Ciebie motywacja by przejść na B2B... Skoro nie o to chodzi to zmieniasz i masz miast tu płakać...
                          • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 22:51
                            Gzesiolek Twoją podwyżkę zjadła inflacja a nie rząd. Inflacja spowodowana wzrostem cen paliw. O tym decudują rynkowe ceny ropy, gazu i prądu. Gaz to Rosja. Prąd to Unia która narzuca podwyżkę praw do emisji CO2. Ropa to OPEC. Rząd tu niewiele winien.
                            • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 23:00
                              To co zjadła inflacja to swoją drogą. Dziękuję, że przypomniałeś. Więc poza tym co zabierze mi Ład to jeszcze dokopie inflacja dzięki super hiper polityce monetarnej naszego nierządu...
                              • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 02.01.22, 16:33
                                gzesiolek napisał:

> To co zjadła inflacja to swoją drogą. Dziękuję, że przypomniałeś. Więc poza tym
                                > co zabierze mi Ład to jeszcze dokopie inflacja dzięki super hiper polityce mon
                                > etarnej naszego nierządu...

Są tacy którym Ład da. Ich jest aż 50%
                  • frequenter.light Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 20:42
                    gzesiolek napisał:

> Ale właśnie ta patologia wynika z chorych wzrostów opodatkowania pracy... Ludzi
                    > e uciekają w szarą strefę lub idą na B2B/smieciowki aby było ich stać na życie.
                    > ..

Trochę pojechałeś. B2B nie opłaca się przy mniej jak 15k/miesiąc. Ludzie którzy maja 15-30k raczej stać na życie.
                    To ze ceny nieruchomości w Krakowie są chore to juz inna bajka.
                    • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 20:46
                      Że co? Tzn. że parę lat mi się nie opłacało?
                      Podaj skąd wyliczyłes to 15k PLN...
                      Znam ludzi z 4k PLN którym opłacało się B2B... Zwłaszcza jak pracodawca był na tyle uczciwy, że wszystkie swoje koszty przeznaczał na wypłatę faktury...
                      • frequenter.light Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 21:04
                        czytałem gdzies ze B2B opłaca się wzgledem B2B od 200k brutto rocznie.
                        Ale ja się na tym nie znam bo nie mam na razie możliwości B2B
                        • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 21:08
                          To może teraz w Ładzie... I przy płaceniu max stawek chorobowego i emerytalnego... I usługach bezkosztowych... Może tak wtedy wyjdzie...
                          • frequenter.light Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 21:19
                            Gzesiolek, twoja i moja żona rodziły prawdopodobnie w podobnych państwowych szpitalach, dzieci co jakis czas chorują i na co dzień uczą się w szkołach - dlaczego ja mam płacić wyższa składkę zdrowotna i wyższe podatki od Ciebie? Wytłumaczysz mi?
                            • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 21:52
                              He?
                              Po pierwsze odstosunkuj się ode mnie bo ja od roku jestem ponownie etatowcem... Poza tym możemy porównać podatki które zapłaciliśmy od początku naszej historii z żonami i stawiam dolary przeciw orzechów, że za nic nie wyjdzie, że zapłaciliśmy mniej jak płaczesz...
                              Po drugie mylisz chyba składkę zdrowotną od chorobowej...
                              Po trzecie już kiedyś dyskutowaliśmy o tym każdy ma wolność wyboru takiego pracodawcy i takiej formy zatrudnienia które mu odpowiada z dostępnych... Byłem na etacie naście lat, później 5lat na B2B (czasem z jednym zleceniodawcą, czasem z 3-4) teraz jestem na etacie (fuchy robię na B2B ale bardziej by mi się chyba opłacało teraz zlikwidować), może za rok znowu będę tylko na B2B... Życie... Nie mam zamiaru płakać, że ktoś inny jest na B2B, bo sam wybrałem w tej chwili tą pracę.
                              A tutaj wątku dyskutuję tylko z fałszywym podejściem bogaci dokładają do biednych, bo nijak się to nie ma do rzeczywistości...
                              • frequenter.light Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 21:58
                                Nie mylę składki zdrowotnej z chorobową.
                                Zdrowotna idzie na służbę zdrowia a chorobowa na zasiłki chorobowe.Mylę się?
                                Jak mamy programistę B2B i inżyniera UoP z taka sama stawka wynagrodzenia których dziecko rodzi się w szpitalu na Polnej w Poznaniu, to dlaczego jeden bardziej finansuje ten szpital a drugi mniej?

Jeśli większość robiłeś na UoP to się cieszę.
                                Uważam B2B za nieuczcciwa konkurencje z której korzystają ludzie i tak znakomicie zarabiający. Dlaczego mam z moich podatków subsydiować programistę z rodzina który zarabia więcej ode mnie?
                                • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 22:18
                                  Dopóki jest możliwość wyboru to nic mi do tego możesz wybrać tak możesz wybrać tak. Zarówno UoP jak i B2B mają swoje plusy i minusy. Mam wrażenie, że masz wielki żal, że aktualny pracodawca Ci nie dał możliwości i czujesz się pokrzywdzony. Przecież możesz zmienić pracodawcę...
                                  No i samo B2B to pikuś przy tym co można będąc takim programista zoptymalizować w pełni legalnie...ba nawet na etacie...
                                  • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 22:23
                                    A jak chcesz by Ci żyłka pękła to poszukaj o kosztach uzyskania przychodu dla twórców i IP Box... Ja osobiście nigdy z tego nie skorzystałem choć miałem propozycję...
                  • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 22:43
                    gzesiolek napisał:

> Ale właśnie ta patologia wynika z chorych wzrostów opodatkowania pracy... Ludzi
                    > e uciekają w szarą strefę lub idą na B2B/smieciowki aby było ich stać na życie.
                    > ..

Głupcy. Dziś zarobią więcej ale za 20 lat nie będą mieli żadnej emerytury bo nie płacą składki ZUS na tych śmieciówkach
                    • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 01.01.22, 23:01
                      Albo potrafiący liczyć...
                      • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 02.01.22, 16:32
                        Rząd im pomoże. Już są plany ozusowania umów śmieciowych
                        • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 07.01.22, 16:14
                          Tak za 20lat też nie będą mieć emerytury, ale za to zabiorą im teraz ...
                          • misiek13 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 07.01.22, 17:36
                            Będą. Niskie , ale będą
                            • gzesiolek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 10.01.22, 09:20
                              A jak ktoś miałby mieć większe to mu obniżą...

U nas w dziale pracuje na Umowę Zlecenie gość, który już jest na emeryturze, ale wcześniej przed przejęciem zakładu produkcyjnego przez Niemców był głównym IT ogarniaczem i tak już został...

Żaden ubek, żołnierz, sbek, czy nawet milicjant... Jemu zabrali i z emerytury i z oczywiście z Umowy Zlecenia...
                              Gość który nie zarabia kokosów nagle ma zabierane kilka % kasy, bo jest kułak...

Zawsze byłem kulturalny, ale samo mi się ciśnie 8*...
    • kreinto Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 07.01.22, 19:00
      Skoro to forum motoryzacyjne, poruszę ciekawy jak mi się wydaje wątek samochodu firmowego.
      Prowadzę malutki biznes, który wymaga od czasu do czasu przewiezienia czegoś cięższego autem. Na co dzień chodzę pieszo lub jeżdżę rowerem. Przekazałem więc prywatne auto na majątek firmy bo służy niemal wyłącznie na potrzeby firmy. Za jakiś czas będę chciał je sprzedać bo się dupowóz starzeje. I teraz kwota ze sprzedaży stanowi przychód firmy, od którego mam płacić składkę zdrowotną.
      Naprawdę cwane. Najpierw wyruchać na podatku od mojej własności i okraść dodatkowo z 9 procent kwoty ze sprzedaży.
      • who_cares Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 09.01.22, 18:01
        To przekaż z powrotem do majątku prywatnego z dniem 31.12.2021. 20% KUP możesz rozliczać i 50% VAT odbierać użyczając samochodu prywatnego.
        • kreinto Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 09.01.22, 20:27
          who_cares napisał:

> To przekaż z powrotem do majątku prywatnego z dniem 31.12.2021. 20% KUP możesz
          > rozliczać i 50% VAT odbierać użyczając samochodu prywatnego.
          I przez 6 lat jeśli sprzedam to będzie to przychód.
          • qqbek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 09.01.22, 20:56
            kreinto napisał:
            .
            > I przez 6 lat jeśli sprzedam to będzie to przychód.

5 lat, jeżeli samochód był w pełni zamortyzowany w chwili przekazania.
            • kreinto Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 09.01.22, 21:39
              qqbek napisał:

> kreinto napisał:
              > .
              > > I przez 6 lat jeśli sprzedam to będzie to przychód.
              >
              > 5 lat, jeżeli samochód był w pełni zamortyzowany w chwili przekazania.
              Łał! Super! Jestem uratowany! 😀
              • qqbek Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 09.01.22, 22:26
                kreinto napisał:

> Łał! Super! Jestem uratowany! 😀

Cieszę się, że to tobie "zrobiło dzień" 😜
                • kreinto Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 10.01.22, 08:57
                  qqbek napisał:

> Cieszę się, że to tobie "zrobiło dzień" 😜
                  A gdyby tak zamknąć działalność zaraz po przekazaniu auta z powrotem na majątek prywatny i sprzedać je po trzech miesiącach? 🤔
                  Do czego liczyłby się przychód ze sprzedaży? Co ze składką zdrowotną? 🤔
            • tbernard Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 09.01.22, 21:55
              qqbek napisał:

> kreinto napisał:
              > .
              > > I przez 6 lat jeśli sprzedam to będzie to przychód.
              >
              > 5 lat, jeżeli samochód był w pełni zamortyzowany w chwili przekazania.
              >

Można na wszelki wypadek po prostu wymienić amortyzatory.
        • klemens1 Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 10.01.22, 13:00
          who_cares napisał:

> 20% KUP możesz rozliczać i 50% VAT odbierać użyczając samochodu prywatnego.

Czyli mam samochód już prywatny i nadal odliczam 50% VAT?

• kreinto Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 10.01.22, 14:17
            > Czyli mam samochód już prywatny i nadal odliczam 50% VAT?
            Jest taka możliwość i rozważam ja przy następnym aucie, żeby uniknąć składki zdrowotnej ale trzeba prowadzić kilometrówkę.
            • who_cares Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 10.01.22, 21:51
              Nie trzeba, kilometrówkę zniesiono w 2019.
    • bimota Re: [OT] Ulga dla klasy średniej. Żyłka pękła. 11.01.22, 16:55
      Mentzen wreszcie jakies w miare sensowne filmy popelnil. Ciekawe ile w tym prawdy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka