Dodaj do ulubionych

OT - ceny gazu

30.12.21, 17:26
Macie już jakieś przykre doświadczenia z podwyżkami? Ja jutro robię odczyt i wysyłam do pegenigu, ciekawym faktury, chociaż może to dopiero we mnie uderzy za miesiąc i później. Teściowa się boi, bo w jej spółdzielni mieszkaniowej akurat mają ogrzewanie CO zasilane gazem z małej kotłowni, a nie z sieci ciepłowniczej. Pamiętam, że na początku XXI wieku sporo spółdzielni pobudowało kotłownie napędzane gazem, bo było eko i kasa z UE też na to była, a gaz był tani.
BTW, mam nadzieję, że kryzys energetyczny też się przyczyni do upadku tego nierządu. Już doszedłem do stanu (nie mogę ich oglądać ani słuchać bez odruchu wymiotnego, niezależnie od tematu/kontekstu), w którym mam w dupie środki, jakimi się ktoś posłuży, byle tych ciuli wypierdolić w pizdu.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 17:58
      Większość nowych osiedli ma indywidualne kotłownie

Moje dane wysłane
      Czekam na fakturę
      • qqbek Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 18:14
        A tak wszyscy jechali po Pawlaku... jeszcze 3 lata temu.
        tvn24.pl/biznes/rynki/umowa-gazowa-z-rosja-co-mowili-politycy-gdy-byla-podpisywana-ra850794-4501075

Nie chcieli w PiS stałych, nieco wyższych niż rynkowe cen... no to mają rynkowe. A raczej my mamy.
        • tbernard Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 19:06
          qqbek napisał:

> A tak wszyscy jechali po Pawlaku... jeszcze 3 lata temu.
          > tvn24.pl/biznes/rynki/umowa-gazowa-z-rosja-co-mowili-politycy-gdy-byla-podpisywana-ra850794-4501075
          >
          > Nie chcieli w PiS stałych, nieco wyższych niż rynkowe cen... no to mają rynkowe
          > . A raczej my mamy.
          >

Nie ma się co czarować. Gdyby umowy Pawlaka zaczęły być dla Polski nagle o wiele korzystniejsze, to by Rosjanie i tak zakręcili nam jakby chcieli i powiedzieli, że chcą więcej kasy i co nam pan zrobisz. Rosja pokazała już jak umowy honoruje, gdy zapewniali Ukrainę o bezpieczeństwie w zamian za pozbycie się arsenału nuklearnego.
        • misiek13 Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 20:05
          qqbek napisał:

> A tak wszyscy jechali po Pawlaku... jeszcze 3 lata temu.
          > tvn24.pl/biznes/rynki/umowa-gazowa-z-rosja-co-mowili-politycy-gdy-byla-podpisywana-ra850794-4501075
          >
          > Nie chcieli w PiS stałych, nieco wyższych niż rynkowe cen... no to mają rynkowe
          > . A raczej my mamy.
          >

Dziś mamy wolność , pewność dostaw, gaz z Norwegii, Kataru i USA. Oni wszyscy jednocześnie nam kurka nie zakręcą🤣 wolny rynek a nie monopol. Sam se podpisuj umowy na 30 lat z niedźwiadkiem i sponsoruj jego wojenki. 50 lat komuny niewoli i 70 lat uzależnienia od zsrr wystarczy
          • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 09:47
            To weź mi wytłumacz, skoro mamy wolność, zapewnione dostawy z innych źródeł niż Rosja, to dlaczego drastyczne są podnoszone w Polsce ceny i tłumaczymy to zagrywkami Rosjan?Przecież skoro jesteśmy tak niezależni, to średnio nas powinno obchodzić to co robią Rosjanie.
            • tbernard Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 14:11
              Jak Rosjanie podniosą ceny lub całkiem zakręcą kurek komuś kto bardzo gazu potrzebuje, to niby dlaczego ktoś inny miałby im nie podnieść ceny? Bo jest dobrym wujkiem?
              • bruner4 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 19:15
                Rosjanie też tak nie mogą kurka zakręcać bo potrzebują pieniędzy za gaz, to tak jak w latach 70 kraje arabskie zrzeszone w OPEC zrobiły embargo na sprzedaż ropy, tylko raz się im udał taki numer.
                • tbernard Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 13:08
                  Rosjanie postawili na samowystarczalność, więc mogą się obyć bez pieniędzy w obcych walutach. Niech sobie te pieniądze zjedzą albo nimi ogrzeją ci co widzą w nich jakąś wielką magię. Ale inna sprawa, że ta ich samowystarczalność może być za słaba jak zbyt wiele siły ludzkiej przeznaczone jest do celów wojskowych, a nie po to aby gospodarka pracowała na dobrobyt obywateli.
            • misiek13 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 20:05
              only_the_godfather napisał:

> To weź mi wytłumacz, skoro mamy wolność, zapewnione dostawy z innych źródeł niż
              > Rosja, to dlaczego drastyczne są podnoszone w Polsce ceny i tłumaczymy to zagr
              > ywkami Rosjan?Przecież skoro jesteśmy tak niezależni, to średnio nas powinno ob
              > chodzić to co robią Rosjanie.

bo umowa na gaz z Rosji kończy się w 2022 a nie w 2021...jeszcze kilka miesięcy trzeba poczekać
              • bruner4 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 21:43
                misiek13 napisał:

> bo umowa na gaz z Rosji kończy się w 2022 a nie w 2021...jeszcze kilka miesięcy
                > trzeba poczekać

To znaczy że za kilka miesięcy gaz stanieje? A jak odróżnisz polski węgiel od ruskiego? I jak można odróżnić gaz amerykański od ruskiego?
                • who_cares Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 13:13
                  Po co gadasz z przygłupem który toćka w toćkę powtarza przekaz dnia dla kretynów ? Sprawďź twittera , tam co drugi pisiarski imbecyl pisze to samo.
                • misiek13 Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 16:37
                  bruner4 napisał:

> misiek13 napisał:
                  >
                  >
                  > > bo umowa na gaz z Rosji kończy się w 2022 a nie w 2021...jeszcze kilka mi
                  > esięcy
                  > > trzeba poczekać
                  >
                  > To znaczy że za kilka miesięcy gaz stanieje? A jak odróżnisz polski węgiel od r
                  > uskiego? I jak można odróżnić gaz amerykański od ruskiego?

Prosto. Lepiej się pali. Po drugie po co mały skład węgla na śląsku miałby z Rosji importować skoro obok ma kopalnie?
                  Koszty transportu za wysokie. Rosja jest 400km dalej.
                  • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 19:54
                    Misiu problem jest taki, że mały skład węgla nie kupuje na kopalni. Za małe ilości by kupować bezpośrednio na kopalni.
      • nousecomplaining Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 18:25
        > Większość nowych osiedli ma indywidualne kotłownie
        Ale nawet stare osiedla „przerabiali” na gaz - jak dopierdolą mieszkańcom podwyżki (bo spółdzielnia czy wspólnota przecież ich na siebie nie weźmie), to np. ludzie nawet z niezłymi emeryturami się zesrają finansowo.
        • misiek13 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 20:07
          nousecomplaining napisał(a):

> > Większość nowych osiedli ma indywidualne kotłownie
          > Ale nawet stare osiedla „przerabiali” na gaz - jak dopierdolą mieszkańcom podwy
          > żki (bo spółdzielnia czy wspólnota przecież ich na siebie nie weźmie), to np. l
          > udzie nawet z niezłymi emeryturami się zesrają finansowo.

nieprawda....indywidualni odbiorcy mają zagwarantowaną przez URE stawkę natomiast spółdzielnie nie mają takiej stawki ... dlatego spółdzielcy płacą więcej za gaz ale to się ma zmienić....trzeba przepisać umowę na indywidualnego odbiorcę....
          • qqbek Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 22:16
            Tak kiepie, tylko wspólnota albo spółdzielnia mieszkaniowa to "odbiorca komercyjny" i takie podmioty płacą stawkę rynkową.
            Stawkę dla indywidualnego odbiorcy płacą ci, którzy mają własną umowę z dystrybutorem i własny kocioł (m.in. większość właścicieli domków, ale zdarza się też, że nawet w blokach są indywidualnie grzane mieszkania).
            Więc ktoś mieszkający we wspólnocie lub w spółdzielni posiadającej kotłownię gazową zapłaci stawki indywidualne za gaz do kuchenki, ale już rynkowe za ogrzewanie i CWU.
            • misiek13 Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 16:40
              To się ma zmienić. Wystarczy jedna ustawa. Mieszkańcy bloku też będą mogli podpisywać umowy indywidualne. Takie zapowiedzi słyszałem w tv
              • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 19:06
                Mieszkańcy bloku też będą mogli podpisywać umowy indywidualne
                ---
                Z kim?
                Bo dostają nie gaz tylko ciepłą wodę. A ta podgrzewa cieołownia. Cieplownia.płaci więcej za gaz, węgiel czy czym tam jest opalana.
                Jak w budynkach wielorodzinnych rozliczać ciepło? Poza podzielnikami?
                • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 19:55
                  Jemu chyba chodzi i sytuację jak jest wspólna i mają własną kotłownię lub np termy gazowe do podgrzewania wody.
      • trypel Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 22:23
        Na razie w nowej fakturze zero podwyżki
        Za 5 tyg od 23.11 do 29.12 3419 kWh i 606 pln
        Widoczny efekt tygodnia urlopu i zostawienia chałupy mojej mamie - PRLowskie przyzwyczajenia, okna otwarte i ogrzewanie włączone
        • qqbek Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 22:47
          trypel napisał:

> Na razie w nowej fakturze zero podwyżki
          > Za 5 tyg od 23.11 do 29.12 3419 kWh i 606 pln
          > Widoczny efekt tygodnia urlopu i zostawienia chałupy mojej mamie - PRLowskie pr
          > zyzwyczajenia, okna otwarte i ogrzewanie włączone
          >

Ale to i tak sporo 3,4 MWh w 5 tygodni, ja 2,8 w 9.

Mnie to u żony (wychowana w bloku) zawsze wkurwiało, bo też zawsze wietrzyła dom bez uprzedniego skręcenia grzejników.
          Nie do wyuczenia.
          Nie wiem, dlaczego.
          Jak już zdawało mi się, że "są postępy" to młoda albo młody coś "łapali" przyjeżdżała na dzień czy dwa "mamusia"... i nauka szła w las.

W obecnym mam regulatory pokojowe, które odłączają ogrzewanie po wykryciu nagłego spadku temperatury.
          • trypel Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 22:51
            Sporo jak szlag
            Standardowo mam 500 kWh tygodniowo, 600 jak duży mróz.
            A tu prawie 700 wyszło
        • nousecomplaining Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 19:37
          > Na razie w nowej fakturze zero podwyżki
          A w mojej prognozowanej (zobaczę na rzeczywistej, ale dotychczas raczej się to pokrywało) przy uwzględnieniu różnicy zużycia (za grudzień w stosunku do listopada o ok. 50% większe) mam o prawie 100% więcej.
          • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 19:49
            nousecomplaining napisał(a):

> > Na razie w nowej fakturze zero podwyżki
            > A w mojej prognozowanej (zobaczę na rzeczywistej, ale dotychczas raczej się to
            > pokrywało) przy uwzględnieniu różnicy zużycia (za grudzień w stosunku do listop
            > ada o ok. 50% większe) mam o prawie 100% więcej.

widzicie chłopaki? czyli żadne tysiąc procent podwyżki ceny za gaz ani nawet 300.
            Strachy na lachy, propagandowa ściema !
            100%. Da się żyć !
            • bruner4 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 22:04
              misiek13 napisał:

> widzicie chłopaki? czyli żadne tysiąc procent podwyżki ceny za gaz ani nawet 30
              > 0.
              > Strachy na lachy, propagandowa ściema !
              > 100%. Da się żyć !

No, tylko 100%, to dopiero PiS-owski dobrobyt, żyć nie umierać.
    • frequenter.light Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 18:09
      Nie mam doświadczeń.
    • qqbek Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 18:09
      Ja fakturę płaciłem teraz, w grudniu.
      587 złotych za 2,8 MWh, czyli po 210 złotych za MWh.

Pierwsza faktura po przeprowadzce (kwiecień) - 419,79 za 2,33 MWh, czyli 180 złotych z groszami za MWh.

W ciągu roku cena MWh poszła więc w górę o 1/6.

Teraz ma być 54% realnie, więc spodziewam się 323 złotych za MWh.
      Prawie 2 razy drożej niż rok temu.
      • misiek13 Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 19:57
        qqbek napisał:

> Ja fakturę płaciłem teraz, w grudniu.
        > 587 złotych za 2,8 MWh, czyli po 210 złotych za MWh.
        >
        > Pierwsza faktura po przeprowadzce (kwiecień) - 419,79 za 2,33 MWh, czyli 180 zł
        > otych z groszami za MWh.
        >
        > W ciągu roku cena MWh poszła więc w górę o 1/6.
        >
        > Teraz ma być 54% realnie, więc spodziewam się 323 złotych za MWh.
        > Prawie 2 razy drożej niż rok temu.
        >

Ja wole palić drzewem i węglem. Od 2023 gaz znowu o 100%. Przynajmniej wujek władek ci kurka nie zakręci 😅
        • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 09:48
          Ale czemu zwalasz na Rosjan, skoro sam wyżej piszesz, że jesteśmy niezależni w kwestii gazu. PS w Polsce najwięcej węgla jest importowanego z Rosji, tak więc paląc węglem wspierasz Putina.
          • qqbek Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 10:05

> Ale czemu zwalasz na Rosjan, skoro sam wyżej piszesz, że jesteśmy niezależni w
            > kwestii gazu. PS w Polsce najwięcej węgla jest importowanego z Rosji, tak więc
            > paląc węglem wspierasz Putina.

To ten rząd, a nie poprzednie, zaczął na potęgę sprowadzać węgiel z Rosji.
            W "ostatnim roku złej Platformy" (2015) sprowadzono do Polski 5 milionów ton węgla z Rosji.
            W 2017 było już prawie 9 milionów ton (wzrost o 80%!).
            W 2018 i 2020 to już 10 milionów ton!

W tym roku możliwe, że będzie nawet 12 milionów ton (dane za styczeń-czerwiec mówią o prawie 20% wzroście).

Cały zafajdany PiS w pigułce - gęby zakazane pełne górnolotnych frazesów o gospodarce narodowej, o samowystarczalności, o dywersyfikacji źródeł... a po cichu finansujemy Władimirowi Władimirowiczowi wojnę z Ukrainą, kupując od niego węgiel z okupowanego Donbasu (bo w to, że najlepszy gatunkowo węgiel (w tym antracyt) pochodzi z mocno zasyfionych złóż na Syberii to chyba nawet małe dzieci już nie wierzą - a polskie władze i owszem).
            • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 10:10
              Mnie tego tłumaczyć nie musisz, a pajac od polo i tak nie zrozumie, bo mu w TVP o tym nie powiedzą.
              • qqbek Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 22:56

> Mnie tego tłumaczyć nie musisz, a pajac od polo i tak nie zrozumie, bo mu w TVP
                > o tym nie powiedzą.

W TVP się dowie, że to "wina Tuska".
                A już o tym, że za Tuska wybudowano cały gazoport, rozbudowano port i postawiono cały port zewnętrzny to już nie.

O tym, że PiS-dzielce od 7 lat nie są w stanie do gazoportu dobudować trzeciego zbiornika na LNG (który zwiększyłby o 50%, czyli z 5 do 7,5 miliardów metrów sześciennych przepustowość portu) też nie.
                Te skurwysyny nadały otwartemu na jesieni 2015 roku terminalowi imię Lecha Kaczyńskiego... i na tym się ich udział w inwestycji zakończył.
          • misiek13 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 20:02

> Ale czemu zwalasz na Rosjan, skoro sam wyżej piszesz, że jesteśmy niezależni w
            > kwestii gazu. PS w Polsce najwięcej węgla jest importowanego z Rosji, tak więc
            > paląc węglem wspierasz Putina.

Ja palę węglem z polskich kopalń. Ty palisz gazem od Gazpromu. Kto tu kogo wspiera?
            • qqbek Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 22:13
              misiek13 napisał:

> Ja palę węglem z polskich kopalń. Ty palisz gazem od Gazpromu. Kto tu kogo wspi
              > era?

Niecałą 1/3 gazu mamy z własnych źródeł.
              Kolejne 20% z importu spoza Rosji.
              Połowę z Rosji.

A ty byś kiepie pięciu złotych więcej nie dał, gdybyś mógł coś taniej kupić, nie wierzę więc, że dopłacasz dwie stówy za tonę, żeby nie kupować rosyjskiego, tylko porównywalny polski.
              • frequenter.light Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 13:58
                Rosja taka mocna jest jeśli chodzi o węgiel?
                To nie mamy wystarczającej ilości z Polski? przecież jest masa kopalni na dolnym śląsku, górnym śląsku i Lubelszczyźnie!

A co z tradycyjnie węglowymi regionami: zachod Niemiec, Belgia, Holandia i Luksemburg?
                Wszystko junia jewropejska zakazała?
                • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 19:41
                  Na dolnym śląsku nie wydobywa się węgla kamiennego. W zagłębiu Wałbrzyskim są jeszcze dość duże złoża, całkiem dobrego węgla, ale z powodu uwarunkowań geologicznych jego wydobycie jest nieopłacalne. Śląsk to inna sprawa, złoża są coraz niżej, wydobycie coraz kosztowniejsze a i węgiel czym niżej tym gorszej jakości. Do tego struktura właścicielska kopalń, ilość związkowców nierobów i ogólny przerost zatrudnienia powodują, że koszta wydobycia w Polsce rosną.
                  • frequenter.light Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 21:06
                    mam na mysli również brunatny
                    • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 22:12
                      Który jest w większości wydobywany na potrzeby pobliskich elektrowni tak jak w Turowie i Bełchatowie i Koninie. W okresie styczeń-październik 2020 roku w Polsce wydobyto 38 432 tys ton węgla brunatnego, z czego na potrzeby energetyki poszło 37 676 tys ton. Ponadto węgiel brunatny ma dużo niższą kaloryczność niż węgiel kamienny.
                • marekggg Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 19:52
                  wegiel w niemczech zachodnich, belgii czy luksemburgu byl za drogi w porownaniu z weglem z australii, chin, USA czy ameryki poludniowej. i to juz w latach '80. wtedy wszystko zamknieto i teraz trudno cokolwiek odbudowac.
                  • wislok1 Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 20:12
                    Zdacydowanie wczesniej zaczeto zamykac kopalnie niz w latach 80-tych XX wieku...

Kryzys wegla kamiennego sie zaczal w 1957 roku na Zachodzie....

I z kazdym rokiem sie nasilal
                    Jak w PL za Gierka otwierano nowe kopalnie, to w DE, Francji i Belgii calkiem nowoczesne kopalnie zamykano....

Tyle, ze robiono to stopniowo i od razu gornicy mieli propozycje pracy w przemysle w innych zakladach....
                    Zeby ludzie sie nie buntowali....
                    Taczerka u Angoli zdecydowala sie na terapie szokowa, wszystko pozamykac, ludzie wypier... na bruk, dac zasilek dla bezrobotnych i pozamiatane,
                    Narobila sobie bigosu, bo chlopy-gorniki postanowily babe przegonic ze stolka w Londynie...
                    Taczerka wygrala, ale DUZO ja to kosztowalo medialnie....
                    • wislok1 Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 20:18
                      Wygrala, bo dalsze utrzymywanie tych kopaln nie mialo sensu...
                      Ale sposob jak potraktowala gornikow, nie byl OK....

Taczerka wyszla z zalozenia, ze nie ma cos sie cackac, podobnie traktowala zreszta swoja rodzine...
                      Z buta i po zawodach....
                      Ludzie z dawniej gorniczych osiedli w GB jej tego nie wybacza nigdy....
              • misiek13 Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 12:13
                qqbek napisał:

> misiek13 napisał:
                >
                > > Ja palę węglem z polskich kopalń. Ty palisz gazem od Gazpromu. Kto tu kog
                > o wspi
                > > era?
                >
                > Niecałą 1/3 gazu mamy z własnych źródeł.
                > Kolejne 20% z importu spoza Rosji.
                > Połowę z Rosji.
                >
                > A ty byś kiepie pięciu złotych więcej nie dał, gdybyś mógł coś taniej kupić, ni
                > e wierzę więc, że dopłacasz dwie stówy za tonę, żeby nie kupować rosyjskiego, t
                > ylko porównywalny polski.
                >
                >

Na śląsku pełno węgla polskiego, kupowałem latem więc i tak wtedy było tanio po 850 a dziś po 1500. Nie muszę kupować ruskiego by oszczędzić. Biorę polski węgiel z kopalni Piast bom Polak Patriota. Do tego drewno mam darmowe. Ceny ruskiego gazu mnie nie dotyczą bo nie używam go do ogrzewania, jedynie śladowe ilości do gotowania obiadu a to ledwie 120zł na 2 miesiące. Polska węglem stoi. Ucz się oszczędzać i być Polakiem patriotą od misia.
                • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 12:56
                  Na kopalni kupujesz węgiel?Fajne bajki...
                  • misiek13 Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 13:44

> Na kopalni kupujesz węgiel?Fajne bajki...

Węgiel pochodzi z kopalni Piast a nie że na kopalni kupuje. Kupiłem na składzie. Czytanie ze zrozumieniem trudna sztuka
                    • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 14:54
                      Aha dobra gdybym nie wiedział jak i czym handluje się na składach to bym uwierzył. Kupiłeś i nie wiesz co kupiłeś...
                      • misiek13 Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 16:41
                        Wiem co kupiłem. Ty nie wiesz co kupilem i gdzie bo Cie przy tym nie było gdy ja kupowałem.
            • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 02:00
              Ja palę węglem z polskich kopalń.
              ---
              Skąd wiesz?
              Że nie rosyjski?
              Na każdej bryłce orzeł biały?
              A twój niby antyrosyjski rząd importuje z Rosji na potęgę...
              • qqbek Re: OT - ceny gazu 01.01.22, 02:19
                jeepwdyzlu napisał:

> A twój niby antyrosyjski rząd importuje z Rosji na potęgę...

Pierdolisz obywatelu.
                To jest węgiel arcypolski, przez dziesięciu weszpolaków w zagłębiu śląsko-dąbrowskim wydobyty!
                A to, że skład pierwiastkowy ma taki, jak węgiel z jednej z kopalni z Donbasu, to już zupełny przypadek, przecież przyjechał (jak pozostałe 12 milionów ton) z Syberii, a nie z Donbasu.

Czego nie rozumiesz?
              • misiek13 Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 16:42
                Pytałem właściciela składu. Polska kopalnia Piast. A gaz skąd bierzecie? od Ruskich? antypolskie to hehe
                • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 19:57
                  Tak, tak znajomy ojca który prowadzi skład między innymi z opałem, też zawsze mówi, że to polski węgiel. Ale jak rozmawiał z moim tatą to sam przyznał, że tacy mali handlarze jak on nie kupują na kopalni tylko od pośrednika, a pośrednik miesza albo w ogóle jako polski sprzedaje ruski węgiel.
    • simon921 Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 18:12
      Dla odbiorców indywidualnych wzrośnie od stycznia, więc za grudzień jeszcze będzie normalnie. Chociaż niektórym w grudniu (tym podający samodzielnie stan licznika) może nieco wzrosnąć zużycie;)
    • wislok1 Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 18:16
      W PL dom ogrzewany pelletem,
      w DE mieszkam w domu, gdzie sa 4 mieszkania, takze pellet....

Rychunkow za gaz nie place.....
    • marekggg Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 18:20
      w belgii jest duzy odsetek mieszkan, ktore maja wlasny kociol na gaz. zdarzaja sie kamienice z olejem. czesto domy - wolnostojace, lub szeregowce czy cokolwiek tez czesto olej. pradem to tutaj tylko desperaci grzeja.
      • wislok1 Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 18:33
        Statystycznie w Bawarii to albo pellet, albo olej....
        Pellet wychodzi oczywiscie drozej niz w PL, ale nie jest to jakas straszna roznica, srednio 20% wiecej...
        Tyle mi wychodzi z rachunku od wlascicielkl domu...
        Choc oczywiscie moze byc mniej, moze tez byc wiecej, nie chce mi sie teraz bawic w szukanie niuansow cenowych....
      • x4x9x Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 18:36
        Dom 6 pokojowy ogrzewanie gazowe + gotowanie na gazie i podgrzewanie wody- 1300 złotych za 3 miesiące- wrzesień- listopad. Moi sąsiedzi.
    • kanna13 Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 19:03
      Z cieakwosci zrobiłem wczoraj rachunek sumienia za gaz kolejno za lata 2019/2020/2021 i wychodziło mi corocznie 2700 +/- 50 pln. za co. i cwu. Czyli średniomiesięcznie 225 pln.
      Nie wiem czy to dużo czy mało ale grzeję do 23 stopni i wody ciepłej też sobie nie żałujemy.
      • frequenter.light Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 20:09
        przy ilu osobach zamieszkałych?
        • kanna13 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 00:57
          > przy ilu osobach zamieszkałych?

3
      • engine8 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 02:58
        Ciekawe od czego to zalezy jaka temp mamy w domu ?
        My mam termostat ( na dolnym poziomie) ustwaiony na 20C w ciagu dnia i to jest optymalna temp aby siedziec w koszulce i krotkich spodniach. Nie jest chlodno ale i nie jest za cieplo - w sam raz. :)
        Probowalismy 21C w ciagu dnia i bylo za cieplo.
        Ale w lecie jak wlaczone jest chlodzenie to ustawiamy 22C bo 20 to zdecydowanie za zimno.
        • x4x9x Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 07:51
          Mam teraz 20 stopni w kuchni. Da się wytrzymać, ale zapale w piecu, bo córa pracuje zdalnie i trochę za chłodno, gdy się siedzi bez ruchu przy biurku.
        • kanna13 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 09:03
          >Ciekawe od czego to zalezy jaka temp mamy w domu ?

Najbardziej zależy od tego jaką temperaturę lubią domownicy i przy jakiej się komfortowo czują.
          • engine8 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 19:24
            I jest jeszcze cos takiego jak aklimatyzacja. Odczywalna temp zmienia sie ale owoli w zaleznosci od temp ktora nas otacza i jak dlugo w tym srodowisku przebywamy. Dlatego pierwsze czy niespodziwane spadki albo wzrosty temp sa szokujace a potem sie do tego przyzwyczajamy.
            • kanna13 Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 18:39
              To nie jest taka głupia uwaga :-)
              Co 3 dni będę obniżał temperaturę na sterowniku o 0,2 stopnia dół dla temperatury dziennej i zobaczę czy aklimatyzacja zadziała.
              • nousecomplaining Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 20:08
                > Co 3 dni będę obniżał temperaturę na sterowniku o 0,2 stopnia dół dla temperatury dziennej i zobaczę czy aklimatyzacja zadziała.
                Jak dojdziesz do 15 stopni w ciągu dnia, to zadziała szybką wyprowadzką domowników do cieplejszego miejsca : )
                Ja mam na dzień ustawione 22,5 i co ciekawe, jak żona zmniejszy na 22 (zimnolubna), to ja kurna te pół stopnia odczuwam.
                • trypel Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 20:15
                  Ja mam 21 na dzień. I jak mi jest zimno to robię 21.5 i też czuje a zona mowi co tak gorąco
                  • stavros2002 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 20:18
                    Mamy pompę i fotowoltaikę, Za gaz płacę tylko za gotowanie i mycie. Zaboli, ale przeżyję.
                  • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 22:52
                    Ja mam 21, w nocy 19
                    W bardzo silne mrozy podbijam o stopień w górę.
                    A w autach ustawiam zawsze, lato czy zima 19
                    • nousecomplaining Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 19:01
                      > Ja mam 21, w nocy 19
                      Ja mam w nocy 15, ale to chyba nie ma znaczenia, bo bezwładność instalacji i tak nie pozwoli na takie wychłodzenie. Noc na moim piecu oznacza czas od 22 do 06, w weekendy krócej.
                      • nousecomplaining Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 19:04
                        > w weekendy krócej
                        miało być dłużej : )
                      • trypel Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 19:06
                        Ja mam na noc (23-5 rano) ustawione 16. Przy największym mrozie w te 6 h potrafiła spaść z 21 do 18. Z reguły spada o 1-2 stopnie
                        • kanna13 Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 21:19
                          Gdzię tam czytałem, że nie warto zbyt dużej rozpiętości dzień-noc ustawiać jakieś 2 stopnie max bo sumarycznie czas pracy kotła moze być dłuższy a więc i więcej spali.
                          Ale nie doktoryzowałem się z tematu.
                          • trypel Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 08:27
                            Masz racje. O ile ta temperatura faktycznie spadnie. Jeśli nie spada to nie ma znaczenia ile ustawisz
    • bigzaganiacz Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 19:26
      BTW, mam nadzieję, że kryzys energetyczny też się przyczyni do upadku tego nierządu

Niestety ale to skutek ekoobledu unii
      Niemcy wlasnie zamkneli elektrownie nuklearne zeby dopierdolic weglem, bardzo eko
      • misiek13 Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 19:52
        Mam kopciucha, ale przymierzam sie do wymiany. Oj jak ja się cieszę że pieca gazowego nie założyłem. Zakładam na 99%ekogroszek. Współczuję tym którzy ten błąd popełnili.
        • qqbek Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 22:28
          misiek13 napisał:

> Mam kopciucha, ale przymierzam sie do wymiany.

Jasne - pamiętaj do nowego kotła nie wrzucisz odpadów niebezpiecznych!

> Oj jak ja się cieszę że pieca ga
          > zowego nie założyłem.

A co?
          Węgiel nie zdrożał?

> Zakładam na 99%ekogroszek. Współczuję tym którzy ten błą
          > d popełnili.

Ekogroszek też coś koło 1,5 za tonę... w czerwcu 800 za tonę.
          A cały ten ekogroszek to jedna wielka ściema... też cała tablica Mendelejewa idzie przez komin.

Ale akurat tu się nie dziwię - aspołeczny truciciel jest niereformowalny.
        • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 23:57
          misiek13 napisał:

> Mam kopciucha, ale przymierzam sie do wymiany. Oj jak ja się cieszę że pieca gazowego nie założyłem. Zakładam na 99%ekogroszek. Współczuję tym którzy ten błąd popełnili.

----
          Tak?
          A sprawdzałeś ceny ekogroszku?
          Żebyś się nie zdziwił...
      • toommynaley Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 10:46
        Nie łapiesz o co chodzi. Chodzi o to, że to PiS podniósł ceny gazu, przez PiS podrożały inne paliwa PiS odpowiada za inflację i podwyżkę stóp procentowych. Czyli chcemy być tacy "europejscy" ale najniższe ceny paliw i żarcia w UE nam nie pasują , wolelibyśmy te ceny białoruskie....No ale Białoruś która wybudowała atomówkę i ma tanią energię o metrze w stolicy które ma 3 linie i jest dłuższe niż w Warszawie (kto by nie chciał mieć dłuższego niech pierwszy skrytykuje) bez żadnej nieszczęsnej pomocy z nieszczęsnej Unii jest też be bo związała się z Putinem. Czyli co by nie robił i tak będzie zawsze źle , nie dogodzisz
    • hukers Re: OT - ceny gazu 30.12.21, 21:00
      Nie wiem jak z rachunkami za prąd i gaz u mnie, bo drobnicy nie śledzę, ale za lokale które wynajmuję w ciągu roku miałem podwyżkę czynszu prawie o 50%.

Ale ja to mały żuczek jestem. Tu Kluska (ten od Optimusa, teraz od serów) opowiada jak to wygląda u niego w firmie (od 19 min, podwyżka gazu na końcu).
      m.youtube.com/watch?v=mEeBCBYlkhE
    • bolo2002 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 08:16
      No i wrócimy do epoki kamienia łupanego- grzejemy drewnem/ suchym/ kominkowym. Dzis najtańszy sposób ogrzewania w domach- tańszego nie znam! A jak dostaniecie rachunek za gaz na ca 800 %- to nic tylko w blokach- zerwac umowę z dostawcą- niech się zesrają z tym gazem- i kupic sobie albo grzejniki olejowe albo jak sie da to kozę na kazdy rodzaj opału i wystawic rurę na zewnatrz- bo inaczej zbankrutujecie!!!!!! Do takiej sytuacji doprowadzi Was PIS-owski Nieład!
      • bruner4 Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 11:14
        bolo2002 napisał:

A jak dostaniecie
        > rachunek za gaz na ca 800 %- to nic tylko w blokach- zerwac umowę z dostawcą-
        > niech się zesrają z tym gazem- i kupic sobie albo grzejniki olejowe albo jak s
        > ie da to kozę na kazdy rodzaj opału i wystawic rurę na zewnatrz- bo inaczej zba
        > nkrutujecie!!!!!! Do takiej sytuacji doprowadzi Was PIS-owski Nieład!

Grzejnik olejowy to ogrzewanie prądem- najdroższy rodzaj ogrzewania, nawet w porównaniu z najnowszymi taryfami gazu, ma on sens jako dogrzewanie małych pomieszczeń gdzie często przebywają ludzie ale nie ma sensu w ten sposób ogrzewać całego domu.
        • bolo2002 Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 08:54
          Bzdura! Kiedys miałem zamontowane w domu kaloryfery olejowe-bardzo sprawne- zasilane prądem. Było -30 st. C - dałem radę. Dzis prund bedzie tańszy od gazu i to lada chwila! Ja i tak ogrzewam dom brzozą i dębem- do 20 % wilgotnosci i wychodzi -400 zeta / m-c!!! A dymek jest biały jak w Watykanie!
      • tbernard Re: OT - ceny gazu 31.12.21, 14:19
        W nowym budownictwie ogrzewa się kaloryferami.
    • x4x9x Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 14:31
      Siostrzeniec dziś policzył koszty ogrzewania domu wg nowej taryfy, wyszło mu 75 złotych za 24 godziny. Piec ustawiony na 60 stopni. Duży dom.
      • trypel Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 14:36
        Niech zmieni ustawienia kotła jak ma kondensacyjny
        Przy tej temperaturze kondensacja już nie działa
        • x4x9x Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 15:40
          Dzięki, mają od niedawna centralne przerobione na gazowe. Dom duży, sporo większy od mojego.
          • trypel Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 15:44
            Kondensacja działa do max 55-56 stopni. Optymalnie ok 52-53 na gazie ziemnym
            Powyżej całe oszczędności idą psu na budę.
            • x4x9x Re: OT - ceny gazu 02.01.22, 18:48
              Aha dzięki nie znam się na tym. Nie mamy ogrzewania gazowego. Gotujemy tylko na gazie.
              • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 12:03
                Ja też nie mam ogrzewania gazowego. Zrezygnowałem z jego założenia bo przewidziałem że ruski podniesie ceny gazu. Najbardziej mnie śmiesz ta propaganda tvnowska że biedna staruszka płaciła za gaz 100 zł a zapłaci 800zł. Po pierwsze dostała trzynastke czyernastke i 3 stówy co miesiąc zwolnienia z podatku i dodatek tarczy antyinflacyjnej tysiąc zł co pokrywa z zapasem te podwyżki. Po drugie ile miesięcy w tym roku będzie ogrzewała mieszkanie? Nie cały rok przecież. Ledwie 4 miesiące. Styczeń luty, połowe marca i polowe listopada i grudzień. 4. A 8 miesięcy nie zapłaci nic bo nie będzie grzała. Taka to podwyżka 30% w roku hehe
                • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 12:07
                  Chodzi powyżej o staruszke w bloku. Bo ta w domu drewnem rozpali za półdarmo z ogródka i z lusu ma możliwości kombinacji czyli jeszcze taniej. Ale propaganda musi straszyć ludzi
                  • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 13:51
                    Drewnem z ogródka?Kretynie ma palić patykami zebranymi w ogórku?Kombinacji z lasu czyli nielegalna wycinka drzewa z lasu czyli kradzież. No tak ale czego się po tobie spodziewać.
                    • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 13:56
                      Kurwa pomyśleć, że za tych 60 mld zl co je Pis przejebał ze sprzedaży uprawnień - można było sfinansować 3 duże elektrownie atomowe, albo dwie plus remont sieci, rozbudowę gazoportu, wsparcie dla samorządów żeby remo towały ciepłownie itd itp...
                      Teraz piszą pizdy że wina Tuska...
                      • qqbek Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:23
                        To i ja napiszę, że to wina Tuska.
                        Pojechał do Brukseli karierę robić, zostawiając tu, ganiającą za dinozaurami z kamieniami w garściach Kopaczową.

Zamiast powsadzać Zera, Kamińskie i inne do pierdla już wtedy.

Mieliśmy tupolewizm w wojsku, teraz mamy w skali całego kraju.
                        • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:36
                          Ano właśnie gdyby wtedy powsadzano tą bandę dziś byłoby inaczej. Ale też dla PO straszenie PiSem było paliwem. Z resztą chyba mało kto się spodziewał, tego, że PiS dokona takiej destrukcji państwa, zawsze było do tego się nie posuną...jak widać posunęli się. Teraz odkręcać to będzie ciężko...
                        • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:42
                          qqbek napisał:

> To i ja napiszę, że to wina Tuska.
                          > Pojechał do Brukseli karierę robić, zostawiając tu, ganiającą za dinozaurami z
                          > kamieniami w garściach Kopaczową.

A żebyś wiedział że wina rządu Tuska....mieli 8 lat by zdywersyfikować źródła energii jak to ma miejsce dziś to przespali te 8 lat swoich rządów....mógł wybudować przez te 8 lat elektrownie wiatrowe...albo nawet elektrownie atomową....dziś mielibyśmy prąd za pół ceny ! Mógł w 8 lat wykupić na Morzu Północnym pola gazowe i naftowe, puścić rurkę gazociągu jak to dziś robią Baltic Pipe i już mielibyśmy gazu pod dostatkiem , można by nadwyżkę sprzedawać sąsiadom....ale on nic nie zrobił przez te 8 lat ! nic ! Nawet gaz łupkowy miał być ale amerykanie uciekli ! Obecni zrobili chociaż gaz z Kataru, gaz z Norwegii i Danii, gaz z USA....coś kurna zrobili ! jedynie podpisał umowe na gaz z Rosji i dziś dzięki temu niedźwiadek ma możliwość się mścić i podnosić cenę o 200-300% i kurek zakręca i puszcza 40% możliwości przesyłowych to taki efekt podpisywania umowy z ruskim hehe

• misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:58
                            Ja się pytam co się stało z głośnymi planami rządów PO budowy elektrowni atomowej?
                            Tusk planował budowę, były 3 lokalizacje Żarnowiec, Choczewo i Gąski i co? Gdyby wtedy w 2014 roku zaczęli budowę to dziś w 2022r elektrownia by już była gotowa i mielibyśmy tani prąd ! nic nie zrobili a nie elektrownie !

wysokienapiecie.pl/277-atomowa-pieciolatka-donalda-tuska/
                            • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:05
                              Gdyby wtedy w 2014 roku zaczęli budowę to dziś w 2022r elektrownia by już była gotowa i mielibyśmy tani prąd ! nic nie zrobili a nie elektrownie !
                              ---
                              Fakt.
                              A budowę ilu elektrowni atomowych rozpoczął rząd Pis?
                              Bo minęlo 6 lat weszlismy w 7 rok władzy Pis
                              • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:19
                                jeepwdyzlu napisał:

> Gdyby wtedy w 2014 roku zaczęli budowę to dziś w 2022r elektrownia by już była
                                > gotowa i mielibyśmy tani prąd ! nic nie zrobili a nie elektrownie !
                                > ---
                                > Fakt.
                                > A budowę ilu elektrowni atomowych rozpoczął rząd Pis?
                                > Bo minęlo 6 lat weszlismy w 7 rok władzy Pis
                                >
                                >

no przecież będzie elektrownia atomowa są już plany......nie słyszałeś?

forsal.pl/biznes/energetyka/artykuly/8235123,solorz-solowow-elektrownia-jadrowa-w-patnowie-male-reaktory.html
                                • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:21
                                  Solorz i Sołowow to są prywatni inwestorzy, ale ja się pytam tak jak jeep ile elektrowni zaczął budować rząd PiS?A jak tam elektryczny samochód Morawieckiego?
                                  • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:24

> Solorz i Sołowow to są prywatni inwestorzy, ale ja się pytam tak jak jeep ile e
                                    > lektrowni zaczął budować rząd PiS?A jak tam elektryczny samochód Morawieckiego?

pokazujesz tylko nienawiść do Pisu a nie zależy ci na elektrowni ....co nie świadczy o tobie żeś bezstronny....ja ci pokazuje że elektrownia będzie a ty w kółko tylko pis i pis....no a za czyich rządów powstaje? ....co z tego że prywatna? ale powstanie i dobrze!
                                    • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:36
                                      ja ci pokazuje że elektrownia będzie a ty w kółko tylko pis i pis....no a za czyich rządów powstaje? ....co z tego że prywatna? ale powstanie i dobrze!
                                      ---
                                      Ty jednak jesteś niereformowalny.
                                      Chyba dobrze ze glosujesz na pis.

Zaczynam rozumieć ich sukces. To partia dla debili. Wmawia im, że są normalni i nie wymagają specjalnej troski...
                                      • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:50
                                        jeepwdyzlu napisał:

> ja ci pokazuje że elektrownia będzie a ty w kółko tylko pis i pis....no a za cz
                                        > yich rządów powstaje? ....co z tego że prywatna? ale powstanie i dobrze!
                                        > ---
                                        > Ty jednak jesteś niereformowalny.
                                        > Chyba dobrze ze glosujesz na pis.
                                        >
                                        > Zaczynam rozumieć ich sukces. To partia dla debili. Wmawia im, że są normalni i
                                        > nie wymagają specjalnej troski...
                                        >

Dlaczego od razu debil? Podałem racjonalne argumenty że budują elektrownie atomową a POprzednicy nie budowali i nie obrażam Cię tak jak Ty więc nie jestem debilem. Wyborcy to niby taka Inteligencja a ubliżają od debili? To ma być inteligencja i kultura? ech.....
                                        • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:56
                                          Jesteś debilem bo nie rozumiesz, że elektrownię budują prywatni inwestorzy bez wsparcia rządu. To nie rząd ją buduje.
                                          • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 16:23
                                            Rozumiem że nie rząd buduje. To nawet lepiej bo nie musi wydawać dużych kwot a te pieniądze oszczędzi lub wyda na coś innego. Ale rząd wydał pozwolenie. Ważne że się buduje, że nie zabraknie taniego prądu. A debila szukaj w lesie
                                        • qqbek Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:58
                                          misiek13 napisał:

> Dlaczego od razu debil? Podałem racjonalne argumenty że budują elektrownie atom
                                          > ową a POprzednicy nie budowali i nie obrażam Cię tak jak Ty więc nie jestem deb
                                          > ilem. Wyborcy to niby taka Inteligencja a ubliżają od debili? To ma być inteli
                                          > gencja i kultura? ech.....

Gdzie tą elektrownię budują?
                                          Zaraz obok fabryki elektrycznych aut?
                                          Dobry dojazd do Centralnych Łąk Komunikacyjnych w Baranowie?

Sukcesy PiS w energetyce:
                                          1. Zajebanie elektrowni wiatrowych,
                                          2. Zajebanie fotowoltaiki,
                                          3. Brak jakichkolwiek inwestycji w przeciążoną już sieć przesyłową,
                                          4. Dwa miliardy utopione w budowę Elektrowni Ostrołęka,
                                          5. Dwa nowe bloki energetyczne w istniejących elektrowniach. Żaden nie działa (ten w Turowie umielce z nominacji PiS rozjebali w miesiąc, ładując zbyt cienki węgiel - koszty naprawy pójdą w setki milionów).
                                          6. Pięćdziesiąt miliardów złotych (więcej niż kosztują dwie elektrownie atomowe) pozyskane że sprzedaży praw do emisji CO2 i przejebane co do grosza.

To nie jest partią debili, bo debil to osoba lekko tylko upośledzona...
                                          • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 16:14
                                            qqbek napisał:

>
                                            > Gdzie tą elektrownię budują?

> Zaraz obok fabryki elektrycznych aut?
                                            Fabryka elektrycznych aut Izera powstaje niedaleko mnie w Jaworznie, działki już kupione, plany są...spokojna głowa jeszcze zdążysz kupić elektryka z Polski hehe

> Sukcesy PiS w energetyce:
                                            > 1. Zajebanie elektrowni wiatrowych,
                                            Elektrownie wiatrowe są nad morzem...jechałem nad morze to widziałem ze 30...wprowadzili zakaz budowy elektrowni wiatrowych w promieniu 2km od zabudowań ....ty byś chciał żeby ci zbudowali wiatraczek obok domu i szumiał? Ja też nie ....

> 2. Zajebanie fotowoltaiki,
                                            spokojnie...do 1 kwietnia można na starych korzystnych zasadach zakładać panele...są dotacje...Ty masz i kto chce to też zdąży do 1 kwietnia założyć....nikt niczego nie zakazuje

> 3. Brak jakichkolwiek inwestycji w przeciążoną już sieć przesyłową,

Nieprawda....Nie wiem jak na lubelskiem ale u mnie na śląsku Tauron wyda pół miliarda na modernizację sieci.....

www.gramwzielone.pl/trendy/103924/tauron-wyda-pol-miliarda-zl-na-inwestycje-w-siec

> 6. Pięćdziesiąt miliardów złotych (więcej niż kosztują dwie elektrownie atomowe
                                            > ) pozyskane że sprzedaży praw do emisji CO2 i przejebane co do grosza.

No ale to jest wydana kasa z pożytkiem na socjal dzięki któremu biednych stać na podwyżki cen.
                                            Wiem że Ty bogacz nie odczuwasz podwyżek, ale wyobraź sobie że są w tym kraju tacy którzy zarabiają nie 11k lecz 2-3k i oni dostaną pomoc w postaci dopłat do rosnących cen prądu, gazu, do tego 500+ i inne socjalne wydatki.
                                            >
                                            > To nie jest partią debili, bo debil to osoba lekko tylko upośledzona...

Największe upośledzenie i buta wyborców peło polega na wywyższaniu się, na tym że im się wydaje że oni są yntelygencją , że są lepsi i mądrzejsi a inni to dla nich debile i motłoch. Dlatego ich pupile z peło przegrali ostatnie dwa razy wybory. Hehe
                                            • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 16:20
                                              a tu kolejny link o inwestycji w sieć Taurona.....tym razem 2 mld zł....żebyś nie mówił że się w Polsce nie inwestuje w sieć....
                                              "Tauron Polska Energia zainwestował niemal 2 mld zł w infrastrukturę sieciową w 2020 r., podała spółka. Zrealizowano prawie 60 tys. zadań inwestycyjnych. W 2021 r. spółka zakłada jeszcze większą kwotę inwestycji."

inwestycje.pl/biznes/tauron-zainwestowal-niemal-2-mld-zl-w-infrastrukture-sieciowa-w-2020/
                                            • qqbek Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 18:54
                                              misiek13 napisał:

> Fabryka elektrycznych aut Izera powstaje niedaleko mnie w Jaworznie, działki
                                              > już kupione, plany są...spokojna głowa jeszcze zdążysz kupić elektryka z Polsk
                                              > i hehe

Hehe debilu.
                                              Miało być milion, początek produkcji najpóźniej w 2018.
                                              Widziałeś jakieś?

> > 1. Zajebanie elektrowni wiatrowych,
                                              > Elektrownie wiatrowe są nad morzem...jechałem nad morze to widziałem ze 30...wp
                                              > rowadzili zakaz budowy elektrowni wiatrowych w promieniu 2km od zabudowań ....t
                                              > y byś chciał żeby ci zbudowali wiatraczek obok domu i szumiał? Ja też nie ....

Pierdu, pierdu:
                                              oko.press/prad-z-wiatru-dwa-razy-tanszy/
                                              > > 2. Zajebanie fotowoltaiki,
                                              > spokojnie...do 1 kwietnia można na starych korzystnych zasadach zakładać panele
                                              > ...są dotacje...Ty masz i kto chce to też zdąży do 1 kwietnia założyć....nikt n
                                              > iczego nie zakazuje

Nikomu się nie będzie już fotowoltaika opłacała.
                                              O to chujkom chodziło, bo przez 6 lat wybudowano... kilkadziesiąt kilometrów linii przesyłowej.

> > 3. Brak jakichkolwiek inwestycji w przeciążoną już sieć przesyłową,
                                              >
                                              > Nieprawda....Nie wiem jak na lubelskiem ale u mnie na śląsku Tauron wyda pół mi
                                              > liarda na modernizację sieci.....

"Wyda" to chyba czas przyszły, czas przeszły dokonany to byłoby chyba "wydał".

>
                                              > > 6. Pięćdziesiąt miliardów złotych (więcej niż kosztują dwie elektrownie a
                                              > tomowe
                                              > > ) pozyskane że sprzedaży praw do emisji CO2 i przejebane co do grosza.
                                              >
                                              > No ale to jest wydana kasa z pożytkiem na socjal dzięki któremu biednych stać n
                                              > a podwyżki cen.
                                              > Wiem że Ty bogacz nie odczuwasz podwyżek, ale wyobraź sobie że są w tym kraju t
                                              > acy którzy zarabiają nie 11k lecz 2-3k i oni dostaną pomoc w postaci dopłat do
                                              > rosnących cen prądu, gazu, do tego 500+ i inne socjalne wydatki.

Powiedz to tym emerytom, którzy dostali 13 i 14... a teraz na jeden miesięczny rachunek z tych ochłapów nie mają.

> Największe upośledzenie i buta wyborców peło polega na wywyższaniu się, na tym
                                              > że im się wydaje że oni są yntelygencją , że są lepsi i mądrzejsi a inni to dla
                                              > nich debile i motłoch. Dlatego ich pupile z peło przegrali ostatnie dwa razy w
                                              > ybory. Hehe

Gdyby w tym kraju była normalna lewica, to bym głosował na lewicę.
                                              Ale my mamy lewicę krewetkową (SLD, Wiosna), albo radykalną, bez szans na cokolwiek ("doktor Zoidberg").
                                              Gdyby w tym kraju byli normalni liberałowie, to tym chętniej bym głosował na liberałów.
                                              Ale my mamy udających liberałów chadeków, z programami przeciążonymi wyziewami z kruchty.
                                              Niestety mamy w tym kraju rządy bardzo podłych ludzi, którzy dodatkowo dogadali się z brunatnymi.
                                              Długo szukałem odpowiedniego określenia dla PiS, bo nie jest to narodowy socjalizm Hitlera, nie jest to narodowy syndykalizm Franco, nie jest to też włoski faszyzm... w końcu wpadła mi w oko definicja Narodowego Bolszewizmu i ta "pasuje jak ulał".
                                • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:33
                                  no przecież będzie elektrownia atomowa są już plany......nie słyszałeś?
                                  ---
                                  Chuju!
                                  1. Pytam ile pis zbudował elektrowni?
                                  2. To plan na za 10 lat NIE rządu tylko PRYWATNEGO inwestora.
                                  • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:54
                                    jeepwdyzlu napisał:

> no przecież będzie elektrownia atomowa są już plany......nie słyszałeś?
                                    > ---
                                    > Chuju!
                                    > 1. Pytam ile pis zbudował elektrowni?
                                    > 2. To plan na za 10 lat NIE rządu tylko PRYWATNEGO inwestora.
                                    >
                                    >

huja szukaj gdzie indziej!
                                    Prywatny buduje? Super! ale buduje a za PO nikt nie budował ani prywatny ani rząd ! kto plany budowy zatwierdza daje zielone światło? Nie wierzę że bez wiedzy lub zgody rządu prywatny inwestor by mógł postawić tak dużą i ważną inwestycję czyli elektrownię atomową !
                      • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:49
                        jeepwdyzlu napisał:

> Kurwa pomyśleć, że za tych 60 mld zl co je Pis przejebał ze sprzedaży uprawnień
                        > - można było sfinansować 3 duże elektrownie atomowe, albo dwie plus remont sie
                        > ci, rozbudowę gazoportu, wsparcie dla samorządów żeby remo towały ciepłownie it
                        > d itp...
                        > Teraz piszą pizdy że wina Tuska...
                        >

Wydali miliardy na socjal czyli ludzi stać na droższy prąd....i wydłużyli korzystne zasady rozliczania więc ludzie mogą nadal do kwietnia mogą zakładać panele fotowoltaiczne jeśli kogoś na prąd nie stać....
                        • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:02
                          więc ludzie mogą nadal do kwietnia mogą zakładać panele fotowoltaiczne jeśli kogoś na prąd nie stać....
                          ---
                          1. Wydali 3 mld z 60
                          2. Program zamknęli bo nieremontowana sieć pada
                        • kanna13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 16:47
                          Nie swoje wydali bo to albo z podatków albo dodrukowali. Nie wiem co gorsze.
                          Hodują sobie jedynie wyborców
                          Te same pieniądze można w wielu wypadkach wydać na CAŁKOWICIE dla rodziców bezpłatne przedszkola, szkoły czy podręczniki. Tak by wykształceni dziecka było rzeczywiście bezpłatne i w przyzwoitych pomieszczeniach i warunkach.
                          Efekt byłby taki sam a coś by z tego trwalego pozostało.

• misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:30

> Drewnem z ogródka?Kretynie ma palić patykami zebranymi w ogórku?Kombinacji z la
                      > su czyli nielegalna wycinka drzewa z lasu czyli kradzież. No tak ale czego się
                      > po tobie spodziewać.

jaka kradzież? z własnego ogródka ukraść się nie da myśl trochę ! Wystarczy ściąćdrzewo...proste...na owocowe nie trzeba mieć pozwolenia....ucz się oszczędzać od misia, w domu można wiele rzeczy zrobić taniej systemem gospodarczym ale ty chyba domu nie masz bo nie wiesz
                      • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:34
                        Ta i co roku będzie wycinać to drzewo?No kretyn, Ty za to chyba ani jednego dnia nie przeżyłeś za własne pieniądze, co dalej na garnuszku u mamusi?
                • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 13:07
                  . Po pierwsze dostała trzynastke czyernastke i 3 stówy co miesiąc zwolnienia z podatku
                  ----
                  A kto daje i zabiera gdzie się Misiek poniewiera?
                  • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:31
                    jeepwdyzlu napisał:

> . Po pierwsze dostała trzynastke czyernastke i 3 stówy co miesiąc zwolnienia z
                    > podatku
                    > ----
                    > A kto daje i zabiera gdzie się Misiek poniewiera?
                    >

W niebie. Czyli lepiej nie dawać i zabierać?
                • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 13:50
                  misiek13 napisał:

> Ja też nie mam ogrzewania gazowego. Zrezygnowałem z jego założenia bo przewidzi
                  > ałem że ruski podniesie ceny gazu. Najbardziej mnie śmiesz ta propaganda tvnows
                  > ka że biedna staruszka płaciła za gaz 100 zł a zapłaci 800zł. Po pierwsze dosta
                  > ła trzynastke czyernastke i 3 stówy co miesiąc zwolnienia z podatku i dodatek t
                  > arczy antyinflacyjnej tysiąc zł co pokrywa z zapasem te podwyżki. Po drugie ile
                  > miesięcy w tym roku będzie ogrzewała mieszkanie? Nie cały rok przecież. Ledwie
                  > 4 miesiące. Styczeń luty, połowe marca i polowe listopada i grudzień. 4. A 8 m
                  > iesięcy nie zapłaci nic bo nie będzie grzała. Taka to podwyżka 30% w roku hehe
                  Kretynie, sezon grzewczy w blokach zaczyna się z końcem września początkiem października a kończy z końcem kwietnia/początkiem maja. Do tego zaliczki za ogrzewanie płaci się cały rok, tak samo za ciepłą wodę.
                  • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:46

>
                    > Kretynie, sezon grzewczy w blokach zaczyna się z końcem września początkiem paź
                    > dziernika a kończy z końcem kwietnia/początkiem maja. Do tego zaliczki za ogrze
                    > wanie płaci się cały rok, tak samo za ciepłą wodę.

kretynów szukaj u siebie we wsi !
                    Zaliczkę się płaci....ale nie płaci się za ogrzewanie cały rok lecz 4 miesiące !
                    • kanna13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:55
                      > Zaliczkę się płaci....ale nie płaci się za ogrzewanie cały rok lecz 4 miesiące !
                      Płaci sie za tyle ile czasu się ogrzewało i ile gazu się zużyło czy to w bloku czy to w domu.
                      Tylko w domu jest inaczej bo płacisz na bieżąco za zużycie i w okresie grzewczym płacisz sporo więcej.
                      W bloku to płacisdz zaliczkowo stała kwotę co miesiąc tak by pokryć prognozowane roczne zużycie.
                    • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:55
                      Kretynie przeczytaj jeszcze ze zrozumieniem (tak wiem takie trudne słowo), to zrozumiesz jak się płaci. Podpowiem, płaci się cały rok, a nie przez 4 miesiące...
                      • misiek13 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:00

> Kretynie przeczytaj jeszcze ze zrozumieniem (tak wiem takie trudne słowo), to z
                        > rozumiesz jak się płaci. Podpowiem, płaci się cały rok, a nie przez 4 miesiące.
                        > ..

kretyna szukaj u siebie we wsi !
                        przecież wiem i napisałem że się płaci zaliczkę....ale zaliczka to nie cała kwota czyli niewielki procent....czyli płaci się tyle ile się zużyje w 4 miesiące za 4 miesiące palenia a nie za 12 miesięcy !
                        • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:06
                          ale zaliczka to nie cała kwota czyli niewielki procent..
                          --
                          Mylisz się. Ludzie płacą mniej wiecej tyle, zeby nie dopłacali. Raczej więcej, wielu ma.zwroty.

A teraz grzecznie przeproś.
                          • only_the_godfather Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 15:11
                            Dokładnie, przez cały rok płace zaliczki, a po sezonie grzewczym jest rozliczenie, zawsze mam nadpłatę. Oczywiście są spółdzielnie czy wspólnoty które mają tzw. podzielniki i tam faktycznie ludzie często mają niedopłaty i to dość spore.
                            • who_cares Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 16:56
                              Że też Wam się chce z idiotą dyskutować.
                              • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 17:49
                                who_cares napisał:

> Że też Wam się chce z idiotą dyskutować.

Masz rację.
                                To nie na moje nerwy...
      • bolo2002 Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 14:31
        Nie zaimponowałes mi. Otóz mam 2 rodzaje ogrzewania domu. Jedno z nich to piec elektryczny do c.o. W te ostatnie mrozy , to tylko .... 90 zł/dzień, czyli wyszłoby 2700 zł/m-c. ! Na szczęscie grzeję kominkiem z suchym drewnem i wychodzi ca 400-500 zł/ m-c grzewczy=czyli pazdz- marzec/kwiecień. Inaczej juz bym zbankrutował, ale 20 lat tak paliłem! Teraz nawet przy -20 st C - tylko kominek! To najtańsze ogrzewanie w Polsce.
        • kanna13 Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 12:10
          czyli z 7 miesięcy wychodzi ok. 3 000 pln.
          To jaka to powierzchnia? 300 metrów?
    • duze_a_male_d_duze_m Re: OT - ceny gazu 03.01.22, 12:57
      W biznesie grubiej. Wpadło mi w rękę pismo od kontrahenta z tłumaczeniem jakiejś podwyżki, gaz 300%, energia tylko 100 :/
    • bruner4 Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 09:16
      Wczoraj przyszedł rachunek za gaz , średnio z ostatnich dwóch miesięcy 260 zł za miesiąc. Gaz włączam na ok. 2 godziny dziennie do grzania, poza tym gotowanie i ciepła woda. Staram się jak najwięcej grzać kominkiem, małe pomieszczenia dogrzewam farelką. Czekamy na rachunki z nową taryfą.
      • qqbek Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 09:26
        To co ty za willę masz na tym Szerokim, że aż 260 przy tak oszczędnym gospodarowaniu?
        Ja mam ogrzewane niespełna 140 metrów, grzane "do wiwatu" - 22 stopnie za dnia i wyszło po 240 za miesiąc.
        Kominka prawie nie używam, bo za gorąco się robi jak rozpalę.
        • bruner4 Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 12:32
          Rok temu pamiętam było 500 zł/miesiąc- w sezonie grzewczym, wtedy nie grzałem kominkiem. A ten rachunek był za 2,5 miesiąca, to trochę obniża koszt miesięczny , o którym napisałem. A Szerokie wcale nie gorsze od Kazimierzówki :-)
          • qqbek Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 13:47
            Eee - aż do Kazimierzówki to się nie przeniosłem, za daleko od "cywilizacji".
            Pierwsze dwa domy, które tak na poważniej rozważałem były w Kalinówce, a nie w Kazimierzówce... i nawet Kalinówka mi nie pasiła.
            Zresztą kuzyn żony za Kazimierzówką mieszka (między Kazimierzówką a Dominowem) i to straszna wichura już jest.
            Ja potrzebuję miasta, miejskiej infrastruktury i cywilizacji.
            Na wsi bym się pewnie zapił z przygnębienia :)
            • bruner4 Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 15:08
              A fakt, Kazimierzówka jeszcze dalej, ale nieważne...Ja mam podobną powierzchnie domu tylko mam dużo przeszkleń, które mają mniejszą izolacyjność termiczną w porównaniu do ocieplonych ścian. Można wymienić szyby na trzytaflowe o większej izolacyjności (to dziś prawie już standard) ale nie chce mi się organizować takiego zamieszania i tak jeszcze z kosztami ogrzewania nie jest najgorzej.
              • qqbek Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 16:08
                Ja też mam w salonie kilkanaście metrów kwadratowych przeszkleń - wyjście na taras mam z dwóch stron - od wschodu i od południa.
                Ale deweloper się spisał (potrójne szyby z argonem, poprawny montaż okien) i nie "ciągnie".
                • bruner4 Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 18:53
                  Ja w samej kuchni mam ok. 3,5 m2. Właśnie sobie wyliczyłem, zmiana szyb na 3-taflowe obniżyłaby koszt ogrzewania gazem miesięcznie o ok. 30-40 zł (różnica Qszyb=0,5 W/m2xK, Pszkła=20 m2, różnica temp.=20st.)
                  • bruner4 Re: OT - ceny gazu 04.01.22, 18:54
                    koszt ogrzewania gazem ok. 0,23 zł/KWh
                    • qqbek Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 00:22
                      bruner4 napisał:

> koszt ogrzewania gazem ok. 0,23 zł/KWh

To chyba dotychczasowy.
                      Z ostatniej faktury wyszło mi 210 zł/MWh.

Z kolejnej będzie pewnie około 320 zł/MWh (nadal sporo poniżej kosztów ogrzewania prądem, wbrew temu co bredzi mitoman bolo...).
                      • bruner4 Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 09:42
                        qqbek napisał:

> bruner4 napisał:
                        >
                        > > koszt ogrzewania gazem ok. 0,23 zł/KWh
                        >
                        > To chyba dotychczasowy.
                        > Z ostatniej faktury wyszło mi 210 zł/MWh.
                        >
                        > Z kolejnej będzie pewnie około 320 zł/MWh (nadal sporo poniżej kosztów ogrzewan
                        > ia prądem, wbrew temu co bredzi mitoman bolo...).
                        >
                        >
                        Tak, oczywiście że dotychczasowy, rachunku za nową taryfę jeszcze nie było. Zresztą ta wielkość, którą podałem jest średnia, bo na rachunku są opłaty stałe i kwota za zużyte m3 gazu, gdy zmienia się ta ostatnia, średnia wychodzi inna, ale to nie są duże zmiany- jak widać porównując podane przez nas wielkości.
                      • misiek13 Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 10:33
                        qqbek napisał:

> bruner4 napisał:
                        >
                        > > koszt ogrzewania gazem ok. 0,23 zł/KWh
                        >
                        >
                        > Z kolejnej będzie pewnie około 320 zł/MWh (nadal sporo poniżej kosztów ogrzewan
                        > ia prądem, wbrew temu co bredzi mitoman bolo...).
                        >
                        >

Ale to nadal dużo powyżej kosztów ogrzewania węglem 50/50 po 850zł tona sztuk dwie tony i darmowym drewnem 😁
                        • qqbek Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 10:46
                          misiek13 napisał:

> Ale to nadal dużo powyżej kosztów ogrzewania węglem 50/50 po 850zł tona sztuk d
                          > wie tony i darmowym drewnem 😁

Marnujesz się na tym forum misiu.
                          Powinieneś już dawno wydać broszurę pt. "Bezpieczne palenie odpadami niebezpiecznymi w kopciuchu".

Mam nawet pomysł na serię wydawniczą:
                          "Tom 1: Drewno rozbiórkowe"
                          "Tom 2: Stolarka okienna"
                          "Tom 3: Podkłady kolejowe"

Nie dziękuj, twórz!
                      • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 11:28
                        koszt ogrzewania gazem ok. 0,23 zł/KWh

To chyba dotychczasowy.
                        Z ostatniej faktury wyszło mi 210 zł/MWh.
                        ----
                        Czyli taniej
                        :-)
                        Ech nie lubiliście matmy, co?
                        • qqbek Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 11:31
                          jeepwdyzlu napisał:

>
                          > ----
                          > Czyli taniej
                          > :-)
                          > Ech nie lubiliście matmy, co?
                          >

Ja?
                          Ja jestem po mat-fiz w liceum.
                          Wiem, że taniej (20 złotych za MWh), dlatego zapytałem, czy to ostatnia faktura.
                          Bruner skarży się, że spala więcej niż ja, a gaz mu wychodzi drożej i to mi się jakoś "nie układa w logiczną całość".
                          Gaz wychodzi tym taniej, im więcej go zużyjesz, bo "na więcej" dzielone są opłaty stałe (abonament).
                          • jeepwdyzlu Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 11:49

Ja?
                            Ja jestem po mat-fiz w liceum.
                            Wiem, że taniej (20 złotych za MWh), dlatego zapytałem, czy to ostatnia faktura.
                            ---
                            Z kontekstu wynikało, że jest drożej.
                            Ale jesli obaj sie rozumieliście to sie.nieootrzebnie wpierdoliłem. Sorry
                        • bruner4 Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 11:34
                          jeepwdyzlu napisał:

>
                          > ----
                          > Czyli taniej
                          > :-)
                          > Ech nie lubiliście matmy, co?
                          >

O co chodzi? 210 zł/MWh to 0,21 zł/KWh, czyli prawie to samo co 0,23 zł/ KWh, koszt prądu to ok. 0,75 zł/KWh
                • frequenter.light Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 00:45
                  qqbek napisał:

> Ale deweloper się spisał (potrójne szyby z argonem, poprawny montaż okien) i ni
                  > e "ciągnie".

Montaż okien jest trójwarstwowy? Tj obok pianki folia wewnętrzna i zewnętrzna?
                  • kanna13 Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 01:02
                    To się robi za pomoca taśmy paroizolacyjnej i paroprzepuszczalnej.
                    Przy dobrych oknach szczególnie z ciepłą ramką warto to stosować.
                    • frequenter.light Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 01:07
                      To wiem - tylko pytałem Qqbka czy mu deweloper tak zamontował okna?
                  • qqbek Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 09:51
                    Nie widziałem, ale wygląda na to, że jest poprawnie zrobione. Kuzyn żony dopiero co się budował, wziął jakichś partaczy i choć okno tarasowe ma u niego gdzieś z połowę powierzchni naszego, to czuć pod nim chłód. U nas nie (i nie, nie chodzi o okucia, bo mam klucz do okuć i dociągałem okucia też i u nich na jesieni).
                    • trypel Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 10:10
                      Idealnie jest jak okno zamontowane jest w warstwie ocieplenia a nie w murze
                      Wtedy faktycznie zero mostka
                      • frequenter.light Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 10:17
                        Hej Trypel, zamontujesz olbrzymie okno tarasowe typu 2,50 x 2,6 ważące pewnie kilkaset kilo w warstwie styropianu a nie w murze?

A z twojego fachu: jak często okna są montowane trójwarstwowo?
                        Tak jak radzi artykuł:
                        inzynierbudownictwa.pl/montaz-okien-bez-bledow/
                        • trypel Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 10:25
                          Oczywiscie ze da radę

Zajrzyj na YouTube na illbruck

Jak często okna są montowane właściwie? Im droższe okna tym częściej. W górnej półce 90% montazy jest właściwych
                          W dolnej może 5%
                          • frequenter.light Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 10:29
                            a w deweloperce?
                            • trypel Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 10:43
                              0%
                              Mowie o blokach. Ale tam nie ma to takiego znaczenia.
                        • bruner4 Re: OT - ceny gazu 05.01.22, 11:27
                          Najcięższe elementy to drzwi podnoszono-przesuwne, potrafią mieć takie wymiary że tworzą ścianę dużego salonu, masa skrzydła to nawet 500 kg, jest ich kilka. Montuje się zwykle w murze, stawia się je na profilach bazowych- np. PCV z rurami stalowymi lub ciepłych profilach aluminiowych z przekładkami- one tworzą izolacje termiczną. Na łączeniu z murem powinny być dwie przegrody- zewnętrzna odporna na przenikanie wody i wewnętrzna paroizolacja, między nimi jest izolacja termiczna. Przegrody najlepiej z EPDM- elastyczna guma, najlepiej z zawulkanizowanymi końcówkami dopasowanymi kształtem do rowków profilu, po ich wciśnięciu w ten rowek gwarantuje to szczelność- tak to robią najlepsi. A ciężkie elementy da się też montować przed murem i to nawet fasady o znacznej masie, robi się to za pomocą wsporników stalowych mocowanych do muru.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka