Dodaj do ulubionych

Nexen N'Blue HD Plus

13.07.23, 07:54
Jakieś opinie Panowie o marce?

Moje Nokiany (choć bieżnik super) wszystkie do śmieci, bo się nie równo starły i opony już nie są okrągłe.
A niby Nokian miał nie być szmelcem.. 5 lat i do wyjebania.
A jeździły w sumie mniej (bo zmieniam na zimowe) i zmieniałem tył z przodem...

Sprawdzałem w dwóch sklepach online... "na O", do wyboru mam całe 3 marki...
Te Nexeny, 2 razy droższe Continetale (ale z 2022 roku i 2 x droższe) i jeszcze jakieś coś na T, ale nawet zdjęć opony nie ma (cena podobna do Nexenów)
Obserwuj wątek
    • bolo2002 Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 08:39
      Nokiany sie nierówno wytarły. A to znaczy, że chyba Co zbieżność poleciała. Sprawdzałeś zbieznosc w miedzyczasie? Jak nie to sprawdz-a dopiero potem zakładaj nowe opony. Co do koreańskich Nexen-ów. Sa tak dobre jak koreańskie samochody.Polecam, Ale alternatywą mogą byc te 2 marki: Apollo Alnac 4G/ to jest de facto holenderski Vredestein/ albo Falken/japońskie/. Używam tylko całorocznych i póki co to 4-ty rok juz biegnie.
      • galtomone Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 09:02
        Taka marka nie pojawiła mi sie jako dostępna do kupienia w moim rozmiarze.
    • only_the_godfather Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 08:52
      Jak się nierówno starły to coś z zbieżnością jest nie tak. Choć 5 lat na oponę to i tak już pora wymiany. Co do Nexenów to są opony z średniej półki. W służbowej Dacii mam Nexeny i jeździ się całkiem spoko, aczkolwiek to auto to akurat wół roboczy. Kolega ma w mazdzie 6 ten model o który pytasz i sobie chwali. Sam myślę, że następne letnie to będą Nexeny.
      • galtomone Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 09:01
        Zbieżność ok. One sie tak starły "dziwnie" jakby przy ostrym hamowaniu się płaskie placki zrobiły... Zimówki OK, wiec to nie zbieżność .
        Zreszta widac na nich, że sie guma tak dziwnie wyrywa. Podobno (dziś już o tym wiem) Nokian miał takie serie opon :-(
        • only_the_godfather Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 09:09
          Tak były takie serie, głównie produkowane w Rosji. Natomiast to o czym piszesz, to mam podobnie z letnimi Klebrami, przy ostrzejszym hamowaniu słychać takie dziwne szuranie/tarcie gumy o asfalt. Hamulce są ok, na zimowych tego nie słychać, na poprzednich letnich też tego nie było, tylko właśnie na tych letnich.
          • galtomone Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 09:56
            Wczoraj zauważyłem (wolno sie toczyłem, tak z 5km/h), że auto sie buja...
            Do serwisu wyważyć... a tam opony nie wyząbkowane, nie starte nierówno na bokach.... tylko straciły "krągłość" jakby sie jajo zrobiło. Gość z serwisu mówi, ze to nie zbieżnośc tylko... "taka seria Nokianów z przed lat kilku"... "Prosze zobaczyć jak sie guma odrywa od nich..."
            I
      • qqbek Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 10:07
        only_the_godfather napisał:

> Jak się nierówno starły to coś z zbieżnością jest nie tak.

Nokiany tak miały (niektóre).
        Zresztą Galtom ma RX-a, a każdy mocny 4x4 potrafi wyząbkować opony bez jakiejś wyraźnej przyczyny (poza pałowaniem go spod świateł na przykład).
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 09:07
      Jaki rozmiar i parametry opony?
      • galtomone Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 09:57
        225/70 R16 - ale już zamowiłem Hankooki na jutro
    • bigimax4 Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 09:39
      5 lat to max dla opon , starsze nie przejda przegladu
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 10:10
        Dawno nie czytałem większej bzdury.
    • galtomone Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 09:53
      I w efekcie znalazłem Hankooki (ciut droższe), produkcja 2023 i marka mówi mi troche więcej...
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 10:10
        Zdecydowanie lepsza marka niż Nexen.
    • tbernard Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 10:36
      Cześć.
      Jak tam z polowaniem na hybrydę?
      • galtomone Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 11:23
        Na hybryde nie trzeba polować tylko miec gotówke. A troche mi jeszcze brakuje.
        Natomiast co do zdecydowania to nadal jest.

Dla mnie i moich potrzeb to idealny samochod.
        Malo pali, wielu czesci, ktore sie moga zdupic nie ma, jest "automat", ktory chce nadal miec, jest wersja kombi, jest wersja z lampami led (moj wzrok nie robi sie coraz lepszy).

A inne auta...? Diesel w moim przypadku bez sensu, wiekszosc automatow to po paru latach spore koszty serwisowania bo DSG to nie tylko olej... Benzynowe silniki sa mniej od hybrydy oszczedne (co oczywiste). Manuala nie chce, ale jak juz to wezme S-Maxa od kumpla, przynajmniej wiem co kupie.
        • qqbek Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 21:28
          S-Maxa chcesz brać?
          Boziu, to gorszy szajs niż Ople.
          Jest jeden Galaxy w rodzinie (wuj żony ma) - mk2, sama końcówka produkcji, a i tak miał problemy ze skrzynią (ma PowerShift). Tyle, że on jest mechanikiem, więc sam sobie zrobi w razie czego.
          Forda z automatem (teraz tylko PowerShift) tylko po 2015 roku, wtedy weszły poprawione PowerShift II.
          • galtomone Re: Nexen N'Blue HD Plus 14.07.23, 07:42
            Nie chcę... Ale może się trafić.
            Jeden konkretny od kumpla mechanika.
            Kupił rok temu, dojeżdża ze 30km do pracy (S-ką więc nie wytłuczony) i wszystko przy nim zrobione.
            Nie tylko na bieżąco ale porządnie.
            Regulacje luzu zaworowego też mi w Lexie robi.
            Więc jak będzie sprzedawać (a to drogie nie jest) a mnie nadal będzie brakować na Auris (bo to jednak ponad 4 razy więcej, to why not...
            Nie jestem fanem, ale przynajmniej wiem, ze kupuję auto w które od razu nie musze ładować kasy i nie jest "oszukane".

20k za auto vs 80k za auto robi różnice a nie wiem czy nie będę musiał złotówek w remont jednego mieszkania wsadzić. Wtedy wole tańsze auto (na trochę) a zrobione mieszkanie pod wynajem.
    • wislok1 Re: Nexen N'Blue HD Plus 13.07.23, 21:45
      Nie znam, jezdze na Michelinach, prywatnie i sluzbowym autem, to sa dobre opony, w kazdym segmencie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka