Dodaj do ulubionych

Panel solarny.

29.11.24, 16:21
Czy ktoś wie o takim zastosowaniu do auta? A sie prosi aby dach do tego wykorzystać np zamiast okna dachowego. Przecież niewielkie krzywizny powinny byc wykonalne w produkcji
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Panel solarny. 29.11.24, 16:23
      Prius.
    • marekggg Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:10
      w telewizorni kiedys widzialem jakis eks[perymentalny samochod niemiecki, ktorego cala blacha byla panelem fotowoltaicznym.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:23
      Świetny pomysł, spokojnie zasili podświetlenie tablicy rejestracyjnej.
      • jackk3 Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:26
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Świetny pomysł, spokojnie zasili podświetlenie tablicy rejestracyjnej.
        >
        U mnie się świetnie sprawdzi w zimie (ostatni tydzień to prawie 50cm śniegu).
        • trypel Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:46
          No ale w Priusie podobno zostawionym na tydzień na lotnisku w lecie potrafi z 10 km zasięgu dorzucić;)
          • marekggg Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:56
            chyba ze na parkingu pietrowym...
            • trypel Re: Panel solarny. 29.11.24, 19:00
              Ale na ostatnim piętrze
          • qqbek Re: Panel solarny. 10.12.24, 15:45
            trypel napisał:

> No ale w Priusie podobno zostawionym na tydzień na lotnisku w lecie potrafi z 1
            > 0 km zasięgu dorzucić;)
            >

Aż sprawdziłem - panel z Priusa PHEV ma moc 180Wp.
            Moja instalacja fotowoltaiczna ma 5kWp i w pogodny, niezbyt ciepły dzień dociąga z produkcją do 37-38 kWh.
            Czyli teoretyczny dzienny uzysk Priusa to circa about 1,3 kWh.
            25% trzeba potrącić na nieidealny kąt ekspozycji, zostanie nam 1 kWh (po uwzględnieniu 2-3% strat u mnie na falownik).
            Czyli nie ma się co nabijać, bo czysto teoretycznie to ten panel, w okolicach maja i czerwca, jest w stanie prądu na 30-40, a nie na 10 kilometrów naprodukować.
            Warunkiem jest zostawianie samochodu na południowym wzgórzu (preferowane nachylenie ok. 30%;), lekko panelami w stronę południa, bez jakichkolwiek przeszkadzających obiektów wokół - to może i 50 kilometrów po tygodniu będzie.
            • galtomone Re: Panel solarny. 10.12.24, 15:59
              qqbek napisał:

> Warunkiem jest zostawianie samochodu na południowym wzgórzu (preferowane nachyl
              > enie ok. 30%;), lekko panelami w stronę południa, bez jakichkolwiek przeszkadza
              > jących obiektów wokół - to może i 50 kilometrów po tygodniu będzie.

Pod warunkiem, że akumulator masz nie tylko pod tylna kanapą ale jeszcze w wiadrach obok auta ten prad zbierasz...
              • qqbek Re: Panel solarny. 10.12.24, 21:17
                galtomone napisał:

> Pod warunkiem, że akumulator masz nie tylko pod tylna kanapą ale jeszcze w wiad
                > rach obok auta ten prad zbierasz...

Prius PHEV, o którym tutaj cały czas mowa, ma zasięg elektryczny coś pod 100km, tak więc spokojna twoja rozczochrana Tomku, "wiaderka" są.
                • galtomone Re: Panel solarny. 11.12.24, 07:04
                  A PHEV to spoko - jakoś nie zauważyłem czytając.
              • trypel Re: Panel solarny. 10.12.24, 21:46
                Jak kiedys miałem skodę 105s to też parkowakrm na wzgórzach z nachyleniem ale wcale nie chodziło o słońce
                • qqbek Re: Panel solarny. 10.12.24, 22:19
                  trypel napisał:

> Jak kiedys miałem skodę 105s to też parkowakrm na wzgórzach z nachyleniem ale w
                  > cale nie chodziło o słońce

Błąd - trzeba było Ładę kupić, tą się dało odpalić na korbę też ;)
                  • trypel Re: Panel solarny. 11.12.24, 06:11
                    Jak miałem ładę to był taki przeskok jakościowy że nie musiałem myśleć gdzie parkuje :)
    • loyezoo Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:59
      Kiedyś w starym Audi A8 (ponad 20 letnie)montowano solar szyberdach , pozwalał zasilić wentylator, żeby w aucie podczas upałów, była cyrkulacja powietrza, kiedy zamkniemy auto. I to jak najbardziej działało.Przy dzisiejszej technologii, powinien to być standard.
      • tbernard Re: Panel solarny. 11.12.24, 08:30
        Dzisiaj bardziej modna jest klimatyzacja w samochodach. Ale rozwiązanie o którym wspominasz pozwalałoby zaoszczędzić nieco paliwa które klimatyzacja teraz zżera na schłodzenie takiego rozgrzanego auta. Dzięki temu mniej spalin do atmosfery wpadałoby i podniosłoby to czystość powietrza.
    • bolo2002 Re: Panel solarny. 10.12.24, 13:23
      Brak ci wiedzy Kolego, bo od kilku lat po świecie jeżdzą samochody z dachami solarnymi- i co ciekawe jest to ich jedyne paliwo . Cały dach -to jedna celka solarna.
    • galtomone Re: Panel solarny. 10.12.24, 15:57
      U mnie taki stary LR Discovery ma na stałe panel zamontowany.
      Widać cos tam właścicielowi prądem ze slonca napędza.
      Ale nigdy nie pytalem co bo mi kiedyś rower młodego zabrali z piwnicy wiec sie nie lubimy 🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka