gazetowycheng 29.11.24, 16:21 Czy ktoś wie o takim zastosowaniu do auta? A sie prosi aby dach do tego wykorzystać np zamiast okna dachowego. Przecież niewielkie krzywizny powinny byc wykonalne w produkcji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marekggg Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:10 w telewizorni kiedys widzialem jakis eks[perymentalny samochod niemiecki, ktorego cala blacha byla panelem fotowoltaicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:23 Świetny pomysł, spokojnie zasili podświetlenie tablicy rejestracyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:26 duze_a_male_d_duze_m napisał: > Świetny pomysł, spokojnie zasili podświetlenie tablicy rejestracyjnej. > U mnie się świetnie sprawdzi w zimie (ostatni tydzień to prawie 50cm śniegu). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:46 No ale w Priusie podobno zostawionym na tydzień na lotnisku w lecie potrafi z 10 km zasięgu dorzucić;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Panel solarny. 10.12.24, 15:45 trypel napisał: > No ale w Priusie podobno zostawionym na tydzień na lotnisku w lecie potrafi z 1 > 0 km zasięgu dorzucić;) > Aż sprawdziłem - panel z Priusa PHEV ma moc 180Wp. Moja instalacja fotowoltaiczna ma 5kWp i w pogodny, niezbyt ciepły dzień dociąga z produkcją do 37-38 kWh. Czyli teoretyczny dzienny uzysk Priusa to circa about 1,3 kWh. 25% trzeba potrącić na nieidealny kąt ekspozycji, zostanie nam 1 kWh (po uwzględnieniu 2-3% strat u mnie na falownik). Czyli nie ma się co nabijać, bo czysto teoretycznie to ten panel, w okolicach maja i czerwca, jest w stanie prądu na 30-40, a nie na 10 kilometrów naprodukować. Warunkiem jest zostawianie samochodu na południowym wzgórzu (preferowane nachylenie ok. 30%;), lekko panelami w stronę południa, bez jakichkolwiek przeszkadzających obiektów wokół - to może i 50 kilometrów po tygodniu będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Panel solarny. 10.12.24, 15:59 qqbek napisał: > Warunkiem jest zostawianie samochodu na południowym wzgórzu (preferowane nachyl > enie ok. 30%;), lekko panelami w stronę południa, bez jakichkolwiek przeszkadza > jących obiektów wokół - to może i 50 kilometrów po tygodniu będzie. Pod warunkiem, że akumulator masz nie tylko pod tylna kanapą ale jeszcze w wiadrach obok auta ten prad zbierasz... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Panel solarny. 10.12.24, 21:17 galtomone napisał: > Pod warunkiem, że akumulator masz nie tylko pod tylna kanapą ale jeszcze w wiad > rach obok auta ten prad zbierasz... Prius PHEV, o którym tutaj cały czas mowa, ma zasięg elektryczny coś pod 100km, tak więc spokojna twoja rozczochrana Tomku, "wiaderka" są. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Panel solarny. 11.12.24, 07:04 A PHEV to spoko - jakoś nie zauważyłem czytając. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Panel solarny. 10.12.24, 21:46 Jak kiedys miałem skodę 105s to też parkowakrm na wzgórzach z nachyleniem ale wcale nie chodziło o słońce Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Panel solarny. 10.12.24, 22:19 trypel napisał: > Jak kiedys miałem skodę 105s to też parkowakrm na wzgórzach z nachyleniem ale w > cale nie chodziło o słońce Błąd - trzeba było Ładę kupić, tą się dało odpalić na korbę też ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Panel solarny. 11.12.24, 06:11 Jak miałem ładę to był taki przeskok jakościowy że nie musiałem myśleć gdzie parkuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: Panel solarny. 29.11.24, 18:59 Kiedyś w starym Audi A8 (ponad 20 letnie)montowano solar szyberdach , pozwalał zasilić wentylator, żeby w aucie podczas upałów, była cyrkulacja powietrza, kiedy zamkniemy auto. I to jak najbardziej działało.Przy dzisiejszej technologii, powinien to być standard. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Panel solarny. 11.12.24, 08:30 Dzisiaj bardziej modna jest klimatyzacja w samochodach. Ale rozwiązanie o którym wspominasz pozwalałoby zaoszczędzić nieco paliwa które klimatyzacja teraz zżera na schłodzenie takiego rozgrzanego auta. Dzięki temu mniej spalin do atmosfery wpadałoby i podniosłoby to czystość powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Panel solarny. 10.12.24, 13:23 Brak ci wiedzy Kolego, bo od kilku lat po świecie jeżdzą samochody z dachami solarnymi- i co ciekawe jest to ich jedyne paliwo . Cały dach -to jedna celka solarna. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Panel solarny. 10.12.24, 15:57 U mnie taki stary LR Discovery ma na stałe panel zamontowany. Widać cos tam właścicielowi prądem ze slonca napędza. Ale nigdy nie pytalem co bo mi kiedyś rower młodego zabrali z piwnicy wiec sie nie lubimy 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś