Dodaj do ulubionych

Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 14:34
Mam takie pytanie - czy można ISTOTNIE zaszkodzic silnikowi JTD (Common Rail
z turbo i intercoolerem) w efekcie zlego uzytkowania (liche paliwo, etc.)?
Mam do kupienia Doblo z przebiegiem 30 tys km i będe chyba musial dać go do
serwisu Fiata na sprawdzenie silnika, bo nie znam się zupełnie na sprawie.
Ogólna opinia jest, ze do zwyklego dyzla można lać byle jaki olej (w tym
opałowy), a te nowoczesne mogą źle skończy po takiej diecie.

Proszę o poradę.
Obserwuj wątek
    • mess220 Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? 11.11.04, 14:41
      System CR jest najbardziej czuly na syfne paliwo i jak ktos sie bardzo postara
      to te 30tys.km to moze byc smierc dla tego ukladu.
      Do tego dochodzi kwestia dbania o turbo....
    • inna-bajka Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? 11.11.04, 14:41
      Co Ty za głupoty opowiadasz.
      Do silnika leje się paliwo, nie olej kujawski, czy sok malinowy tylko paliwo.
      Prosty przykład dlaczego Niemcy dbający o samochód, tankują do pełna u siebie,
      bo wiedzą, że na każdej stacji w Polsce paliwo jest ze trzy razy chrzczone.
      Proponuję przejechać się takim samym samochodem z tym samym silnikiem i
      podobnym przbiegiem. Jeden jeździł w Europie zach , drugi w Polsce.
      • Gość: arezzo Ejże, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 14:52
        ja nie myślę lać byle czego, ale na pewno cos w tym jest, ze mówi się, iż
        zwykły 1.9 D inaczej zniesie pare tankowań opałowym niż jakiś 2.0 HDI czy 1.9
        JTD czy TDCI! Rzecz w tym, ze chcialbym dociec co takie zdechle paliwo moze
        popsuć i co potem się z tym czymś dzieje. Czy to tylko jkaś część, czy pół
        silnika do wymiany.....
        • inna-bajka Re: Ejże, 11.11.04, 15:01
          Ty chyba naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z powagi sytuacji. To jak z
          człowiekiem, "lepiej dać piekarzowi, niż lekarzowi".
          Zwykłe diesle w swej prostocie są łatwiejsze i tańsze do obsługi lub napraw (za
          pomocą przysłowiowego młotka i przecinaka), natomiast diesle nowej generacji,
          są bardziej skomplikowane i wymagające szczególej opieki. Jeśli chcesz mieć
          dobre osiągi i cichą kabinę, to nie traktuj silnika jak strażackiej motopompy.
          • Gość: arezzo No dobrze, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 15:19
            a czy wiesz, jakie parametry pracy silnika da się zbadać, ktore wskazywałyby na
            to, czy silnik jeżdził na własciwym paiwie i czy o niego dbano prez te 30 tys
            km czy też nie?
            • inna-bajka Re: No dobrze, 11.11.04, 15:59
              Serce Ci powie. Dlatego jeżdzi się na jazdy próbne, ogląda silnik, sprawdza
              olej. Najlepiej jechać z jakimś mechanikiem, tylko żeby nie był filozof, bo
              będzie udawał, że się zna i spartoli temat.
    • racingismylife Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? 11.11.04, 15:05
      ja slyszalem kilka razy ze ktos zatankowal szajs i pompowstryski poszly w
      zapomnienie - ja bym radzil tankowac tylko na markowych stacjach co i tak nie
      znaczy ze zawsze pewnych
      • nadal-jestem Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? 11.11.04, 15:20
        To jest prawda z tymi dieslami na turbinie , trzeba bardziej dbac o turbine ,
        i pilnowac czy paliwo jest dobrej jakosci. Wiadomo ze turbina jak padnie to
        naprawa jest droga , bo nowa turbina sporo kosztuje , i przy takiej awari ,
        mozna zapomniec o zaoszczedzonych pieniadzach na paliwie , diesel nie zawsze
        sie oplaca.
        • Gość: Instruktor Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.11.04, 16:29
          -pompoetryski w CommonRail? co ten pisze!
          -bardziej dbac o turbine?jak chcesz dbac? mozesz jedynie wymieniac olej,i
          schladzac po ostrej jezdzie,i co ma wspolnego paliwo i turbina?
          • inna-bajka Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? 11.11.04, 16:34
            Dokładnie tak, pompowtryskiwacze charakterystycne dla silników Cumminsa raczej
            już nie występują, chyba że rozmawiamy o maszynach budowlanych lub ciężarówkach
            starego typu.
            Ale chyba nie zaprzeczysz, że paliwo ma wpływ na żywotność silnika.
            • racingismylife Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? 11.11.04, 16:40
              ja nie napisalem ze chodzi mi pompowtryski w jtd!

akurat przyklad o ktorym pisalem byl oparty na VAGowskim silniku tdi !
              • Gość: Instruktor Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.11.04, 16:53
                Ale chyba nie zaprzeczysz, że paliwo ma wpływ na żywotność silnika.Oczywscie ze
                ma.Chodzi mi o post"Ndal-Jestem" jakies bzdury pisze........

• racingismylife Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? 11.11.04, 16:54
                jeszcze raz napisze do ciebie inna-bajko czytaj ze zrozumieniem !

temat jest " czy moze zaszkodzic nowemu dizlowi " a nie " czy moze zaszkodzic
                nowemu jtd " !
                • racingismylife Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? 11.11.04, 16:55
                  oczywiscie ze paliwo ma wplyw na zywotnosc silnika - to chyba jest oczywiste
                  • inna-bajka Re: Czy można zaszkodzić nowemu dizlowi??? 11.11.04, 17:06
                    A ja jeszce raz Ci napiszę, nawet jak silnik będzie na wodę i nalejesz mu
                    ścieków to go zepsujesz. A zresztą rób co chcesz, to będzie Twój samochód.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka