Dodaj do ulubionych

OT/Sposoby na zapamiętanie

11.12.25, 18:08
Mnie od jakiegoś czasu pomaga mówienie na głos: zamknęłam drzwi, wyłączyłam zupę , itp. Macie problemy z pamięcią? Mnie się zdarza mieć luki w pamięci. Stres, pośpiech i roztargnienie.
Obserwuj wątek
    • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 18:10
      Sposoby na zapamiętywanie :-)
    • e-zybi Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 19:05
      Normalne w tym wieku, zmiany hormonalne (menopauza, spadek estrogenu) To i tak nic, dobrze, że nie cierpisz na hemoroidy. Ani samemu obejrzeć, ani znajomym pokazać...
      • boggi_dan Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 20:22
        e-zybi napisał:

> Normalne w tym wieku, zmiany hormonalne (menopauza, spadek estrogenu) To i tak
        > nic, dobrze, że nie cierpisz na hemoroidy. Ani samemu obejrzeć, ani znajomym p
        > okazać...
        >
        Żałosny gnojek.
        • e-zybi Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 12.12.25, 19:01
          Rozczarowujesz, to, że Ci słoma z butów wystaje nie musisz ogłaszać światu. Cham zawsze będzie chamem, adwent tego nie zmienia 😉
    • wislok1 Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 19:14
      Raczej nie mam problemu w z pamiecia....

Problem pojawia sie, jak ktos w pracy NAGLE czegos ode mnie chce, a jest to dla mnie zaskakujace, bo chce czegos dziwnego....

I nie wiem, jak to zalatwic

Mozna sie wtedy zdekoncentrowac,popelnic blad.....

I potem czegos zapomniec, bo caly czas w glowie siedzi ta dziwna wczesniejaza sytuacja....
    • wybitniemondry Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 19:14
      xstefciax napisała:
      > Macie problemy z pamięcią?

Ja nie mam.
      Albo nie pamiętam że mam :D
      • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 19:38
        Ja czasem zapisuje na karteczce ważne sprawy do załatwienia i przypinam na lodowce, tylko nie zawsze pamiętam o tym, by spojrzeć.
        • boggi_dan Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 20:21
          Może śpiewaj sobie na glos. Też pomaga i odstresowuje. Najlepszy to reset od forów. Święta za pasem. Gdzieś wyskoczyć na zakupy. Tyle jest promocji w sklepach drogeryjnych. Chodziłaś na basen jak pisałaś - fajna rzecz.
          • e-zybi Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 12.12.25, 19:07
            boggi_dan napisał:

> Może śpiewaj sobie na glos. Też pomaga i odstresowuje. Najlepszy to reset od f
            > orów. Święta za pasem. Gdzieś wyskoczyć na zakupy. Tyle jest promocji w sklepac
            > h drogeryjnych. Chodziłaś na basen jak pisałaś - fajna rzecz.

Nic tak nie odstresowuje jak dobry seks. Śpiew, zakupy, basen przy nim to jak marzenia w trakcie masturbacji 😏 Trzeba tak żyć by nie marzyć, ale wspominać...😉
        • wislok1 Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 20:39
          Ja zapisuje w notatkach w komorce..

Poniewaz spraw jest zawsze w 3 d.py, to mam wszystko pod kontrola
          • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 20:49
            Kiedyś też zapisałam w komórce, może do tego wrócę.
          • wybitniemondry Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 20:52
            wislok1 napisał:
            > Ja zapisuje w notatkach w komorce..

Nie lepiej w kalendarzu komórkowym? Można w nim włączyć alarmy.
            • wislok1 Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 12.12.25, 19:25
              Kazdy ma swoja metode

W notatkach mam wszystko uporzadkowane, w kalendarzu czasem sie trudno polapac

Alarmy mozna wlaczyc zawsze
              • boggi_dan Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 22:41
                Też mam w notatkach. Wszystkie hasła i logingi. Pamięć ludzka jest ulotna.
    • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 11.12.25, 21:38
      Cały dzień myślę o tym wypadku w szkole. Zawsze zgłaszam rodzicom , gdy dziecko się uderzy w głowę , czasem wzywamy pogotowie . Nawet drobne otarcia naskórka czy nadwyrężenia. Szkoda tej dziewczynki, często dzieci nie przyznają się do tego, że się przewróciły czy uderzyły. Ponosimy odpowiedzialność za czyjeś dzieci, nie powinno się osądzać, ale ktoś tu z dorosłych zawinił.
    • tbernard Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 12.12.25, 14:57
      Oto poezja współczesna, którą stworzyłem na ten temat:

Luk w pamięci nie mają święci.
    • galtomone Re: OT/Sposoby na zapłodnienie 12.12.25, 15:38
      Już myslale, ze fora pomylilas, tak mi sie tytul rzucil w oczy... 🤦🏼‍♂️
      • boggi_dan Re: OT/Sposoby na zapłodnienie 12.12.25, 15:40
        Ty pewnie tez. Z polityką powinieneś przejść na fora polityczne. Tu się marnujesz. Z taką twórczością.
        • e-zybi Re: OT/Sposoby na zapłodnienie 12.12.25, 19:10
          Co Ty wiesz o tym niepłodny intelektualnie chłopcze? 🤣
        • galtomone Re: OT/Sposoby na zapłodnienie 13.12.25, 08:20
          boggi_dan napisał:

> Ty pewnie tez. Z polityką powinieneś przejść na fora polityczne. Tu się marnuje
          > sz. Z taką twórczością.

Lubie cie irytowac
      • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapłodnienie 12.12.25, 20:04
        Luki w pamięci to też słaba koncentracja w trakcie jazdy. Ludzie zapominają np, upewnić się, czy mogą wyjechać. Wymuszają pierwszeństwo wyjeżdżając z posesji czy drogi podporządkowanej.
        • boggi_dan Re: OT/Sposoby na zapłodnienie 12.12.25, 20:21
          Luki w pamięci. To niedoczynność tarczycy, depresja. Może to wyeliminuj.
          • e-zybi Re: OT/Sposoby na zapłodnienie 13.12.25, 06:58
            Boże i tacy po Częstochowie jeżdżą? ☹️
        • e-zybi Re: OT/Sposoby na zapłodnienie 13.12.25, 06:56
          Podobno słabo widzący malują szyby w samochodach na biało 😉
    • humorysta Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 13.12.25, 09:27
      To jest ciekawy temat i może kiedyś dowiemy sie-od czego to zależy. bo na dzis - nikt tego nie wyjasnił. Niektórzy proponują- trenujmy pamięć . Ile pomysłów-jak to robić- setki. Ja -kiedy mnie pytają o te sprawy-odpowiadam- może jestem z innej gliny ulepiony. Zapominac zdarza sie i mnie-ale ciekawe jest to- że pamieci i mózgu nie ternuję w ogóle. Ciekawe jest jednak- że pamietam, co robiłem 70 lat temu !!!! I pamiętam -pod jakim numerem i na jakiej ulicy mieszkałem 65 lat temu. A najciekawsze to to- że jak na tv pokazuja znaną wczesniej osobę, której nie widziałem ca 5-10 lat- to ja podaję jej nazwisko. Żona mnie pyta często-podaję nazwisko i tyle. Wiec to chyba jest ta inna glina jednak . Tak mozna powiedziec o róznych jednak ludzkich organizmach. Nie jem orzechów na pamieć z lenistwa. Nie nosze okularów- bo nie potrzebuję-czytam wszystko nawet drobnym druczkiem. To chyba jest taka jednak dobra stara glina i tyle . Czego wszystkim zyczę. No i -pewnie tez nie uwierzycie- nie mam zmarszczek na twarzy- a jestem juz w 4-tym ćwiercwieczu! Zaraz jak znam forum-znajdzie sie taki-co powie, ze to nie możliwe. Możemy sie zawsze spotkać .
      • wybitniemondry Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 13.12.25, 10:05
        humorysta napisał(a):
        > jestem
        > juz w 4-tym ćwiercwieczu!

To może oznaczać 76 lub 99 lat.
        • humorysta Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 08:48
          No własnie-jak mnie ktoś pyta -ile mam lat- odpowiadam: ooooooooooooooo a nawet wiecej. Ok. przyznaje sie bez bicia- 77 leci.
          • boggi_dan Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 09:09
            Zdrówka życzę.
      • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 09:19
        Tatuś nie miał zmarszczek na twarzy do końca miał dobra pamięć i wzrok. Covid w szpitalu go wykończył. Zmarł w wieku 87 lat, nie wyglądał na te lata, miał gęste włosy, zero łysiny, to było inne pokolenie, bez narzekania , serce przy Bogu, ręce przy pracy.
        • boggi_dan Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 12:01
          Niektórzy mają dobre geny. Byłem wczoraj na imprezie. Facet ponad 70 lat i żadnego siwego włosa. Szczupły, dba o siebie.
    • bywalec.hoteli Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 00:47
      Danusia, ponoć rozwiązywanie krzyżówek pomaga na pamięć
      • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 07:21
        Masz rację
        • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 07:22
          Nauka języków obcych też poprawia pamięć.
          • e-zybi Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 08:15
            Dużo wiesz, więc po co pytasz i kręcisz lody? 🙂
      • humorysta Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 08:50
        To za mało-quizy wszelkie nalezy rozwiazywać, zagadki matematyczne, quizy z matmy, geografii, ogólne itd. Niektórzy jedzą orzechy i gen-szenia chinskiego.
        • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 09:00
          Jest ich dużo w Internecie, przydatne w mojej pracy.
          • boggi_dan Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 09:10
            Już Ci pisałem. Sen, dieta i odpoczynek od forów.
            • e-zybi Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 10:08
              boggi_dan napisał:

> Już Ci pisałem. Sen, dieta i odpoczynek od forów.

Czyli wpaść się w sen zimowy? A gdzie zdrowe podejście do życia, ruch i pełnia szczęścia 😉
        • xstefciax Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 09:23
          Jacek Fedorowicz wczoraj w telewizji pozytywnie mnie zaskoczył, 88 lat, lekkość wypowiedzi, śpiewał a nawet tańczył:-) Może będzie powtórka- warto obejrzeć:-)
          • boggi_dan Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 12:03
            Krzysztof Logan Tomaszewski, syn komentatora sportowego Bohdana Tomaszewskiego, wziął ślub z dużo młodszą od siebie kobietą o imieniu Anna. Też fajnie.
            • e-zybi Re: OT/Sposoby na zapamiętanie 14.12.25, 14:02
              Ciekawe na co poleciała? Różnica 30 lat jest raczej mało akceptowalna, tym bardziej mówić w takim przypadku o miłości 😉

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka