Dodaj do ulubionych

opony zimowe continental

15.11.04, 10:57
185/65/14" - co o nich mysla Ci, ktorzy je uzytkuja?
Czy cena 320 zl za jedna jest do przyjęcia?
dzieki za opinie na temat.
Obserwuj wątek
    • robox Re: opony zimowe continental 15.11.04, 12:33
      Po pierwsze jaki model tych zimówek conti, po drugie jest taki portal opony.com
      gdzie są m.in. zawarte opinie użytkowników opon.
      • ankka1 Re: opony zimowe continental 15.11.04, 12:54
        conti wintercontact - wiecej nie wiem, bo zaproponowano mi to ustnie, bez
        podawania szczegolowych danych.

robox napisał:

> Po pierwsze jaki model tych zimówek conti, po drugie jest taki portal
        opony.com
        >
        > gdzie są m.in. zawarte opinie użytkowników opon.
        • robox Re: opony zimowe continental 15.11.04, 13:08
          w związku z tym ciężko coś powiedzieć to nazwa ogólna dlatego polecam najpierw
          dowiedzieć się o model a potem jak napisałem wyżej.
    • Gość: polokokt Re: opony zimowe continental IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 13:29
      W sklepach internetowych
      www.baloon.pl
      opony.com.pl
      chca za ten model "Continental ContiWinterContact TS780 - 185/65R14 86 T"
      okolo 316 - 318 PLN, wiec jesli te 320PLN jest od razu z przelozeniem na
      felgach i wywazeniem to 320PLN jest OK
      Pozdrawiam
      • Gość: Diesel Re: opony zimowe continental-ciekawostka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 13:56
        Continental ContiWinterContact TS780 - 185/65R14 86 T - nie wiem dlaczego, ale
        u mojego oponiarza dokładnie ten model kosztuje 275 złp łącznie z założeniem i
        wyważeniem (wiem, bo klient na stanowisku obok zmieniał na takie). Nawet biorąc
        pod uwagę rabat klienta obok, to cena 320 złp to zdrowe naciąganie Ciebie. No
        chyba, że w ASO ceny są wyższe....
        • Gość: polokokt Re: opony zimowe continental-ciekawostka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 14:57
          To podawaj adres tego taniego zakladu (dobrze aklady nalezy przeciez
          reklamowac) i niech Ania jedzie wymienic opony wlasnie tam (ewentualnie innym
          forumowiczom sie przyda, jesli Ani jest nie po drodze)
          Pozdrawiam
          • robox Re: opony zimowe continental-ciekawostka 15.11.04, 14:59
            Cena faktycznie niezła, gdzie ten zakład?
            • ankka1 Re: opony zimowe continental-ciekawostka 15.11.04, 15:03
              no wlasnie, gdzie?
        • niknejm Re: opony zimowe continental-ciekawostka 15.11.04, 15:05
          Zwróć uwagę na datę produkcji.
          www.opony.com.pl gwarantują opony nie starsze niz rok. Ja w komentarzach
          zażądałem opon nie starszych niż 6 miesięcy, i takie opony dostałem.

Niektórzy oponiarze, licząc na niewiedzę ludzi, sprzedaja im opony z
          wyprzedaży - 2-3 letnie, za cenę minimalnie nizszą niż opon nowych. A guma sie
          starzeje.

Pzdr
          Niknejm
          • marbo17 Re: opony zimowe continental-ciekawostka 15.11.04, 15:47
            niknejm napisał:

> Zwróć uwagę na datę produkcji.
            > www.opony.com.pl gwarantują opony nie starsze niz rok. Ja w komentarzach
            > zażądałem opon nie starszych niż 6 miesięcy, i takie opony dostałem.
            >
            słuszna uwaga!MI WCIŚNIĘTO model zeszłoroczny .gdy się zorientowałem
            zaproponowali mi 20%rabatu.zgodziłem się bo gwar.jest dożywotnia,a wyszło 884zł
            z wymianą.
          • ankka1 Re: niknejm 15.11.04, 16:48
            ... w jaki sposob sprawdzic date produkcji - na oponie czy na wydanym dowodzie
            zakupu??
            pozdrawiam,
            • marbo17 Re: niknejm 15.11.04, 16:51
              rocznik to wybrana litera alfabetu za nią jest liczba oznaczająca tydzień
              danego roku.
              • marbo17 Re: niknejm 15.11.04, 16:57
                marbo17 napisała:

> rocznik to wybrana litera alfabetu za nią jest liczba oznaczająca tydzień
                > danego roku.
                poprawiam:w kodzie produkcyjnym jest liczba np.DOT CUNBA1B6 298 CZYLI 29
                TYDZIEŃ 1998 ROKU
                • ankka1 Re: niknejm 15.11.04, 17:01
                  czlowiek uczy sie cale zycie:)
                  298: 29-tydzien, 8-rok??
                  ciekawe, co znaczy cala reszta:)
                  widzicie, z Wami moze nie bede taka ostatnia blondynka:))
                  pozdrawiam,

marbo17 napisała:

> marbo17 napisała:
                  >
                  > > rocznik to wybrana litera alfabetu za nią jest liczba oznaczająca tydzień
                  >
                  > > danego roku.
                  > poprawiam:w kodzie produkcyjnym jest liczba np.DOT CUNBA1B6 298 CZYLI 29
                  > TYDZIEŃ 1998 ROKU
                  • Gość: mobile Re: niknejm IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 15.11.04, 17:25
                    Chyba nie chcesz kupić opon z lat 90-tych?Obecnie jest czterocyfrowy kod
                    produkcji.Pierwsze dwie cyfry,to kolejny tydzień produkcji, następne dwie to
                    rocznik,00, 01, 02, 03 i 04.Do roku 2000 kod był trzycyfrowy.Cyfry te poznasz
                    bo są jakby odciśnięte,w odróżnieniu od wypukłych pozostałych.
                    • marbo17 Re: niknejm 15.11.04, 19:19
                      to PRAYKŁAD z karty gwarancyjnej tegorocznych conti.do samochodu nie chciało mi
                      się iść:)by sprawdzić jak jest ten rok.wcześniejsze oznzczenia to kod
                      rozmiaru,zakładu prod.itd.ale nie oto chodziło.
                    • niknejm Re: niknejm 16.11.04, 11:33
                      Gość portalu: mobile napisał(a):

> Chyba nie chcesz kupić opon z lat 90-tych?Obecnie jest czterocyfrowy kod
                      > produkcji.Pierwsze dwie cyfry,to kolejny tydzień produkcji, następne dwie to
                      > rocznik,00, 01, 02, 03 i 04.Do roku 2000 kod był trzycyfrowy.Cyfry te poznasz
                      > bo są jakby odciśnięte,w odróżnieniu od wypukłych pozostałych.

Zgadza się.

Pzdr
                      Niknejm
                  • Gość: mobile Re: niknejm IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 15.11.04, 17:34
                    www.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/185_60_R14_T_2003_10/tab.asp?ComponentID=63356&SourcePageID=63350#0
                    Uważam że Conti i Michelin przesadzają z cenami,przynajmniej w Polsce.
                    • niknejm Re: niknejm 16.11.04, 11:31
                      Opłacalność to kwestia indywidualnej oceny - Conti to po prostu opony plasujące
                      się w czołówce jakościowej, więc i cena jest dość wysoka. Ja osobiście widze
                      różnicę między zachowaniem się Conti TS790 w porównaniu do Dębicy Frigo i
                      dlatego jestem skłonny dopłacić za lepszą jakość. Inny może stwierdzić, że nie
                      warta skórka za wyprawkę i kupi Dębice. I OK, i tak Frigo sprawują się na
                      śniegu dużo lepiej niż opony letnie czy wielosezonowe.

Pzdr
                      Niknejm
                      • ankka1 Re: niknejm 16.11.04, 11:40
                        Co myslicie o oponach Barum? Generalnie widzialam dosc dobre oceny. Sama cena
                        jest niezla. Moj Tato chce je kupic. Sa jacys ich uzytkownicy na tym forum?
                        • Gość: mobile Re: niknejm IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 16.11.04, 20:37
                          Pomyśl o Gislaved.
                          • ankka1 Re: niknejm 17.11.04, 09:38
                            chyba malo popularne, ale dwie recnezje, jakie mialy, sa bardzo pozytywne. ty
                            je uzytkujesz?
                            pozdrawiam
                            • Gość: mobile Re: niknejm IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 17.11.04, 12:36
                              Nie,jeżdżę na Daytonach,bo szukałem opon na większe śniegi i te mi pasują.A Ty
                              chyba szukasz coś z wyższej półki,więc tylko mogę odradzić Dunlopa,bo 15-20cm
                              zaspy i kończyło się wypychaniem.
                      • Gość: mobile Re: niknejm IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 16.11.04, 20:16
                        niknejm napisał
                        Ja osobiście widze
                        > różnicę między zachowaniem się Conti TS790 w porównaniu do Dębicy Frigo

Takie porównanie ociera się o demagogię.Porównujesz górną półkę ze szmelcem,
                        nawet jak na polskie warunki (mam osobiste doświadczenia z Dębicą).
                        • Gość: manix Re: niknejm IP: *.espol.com.pl 16.11.04, 20:42
                          ja też.kompletna porażka.
                        • niknejm Różnica klas + Barum 17.11.04, 13:17
                          Gość portalu: mobile napisał(a):

> niknejm napisał
                          > > Ja osobiście widze
                          > > różnicę między zachowaniem się Conti TS790 w porównaniu do Dębicy Frigo
                          >
                          > Takie porównanie ociera się o demagogię.Porównujesz górną półkę ze szmelcem,
                          > nawet jak na polskie warunki (mam osobiste doświadczenia z Dębicą).

Chyba nie doczytałeś. Napisałem, że IMHO różnica w cenie JEST uzasadniona i
                          osobiście wolę dopłacić za lepszą jakość.

Co do Barum - raczej średnia półka, bez rewelacji, ale cena też niewysoka.

Pzdr
                          Niknejm
    • Gość: thony Re: opony zimowe continental IP: 217.96.22.* 15.11.04, 15:11
      Jesli to cena z przelozeniem opon to jak najbardziej ok.
      Polecam strone www.oponysklep.pl
      W Krakowie jest to chyba najtansze miejsce.
    • ankka1 Re: opony zimowe continental 15.11.04, 16:17
      a co to w ogole za maniera wpisywac cene 550 zl a potem rabat - 45%? zauwazylam
      na stronie przez Was podanej - opony.com, ze czyni sie tak w przypadku
      doslowanie wszystkich opon. Czy to sa takie promocje, jak np. moje video, ktore
      10 lat temu w promocji kosztowalo 1200 zl, a bez propomoci - 1200:)??
      pozdrawiam,
      • niknejm Re: opony zimowe continental 15.11.04, 16:23
        ankka1 napisała:

> a co to w ogole za maniera wpisywac cene 550 zl a potem rabat - 45%?
        > zauwazylam
        > na stronie przez Was podanej - opony.com, ze czyni sie tak w przypadku
        > doslowanie wszystkich opon. Czy to sa takie promocje, jak np. moje video,
        > ktore
        > 10 lat temu w promocji kosztowalo 1200 zl, a bez propomoci - 1200:)??

Rabat vs sugerowana cena 'półkowa' importera.
        Jak dla mnie informacja średnio istotna.

Pzdr
        Niknejm
      • Gość: heh Re: opony zimowe continental IP: 213.76.148.* 17.11.04, 10:14
        kup 4 opony, płacisz za trzy - pokazuje się klientowi wydrukowany folder
        Continentala z cenami, i gość odjeżdża zadowolony, że zrobił super interes
        patrząc na opony.com, można zapamietać ile chcą skroić
        trochę to żenujące, że dealerzy Conti mają zarabiąc praktycznie 100% na oponie

pozdr

• hippolin Re: opony zimowe continental 16.11.04, 14:44
      Ja jeżdzę na właśnie takich Continentalach, co prawda już starych. Mam jedną uwagę - są nieco głośne. Ale może to z powodu wieku?
      Może ktoś wie ile kosztowałyby Dębice Frigo w tym samym rozmiarze?
      pozdr
    • Gość: Andy Re: opony zimowe continental IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 11:08
      Oczywićie Conti robi niezłe opony choć czasami głośne.

Radzę zastanów się jeszcze nad dwoma typami:
      Goodyear Ultra Grip 6
      lub Dunlop SP Winter Sport M3.
      Obie opony są w podobnej cenie (w necie) 250-260 zł.
      Na 4 oponach to jest ponad 200 zł różnicy, a obie są godne polecenia.

Koniecznie zwróć uwagę na datę produkcji, ale o tym już wcześniej koledzy
      pisali.

Pozdrowienia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka