qqbek 18.05.25, 21:22 U mnie średnie. Brunatno-kacapsko się zrobiło. Cieszy odstawienie Szymona z powrotem na miejsce (tj. do kruchty, bo Marszałkiem miał być tylko pół kadencji - na mocy umowy koalicyjnej) i dobry wynik Zoidberga. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 21:33 Właśnie słuchałem pieprzenia nawrockiego i zastanawiałem się czy już po tym jak zaczal włazić w prezydenta doktorowi memcenowi to nie powie ze kupi gaśnice w prezencie braunowi Ale z drugiej strony przemówienie Bonżura to był rzyg. Gosc jest śląski jak glista. Będą emocje w II turze Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 21:36 A na wocha to chyba tylko zona i kochanka zagłosowały Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 21:40 Nie mogę odpowiedzieć, bo mi spam wykrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 21:47 Próba mikrofonu! Na Rafaello nie głosowałem, bo mnie obrzydzenie brało na niego. Na Sikorskiego bym zagłosował już w pierwszej. KO nie miało odwagi wystawić Radka, to teraz ma "węgorza", który właściwie to jest zbyt "smart" dla buraków, a za mało "smart" dla ludzi ogarniętych. Raz już przegrał wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 21:50 A - odpowiedziałem, ale odpowiedź się ukaże jak ją za tydzień admin zatwierdzi. Widać znów dostałem jakieś ograniczenia konta, tym razem to już chyba za "nierówny chód po chodniku" :( Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 21:53 Też tak miałem ale jak napisałem nazwiska z małej to puściło Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:29 trypel napisał: > Też tak miałem ale jak napisałem nazwiska z małej to puściło > Ja na adriana głosowałem, bo jednak od liceum jestem mocno lewicowy. Skłonny byłem oddać głos radkowi, jako jedynemu na prawicy, ale ryży wybrał mdłego jak płatki owsiane rafaello, zamiast gościa z nabiałem wielkości strusich jaj, więc niech teraz się męczy, jako premier, z nowogrodzkim w razie drugiej porażki śliskiego w drugich wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:33 I się zgodzę że nawet jak radzia za bardzo nie lubię to w tym zestawieniu w drugiej rundzie miałby mój głos. I ciekawe dlaczego małe litery przechodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:36 II tura - analiza może z doopy ale jednak: Trzaskowski: - swój elektorat 31, - Holownia 4 z niecałych 5, - Zandberg 4 (reszta nie pójdzie) - Biejat 4, - Senyszyn 1, (Sic!) Mentzen 1 Razem 45 Nawrocki: - 29 swojego elektoratu, - 10 od Mentzena (reszta nie pójdzie badz odda nieważny głos itp.) - 4 od Brauna (reszta nie pojdzie), - 1 od Holowni (zwłaszcza PSLowcy jacyś moze), - 1 od planktonu. Wychodzi mi 45:45. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:41 Napisalem że będą emocje. Do ostatniej chwili. A memcenowi będą tak w prezydenta wszyscy włazic że wazeliny na rynku braknie Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:42 dodekanezowiec napisał: > II tura - analiza może z doopy ale jednak: > Trzaskowski: > - swój elektorat 31, > - Holownia 4 z niecałych 5, > - Zandberg 4 (reszta nie pójdzie) > - Biejat 4, > - Senyszyn 1, > (Sic!) Mentzen 1 > Razem 45 > Nawrocki: > - 29 swojego elektoratu, > - 10 od Mentzena (reszta nie pójdzie badz odda nieważny głos itp.) > - 4 od Brauna (reszta nie pojdzie), > - 1 od Holowni (zwłaszcza PSLowcy jacyś moze), > - 1 od planktonu. > Wychodzi mi 45:45. > Cała nadzieja w tym, że ci od Memcena głosowali na niego "przeciwko", a nie za. Ryży strateg z Sopotu dał się przechytrzyć zaślinionemu strategowi z Żoliborza. Po raz kolejny, po raz kolejny na własne życzenie. Czego by o kaczusze nie mówić, to jednak nadal lepiej "czuje" nastroje buraczanego ludu, a to nadal większość wyborców, bo wyborów nie wygrywa się w 10 największych miastach Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 23:06 U naszych kolegów zza oceanu w obydwu krajach wygrał nawrocki. A braun przebił memcena Też ciekawie. Teraz już raczej czekajmy na finalne bo o ile nie zmieni 2 pierwszych o tyle może zmienić rozklad w dalszych miejscach i ułatwić jednemu albo drugiemu potem Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 23:33 trypel napisał: > U naszych kolegów zza oceanu w obydwu krajach wygrał nawrocki. > A braun przebił memcena > Też ciekawie. > Teraz już raczej czekajmy na finalne bo o ile nie zmieni 2 pierwszych o tyle mo > że zmienić rozklad w dalszych miejscach i ułatwić jednemu albo drugiemu potem > Jeszcze jeden argument za tym, żeby niemieszkającym w Polsce odbierać prawo do głosu. Co takiego Engina rusza to, co zrobi tutaj Nawrocki, na którego pewnie głosował (jak pewnie i na "plastusia" 5 i 10 lat temu)? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 00:21 > Jeszcze jeden argument za tym, żeby > niemieszkającym w Polsce odbierać prawo do głosu. Ej, halo, ale ja mieszkam w Unii. Jak Polskę jeden czy drugi brunatny z Unii wypisze, to mam przejebane, dlatego jestem jak najbardziej zainteresowany tym, kto będzie w Polsce rządził. A ty chcesz mi odebrać prawo głosu? To ja powiem, że ściana wschodnia nie powinna mieć głosu, bo to mentalnie Rosja. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 06:16 Jeszcze ciekawe jak sie zachowa wyborca PSL (z 4 proc.takowych jest) który np.nie poszedł do I tury bo mu nikt nie pasował.. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 06:59 vogon.jeltz napisał: > > To ja powiem, że > ściana wschodnia nie powinna mieć głosu, bo to mentalnie Rosja. A ja powiem ze prawo do głosowania powinni mieć tylko ci co poza obywatelstwem płacą w Polsce PIT. Warunek z automatu. Nie płacisz = nie ma cie na liście. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 10:25 > A ja powiem ze prawo do głosowania powinni mieć tylko ci co poza obywatelstwem płacą w Polsce PIT. A czemu akurat PIT? Co to w ogóle, kurwa, za kryterium? Wiesz, że w ten sposób odbierasz prawo głosu zarówno najbiedniejszym którzy PIT nie płacą, młodym do 26 roku życia, którzy z PIT są zwolnieni ustawowo, jak i... bogatym rentierom, którzy żyją z kapitału i płacą jedynie podatek od wynajmu albo od zysków kapitałowych. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 11:11 vogon.jeltz napisał: > > A ja powiem ze prawo do głosowania powinni mieć tylko ci co poza obywatel > stwem płacą w Polsce PIT. > > A czemu akurat PIT? Co to w ogóle, kurwa, za kryterium? Wiesz, że w ten sposób > odbierasz prawo głosu zarówno najbiedniejszym którzy PIT nie płacą, młodym do 2 > 6 roku życia, którzy z PIT są zwolnieni ustawowo, jak i... bogatym rentierom, k > tórzy żyją z kapitału i płacą jedynie podatek od wynajmu albo od zysków kapitał > owych. No właśnie wiem :D Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 14:02 > No właśnie wiem :D To może od razu wprowadzisz cenzus majątkowy, co się będziesz szczypał? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 14:05 vogon.jeltz napisał: > > No właśnie wiem :D > > To może od razu wprowadzisz cenzus majątkowy, co się będziesz szczypał? To byłoby nieuczciwe. Chociaż pewnie skuteczne:) Człowiek ma tyle fajnych pomysłów tylko go do wladzy nie dopuszczają Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 14:24 > Człowiek ma tyle fajnych pomysłów tylko go do wladzy nie dopuszczają Zapisz się do konfy, tam ten pomysł może chwycić. Tylko pamiętaj - do frakcji memcenoidów, bo naziolkom od Bosaka może się to nie spodobać. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 20:13 vogon.jeltz napisa�: > A czemu akurat PIT? Co to w ogóle, kurwa, za kryterium? Wiesz, że w ten sposób > odbierasz prawo głosu zarówno najbiedniejszym którzy PIT nie płacą, młodym do 2 > 6 roku życia, którzy z PIT są zwolnieni ustawowo, jak i... bogatym rentierom, k > tórzy żyją z kapitału i płacą jedynie podatek od wynajmu albo od zysków kapitał > owych. A co za problem objąć młodych niższą stawką PIT? Kto zarabia teraz poniżej 30 tysięcy rocznie? No KTO? Tak ci żal rentierów? Jednej grupy, która ma się całkiem dobrze, mordy drze o dopłaty, drogi blokuje, a PIT (ani nawet składek na ubezpieczenie społeczne i zdrowotne - bo to co płacą to jakaś kpina) nie płaci nie wymieniłeś. Przy czym to najbardziej antyeuropejsko nastawiona, najbardziej szkodnicza (IMHO) i najmniej łożąca na wspólne wydatki (służby pominę, bo pożyteczne, a za Fundusz Kościelny mieli się w końcu wziąć) grupa. Ich w końcu do ZUS przenieść, PIT objąć i zobaczą, jak im dobrze było na państwowym garnuszku. Właśnie ZUS i PIT opłaciłem za kwiecień i jak pomyślę, że jako rolnik to musiałbym mieć kilkanaście... ale nie hektarów, a kilometrów kwadratowych użytków rolnych, żeby taką samą składkę zdrowotną zapłacić to coś mi się tu nie spina. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:38 > Kto zarabia teraz poniżej 30 tysięcy rocznie? Ktoś, kto pracuje na cześć etatu? Emeryt z minimalną? > Tak ci żal rentierów? Nie żal mi. Należy skubańców docisnąć. Ale nie podoba mi się pomysł odbierania komuś praw wyborczych ze względu na posiadany majątek i sposób uzyskiwania dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:45 vogon.jeltz napisa�: > > Kto zarabia teraz poniżej 30 tysięcy rocznie? > > Ktoś, kto pracuje na cześć etatu? Emeryt z minimalną? Fakt, pominąłem emerytów na minimalnej. Mea culpa. Całe życie ciężko pracowali na swoje emerytury w końcu, należy im się prawo głosu (i wcale nie nabijam się tutaj). > > Tak ci żal rentierów? > > Nie żal mi. Należy skubańców docisnąć. Ale nie podoba mi się pomysł odbierania > komuś praw wyborczych ze względu na posiadany majątek i sposób uzyskiwania doch > odów. Ale to "klasa próżniacza" jest największą bolączką współczesnej gospodarki. Dochody osób pracujących i osób utrzymujących się z majątku rozjechały się nam przez ostatnie 60-70 lat tak, że bardziej zaczynają przypominać stosunki w przedrewolucyjnej Francji, niż nawet koniec XIX-wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 23:01 > Ale to "klasa próżniacza" jest największą bolączką współczesnej gospodarki. To jest powód, dla którego należy ich solidnie opodatkować, ale przecież nie żeby odbierać im podstawowe prawa obywatelskie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 23:09 vogon.jeltz napisa�: > To jest powód, dla którego należy ich solidnie opodatkować, ale przecież nie że > by odbierać im podstawowe prawa obywatelskie. Owszem. Skoro będą płacić podatki w kraju, to niech im się przyzna prawa wyborcze. Ale nie na podstawie CGT czy CIT, tylko PIT. Bo to nie jest dochód z kapitału, czy z firm, ale ich prywatny dochód, którym rozporządzają jak księciunie i hrabiowie z czasów dawno minionych, a płacą jak "od kapitału" czy "udziałów w firmie". Skończmy z iluzją tego, że podatki od kapitału powinny być niższe "bo kapitał się wyniesie", a ktoś może żyć "z firmy", nie uzyskując prywatnych dochodów (tylko dywidendy). Przecież przeżre to wszystko na cele prywatne, konsumując za 100 czy nawet tysiące "szaraków" przy tym, to jak to nie jest "personal income"? Bo się kufa w kodeksie podatkowym w "inną szufladkę" mieści? No bujaj dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 11:00 > Skoro będą płacić podatki w kraju, to niech im się przyzna prawa wyborcze. > Ale nie na podstawie CGT czy CIT, tylko PIT. Ja w ogóle jestem za tym, żeby od wszystkich dochodów płacić jednolity podatek (oczywiście progresywny). Do dopracowania są szczegóły techniczne implementacji bo np. przy inwestowaniu w instrumenty finansowe można jednak ponieść stratę, ale ogólna zasada powinna być taka: niezależnie, czy jesteś informatykiem na JDG, studentem, rolnikiem, księdzem czy rentierem, płacisz od wszystkiego co zarobisz według takich samych stawek. I oczywiście żadnych osobnych podatków celowych zwanych dla zmyły "składką zdrowotną". Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 11:55 Zdziwie Cie ale sie zgadzam. Tylko nie progresywny ale uczciwy. Liniowy Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 11:15 to bym sie i zgodzil, ale co naprzyklad z moja Zofia, ktora nie mieszka juz prawie od dwoch dekad, ale PIT rozlicza co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 11:16 Ma prawo głosu jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 15:12 > A ja powiem ze prawo do głosowania powinni mieć tylko ci co poza obywatelstwem płacą w Polsce PIT. A może dobrym pomysłem by było, żeby zlikwidować w ogóle instytucję podwójnego czy poktóregoś obywatelstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 15:32 nousecomplaining napisał(a): > > A ja powiem ze prawo do głosowania powinni mieć tylko ci co poza obywatel > stwem płacą w Polsce PIT. > A może dobrym pomysłem by było, żeby zlikwidować w ogóle instytucję podwójnego > czy poktóregoś obywatelstwa. Masz mój głos Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 23.05.25, 08:44 nousecomplaining napisa�(a): > > A ja powiem ze prawo do głosowania powinni mieć tylko ci co poza obywatel > stwem płacą w Polsce PIT. > A może dobrym pomysłem by było, żeby zlikwidować w ogóle instytucję podwójnego > czy poktóregoś obywatelstwa. Obywatelstwo nich bedzie, ktos moze chciec kiedys wrocic, itd... Ale prawo glosu tylko jesli rozliczasz jakas kase w kraju. Jak nie, to nie jestes wynikiem zainteresowany. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 00:31 qqbek napisał: > trypel napisał: > > > U naszych kolegów zza oceanu w obydwu krajach wygrał nawrocki. > > A braun przebił memcena > > Też ciekawie. > > Teraz już raczej czekajmy na finalne bo o ile nie zmieni 2 pierwszych o t > yle mo > > że zmienić rozklad w dalszych miejscach i ułatwić jednemu albo drugiemu > potem > > > > Jeszcze jeden argument za tym, żeby niemieszkającym w Polsce odbierać prawo do > głosu. > Co takiego Engina rusza to, co zrobi tutaj Nawrocki, na którego pewnie głosował > (jak pewnie i na "plastusia" 5 i 10 lat temu)? > znow pokazujesz ze nie masz pojecia i niewiele wiesz. A wiec ci po raz 100-ny powiem ze ja nie glosujr wPolskich wyborach dlaatego ze wyniki mnienie dotycza Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 19:34 Prawica jest silna, bo ludzie czują sie oszukani nie spełnionymi obietnicami wyborczymi z poprzednich wyborów. 100 obietnic w 100 dni z ktorych w 1,5 roku spełniono max 10%. Rafał nie ma od kogo przejąć głosów, z wyjątkiem 4% Szymona i 6% prawicy a Karol dostanie głosy od Mentzena i Brauna gdzie razem do wzięcia jest aż 20%. Nawet Zandberg może pomóc Karolowi , przekazując glosy, bo jest w opozycji przciwko rządowi. Najśmieszniejsze gdy prezes PSL prosi chłopów by głosowali na kandydata popierającego związki partnerskie. Chłop ze wsi, od wieków tradycyjny , konserwatywny jest i tego nie kupi. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 20:18 Misiu - pisownia partykuły "nie" z przymiotnikami się kłania. Zresztą pojedź proszę jedną z miliona Izer, pod jedno ze 100 tysięcy mieszkań, najlepiej jednym ze 100 nowych mostów, po tym jak już po wakacjach wylądujesz w CPK, zanim mi coś będziesz tutaj o "niespełnionych obietnicach" pierniczył. A - prąd do tej Izery weźmiesz z Ostrołęki 2 (kilka miliardów w błoto), albo z jednej z nigdy nie zamówionych elektrowni atomowych, a plasticzki w niej będą z Olefin III (kilkadziesiąt miliardów w błoto). Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 10:13 qqbek napisał: > Ja na adriana głosowałem, bo jednak od liceum jestem mocno lewicowy. > Skłonny byłem oddać głos radkowi, jako jedynemu na prawicy, ale ryży wybrał mdł > ego jak płatki owsiane rafaello, Czy dobrze rozumiem, że w II turze nie bierzesz udziału? Długo się wahałem czy nie na Adriana, ale jednak nie - podejście AZ i Razem do dość podstawowych kwestii jest dla mnie zbyt niezrozumiałe i wybrałem Magdę, ale w 2 turze pójdę głosowac na RT, bo Nowogrodzi + powrót PiS i tego co robili jest dla mnie nie do przyjęcia. A Adrian jest dla mnie (coraz bardziej) takim lewicowym Korwinem. Fajnie się go słucha, wszystko super brzmi, ALE!!! w przewidywalnej przysłości samodzielnej władzy mieć nie będzie, do kompromisu (celowo?) nie jest zdolny... bo najwygodsniej sie stoi z boku i móciw co jest źle i co to jak bym nie zorbił gdyby... Poza tym - jak bardzo sie zgadzam z wieloma rzeczami, które mówi/wskazuje - to torche tak jakby dywagować czy słżbie domowej jednak dać darmowe posiłki czy nie... w sytuacji gdy pali sie dom i za chwile te "darmowe posiłki" staną się zupełnie abstrakcyjnym temate gdy nie będzie gdzie jeść... Najpierw jednak zapewnia sie pewna baze.... Nie wiem jak Zandber mysli, ze bedzie mial szanse na cokolwiek jesli PiS wroci do wladzy i ktos wtedy uzna, ze AZ zaczyna byc zbyt powaznym przeciwnikiem politycznym... Ale wm sumie.... z pierdla tez mozna władza krytykować... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 10:30 A mnie wkurwia niemożebnie to wszechobecne jechanie po Zandbergu. Tusk z ekipą spierdolili wszystko, co mogli spierdolić, nie dowieźli żadnej obietnicy - poza KPO (bo kasa zawsze się przyda) i TVP (bo tuba propagandowa przyda się również) - ale wszystkiemu jak zawsze winien Zandberg? Mówiło się, że dla razemitów większym wrogiem od pisiorów są libki. Okazuje się, że jest dokładnie odwrotnie - to dla libków największym wrogiem jest Zandberg. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 10:52 vogon.jeltz napisał: > A mnie wkurwia niemożebnie to wszechobecne jechanie po Zandbergu. Nie wiem, nie widze tego... > Tusk z ekipą > spierdolili wszystko, co mogli spierdolić, nie dowieźli żadnej obietnicy Nie wiem czy wszystko, ale tez moje oczekiwania w tym zakresie byly bardzo ograniczone. Mialem za to spore wzgledem Razem i Lewicy i tu sie czuje dozo bardziej oszukany. Takze postwa Adriana. Na mojej liscie wyborzej był Konieczny i gdybym wiedzial, ze odpoiwerdoli taki numer jak odpierdolil - wielka mi kurw...a opozycja, BRAWO! - to by mojego głosu nie dostał. Pomysły Razem sa (nie wszystkie) super... ale: - tylko o tym gadaja od lat - widziales kiedyś FAKTYCZNY PROJEKT USTAWY/USTAW o mieszkalnictwie czy słuzbie zdrowia?? Bo ja nie. Ogoln ie oczywicie maja racje, ale nie pokazuja szczegółów. A bez tego trudno budowac "koalicje" poparcia. Wiec to takie sluszne, ale wieczne pierolenie o niczym... Troche jakby w Rosji czy Bialorusi ktos teraz powiedzial ze sie do opozycji przeciwko rezimowi nie przyłżacy, bo on chce JOWow a nie jak reszta opozycji ich braku... Wiec chuj, bedzie nadal dyktatura. Priorytety Razem sa dla mnie nie zrozumiale... - poza > KPO (bo kasa zawsze się przyda) i TVP (bo tuba propagandowa przyda się również > ) - ale wszystkiemu jak zawsze winien Zandberg? ??? - nie wiem o czym mowisz. Zandberg - poza dokladaniem sie do krytyki (to latwe) kolaici, a co jest woda na mlyn PiS niczemu winien nie jest. Ale!!!! Jak on chce zdobyć włladze w kraju, skoro nie jest wstanie zdobyc władzy na lewicy.... Ba, nie jest sie wstanie dogadac na lewicy na tyle, by ustalic co jest dla nich wazne. > > Mówiło się, że dla razemitów większym wrogiem od pisiorów są libki. Okazuje się > , że jest dokładnie odwrotnie - to dla libków największym wrogiem jest Zandberg > . Nadal nie wiem o co Ci kaman... Ja po prostu zyczylbym sobie by Razem (a na razie na leiwcy to Razemici wygladaja na rozlamowcow) bylo faktycznie Razem a nie Z BOKU. Wizieliby na tapete sluzbe zdrowia i mieszkalnictwo (zamiast paru innych rzeczy typu aborcja) i juz... Poza tym... Zandberg fajny jest w krytykowaniu - ile projektów ustawac przygotowal i wniósł do laski przez te wszystkie lata? Bycie wiejskim filozofem jest fajne, jak mumam... ale jak trzeba wizac, wladze, zaczac sie dogadywac, budowac sojusze i zapierdlaac.... to Zandberg ppowiedzial nie i sam nic nie robiac krzyczy PACZAJCIE JAK ONI NIC NIE ROBIO. Nosz kur...mać! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 13:06 > Nie wiem, nie widze tego... To sobie zobacz komentarze, like, wszędzie. Wszyscy wyborcy Bążura jadą po Zandbergu - że zdrajca, że V kolumna PiS, że powtórka z 2015 (co jest już zupełną głupotą, bo wybory parlamentarne i prezydenckie rządzą się zupełnie innymi regułami). A może trzeba było, kurwa, nie upierdalać na dzień dobry wszystkich lewicowych postulatów przy tworzeniu rządu, hę? I jeszcze te pretensje, że Zandberg nie chce "przekazać swojego elektoratu" Czaskoskiemu. A Zandberg powiedział wprost, że wyborcy to nie jest worek ziemniaków ani puchar przechodni, który się przekazuje. Myślisz, że jakby zaapelował o głosowanie na Rafała, to miałoby to jakikolwiek wpływ na moją decyzję, na przykład? > Nie wiem czy wszystko, ale tez moje oczekiwania w tym zakresie byly bardzo ograniczone. Moje też, a mimo to wypadają i tak zdecydowanie gorzej od najbardziej pesymistycznych oczekiwań. To jest, kurna, spore osiągnięcie. > Poza tym... Zandberg fajny jest w krytykowaniu - ile projektów ustawac przygotowal > i wniósł do laski przez te wszystkie lata? Ty chyba masz jakieś fałszywe pojęcie o tym, jak to wszystko działa. To nie jest tak, że wnosi się projekt, Sejm go przegłosowuje i voila. Żeby w ogóle wniesienie projektu miało jakiś sens, a nie było tylko propgandową zagrywką, to trzeba najpierw zbudować wokół tego jakieś poparcie w parlamencie., inaczej jest to sztuka dla sztuki. A jakie poparcie może zdobyć Razem ze swoimi projektami, jak Tusk im wszystko na wejściu uwala? > to Zandberg ppowiedzial nie i sam nic nie robiac krzyczy PACZAJCIE JAK ONI NIC NIE ROBIO. Powiedział "nie", bo najpierw mu Tusk powiedział "nie". A że krzyczy: paczajcie jak oni nic nie robio? A co ma krzyczeć, skoro nic nie robio? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 15:22 vogon.jeltz napisał: > > Nie wiem, nie widze tego... > > To sobie zobacz komentarze, like, wszędzie. Ale ja nie podjemuje decyzji na podstawie komentarzy. Po prostu to co mialo byc a to co jest w zakresie postawy i zapowiedzi Zandebraga i razem mocno mnie rozczarowuje. Ja nie mam oczekiwac realizacji 100% ich programu. A oni (jak dzieci) najwyrazniej tak. A tak sie kurwa nie da. > Wszyscy wyborcy Bążura jadą po Zand > bergu - że zdrajca, że V kolumna PiS, że powtórka z 2015 (co jest już zupełną g > łupotą, bo wybory parlamentarne i prezydenckie rządzą się zupełnie innymi reguł > ami). Ale coś w tym moze być bo jakby nia patrzeć lata bicia kobiet przez policje, przjmowania panstwa przez jedna partie, blokady KPO, itd, itd... troche nam Zandberg swoja postawa Razem/osobno zapewnil. Gdyby poszedl na kompromis wtedy to tych 8 lat w takiej sakli by nie bylo... Nie wiem jak wyobrazasz sobie dojscie do wladzy kogos, kto na kompromisy nie idzie... W demokracji tak sie nie da. > A może trzeba było, kurwa, nie upierdalać na dzień dobry wszystkich lewic > owych postulatów przy tworzeniu rządu, hę? > Babciowe („Aktywny rodzic”) – świadczenie 1500 zł miesięcznie dla rodziców wracających do pracy, finansowanie opieki przez babcię, nianię lub żłobek. Finansowanie in vitro – państwo ponownie zaczęło finansować zabiegi in vitro dla par starających się o dziecko. Pełen dostęp do bezpłatnych badań prenatalnych – rozszerzono dostępność badań dla kobiet w ciąży. Ściganie mowy nienawiści ze względu na orientację seksualną – wprowadzono przepisy penalizujące mowę nienawiści wobec osób LGBTQ+. Podwyżki dla nauczycieli i pracowników służby publicznej – zwiększono wynagrodzenia w sektorze publicznym. Unieważnienie wyroku Trybunału Konstytucyjnego z 2020 r. ws. aborcji – przywrócono możliwość legalnej aborcji w szerszym zakresie. Wszystkie powiadasz.... > I jeszcze te pretensje, że Zandberg nie chce "przekazać swojego elektoratu" Cza > skoskiemu. A Zandberg powiedział wprost, że wyborcy to nie jest worek ziemniakó > w ani puchar przechodni, który się przekazuje. I ma rcje, ale i nie ma. Pewnie, ze to 1 do 1 nie dziala, ale dla jakies % wyborcow jest to wazne. A pod jakim prezydentem a potem pewnie i rzadem wyborcom razem bedzie lepiej - znowy pis czy moze jednak (poki co) ta koalicja? Jak lepiej dla razem... Czaskoski i moze wreszcie normalne wybory 2027 czy Nowogrodzki, zadyma i albo wielka awantua 2027 i pewnie wygrana pis.... albo przedterminowe wybory i kolacja pis i konfy? Ja wole jednak obecna niz potenchalna.... Co nie znaczy, ze slepo popieram i sie ciesze. Na 3 droge bez smiechu patrzec nie moge... a na sam PSL bez szacunku - nie moja bajka ale od lata swoje w kieszeni maja. Myślisz, że jakby zaapelował o g > łosowanie na Rafała, to miałoby to jakikolwiek wpływ na moją decyzję, na przykł > ad? Twoja moze nie bo jk sadze i tak na niego zaglosujesz widzac alternatywe.... ale IMHO warto zrobic wszystko co sie da, by Nowogroci prezydentem nie zostal.. Chyba, ze autentycznie wuazasz, ze wszystko jedno ktory znich i PiS PO to samo zło. > Ty chyba masz jakieś fałszywe pojęcie o tym, jak to wszystko działa. To nie jes > t tak, że wnosi się projekt, Sejm go przegłosowuje i voila. Żeby w ogóle wniesi > enie projektu miało jakiś sens, a nie było tylko propgandową zagrywką, to trzeb > a najpierw zbudować wokół tego jakieś poparcie w parlamencie., inaczej jest to > sztuka dla sztuki. A jakie poparcie może zdobyć Razem ze swoimi projektami, jak > Tusk im wszystko na wejściu uwala? Zaraz, zaraz... po pierwsze propagandowe zagrywki maja swoje plusy. Poza tym jak patrze na to jak Zandberg supe sie dogaduje i przekonuje.... to mysle, ze Tusk nic mu uwalać nie musi. > Powiedział "nie", bo najpierw mu Tusk powiedział "nie". A że krzyczy: paczajcie > jak oni nic nie robio? A co ma krzyczeć, skoro nic nie robio? A co on robi od 2016? Bo IMHO duze nic - i dobrze z tego zyje... Bo najelpiej to byc takiem politykiem, ktory zyje z polityki ale ma swiety spokoj, zero odpowiedzialnosci i swoja wierna grupe wyznawcow. Byle go do niczego waznego nie zaprisli.... poza TV. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 16:00 galtomone napisał: > A co on robi od 2016? > Bo IMHO duze nic - i dobrze z tego zyje... Tusk wygrał w 2023 bo: - obiecał prawa kobietom - nic nie zrobione - obiecał mieszkania - nic nie zrobione - obiecał nie ruszać 800+ - nic nie ruszył, a powinno się ten cały program dogłębnie zrewidować > Bo najelpiej to byc takiem politykiem, ktory zyje z polityki ale ma swiety spok > oj, zero odpowiedzialnosci i swoja wierna grupe wyznawcow. > > Byle go do niczego waznego nie zaprisli.... poza TV. Razem mogło być w rządzie, ale jest osobno, a nie razem, bo Tusk sobie wolał przygruchać piątą kolumnę Laleczki Chucky (wymysł mojej mamy na opisanie Szymusia - jak go widzę w telewizorni, to widzę spore podobieństwa) i pogrobowców ZSL od "tygryska". Lewica weszła do rządu i skończyła jako przystawka wujka Tuska, która musi firmować działania skrajnie sprzeczne z tym, z czym szła do wyborów, jako swoim programem. Jest taki piękny cytat z Lestera Burnhama (American Beauty - scena kłótni przy kolacji): "Oh well, all right, let's all sell our souls and work for Satan because it's more convenient that way." To zrobiła Lewica wchodząc do rządu. Tego uniknął Zoidberg nie wchodząc do rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 18:14 Kubuś, ale ty naprawde nie wiesz jak działa głosowanie w sejmie???? qqbek napisał: > galtomone napisał: > > > A co on robi od 2016? > > Bo IMHO duze nic - i dobrze z tego zyje... > > Tusk wygrał w 2023 bo: > - obiecał prawa kobietom - nic nie zrobione A dostał pełnie władzy w sejmie czy może jednak ktoś wybrał też tam PiS, Konfe, PSL.... > - obiecał mieszkania - nic nie zrobione I dobrze, bo ja sie z jego pomyslem na to zupelnie nie zgadzam!!! Kolejny raz bankom doplacac i spodziewać sie, ze bedzie taniej??? > - obiecał nie ruszać 800+ - nic nie ruszył, a powinno się ten cały program dogł > ębnie zrewidować Tak czy siak, kazda partia obiecuje coś/duzo warunkujac 100% realizacji 100% władzą. Skoro wladzy wyborcy Tuskowi dali czesc, to i realizacja czesciowa... Co tu trudne do zrozumienia???? Na tym tle i w porownaniu do PIS, ktore "wygralo bank" to i tak jest zajebiscie.... Co Pis przez 8 lat realnie zrobilo poza wypierdoleniem kosmicznych mld zlotych na siebie lub programy plu i wielkim burdelem? Polskie elektryki, sprawne sady, lepsze podatki, lepsza sluzba zdrowia, lepsza pozycja polski w EU i na swiecie - A KUR...A PELNIE WLADZY MIELI!! \ Widc jak sie ma lepekie łapki to sie zle pracuje dla kraju i wyborców... ot... taka forma niepelnosprawnosci. Coz zrobic. > Razem mogło być w rządzie, ale jest osobno, a nie razem, bo Tusk sobie wolał pr > zygruchać piątą kolumnę Laleczki Chucky (wymysł mojej mamy na opisanie Szymusia > - jak go widzę w telewizorni, to widzę spore podobieństwa) i pogrobowców ZSL o > d "tygryska". Przeciez glsy Razem, bez glowos Szymka to za malo na wiekszosc w sejmie. A Razem zlaatwilo sobie cieple osadki i pokazalo wyborcom (tak, w tym mnie) palec. Krytykowac tuska, to ja tez potrafie - zadna filozofia. Od poslow i politykow, ktorzy dostali dzieki mnie mandat oczkuje wiekszych umiejetnosci niz moje i proby realizacji programu a nie siedzenie na dupie z boku i mowiena "Tusk jest zly". Tyle to ja sam moge i bez Razem i bez Zandberga. > Lewica weszła do rządu i skończyła jako przystawka wujka Tuska, k > tóra musi firmować działania skrajnie sprzeczne z tym, z czym szła do wyborów, > jako swoim programem. Ale troche spraw lewicowych sie ruszyło (chyba wiecej niz za PiS?) - Babciowe, finansowanie in vitro, dostęp do bezpłatnych badań prenatalnych, Ściganie mowy nienawiści ze względu na orientację seksualną, podwyżki dla nauczycieli. > Jest taki piękny cytat z Lestera Burnhama (American Beauty - scena kłótni przy > kolacji): "Oh well, all right, let's all sell our souls and work for Satan beca > use it's more convenient that way." > To zrobiła Lewica wchodząc do rządu. > Tego uniknął Zoidberg nie wchodząc do rządu. W efekcie Lewica zrobił cokolwiek a Adrian chuja - nawet nie powalczył... I za to mam mu ku...wa dziekować??? Nie dość, że niczego dla mnie - swojego wyborcy - nie zrobił, nie dość, że mnie oszukał bo miał WSPOMAGAĆ ZMIANY DEMOKRATYCZNE - chocby wsadzenie złodziei do więzienia - to jeszcze wzmacnia tych, którzy mnie przez 8 lat ruchali i okradali. Nie... no super panie Adrianie, Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 20:28 galtomone napisa�: > Czy dobrze rozumiem, że w II turze nie bierzesz udziału? Źle rozumiesz. Gorliwie pójdę zagłosować na Trzaskowskiego, nie dlatego, że go lubię, a dlatego, żeby "mniejsze zło" wybrać. Uważam, że pacynka Tuska będzie mniej groźna dla Polski niż pacynka prezesa. Tylko tyle i aż tyle. > A Adrian jest dla mnie (coraz bardziej) takim lewicowym Korwinem. Fajnie się go > słucha, wszystko super brzmi, ALE!!! w przewidywalnej przysłości samodzielnej > władzy mieć nie będzie, do kompromisu (celowo?) nie jest zdolny... bo najwygods > niej sie stoi z boku i móciw co jest źle i co to jak bym nie zorbił gdyby... Myślę, że gdyby Lewica zyskała na popularności to znalazłoby się dla Zandberga miejsce w rządzie. Sorry, ale gość jest intelektualnie 2 poziomy wyżej od platformiarskiego planktonu z Sejmu i wcale mu się nie dziwię, że się tymi ludźmi, tak zwyczajnie po ludzku, brzydzi, jak człowiek cywilizowany troglodyty. > Poza tym - jak bardzo sie zgadzam z wieloma rzeczami, które mówi/wskazuje - to > torche tak jakby dywagować czy słżbie domowej jednak dać darmowe posiłki czy ni > e... w sytuacji gdy pali sie dom i za chwile te "darmowe posiłki" staną się zup > ełnie abstrakcyjnym temate gdy nie będzie gdzie jeść... > > Najpierw jednak zapewnia sie pewna baze.... Nie wiem jak Zandber mysli, ze bedz > ie mial szanse na cokolwiek jesli PiS wroci do wladzy i ktos wtedy uzna, ze AZ > zaczyna byc zbyt powaznym przeciwnikiem politycznym... Ale wm sumie.... z pierd > la tez mozna władza krytykować... Ale co to za "baza"? Wymieniliśmy w październiku 2023 roku jeden prawicowy rząd na drugi. Zandberg miał dwie opcje - skurwić się jak Lewica i rozmienić na drobne, tupiąc czasem na koalicjantów (co do których od początku wiedział, że mu z nimi nie po drodze), ale nie za bardzo, albo pozostać wiernym ideałom, wspierając demokratyczny rząd w głosowaniach, które uznawał za słuszne (co konsekwentnie robił). W II turze nie będzie rozterek, bo wybór jest pomiędzy swołoczą, a ludźmi cywilizowanymi, więc wybrać trzeba. W I mogłem zamanifestować swój brak zgody na prawicowy duopol (z lewicowymi przystawkami do jednej opcji i faszystowskimi do drugiej) i to był mój głos, który podzieliła jakaś 1/20 głosującej populacji tego kraju, a więc wcale nie taki niepopularny. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 20:38 > Zandberg miał dwie opcje Qrwa przestań, jakby miał szansę na wygraną, to by się skurwił 100 razy jak inni. Taki "los" polityków. Trochę lat już żyjesz, a taką naiwność nosisz w sobie? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 21:03 nousecomplaining napisa�(a): > Qrwa przestań, jakby miał szansę na wygraną, to by się skurwił 100 razy jak inn > i. Taki "los" polityków. Trochę lat już żyjesz, a taką naiwność nosisz w sobie? Tak. Trochę ludzi z Razem znam i mam taką naiwną nadzieję, że "to nie to samo co wszyscy inni". Może i dobrze, że nie są zbyt popularni, bo zaraz by się karierowicze do nich przylepili, wszelkiej maści. Na razie to są po prostu fajni ludzie, próbujący robić w tym kraju "coś innego", ale nie ex cathedra, a pracą "u podstaw". Jak jeszcze w poprzednim miejscu mieszkałem, to wszystkie akcje zbierania śmieci, partyzantki ogrodniczej i połowa projektów dzielnicowych do BO była autorstwa 3 gości z Razem. Też z nimi łaziłem i Czerniejówkę z opon i butelek czyściłem. Nie dlatego, że oczekiwałem nagrody, a dlatego, że imponowała mi energia i bezinteresowność tych ludzi (wszyscy młodsi ode mnie, pewnie łącznie nie zarabiają tyle co ja). Do zrzutek też im się dorzucałem. Plakat Zandberga do dziś wisi na moim płocie. Pytasz więc nie o "naiwność", lecz o "wiarę". Ja w nich wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 21:57 Moja corka glosowala na Zandberga, w II turze bedzie glosowac na Trzaskowskiego... Jej wybor Lewica jest potrzebna Zwraca uwage na pewne sprawy, ktore prawica calkowicie ma w d.... , na przyklad aborcje, prawa kobiet, umowy smieciowe, itd... Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 06:53 wislok1 napisa�: > Moja corka glosowala na Zandberga, w II turze bedzie glosowac na Trzaskowskiego > ... > > Jej wybor > > Lewica jest potrzebna > > Zwraca uwage na pewne sprawy, ktore prawica calkowicie ma w d.... , na przyklad > aborcje, prawa kobiet, umowy smieciowe, itd... Ja na twoim miejscu bym się nie chwalił. Bo to siara. Widać jak jakie córunia ma korzenie. Zawsze mówiłem żeś lewak. A niemiecka Polonia zawsze była taka. Zero polskości, zero Boga. Klepiecie w ten wątek jakby miał być koniec świata dla wszystkich. Trzaskowski najgorszy prezydent jaki może się przydarzyć temu krajowi. Ale co ty możesz o tym wiedzieć. Lewica w tym rządzie to traktowana jest jak piąte koło u wozu. Nawet nie zapasowe. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 07:06 To wyborcy Konfederacji zadecydują,.a nie jakieś czlowieczki z portalu nizinnego auto moto. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 21:47 Bylem na wyborach w Monachium... Prawie pustki.... Na poprzednich byly dzikie tlumy i kolejki Niska frekwencja sprzyja prawicy, tam razem nie bylo mobilizacji i wynik jest znany.... Masowo glosowano na scianie wschodniej, w bastionach kaczej partii, zachod PL te wybory olal.... Do tego 1 koalicja, 1 rzad to powinien byc 1 kandydat..... Gdyby Nawrocki siekiera zapier.olil staruszke na oczach jego wyborcow, to by jego wyborcy klaskali i mu gratulowali... To sa fanatycy i oni nie zmienia zdania .... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 21:49 Ty od ściany wschodniej to się odwal ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 21:55 Widac wroclaw to sciana wschodnia bo o 17 byla 3% większą frekwencja niz 5 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:10 Jak sie okazuje cala polska to sciana wschodnia bo frekwencja na 17.00 wszędzie byla wyzsza niż podczas ostatnich wyborów prezydenckich. Co cieszy. Ciekawe na ile się to zmieniło do 21. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:13 trypel napisał: > Widac wroclaw to sciana wschodnia bo o 17 byla 3% większą frekwencja niz 5 lat > temu. > > Tak bywa jak ktoś spoza Polski coś tam niby wie. Znajomy w Anglii (moze raczej Walia scislej żeby tez wlasnie nie mylić) jak dzwonił parę lat temu to narzekał ze ten PiS to przez Poznańskie rządzi. Już mu nie chciałem mówić ze raczej przez Kieleckie bo jego żona ze swietokrzyskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:15 Generalnie centrum i lewica przeciw prawicy - jakos 47:52.. Nadzieja ze świry skrajnie prawicowe będą mieć w d.poparcie Nawrockiwgo w 2.turze. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:18 Mnie martwi jeszcze jedna rzecz. Lasty typu 26 maja - 2 czerwca odpadną. Mozna zagranicą niby głosować ale w niektórych krajach z 300 km by trza na glosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:21 Kurde ja z uwagi na wybory przełożyłem urlop z maj/czerwiec na listopad. Raz na parę lat jednak warto się zaangażować:) Myśmy byli o 9 prosto z WFu jeszcze przed śniadaniem i już kolejka byla Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 07:29 W Lublinie frekwencja ponad 70% (oficjalne dane na koniec głosowania). Trzaskowski pierwszy, Memcen trzeci, Zandberg czwarty, Laleczka Chucky (aka Szymuś) za ruską onucą (z oddechem Biejat, która miała u nas prawie 4%, na karku). Za to lubelskie... ech. Ogłosić Lublin polską enklawą, całą resztę oddać Ruskim (i tak tam chcą, to niech nie płaczą). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 08:08 Dlaczego oddać? W komisjach w Moskwie i w Mińsku wygrał z dużą przewaga Bonżur :) Czyli lekko naciągając wiadomosci zza oceanu i z Wschodu im dalej na wschod tym bardziej trzaskowski :D Wroclaw prawie 40 % też. Nawrocki tylko 18 :D Frekwencja 74% wyżej niż 5 lat temu więc znow pieprzenie o niskiej frekwencji można w wislokowe bajki włożyć Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 09:10 W DPS "pana Jerzego" wygrał Nawrocki. Syndrom sztokholmski urła Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 09:25 dodekanezowiec napisał: > W DPS "pana Jerzego" wygrał Nawrocki. Syndrom sztokholmski urła Pan Jerzy ma demencję, pewnie większość pensjonariuszy też. W DPS-ie najbliżej mojego miejsca zamieszkania Nawrocki 38%, Trzaskowski 20%. Zresztą popatrzyłem na lubelskie DPS-y i też wygrał Nawrocki, ale też poniżej 40% wszędzie. Jedyny obwód (z tych "specjalnych") gdzie Nawrocki zgarnął prawie 50% puli, to szpital neuropsychiatryczny przy Abramowickiej 🤣 A w pandemii w niektórych DPS-ach było po 100% na Dudusia. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 09:36 Za to Zandberg wygrał w Mongolii :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 09:37 dodekanezowiec napisał: > Za to Zandberg wygrał w Mongolii :) W Finlandii też :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 09:45 dodekanezowiec napisał: > Za to Zandberg wygrał w Mongolii :) Bo najbardziej im wizualnie pasował To ich najpopularniejszy sport en.m.wikipedia.org/wiki/Mongolian_wrestling Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Nie wie ????!!! 19.05.25, 16:51 Frekwencja w wyborach do sejmu w 2023 roku byla 75 procent, teraz spadla do 67 procent Co bylo widac po AKTUALNYCH wynikach glosowania... Te brakujace 8 procent to nie byli zwolennicy prawicy... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Nie wie ????!!! 19.05.25, 17:02 Moze nie 100 razy, ale wyniki wyborow w Niemczech pokazuje, ze gdyby wyborcy w PL tak glosowali, to by nie bylo szansy na zwyciestwo Nawrockiego ..... wiadomosci.onet.pl/wybory/wybory-prezydenckie/wybory-2025-jak-glosowali-polacy-w-niemczech-trzaskowski-zdeklasowal-reszte/l50qdb6 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Nie wie ????!!! 19.05.25, 17:16 Podoba mi się ten wynik. Bążur i memcen w drugiej turze. Ciekawy układ:) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Nie wie ????!!! 19.05.25, 17:10 Porównuje się jabłko do jabłka a nie jabłko do ziemniaka. Frekwencja w ostatnich wyborach prezydenckich byla rekordowo wysoka i wyniosła 67,31% i była najwyższa w historii wszystkich elekcji prezydenckich w polsce. Więc nie spadła tylko wzrosła. Przestań bajki znow zmyslac Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Nie wie ????!!! 19.05.25, 18:40 trypel napisa�: > Frekwencja w ostatnich wyborach prezydenckich byla rekordowo wysoka i wyniosła > 67,31% i była najwyższa w historii wszystkich elekcji prezydenckich w polsce. > Więc nie spadła tylko wzrosła. Ja znam inna matematyke Wyższy odsetek głosujących w wyborach prezydenckich odnotowano dwa razy – w 1995 i 2020 roku - W 1995 roku frekwencja wyniosła w drugiej turze 68,23 proc., a w 2020 roku 68,18 proc. Jesli twoim zdaniem 67 to wiecje niz 68, to nie mam dalszych pytan Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Nie wie ????!!! 19.05.25, 18:52 Druga tura przed nami dopiero. A ona motywuje wiecej ludzi. W takiej sytuacji jak mamy. Znow porównujesz jabłko do kartofla Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Nie wie ????!!! 19.05.25, 22:08 wislok1 napisa�: > Porownuje fakty "Bylem na wyborach w Monachium... Prawie pustki.... Na poprzednich byly dzikie tlumy i kolejki Niska frekwencja sprzyja prawicy, tam razem nie bylo mobilizacji i wynik jest znany.... Masowo glosowano na scianie wschodniej, w bastionach kaczej partii, zachod PL te wybory olal...." To są te fakty??? Znow kolo faktów to nawet nie leżało. Zachod wyborów nie olal bo frekwencja była najwyższa wśród wszystkim wyborów prezydenckich I tury po 1990 roku. Rekord frekwencji w całej Polsce. A 2 tura biorąc pod uwagę co sie dzieje jeszcze przebije ten wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Nie wie ????!!! 19.05.25, 22:01 > Porównuje się jabłko do jabłka a nie jabłko do ziemniaka. Zależy jakie cechy porównujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Nie wie ????!!! 19.05.25, 22:11 Wybory prezydenta zbierają zazwyczaj mniej ludzi więc porównanie ich do wyborów do Sejmu jest bez sensu. A druga tura zazwyczaj mobilizuje ludzi w przypadku mocno odmiennych kandydatów więc tez wygląda inaczej. Porównywać warto porównywalne a nie pieprzyc o niskiej frekwencji posługując sie faktami z prezydenta typu " na poprzednich były dzikie tlumy" Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Nie wie ????!!! 19.05.25, 22:16 Mnie chodziło literalnie o jabłka o kartofle ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Nie wie ????!!! 20.05.25, 07:00 Ok, to można wagowo porównać (pardon Waga):) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Nie wie ????!!! 20.05.25, 11:01 Różne rzeczy można porównać, np. zawartość składników odżywczych, koszt produkcji itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:02 wislok1 napisał: > Bylem na wyborach w Monachium... > > Prawie pustki.... > > Na poprzednich byly dzikie tlumy i kolejki > > Niska frekwencja sprzyja prawicy, tam razem nie bylo mobilizacji i wynik jest z > nany.... > > Masowo glosowano na scianie wschodniej, w bastionach kaczej partii, zachod PL t > e wybory olal.... > > Do tego 1 koalicja, 1 rzad to powinien byc 1 kandydat..... > > Gdyby Nawrocki siekiera zapier.olil staruszke na oczach jego wyborcow, to by je > go wyborcy klaskali i mu gratulowali... > To sa fanatycy i oni nie zmienia zdania .... > Niech nie jęczą . Jeszcze jest liczenie głosów w komisjach. Do rana dużo się zmieni. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 23:07 wislok1 napisał: > Bylem na wyborach w Monachium... > > Prawie pustki.... > > Na poprzednich byly dzikie tlumy i kolejki > > Niska frekwencja sprzyja prawicy, tam razem nie bylo mobilizacji i wynik jest z > nany.... > > Masowo glosowano na scianie wschodniej, w bastionach kaczej partii, zachod PL t > e wybory olal.... > > Do tego 1 koalicja, 1 rzad to powinien byc 1 kandydat..... > > Gdyby Nawrocki siekiera zapier.olil staruszke na oczach jego wyborcow, to by je > go wyborcy klaskali i mu gratulowali... > To sa fanatycy i oni nie zmienia zdania .... > Ale bredzisz człowieku. Według danych ze wszystkich 57 obwodów w Stanach Zjednoczonych Nawrocki otrzymał 16,1 z 38 tys. oddanych głosów (42,3 proc.), Trzaskowski - 11,4 tys. (29,9 proc.), zaś na trzecim miejscu był Grzegorz Braun z 4714 głosami (12,4 proc.). Czwarte miejsce zajął Sławomir Mentzen (7,2 proc.), zaś reszta kandydatów zdobyła mniej niż tysiąc głosów: Magdalena Biejat 845 (2,2 proc.), Adrian Zandberg 817 (2,1 proc.), a Szymon Hołownia 641 (1,7 proc.). Pozostali kandydaci otrzymali mniej niż 1 proc. głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 01:04 Szkopska Polonia zawsze była taka. Mało polskości, mało religijni. Dziady do kwadratu. Pozdrów ich Wisłok w Monachium ode mnie pewnym znakiem kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 16:56 Odp.. sie od Polakow w Niemczech---- Sa 100 razy madrzejsi od tych w PL Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 18:18 > Sa 100 razy madrzejsi od tych w PL A Niemcy w Polsce są 100 razy mądrzejsi od tych w Niemczech 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 18:22 Dobra, dobra, wislok, wszyscy wiemy, że jesteś zajebisty, ale nie jesteś jedynym Polakiem w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 18:44 Te krytyczne uwagi byly do hrasiera, troche sie wku.,wilem.... Delikatnie mowic Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:14 Ostrożny optymizm 😀 Z tego wyniku każdy z pierwszej czwórki się cieszy - ale każdy z innego powodu. Czasku mam wrażenie że wcale nie chce ich wygrać :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:23 On jest tak mdły, że nie wiem po co go ryży zrobił znów kandydatem, mając tak wyraźnego kontrkandydata (na którego zagłosowałbym już w pierwszej, bez wahania). Mówi płynnie w 5 językach, ale niestety w żadnym nie ma nic ciekawego do powiedzenia. Zagłosuję, z ciężkim sercem, w drugiej na niego. Ale to będzie wybór pomiędzy rzeżączką a końcowym stadium AIDS. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:27 On w każdym z 5 języków powie Ci to co akurat będziesz chciał usłyszeć. Niezależnie co to jest. A jak usłyszałem że obiecuje wyzsza kwotę wolna od podatku (tak, to co jego partia obiecała 1.5 r temu i nie dotknęła tematu ale dzisiaj w pierwszej przemowie po wstępnych wynikach zaczal o tym pieprzyc) to prędzej napisze na kolejnej kartce wuj wam w prezydenta przy obu niz skreślę jego Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:35 On w każdym z tych języków powie, co akurat myśli, że chcę usłyszeć. Do tego piękną, książkową narracją. Ale tak się ludzi nie zdobywa, tak się co najwyżej ugłaskuje próżne elity. A to, że kaczor mógł wystawić nawet skórkę od banana i ona by te 25% zdobyła, to było pewne. Wyborców PiS nic nie zrazi do "jedynego słusznego" kandydata... choćby był skórką od banana (albo nawet gorzej, jak w tym przypadku). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:39 Dobrze ze poprawiłeś. Dokladnie tak - powie to co mysli ze odbiorca chce usłyszeć. Nie ważne co to jest. Może to był strach przed radziem i jego niezależnością i lepiej było mydlka bez żadnych poglądów wystawić ale zależnego od szefa? Ryzykując przegranie. A może właśnie chodzi zeby przegrać i potem mówić- wicie rozumicie- chcieliśmy dobrze ale nawrocki psuje wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:49 trypel napisał: > A może właśnie chodzi zeby przegrać i potem mówić- wicie rozumi > cie- chcieliśmy dobrze ale nawrocki psuje wszystko > Nie chodzi o to żeby złapać tylko żeby gonić- coś w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:50 Niewykluczone, że chodziło mu dokładnie o to, o co chodzi zaślinionemu demiurgowi z Nowogrodzkiej - czyli o zewnątrzsterowność pacynki z pałacu. Problemem Polski jest to, że ten kurdupel ma taki "kredyt zaufania" u tej najmniej wykształconej i najniżej zarabiającej części Polaków, że jakiej pacynki by sobie nie wybrał, to i tak go poprą. Ktoś "mierzący wyżej" winien sobie wybrać albo kogoś bardziej niezależnego, albo daleko bardziej wiarygodną "pacynkę". Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:56 Ciemny lud też dostawał mieszkania za PRL i tak naprawdę nic z afery mieszkaniowej nie rozumie. Może nawet linia obrony w końcu była taka żeby zwykły Kowalski nie mógł zrozumieć. W końcu wyszlo - "już tak pieprzą ze nie wiadomo o co chodzi więc pewnie faktycznie nagonka polityczna". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 23:23 dodekanezowiec napisał: > Ciemny lud też dostawał mieszkania za PRL i tak naprawdę nic z afery mieszkanio > wej nie rozumie. Może nawet linia obrony w końcu była taka żeby zwykły Kowalski > nie mógł zrozumieć. W końcu wyszlo - "już tak pieprzą ze nie wiadomo o co chod > zi więc pewnie faktycznie nagonka polityczna". Tu się mylisz. Za PRL mieszkania były własnościowe, lokatorskie, albo komunalne. To trzecia rzepa uwłaszczyła część lokatorów z komunalnych, a PiS (za pierwszej kadencji) uwłaszczył "za złotówkę" jakieś 700 tysięcy mieszkań spółdzielczych (lokatorskich). Tych, którzy za grosze doszli do wielusettysięcznych fortun (choć nigdy nie zapłacili takiego samego wkładu, jak ludzie z własnościowych) i ich spadkobierców mają do tej pory wśród "wdzięcznych wyborców". A o tym, że przy okazji rozwalili na dobre spółdzielnie mieszkaniowe, cały rynek oddając w ręce chciwych deweloperów nikt już nie pamięta. Ci sami, których niedawno kusili wizją "miliona mieszkań", są ofiarami ich niekonstytucyjnej "reformy" z 2006 roku. Żeby było śmieszniej, to to co wydali na 500+ przez 8 lat rządów starczyłoby (w całości) na wybudowanie jakichś 600-700 tysięcy mieszkań (czyli tylu, ile oddali bezprawnie wcześniej). Ale to trzeba "widzieć poza ograniczony horyzont myślowy typowego wyborcy narodowych socjalistów", żeby to sobie uzmysłowić. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 23:52 qqbek napisał: > On jest tak mdły, że nie wiem po co go ryży zrobił znów kandydatem, mając tak w > yraźnego kontrkandydata (na którego zagłosowałbym już w pierwszej, bez wahania) > . > Mówi płynnie w 5 językach, ale niestety w żadnym nie ma nic ciekawego do powied > zenia. > Zagłosuję, z ciężkim sercem, w drugiej na niego. > Ale to będzie wybór pomiędzy rzeżączką a końcowym stadium AIDS. > Z moje strony wyglada ze masz wybor aby popierac albo Sorosa albo Trumpa bo reszta do malo wazne detaly Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 10:19 qqbek napisał: > On jest tak mdły, że nie wiem po co go ryży zrobił znów kandydatem, mając tak w > yraźnego kontrkandydata (na którego zagłosowałbym już w pierwszej, bez wahania) > . A bierzesz pod uwagę, że może to nie Tusk tylko jednak wybór członków? Wiesz, PO to też frakcje.... a tu Radek ma równie silną opozycję co i przyjaciół.... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 10:46 > A bierzesz pod uwagę, że może to nie Tusk tylko jednak wybór członków? Nie biorę. To była ustawka, wiadomo, że w PO o wszystkim decyduje Tusk. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 11:33 galtomone napisał: > A bierzesz pod uwagę, że może to nie Tusk tylko jednak wybór członków? Oj Tomek Tomek, ty to jesteś jednak naiwny. KO to taka sama partia wodzowska jak PiS, tylko "wuc" trochę mniej popier..lony jest. > Wiesz, PO to też frakcje.... a tu Radek ma równie silną opozycję co i przyjació > ł.... Radek ma osobowość, a ryży nie lubi ludzi, którzy mogliby go w Platformie przerosnąć. Co się ktoś próbował wychylić na konkurencję dla "wuca", to wylatywał. Przypomnę, że na początku nabijano się, że to platforma "TOP" (Tusk, Olechowski, Płażyński)... gdzie masz to OP dzisiaj z "TOP"? Został "wuc" i jego dwór. A frakcje to się mogą podgryzać i dołki pod sobą kopać, Hitler też lubił, jak o jego względy zabiegali różni, wzajemnie się podgryzający, też rządził dzieląc. Pod tym względem KO przypomina trochę NSDAP z lat 30-tych, gdzie jeszcze jakieś ruchy "oddolne" były, podczas gdy PiS jest jak KC KPZR w późnych latach 40-tych - niby się buldogi pod dywanem gryzą, ale póki rządy sprawuje "słoneczko narodu", nikt się z obawy przed nim nie wychyli. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 12:01 Że Ty się nie lękasz takich porownan używać qqbek. :) W punkt Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 12:33 trypel napisał: > Że Ty się nie lękasz takich porownan używać qqbek. :) > W punkt > Ale to jest bardzo celne porównanie. Co zrobił Hitler z Rudolfem Heßem? To był "drugi po papieżu" przecież w NSDAP. Wpierw go zmarginalizował, a potem wsadził w samolot do Szkocji. Nie, żebym jakieś analogie dostrzegał ;) ale wysłanie Płażyńskiego na marszałka to był jasny sygnał, że zostaje odstawiony na boczny tor, bo "teraz Donald będzie robić politykę, a wy będziecie kury szczać prowadzać". Olechowski? To samo. Rokita? To samo. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 12:51 > Rokita? To samo. Nie no, Rokita wykolegował się sam. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 15:52 qqbek napisał: > Nie, żebym jakieś analogie dostrzegał ;) ale wysłanie Płażyńskiego na marszałka > to był jasny sygnał, że zostaje odstawiony na boczny tor, bo "teraz Donald będ > zie robić politykę, a wy będziecie kury szczać prowadzać". > Olechowski? To samo. > Rokita? To samo. Ty, no ale on ma przepraszać z to, że umie w politykę? Przecież Płazyński, Olechowski, Rokita i nie tylko to nie niepełnosprawne umysłowo dzieci tylko też politycy. Polityk idzie do polityki po wladzę, żeby zmianiać rzeczywistość Jak nie umie zdoby∂ władzy (a w przypadku Zandberga czy Korwina mam wrazenie nie chce) to dlaczego ktoś miałby mu to DAĆ? Jak nie umiesz tak sie dogadać w swojej partii, że popiera Ciebie a nie Tuska czy XYZ, to jak masz wygrac z konkurujacymi z toba partiami? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 12:21 qqbek napisał: > galtomone napisał: > > > A bierzesz pod uwagę, że może to nie Tusk tylko jednak wybór członków? > > Oj Tomek Tomek, ty to jesteś jednak naiwny. Głosno mysle... PO troche członków jednak ma, głosowanie było.... Tusk (jak i Kaczka) może dużo... ale poparcie tych którymi rzadzi jednak jest mu potrzebne... Bunty w partiach sie roznie koncza.... > Radek ma osobowość, a ryży nie lubi ludzi, którzy mogliby go w Platformie przer > osnąć. A w czym mu przeszkadzalby Radek.Rafal w Pałacu? Prezydent nie rzadzi partia... zreszta z calym szacunkiem dla Radka... to nic nie wskazuje od lat na to, by mial do tego dryg i pociag.... To jednak torche inna okra na ogorze niz bycie ministrem czy premierem. > Co się ktoś próbował wychylić na konkurencję dla "wuca", to wylatywał. No ba! Na tym polegala i polega polityka. Wladzy sie nie dostaje, tylko bierze. Jak ktos nie umie w pratii demokratycznie pokonać Tuska to niby dlaczego mialby byc premierem czy zarzadzac pratia??? Bez jaj. > Przypomnę, że na początku nabijano się, że to platforma "TOP" (Tusk, Olechowski > , Płażyński)... gdzie masz to OP dzisiaj z "TOP"? Został "wuc" i jego dwór. Nooo.... w czym tu coś dziwnego? OP tez by tk chcueli, tylko byli gorsi w polityczne klocki nawyrazniej. A Zandberg niby przypadkiem znow kandydowal na Prezydenta czy moze dlatego, ze jest wodzem u siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 21:08 galtomone napisa�: > A Zandberg niby przypadkiem znow kandydowal na Prezydenta czy moze dlatego, ze > jest wodzem u siebie? > Jest członkiem zarządu Razem, nawet nie preziem, a "współprzewodniczącym". A w 2020 Razem popierało Biedronia - wystarczyło sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 21:15 > Jest członkiem zarządu Razem, nawet nie preziem, a "współprzewodniczącym". Z drugiej strony, gdzieś przeczytałem, że od samego początku w zarządzie Razem nie przeszła żadna decyzja, która nie miałaby poparcia Zandberga. Ale nie chciało mi się tego weryfikować, zresztą nawet nie miałbym jak. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:17 vogon.jeltz napisa�: > Z drugiej strony, gdzieś przeczytałem, że od samego początku w zarządzie Razem > nie przeszła żadna decyzja, która nie miałaby poparcia Zandberga. Ale nie chcia > ło mi się tego weryfikować, zresztą nawet nie miałbym jak. Może ma chłop po prostu charyzmę? Mnie jego "projekt dla Polski" przekonuje. A nie jestem z tych "gorzej sytuowanych", do których powinien w pierwszej kolejności trafiać. Nie mogę należeć do partii politycznej, z różnych względów, ale gdybym miał, to najbliżej mi właśnie do Razemków (kolejna rodzinna tradycja nazewnictwa, w tym wypadku mojego autorstwa - w przeciwieństwie do "Laleczki Chucky polskiej polityki" - tu autorstwo muszę bezapelacyjnie przyznać mojej mamie, która ma podobny stosunek do Szymusia, jak i ja - choć politycznie to beton KO jest). Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:41 > Może ma chłop po prostu charyzmę? Może. Ale u takich charyzmatycznych liderów nader często ewoluuje to w zapędy dyktatorskie. Patrz Tusk. Warto mieć tego świadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 23:13 > A Zandberg niby przypadkiem znow kandydowal na Prezydenta Jak to "znów"? Przecież startował pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 23:36 bywalec.hoteli napisał: > Ostrożny optymizm 😀 > Z tego wyniku każdy z pierwszej czwórki się cieszy - ale każdy z innego powodu. > Czasku mam wrażenie że wcale nie chce ich wygrać :) Kofta dopisze i Bonżur leci z powrotem na Warszawę. Co tam gdybać. Odpowiedz Link Zgłoś
loyezoo Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:42 Można nie lubić/nie mieć zaufania/inne poglądy etc. ale jak spomiędzy tych dwóch (a to raczej było pewne, że ci dwaj będą w II turze) to mam wybrać wykidajłę/burdeltatę/oszusta? Więc ja wybieram tego "mniej gorszego". Andżeja ciężko przebić. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 22:46 loyezoo napisał: > Więc ja wybieram tego "mniej gorszego". Andżeja ciężko pr > zebić. > Ja też wybiorę "mniej gorszego", ale choroba, chciałbym mieć lepszy wybór, niż pomiędzy rzeżączką a schyłkowym AIDS, a od lat mi takiego nie dano. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 18.05.25, 23:41 loyezoo napisał: > Można nie lubić/nie mieć zaufania/inne poglądy etc. ale jak spomiędzy tych dwó > ch (a to raczej było pewne, że ci dwaj będą w II turze) to mam wybrać wykidajłę > /burdeltatę/oszusta? Więc ja wybieram tego "mniej gorszego". Andżeja ciężko pr > zebić. > Pan te se możesz. Marszałek Hołownia musimy być giętcy jak węże, jeszcze w piątek deklarował, że jeżeli sztab Trzaskowskiego nie wyjaśni do ciszy afery reklamowej nie poprze Trzaskowskiego. A dziś już krzyczy: Rafał, bierz moje głosy. Tyko jeszcze są ludzie od Mentzena. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 08:47 Druga tura zazwyczaj sprowadza się do głosowania przeciw komuś a nie za kimś. Mając taki wybór zagłosuję przeciw kandydatowi obywatelskiemu, co nie oznacza, że popieram Trzaskowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 08:59 Jak już wcześniej pisałem- te wybory są zupełnie zbędne i to wielokrotnie uzasadniałem. natomiast- jeżeli już sie odbywają, to szykuje sie w Polsce - niemiecka AfD. Dwóch mocno prawicowych kandydatów zdobywa ponad 20 % głosów- Menzen i Braun/ ten sam oszołom, który juz wszedzie niemal był skreślony/. A w USA stanął na podium nawet. A inni lewicowi kandydaci zupełnie nie istnieja. To jest bardzo zły prognostyk dla 2-giej tury dla Trzaskowskiego i dla Polski. Głosy tych 2-ch konfederatów w 80 % przejda na Nawrockiego i wynik widać. To bedzie trzęsienie ziemi. Prawica w Belwederze znów i to taka agresywna- to oznacza, że wojna polsko-polska bedzie trwać. Co zrobi Tusk? Nic- i to jest fatalny scenariusz dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wynika Brauna 19.05.25, 10:25 galtomone napisał: > Tego doprawdy nie rozumiem. Ale dlaczego? Głęboko wierzący w Toruńsko-Jasnogórską wersję bozi. Żydożerca, a Polska to nadal kraj antysemitów (bez Żydów co prawda, ale przecież nie zaczną nagle nienawidzić różowych jednorożców, skoro nienawiść do Żydów wyssali matkom z cyca już wraz siarą). A że zupełnie mu peron odjechał? 60% Polaków nie potrafi przeczytać ze zrozumieniem prostego tekstu dotyczącego bieżących wydarzeń w kraju i na świecie. Pracowaliśmy sobie gnojąc przez ostatnie 35 lat szkolnictwo, a wychowanie obywatelskie w szczególności. 6% jawnego poparcia dla Rosji? Cieszmy się, że nie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Wynika Brauna 19.05.25, 11:14 qqbek napisał: > galtomone napisał: > > > Tego doprawdy nie rozumiem. > > Ale dlaczego? Ano dlatego, że nie sądziłem, że jest nas aż tylu... nie wiem jak to napisać - złych? Pełnych nienawiści? Zakłamanych? Nietolerancyjnych? > Praco > waliśmy sobie gnojąc przez ostatnie 35 lat szkolnictwo, a wychowanie obywatelsk > ie w szczególności. Owszem, zgodze sie, ze podstawą stabilności społecznej, realnego, sensownego rozwoju i stabilnego ssystemu, który nie kieruje sie wyłącznie siłą wiekszości jest donra edukacja oparta - także w zarkesie humanistycznych wartości. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wynika Brauna 19.05.25, 11:48 > Ano dlatego, że nie sądziłem, że jest nas aż tylu... nie wiem jak to napisać - złych? > Pełnych nienawiści? Zakłamanych? Nietolerancyjnych? Te 30% zawsze będzie, krzywej Gaussa nie oszukasz. Ale że jest tego więcej niż połowa - to już trochę szok. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wynika Brauna 19.05.25, 12:23 Szok? Lepiej się zastanowić z czego to wynika i że łatwo jest mówić o tych co myślą inaczej że są pełni nienawiści... I do czego to prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Wynika Brauna 19.05.25, 13:00 trypel napisał: > Szok? Lepiej się zastanowić z czego to wynika i że łatwo jest mówić o tych co m > yślą inaczej że są pełni nienawiści... I do czego to prowadzi. > > W tym wypdku (to obiektywne stwierdenie) najwyraznie sa, skoro Brauna popieraja. A Ty... masz jakas teorie? Bo ja poki co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wynika Brauna 19.05.25, 13:27 galtomone napisał: > trypel napisał: > > > Szok? Lepiej się zastanowić z czego to wynika i że łatwo jest mówić o tyc > h co m > > yślą inaczej że są pełni nienawiści... I do czego to prowadzi. > > > > > > W tym wypdku (to obiektywne stwierdenie) najwyraznie sa, skoro Brauna popieraja > . > > A Ty... masz jakas teorie? Bo ja poki co nie. Ja mam tylko jedną, że do takiej polaryzacji doprowadzili sami politycy epatując nienawiścią do "onych" I teraz będą musieli zjeść to co nawarzyli. Gorzej że oni tego nie widzą i znów zwalają na "onych" Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Wynika Brauna 19.05.25, 13:53 trypel napisał: > > A Ty... masz jakas teorie? Bo ja poki co nie. > > Ja mam tylko jedną, że do takiej polaryzacji doprowadzili sami politycy epatują > c nienawiścią do "onych" I teraz będą musieli zjeść to co nawarzyli. > Gorzej że oni tego nie widzą i znów zwalają na "onych" > > > Nie rozumiam jak sie ma Braun do polaryzacji PiS - PO. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wynika Brauna 19.05.25, 13:58 Zobacz ile ostatnio z całej puli zgarnęło POPIS a ile teraz. Ludzie mają dosyć i szukają planu B. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Wynika Brauna 19.05.25, 14:24 trypel napisał: > Zobacz ile ostatnio z całej puli zgarnęło POPIS a ile teraz. Ludzie mają dosyć > i szukają planu B. > I Braun ma plan B??? Jaki ku..wa bo moze o czyms nie wiem? Od kiedy samobojstwo to plan na "zeby bylo lepiej"? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wynika Brauna 19.05.25, 14:24 > I Braun ma plan B??? Jaki ku..wa bo moze o czyms nie wiem? Cyklon B. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Wynika Brauna 19.05.25, 14:53 vogon.jeltz napisał: > > I Braun ma plan B??? Jaki ku..wa bo moze o czyms nie wiem? > > Cyklon B. Z gaśnicy! Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Wynika Brauna 19.05.25, 14:54 Z innej beczki - w nawiązaniu- 3 kandydatów dostało mniej głosów niz podpisów:) W sensie ze jak już fajnie ktoś zauważył ze na kogoś to głosował on sam , zona i kochanka. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wynika Brauna 19.05.25, 15:02 > W sensie ze jak już fajnie ktoś zauważył ze na kogoś to głosował on sam , zona i kochanka. Naprawdę myślisz, że ten hydraulik ma kochankę? Najwyżej taką za piniondze. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wynika Brauna 19.05.25, 16:03 galtomone napisał: > trypel napisał: > > > Zobacz ile ostatnio z całej puli zgarnęło POPIS a ile teraz. Ludzie mają > dosyć > > i szukają planu B. > > > > > I Braun ma plan B??? Jaki ku..wa bo moze o czyms nie wiem? > Od kiedy samobojstwo to plan na "zeby bylo lepiej"? Tobie dzisiaj wyobraźni brakuje najwyraźniej. Wyobraź sobie ze dochodzisz do rozdroża. W lewo chce cie wydupczyc Bązur. Próbujesz w prawo a tam się chce Cie nowogrodzki wyruchac No to się pakujesz w bagno po środku żeby jakos gdzieś iść bo za tobą wilki a prezydent cie boli od ciągłego ruchania od lat (i to bagno to plan B) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wynika Brauna 19.05.25, 16:41 > Wyobraź sobie ze dochodzisz do rozdroża. W lewo chce cie wydupczyc Bązur. > Próbujesz w prawo a tam się chce Cie nowogrodzki wyruchac Pojebało cię? Wody napić się nie można? ;-) > No to się pakujesz w bagno po środku Lepiej zostać wyruchanym, czy utopić się w bagnie? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wynika Brauna 19.05.25, 16:44 Jak jesteś zdeklarowanym hetero to lepiej zaryzykować utoniecie niż isc na 100% rżnięcia Ale oczywiście każdy decyduje za siebie co woli a czego nawet oczekuje z odrobiną ekscytacji Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wynika Brauna 19.05.25, 16:58 > Jak jesteś zdeklarowanym hetero to lepiej zaryzykować utoniecie niż isc na 100% rżnięcia "Zaryzykować" to dosyć eufemistyczne określenie dla zdarzenia, którego prawdopodobieństwo również wynosi 1. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wynika Brauna 19.05.25, 17:14 Są tacy co przez bagno przebrna. Są tacy co utona. Ale i tych i tych d*pa będzie mniej bolala Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wynika Brauna 19.05.25, 17:20 > Są tacy co przez bagno przebrna. Och, Bążur z Nowogrodzkim też nie dadzą rady wszystkich wyruchać. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wynika Brauna 19.05.25, 17:25 Malo tego. Niektórzy to ruchanie nawet lubią i na nie czekaja. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wynika Brauna 19.05.25, 17:28 > Malo tego. Niektórzy to ruchanie nawet lubią i na nie czekaja. Mało tego. Niektórzy to się nawet przyłączą i z ruchanych staną się ruchającymi. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wynika Brauna 19.05.25, 13:08 > łatwo jest mówić o tych co myślą inaczej że są pełni nienawiści... Pomijając już Brauna, bo tutaj nienawiść jest oczywista i wylewa się wszystkimi otworami ciała - oglądałeś kiedyś TV Republika? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wynika Brauna 19.05.25, 13:25 Nie. Podobnie jak nie oglądałem TVP za pis i teraz za PO. Z tych samych powodów nie ogladam relacji z wypadków samochodowych itp Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Wynika Brauna 19.05.25, 13:36 > Nie. Podobnie jak nie oglądałem TVP za pis i teraz za PO. No to właśnie kiedyś zrób taki eksperyment - i zobaczysz, o co chodzi z tą nienawiścią. Ja zostałem takiemu eksperymentowi poddany mimowolnie, bo teściowa (bardzo zacna skądinąd kobieta) jest zażartą pisiarą i u nich w domu leci cały czas Republika. Słuchałem (z drugiego pokoju) przez trzy godziny jebania Bążura - ale naprawdę takiego napierdalania, że cykl artykułów o kawalerce Nowogrodzkiego to była bajka o Misiu Colargolu - aż w końcu nie wyrzymałem i mówię teściowej tak: - Weź mi wytłumacz jedną rzecz. Ani ty, ani nikt kto ogląda tę telewizję, nie zamierza głosować na Czaskoskiego, prawda? No więc dlaczego cały czas słuchacie tylko o nim i dlaczego ta telewizja nie mówi praktycznie nic o programie kandydata, którego popiera? Wyłączyła. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wynika Brauna 19.05.25, 13:40 Może i tak. Ale podobne metody (tylko delikatniej bo odbiorcą jest inny i bardziej wyksztalcony) stosuje tvn, TVP a wybiórcza to juz jest w tym mistrzem. U moich tesciow tvn24 leci 24h. Po 30 min od wejścia zaczyna mi się robić niedobrze. Wiem ze to ja jestem zwolennikiem teorii spiskowych a nie Ty ale wg mnie to celowe. Jak myślisz jakim społeczeństwem łatwiej rządzić? Kłócącym się i max spolaryzowanym czy rozsądnie rozliczającym politykow z obietnic? :) retorycznie pytam Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wynika Brauna 19.05.25, 20:46 vogon.jeltz napisa�: > Te 30% zawsze będzie, krzywej Gaussa nie oszukasz. Ale że jest tego więcej niż > połowa - to już trochę szok. Sami sobie to zafundowaliśmy, tolerując faszyzm. Chyba najlepszy komentarz do całej sprawy widziałem dziś na profilu autora komiksu WILQ SUPERBOHATER, pozwolę sobie tutaj (obrazkowo) zacytować: Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Wynika Brauna 20.05.25, 09:59 I ja tez nie rozumiem-bo to jest radykalna prawica-ci sami , co wcześniej wieszali posłów PO na szubienicach. Wydląda na to, że koalicyjni wyborcy nie poszli do wyborów. Teraz Kaczor czeka na ruch nowego prezydenta Nawrockiego - co by zmienił rząd Tuska na PIS-wski. Armagedon sie szykuje- bo Nawrocki już jest prezydentem. Końca wojny polsko-polskiej nie będzie-a jedynie jej spotęgowanie. Trupy z szaf wypadać będą i to niebawem. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 10:37 Cała ta koalicja cienka jak sik węza. Ale jednego nie rozumiem. Bo byłem wczoraj w komisji. Ludzie starsi głosowali na Trzaskowskiego. Tego nie potrafię zrozumieć. To jest fenomen. Jak media potrafią zrobić wodę z mózgu ludziom. Zwłaszcza starszym. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 11:23 mozesz mi podpowiedziec, kogo masz na mysli jezeli chodzi o "osoby starsze"? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 12:50 Tak sobie oglądam wyniki po województwach i oczywiście są (byly do ptzewidzenia) wyniki I i II miejsce między dwoma to wszędzie Memcen ma bardzo stabilne 3 miejsce. I ciekawe co to znaczy. Ze to inny elektorat niezalezny od geografii, wyznania itd? Qqbek? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 13:13 W wyborach 2015 Paweł "Szmata" Kukiz też miał wszędzie bardzo stabilne trzecie miejsce (poza rodzinną Opolszczyzną - tam był drugi). I - co ciekawe - odsetek głosów oddanych na Kukiza jest równy sumie głosów oddanych na Memcena i Brunatnego Grzesia. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 13:57 Nie wiem, może po prostu skołtunienie. Duże ośrodki miejskie po wschodniej stronie Wisły - Białystok, Lublin, Rzeszów - wygrywa Trzaskowski (Białystok i Rzeszów - marginalnie, w Lublinie z przewagą taką, jak ogólnopolska). Muszą chyba mieszkańcy "poczuć rządy PiS z bliska", żeby się od nich odwrócić. Z powiatów powoli "na zachód" dryfują Puławy (choć bążur wygrał tam ledwie 16 głosami - w parlamentarnych KO była tam lepsza), bo oni siedzą na Azotach i widzą jak dużą krzywdę ich "koronnemu" zakładowi zrobiły Sasiny i Chełm (jeden z ostatnich bastionów SLD w Polsce, którym drugą kadencję samorządową rządzi PiS). Widać też erozję poparcia dla PiS w Zamościu (gdzie *uda miał 48% w 2020, a czyściciel kamienic tylko 34% w 2025) czy w Białej (47% *udy i niecałe 25% bążura w 2020, kontra niecałe 33% alfa i niecałe 27% bążura). Największy po Puławach powiat niegrodzki to Świdnik i tu mamy podobnie - wyniki dla całego powiatu jak w Średniowiecznym, ale już jak popatrzymy na samo miasto Świdnik to duża zmiana (2020 - Anżej 49%, bążur niecałe 26, 2025 - nowogrodzki niecałe 35%, czerski niecałe 28%). Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 13:39 W Kanadzie pierwszą turę wyborów prezydenckich wygrał Karol Nawrocki. Popierany przez Prawo i Sprawiedliwość kandydat uzyskał, według naszych wyliczeń, 42,65 proc. głosów. Na drugim miejscu znalazł się Rafał Trzaskowski, kandydat Koalicji Obywatelskiej z wynikiem 27,63 proc. głosów. Trzecie miejsce zajął Grzegorz Braun z 17,58-procentowym poparciem. wyborcza.pl/7,75399,31946237,jak-glosowala-polonia-w-kanadzie-wygral-karol-nawrocki.html Ja pier... kto tam emigrował??? Swoja drogą może to i dobrze, że oni jednak w Kanadzie siedzą .... Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 16:23 > Ja pier... kto tam emigrował??? Swoja drogą może to i dobrze, że oni jednak w K > anadzie siedzą ....> To sobie zmieńcie prawo wyborcze tylko ze wtedy stracicie te głosy z EU… Taki mały akapicie z artykułu rządowego naszego CBC o wyborach. Tak opisali masakrę Polaków na Wołyniu: He has said Polish citizens should get priority in public services and criticized Kyiv's attitude to exhumations of the remains of Poles killed by Ukrainian nationalists during the Second World War. (To fragment opisu o Nawrockim). No to masz odpowiedź na swoje pytanie … Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 16:36 > To sobie zmieńcie prawo wyborcze tylko ze wtedy stracicie te głosy z EU… Można zmienić prawo tak, żeby Polacy mieszkający w EU mogli głosować, a inni nie. > Taki mały akapicie z artykułu rządowego naszego CBC o wyborach. Tak opisali masakrę Polaków na Wołyniu: Bo to działa tak: każdy rząd ma się bez gadania przyznać, co złego zrobił i komu, a w szczególności Polakom. No chyba, że chodzi o NASZ (tu: wszystko jedno czy polski, czy kanadyjski) rząd - to wtedy nie, a ci, którzy to zrobią (a nie daj Potworze zaczną jeszcze wypłacać jakieś odskodowania) to paskudni lewacy i zdrajcy narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 17:28 > Bo to działa tak: każdy rząd ma się bez gadania przyznać, co złego zrobił i kom > u, a w szczególności Polakom. No chyba, że chodzi o NASZ (tu: wszystko jedno cz > y polski, czy kanadyjski) rząd - to wtedy nie, a ci, którzy to zrobią (a nie da > j Potworze zaczną jeszcze wypłacać jakieś odskodowania) to paskudni lewacy i zd > rajcy narodu. Nie zrozumiałeś co miałem na myśli. Nie chodzi mi o Ukraińców. Zresztą oni się chyba nigdy w piersi nie uderza no może za kilkadziesiąt lat gdy to już nikogo nie będzie obchodzić. Chodziło mi o lewacka rządowa CBC która największą rzeź Polaków w czasie II wojny światowej opisała w ten sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 17:32 > Chodziło mi o lewacka rządowa CBC która największą rzeź Polaków w czasie > II wojny światowej opisała w ten sposób. Po pierwsze: nie największą. Po drugie: nie widzę w zacytowanym zdaniu żądnego opisu rzezi na Wołyniu, a jedynie wypowiedź Nowogrodzkiego na temat postawy rządu ukraińskiego w kwestii ekshumacji. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 18:00 vogon.jeltz napisa�: > > Chodziło mi o lewacka rządowa CBC która największą rzeź Polaków w czasie > > II wojny światowej opisała w ten sposób. > > Po pierwsze: nie największą. Po drugie: nie widzę w zacytowanym zdaniu żądnego > opisu rzezi na Wołyniu, a jedynie wypowiedź Nowogrodzkiego na temat postawy rzą > du ukraińskiego w kwestii ekshumacji. No więc jeszcze raz: He has said Polish citizens should get priority in public services and criticized Kyiv's attitude to exhumations of the remains of Poles killed by Ukrainian nationalists during the Second World War. Przeczytaj jeszcze raz rozbij sobie to na dwa fragmenty ‘co powiedział’ i drugi opisujący jego krytykę stanowiska rządu Kijowa w sprawie ekshumacji szczątków. Polaków…i tutaj następuje opis dziennikarza rzezi wołyńskiej. Więc to co piszesz to jest po prostu nieprawda. Przy okazji gdzie zamordowano więcej cywili? PW się nie liczy bo była to w sumie operacja wojskowa. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 18:11 > …i tutaj następuje opis dziennikarza rzezi wołyńskiej. Nie, nie następuje żaden "opis rzezi wołyńskiej". Następuje wyjaśnienie dla niezorientowanego kanadyjskiego odbiorcy, o czym koleś mówi. Wyjaśnienie całowicie zgodne z prawdą, dodajmy - a że tobie wydaje niewystarczające, bo przecież cały świat musi paść na kolana przed Martyrologią Polaków[TM], to już tylko twoje emo. > Przy okazji gdzie zamordowano więcej cywili? PW się nie liczy bo była to > w sumie operacja wojskowa. Jak masakry w powstaniu warszawskim to była "operacja wojskowa", to rzeź na Wołyniu to też była "operacja wojskowa", a bandy UPA były takim samym wojskiem jak oddziały kryminalistów Dirlewangera. Ale nie, nawet nie powstanie warszawskie. Sama zagłada warszawskiego getta to było 400 tysięcy ofiar. Obywateli polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 18:24 > Ale nie, nawet nie powstanie warszawskie. Sama zagłada warszawskiego getta to b > yło 400 tysięcy ofiar. Obywateli polskich. Ok tutaj zgoda ale mnie chodziło o czysto etnicznych Polaków (bez podtekstów rasistowskich to pisze). Dla Ciebie zamordowanie kilkudziesięciu tys ludzi to powód do lekceważącego tonu typu ‘martyrologia’? Tutaj się mówi o ludobojstwie w stosunku do Indian po aferze z tzw. Residential Schools chociaż przez kilka lat nie odnaleziono nawet JEDNEGO ciała a rzeź wołyńska kwituje się stwierdzeniem jak w tym cytacie? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 19:06 > Ok tutaj zgoda ale mnie chodziło o czysto etnicznych Polaków (bez podtekstów > rasistowskich to pisze). Co to jest "etniczny Polak"? Czy te wszystkie postacie to "etniczni Polacy"? > Dla Ciebie zamordowanie kilkudziesięciu tys ludzi to powód do lekceważącego > tonu typu ‘martyrologia’? No właśnie chyba dla ciebie jest, skoro odczuwasz potrzebę, żeby nawet telewizja na drugim końcu świata w krótkie informacji dokładnie objaśniała ze szczegółami: kto, kogo, kiedy, dlaczego i w jaki sposób. > Tutaj się mówi o ludobojstwie w stosunku do Indian po aferze z tzw. Residential Schools > chociaż przez kilka lat nie odnaleziono nawet JEDNEGO ciała A właśnie miałem napisać, że jak już tam siedzisz, to żebyś patrzył na ludobójstwo i wynarodowienie, które urządziliście (nie ty osobiście, ale biali Europejczycy) miejscowym Indianom. Może jeszcze zamierzasz zaprzeczać, że do tego doszło? "Nie znaleziono ani jednego ciała", bo pewnie nikt ich nawet nie szukał - wystarczyły zeznania kilku tysięcy(!) świadków. Wykopki cmentarne to osobliwie polska specjalność. > a rzeź wołyńska kwituje się stwierdzeniem jak w tym cytacie? Jeszcze raz, Jasiu: nikt niczego nie "kwituje". Jest to najkrótszy i jednocześnie w 100% zgodny z prawdą opis wydarzeń na Wołyniu w 1943. To było info o kandydacie Nowogrodzkim i jego wypowiedzi, a nie lekcja historii Polski dla Kanadyjczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 23:22 > No właśnie chyba dla ciebie jest, skoro odczuwasz potrzebę, żeby nawet telewizj > a na drugim końcu świata w krótkie informacji dokładnie objaśniała ze szczegóła > mi: kto, kogo, kiedy, dlaczego i w jaki sposób.> Ty po prostu nie rozumiesz tych niuansów w tym przypadku artykułu być może tak jest dla ciebie wygodniej. I doskonale wiesz o co mi chodzi. > A właśnie miałem napisać, że jak już tam siedzisz, to żebyś patrzył na ludobójstwo i wynarodowienie, które urządziliście (nie ty osobiście, ale biali Europejc > zycy) miejscowym Indianom. Może jeszcze zamierzasz zaprzeczać, że do tego doszł > o? "Nie znaleziono ani jednego ciała", bo pewnie nikt ich nawet nie szukał - wystarczyły zeznania kilku tysięcy(!) świadków. > Dodaj jeszcze jedno zero albo dwa. Powtarzam nie ma żadnych tzw twardych dowodów i dopóki ich nie ma to forsa dla Indian płynie szerokim strumieniem. Jeden wielki bullshit a ty łykasz propagandowe kłamstwa jak przysłowiowy pelikan. To mnie akurat nie dziwi. > Jeszcze raz, Jasiu:> Jasiu??? Nie potrafisz rozmawiać kulturalnie to z mojej strony koniec dyskusji szkoda mojego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 19.05.25, 23:33 www.fraserinstitute.org/commentary/no-evidence-of-mass-graves-or-genocide-in-residential-schools Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 00:09 > doskonale wiesz o co mi chodzi. W rzeczy samej, doskonale wiem: chodzi ci o twoje emo. > Dodaj jeszcze jedno zero albo dwa. While undertaking this task the TRC spent six years travelling to different parts of Canada to hear the testimony of more than 6,500 witnesses including residential school survivors and others impacted by the school system > Powtarzam nie ma żadnych tzw twardych > dowodów i dopóki ich nie ma to forsa dla > Indian płynie szerokim strumieniem. Aha, tu cię boli. Zajebaliście Indianom ziemię, kulturę, a na koniec dzieci, ale jak trzeba wyskoczyć z kasy na zadośćuczynienia to "nie ma dowodów"? To jest jakaś kanadyjska odmiana denializmu Holokaustu? I jeszcze linkujesz.do jakichś skrajnie prawicowych think-tanków. Zabawne, ale jakoś zdecydowanie bardziej przekonuje mnie raport rządowej komisji niż banda libertariańskich zjebów finasowanych przez Big Tobacco. > Jasiu??? Nie potrafisz rozmawiać kulturalnie Jack to przecież zdrobnienie od John. John to po naszemu Jan, więc Jack to Jasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 01:15 > [i]While undertaking this task the TRC spent six years travelling to different > parts of Canada to hear the testimony of more than 6,500 witnesses inclu > ding residential school survivors and others impacted by the school system[/> Zwracam uwagę na kluczowe słowo ‘others’ -wiesz co to znaczy? Muszę Cię zmartwić na wiele z tych spotkań nie przychodził przysłowiowy pies z kulawą nogą… > Aha, tu cię boli. Zajebaliście Indianom ziemię, kulturę, a na koniec dzieci, ale jak trzeba wyskoczyć z kasy na zadośćuczynienia to "nie ma dowodów"? To jest > jakaś kanadyjska odmiana denializmu Holokaustu? > Żadna odmiana tylko trzeźwa ocena sytuacji. Przeczytaj artykuł zanim się znowu skompromitujesz tymi kretynskimi uwagami. Acha przy okazji to kiedy napiszesz petycje o zwrot ziem ‘odzyskanych’ ? Widzisz koleżko jak już ci się wydaje ze masz rację to bądź konsekwentny. W końcu to się działo w środku Europy w cywilizowanym świecie kilkadziesiąt lat tem i nie dotyczyło dzikich. > I jeszcze linkujesz.do jakichś skrajnie prawicowych think-tanków. Zabawne, ale jakoś zdecydowanie bardziej przekonuje mnie raport rządowej komisji niż banda zjebów finasowanych przez Big Tobacco. www.fraserinstitute.org/sites/default/files/2024-11/avalanche-of-money-federal-government-policies-toward-first-nations.pdf Wiem wiem słabe to… Zanim nazwiesz kogoś prawicowym zjebem… chciałbyś mieć takie resume? www.fraserinstitute.org/profile/tom-flanagan Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 11:23 > Zwracam uwagę na kluczowe słowo ‘others’ -wiesz co to znaczy? Wiem. Czy ja gdzieś napisałem, że zeznawały same ofiary? To nawet lepiej, jeśli poznano sprawę z różnych punktów widzenia. Tylko co to zmienia, jeśli chodzi o fakty? > Acha przy okazji to kiedy napiszesz petycje o zwrot ziem ‘odzyskanych’ ? Ale czemu miałby pisać jakąś petycję o zwrot ziem odzyskanych? Przecież one zostały przyłączone do Polski w zupełnie innych okolicznościach. > Zanim nazwiesz kogoś prawicowym zjebem… chciałbyś mieć takie resume? Och, na stronie kierowanego przez siebie instytutu każdy będzie miał cudowne resume. Sprawdziłem szybko tego dżentelmena i dziwnym trafem jest parę rzeczy, które w laurce wystawionej sam sobie przemilcza: - publiczne postulowanie zamordowanie określonego człowieka (Assange'a) - stwierdzenie, że "co jest złego w pornografii dziecięcej, przecież to tylko obrazki" - pochwalanie kolonializmu i generalnie poglądy w stylu XIX wiecznym "trzeba było ucywilizować dzikusów" Jednym słowem, typowy korwinistyczny zjeb, tyle że z tytułem profesorskim. Przy okazji, typ był przez jakiś czas konserwatywnego premiera Harpera. Dlaczego o tym wspominam? Bo to za rządów Harpera właśnie powstała i działała komisja, której ustaleniom próbujesz zaprzeczać. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 11:25 > Przy okazji, typ był przez jakiś czas konserwatywnego premiera Harpera. *doradcą Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 23.05.25, 07:23 > Ale czemu miałby pisać jakąś petycję o zwrot ziem odzyskanych? Przecież one zos > tały przyłączone do Polski w zupełnie innych okolicznościach > Typowa lewacka odpowiedź. Jakie inne okoliczności? Środek kurwa cywilizowanej europy, połowa XX wieku, kilkanaście milionów wypędzonych, setki tysięcy zamordowanych, grabionych, kobiety gwalcone, ludzie zamykani do obozów koncentracyjnych bez zadnege sądu. Trzeba być naprawdę lewackim zjebem żeby twierdzić ze w Kanadzie doszło do ludobojstwa dzieci które za pozwoleniem rodziców posyłano do szkół aby je wyprowadzić z indiańskich osad/rezerwatow w których życie było na poziomie XVIII wieku. Napisałem że do dzisiaj nie znaleziono nawet jednego ciała a ty ciągle powtarzasz lewackie brednie o ludobojstwie. W Kanadzie przynajmniej do dzisiaj obowiązują umowy w tym takie które były zawierane 200 lat temu, wypłaca się dziesiątki mld $ itd. Rozumiem ze Polska też chciałaby to samo robić ale to była INNA SYTUACJA… Uwielbiam lewacka dialektykę, byli w tym mistrzami. P.S. To co napisałem powyżej nie ma nic wspólnego z tym czego się dopuszczali Niemcy na terenie Polski w latach II WW. Więc dam ci dobrą radę zanim zaczniesz pierdolic o eksterminacji Indian w Kanadzie zrób a raczej zróbcie porządek z własną historią a raczej ludobójstem do którego doszło po zakończeniu II wojny światowej. A jak ci się nie zgadza to porównaj liczby tu i tam. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 23.05.25, 08:35 Jackk, przypisujesz Holocaust, niemieckie obozy koncentracyjne, radzieckie łagry, mordowanie i rabowanie Polski i Polaków przez Niemców i Ruskich Polakom?? Gwalcili w Polsce ruscy żołdaki - raz idąc na Niemcy dwa wracając z Niemiec Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 08:56 vogon.jeltz napisa�: > > doskonale wiesz o co mi chodzi. > > W rzeczy samej, doskonale wiem: chodzi ci o twoje emo. > > > Dodaj jeszcze jedno zero albo dwa. > > While undertaking this task the TRC spent six years travelling to different > parts of Canada to hear the testimony of more than 6,500 witnesses inclu > ding residential school survivors and others impacted by the school system > > > Powtarzam nie ma żadnych tzw twardych > > dowodów i dopóki ich nie ma to forsa dla > > Indian płynie szerokim strumieniem. > > Aha, tu cię boli. Zajebaliście Indianom ziemię, kulturę, a na koniec dzieci, al > e jak trzeba wyskoczyć z kasy na zadośćuczynienia to "nie ma dowodów"? To jest > jakaś kanadyjska odmiana denializmu Holokaustu? > W kwestii Kanady i Indian to sie dziwię ze jakies "zapatrywania" polsko-prawicowo-katolickie bronią podejscia do Indian: 1) doskonały argument ze jeśli chodzi o USA i Kanadę to w pewnym uproszczeniu zrobili to głównie protestanci 2) katolicy w Ameryce Południowej aż tak nie wybijali miejscowych 3) antykatolickie argumenty ze w Ameryce Północnej żyje sie lepiej bo tam emigrowali bardziej protestanci nie uwzględnia tego ze w Ameryce Północnej wybito dzikusów i było łatwiej zaprowadzić porządek; okolicznośc ze Meksyk czy Brazylia to niebezpieczne skorumpowane i biedne kraje (w porównaniu takze z jakąś Australia czy Nowa Zelandia) to nie wina tego ze dominował katolicyzm tylko wina miejscowych dzikusów. Taka raczej byłaby logiczna narracja prawicowo-katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 00:16 > Jasiu??? Nie potrafisz rozmawiać kulturalnie Ale swoją drogą, znowu wylazły z ciebie kompleksy. Nikt z jako takim RiGCzem I poczuciem własnej wartości nie dostaje skrętu zwojów, jak ktoś powie do niego "Jasiu". Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 01:18 vogon.jeltz napisa�: > > Jasiu??? Nie potrafisz rozmawiać kulturalnie > > Ale swoją drogą, znowu wylazły z ciebie kompleksy. Nikt z jako takim RiGCzem I > poczuciem własnej wartości nie dostaje skrętu zwojów, jak ktoś powie do niego " > Jasiu". W cztery oczy też tak rozmawiasz czy internet ci odwagi dodaje? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 02:43 A w ogóle to ja pasuje bo wątek jest zupełnie nie związany z Kanadą..do następnego razu. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 00:24 Aha, pominąłeś moje pytanie o etnicznych Polaków, bo nie pasowało ci do tezy (broń Potworze rasistowskiej, gdzieżby skąd)? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Polonia w Kanadzie 🤦🏼♂️ 20.05.25, 01:17 vogon.jeltz napisa�: > Aha, pominąłeś moje pytanie o etnicznych Polaków, bo nie pasowało ci do tezy (b > roń Potworze rasistowskiej, gdzieżby skąd)? Nie pominąłem tylko pisze na cell podczas kolacji a to forum ma interface rodem z lat 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Memcen i Konfa też mnie fascynują 19.05.25, 13:47 Jak to jest, że to sie trzyma kupy???? - nich mi ktos powie, że oni nie sa jak PiS/PO i nie ida za korytem wyłącznie??? Jak to jest, że w żadnych mediach nikt też o to nie pyta tych konfederatów co to od siebie daja a nie jak inni... Toż poglądy, hasła i postulaty Boakowych nardodowców w dużej mierze sa dokładnie odwrtone od tego co chcieliby Memcen i (so called) "wolnosciowcy". Jak nie chodzi o o diety i koryto to o co chodzi? A do tego Braun... co to wcale nie jest interesowny itd... Nie przyjechal do szpitala, nie wwzwal poliscji.... za to zrobil (na tagedii matki i dziecka) bezczelny polityczny happening. Dobrze wiedzial, ze efekt prany bedzie to miec zerowy... ale kampania jest wzaniejsza... RZYG! Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Memcen i Konfa też mnie fascynują 19.05.25, 21:00 > nich mi ktos powie, że oni nie sa jak PiS/PO i nie ida za korytem wyłącznie??? Nikt myślący Ci tego nie powie. Faktycznie, RZYG! Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 19:15 A tak głosowali mlodzi Nie tacy młodzi jak ja tylko jeszcze młodsi:) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 21:28 A tak głosowali "wykształceni inaczej" - gdyby wybory przeprowadzać tylko wśród osób z wykształceniem podstawowym i niepełnym podstawowym, to nie byłoby 2. tury - wygrałby Nowogrodzki, zbierając prawie 52% głosów. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 21:42 Tak se myślę, że może to i dobrze, że Brunatny Grzesio wyraża się takim "barokowym" językiem (czyli najczęściej bełkocze bez ładu i składu), bo gdyby używał prostych słów (kto z wykształceniem podstawowym rozumie co to jest "kondominium"?) , mógłby zgarnąć jeszcze więcej głosów tych "wykształconych inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:08 vogon.jeltz napisa�: > Tak se myślę, że może to i dobrze, że Brunatny Grzesio wyraża się takim "baroko > wym" językiem (czyli najczęściej bełkocze bez ładu i składu), bo gdyby używał p > rostych słów (kto z wykształceniem podstawowym rozumie co to jest "kondominium" > ?) , mógłby zgarnąć jeszcze więcej głosów tych "wykształconych inaczej". Braun to jest inteligencja, zdeprawowana, ale jednak. Do tego jest po polonistyce - on po prostu nie potrafi inaczej, bo jak przemówi kulawym językiem Danusi z Podkarpackiego, to się wewnętrznie skręci. Prezes dużo lepiej wybrał sobie Nowogrodzkiego - on mówi krótkimi, prostymi zdaniami, które może i sensu nie mają, z prawdą się często mijają - ale są zrozumiałe dla tych 60% Polaków, którzy nie potrafią ze zrozumieniem przeczytać bieżących wiadomości. Największym problemem Trzaskowskiego (poza tym, że jest ulubioną "pacynką" Tuska) jest to, że on też, jak Braun, "nie umie" w proste zdania i prosty przekaz. Z dokładnie tego samego powodu, dla którego Braun nie potrafi - zbyt dobre wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:22 Ej, ale Tuńczyk i Memcen też mają dobre wykształcenie - obaj zrobili doktoraty - a jakoś w prosty przekaz potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:33 vogon.jeltz napisa�: > Ej, ale Tuńczyk i Memcen też mają dobre wykształcenie - obaj zrobili doktoraty > - a jakoś w prosty przekaz potrafią. Memcen ma spektrum autyzmu - wygłasza przygotowane przez spin doktorów przemówienie i spiernicza na hulajnodze. Nie potrafi mówić swobodnie na zadany temat. Zandberg potrafi mówić wprost o prostych kwestiach - to kolejna jego zaleta. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:41 Nieważne jakie kto ma wykształcenie. Ważne jakie wyznaje wartości i co ma w sercu. Mądrość i dobro, pracowitość, szacunek a nie pogardę i patrzenie z góry. Ktoś wykształcenia nie ma i ma inne poglądy to "gorszy"? Niekoniecznie. Ma taki sam głos jak każdy. Na tym polega demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:53 donaldte napisa�: > Nieważne jakie kto ma wykształcenie. Ważne jakie wyznaje wartości i co ma w ser > cu. Mądrość i dobro, pracowitość, szacunek a nie pogardę i patrzenie z góry. Kt > oś wykształcenia nie ma i ma inne poglądy to "gorszy"? Niekoniecznie. Ma taki s > am głos jak każdy. Na tym polega demokracja. Piękne to misiu i prawdziwe. Tyle teorii. A praktyka... Chciałbyś, żeby rządzili tobą ludzie z wykształceniem ledwie podstawowym? To dlaczego tak bardzo chcesz, by rządzili tobą ludzie wybrani przez takowych? Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 23:16 Wykształcenie wybieranych jest ważne. Tu prawie każdy ma wyższe, niektórzy doktorat, kandydaci prezentują wysoki poziom pod tym względem. Wykształcenie wyborców jest jednak dla mnie drugorzędne. Wszyscy są równi. To urok demokracji. Każdy ma tak samo ważny głos. Bogaty, biedny, podstawowe, wyższe. To nie teleturniej wiedzy i mądrości wszelakiej. Liczą się wartości, poglądy i ideały. Dobro Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 23:04 > Nieważne jakie kto ma wykształcenie Bardzo ważne, misiu. Wykształcenie pozwala - choć oczywiście nie gwarantuje - rozumieć rzeczy, które bez niego zrozumieć jest bardzo trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 07:12 vogon.jeltz napisa�: > > Nieważne jakie kto ma wykształcenie > > Bardzo ważne, misiu. Wykształcenie pozwala - choć oczywiście nie gwarantuje - r > ozumieć rzeczy, które bez niego zrozumieć jest bardzo trudno. To polećmy Zajdlem Za bycie obywatelem naszego kraju - 1 glos Za płacenie PIT - +1 glos Za wyszktalcenie od inżyniera/magistra +1 glos Za każdy kolejny stopień naukowy + 1 Czyli profesor płacący PIT i majacy polskie obywatelstwo będzie miał 6 głosów. A siedzacy na zasiłku od skończenia szkoły gosc 1. I scena polityczna mogłaby sie mocno zmienić. Dlatego spokojnie, zadna partia nie dopuści do tego Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 12:38 Wykształcony nie oznacza najmądrzejszy i najlepszy na świecie. Zwykły mechanik samochodowy ma większą wiedzę jak naprawić auto od doktora docenta habilitowanego który nie potrafi nawet odkręcić koła. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 12:43 > Wykształcony nie oznacza najmądrzejszy i najlepszy na świecie. > Zwykły mechanik samochodowy ma większą wiedzę jak naprawić > auto od doktora docenta habilitowanego który nie potrafi nawet odkręcić koła. Z tym, że docent może nauczyć się zmienić koło w dwie godziny, natomiast mechanik nie zdobędzie wiedzy i umiejętności doktora habilitowanego nawet w dwa lata. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 12:55 Koło docent się nauczy zmieniać w dwie godziny, ale dobrym mechanikiem nie zostanie w 2 godziny. Dobry mechanik doświadczenie zdobywał przez wiele lat, bo współczesny samochód to nie wóz drabiniasty i jest dużo bardziej naszpikowany coraz nowymi systemami, elektroniką niż 20 lat temu i mechanik ciągle musi się czegoś uczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 13:11 Zatem pięknie wykazałem iż patrzenie na kogoś "z góry" tylko dlatego, że nie jest docentem habilitowanym , nie jest postawą w pełni obiektywną. Zwykły mechanik po zawodówce może być równie społeczni ważną komórką co docent a nawet bardziej. Bez mechaników nie byłoby sprawnych samochodów. To samo z innymi bardzo potrzebnymi zawodami. Kucharz, piekarz, górnik, kierowca. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 22:50 Tak przy okazji: "Dom Pomocy Społecznej w Kiełczewicach przeznaczony jest dla 65 dziewcząt i kobiet z niepełnosprawnością intelektualną. Głównym celem funkcjonowania placówki jest zapewnienie całodobowej opieki, niezbędnych potrzeb oraz warunków bezpiecznego i godnego życia. Realizacja przebiega z uwzględnieniem stopnia fizycznej i intelektualnej sprawności Mieszkanek." Po co ten cytat? Zgadujcie :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 23:05 Nowogrodzki dostał tam 100%, jak Duda w DPSach w 2020? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 19.05.25, 23:26 vogon.jeltz napisa�: > Nowogrodzki dostał tam 100%, jak Duda w DPSach w 2020? 96,67% Co łączy to miejsce z tymi, w których Du*a dostał 100% w pandemii? DPS jest prowadzony przez katolicki podmiot i finansowany niemalże w całości przez Starostę Lubelskiego (z PiS rzecz jasna, ale obecnie z Japonii, bo poleciał z zastępcami promować region w Japonii akurat - wiesz, taka fajna wycieczka na koszt podatników). Link: www.wybory.gov.pl/prezydent2025/pl/obkw/1/1434419 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 00:11 > 96,67% Znaczy się, robią postępy i uczą się na błędach. Powoli, ale się uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 06:49 vogon.jeltz napisa�: > Znaczy się, robią postępy i uczą się na błędach. Powoli, ale się uczą. Głosowały 2 osoby z zewnątrz (na zaświadczenie - pewnie jacyś pracownicy) - może rzeczywiście jedna z nich poparła Memcena? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 11:32 > Głosowały 2 osoby z zewnątrz (na zaświadczenie - pewnie jacyś pracownicy) A, czyli się nie uczą, tylko dalej jadą na rympał. Dziwnym nie jest, katopisiory inaczej nie potrafią. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 12:12 vogon.jeltz napisa�: > A, czyli się nie uczą, tylko dalej jadą na rympał. Dziwnym nie jest, katopisior > y inaczej nie potrafią. Jeżeli to DPS nie dla osób w wieku podeszłym, tylko dla niepełnosprawnych intelektualnie, to przecież do takiego DPS nie odda się osoby zdolnej do samodzielnego funkcjonowania w rodzinie i społeczeństwie. Taki dziadek, co to nie pamięta już, czy dostał kulą między łopatki, czy łopatką między kule, może się postawić, czy nawet na złość krzyżyk postawić nie tam, gdzie mu każą. Tu mamy DPS dla najmniej poradnych, zauważ, że na 65 pensjonariuszek wydano tylko 32 karty (bo pewnie resztę rodzina ubezwłasnowolniła już sądownie, a może kilka było nieletnich - ale nieletnich rodzice, póki żyją, najczęściej trzymają przy sobie, problem jest jak takiej osobie obumrze mama i taka i wtedy najczęściej takie osoby trafiają do DPS). 100% Nowogrodzkiego w takiej placówce dowodzi dwóch rzeczy: - tylko upośledzenie umysłowe w stopniu znacznym pozwala na bezwarunkowe głosowanie na PiS, a czasem na Konfę ;) - PKW jest ślepa i głucha na takie wałki (które powszechne były już 5 lat temu) i powinno się sprawę tych głosów z DPS, zwłaszcza takich gdzie przebywają osoby niepełnosprawne intelektualnie, dogłębnie zbadać (łącznie z członkami komisji i mężami zaufania, którzy się przecież pod protokołami podpisać musieli). Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 12:21 > - PKW jest ślepa i głucha na takie wałki (które powszechne były już 5 lat temu) i powinno > się sprawę tych głosów z DPS, zwłaszcza takich gdzie przebywają osoby niepełnosprawne > intelektualnie, dogłębnie zbadać Ale jak chcesz to zbadać i co z tym zrobić? Założę się, ze te pensjonariuszki zostały poinstruowane przez klechę wcześniej, na głosowanie przyszły już z zakodowaną w głowie informacją na kogo głosować i postawiły krzyżyk samodzielnie, wszystko lege artis. Postulujesz, żeby PKW (albo prokuratura?) przesłuchiwała każdą niepełnosprawną intelektualnie dziewczynę, żeby dowiedzieć się, czy ktoś kazał im głosować na Nowogrodzkiego? A jeśli nawet - to przecież namawianie do głosowania na określonego kandydata nie jest zabronione. Żeby nie było zbyt pesymistycznie - sposób oczywiście jest. Należy odebrać organizacjom religijnym możliwość prowadzenia DPS-ów. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 12:41 vogon.jeltz napisa�: > Ale jak chcesz to zbadać i co z tym zrobić? Założę się, ze te pensjonariuszki z > ostały poinstruowane przez klechę wcześniej, na głosowanie przyszły już z zakod > owaną w głowie informacją na kogo głosować i postawiły krzyżyk samodzielnie, ws > zystko lege artis. Chyba nie miałeś nigdy do czynienia z osobą mocno upośledzoną. Nawet jak potrafi czytać i pisać (niektóre potrafią), to skłonienie takiej osoby, żeby zrobiła dokładnie to, o co ją prosimy, wymagałoby pewnie dłuższego treningu. Bez pokazania palcem takiej osobie "w której kratce ma skreślić" (względnie "wyręczenie" jej gdzieś za kotarą) szanse na powodzenie takiego przedsięwzięcia uważam za bardzo niskie. > Postulujesz, żeby PKW (albo prokuratura?) przesłuchiw > ała każdą niepełnosprawną intelektualnie dziewczynę, żeby dowiedzieć się, czy k > toś kazał im głosować na Nowogrodzkiego? A jeśli nawet - to przecież namawianie > do głosowania na określonego kandydata nie jest zabronione. Sądzę, że to nie ma sensu - jestem więcej niż pewien, że pewnie większość nawet nie wiedziała w jakich wyborach głosuje, na kogo głosuje i co to są wybory. > Żeby nie było zbyt pesymistycznie - sposób oczywiście jest. Należy odebrać orga > nizacjom religijnym możliwość prowadzenia DPS-ów. Ja bym był jednak za tym, że skuteczniejsze mogłoby być przykładne posadzenie jakiejś komisji, wraz z opiekunkami: art. 250 kk "Kto, przemocą, groźbą bezprawną lub przez nadużycie stosunku zależności, wywiera wpływ na sposób głosowania osoby uprawnionej albo zmusza ją do głosowania lub powstrzymuje od głosowania." do 5 lat jest z tego artykułu, o czym pewnie siostrzyczki prowadzące nie pamiętają. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 12:53 > Sądzę, że to nie ma sensu - jestem więcej niż pewien, że pewnie większość nawet > nie wiedziała w jakich wyborach głosuje, na kogo głosuje i co to są wybory. No to oprócz zabrania kościółkowym zabawek, trzeba takie osoby dodatkowo ubezwłasnowolnić. > art. 250 kk Takie paragrafy są idiotyczne, bo nieegzekwowalne. O ile jeszcze da się skazać kogoś, kto kupuje głosy oferując flaszkę wódki (i były takie sprawy), o tyle nadużycie stosunku zależności jest w praktyce nie do udowodnienia (a przypominam, że mowa tu o prawie karnym), o ile nie masz tego na papierze / w mailach / smsach. Siostrzyczki powiedzą: my nikomu nic nie kazałyśmy, a ksiądz spowiednik? No nie wiemy, dziewczyny nie mówiły, zresztą on u nas nie pracuje, więc jaki stosunek zależności? A w ogóle to tajemnica spowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 09:30 qqbek napisa�: > vogon.jeltz napisa�: > > > Nowogrodzki dostał tam 100%, jak Duda w DPSach w 2020? > > 96,67% > Co łączy to miejsce z tymi, w których Du*a dostał 100% w pandemii? > DPS jest prowadzony przez katolicki podmiot i finansowany niemalże w całości ... Skrzywienie zawodowe sprawiło, że pewien wzorzec udało mi się dostrzec: lmde6:~$ egrep "pod?miot" podmiot podmiot pomiot pomiot cokolwiek byleco ^C lmde6:~$ awk '/pod?miot/' podmiot podmiot pomiot pomiot cokolwiek byleco ^C Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 09:19 Wyniki wyborów wskazują, że dopiero druga tura rozstrzygnie kto zostanie wybrany. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 09:43 tbernard napisa�: > Wyniki wyborów wskazują, że dopiero druga tura rozstrzygnie kto zostanie wybran > y. W jednej z komisji muchomorskich naszych (Muchomór Wielki): Trzaskowski - ok. 45% Mentzen - ok. 13 % Zandberg - ok. 10% Nawrocki - ok..9% Biejat ok 7% Holownia ok..6% Braun ok. 5% Senyszyn ok. 2% Stanowski ok. 2% Nigdzie jednak z komisji 213-216 (szkoła, Formaty) .Trzaskowski nie przebił 50% Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 13:39 Będziecie oglądać z wypiekami? Nie w sensie ze bułeczki drożdżowe Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 13:45 "Patrzę na to co robią, nie co mówią" - rzekł trypel i poszedł oglądać teatrzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 13:47 Filmy tez ogladam. I seriale. I teatry. Więc dlaczego mam nie obejrzeć w ramach rozrywki tego spotkania? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 13:51 Ważne decyzje w życiu podejmujesz na podstawie tego, co zobaczyłeś w serialach? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 13:56 A czy ja gdzieś napisalem ze podejmę decyzję na podstawie tego jak głęboko bążur wejdzie w prezydenta memcenowi? Nie oglądałem żadnej debaty bo nie było najmniejszego powodu ale akurat te występy obejrze z przyjemnością Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 13:58 Mnie rozbawiło, że Czaskoś ma zamiar poprowadzić "Marsz Patriotów" w Warszawie :D :D No w takie szaty to się jeszcze ten człowiek nie ubierał :D Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 14:03 Ja teraz czekam (zgodnie z chyba trafnym przewidywaniem Vogona) na samolot z Dubaju. Oczywiście nie w tym tygodniu ale gdzie w połowie przyszłego Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 14:18 Skoro twoja decyzja nie zależy od tego, kto lepiej possie Memcenowi, to dlaczego będziesz oglądał z wypiekami to w gruncie rzeczy żenujące widowisko? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 14:24 Bo strasznie, ale to strasznie nie cierpię bążura a ponieważ prawdopodobnie zostanie moim prezydentem wiec dobrze mu zrobi jak wcześniej ktoś go upokorzy. A ponieważ jednocześnie lubie/lubilem memcena to będzie to miłe memu sercu Bez emocji byłoby nudno Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 16:03 > lubie/lubilem memcena I to i to? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 16:21 Waham sie. :) W sensie wcześniej go i lubiłem i szanowałem za wiedzę o podatkach która przekazywał w niezwykle dostępny sposób. Potem stracił dużo za swoich pare nietrafionych wypowiedzi (często wyjętych z kontektsu ale cóż taki los polityka), w tych wyborach odzyskał nieco lubienia. Dlatego sie waham. Nie bez znaczenia jest tez ze w porównaniu do całej reszty od razu on lepiej wygląda:) Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 17:22 A w moich oczach te wypowiedzi: www.youtube.com/watch?v=250eH6eOIfk (wcale nie wyjęte z kontekstu) go zdyskwalifikowały, bo widać było, że jak nie wie, o co go będą pytać, to się zachowuje jak Jorguś zapytany "kaj mosz drugo ręka?": www.youtube.com/watch?v=HddthchEbq0 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 17:30 Ja pierdziele ale on ma cierpliwość. Ja bym z tą baba nie wytrzymał. No i ona właśnie powoływała sie na wyjeta z kontektsu wypowiedź z 2019. Jeśli drugi podobny to nie chce chyba otwierać bo to na jego duzy plus działa Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 17:59 > Ja pierdziele ale on ma cierpliwość. Ta Justyna jest upierdliwa, ale Memcen to jest potworny kretyn jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 18:27 > Ta Justyna jest upierdliwa, ale Memcen to jest potworny kretyn jednak. I to nie ona kandydowała na prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 19:17 vogon.jeltz napisa�: > > Ja pierdziele ale on ma cierpliwość. > > Ta Justyna jest upierdliwa, ale Memcen to jest potworny kretyn jednak. Ale i tak on przynajmniej ma licencjat z fizyki czyli ze wszystkich kandydatów ma największą inteligencję. Reszta z wykształceniem humanitarnym lub prawniczym, to po prostu kompletne matoły. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 19:26 > Ale i tak on przynajmniej ma licencjat z fizyki czyli ze wszystkich > kandydatów ma największą inteligencję Interesujący jest fakt, że całe wykształcenie wyższe Memcen zdobył na uczelni, gdzie jego stary jest profesorem. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 19:27 A co to za uczelnia? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 20:20 nousecomplaining napisa�(a): > A co to za uczelnia? UMK. Z drugiej strony jak pomyślę, że debil może mieć doktorat z prawa na UJ, to doktorat z ekonomii kogoś z aspergerem na UMK mniej dziwi. Zresztą akurat to schorzenie ze spektrum autyzmu nie wpływa na zdolności intelektualne cierpiącej na nie osoby. Można być inteligentnym człowiekiem z aspergerem i kompletnym bałwanem z aspergerem. Diagnoza oznacza jedynie istotne braki w umiejętnościach interpersonalnych, a przede wszystkim brak empatii i jakiejkolwiek zdolności do postawienia się w sytuacji innej osoby. Nie znam Memcena, publicznie za mało się udziela, żeby wyrobić sobie jakieś zdanie na temat jego inteligencji, a schorzenie na które cierpi predysponuje go do głoszenia akurat takich poglądów politycznych, jakie głosi, więc nie jest "z automatu" do zaszufladkowania jako "tępy prawak". Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 19:09 trypel napisa�: > Ja pierdziele ale on ma cierpliwość. Jeśli chodzi o Justynę Dobrosz Oracz to Twoja mama mogla pracowac z jej mama. Taki świat maly :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 20:25 dodekanezowiec napisa�: > trypel napisa�: > > > Ja pierdziele ale on ma cierpliwość. > > Jeśli chodzi o Justynę Dobrosz Oracz to Twoja mama mogla pracowac z jej mama. > Taki świat maly :) Dlaczego? Mam spytać? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 13:48 Tak. Czyli to Mentzen (i Braun w tle) de facto poprowadzi decydującą debatę? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 20.05.25, 13:51 Brauna akurat oglądać nie mam ochoty ale Memcena z dwoma pacanami i owszem Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone W Rumunii też już miało być posprzątane.... 21.05.25, 15:18 A wyszło jak wyszło... Wiec ja bym na razie nie darł szat... Najwazniejsze to iśc i głosowac. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: W Rumunii też już miało być posprzątane.... 21.05.25, 16:41 galtomone napisa�: > A wyszło jak wyszło... > > Wiec ja bym na razie nie darł szat... > > Najwazniejsze to iśc i głosowac. A co by było jakby w ciągu najbliższych dni nowogrodzki wpadł pod samochód? Czy wtedy Bążur z automatu czy powtórka całości czy do drugiej rundy wchodzi Memcen? Tak pytam bo jak Seba wróci to na drogach różne rzeczy mogą sie wydarzyć. :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: W Rumunii też już miało być posprzątane.... 21.05.25, 17:25 Memcen. Art. 292. kodeksu wyborczego. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: W Rumunii też już miało być posprzątane.... 21.05.25, 17:56 > Memcen. Art. 292. kodeksu wyborczego. Hmm, to może już z sebą dogadany 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - Jak tam humory po exit poll? 22.05.25, 17:27 A ja myślałem ze to tylko ruskie trole wplywaja na wybory w demokratycznych krajach A tu sie okazuje ze nie tylko wiadomosci.wp.pl/robili-to-juz-wczesniej-nowe-ustalenia-wp-ws-reklam-z-zagranicy-w-czasie-kampanii-7159177740462880a Odpowiedz Link Zgłoś