Dodaj do ulubionych

OT Postanowienia noworoczne

02.01.22, 18:51
Macie jakieś?
Obserwuj wątek
    • wislok1 Re: OT Postanowienia noworoczne 02.01.22, 21:07
      Odzew niesamowity....

PO co takie postanowienia, bo akurat jest Nowy Rok ?

• x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 02.01.22, 22:09
        To dobry moment, by coś zmienić w swoim życiu. Zajrzałes tu, więc nie jest tak źle:-) W dobie pandemii tłumy są niewskazane. Oglądałam piękny film, który mnie wzruszył do łez.
        • wislok1 Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 16:47
          Kazdy moment jest dobry, JESLI ktos zrozumie potrzebe zmiany, zrozumie na SERIO, nie dlatego, ze jest 1 stycznia i wypada jakies postawnowienie miec....

99 procent takich postanowien konczy sie fiaskiem....

Ten 1 procent to takie przypadki, ze ktos obok postanowienia ma realny plan dzialania i realizuje go z konsekwencja, jest zdeterminowany....

Ale ten 1 procent to postanowienia, ktore rownie dobze mozna rozpoczac w marcu, lipcu, pazdzierniku, itp.
          • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 16:56
            Styczeń lepiej brzmi:-)
      • dodekanezowiec Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 07:21
        wislok1 napisał:

> Odzew niesamowity....

Wisloku drogi, na "naszych" forach turystycznych co już ostatni Mohikanie tak jak Jasiu czy Ty opusciliscie, czasem ktoś sie odezwie po 17 latach od ostatniego postu. A Ty żartujesz sobie ze 3 godziny nikt nic nie napisał więc niby nie ma odzewu.
        • wislok1 Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 16:41
          Fora turystyczne leza z powodu wirusa...
          Ci co wirusa sie nie boja, potrafia znalezc potrzebne informacje, ryzykuja potem jada albo leca....

Nie potrzebuja o tym dyskutowac z nikim....

• bigzaganiacz Re: OT Postanowienia noworoczne 02.01.22, 21:19
      Pojedzmy klasykiem
      youtu.be/CE5_YtPIPRU
    • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 02.01.22, 22:54
      Nie. Nigdy nie robię postanowień noworocznych. Tzn. nigdy nie wiąże tego z tym konkretnym dniem. Uważam to za infantylne, zwłaszcza, że 90% ludzi ma je przez większość roku w 4literach...
      • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 02.01.22, 23:53
        Jednego, "urodzinowego", a nie "noworocznego" się trzymam.
        Trochę ponad 8 lat temu rzuciłem palenie :)
        • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 00:12
          Ja rzuciłem tzn. zapaliłem ostatniego (z własnej paczki) 23 grudnia 2008(no dobra zapaliłem przez kolejny rok 1,5 papierosa)... Ale to nie było postanowienie, a decyzja...
          • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 09:54
            Ja przez te 8 lat spaliłem łącznie 3.
            Zawsze po bardzo mocnym wkurwie.

Pierwszego chyba 3 lata po rzuceniu.
            Ostatniego 2 lata temu.

Ostatnio miałem ochotę zapalić po rozkwaszeniu Golfa, ale nie było od kogo fajki wziąć :)
            • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 10:19
              No ja zapaliłem jednego po pijaku i pół po tym jak mi się udało firmową Fabię ugasić ;) Ale właśnie wtedy gdy dałem się poczęstować po roku niepalenia mimo wielkiego stresu i adrenaliny poczułem, że to nie dla mnie i później już nigdy nawet mnie nie ciągnęło... Więc po 11 latach nałogowego palenia teraz mam już 13lat nałogowego niepalenia ;)
              • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 10:45
                Ja paliłem 18 lat (od trzeciej liceum).

Ale czy "nałogowym niepalaczem" jestem?
                Nie - potrafię pójść do knajpy i siedzieć z palącymi i mi to nie przeszkadza.
                Ani mnie nie będzie ciągnąć, żeby zapalić, ani też zapach dymu nie będzie mnie odrzucać.

Tak więc palenie jest mi teraz po prostu "doskonale obojętne".
                • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 10:48
                  No właśnie ja chodzę na fajkę z innymi, tylko nie palę stąd ta nazwa... ;)
                • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 10:50
                  Moje 2 siostry palą, jedna od czasu do czasu, bracia nigdy nie palili. Ja próbowałam, ale nie spodobało mi się. Córy nigdy nie paliły, rodzice też nie. Mąż też nigdy nie palił. Nie mam nawet popielniczki w domu.
                • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 11:08
                  Ja liceum nie liczę, bo paliłem tylko na imprezach... na codzień nic...
                  Dopiero na studiach zacząłem palić nałogowo...
                  Ale nawet gdy było w najgorszych czasach pod dwie paczki dziennie to i tak była jedna zasada:
                  "nie palimy tam gdzie śpimy" i w akademiku (to byly czasy gdy jeszcze można bylo palić) i w wynajmowanych mieszkaniach... No czasem była dyspensa na imprezie, ale generalnie nie.
                  W sumie od tego wzięło się, że w domu ja zawsze śmiecie wynoszę... Ot jak bylem nałogowcem to był dla mnie moment na papierosa ;) Czasem i 2-3x potrafiłem ze śmieciami dziennie iść ;)
              • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 11:01
                gzesiolek napisał:

> No ja zapaliłem jednego po pijaku i pół po tym jak mi się udało firmową Fabię u
                > gasić ;) Ale właśnie wtedy gdy dałem się poczęstować po roku niepalenia mimo wi
                > elkiego stresu i adrenaliny poczułem, że to nie dla mnie i później już nigdy na
                > wet mnie nie ciągnęło...

W rodzinie żony jest maestro, który dość ostro dawał w palnik. 0,7 piątek, 0,7 sobota i w niedzielę jeszcze trochę ale już delikatnie. W dni robocze nic, bo był kierowcą.
                Pewnego dnia postanowił, że przez 5 lat nie będzie pił alkoholu.
                I faktycznie przestał pić.
                Miesiąc, dwa, sześć.
                Po pół roku na jakiejś imprezce postanowił się napić setkę whisky.
                I teraz zgodnie "z książką" powinien wrócić do picia i pić coraz więcej.
                Życie jednak przynosi czasem niespodziewane rozwiązania.
                Po wypiciu tej setki uznał, że alkohol na pewno nie jest dla niego i nie tylko nie będzie pił przez 5 lat, ale w ogóle przestanie pić.
                Jak powiedział tak zrobił.
                Mówi, że w ogóle nie ciągnie go do picia a mija bodajże 7 albo 8 rok jego niepicia.
        • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 06:11
          Dobrze zrobiłeś
    • toreon Re: OT Postanowienia noworoczne 02.01.22, 23:11
      Tak, częściej tu zaglądać
    • frequenter.light Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 09:23
      Mam ale ogólne a nie noworoczne. Muszę wdrożyć spadek masy :D
      • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 10:46
        Mnie też by się to przydało:-)
      • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 11:20
        A to ja już zacząłem wdrażać... W sumie od połowy grudnia...
        Ale za nic nie mogę znaleźć od czego tyję... od świąt liczę dokładnie kalorię w fitatu i wychodzi mi średnio 2000kcal (a niby norma dla mnie 2700kcal) dziennie maks... a waga już 107,5kg (przy 187,5cm)...i na razie ani drgnie...
        Codziennie 3km marszo-biegu. Plus delikatne ćwiczenia na zastanie i przykurcze, bo jak się nie rozciągnę i nie pozbędę problemów ruchowych to sobie krzywdę zrobię. Do tego 100 pompek i 100 brzuszków w 5 seriach.
        A dwa razy w tygodniu poważniejszy trening z pomocą trenera...
        Czuję się lepiej, ale nadal jestem słoń... Łatwo się mówi: "mniej żreć", problem się pojawia gdy już żresz mniej, a organizm i tak się opiera by zacząć spalać tłuszcz... Ale łatwo się nie poddam...
        • frequenter.light Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 11:43
          Jakie to BMI? Rozmawiałeś z lekarzem, dietetykiem itp?
          • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:23
            Mocno za wysokie. Otyłość brzuszna jak nic. Na lekarza trafiłem strasznego, bo generalnie jestem grubas i mam mniej żreć, ale choć jakieś skierowania dał... Jestem w trakcie badań, ale mimo płacenia luxmedu będę chyba musial na USG jamy pójść dodatkowo prywatnie bo z terminami krucho...
            A z dietetykiem i trenerem jestem w stałym kontakcie. Na razie dałem im zagwozdkę, bo chyba nie bardzo wierzyli w to jak im mówiłem, że u mnie głównym problemem jest regularność a nie ilość zjadanego pokarmu... A im zacząłem poza raportami fitatu nawet zdjęcia posiłków wysyłać... Na pewno muszę przy zwiększonym treningu zwiększyć ilość białka, bo mi średnia wychodzi poniżej 90g na dzień... Ale generalnie na ten moment większych zastrzeżeń do diety nie mają... Problemem jest podział i regularność posiłków. Bo u mnie są trzy główne posiłki ok 7, ok. 12 i ok. 18... Czasem coś pomiędzy, ale to raczej drobiazgi, choć przyznam, że zdarzało się do kawy wziąć jakiś batonik. czy kawałek ciasta (na zasadzie, ze jak cukru do słodzenia napojów nie używam od 35lat to czymś innym sobie życie dosładzam), ale to ani regularnie, ani nie dodając więcej niż 300kcal na dzień...
            Ale tak czy siak teraz twardo ograniczam folgowanie sobie ze słodkim (choć wg fitatu akurat węglowodany mam najbardziej poniżej normy w mojej diecie)
        • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:25
          A próbowałeś IF 16/8? Czy tylko ograniczasz kalorie?
          • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:11
            borsuczyca.klusek napisała:

> A próbowałeś IF 16/8? Czy tylko ograniczasz kalorie?

Dużo lepsze postępy pozwala uzyskać dieta ŻP 😆

Ja próbowałem w lecie pozbawić się kilku kilogramów.
            Ale stwierdziłem, że zwiększam zużycie, a nie spożycie.
            Skończyło się na gwałtownej konwersji sadła w mięśnie... bez redukcji masy.

Na razie jednak szanse, że Greenpeace zechce mnie wrzucić z powrotem do wody, jak mnie na plaży znajdą, są jeszcze niskie, więc się zastanawiam, czy warto sobie dupę zawracać chudnięciem?
            • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:34
              qqbek napisał:

> Na razie jednak szanse, że Greenpeace zechce mnie wrzucić z powrotem do wody, j
              > ak mnie na plaży znajdą, są jeszcze niskie, więc się zastanawiam, czy warto sob
              > ie dupę zawracać chudnięciem?
              >

Wrzuć fotę to ocenimy 😉
            • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:44
              ŻP?
              Czyli mam jeść 1000-1100kcal?
              I trener i dietek mocno protestują przed większym ograniczaniem posiłków...

Co do Greenpeace to mi nikt nie wierzy, że mam 100kg a co dopiero 107kg... Generalnie jestem klocek. Kiedyś się mawiało chłop jak dąb. Więc prędzej się będą do mnie przykuwać niż do morza wrzucać :P

A parafrazując niezapomnianego Szymiego żaden ze mnie chudoklates, choćby z brzuszkiem... Nadal mam znacznie więcej w klacie niż w pasie... No ale wagowo i sprawnościowo jest źle, stąd taka a nie inna akcja...
              • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 21:42
                gzesiolek napisał:

> Co do Greenpeace to mi nikt nie wierzy, że mam 100kg a co dopiero 107kg... Gene
                > ralnie jestem klocek. Kiedyś się mawiało chłop jak dąb. Więc prędzej się będą d
                > o mnie przykuwać niż do morza wrzucać :P

No ja jak przyznaje się do swoich 90 z drobnym hakiem, to też nikt nie wierzy.
                "Równo się rozłożyło".
                No i też jak kupuję garnitur to więcej w barach i klacie niż w pasie.

> No ale wagowo i sp
                > rawnościowo jest źle, stąd taka a nie inna akcja...

A ja nie narzekam.
                Do biegania się nie nadaję, bo bym sobie szybko przy tej masie tylko stawy porozpieprzał, ale 50 kilometrów na rowerze mogę codziennie robić (zresztą jak w wakacje dojeżdżam do pracy, to bez zakupów/wycieczek z córką robię 30 dziennie, dzień w dzień, a jeszcze w weekend potrafię 70 albo 100 sobie "wycieczkę" zrobić).
                Jak ktoś w rodzinie meble musi ponosić, albo inne większe rzeczy, to zawsze pyta brata ciotecznego żony (ten to mocno wydziarany "koksu", fanatyk siłki - inna sprawa, że z zawodu analityk w banku) i mnie w pierwszej kolejności.
                • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 01:13
                  No ja na rowerze robiłem max 40km na wycieczkę. Bardziej była kwestia przyzwyczajenia 4liter i jajek niż wydolności...
                  Bardziej wydolność dawała mi w 4litery jak szedłem z kumplem w góry. On sprawniejszy, więc przy podejściach jak narzucał tempo to oddechowo nie wyrabiałem... No i ja po 20km ledwo ruszałem nogami już przy powrocie do miejsca parkowania a ten narzucał tempo 6km/h bo zmrok zapadał... ;)
                  A na treningu dziś jak mi trener zapodał ogólnorozwojowke... Sam ćwiczenia z ciężarem własnego ciała, ew. jakieś drobne ciężary do 10kg na rękę, to myślałem, że mi ręce odpadną... Bo nogi, triceps, klatkę i plecy mam ok zaprawione, ale barki spięły się po połowie ilości serii, a bicepsy na ostatnich... no i wydolność oddechowa przy szybkich kolejnych seriach dawała mi w 4litery... Oj będę jutro cierpiał... Ale no pain no gain...
                  Do tego na końcu orbitrek tam dobrany, aby utrzymać tętno 160 przez 15min... Jak mi żona serca nie wykończy to zrobię to sam z trenerem ;) Zobaczymy jakie będą efekty po miesiącu...
                  • jackk3 Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 01:34
                    40km to niewiele znaczy (!). Liczy sie jakosc a nie ilosc (w bardzo duzym uproszczeniu). Na rowerze nie ma podjazdow? Jesli chodzi o wydolnosc w sportach to taka jest kolejnosc: narty biegowe, rowe biegi. No ale to temat rzeka i nie miejsce tutaj aby o tym pisac. Wazne ze napi...lasz! Efekty przyjda.
                    • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 02:00
                      Ok jeździłem po leśnych duktach dookoła Krakowa, teren pagórkowaty, ale unikałem stromych podjazdów bo robiłem to dla przyjemności a nie dla treningu... Zresztą mam uniwersalny rower pod wycieczki a nie pod jazdę górską czy wyczynowo prędkościowa... 11letniego Gianta Tourera XL ale na osprzęcie Sh. Deore. Kumpel zmieniał na bardziej wyczynowy to go odkupiłem od niego... I na wycieczki jest idealny...
                  • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 06:41
                    Za wysokie tętno. Do 130 najwięcej. Szkodzisz sercu.
                    • jackk3 Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 06:50
                      Nie mów głupstw. 130 to nawet babcia klozetowa wytrzyma.
                      • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 07:09
                        Mój siostrzeniec ma nadwagę. Przy takim tętnie ma problemy z oddychaniem. To pewnie zależy od organizmu. To moje zdanie. Mam rowerek treningowy i staram się nie przekraczać tętna 130-140.
                        • grzek Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:41
                          Tętno 130 to rozgrzewka.
                      • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 07:12
                        Spróbuj poćwiczyć 15 minut przy tętnie 160. Napisz nam swoje wrażenia.
                        • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 07:42
                          Każdy ma inne swoje maksymalne tętno wysiłkowe... U mnie trener podczas prób ustalił je na poziomie 180.
                          Więc aby zmaksymalizować efekt treningu kardio trzeba wykonywać go przy tętnie na poziomie 80-90% maksymalnego. I jak się organizm przyzwyczaił to było większego problemu z tym treningiem... Choć przesadziłem 15min trwał cały. Najpierw kilka minut wchodziłem na ten poziom tętna a później schodziłem przez 2min...
                          • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:50
                            Skoro dajesz radę, to ok:-)
        • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:27
          Poczekaj dopiero po miesiącu zaczniesz chudnąć. Tkanka tłuszczowa zamienia się w mięśnie a one są ciężkie. Unikaj białej mąki słodyczy, jedz 5 posiłków nie podjadają pomiędzy nimi. Brat schudł 10 kg w ciągu pół roku. Nie jedz frytek, panierowanych rzeczy. Ostatni posiłek 3 godziny przed snem. Nie pij słodzonych napojów typu Pepsi. Może basen, sauna? Usunie toksyny z organizmu. Poczytaj o zakwaszeniu organizmu, może tu jest problem. Nie bolą Cię stawy?
          • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:41
            Nie 5 posiłków tylko 3 i żadnego podjadania pomiędzy. Ostatni posiłek max o 18.
            • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:43

> Nie 5 posiłków tylko 3 i żadnego podjadania pomiędzy. Ostatni posiłek max o 18.
              >
              >
              A dlaczego 3 posiłki a nie 5?
              Podobno lepiej częściej a mniej.
              • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:45
                3 to za mało. Powinno się jeść co 3 godziny
                • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:46
                  x4x9x napisała:

> 3 to za mało. Powinno się jeść co 3 godziny

Jesteś niemowlakiem? 🙄
                  • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:53
                    No nie wiem, czy takie przestarzałe. Brat schudł w ubiegłym roku z pomocą dietetyka. Sama kiedyś schudłam 4 kg w ciągu miesiąca. Odstawilam tylko biała mąkę, czyli zero pierogów, naleśników, makaronu. Jadłam zupy jarzynowe kaszę ziemniaki, mięso surowki. Niemniej to było w wakacje. Gdy chodzę do pracy to zajadam stres slodyczami. W wakacje zawsze chudnę .Ograniczyłam pieczywo, tylko raz dziennie 2 kromeczki. Pieczywo ciemne, pełnoziarniste.
              • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:46
                To przestarzałe wytyczne.
                Sama ekspertem nie jestem, ale poczytajcie o poście przerywanym i insulinie. Do mnie to trafia i przede wszystkim mogę potwierdzić, że działa.
          • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:36
            Alko, napoje słodkie odstawione zupełnie... Kawa, różne herbaty i woda...
            Słodycze odstawiam od świąt. Nie to żebym się nimi obżerał, ale w diecie były, więc ich nie ma i nie będzie...
            Basen tak, raz na tydzień chodzę, mam raptem 400m ode mnie, 40-50 dlugości 25m spokojnym tempem przepływam, będę zwiększał intensywność, ale powoli i pod nadzorem...
            Cel mam 20kg w rok. Ale żeby się nie zniechęcić chciałbym 4kg do końca stycznia...
            Dam znać czy się uda...
            • marekggg Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:07
              po co takie ambitne cele? - 20kg w tym roku zeby w przyszlym bylo +30kg? odstaw slodycze, biala make i jedz wiecej owocow i warzyw. rowniez wszystkie jakies tam wedliny i mocno przetwarzane zarcie - odstawic. zacznij w domu gotowac i przynajmniej bedziesz wiedzial co spozywasz. my z zona gotujemy prawie co dziennie. Ja coprawda uwielbiam KFC, wiec 1-2 razy w miesiacu jak mi sie chce pojsc to sobie kupie. pizze tez robimy czesto sami w domu. chociaz na wszelki wypadek mamy jakos jedna czy dwie w zamrazarce na czas kiedy nam sie nic nie chce zrobic.
              ja trzymam moja wage od kilka lat na 96kg przy 1,75m. I nie specjalnie sie przejmuje, chociaz zadnych slodkosci nie zjadam, akurat browar lubie.
              • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:36
                Sporo ważysz
                Mąż ma podobny wzrost waży chyba ok. 80 a nic mu nie brakuje:-) Mógłbyś tę 6 chociaż w tym roku zrzucić. Dla zdrowia, bo stawy i serce obciążone. Tatuś całe życie lubił piwo. Ma dobry wzrok. pamięć i czuprynę włosów.
                • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:37
                  Ostatnio kupowane gotowe jedzenie w wakacje.
                • marekggg Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:30
                  sporo jak sporo. dzisiaj rano na wadze - 93 kg
              • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 15:04
                Ale wiesz co to znaczy gotować tylko dla siebie?
                Staram się, ale nie jest to łatwe.

A cele muszą być ambitne by usprawiedliwić wysiłek. No i 20kg w rok to nic co by miało się odbić aż takim jojo...

No i ja przez 10lat mialem wagę 95-100kg. Co przekroczyłem 100kg to się brałem za siebie i zaraz było 95kg. Później pofolgowałem i tak w kółko. Ale ostatnie nieco ponad pół roku to jakaś masakra, bez specjalnego wzrostu spożywanych posiłków czy zmiany ich jakości waga skoczyła mi +8kg...
                Ok, nabrałem może też nieco więcej tkanki mięśniowej, bo sobie zacząłem robić pompki ot tak dla rozładowania. Zazwyczaj po 50-100 dziennie, ale generalnie jakiś obcy mi rośnie w brzuchu i tym się muszę szybko zająć...
                • marekggg Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:29
                  jest nas dwojka, wiec gotujemy tak, zebysmy jak najmniej wyrzucali.
        • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:27
          Poczekaj dopiero po miesiącu zaczniesz chudnąć. Tkanka tłuszczowa zamienia się w mięśnie a one są ciężkie. Unikaj białej mąki słodyczy, jedz 5 posiłków nie podjadają pomiędzy nimi. Brat schudł 10 kg w ciągu pół roku. Nie jedz frytek, panierowanych rzeczy. Ostatni posiłek 3 godziny przed snem. Nie pij słodzonych napojów typu Pepsi. Może basen, sauna? Usunie toksyny z organizmu. Poczytaj o zakwaszeniu organizmu, może tu jest problem. Nie bolą Cię stawy?/
          L
        • jackk3 Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 00:31
          Od pompek i brzuszkow nie zrzucisz wagi nawet jakbys 500 robil.
          • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 01:00
            A czy napisałem, że od nich zrzucę?
            To dodatek to treningów wprowadzających które mam zadane. Te robię teraz codziennie poza dwoma 1,5h treningami obwodowymi z trenerem...
            Do tego marszo-biegi bo bieganie z moją masą i moim kręgosłupem to samobójstwo na ten moment. Do tego basen... W lecie dojdzie rower, ale tutaj też muszę uważać z kręgosłupem.
            Pompki, brzuszki, deski to tak robię dla wzmocnienia mięśni tułowia a nie dla odchudzania, ot nie zaszkodzą...
            Przede wszystkim, żeby móc zrzucać muszę odzyskać sprawność taką by nie zrobić sobie krzywdy...
      • tbernard Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:19
        frequenter.light napisał:

> Mam ale ogólne a nie noworoczne. Muszę wdrożyć spadek masy :D

Przydatne informacje na ten temat.
        • frequenter.light Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:08
          tbernard napisał:

> frequenter.light napisał:
          >
          > > Mam ale ogólne a nie noworoczne. Muszę wdrożyć spadek masy :D
          >
          > Przydatne informacje na ten
          > temat.

XD
          Chodziło o spadek masy a nie masę spadku :)
          • tbernard Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:14
            Wiem, tylko żartowałem. Ale jak ktoś zorganizuje sobie spadek masy poprzez skok w przepaść, to dobrze aby pozałatwiał wcześniej sprawy z masą spadkową.
            • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:27
              Nawet nie strasz ;)
            • frequenter.light Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:27
              ;)
    • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 09:33
      Ja gdzieś tak myślę od 20 lat zawsze miałem jakieś postanowienia noworoczne.
      Związane one były głównie z kasą, zrobić to, tamto siamto, zarobić tyle i tyle i całkiem nieźle się to sprawdzało (polecam).
      W tym roku jednakowoż jedyny mój plan na ten rok to wydawać kasę.
      Pierdolę, zrobię se rok luzu od zadań, bo i tak się wszystko w miarę dobrze kręci.
      • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 10:45
        Przed chwilą przekonałam mamusię, by wybrała kasę z banku i dała bratu:-) Ja mam w planie kupić drugiej córce mieszkanie, może się to ziści:-) Pozdrawiam
        • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 11:21
          x4x9x napisała:

> Przed chwilą przekonałam mamusię, by wybrała kasę z banku i dała bratu:-) Ja ma
          > m w planie kupić drugiej córce mieszkanie, może się to ziści:-) Pozdrawiam

Mogłaś przekonać mamusię, żeby wybrała kasę z banku i dała wnuczce na mieszkanie.
          • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:57
            Nie, jakoś sobie poradzimy. Córa lepiej zarabia ode mnie. Ma ponad 2 tysiące brutto wiecej. Obie zresztą:-) Ja mam 30 lat pracy. Wiek corek: 25 i 26 lat
            • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:14
              x4x9x napisała:

Wiek corek: 25 i 26 lat

Masz jakieś fotki?
              • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:25
                Młodsza podobna do mnie, starsza do męża:-) Fotek jest pełno w internecie, poszukaj sobie:-)
              • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:29
                Mógłbyś być ich ojcem (abstrahując od powabnej Danusi) więc daj spokój :P
                Później się nie dajesz wyciągnąć na piwo czy tatara z wódką, bo Zofia... A Zofia tylko reaguje na budowany ciągle i niezłomnie wizerunek ;)
                • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:31
                  :-)
                • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:41
                  gzesiolek napisał:

> Mógłbyś być ich ojcem (abstrahując od powabnej Danusi) więc daj spokój :P
                  > Później się nie dajesz wyciągnąć na piwo czy tatara z wódką, bo Zofia... A Zofi
                  > a tylko reaguje na budowany ciągle i niezłomnie wizerunek ;)

Cieszę się, że to zauważyłeś w końcu, że to wszystko to w zasadzie kwestia wizerunku...
                  • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:47
                    Ale ja o tym wiem, mam tylko nieco inny priorytet na ten moment... ;)
                    Inna sprawa, że ja raczej z tych bardziej introwertycznych osobowości i raczej stawiałem zawsze na rzeczywistość niż bajkopisarstwo jeśli chodzi o siebie ;)
              • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:32
                hukers napisał:

> x4x9x napisała:
                >
                > Wiek corek: 25 i 26 lat
                >
                > Masz jakieś fotki?

Bo uprzejmie doniesiemy Zofii co tu się wyrabia 🙄
                • frequenter.light Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 00:49
                  Kablara patentowana!
                • tbernard Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 10:33

>
                  > Bo uprzejmie doniesiemy Zofii co tu się wyrabia 🙄
                  >

Na forum samochodowym nie wypada donosić, tylko jak już to dowozić.
          • tbernard Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 10:29
            hukers napisał:

> x4x9x napisała:
            >
            > > Przed chwilą przekonałam mamusię, by wybrała kasę z banku i dała bratu:-)
            > Ja ma
            > > m w planie kupić drugiej córce mieszkanie, może się to ziści:-) Pozdrawiam
            >
            > Mogłaś przekonać mamusię, żeby wybrała kasę z banku i dała wnuczce na mieszkanie.

Jak już, to wnuczuni na mieszkanko. Albo chociaż na ciuciu.
            • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 10:38
              Moja córa nie przepada za słodyczami, woli "owocki". Właśnie jej zaniosłam:-)
    • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:26
      Postanowień nie mam, ale mam plany.
      • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:36

> Postanowień nie mam, ale mam plany.
        >
        Zamieniam(y) się w słuch....
        • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:44
          Nie mogę powiedzieć, bo jak nic nie wyjdzie to będzie głupio 🙄
          • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:55

> Nie mogę powiedzieć, bo jak nic nie wyjdzie to będzie głupio 🙄
            >
            Jeżeli powiesz, to jest mniejsza szansa, że nie wyjdzie..
            • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 12:59
              Mam plan kupić psa 🙂
              • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:15

> Mam plan kupić psa 🙂
                >
                >
                Po co kupować, dać Ci mojego i jeszcze dopłacę.
                • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:31
                  hukers napisał:

> borsuczyca.klusek napisała:
                  >
                  > > Mam plan kupić psa 🙂
                  > >
                  > >
                  > Po co kupować, dać Ci mojego i jeszcze dopłacę.

A co by dzieci powiedziały 😳
                  • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:36

> hukers napisał:
                    >
                    > > borsuczyca.klusek napisała:
                    > >
                    > > > Mam plan kupić psa 🙂
                    > > >
                    > > >
                    > > Po co kupować, dać Ci mojego i jeszcze dopłacę.
                    >
                    > A co by dzieci powiedziały 😳
                    >
                    >
                    Masz mnie.
              • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:19

> Mam plan kupić psa 🙂

Zapomnij.
                Jak ani ty, ani stary borsuk nie mieliście w życiu psa, to polegniecie na tym.

U mnie też żona "zawsze chciała mieć psa" (ale nigdy nie miała).
                Zgadnij kto od kilkunastu lat (niemalże wyłącznie) z tym psem chodzi?

Inna sprawa, że dla mnie wyjście z psem to coś tak naturalnego, tak osadzonego w rytmie dnia, że jak gdzieś bez psa jedziemy na wakacje (pies wtedy ma "turnus spożywczy" u teściów), to mi tego po prostu brakuje.
                • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:30
                  Stary Borsuk miał wcześniej psy, w tym takiego z rasy uważanej za wymagającą.
                  Dla mnie to będzie zupełny debiut. Moje największe obawy to to, że pies mnie nie polubi albo, że nie będzie się w ogóle słuchał 😒
                  • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:35
                    No to jeszcze to "rokuje".
                    Ale na makaronowego stwórcę wszechrzeczy - nie kupujcie psa razy "wymagającej", zwłaszcza jak jakieś dzieci w domu macie.
                    Kupcie jakiegoś "samograja".
                    Jak nie macie dzieci, to może być owczarek niemiecki, doberman albo rottweiler.
                    Jak macie dzieci to lepiej "blabladora", albo tak jak my - spaniela.

A nie jakieś "trudne do ułożenia" bydle.
                    Owczarek niemiecki czy doberman to "samograj", jak jest pod opieką osoby mającej "rękę do psów" to nie ma raczej szansy na to, żeby "coś poszło nie tak".
                    Tyle, że te dwie rasy nie do końca lubią się z małymi dziećmi... a mój spaniel już dwójkę maluchów przeżył i wszyscy cali (choć pies nawet za wierzchowca młodej robił, to zniósł to poniżenie w pokorze).
                    • hukers Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:44
                      qqbek napisał:

> No to jeszcze to "rokuje".
                      > Ale na makaronowego stwórcę wszechrzeczy - nie kupujcie psa razy "wymagającej",
                      > zwłaszcza jak jakieś dzieci w domu macie.

A już zwłaszcza nie kupujcie beagla, bo on "taki słodki".
                      • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:48
                        hukers napisał:

> A już zwłaszcza nie kupujcie beagla, bo on "taki słodki".

Nie wiem dlaczego, ale kilka lat temu beagle stały się niezwykle popularne, przynajmniej w Lublinie. Prawie codziennie widywałam kogoś nowego z beaglem na smyczy 😳
                        • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:17
                          Może chodzi o dopasowanie psa do inteligencji właścicieli.
                          Beagle to jedna z najgłupszych ras.
                          Stworzonka to wesołe i pocieszne, ale głupie.
                      • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:49
                        hukers napisał:

> A już zwłaszcza nie kupujcie beagla, bo on "taki słodki".

Beagla chciałem mieć pod koniec lat 80-tych, jak w ramach "odwilży po 1987" RSW wydała w zeszytach "Peanuts"... każdy wtedy chciał mieć Snoopy-ego

Ale chyba żadnego nieutuczonego i nieznudzonego życiem (tj. dokazującego w domu) beagla jeszcze nie widziałem.
                        Z beaglem trzeba biegać i to dużo.
                        No i to "pies jednego pana"... o ile komukolwiek zechce się podporządkować.
                    • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:46
                      Żaden bydlak nie wchodzi w grę. Ma być miłym towarzyszem życia a nie budzić postrach na dzielni 😒
                      • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 13:51

> Żaden bydlak nie wchodzi w grę. Ma być miłym towarzyszem życia a nie budzić pos
                        > trach na dzielni 😒

No to piszę przecież do ciebie, zupełnie po ludzku - owczarek niemiecki, rottweiler... bardzo miłe, przyjazne psy.

Może nie mają "imidżu" blabladora, ale owczarka chyba jeszcze łatwiej ułożyć niż blabladora.
                      • marekggg Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:22
                        pomysl u psu z schroniska. moze byc nawet jakis kundelek, taki pies bedzie ci wdzieczny do konca zycia. zawsze mozesz wyprobowac pare razy z jakims psiakiem wyjsc pare razy na spacer. brat z zona maja juz drugiego kundla ze schroniska i jeden i drugi byly super.
                    • marekggg Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:16
                      owczarek i dobreman potrzebuja twardej reki. bo inaczej nie daruja zadnego bledu. tym bardziej doberman.
                      • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:20
                        marekggg napisał:

> owczarek i dobreman potrzebuja twardej reki. bo inaczej nie daruja zadnego bled
                        > u. tym bardziej doberman.

Doberman tak, owczarek wyłącznie konsekwencji (ale tego wymaga każda rasa).
                        A rottweilery mają już zupełnie niezasłużenie opinie psów ciężkich do ułożenia i niebezpiecznych. Trudno szukać wśród psów większych "milusińskich" niż rottweilery.
                        • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 15:39
                          Z owczarkami wg tego co mówią mi kumple, to bardzo łatwo go ułożyć względem ludzi i posłuszeństwa - wystarczy konsekwencja i to jedna z najłatwiejszych do prowadzenia i najpojętniejszych ras, ale bardzo trudno socjalizować z innymi psami... Ot łatwo im się włącza tryb obrony stada... Stąd nierzadkie przypadki, gdy super ułożone psy, do rany przyłóż, opiekuni dla dzieci, nagle wyskakiwały za ogrodzenie i krwawo rozprawiały się z jakimś nadpobudliwym psiakiem... Może to kwestia przypadków ale słyszałem takie historię od dwóch niezależnych psiarzy...
                          • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 21:49
                            Nie wiem - na mój gust to kwestia odpowiedniej socjalizacji od początku, tj. "od szczeniaka".
                            Jak pies siedzi za ogrodzeniem, to nie ma kontaktu z innymi psami i właściciel sam się prosi o taki "scenariusz".
                            Ja przecież mieszkam w domku, a z psem chodzę, z innymi "psiarzami" się widuję, psy puszczamy, żeby sobie wspólnie pohasały (bo mamy to szczęście, że mamy gdzie). Czasem zęby sobie pokażą, ale to jest "w ramach ustalania porządku dziobania w stadzie", a nie krwawej rozprawy z innymi.

I tak, w "sąsiedzkim stadku" jest też i owczarek niemiecki... którego na dzień dobry, tuż po przeprowadzce, mój o połowę mniejszy od niego spaniel próbował sobie podporządkować. Mój głupol jest nadal wśród żywych :) (inna sprawa, że w poprzednim miejscu zamieszkania ludzie mieli głównie mniejsze psy i on był taki >ura bura szef podwóra<, a tutaj jest jednym z mniejszych okazów).
                            • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 23:17
                              Ale tutaj jest to wiadome. Ale właśnie, że ta socjalizacja jest właśnie najtrudniejsza w całym układaniu... No i że wielu to zaniedbuje bo przecież taki mądry i serdeczny do ludzi...
                • marekggg Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:11
                  u nas by bylo tak samo :-) zona chce psa, ale wychodzic bym musial ja.
                  • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:29
                    marekggg napisał:

> u nas by bylo tak samo :-) zona chce psa, ale wychodzic bym musial ja.

Przynajmniej czujesz się potrzebny 😉
                    • marekggg Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:44
                      roznica jest tylko taka, ze ja musze chodzic do pracy, i srednio 2 razy w miesiacu mnie przez tydzien nie ma w domu.
                      ja sie nie czuje potrzebny do tego zeby z psem wychodzic. do tego urlopy - jak juz masz zwierzaka, jakiegokolwiek, to caly urlop sie mocno komplikuje. i nie mam gdzie zwierzaka za bardzo zostawic.
                      • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 14:49
                        Urlopy i weekendy to najmniejszy problem. Będzie spędzał z nami w domku letniskowym.
                        Ogólnie planujemy w tym roku więcej czasu spędzać na działce, więc pies powinien się wpasować.
                        • marekggg Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 15:13
                          my duzo podrozowalismy, rowniez samolotami. i nie wszystkie hotele lubia psow itp itd.
                          dzialki zadnej nie mamy.
                        • trypel Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 15:23

> Ogólnie planujemy w tym roku więcej czasu spędzać na działce, więc pies powinie
                          > n się wpasować.
                          >
                          W takim razie to powinna być suka, i nazwij ją Rama
                        • engine8 Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 17:48
                          Ilez to razy mam wam powtarzac ze zycie zaczyna sie wtedy jak dzieci wyjda z domu i pies zdechnie?
                          A wy i tak musicie to na sobie sprawdzic? Good luck.
                          • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 21:51
                            engine8 napisał(a):

> A wy i tak musicie to na sobie sprawdzic? Good luck.

Żona powiedziała, że po obecnym weteranie ma być przerwa od psów, bo ma dość.
                            Nie chodzi z psem, nie karmi go, nie czesze... ale i tak ma dość.
                            Coś w tym jest.

Mi na pewno zrobi się nieznośnie pusto w domu.
                            Nawet jak ten drań chrapie, tak jak teraz - pod stołem, to jest to coś miłego.
                            • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 03.01.22, 23:14
                              Ot dla Ciebie i dla psa jesteście członkami jednego stada/jednej rodziny... A dla żony jak widać nie... ;)
                  • frequenter.light Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:10
                    marekggg napisał:

> u nas by bylo tak samo :-) zona chce psa, ale wychodzic bym musial ja.

U nas córka chce psa XD
                    Ale mając trójkę dzieci już nie dam rady dodatkowo wychowywać psa.
                    Poza tym tak jak marekggg napisał - problem przy podróżowaniu, wyjazdach na wakacje itp.
                    • gzesiolek Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 08:30
                      A u nas córki i może chcą, ale moim prywatnym zdaniem trzymanie psa w zamkniętym mieszkaniu, gdy nie ma nikogo lub nikt nie ma dla niego czasu przez większość dnia to branie psa na zabawkę a nie członka stada...
                      Jak będę miał dom to się zastanowię...
    • jackk3 Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 00:41
      Dla mnie prosta sprawa. Odstawiam alko 'od zawsze' na 6 tyg i wlaczam kierat treningowy w bejsmencie na trenazerze (juz krece nowy sezon 2022 od 5 tyg.). Wiec nie jest to postanowienie ale raczej nawyk. Potem wiosna i nastepne 4 tyg bez bo w lecie sie nie da. Nie znam kolarza ktory by piwa czy wina nie pil che, che. Taka specyfika sportu.
    • bolo2002 Re: OT Postanowienia noworoczne 04.01.22, 09:50
      Mam postanowienie- oby te 2 zarazy szlag jasny trafił ! Jedna jest COVID a drugą znacie od 6-ciu lat! Lat straconych dla Polski i Polaków!
    • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 08.01.22, 09:29
      Muszę schudnąć, bo mąż mi coraz bardziej dogryza. Ostatnio córa dwukrotnie mu powiedziała, że kocha go, ale nie byłaby w stanie być z nim. Padły nawet takie słowa, że nigdy nie wyjdzie za mąż. Zaczynam od dziś gubić" salcesony". Tak określił przy mojej córce mąż moją otyłość brzuszną. Troszkę się uzbierało sadelka po świętach:-)
      • dynamic_pulse Re: OT Postanowienia noworoczne 08.01.22, 14:10
        To ci mąz pojechał. Ja tam jem wszystko, szczególnie drób i nabial..."ptasie mleczko". To ile masz tego sadełka w "zapasie"?
        • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 08.01.22, 15:11
          Szybko da się zgubić, tylko trzeba chęci:-)
          • zolza670 Re: OT Postanowienia noworoczne 08.01.22, 15:26
            Ponad 20 kg szybko? No nie żartuj moja droga 😠
          • dynamic_pulse Re: OT Postanowienia noworoczne 08.01.22, 16:08
            x4x9x napisała:

>Szybko da się zgubić, tylko trzeba chęci:-)<

Jeśli nie masz skłonności do słodyczy, to jakoś sobie poradzisz. Co innego gdy "uwielbia się" słodkie, to walka z wiatrakami.
            • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 08.01.22, 16:34
              Zobaczymy
          • bwv1080 Re: OT Postanowienia noworoczne 08.01.22, 16:36
            x4x9x napisała:

> Szybko da się zgubić, tylko trzeba chęci:-)

Szybko to przy optymalnej diecie, ustabilizowanym procesie i wysokiej samodyscyplinie dietowicza ok. 1 kg/tydzień. Szybciej może być szkodliwe dla zdrowia. Poza tym trzeba dać czasu skórze i tkankom, żeby się ściągnęły i nie wisiały w fałdach.

Chcesz spaść 25 kg? To przed tobą pół roku dyscypliny. I zmiana sposobu odżywiania na resztę życia. Inaczej będziesz mieć te 25 kg plus nawiązka szybko z powrotem .
      • borsuczyca.klusek Re: OT Postanowienia noworoczne 08.01.22, 15:29
        A mąż chociaż szczupły i wąski w pasie? 🙄
        • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 08.01.22, 16:31
          Nie
    • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 12.01.22, 12:11
      Zaczynam wdrażać w życie swoje postanowienie. Wczoraj i dziś rowerem do pracy, jest mały przymrozek. Pozdrawiam rowerzystów:-)
      • klemens1 Re: OT Postanowienia noworoczne 12.01.22, 13:23
        x4x9x napisała:

> Zaczynam wdrażać w życie swoje postanowienie. Wczoraj i dziś rowerem do pracy,
        > jest mały przymrozek. Pozdrawiam rowerzystów:-)

Jak daleko masz?
        • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 12.01.22, 16:23
          Prawie 4 km w jedną stronę:-) Blisko
          • klemens1 Re: OT Postanowienia noworoczne 12.01.22, 16:45
            W miarę blisko.
            Kolega 2 dni temu przejechał 33 km na rowerze do pracy. W jedną stronę ...
            Ale i tak nieźle, że ten dystans rowerem pokonujesz.
            • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 12.01.22, 16:49
              Podziwiam kolegę.
            • qqbek Re: OT Postanowienia noworoczne 13.01.22, 09:56
              klemens1 napisał:

> W miarę blisko.
              > Kolega 2 dni temu przejechał 33 km na rowerze do pracy. W jedną stronę ...
              > Ale i tak nieźle, że ten dystans rowerem pokonujesz.

Ja mam niecałą połowę (15 km), ale przy ujemnych temperaturach nie jeżdżę do pracy na rowerze - dystans wystarczający by zmarznąć, więc trzeba by było zabaw uciesznych z przebieraniem się w pracy z bielizny termicznej (i z powrotem w nią).

W zimie to jeżdżę rekreacyjnie, ewentualnie u siebie na wsi - po jakieś mniejsze zakupy na przykład - nawet jak mam zrobić 2x po 2,5 kilometra - prawie na drugi koniec miejscowości - to nie zdążę zmarznąć (a wracając mam prawie non-stop pod górkę, więc nawet rozgrzać się można).
              • klemens1 Re: OT Postanowienia noworoczne 13.01.22, 10:50
                Zmarznąć na rowerze jest ciężko - najgorzej narażone są dłonie, stopy i twarz.
    • x4x9x Re: OT Postanowienia noworoczne 13.01.22, 09:25
      Dziś miałam chwilę słabości, bo wiało i -1, ale przezwyciężyłam lenistwo i pojechałam rowerem:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka